Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Carti, Scumpe Carti ...
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Universul Cartilor
ypsilonalpha
Azi la o taraba am vazut doua carti pe care le aveam in limba engleza in format electronic (cu destul de multe erori de transcriere) si m-am gindit ca n-ar fi rau sa le am si in format clasic, pe hirtie, in limba romana, si-n plus fara greseli de tehnoredactare. Am vazut insa pretul si m-am dezumflat: 150.000 respectiv 170.000 lei. Cam mult ... pe mine m-a descurajat.
Oare o sa ajunga cultura sa se duca naibii, dac-mi permiteti expresia, din cauza aspectelor comerciale de genul celor de mai sus? (Deoarece patzania asta pe mine m-a convins sa frecventez mai asiduu anticariatele).

Afrodita
Draga ypsilonalpha, scuza-ma ca-ti zic, dar mi se par niste preturi cat de cat acceptabile, cele pe care le-ai zis mai sus.Bineinteles ca nu ne luam carti saptamanal, caci atunci intr-adevar ar fi o problema, insa , crede-ma, am vazut si carti care costau 1-2 milioane de lei si pe care chiar le-as fi vrut foarte mult, insa deja ma depasea suma respectiva(erau legate de drept)..Nu stiu de ce , dar parca la tarabe preturile la carti sunt mai acceptabile decat in librarii..Sau mi se pare mie? Oricum, lumea nu prea mai citeste pt ca cititul e considerat demodat sau o ciudatenie, pt ca exista calculatoare, televizoare, video, dvd-uri si tot felul de prostii unde poti vedea tot ce vrei, asa ca, de ce sa se mai oboseasca sa citeasca? mad.gif
genicon
Eu cred ca tocmai pretul acestor carti este motivul pentru care lumea nu citeste. Motiv care, asociat cu ce a zis afrodita - tv, calculator, filme peste filme, duce la scaderea interesului romanilor pentru cultura/carti.
Eu recent am revenit dintr-o excursie din Viena, unde mare mi-a fost socul sa vad foarte multa lume, de varste diferite, stand in metrouri sau tranvaie si citind... Da! Citeau carti, nu ziare sau reviste! Cand o sa fie asa ceva posibil si vizibil in Romania?
Probabil atunci cand preturile vor fi pentru tot omul si se va face ceva promovare a cititului si necesitatii cititului... sad.gif
ypsilonalpha
Acu' ce sa zic, si eu umblu zilnic cu metroul cam 1h/zi si in timpul ala stau si citesc - carti, nu ziare/reviste. De-aia ma si enervez cind vad preturile mari la carti (adica totusi 150.000 + 170.000 = 320.000, si astea erau doar 2 din cartile pe care as fi vrut sa le cumpar). Am observat insa ca in metroul bucurestean nu sint citite carti din placerea de a citi, ci de nevoie (de ex. studenti care frunzaresc cursuri, cetateni onorabili care rasfoiesc bilanturi economice&stuff (si care umbla cu metroul, ciudat, e un fel de contradictie in termeni), s.a.m.d.).
Afrodita
Stii cand cred eu ca se va intampla asta? Cand vor intelege oamenii ca a citi e mult mai placut decat a te uita la ecranizarea romanului, e mult mai interesant.Si cand vor intelege ca cei care citesc nu sunt niste ciudati.Ma bucur ca mai vad si tineri interesati de citit biggrin.gif
Daphne
Intr-adevar la tarabe sunt preturile destul mari, avand in vedere salariile noastre, dar eu va recomand sa vizitati pasajul Universitatii, credeti-ma sunt niste preturi incredibile ( filosofia lui Blaga sau Aristotel la doar 100.000 sau dictionare la doar 20.000) acum vreo doua saptamani mi-am luat 4 carti la 80.000, ce ziceti? De asemenea albume la preturi extraordinare...

E de preferat sa vezi un film care costa doer 70.000 lei in loc sa cumperi cartea de 200.000 lei, dar de cele mai multe ori filmul nu ajunge nici " la degetul mic" al cartii wink.gif .De aceea va recomand sa va faceti abonament la o biblioteca ( taxa initial este de 30-40.000 lei sau chiar deloc) pentru a putea citi tot ceea ce va doriti.
Carmi
Ce noroc am eu ca la anticat gasesc carti seria bpt la doar 8.000!!!
black ice
In legatura cu anticariatele astea:
-am vrut sa-mi cumpar de la un anticariat Cioran - Pe culmile disperarii. ma duc, cercetez putin cartea, vad pete de cafea, pagini rupte, insa completa si in rest in stare buna. intreb cat face si raman interzis: 100.000 lei. noua, de la Humanitas, e 120.000 parca....
-alta intamplare: stau si ma uit pe raftul de SF-uri. din lipsa de timp intreb: aveti ceva de Asimov sau Wells? raspunsul vine promt si cat se poate de serios: cartile politiste sunt in cealalta parte.

Pentru mine o carte scumpa incepe de la pretul de 250.000 lei....

De curand am vazut intr-o librarie carti, de autori romani, ieftine, in jur de 50-80 mii lei. Chiar mi-am luat Proza lui Eminescu cu 50.000
ypsilonalpha
Bine, pina la urma o sa cumpar cartile alea, vorba ceea, sint pentru divertisment, si n-o sa ma sece de bani, nu cashu' e problema dar totusi ... sint 150.000 de lei! Pentru mine o carte scumpa incepe de pe la 100.000 de lei. Iar anticariatele nu-s intotdeauna o solutie, adica din momentul aparitiei la librarie/taraba sa mai astept inca juma' de an pina se hotaraste cineva sa vinda respectiva carte la anticariat?
gio19ro
Caut CODEX ROHONCZY.
Traducerea lui a fost tiparita anul trecut. Pretul era subventionat de Ministerul Culturii si a costat vreo 600.000 lei.
Ofer 1.500.000.
victor
320.000 de lei doua carti inseamna mai putin de 10 euro sau de 10 dolari. uitati-va la preturile de pe amazon, apoi comparati cu preturile romanesti la cola, bere, computere, haine etc. cu cele din alte parti ale lumii si vedeti astfel, prin acest exercitiu, cit de scumpe sint cartile la noi. si sa nu-mi spuneti ca salariile nu sint la fel. celelalte produse se cumpara in draci.
Iarina
Sunt scumpe intr-adevar, si mi-as dori sa-mi pot cumpara mai multe, insa m-am multumit de exemplu cu o carte de P. Coelho cu 100.000. Cel putin, la cat de mult mi-a placut Alchimistul, si-a meritat banii.
Mihai
[Off-Topic] Bine ai venit la Han, victor! smile.gif
ypsilonalpha
N-am mai cumparat carti de-o vesnicie, parca, nici macar pe alea doua de care pomeneam in primul meu post n-am facut rost rolleyes.gif

victor --> Chiar daca 320.000 de lei inseamna (doar) 9-10 Euro, gindeste-te cit de mare e valoarea salariului mediu la noi. Cine sa se mai atinga de carti?
RoXie
Ieri am fost la Libraria Eminescu..cautam o carte pe care ulterior am si cumparat`o insa ochii mi-au cazut pe frumoasele albume care prezinta Romania.
Atat de bine facute,cu poze si descrieri atat complete...dar la preturi astronomice.....Un album depashea 700.000lei iar cele mai bogate in pagini peste un milion.
Cum ash putea sa-mi permit macar una din aceste cartzi?
Si totushi mi le doream asha mult...M-am multumit cu o carte de Eliade,mult mai ieftina la pret si la fel de frumoasa...Ce sa fac,sunt ca toti ceilalti...nu`mi mai permit o carte.... sad.gif
Daphne
De acord cu Victor, cand mergeti intr-un bar si cheltuiti cateva sute de mii, nu pare asa scump, dar la o carte de 300.000 strambam din nas. Sa nu-mi spuneti ca nu va duceti in terase si ca nu cheltuiti bani pe multe prostii. Faceti-va un calcul sa vedeti cati bani cheltuti lunar pe haine, terase si alte maruntisuri, la film lasati usor 200.000. Si totusi eu sunt in tabara celor care considera cartile scumpe biggrin.gif . Adevarul este ca numarul cartilor pe care mi le doresc inmultit cu pretul lor ohmy.gif , nici nu vreau sa ma gandesc cat face.

Singuratika, e trist intr-adevar ceea ce spui tu, cu albumele este alta poveste, chiar nu imi permit sa-mi cumpar. Mi-e si teama sa intreb pretul cand trec pe la Galeriile Dalles si vad un album pe care mi l-as dori. Partea neplacuta a situatiei este ca aceste albume ( daca le gasiti) sunt destul de scumpe si la anticariat.

Concluzia... pai care concluzie? blush.gif

ypsilonalpha
Concluzia e ca ne facem singe rau de pomana. La albumele de arta s.a.m.d. unde tiparul e pretentios, hai sa zicem ca-i cred daca pun un pret de 700.000 - 1.000.000, desi si asa e mult. Dar la cartile alea amarite, de beletristica, vorba aia, niste semne negre pe hirtia alba, de ce sa incepaa licitatia de pe la 150.000-200.000? Protestez vehement ... smile.gif de parca ar conta ...
RoXie
Adevarul e ca degeaba ne plangem si protestam aici,nu se va schimba cu nimic situatia asta,a preturilor cartilor bune....Ele reprezinta totushi munca unor oameni,au si ei dreptul sa ridice pretul la valoarea muncii lor.
Pacat ca pt romani cartea a devenit un lux si nu o prioritate!
Recunosc ca si eu cumpar carti destul de rar..si uneori ma auto-mustruluiesc in gand ca nu am ambitia sa citesc mai mult si sa imi cumpar mai multe carti,cheltuind banii pe orice altceva. sad.gif
Figaro
QUOTE (afrodita @ May 4 2003, 01:20 PM)
Stii cand cred eu ca se va intampla asta? Cand vor intelege oamenii ca a citi e mult mai placut decat a te uita la ecranizarea romanului, e mult mai interesant.

Nu e chiar asa. Romanul Morometii si filmul Morometii sunt doua opere diferite, chiar daca filmul ar fi teoretci o adaptare a romanului. Cand un film e facut servil, un fel de clona a romanului, atunci se pune problema intaietatii romanului. Insa romanul Morometiisi filmul sunt opere care se ajuta complementar, in sensul ca filmul poate descoperi aspecte noi si interesante, imbogatind viziunea romanului. Exista cazuri in care filmul devine chiar mai bun decat romanul sau nuvela initiala. Picnic la marginea drumului traieste din faima Calauzei. La fel si Odiseea 2001. Secretul sta in forta regizorilor. Tarkovski si Kubrick au locul lor in cinematografia mondiala.
Diana-Maria
Exista atitea anticariate si nu toate vind carti rupte, cu pagini lipsa sau deteriorate...
Atitia autori buni nu mai sint re-editati, sau daca aceasta "minune"se intimpla, pretul depaseste cu mult posibilitatile unui roman care are 2 milioane de lei pe luna, din care trebuie sa-si plateasca facturile de intretinere si toate angaralele si sa mai aiba grija si de o familie. De aceea "buchinistii" sint o alternativa.
Iar dintre oamenii cu bani ,putini sint aceea care "investesc" in carti...
Pretul unei carti noi este peste puterea de cumparare a romanului care se lupta sa supravietuiasca...
Si rezultatele se vad...
Cultura romana e in impas, la fel si invatamintul...Dar nimeni nu isi bate capul cu asemenea "nimicuri".
Romanului i se da circ , piine mai putina...I se baga pe git prostul-gust si kitsch-ul si el se bucura de ceea ce primeste. Ne-am invatat cu putin si cu lucruri de proasta caliate , pentru ca doar atit de putem permite.
Petru
Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste kitch-ul.
Dar cred ca o manifestare in aceasta directie poate fi intalnita nu numai la noi, bunaoara sa vorbim de vest...
Diana-Maria
Petre, eu am un obicei : ma uit mai intii la birna din ochiul meu...ca avem de "reparat" multe in ograda noastra... sad.gif
Aschiutza
Adevarat e ca sunt scumpe cartile in tara. Nici nu vreau sa ma gindesc citi studenti isi mai permit sa fie "la zi " cu lumea ideilor. Din pacate cultura e scumpa in toata lumea. De exemplu in Germania apar mii de titluri pe an, iar preturile incep de la 6 euro (pentru gen Sandra Brown) si se termina la 200 de euro (pentru cartile de istorie, de obicei). Cartile de specialitate sau albumele sunt mult mai scumpe. Noroc ca la albume de arta au si variante pentru saraci, ca altfel...nu stiu nici dintre nemti citi si-ar permite smile.gif. Oricum de cite ori ajung in Bucuresti navalesc la libraria Humanitas si la cea de la Sala Dalles. Nici nu stiu pe ce carte sa pun mai intii mana, si pe oricare as alege sunt trista ca nu mi-am permis alte 10. wink.gif
Din pacate pentru lumea romaneasca mai exista o problema: in orasul din care vin eu, Moreni, Dambovita, s-a desfintat libraria... Probabil in multe alte orase mici se intampla la fel . Mai exista doar o taraba in piata care vinde carti tip S. Brown, bestseller si carti pentru scolari. Filozofie, istorie, Humanitas, etc. nu ai de unde cumpara. Asa ca la multi oameni cultura nici macar nu mai ajunge. Multi tineri nu mai sunt obisnuiti sa citeasca fiindca nu mai intra in contact cu cartea. Scumpa sau nu- macar sa fie ! sad.gif

Pe vremuri , inainte de al doileea razboi, Biblioteca pentru toti era intr-adevar ieftina si publica o gramada de clasici. In ultimii ani mi s-a parut ca de abia mai supravietuieste ca serie. Macar seria asta de ar fi subventionata ca lumea de stat.
axel
@Aschiutza

QUOTE
Adevarat e ca sunt scumpe cartile in tara.

Noroc ca s-au inventat anticariatele... Din pacate au disparut o mare parte din "tarabagii" de la Universitatii...

QUOTE
Oricum de cite ori ajung in Bucuresti navalesc la libraria Humanitas si la cea de la Sala Dalles. [...]Din pacate pentru lumea romaneasca mai exista o problema: in orasul din care vin eu, Moreni, Dambovita, s-a desfintat libraria...

Iti recomand sa "navalesti" si virtual in http://www.librariilehumanitas.ro/ , http://www.editurarao.ro/
Si iti mai recomand sa vii in Bucuresti la Bookarest. Dar pentru asta mai trebuie sa astepti cam o jumatate de an...
Ares
Buna intrebare... Sunt scupe cartile? Eu zic ca nu... Avem noi prea putini bani... aia e problema sad.gif
In plus, interesul pentru citit a scazut foarte mult nu numai din lipsa banilor dar si din lipsa de educatie, motivatie, etc.
Copilu' din ziua de azi e omorat la scoala cu "lecturi obligatorii" care au de cele mai multe ori ca rezultat o repulsie instinctiva fata de lectura... Instantaneu se face legatura citit = scoala = porcarii...
In general am vazut ca oamenii indragostiti de lectura fac sacrificii si isi mai cumpara carti. Dar problema este ca editurile sunt lovite de aceiasi problema ca si tot restul societatii noastre... Adica valorile adevarate sunt greu de acceptat / promovat. Oamenii de la Ministerul Culturii isi publica propriile carti, cei de la Academia Romana la fel iar politicienii ajung peste noapte autori de volume care au distrus paduri intregi...
Din fericire, mi se pare ca la capitolul calitate incepe sa se mai cearna lucrurile...
Sper sa fie la fel si la numarul de carti vandute, numarul de aparitii, etc.
Pentru mine, ca mare amator de SF, inceputul anilor '90 a fost un fel de rai pe Pamant... Ceva ce nu cred ca o sa mai intalnesc, dar imi pastrez speranta...

PS. Cand vine vorba de carti si de faptul ca nu mai am pe unde sa le asez, nu pot sa nu imi aduc aminte de un amic care m-a intrebat foarte serios: "OK, le iei, le citesti... si dupa aia ce faci cu ele? Are rost sa cumperi carti?"... sad.gif
Diana-Maria
Am dat pe 'Istoria literaturii..." lui Calinescu 800 de mii...noroc ca aveam bani la mine, altfel cred ca faceaum un hold-up pe strada...dar mi-am plins in pumni cind am vazut titluri de Ileana Vulpescu la peste suta...mi-ar mai fi trebuit vreo cinci sute , pe care, din pacate, nu le aveam...da` tot le cumpar eu...
Ares,faza cu "de ce cumperi carti" m-a lasat cu gura cascata...si ca se promoveaza tot felul de "chestii" fara continut e perfect adevarat...
Mi-am procurat niste carti de specialitate prin raft.ro...culmea, cartile comandate on-line mi-au parvenit!!!
cameron
Da..are rost sa cumperi carti..
Incerc sa ocolesc librariile de obicei..pentru ca ies de acolo fara nici un ban..
Una din cele mai mari placeri..este ca caut prin rafturile bibliotecii si sa-mi rasfoiesc cartile..
Este o investitie pentru propria inima..
mihai_t
E usor sa te plangi de pretul mare al cartilor cand nu le cauti mai departe de intersectia Bd. Elisabeta - Bd. Magheru. Tipii aceia nu se deosebesc prea mult de bisnitarii din piata Sfantu Gheorghe ce vand CD-uri pirat. Secretul este sa stii sa cauti, poti avea destule surprize. De exemplu, dupa cel putin doi ani de cautari am gasit "Falezele de marmura" ale lui Junger de vanzare la o taraba in Piata Muncii (20.000 lei). Pentru ca mosuletii care le vindeau mi s-au parut de treaba am mai cumparat si un Capote (15.000 lei). Un alt loc foarte bun se afla la iesirea gurii de metrou de la Gara de Nord ce da spre Calea Grivitei, vis-a-vis de Libraria Ion Creanga. Ultima oara am cumparat de acolo un volum continand trei romane de-ale lui Calvino cu 20.000 lei.
Have luck!
champi
Eu sufar ca nu-mi permit sa am o camera pe care sa o pot amenaja in biblioteca, sa vad eu toate cartile aranjate frumos pe rafturi, sa fie peretii plini de ele, sa-mi plimb privirea peste ele, sa pot sa le ating si sa le rasfoiesc de cite ori mi se face dor de cite una ... sa fie un fel de refugiu literar. sad.gif

In ce priveste tarabele de carti de pe strada, eu n-am rezistat niciodata sa trec pe linga una fara sa ma opresc sa vad ce carti sint pe ea. Si de cele mai multe ori, nici n-am rezistat sa plec cu mina goala. smile.gif
milimetru
Eu cred că actualmente cărţile au preţuri exorbitante īn Romānia vizavi de ce-şi poate permite omul normal. Īn aceste condiţii cred că:
1. se vor cumpăra numai cărţile strict necesare, cīntărindu-se cu grijă argumentele pro şi contra achiziţionării.
2. fără doar şi poate va scădea numărul celor care citesc cărţi.

Cred că soarta cărţii (nu numai la noi) atīrnă de un fir de păr. Adică este un mare pericol ca acest unicat īn istoria omenirii, cartea, să ajungă... istorie. Nu chiar acum, dar īn c*rīnd...
Rork
QUOTE (Ares @ 6 Oct 2003, 12:25 AM)
Cand vine vorba de carti si de faptul ca nu mai am pe unde sa le asez, nu pot sa nu imi aduc aminte de un amic care m-a intrebat foarte serios: "OK, le iei, le citesti... si dupa aia ce faci cu ele? Are rost sa cumperi carti?"... sad.gif


Ares, trebuia sa-i replici amicului:"OK, iei o bere, o bei si dupa aia n-o mai ai. Are rost s-o cumperi?" biggrin.gif

PS. Jos berea, sus vinul! wink.gif
Aramis
De curand am primit cadou o carte de Gabriel Garcia Marquez care costa aproape 40 lei noi... Nu spun ca nu apreciez gestul, dar mi s-a parut extrem de scumpa... Asta ca sa nu mai spun de cartile de specialitate, dintre care una ajunge la 150 RON...
Saptamanile trecute tot cautam Mircea Eliade pe la toate librariile din oras si am ramas stupefiata cand am vazut la cat se ridica preturile. Partea cea mai proasta este ca unii profesori nu tin cont de realitatea aceasta si cer cu incostienta prezenta acestor carti.
Am mai observat ca preturile cartilor lui Dan Brown au scazut considerabil (de la 100 RON la inceputul verii, pana la 30-40 RON acum), probabil este vorba si de acel val pe care un scriitor se afla la un moment dat. Totusi, asta nu scuza preturile exorbitante la restul cartilor sad.gif
tikky
de partea cealalta a baricadei... cam cat costa o carte pentru autorul ei

Cit costa gloria literara?
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.