Iti spune un connaisseur:
Intr-un fel de baitz nu se tine, pt ca si-ar pierde gustul propriu. E o bucata nobila si ar fi pacat, la fel ca la filet.
Cand vorbesc de baitz, e ceva care se face cu otet sau vin, chestii de-astea se recomanda la bucati din pulpa care nu prea sunt fragede si necesita un pic de timp... ei, nu la Rumpsteak sau Filetsteak.
In mod normal, cum se procedeaza intr-o bucatarie ca lumea, se lasa spatele de vita agatat in "camera rece" - adica un frigider mare, timp de vreo 1 saptamana pana ce carnea e frageda, e comparabil cu vānatul
Daca ai un Rumpsteak proaspat de tot, poti sa arunci in tigaie si o talpa de pantofi, nu simti diferenta, atat e de tare.
Fraged insa...
Se poate si taia cand e proaspat, dar tinut in ulei la rece si liniste pana devine fraged (tip)
Daca bagi in ulei mirodenii si usturoi, cu atat mai bine...
Daca ai gratar cu carbuni, e cel mai bine. Scoti Rumpsteak-ul din ulei si il pui pe gratar la foc mare.
Gusturile sunt diferite, il scoti dupa cum vine si doreste omul - english = bloody, medium (adica pe jumate fript), well done (complet fript, doar in mijloc e ceva roz)...
Tin sa-ti dau o reteta, daca nu te superi:
Iei 1 pachet de unt si-l lasi sa fie moale. Framanti in el mirodenii: boia de ardei dulce, curry, rozmarin, tarhon, usturoi pisat (ca la mujdei), foi de patrunjel, etc. ce ai pe-acasa si-ti place la gust. Asa framantata cum e chestia, o bagi la frigider, de unde poti sa tai felii.
Cand ai fript Rumpsteak, pui o lingura din chestia aia peste carne (mai estetic se face cu o punga de spritzuit [nu stiu cum ii zice pe romaneste] (daca nu ai taiat inainte felii si le pui pe alea) ), pe langa niste cartofi prajiti si o salata de sezon...
Cel mai fain merge cu o salata de ardei copti... mmmmmhhhh
mor dupa asa ceva...
Pofta buna!