Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Parcurile
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Exploratorului > Natura si Turism
denise
...din ce in ce mai rare in marile aglomerari urbane sunt locurile preferate de plimbare ale orasenilor, locurile unde natura inca nu a fost invinsa. Sa vorbim despre parcuri –orice: istoric, fotografii, amintiri ... din orice colt al lumii.

Parcul Cismigiu
Se afla in centrul Bucurestiului fiind marginit la N de strada Stirbei Voda, de Bd. Mihail Kogalniceanu la S, de Brezoianu (la E) si Schitu Magureanu (la V).
Are o suprafata de circa 17 ha iar pe locul actualului parc se gasea pe vremea lui Alexandru Ipsilanti “Balta lui Dura negutatorul”, care avea o extindere mult mai mare si care apare mentionata documentar din vremea lui Matei Basarab. La 10 octombrie 1779, Alexandru Ipsilanti, domnul Tarii Romanesti, a poruncit sa se construiasca doua cismele in Bucuresti pentru a avea apa potabila, una dintre ele fiind facuta pe locul gradinii de azi, inspre strada Stirbei Voda. In apropierea acestei cismele si-a construit casa Dumitru suiulgi-basa, numit de catre oameni "marele cismigiu" (deoarece era seful lucrarilor de supraveghere a curgerii apelor si mai mare peste cismele), de la care provine si numele parcului. In 1847 sub indrumarea peisagistului vienez Carl F.W.Meyer au inceput lucrarile de amenajare, iar in anul 1854 a avut loc inaugurarea oficiala. De atunci, Cismigiul nu este niciodata pustiu.
denise
Tot iarna ...
denise
Si in alta varianta:
denise
Un adevarat punct de reper: Nea Costel - Fotografu'
nefertiti-old
Mie imi place mult Herastraul, vara sau toamna. Din pacate, nu am poze, ca sa le atasez aici. Mai ales in unele zile cand nu este foarte aglomerat, este o placere sa gasesti un loc pe malul lacului, unde sa savurezi o cafea sau orice altceva. In masura in care o sa am timp, o sa incerc sa gasesc si o scurta 'istorie' a lui. smile.gif
denise
De cate ori am trecut pe langa ea?
denise
smile.gif Imi place si Herastraul ... este adevarat, parcurile sunt de multe ori foarte aglomerate, dar uneori ai sansa sa-ti gasesti linistea in ele. La capitolul poze- si eu stau destul de prost. rolleyes.gif Nu insa si la amintiri ... Am ales sa incep cu Cismigiul pentru ca am urmat un liceu din apropiere...deci... pe acolo chiuleam ...
denise
Sa nu uitam lacul:
denise
biggrin.gif si mai ales:
denise
unul din motivele pentru care mergem in Cismigiu:
denise
Si iar lacul
denise
Un alt coltisor
milimetru
Noţiunea de "parc" este asociată automat de orice ieşean cu Parcul Copou. Scurt istoric:

Parcul Copou a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza. In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei. Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. In centul parcului Copou, langa Teiul lui Eminescu, se gaseste bustul lui Eminescu cat si bustul vechiului sau prieten Ion Creanga ridicat in 1932. Mai tarziu a fost ridicata Aleea "Junimea" cu busturile din bronz ale membrilor sai.

milimetru
Copoul este cel mai select cartier al Iaşului, care are ca punct central parcurile Copou şi Expoziţiei. Īn afara privilegiaţilor care locuiesc acolo, zona mai este animată de prezenţa studenţilor (Universitatea e pe aproape), militarilor (sediul garnizoanei), fotbaliştilor (stadionul lui Poli) şi, o prezenţă mai discretă, a ... puşcăriaşilor (penitenciarul).

Mai am o imagine, cu ceea ce-mi place mie īn Copou. Este singurul loc pe care-l cunosc unde teii au aromă de... Eminescu smile.gif
milimetru
"Vedeta" parcului Copou-Iaşi, cīnd era mai tīnără... wink.gif
milimetru
... şi mai aproape de zilele noastre...
denise
wub.gif tare-mi doresc sa ajung si eu odata pe acolo, milimetru ... pentru cei ca mine Copoul inseamna "dulcele grai al Iesilor", istorie, cultura ... o viata cu un ritm al ei, nu in goana nebuna ... cine stie, poate curand...
Cla
My personal favourite... nu de alta, da's amintiri:
Timisoara wub.gif primul mozol... biggrin.gif nuu, n-a fost ea, dar tot acolo wink.gif rolleyes.gif
Parcul Rozelor 1
Parcul Rozelor 2
Serenity
Bucatica din Parcul Botanic, tot Timisoara.. wink.gif
Cla
clapping.gif Super, Serenity! mwah1.gif
Tot Timisoara, Parcul Central
Si cel vechi, care din pacate nu mai exista... sad.gif

.......

Pun ceva de pe unde stau eu, e superb sa te plimbi pe-acolo... wub.gif
Nürnberg: Kleiner Dutzendteich dupa ce in toamna se lasa sa se scurga apa...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.