Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Imaginea Statelor Unite
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Arhipelagul Imaginii
calfa
Iata mai intai un profil al autorului:
QUOTE
Joseph S. Nye Jr. , University Distinguished Service Professor, is the Sultan of Oman Professor of International Relations. From December of 1995 through June of 2004 he was Dean of the Kennedy School. Prior to assuming the Deanship he served as Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs, in which position he won two Distinguished Service medals, and as Chair of the National Intelligence Council. Nye originally joined the Harvard faculty in 1964, serving as Director of the Center for International Affairs and asAssociate Dean of Arts and Sciences. From 1977-79, Nye was Deputy to the Undersecretary of State for Security Assistance, Science, and Technology and chaired the National Security Council Group on Nonproliferation of Nuclear Weapons. Nye's most recent books are The Paradox of American Power (2002), Understanding International Conflicts, Fourth Edition (2002), and Softpower: The Means to Success in World Politics (2004). Nye received his bachelor's degree from Princeton University. He did postgraduate work at Oxford University on a Rhodes Scholarship and earned a PhD in political science from Harvard.


Articolul se numeste Vanzarea Americii

Acum un an, Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate al Statelor Unite, a anuntat: "Ne-am angajat in primul rand intr-un razboi de idei, nu intre armate". A avut dreptate. Dar SUA au pierdut razboiul, pentru ca au fost invinse frecvent de Al-Qaeda.

Raspandirea antiamericanismului in lume ameninta sa le ia Statelor Unite atragatoarea putere de care au nevoie pentru a invinge in lupta impotriva terorismului. Asa cum s-a vazut in cazul Irakului, forta militara singura nu poate oferi o solutie. Fiecare vot a aratat ca puterea de convingere a Americii a scazut, mai ales in lumea islamica. Chiar si in tarile presupuse a fi prietene, cum ar fi Iordanul si Pakistanul, din ce in ce mai multi oameni spun ca au mai multa incredere in Osama Bin Laden decat in George Bush.

Informatia inseamna putere, iar astazi lumea are acces la informatie intr-un procent mult mai mare. Au trecut de mult vremurile cand ofiterii Biroului de Externe American plecau in jeep-uri spre regiunile indepartate din Lumea a treia, pentru a le pune satenilor filme. Progresul tehnologic a dus la explozia informatiei, iar publicul a devenit mai sensibil fata de propaganda. Lumea intreaga este coplesita de informatii. Unele sunt corecte, altele inselatoare.

Drept urmare, politica s-a transformat in competitie pentru credibilitate. Universul traditional al politicii armelor se defineste in termeni de victorie economica sau militara. Dar, in era informatiei, politica se refera la care dintre povesti este mai convingatoare. Guvernele sunt in competitie intre ele sau cu alte organizatii pentru a-si intari credibilitatea si pentru a o diminua pe cea a adversarului. Din pacate, guvernul american nu a facut fata.

Chiar si Comitetul Stiintific de Securitate de la Pentagon recunoaste acest lucru, raportand ca, din comunicarea strategica a Americii lipsesc "coordonarea prezidentiala, coordonarea eficienta intre agentii, parteneriatele din sectorul privat si resursele adecvate". In ultimii ani ai Administratiei Clinton, Congresul a gresit atunci cand a desfiintat Agentia de Informatii SUA si a transferat sarcinile acesteia unui departament de subsecretari pentru diplomatie publica din Departamentul de Stat.

Departamentul a avut doua posturi vacante sau, in doi ani din ultimii patru, a functionat mai ales in regim de interimat. Intregul buget pentru diplomatie publica (filmari, informatii si schimburi de programe) este de 1,2 miliarde de dolari, aproximativ la acelasi nivel ca cel din Franta sau cam cat cheltuieste McDonald's pe publicitate. Guvernul american da de 450 de ori mai multi bani pe fortele armate, decat pe strategiile de persuasiune.

Cel mai important lucru pentru actuala stare va fi dezvoltarea unei strategii pe termen lung, care sa vizeze schimburi educationale si culturale. Scopul lor ar fi construirea unei societati civile mai deschise si mai bogate in tarile din Orientul Apropiat. Data fiind slaba credibilitate de care se bucura oficialii, in America cei mai eficienti purtatori de cuvant nu sunt cei guvernamentali. Unii analisti chiar au sugerat SUA sa creeze o corporatie non-partizana a diplomatiei publice. Aceasta ar primi fonduri de la guvern si din sectorul privat pentru a stimula comunicarea independenta intre state.

Corporatiile, fundatiile, universitatile si alte organizatii non-profit pot promova activitati de dezvoltare a sociatatii civile. Companiile si fundatiile pot oferi mijloace tehnice pentru modernizarea sistemelor de educatie arabe. Universitatile americane pot stabili mai multe shimburi intre studenti si facultati.

Este importanta reactia fata de recentul dezastru din Asia. Presedintele Bush a oferit 350 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele si a trimis emisari la nivel inalt in regiune. Societati de caritate si non-profit din America au acordat un sprijin surprinzator de mare. Imaginilor cu soldati americani luptandu-se in Irak li s-au adaugat cele ce arata soldati americani ajutand victimele.

Dar, o continuare eficienta este foarte importanta. Anunturile facute de Bush, referitoare la dezvoltarea asistentei pentru combaterea flagelului SIDA in Africa nu au fost doar imperative morale, ci si importante investitii in politica pacifista americana.

Din pacate,fondurile necesare pentru implementarea acestor initiative nu au fost la fel de prompte ca retorica. Nici unul dintre aceste eforturi de diplomatie publica nu va fi eficient daca stilul si continutul strategiilor americane nu vor accentua mesajul democratic.

Aceasta inseamna ca principala misiune a lui Rice va fi sa aduca politica externa a Americii mai apropiata de stilul consultativ, pentru ca ea este in cautarea unei solutii pentru Irak si pentru pacea din Orientul Mijlociu. Numai atunci va putea Rice sa inceapa a reabilita reputatia patata a Americii, pornind de la neglijata diplomatie publica.

Joseph S. Nye, fost ministru adjunct al Apararii, este profesor la Harvard si autor al volumului "Jocul puterii: un roman despre Washington"

Copyright: Project Syndicate, ianuarie 2005

milimetru
Foarte pertinentă, zic eu, analiza citată. Nu este singurul care face astfel de observaţii foarte binevenite. Dramatic este īnsă faptul că, o dată ajunşi īn posturi īnalte, de decizie, astfel de oameni, sub diverse imperative de natură politică, "uită" să-şi pună īn practică ideile bune. Sau nu au posibilitatea. Şi lucrurile evoluează extrem de lent. Prea lent...
nefertiti-old
QUOTE (calfa @ 28 Jan 2005, 09:05 AM)
Imaginilor cu soldati americani luptandu-se in Irak li s-au adaugat cele ce arata soldati americani ajutand victimele.


Printre altele, aceasta este una dintre marile lor probleme, zic eu. Aceea ca SUA si politica lor este asociata doar cu o IMAGINE, un fel de brand, daca vreti. Si, ca in cazul oricarui brand, la un moment dat exista riscul de a fi scos de pe piata de cei care vin din urma.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa. Tot ce inseamna SUA, tot ce transpare despre SUA este ceva artificial, galagios, zanganitor, superficial. Asta au reusit sa faca prin politica lor de imagine.
MIA
QUOTE

Departamentul a avut doua posturi vacante sau, in doi ani din ultimii patru, a functionat mai ales in regim de interimat. Intregul buget pentru diplomatie publica (filmari, informatii si schimburi de programe) este de 1,2 miliarde de dolari, aproximativ la acelasi nivel ca cel din Franta sau cam cat cheltuieste McDonald's pe publicitate. Guvernul american da de 450 de ori mai multi bani pe fortele armate, decat pe strategiile de persuasiune.


Ce dracu' le mai trebuie departament de-asta cit timp au Hollywood-ul ?? tongue.gif
nefertiti-old
Pai, pe principiul asta au si McDonald's si tot degeaba. biggrin.gif
Inorog
Am auzit ca niste angajati la o companie americana au fost concediati pe motiv ca au refuzat o serie de analize din care sa rezulte daca au fumat sau nu in ultimul timp. sad.gif

dead-cat
QUOTE

Am auzit ca niste angajati la o companie americana au fost concediati pe motiv ca au refuzat o serie de analize din care sa rezulte daca au fumat sau nu in ultimul timp

asta merge cind nu exista o legislatie care protejeaza angajatul in mod rezonabil.
in alte tari, chestia asta nu e posibila, chiar daca-i companie americana.

hire&fire nu-i o chestie deosebita la ei, dar nici schimbatul relativ des al jobului nu-i asa stigmatizat ca in europa.
Cla
Eu nu-s prieten cu SUA. Dar am avut ocazia sa vad cu ochii mei, "la fata locului". Si tocmai asta am vrut, sa-mi fac imaginea MEA si nu ce imi povestesc altii.
Puteti sa ma corectati daca ma insel, eu relatez doar cum am vazut-o.
La ei toata viata e practic un show. Superficialitatea e cuvantul potrivit. Fara "show" nu merge nimic si cat timp mai exista televizorul, ei cred tot ce li se baga. TV, couch & chips. Pane et circenses... trist, dar adevarat sad.gif
Am trecut prin cartiere latinas, dezolate (Miami)... "Gimme a quarter, I would like to drink a beer"... "bineinteles, dar zi-mi si mie cum dracu' ajung pe highway-u asta..." smile.gif
Oamenii in sine, pe aia ii iubesc. N-am intalnit pe vreunul care sa se uite nasol la tine ca esti turist sau non-american sau io mai stiu...
Problema e de image. SUA impotriva restului lumii. Those "tough guys"... "We are the greatest, bla"...
Politica si banii-s de vina. Si aerele de superioritate impuse de guvern, nu de omul de rand, cel normal.

$UA

Atat...
nefertiti-old
Asta spuneam si eu, chiar daca nu am vazut cu ochii mei. E o impresie pe care ti-o lasa chiar si de la distanta. Eu nu cred sa existe natiune mai manipulata si mai manipulabila decat americanii. Exceptand lumea a treia, desigur.
MIA
QUOTE (nefertiti @ 28 Jan 2005, 11:03 AM)
Pai, pe principiul asta au si McDonald's si tot degeaba. biggrin.gif

Nu chiar - impactul Mac Donald's se reduce la un aspect-doua al vietii si cam atit.

Filmele de la Hollywood acopera ... TOTUL ... si vind "visul ameircan" integral ... ( sau ma rog - cosmarul american, depinde de film si de aprecieri ). smile.gif
Minerval
Dragi colegi de forum, personal consider ca aceste aprecieri ori critici exprimate de dvs. sunt, totusi, prea dure, prea se dramatizeaza situatia SUA, care are o pozitie globala de singura superputere a lumii. Macar din prisma acestei chestiuni ar trebui vorbit, prin urmare s-ar evita dialoguri cu "am trait in America dar totul e rau si negru", acest scenariu nefiind numai o abatere de la realitate ci si un rationament fals. Domnul Clarence cand a facut aceasta afirmatie banuiesc ca era obosit, chestiune ce ar explica redactarea respectiva. Ar fi nedrept sa se afirme in continuare ideea ca hollywood-ul este exponentul doar unei optici pozitive data de atari filme ori prin serviciile fast-food. Este o ineptie care conduce catre conotatii stranii, nefiresti. Probabil maine omul de rand, cel nemanipulabil si nemanipulat, va ajunge si la alte concluzii ori bizarerii din acestea prezentate cum ca ar trebui desfiintat si telefonul ori poate avioanele sau alte inventii, ca doar au venit din partea Americii si orice produs american este fie corupt, fie coruptibil, prin aceea ca se distrage atentia catre chestiuni considerate de unii abjecte precum a discuta interurban ori a zbura catre un alt continent. Si daca domniile voastre ar reusi sa isi vada acest vis cu ochii, se poate sa asistam la zboruri cu planorul sau cu aripi lipite de maini, iar in privinta telefoniei, mesaje de fum.
Numai bine.
Cla
Ce pacat, Minerval, ca nu putem sta de vorba in germana, ti-as fi "ebenbürtig". Daca eu ma straduiesc in halul asta sa scriu romaneste, crede-ma ca mai am si altceva in cap wink.gif Hast halt den Verkehrten angemacht... think about it.
Nu prea am fost adormit in America si nici prostii n-am spus, am relatat doar ce am simtit si am vazut. Si nici nu-mi trece prin gand sa condamn America, au si ei o parte buna, doar trebuie vazuta cu ochi clari... wink.gif
Nu stiu de ce te iei asa de mine, dar ai putea sa ma lamuresti.
Insa cu una ai dreptate: Urasc telefonul, cred ca e o ramasita de la nevasta-mea, nici inca nu eram treaz si porcaria aia deja suna... dry.gif
Nici macar nu-l injur pe Graham Bell, saracu' a vrut doar sa-i faca o bucurie lu' nevasta-sa... e de condamnat?? unsure.gif
Si inca una: cred c-o prea dai in bara cu avantul tau importat din America. De ce nu esti acolo? nu prea inteleg... dunno.gif
Te rog sa nu ma crezi superficial sau ingamfat, daca vrei sa ma lamuresti o poti face si prin PM, pe-aici serios ca n-as avea chef de dezbateri cu quote si eu mai stiu... nu, deloc.
axel
Cineva imi spunea ca George W. Bush este cel mai onest presedinte american din cati au existat. Politica externa a lui Clinton nu difera foarte-foarte mult de cea a lui Bush, numai ca Bush, prin incapacitatea sa intelectuala si prin extremismul oamenilor din spatele sau a aratat lumii intregi aspectul SUA de dulau rau care ii musca pe toti ceilalti care nu-i fac pe plac.
Cla
Shit fucking this "Old Europe", the axxis of evil... adica daca nu esti cu mine, esti impotriva mea. Alb - negru. BushRumsfeldCondoleezaCIA,NSA,$,FBI and I, robot... 6.gif
axel
Curat incoerent
Minerval
QUOTE (Cla @ 30 Jan 2005, 07:54 PM)
De ce nu esti acolo? nu prea inteleg...

Nu prezinta secret de siguranta nationala motivul sederii mele in Romania, prin urmare am sa va dau un raspuns, zic eu personal: doresc sa stau si sa ma realizez in aceasta tara. Nu e nimic ipocrit, si nici pretios, ori de vreo alta natura. Este o decizie personala.
Numai bine.
Cla
QUOTE (axel @ 31 Jan 2005, 12:31 AM)
Curat incoerent

Curat murdar.
Eu credeam ca incoerent ar fi lipsit de logica. Dar aici nu prea vad unde.
You're not funny Axel, deloc, ti-am mai zis-o odata... dry.gif Eu nu m-am legat de tine. Ia-te te rog de altii si lasa-ma-n pace... yeahrite.gif
QUOTE (Minerval)
Nu prezinta secret de siguranta nationala motivul sederii mele in Romania, prin urmare am sa va dau un raspuns, zic eu personal: doresc sa stau si sa ma realizez in aceasta tara. Nu e nimic ipocrit, si nici pretios, ori de vreo alta natura. Este o decizie personala.
Numai bine.

Super, merci... thumb_yello.gif Minerval, te rog sa nu ma intelegi gresit, eu n-am incercat sa bag strambe, doar sa te inteleg...
Dupa cum deja probabil stii, si eu vreau sa ma intorc in Romania. Decizia mea personala, la fel ca a ta. Cu tot binele si raul. Si cu ipocrizie chiar ca n-are de-a face wink.gif

Si tie numai bine smile.gif
axel
QUOTE (Cla @ 31 Jan 2005, 03:21 AM)
QUOTE (axel @ 31 Jan 2005, 12:31 AM)
Curat incoerent

Curat murdar.
Eu credeam ca incoerent ar fi lipsit de logica. Dar aici nu prea vad unde.

Merriam-Webster:
QUOTE
in·co·her·ent
Function: adjective
1 : lacking coherence: as a : lacking cohesion : LOOSE b : lacking orderly continuity, arrangement, or relevance : INCONSISTENT
2 : lacking clarity or intelligibility : INCOMPREHENSIBLE
- in·co·her·ent·ly adverb


American Heritage:
QUOTE
in·co·her·ent
adj.
Lacking cohesion, connection, or harmony; not coherent: incoherent fragments of a story.
Unable to think or express one's thoughts in a clear or orderly manner: incoherent with grief.


QUOTE
Eu nu m-am legat de tine.

Memoria scurta paveaza drumul spre fericire.
Cla
QUOTE (axel @ 31 Jan 2005, 01:47 AM)
Memoria scurta paveaza drumul spre fericire.

In primul rand: in halul asta nu ar trebui sa incerci sa ma jignesti, nu cred ca ne-am jucat noi 2 prin nisip...
2: Frumos de tot. Crede-ma ca stiu si eu sa dau pe motor de cautare.
Bine Axel, iti propun ceva: O lasam balta, viata-i prea frumoasa ca sa ne facem nasoale, ce zici?

user posted image

Ovidiu Bufnila
Buna ziua tuturor, fie neutri, fie filo-americani, fie anti-americani, etc. Cred ca America e o chestiune extrem de interesanta ca si Rusia si China si planeta Pamant si ca ar fi teribil daca am cerceta-o intr-o maniera valurita si non-liniara abordand lucrurile din mai multe unghiuri de vedere pentru a ajunge la niste adevaruri in ceea ce priveste Romania.
Cred ca Noua Generatie trebuie sa renunte la prejudecati si la unchiuri de vedere inguste si sa construiasca un nou proiect pornind de la analize fine si insurgente ale realitatii.
E un topic excelent si ar merita sa fie continuat.

Cu [prietenie,
Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
fondatorul Codului ICAN
http://finance.groups.yahoo.com/group/Codul_ICAN/
Minerval
Salut universul bufnilian si omul din spatele acestuia! thumb_yello.gif
Intr-adevar topicul merita sa fie dezbatut, insa linia de conducere al acestui dialog ar trebui sa includa si celelalte componente globale, ce tin fie de natiuni vecine, pacte, tratate, finantatorii marilor proiecte mondiale, fie ca vorbim despre FMI si/sau BM, deoarece ecuatia umana cuprinde o diversitate apreciabila de factori in baza carora fiintam asa cum se prezinta mapamondul la ora actuala. In rest, totul e tacere daca nu e rostit ori inscris in paginile acestei comunitati, si vorbea ceea in lipsa unei intrebari moare un posibil raspuns.
Va salut din tara asta minunata, domnilor si doamnelor de astazi, si va urez numai bine si multa, mai multa lumina! wink.gif .'.
Oul Dogmatic
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 31 Jan 2005, 11:22 AM)
abordand lucrurile din mai multe unghiuri de vedere pentru a ajunge la niste adevaruri in ceea ce priveste Romania.

Nu inteleg de ce sa ne ducem asa departe ca sa vedem aproape? unsure.gif Adica ograda noastra e aci sub nasul nostru, la ce bun sa dam roata pe planeta pamant sau USA ?
March
QUOTE (Minerval @ 1 Feb 2005, 09:20 PM)
si va urez numai bine si multa, mai multa lumina!  wink.gif  .'.

De la rasarit 43.gif biggrin.gif
Ovidiu Bufnila
QUOTE (Oul Dogmatic @ 6 Feb 2005, 07:52 AM)
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 31 Jan 2005, 11:22 AM)
abordand lucrurile din mai multe unghiuri de vedere pentru a ajunge la niste adevaruri in ceea ce priveste Romania.

Nu inteleg de ce sa ne ducem asa departe ca sa vedem aproape? unsure.gif Adica ograda noastra e aci sub nasul nostru, la ce bun sa dam roata pe planeta pamant sau USA ?

E o chestiune care tine de Geostrategie.

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
Cla
Incasii s-au descurcat si fara roata. N-au "īnvārtit" nimic.
Ce m-a enervat īntotdeauna la romāni, a fost īntrebarea: "Ce īnvārti dincolo?". Crazy. dry.gif
Ovidiu Bufnila
QUOTE (caa @ 28 Jan 2005, 11:13 AM)
Foarte pertinentă, zic eu, analiza citată. Nu este singurul care face astfel de observaţii foarte binevenite. Dramatic este īnsă faptul că, o dată ajunşi īn posturi īnalte, de decizie, astfel de oameni, sub diverse imperative de natură politică, "uită" să-şi pună īn practică ideile bune. Sau nu au posibilitatea. Şi lucrurile evoluează extrem de lent. Prea lent...

Lucrurile se valuresc, dimpotriva, extrem de rapid.
blink.gif
bdl
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 23 Sep 2006, 12:51 PM)

Lucrurile se valuresc, dimpotriva, extrem de rapid.
blink.gif

De unde si cintecul " foaie verde maracine/ da mama cu tsunami-n mine "....
Ovidiu Bufnila
QUOTE (March @ 6 Feb 2005, 02:36 PM)
QUOTE (Minerval @ 1 Feb 2005, 09:20 PM)
si va urez numai bine si multa, mai multa lumina!  wink.gif  .'.

De la rasarit 43.gif biggrin.gif

Uuuups, iar?
Acest post bufnilian este de fapt o perna de aer care valureste topicul spre suprafata Arhipelagului.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.