Dau
O sa o copiez si in Cartea de bucate candva.
Pulpa de miel umpluta cu maslineCel mai bine daca poate fi preparata si tinuta in frigider 1-2 zile.
1 1/4 cana de masline negre (Kalamata) tocate marunt
1 catel de usturoi (daca e din cel mare, daca e mic, 4-5 catei) tocat marunt
2 lingurite de cimbru proaspat + 4 crengute
1 lingurita de ulei de masline (eh, merge si vegetal)
3/4 lingurita de rozmarin proaspat + 4 crengute
3/4 lingurita coaja de lamaie rasa
2 kg pulpa de miel, dezosata si desfacuta*
sare grunjoasa de preferat, si piper dupa gust
1/2 cana vin alb
Se combina maslinele, usturoiul, frunzele de cimbru si rozmarin, uleiul si coaja de lamaie. (Daca exista robot de bucatarie, ajuta, altfel totul tocat maruntel si amestecat bine)
Se intinde pulpa cu mijlocul in sus (unde a fost osul), se da cu sare si piper. Se
intinde pasta de masline pe toata suprafata si se leaga cu sfoara de bucatarie la distanta de 3-4 cm. Se infasoara in folie de plastic (sau se pune intr-o punga) si se pune in frigider 1 ora, ideal 1 zi-doua. Se lasa la temperatura camerei 1-2 ore inainte de a se pune la cuptor.
Se incalzeste cuptorul la 250 C ( f. fierbinte). Se pune pulpa (dupa ce se da folia jos
hey, vreau sa fiu sigura!) intr-o tava si se da cu sare si piper. Se indeasa crengutele de rozmarin si cimbru sub ea pe laterale, si se da la cuptor 10 min**. Se reduce temperatura la 175 C (mediu), se toarna vinul peste miel si se coace 45 de min, udandu-se cu vinul din tava de vreo 2 ori.
Se scoate din tava si se pune pe un fund de lemn, se acopera cu folie de aluminiu 15 min.***
* cum se desface pulpa: cel mai usor, osul se scoate de pe partea de pulpa care e mai subtire. dupa dezosare, se desface pulpa taind lateralele cam jumatate din grosimea lor. asta ar trebui sa faca pulpa sa fie o singura "felie", aproximativ la fel de groasa peste tot. daca nu se intelege, mai incerc sa explic.
** este esential sa fie dat la cuptor f fierbinte, ca orice friptura dealtfel, ca sa capete o oarecare crusta si sa pastreze sucurile inauntru. un cuptor neincalzit si temperatura prea mica o sa abureasca friptura si tot sucul curge in tava - iar friptura va fi talpa. la fel daca friptura se baga rece la cuptor.
*** in cele 15 min, sucurile se redistribuie in carne si friptura continua sa se faca.