Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Cota Unica De Impozitare
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
denise
M-am gandit ca o trecere in revista a principalelor efecte ale OUG 138/2004 ar putea fi interesanta:

Deducerile personale (sumele care se scad din baza de impozitare – nu sunt impozitate) se acorda lunar numai pentru veniturile realizate prin functia de baza (in cazul celor care au 2 servicii de ex.) si se acorda astfel:

1.Pentru persoanele fizice cu un venit lunar brut mai mic de 10.000.000 lei si inclusiv:
-pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 2.500.000 lei
-pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 3.500.000 lei
-pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 4.500.000 lei
-pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 5.500.000 lei
-pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 6.500.000 lei
2.pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii intre 10.000.001 si 30.000.000 lei – deducerile sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
3.pentru cei care au venituri brute lunare mai mari de 30.000.000 lei nu se acorda deduceri personale.

Persoane in intretinere inseamna: sotia/sotul, copii sau alti membri de familie, rude ale contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al 2-lea (inclusiv) – ale caror venituri impozabile sau neimpozabile nu depasesc 2.500.000 lei/lunar.
Impozitul pe salarii se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul.
Baza de calcul: se determina prin deducerea din salariul brut a contributiilor obligatorii, a deducerilor personale (numai la locul unde se desfasora functia de baza), a cotizatiei sindicale si a contributiilor la schemele facultative de pensii ocupationale (in limitele stabilite de lege).

Nu se mai acorda deduceri cu titlu de cheltuiala profesionala.

Principalele efecte:

A.Pentru cei care au negociat cu angajatorii salariile brute, de baza:
-salariile brute cuprinse in mod obligatoriu in contractele individuale de munca se mentin la acelasi nivel
-salariile nete se vor modifica datorita schimbarii cotei de impozitare
-cheltuielile cu personalul (fondul de salarii si contributiile sociale datorate de angajatori) ramana la acelasi nivel

B.Pentru cei care au negociat cu angajatorii salariile nete:
-salariile brute cuprinse in mod obligatoriu in contractele individuale de munca se vor modifica pentru a ajunge la salariul net negociat
-salariile nete nu se vor modifica
-cheltuielile cu personalul (fondul de salarii si contributiile sociale datorate de angajatori) se vor modifica: se modifica atat fondul de salarii cat si nivelul contributiilor sociale datorate de angajatori
denise
Acum imi permit un comentariu personal -determinat de niste cunostinte de-a dreptul euforice ca vor avea mai multi bani "in mana". Adevarul este ca nu poti stii pana nu calculezi concret.
Pentru cei cu salarii (brute) mai mari, care pana acum plateau impozit foarte mare e posibil sa nu fie o crestere spectaculoasa a salariului net, dat fiind ca baza de calcul creste. Adica nemaiacordandu-se deduceri personale (conform schemei de mai sus) sau cele legate de cheltuielie profesionale - creste suma la care se aplica impozitul.
Mai explicit: se taie o felie mai mica dintr-o placinta mai mare. La gramaj s-ar putea sa nu fie diferente prea mari. Si inca nu a aparut (din cate stiu) ordinul Ministrului de Finante pentru stabilirea deducerilor personale pentru cei cu venit lunar brut cuprins intre 10.000.001 si 30.000.000 lei.

Cine castiga asa la prima vedere: angajatorii care au negociat cu salariatii salarii nete si mari.
gonen
Pana la urma cam ce procent din salariu este retinut prin impozite si alte taxe? De fapt mai exista si alte retineri salariale de genul, asigurare medicala, fond de pensii, etc?

Si in cele din urma pt. un salariu brut de 9.000.000 , 12.000.000, 20.000.000 si ,respectiv, 35.000.000 lei, cam care ar trebui sa fie salariul net?
denise
Nu s-a modificat decat procentul de impozit (care este 16%) pe venit brut si deducerile - deci CAS, CASS, somaj etc. - raman neschimbate.
Pentru cei cu venit brut intre 10.000.000 si 30.000.000 lei trebuie sa apara ordinul Ministrului de Finante care sa specifice deducerile.
La cel de 35.000.000 e mai simplu, caci peste 30.000.000 nu se acorda deloc deduceri. Scazi din 35.000.000 toate retinerile obligatorii - CAS, CASS, somaj etc (te uiti pe ultimul fluturas), cotizatia de sindicat si contributiilor la schemele facultative de pensii (daca e cazul). La ce ramane aplici cota de 16% si afli ce impozit ai de plata.
Ca sa afli netul - scazi din 35.000.000 toate retinerile: impozitul (cum l-ai calculat mai sus), CAS, CASS, somaj, etc. (inclusiv retinerile de genul CAR, rate etc - daca vrei sa afli exact cat iei in mana -dar tine cont ca veniturile brute mai variaza - difera nr. de zile efectiv lucrate, mai o prima, o penalizare etc. - de aceea spun sa folosesti un fluturas mai vechi, preferabil nu decembrie 2004, pentru ca au fost prime in perioada aceea, sau concedii etc. nu e o luna etalon).
La cei cu salarii intre 10.000.000 si 30.000.000 se procedeaza aproximativ la fel, cu diferenta ca inainte de a aplica cota de 16%, pe langa contributiile obligatorii se scad si deducerile (care, inca nu se stiu) - deci se reduce baza de impozitare (se aplica cota de 16% la o suma mai mica). Poti face un calcul aproximativ: iei de exemplu niste deduceri mai mici decat la cei cu salariul sub 10.000.000 lei (caci sigur vor fi mai mici - dar presupun ca in mai multe trepte) si aplici cota de 16%. Retine: deducerile nu sunt bani efectiv luati sau dati, sunt doar folosite la calculul impozitului - sunt parte neimpozabila din venituri.

PS. Ti-as da un exemplu concret, dar nu lucrez la salarii, a trebuit insa sa le explic colegelor de la Salarii Ordonanta . ohyeah.gif .
actionmedia
QUOTE (denise @ 12 Jan 2005, 06:08 PM)
Pentru cei cu venit brut intre 10.000.000 si 30.000.000 lei trebuie sa apara ordinul Ministrului de Finante care sa specifice deducerile.

Mi se pare ca a aparut deja. Sunt niste tabele cu multe trepte. Deducerile sunt reduse cu cateva sute de mii la fiecare treapta pana ajung la 100.000 in cazul veniturilor brute pana la 29.999.000 lei.

La 30.000.000 lei deducerea e zero.

A aprut in libertatea de ieri parca, am sa verific si va zic

Din cate stiu, celelalte contributii sunt de 17% - 9,5% pensii, 6,5% snatate si 1% somaj

Ceea ce inseamna ca la 30.000.000 brut

Ai o data 5.100.000 lei contributii si 3.984.000 lei impozit (24.900.000 lei x 16%)
Adica ramane net 20.916.000 lei ceea ce inseamna aproximativ 70% din brut. Cam atat ramane pentru orice salariu brut de peste 30.000.000 lei.

gonen
Un calcul am gasit aici: http://www.bloombiz.ro/Impozit.xls


COMUNICAT DE PRESA deducerilor personale aplicabile de la 1 ianuarie 2005. : http://www.mfinante.ro/presa/comunicate/no...n_degresive.htm


COMUNICAT DE PRESA incepind cu 1 ianuarie 2005, cota de impozit
: http://www.mfinante.ro/presa/comunicate/no...ota%20unica.htm
denise
Bogho, deducerile sunt pentru veniturile brute pana in 10,000,000 lei. Pentru venituri intre 10.000.000 lei si 30.000.000 trebuie sa apara zilele astea. Dar algoritmul de calcul e acelasi.

PS. Apar unele pentru intervalul asta dar se refera la 2004.
gonen
Din ceea ce am gasit eu prin legile romanesti

Venit brut V;
Deducere D;
Cheltuieli Personale C = 15%D

V1 = V - D - C;

Fond Pensii P = (max 17%, min 9,5%)V1 (sau din V?)
Sanatate CAS = 6,5%V1 (sau din V?)
Somaj S = 1%V1 (sau din V?)


V2 = V1 - P - CAS - S; venit impozabil

Impozit I = 16% V2

Venit net = V2 - I.


P.S. Deh, 10 ani de matematica si informatica rofl.gif
indubitabil
la profesori ce s-aude? Le da sau le ia? sad.gif
denise
@ bogho- pai asta si este- o chestiune de matematica, e mult pana intelegi algoritmul.
Contribuţia individuala de asigurari sociale (CAS) - se aplica la salariul brut realizat
Contribuţia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS) - se aplica la salariul brut realizat,
Cota de şomaj - se aplica la salariul de baza realizat
Sporul de vechime se calculeaza la salariul de baza
De asta spun ca situatiile difera de la o intreprindere la alta - intervin sporuri diferite. De exemplu la unele intreprinderi salariul de baza = salariul tarifar negociat plus sporul de ecran.
Dar - se regasesc pe fluturasii vechi - nu au fost modificate cotele. Doar deducerile (respectiv baza de impozitare) si cota de impozit s-au modificat.

@indubitabil- sincer nu stiu - trebuie calculat- in functie de marimea salariului si de deducerile de care beneficiaza fiecare (vezi calculul mai sus) - probabil ca pana acum cei de la voi de la Salarii au facut deja un calcul estimativ.

@actionmedia -ai dreptate, azi am aflat si eu ca a aparut deja Ordinul Ministrului (ieri - alataieri), nu am avut insa timp sa caut.
ilie
Iesi mai bine, in mod real, in toate variantel
gonen
cred ca singurii care e posibil sa piarda un pic sunt cei care aveau salarii mici si care inainte erau impozitate cu 14%, sau ceva de genul asta, nu?
denise
Exact, poate nici ei, dat fiind deducerile aplicate. Ceea ce vroiam sa spun este ca cei cu salarii mari nu vor avea cresterea netului atat de mare pe cat se asteptau (desi ea exista), adica nu e suficient sa scazi din impozitul platit inainte pe cel platit acum ca sa afli suma efectiv castigata. Calculul e putintel mai complicat, din cauza lipsei (sau scaderii) deducerilor. Asta am si urmarit prin topicul acesta - ca fiecare sa-si poata calcula singur venitul net si sa inteleaga cate ceva din fluturas (e surprinzator cati economisti nu pricep nimic din el) . Cred ca e important sa putem sa ne protejam impotriva unor eventuale erori de calcul, sa ne stim drepturile salariale.

Partea proasta este ca totul se va reflecta in cresteri de preturi iar unii deja recomanda cresterea impozitelor indirecte, respectiv cresterea TVA. Cat va mai ramane din castigul nostru, vom vedea curand.
ilie
Exemplu la salarii mari:
Am un prieten care o sa aiba o crestere de 24 mil. smile.gif
denise
blink.gif Dar ce salariu are? Ca asa , la prima vedere, fara calcule prea minutioase, ar trebui sa aiba vreo 70 de mil. venit brut. (nu se fac angajari, pe la el, pe acolo?)
ilie
El lucreaza la o multinationala de 8 ani, acum e director financiar.
Minerval
IMM-urile redesteptate de dispozitiile C.E. saluta multinationala! wink.gif
ilie
Traiasca multinationalele si noi pe langa ei.
Daca tragem tare, sau ne unim, poate o punem si noi de o multinationala. wink.gif.
March
Oamenii de afaceri americani pledeaza pentru inlocuirea cotei unice cu impozitarea progresiva
axel
Asa, si?
I'am votat cumva pe acei oameni de afaceri? blink.gif
ilie
Economia Romaneasca merge bine cu cota unica, asa ca nu ar trebui schimbat sistemul care merge bine. In SUA firme ca GM si GE au sediul in Delaware, paradis fiscal...oare nu le place impozitarea progresiva? rofl.gif

Oricum, din 2011 in UE o sa fie impozit unic in toate tarile, progresiv sau unic.
Sorin Blaj
QUOTE(March @ 24 Feb 2007, 09:57 AM) *
Oamenii de afaceri americani pledeaza pentru inlocuirea cotei unice cu impozitarea progresiva

Reprezentantii AmCham nu vor inlocuirea cotei unice

08 MARTIE 2007


Introducerea in Codul Fiscal a unor principii de taxare moderne, europene este una dintre cauzele pentru care pledeaza reprezentantii Camerei de Comert Americane, AmCham. Dan Schwartz, membru al AmCham, spune ca oamenii de afaceri americani nu cer inlocuirea cotei unice cu impozitarea progresiva. "Cu ocazia seminarului Romanian Tax, Law & Lobby ce a avut loc la sfarsitul lunii februarie, am pledat pentru introducerea in Codul Fiscal a unor principii de taxare moderne, europene, si nu pentru inlocuirea cotei unice de impozitare. Referirea la principiul echitatii asa cum apare el in Codul Fiscal a fost facuta in sensul neconcordantei definitiei lui cu esenta cotei unice: nu se poate vorbi de impozitare progresiva intr-un sistem fiscal bazat pe cota unica de impozitare. Aceasta abordare teoretica nu are nimic de-a face cu vreo solicitare a noastra de modificare a cotelor de impozitare in Romania. Atat eu, in calitate de consultant fiscal, cat si Camera de Comert Americana in Romania nu pledam pentru si nu solicitam inlocuirea cotei unice de impozitare cu impozitarea progresiva; o astfel de decizie este la latitudinea exclusiva a Guvernului Romaniei", spune Scwartz. (E.C.)




Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.