Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Comunismul, Intre Teorie Si Practica
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5
nefertiti-old
Citind cele spuse de cineva la un topic de pe la mass-media, ma gandeam la ceva: oare comunismul, ca sistem, chiar este posibil? Sau e doar o utopie? In fond, nu stiu daca in vreuna dintre tarile numite comuniste chiar s-a aplicat 'ca la carte' acest sistem. Haideti sa vedem.
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 20 Dec 2004, 12:31 PM)
Citind cele spuse de cineva la un topic de pe la mass-media,

cred ca te refereai la acest cineva: actionmedia (link) smile.gif

Imi mentin parerea ca la nivel de ideologie, la nivel teoretic, Comunismul pare O.K. problema apare in momentul punerii in practica pentru ca ignora factorul cel mai important: omul. Omul este idividualist si egoist, el nu se poate supune unui sistem care incearca sa il uniformizeze.
nefertiti-old

Da, la cele spus de tine ma gandeam. biggrin.gif

Asadar, la nivel de ideologie, ti se pare sistemul ideal?
dead-cat
comunismul, asa cum s-a cristalizat de pe la sfirsitul secolului XIX, era o miscare radicala, care-si propunea sa inlocuiasca o dictatura cu alta. orice este impus cu forta, pe termen mediu sau lung va esua.
calfa
Pe tema asta am doar atat "de declarat":

Spre deosebire de "capitalism" care este "o practica" (larg raspandita smile.gif ) "in cautarea unei teorii", "comunismul" a fost, si cred ca va ramane, "o teorie" (in defensiva) "in cautarea unei aplicari practice".

Candidaturile la o Teorie a capitalismului tot curg ... candidaturile la o Practica a comunismului au tot curs ... ohyeah.gif
nefertiti-old
Deci, egoismul si tendinta spre nesupunere a oamenilor sa fie singurele cauze ale esuarii comunismului?
Achernar
Ar mai fi ... ineficienta utilizarii resurselor, raspunderea solidara in cazul unui esec, descurajarea initiativei personale ...
MIA
QUOTE (nefertiti @ 20 Dec 2004, 12:31 PM)
Citind cele spuse de cineva la un topic de pe la mass-media, ma gandeam la ceva: oare comunismul, ca sistem, chiar este posibil?

Ce intelegi prin "comunism" sau "comunism, ca sistem"- Nefertiti ? rolleyes.gif
nefertiti-old
Ei, te-ai trezit si tu cu teoriile laugh.gif . Nu e vorba de ce inteleg eu, toata lumea stie ce este sau cum a fost gandit comunismul, nu? La fel cum se cunosc incercarile de punere in practica.
calfa
Daca la ce am spus eu te-ai referit, nefertiti, atunci m-ai facut sa revin si sa adaug concluzia ce "plutea" in spusele mele. Comunismul, din punct de vedere practic, e ... pana la proba contrarie ( laugh.gif ) o utopie.
Din punct de vedere teoretic e ... foarte frumos (atractiv, etc.). ohyeah.gif
nefertiti-old
Ma refeream la ca e a spus MIA. biggrin.gif

Si, totusi, inca sunt tari in care mai dainuie un pseudocomunism, cel putin.
Achernar
Cu un consum foarte mare de resurse. Materiale si umane.
MIA
QUOTE (nefertiti @ 20 Dec 2004, 01:32 PM)
Ei, te-ai trezit si tu cu teoriile laugh.gif . Nu e vorba de ce inteleg eu, toata lumea stie ce este sau cum a fost gandit comunismul, nu? La fel cum se cunosc incercarile de punere in practica.

Sincer ... nu prea cred ca "toata lumea" stie ce este si mai ales cum a fost gindit teoretic comunismul. rolleyes.gif
As vrea sa stiu totusi - exact si sper sa nu te superi la faza asta - la ce anume te gindeai tu cind ai pus intrebarea. smile.gif

QUOTE

Spre deosebire de "capitalism" care este "o practica" (larg raspandita smile.gif ) "in cautarea unei teorii","comunismul" a fost, si cred ca va ramane, "o teorie" (in defensiva) "in cautarea unei aplicari practice".


Probabil asta se voia o butada si un joc de cuvinte si o iau ca atare - pentru ca valoare de adevar in sine e ~0 ... laugh.gif laugh.gif
Capitalismul detine si el o cit se poate de solida fundamentare teoretica. Poate chiar mai coerenta decit aplicarile sale in practica. wink.gif
actionmedia
QUOTE (nefertiti @ 20 Dec 2004, 01:02 PM)
Asadar, la nivel de ideologie, ti se pare sistemul ideal?

Ideal nu cred. De fapt nu cred ca se poate vorbi de sistem ideal.
Dar ar putea fi un sistem eficient in anumite conditii. Daca mentalitatea oamenilor ar fi alta. Atat mentalitatea celor care il aplica, cat si mentalitatea celor care sunt integrati in sistem. Ma gandesc la comunism sau la o varianta a acestuia ca fiind sistemul de organizare al viitorului.

Hai sa analizam putin in profunzime si sa vedem care sunt plusurile si care sunt minusurile:
1. Politica.
a.) Sistemul Comunist pe care il stim noi promova dictatura proletariatului ceea ce este gresit, impune vointa unei clase sociale in detrimentul altei clase sociale. Pe de alta parte egalitatea in drepturi este un demers democratic, adoptat de democratiile din toate tarile. Si in comunism si in alte forme de organizare, s-a dovedit ca egalitatea in drepturi este o utopie si intotdeauna cei mai bogati sau cei care controleaza anumite resurse sunt mai egali decat altii. La nivel teoretic, comunismul isi propune sa rezolve exact aceasta problema a egalitatii in drepturi. Poate in viitor va reusi.
b.) Partidul Unic este o alta caracteristica a comunismului pe care o stim. E bun, e rau? Daca ar promova oamenii in functii pe criterii de eficienta si competenta si chiar prin vot popular (pe bune) nu cred ca ar fi o problema daca exista un singur partid. Chiar si intr-un partid unic ar putea sa apara o factionare, o competitie intre anumite grupuri informale. Un sitem in care promovarea in functii se face in urma unei selectii realizata de o institutie competenta, printr-un soi de examen si apoi prin validare pe baza unui vot popular mi se pare o solutie mai buna decat votul "democratic" pe care il stim noi acum. Atat ca acel sistem al "instantei superioare" este dificil de pus in practica daca mentalitatile raman aceleasi.
c.) Totalitarismul. Asta cred ca este partea negativa a comnuismului si cred ca izvoraste din imposibilitatea de a pune in practica primele 2 puncte precum si din faptul ca a fost "gandit" in perioade marcate de totalitarism sau neechitate sociala. Este daca vreti un liant care ar fi trebuit sa aplice un sistem comunist utopic pe o mentalitate capitalist-egoista. Totalitarismul nu isi are locul intr-un sistem eficient.

2. Economia.
a.) Economia Planificata. Este un concept extraordinar. Daca s-ar fi facut cum trebuie ar fi fost chiar foarte eficient. Problema este ca planul era "facut" de niste oameni care nu aveau nici o treaba cu economia. Criteriile si motivatiile erau mai mult de ordin politic si mai putin de ordin economic. Prioritatile erau marcate de competitia cu tarile capitaliste si de ideea unei "independente economice". O planificare (fie ea si centralizata) bazata pe cunosterea si anticiparea nevoilor populatiei pe termen scurt, mediu si lung precum si a evolutiei resusrselor disponibile si accesibile, ar fi putut transforma o tara comunista cu economie centralizata intr-o imensa intreprindere. Binenteles ca la inceput de secol XX era imposibil de realizat o planificare riguroasa. Nici acum nu cred ca este posibil planificarea la leut, kg, l, m, s.a.m.d. Probabil va mai trece mult timp pana sa fim capabili sa stim in orice moment cat "este bine" sa producem
b.) Unicul proprietar sau Proprietatea Comuna. Un concept extrordinar in teorie, un esec lamentabil in practica. Cei care au fost pusi paznici sau administratori ai acestor proprietati si-au tras propriile lor foloase. Deci am avut de a face cu un Capitalism mascat de Comunism. Presupunand ca Economia Romaniei (sa spunem) ar fi o mare intreprindere. Care la data de 20.decembrie 2004, valoreaza (conform unor date ale unui institut abilitat) 22.000.000.000.000 lei grei. In acest caz orice roman are dreptul la o cota parte egala cu 1.000.000 lei grei. Daca o astfel de institutie de evaluare a economiei ar fi existat si ar fi functionat independent de conducerea politica ar fi putut da cel putin un criteriu de evaluare a eficientei unei guvernari.

Ma opresc aici pentru ca am obosit. Voi reveni si cu alte idei. Oricum am spus ca m multe.
Ovidius
Una din ideile comunismului este egalitatea intre oameni, egalitate care este imposibil de implementat in practica. Ne nastem si murim unici. Unii lucreaza mai mult altii mai putin, unii sunt mai buni intr-un domeniu, altii sunt mai buni in alt domeniu, si atunci de ce sa-i rasplatim pe toti la fel?
Comunismul a incercat sa egalizeze totul si in mare masura a reusit, dar cum: egalizarea s-a facut in sens negativ, adica de la un nivel superior la unul inferior. Imi aduc aminte de un proverb care circula mai demult si exprima foarte bine ce vreau sa zic:
Cine-i harnic si munceste, are tot ce vrea.
Cine-i lenes si chiuleste are tot asa!


Personal, cred ca filosofia comunista este o utopie....
Ovidius
QUOTE (MIA @ 20 Dec 2004, 02:20 PM)
QUOTE

Spre deosebire de "capitalism" care este "o practica" (larg raspandita smile.gif ) "in cautarea unei teorii","comunismul" a fost, si cred ca va ramane, "o teorie" (in defensiva) "in cautarea unei aplicari practice".


Probabil asta se voia o butada si un joc de cuvinte si o iau ca atare - pentru ca valoare de adevar in sine e ~0 ... laugh.gif laugh.gif
Capitalismul detine si el o cit se poate de solida fundamentare teoretica. Poate chiar mai coerenta decit aplicarile sale in practica. wink.gif

Da, detine o fundamentare teoretica, dar aceasta teorie a venit, in cazul capitalismului, in urma practicii, si nu invers ca in cazul comunismului...
denise
Nici ca simpla teorie comunismul nu mi se pare atractiv: ideea partidului unic, cea a ateismului impus - materialismul (nu sunt pentru un stat religios - vezi islamimsmul - dar trebuie sa existe libertatea de optiune).
Singura parte aparent atractiva este ideea de egalitate (fiecaruia dupa nevoi etc. etc.) - dar si aceasta a esuat lamentabil, un sistem capitalist de asistenta sociala s-a dovedit mai eficient decat saracia impartita in mod egal. De fapt, cate vreme "Statul" e un BigBrother mai functionaresc ... nici nu poate fi vorba de egalitate - Statul e condus tot de indivizi, si cum te poti asigura (chiar si in teorie) ca cei ce vor conduce sunt "cei mai buni" - cum cei mai buni, daca se decreteaza ca toti sunt egali, toti sunt la fel de buni? Parca nici "rotirea cadrelor" nu...cadreaza.
Si mai are comunismul un defect: submineaza ideea de natiune. Nu am intalnit inca nici un argument valabil care sa sustina disparitia natiunilor.
dead-cat
QUOTE

Daca ar promova oamenii in functii pe criterii de eficienta si competenta si chiar prin vot popular (pe bune) nu cred ca ar fi o problema daca exista un singur partid.

nu exista opozitie, nu exista control. chestia cu autocontrolul sunt povesti. daca nu te controleaza nimeni, faci treaba de trei lulele in cele mai multe cazuri. iar daca te controleaza din propriul partid ai structura pe care au avut-o cit ai zice "politruc".
QUOTE

Economia Planificata. Este un concept extraordinar. Daca s-ar fi facut cum trebuie ar fi fost chiar foarte eficient.

este extraordinar de improbabil sa fie eficient, daca nu stii sa vezi in viitor.
de la Adam Smith incoace s-a realizat ca piata este ceva dinamic. iar cind planifici pe 5 ani inainte (fie si pe jumate de an) n-ai cum sa te adaptezi cerintei, care si ea fluctueaza. iar de fluctuatie poti sa incerci sa scapi setind cote fixe cit consuma fiecare, care in cele mai rare cazuri sunt reale. si daca firma X produce monitoare CRT si stie ca tre sa produca N bucati in urmatorii 5 ani, n-o sa investeasca o iota in innovatie pentru ca stie ca are piata asigurata pe urmatorii 5 ani (ca altfel n-ai cum sa-i obligi sa produca N bucati) iar ce vine dupa aia nu se stie ca oricum produsele ce se fabrica in urmatorul cincinal se stabilesc la urmatorul congres.
acu daca se decide ca in urmatorul cincinal e nevoie de LCD-uri, astia n-au cum sa se ocupe de LCD-uri ca n-au cercetat nimic in directia asta, pentru ca oricum n-aveau de unde sa stie ce se va intimpla peste 5 ani. deci, incepind cu al 2-lea cincinal cel tirziu, incep probleme.
MIA
QUOTE (Zorro @ 20 Dec 2004, 02:35 PM)
Da, detine o fundamentare teoretica, dar aceasta teorie a venit, in cazul capitalismului, in urma practicii, si nu invers ca in cazul comunismului...

Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. smile.gif

QUOTE

de la Adam Smith incoace s-a realizat ca piata este ceva dinamic.


O fi piata ceva dinamic, dar productia "industriala" - care aduce practic una din trasaturile "specifice" ale capitalismului poseda o inertie destul de serioasa. tongue.gif

QUOTE

si daca firma X produce monitoare CRT si stie ca tre sa produca N bucati in urmatorii 5 ani, n-o sa investeasca o iota in innovatie pentru ca stie ca are piata asigurata pe urmatorii 5 ani (ca altfel n-ai cum sa-i obligi sa produca N bucati)


Introducerea "inovatiilor" - element definitoriu atit pentru un sistem comunist cit si pentru unul capitalist - are motivatii mai complexe decit ce expui tu aici. rolleyes.gif Eventual as spune ca rata de introducere a inovatiilor risca sa fie - in mod cronic - mai mica intr-un sistem comunist decit intr-unul capitalist. Desi aici e un factor discutabil - pentru ca de multe ori nu calculele la nivelul "agentilor economici" pun piedici cit deciziile socio-politice. Si asta nu e un apanaj doar al comunismului. wink.gif
Un caz tipic de frinare a introducerii de inovatii - cu rezultate catastrofale de altfel in final, desi a fost mai bine asa ... tongue.gif - desi mai putin cunoscut si discutat este cel al Germaniei Naziste. rofl.gif
dead-cat
QUOTE

O fi piata ceva dinamic, dar productia "industriala" - care aduce practic una din trasaturile "specifice" ale capitalismului poseda o inertie destul de serioasa.

de asta ma cam indoiesc. exista exemplu multiple mai ales in cazul industriei (si nu numai) pentru gradul de flexibilitate in capitalism. un exemplu ar fi multitudinea de modele de autoturisme fata de cele fabricate in fostele tari comuniste.
bineinteles ca cine vinde profile standard pentru constructii, are mai putine probleme cu dinamica pietii, dar pe de alta parte clientela lui nu-i "mass consumer market".

QUOTE

Un caz tipic de frinare a introducerii de inovatii - cu rezultate catastrofale de altfel in final, desi a fost mai bine asa ...  - desi mai putin cunoscut si discutat este cel al Germaniei Naziste. 

asta as contrazice, dar o sa iesim in offtopic cry.gif . dimpotriva, a avut loc prea multa inovatie, ceea ce a dus la o irosire importanta de resurse (in principal umane) care ar fi putut fi folosite la eficientizarea productiei.
actionmedia
QUOTE (Zorro @ 20 Dec 2004, 02:31 PM)
Una din ideile comunismului este egalitatea intre oameni, egalitate care este imposibil de implementat in practica.

...si o egalitate prost inteleasa. Era vorba de egalitate in drepturi.
Cat priveste abilitatile si telentul fiecaruia aici sunt de acord cu tine. Numai ca un om talentat poate zace ani de zile in anonimat fie ca este in capitalism fie ca este in comunism. Problema nu este in a egaliza oamenii ci in a identifica cel mai bine sectoarele in care acei oameni se pot manifesta si motivarea corespunzatoare a acestora. In capitalism motivarea se face prin nivelul salariului sau a remuneratiei conform cu evolutia libera a pietei de munca. Intr-un sistem comunist ideal motivatia vine din realizarea binelui general. Adica daca le e bine tuturor, iti e si tie bine. Numai ca revenim din nou la mentalitate. Egoismul nostru inascut nu ne da voie sa ne gandim la binele comunitatii inainte de binele nostru. De aceea egalitatea de sanse este imposibil de realizat in prezent sau in viitorul apropiat si de aceea comunismul nu a reusit sa isi impuna ideile.

Denise
QUOTE
Nici ca simpla teorie comunismul nu mi se pare atractiv: ideea partidului unic, cea a ateismului impus - materialismul (nu sunt pentru un stat religios - vezi islamimsmul - dar trebuie sa existe libertatea de optiune)


Draga mea, cred ca tu confunzi teoria cu practica. tocmai am spus ca ideea partidului unic poate avea si parti bune si parti rele. Iar in ceea ce priveste ateismul impus cred ca asta este un curent izvorat din aplicarea practica a comunismului si nu din teorie. Am spus de la inceput ca ideea dictaturii proletariatului este o mare eroare a comunismului care nu face altceva decat sa inlocuiasca dictatura monarhiei si a clerului (dusmanii clasei) cu o alta dictatura.
Ceea ce incercam sa facem aici este sa analizam pur teoretic comunismul fara a tine seama de posibilitatile de aplicare practica si implementare a lui.

QUOTE
Nu am intalnit inca nici un argument valabil care sa sustina disparitia natiunilor.


Ce zici de U.E. este un prim pas catre disparitia natiunilor. Cenceptul de natiune s-a dezvoltat teribil pe la 1848. De atunci "nationalismul" ne-a adus comunismul si vreo 2 razboaie mondiale.

dead-cat
QUOTE
nu exista opozitie, nu exista control. chestia cu autocontrolul sunt povesti. daca nu te controleaza nimeni, faci treaba de trei lulele in cele mai multe cazuri. iar daca te controleaza din propriul partid ai structura pe care au avut-o cit ai zice "politruc".


Aici ai dreptate, dar ne intoarcem din nou la mentalitate. Factiuni vor exista oricand intr-o grupare de oameni, cu cat este mai mare cu atat va avea mai multi lideri si cu atat mai mult acestia vor avea opinii diferite. Pacatuiala comunismului aplicat vine din faptul ca invingatorul ia totul, iar celelalte factiuni nu mai sunt lasate sa se exprime. O competitie intre indivizi cred ca este mai productiva decat o competitie intre formatiuni sau factiuni. De aceea am avasat ideea unei organizatii autonome care sa evalueze competentele unor indivizi promovandu-i in functii pe criterii de eficienta.

QUOTE
este extraordinar de improbabil sa fie eficient, daca nu stii sa vezi in viitor


Dar daca stii?

Dragii mei, de la destramarea Comunei Primitive incoace, oamenii nu stiu sa gandeasca deacat capitalist. Chiar si dupa 50 de ani de comunism, nu putem sa gandim comunist. Nu ne pasa de binele general. Asta este adevarul. Ne pasa doar de binele nostru. Asta este modul de gandire capitalist. Nici in Comuna Primitiva omul nu se gandea la binele general dar era suficient de stupid sa nu se gandeasca nici la binele propriu.

QUOTE
de la Adam Smith incoace s-a realizat ca piata este ceva dinamic


Da, dar e vorba de piata libera. Piata in care eu intru ca sa fac speculatii si sa imi maresc averea, piata in care eu vreau sa castig mai mult decat celalalt, piata in care si eu si dead-cat si nefe si mia cautam sa ne impunem propria politica si uneori sar scantei. Uneori nu-mi calculez corect oferta si ma trezesc ca sunt nevoit sa vand sub pretul de productie pentru ca nu prea am reusit sa intuiesc ce va face competitorul meu. Alteori nimeresc de minune productia si vand la preturi exorbitante pentru ca cererea e mare.

Nu este atat de greu, in conditiile actuale, pe cat se crede sa intuiesti care sunt nevoile de baza ale unei populatii date pe un termen de 1 luna sa spunem. O economie subordonata si coordonata la nivel central, elimina riscul spupra productiei sau subproductiei datorat competitiei.

Problema cu Comunismul aplicat vine din planificarea deficitara dar si din raportarea eronata. Una era planificarea si raportarea si alta era realitatea. Desi se spunea ca exista un control puternic, acesta era doar de forma.

QUOTE
produca N bucati in urmatorii 5 ani, n-o sa investeasca o iota in innovatie pentru ca stie ca are piata asigurata pe urmatorii 5 ani (ca altfel n-ai cum sa-i obligi sa produca N bucati) iar ce vine dupa aia nu se stie ca oricum produsele ce se fabrica in urmatorul cincinal se stabilesc la urmatorul congres.


Probelma nu este de ce firma X nu investeste. Ci care e boul care a planificat prost. Daca planificarea s-ar face pornind de la nevoile populatiei, iar sistemul ar fi centralizat, atunci chiar nu ar fi nici o problema in a planifica si investitia respectiva precum si inovatiile. Cred ca oricum am intoarce-o, tot la mentalitate ajungem. Nu prea avem cum sa facem comunism pe o mentalitate capitalista.

MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 Dec 2004, 03:33 PM)
QUOTE

O fi piata ceva dinamic, dar productia "industriala" - care aduce practic una din trasaturile "specifice" ale capitalismului poseda o inertie destul de serioasa.

de asta ma cam indoiesc. exista exemplu multiple mai ales in cazul industriei (si nu numai) pentru gradul de flexibilitate in capitalism. un exemplu ar fi multitudinea de modele de autoturisme fata de cele fabricate in fostele tari comuniste.
bineinteles ca cine vinde profile standard pentru constructii, are mai putine probleme cu dinamica pietii, dar pe de alta parte clientela lui nu-i "mass consumer market".

O.K. - deci practic propozitia ta ar trebui reformulata pentru a tine cont de acest aspect ... wink.gif

QUOTE

acu daca se decide ca in urmatorul cincinal e nevoie de LCD-uri, astia n-au cum sa se ocupe de LCD-uri ca n-au cercetat nimic in directia asta, pentru ca oricum n-aveau de unde sa stie ce se va intimpla peste 5 ani


Nu cred ca strict cercetarea e problema. rolleyes.gif
Situatia din timpul Razboiului Rece a aratat ca nu atit cercetarea in sine a fost problema rusilor ( imi permit sa-i iau pe ei ca exemplu ca na ... erau cei mai dezvoltati ), ci ca - in buna masura datorita secretomaniei, in buna masura datorita inertiei si dezinteresului - cercetarile din domeniile "de virf" sau pur militare ... nu prea aveau nici o sansa sa fie aplicate in industia civila. Asta inseamna ca pt. URSS sumele uriase cheltuite in inarmare/cercetare in domeniu - de ex. - erau la capitolul "pierderi absolute", pe cind la americani o buna parte din cercetari au ajuns relativ repede in sectorul civil ... si de exemplu si de-aia avem noi pe ce butona acuma ... tongue.gif

QUOTE

dimpotriva, a avut loc prea multa inovatie, ceea ce a dus la o irosire importanta de resurse (in principal umane) care ar fi putut fi folosite la eficientizarea productiei.


Cred ca ne referim la aspecte diferite. sorry.gif
Nu s-a dat in acea perioada un set de legi care interzicea patronilor sa introduca ( pe scara larga ) masini si procedee de lucru care sa ... economiseasca mina de lucru pentru a nu fi riscul de a produce ( din nou ) somaj ? wink.gif
Din cite stiu eu in Germania nu prea era raspindita/implementata din aceasta cauza in ajunul razboiului una din cele mai "emblematice" inovatii ale modernitatii - lucrul "la banda rulanta". blink.gif

Rog a fi corectat daca gresesc ... dar mie mi se pare o asemanare interesanta cu anii '80 ... hh.gif
dead-cat
QUOTE

Probelma nu este de ce firma X nu investeste. Ci care e boul care a planificat prost. Daca planificarea s-ar face pornind de la nevoile populatiei, iar sistemul ar fi centralizat, atunci chiar nu ar fi nici o problema in a planifica si investitia respectiva precum si inovatiile. Cred ca oricum am intoarce-o, tot la mentalitate ajungem. Nu prea avem cum sa facem comunism pe o mentalitate capitalista.

tu stii sa prezici 100% corect viitorul? eu unul nu. probabil nici tu si nimeni altcineva in afara de baba Georgeta care, pe linga, mai scoate si argintul viu.
deci daca nu vrei sa produci anapoda pe stoc, n-ai decit sa investesti in afla ce vor oamenii si sa reactionezi ASAP.

QUOTE

Nu este atat de greu, in conditiile actuale, pe cat se crede sa intuiesti care sunt nevoile de baza ale unei populatii date pe un termen de 1 luna sa spunem. O economie subordonata si coordonata la nivel central, elimina riscul spupra productiei sau subproductiei datorat competitiei.

nu-i vorba de nevoile de baza. satisfacerea nevoilor de baza reprezinta cam 15% din bugetul meu lunar. cu satisfacerea nevoilor de baza n-o sa faci oamenii fericiti. vor intreaga paleta, de la pita la pentium. iar daca tu n-o oferi vine altul. deci trebuie sa-l interzici pe "altul" ca altfel nu mai existi mult timp.

QUOTE

Situatia din timpul Razboiului Rece a aratat ca nu atit cercetarea in sine a fost problema rusilor ...

rusii au ramas in urma la electronica. probabil din cauza ca in anii '70 s-a dus undeva pina la 50% din PIB in domeniul militar.

QUOTE

Nu s-a dat in acea perioada un set de legi care interzicea patronilor sa introduca ( pe scara larga ) masini si procedee de lucru care sa ... economiseasca mina de lucru pentru a nu fi riscul de a produce ( din nou ) somaj ?

nu-mi este cunoscut asa ceva. daca a fost, sigur a devenit obsolet cel tirziu in 1939.
abis
Actionmedia,
Ma intreb cum ar fi sa aiba un sistem comunist factiuni si opozitie (opozitie tot comunista). Cei de la guvernare propun un plan cincinal in care sa se produca (sa zicem) 100.000 autoturisme Dacia pe an si 30.000 Matiz. Opozitia sustine un plan cincinal in care se prevad 110.000 autoturisme Dacia pe an si doar 20.000 de Matizuri...
calfa
QUOTE (MIA @ 20 Dec 2004, 03:20 PM)
QUOTE

Spre deosebire de "capitalism" care este "o practica" (larg raspandita smile.gif ) "in cautarea unei teorii","comunismul" a fost, si cred ca va ramane, "o teorie" (in defensiva) "in cautarea unei aplicari practice".


Probabil asta se voia o butada si un joc de cuvinte si o iau ca atare - pentru ca valoare de adevar in sine e ~0 ... laugh.gif laugh.gif
Capitalismul detine si el o cit se poate de solida fundamentare teoretica. Poate chiar mai coerenta decit aplicarile sale in practica. wink.gif

Stiu si eu, poate nu e doar o butada, un joc de cuvinte ... poate nu am explicat destul.

Capitalismul e totusi ... o practica in cautarea unei teorii, in sensul ca a aparut in mod "natural", ca o practica, iar eventualele teorii au incercat mai mult sa ii explice aparitia si eventual sa ii ghideze evolutia.
Nu-i asa ? Unde gresesc ? smile.gif

Comunismul a pornit ca teorie si a ramas mai mult o teorie ... in cautarea unei aplicari practice, in sensul ca eventualele aplicari practice nici nu au respectat teoria si au si esuat.
Nu-i asa ? Unde gresesc ? biggrin.gif

__________

denise, nu a fost comunismul o teorie atractiva ?

Nu a atras destui oameni ?

Ba chiar ... prea multi. ohyeah.gif
actionmedia
QUOTE (abis @ 20 Dec 2004, 04:07 PM)
Actionmedia,
Ma intreb cum ar fi sa aiba un sistem comunist factiuni si opozitie (opozitie tot comunista). Cei de la guvernare propun un plan cincinal in care sa se produca (sa zicem) 100.000 autoturisme Dacia pe an si 30.000 Matiz. Opozitia sustine un plan cincinal in care se prevad 110.000 autoturisme Dacia pe an si doar 20.000 de Matizuri...

Ar fi o varza totala daca nici macar unul nu ar avea argumente solide pentru aceste "planuri cincinale" si daca nu ar exista un arbitru, o a doua opinie, un moderator biggrin.gif care sa spuna, argumentele factiunii X sunt mai solide decat ale factiunii Y. Prin urmare mergem pe varianta X. dupa care iese pe televiziunea nationala si spune X a propus asta, iar Y astalalta. eu cred ca X este mai bun pentru ca A, B, C sunt indeplinite blablabla drept pentru care nominalizez pe Q, R si T la conducerea partidului si a tarii pentru urmatorii 5 ani, va invit la vot.
Daca 50%+1 din alegatori voteaza pentru noul guvern atunci se merge pe noul guvern. Daca nu atunci trebuie reevaluate optiunile. Binenteles ca ne bazam pe o constiinta civica. Oamenii sunt interesati de ce se intampla in tara lor si cand sunt chemati la vot isi fac datoria.

Nu ma pot abtine sa nu observ o tendinta de a ne raporta la sistemul comunist pe care il cunoastem si pe care l-am experimentat deja. Eu incerc sa ma delimitez pe cat pot de ceea ce stim deja. Planuri cincinale, ateism, lupta de clasa s.a.m.d. Cum spuneam mukte dintre astea sunt elemente ale aplicarii practice a teoriei comuniste dar aici discutam de teorie si nu de practica. De exemplu in ceea ce priveste palnificarea pe care o stim noi am afirmat deja ca nu e O.K. pentru ca se folosesc date din burta sau date eronate si se ajusteaza din condei pentru a iesi bine. Ideea era sa planificam corect, logic si bazandu-ne pe multi factori, pe foarte multi factori, majoritatea legati de consum.
De asemenea sistemul cincinal strict mi se pare din nou stupid. Din moment ce tu ai o explozie de populatie in al 2-lea an datorita faptului ca oamenii o duc bine, iar venus se afla in conjunctie cu saturn tongue.gif atunci e normal sa iti ajustezi planul pe termen mediu in consecinta.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 Dec 2004, 04:05 PM)
rusii au ramas in urma la electronica. probabil din cauza ca in anii '70 s-a dus undeva pina la 50% din PIB in domeniul militar.

hmm.gif - as vrea o adresa ceva sa confirme procentajul respectiv ... unsure.gif
Din cite stiu eu, dupa Al Doilea Razboi Mondial, URSS-ul nu a alocat niciodata mai mult de 24-25% pentru sectorul militar. rolleyes.gif

Electronica e un domeniu in care rusii au ramas in urma - e drept, cred ca au subestimat domeniul, in special partea de miniaturizare - dar in aeronautica de exemplu ( si unele domenii aferente ) erau binisor in top. wink.gif
Desi asta nu e legat de fapt de discutia despre comunism ... sorry.gif

QUOTE

nu-i vorba de nevoile de baza. satisfacerea nevoilor de baza reprezinta cam 15% din bugetul meu lunar. cu satisfacerea nevoilor de baza n-o sa faci oamenii fericiti.


Da - dar in lipsa satisfacerii lor risti sa te trezesti cu o turma de comunisti infocati si fanatici pe cap !! laugh.gif laugh.gif

Aici si mie mi se pare un aspect "crucial" : planificarea centralizata ( rigida sau mai "relaxata" ) chiar poate fi eficace in satisfacerea nevoilor de baza pentru marea majoritate a populatiei, dar pe termen mai lung apar probleme ca ... oamenii vor mai mult deja ... si, daca se poate, putin diferit de vecinul de linga ... wink.gif
Si - ca sa raspund si "calfei" - acest aspect, al planificarii centralizate si generalizate a economiei, a fost teoretizat de Katusky si altii analizind succesele planificatorilor guvernamentali din timpul Primului Razboi Mondial din Franta si Germania. smile.gif Problema e ca ei nu au sesizat - sau nu au vrut sa o faca, imbatati de perspectiva ca gasisera modalitatea de a-si atinge idealurile - ca aceasta a fost/este o solutie pe termen scurt, aplicabila doar in cazuri de criza ( si si atunci apar speculantii ... devil.gif ).
dead-cat
QUOTE

Din cite stiu eu, dupa Al Doilea Razboi Mondial, URSS-ul nu a alocat niciodata mai mult de 24-25% pentru sectorul militar.

este dintr-o carte a unui fost ofiter de rang inalt din URSS, aparuta in Romania. cartea a aparut in '94 dar nu mai stiu titlul si numele autorului cry.gif , deoarece cartea era a unui prieten. printre altele, cartea trata si diverse catastrofe si accidente din vremea URSS, printre care turnarea din greseala a unei substante folosita ca arma chimica intr-un riu in Ucraina si explozia depozitului de torpile a flotei de submarine din pacific in Vladivostok in 1991.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 20 Dec 2004, 05:24 PM)
QUOTE

Din cite stiu eu, dupa Al Doilea Razboi Mondial, URSS-ul nu a alocat niciodata mai mult de 24-25% pentru sectorul militar.

este dintr-o carte a unui fost ofiter de rang inalt din URSS, aparuta in Romania. cartea a aparut in '94 dar nu mai stiu titlul si numele autorului cry.gif , deoarece cartea era a unui prieten.

Imi permit sa am atunci rezerve serioase fata de aceasta afirmatie ... probabil ala ar fi scris si ca rusii mincau oamenii de vii ... biggrin.gif biggrin.gif

50% din PIB e totusi enorm !! blink.gif
Ovidius
QUOTE (MIA @ 20 Dec 2004, 03:16 PM)
QUOTE (Zorro @ 20 Dec 2004, 02:35 PM)
Da, detine o fundamentare teoretica, dar aceasta teorie a venit, in cazul capitalismului, in urma practicii, si nu invers ca in cazul comunismului...

Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. smile.gif

Explica, te rog, si de ce nu esti de acord. Eventual poti sa ne povestesti pe scurt cum a aparut capitalismul? Daca a aparut brusc si dintr-o revolutie, ca si comunismul, ai dreptate.
dead-cat
o serie de alte date ce le scrisese s-au dovedit destul de exacte, ca nr. de tancuri produse etc. dar cei 50% pot fi discutabile daca ramin neconfirmati. oricum si 25% e gigantic
contraste
Si, gandeste-te ca in astfel de cazuri nu tot ceea ce ramane scris este si real.
dead-cat
bun dar care-s probele contrare? cert este ca in anii '70 URSS a egalat ca si putere militara statele unite in domeniul nuclear, au depasit-o la conventional terestru si au ramas in urma in domeniul naval, pretul platit find ruinarea totala a economiei, din cauza monopolului armatei la cam orice fel de resurse. cert este ca s-a folosit un procentaj enorm din PIB in acest scop, lucru care a dus la deteriorarea calitatii vietii in URSS.
denise
QUOTE (actionmedia @ 20 Dec 2004, 03:57 PM)

Denise
QUOTE
Nici ca simpla teorie comunismul nu mi se pare atractiv: ideea partidului unic, cea a ateismului impus - materialismul (nu sunt pentru un stat religios - vezi islamimsmul - dar trebuie sa existe libertatea de optiune)


Draga mea, cred ca tu confunzi teoria cu practica. tocmai am spus ca ideea partidului unic poate avea si parti bune si parti rele. Iar in ceea ce priveste ateismul impus cred ca asta este un curent izvorat din aplicarea practica a comunismului si nu din teorie. Am spus de la inceput ca ideea dictaturii proletariatului este o mare eroare a comunismului care nu face altceva decat sa inlocuiasca dictatura monarhiei si a clerului (dusmanii clasei) cu o alta dictatura.
Ceea ce incercam sa facem aici este sa analizam pur teoretic comunismul fara a tine seama de posibilitatile de aplicare practica si implementare a lui.

QUOTE
Nu am intalnit inca nici un argument valabil care sa sustina disparitia natiunilor.


Ce zici de U.E. este un prim pas catre disparitia natiunilor. Cenceptul de natiune s-a dezvoltat teribil pe la 1848. De atunci "nationalismul" ne-a adus comunismul si vreo 2 razboaie mondiale.


"Dragul meu":
MATERIALÍSM s.n. 1. Concepţie filozofică potrivit căreia materia este factorul prim, iar conştiinţa factorul derivat; spec. filozofie marxistă.Materialism dialectic = ştiinţa despre raportul dintre materie şi conştiinţă, despre legile cele mai generale ale mişcării şi dezvoltării naturii, societăţii şi cunoaşterii, care este în acelaşi timp baza filozofică a marxism-leninismului. Materialism istoric = parte integrantă a filozofiei marxist-leniniste, al cărei obiect îl constituie societatea în unitatea şi interacţiunea laturilor ei, legile generale şi forţele motrice ale dezvoltării istorice. 2. (Depr.) Interes exagerat manifestat de cineva pentru problemele materiale. – [Pr.: -ri-a-] – Din fr. matérialisme, germ. Materialismus.
Trimis de claudia, 07/10/2003. Sursa: DEX '98

Materialismul sta la baza teoriei comunismului - daca vorbim de teoria lansata de Marx si Engels si urmasii lor- Lenin etc. Daca vorbim de alta teorie, e bine sa specifici.

Cat despre partidul unic, nu numai ca e sustinut in teorie, dar ce rost mai au alte partide intr-o societate fara "lupta pentru putere", unde clasele se dizolva, unde proprietatea nu exista, economia e planificata, nu-i nevoie de mai multe programe politice?

Natiunea - identitatea ei- nu e echivalenta cu "nationalismul" (sau extremismul) cat despre UE... am oarecare indoieli, dar asta e o opinie personala. Dar chiar si tu trebuie sa fi auzit de politica UE de pastrare a independentei statelor componente, de pastrarea diferentelor culturale, de protejarea minoritatilor nationale etc. Ca rezultatul ar putea fi chiar dizolvarea natiunilor ...nu inseamna si ca e bine, nici chiar ei nu spun asta.

Comunismul reprezinta o bresa mult prea ingusta, lipsa optiunior , acelasi pacat pe care il au toate societatile totalitare (reale sau utopice) - socialiste, islamiste, dictaturile . Cata vreme vine unul si spune "doar asa e bine" sigur e ceva putred la mijloc.
nefertiti-old
QUOTE (actionmedia @ 20 Dec 2004, 05:25 PM)
Nu ma pot abtine sa nu observ o tendinta de a ne raporta la sistemul comunist pe care il cunoastem si pe care l-am experimentat deja. Eu incerc sa ma delimitez pe cat pot de ceea ce stim deja. Planuri cincinale, ateism, lupta de clasa s.a.m.d. Cum spuneam mukte dintre astea sunt elemente ale aplicarii practice a teoriei comuniste dar aici discutam de teorie si nu de practica. .

Ba vorbim de ambele aspecte, nu doar de teorie. Daca practica pe care o cunoastem, asa esuata cum e, nu ar fi fost, acum nu ar fi existat controversa de aici. Cum nu ar fi existat nici milioane de oameni afectati de punerea in practica a teoriei comunismului. biggrin.gif wink.gif
contraste
Sistemul acesta comunist, a iesit din bube, mucegaiuri si noroi.
A crescut peren si spontan, pecingine pe buna cuviinta, sensibilitate si bun simt.
Ceea ce este acum este greu de infrant. Are imunitatea cancerului.
Vor trebui ani buni sa se infranga aceste boli...
MIA
QUOTE (contraste @ 21 Dec 2004, 12:29 PM)
Ceea ce este acum este greu de infrant. Are imunitatea cancerului.
Vor trebui ani buni sa se infranga aceste boli...

blink.gif

LA ce anume te referi de fapt aici ? unsure.gif
MIA
QUOTE (Zorro @ 20 Dec 2004, 05:36 PM)
QUOTE (MIA @ 20 Dec 2004, 03:16 PM)
QUOTE (Zorro @ 20 Dec 2004, 02:35 PM)
Da, detine o fundamentare teoretica, dar aceasta teorie a venit, in cazul capitalismului, in urma practicii, si nu invers ca in cazul comunismului...

Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. smile.gif

Explica, te rog, si de ce nu esti de acord. Eventual poti sa ne povestesti pe scurt cum a aparut capitalismul? Daca a aparut brusc si dintr-o revolutie, ca si comunismul, ai dreptate.

PAI ... e simplu si destul de cunoscut "fenomenul" - capitalismul ( sau o forma cristalizata a sa ) a aparut in Anglia sfirsitului de secol XVIII. smile.gif

Aparitia sa, desi nu a durat doar citeva luni, a dost totusi destul de brusca si rapida ... rolleyes.gif
Achernar
Sistemul comunist se baza intre altele pe un principiu simplu : comportamentul uman e in totalitate conditionat de mediul inconjurator. Nu erau luate in consideratie aspectele numite astazi 'genetice'. Consecinta unei astfel de abordari este celebrul 'om nou'. Altfel spus, teoria comunista sustine ca daca omul este instruit in mod corespunzator atunci va reactiona intr-un anume fel, in concordanta cu instruirea pe care o primeste. Asta justifica intre altele si aberatii de genul 'azi strungar maine director', deoarece teoria spunea ca cel mai bun conducator este cel ce-si insuseste cel mai bine programul partidului.
Tot printr-o educatie corespunzatoare urmau sa fie obtinute si alte efecte, cum ar fi de exemplu (auto)limitarea consumului in raport de posibilitatile societatii, participarea voluntara la diverse activitati 'patriotice', supunerea fata de liderii desemnati de partid, etc.
De aia erau necesare tembelismele numite soimii patriei, pionieri, invatamant politic, etc. Tot din aceasta cauza era promovat si sistemul formarii liderilor prin intermediul scolilor de partid.
Problema este ca atunci cand a fost formulata teoria 'omului nou' psihologia era mult prea nedezvoltata pentru ca o astfel de teorie sa poata fi combatuta cu argumente solide. Dupa dezvoltarea psihologiei, normal, s-a constatat ca 'omul nou' e o utopie. Din pacate insa comunismul era mult prea bine implantat pentru a se mai impiedica in amanunte minore de acest gen.
contraste
La mediocritatea adusa la rang de cinste.
La netotii pusi sefi peste capacitati.
La sacosile care ies in frunte.
La mediile mari care sterg peretii sa nu deranjeze ...
Soimii patriei erau viitorii idioti robotici nascatori de 5 la norma .
Imi inchipui cum se gandeste intr-o astfel de familie !
caesar
Subscriu unei idei bune aplicate prost. De fapt oriunde te uiti vezi legi sau norme bune aplicate prost datorita personalizarii. De multe ori acelasi pasaj de carte are sensuri total diferite cand e citit de doua persoane diferite. Nici sistemul nu e de condamnat deoarece oamenii il gandesc si il pun in practica dupa cum ii taie capul. Nu armele omoara oameni ci oamenii omoara oameni.
actionmedia
QUOTE (caesar @ 21 Dec 2004, 05:16 PM)
Subscriu unei idei bune aplicate prost.

Nu stiu daca comunismul este o idee buna sau rea.
Ceea ce stiu insa este ca nu a fost si nu este compatibil cu actualul stadiu de evolutie al omenirii. Cred insa ca in viitor ar putea deveni compatibil si chiar un mod de organizare indicat.
Imi pot imagina o lume in care 90% din productie si servicii sunt realizate automatizat, in care factorul uman se implica foarte putin, cand productivitatea ar fi de 1000 de ori mai mare decat acum rolleyes.gif . Cand va exista abundenta de resurse. (Vise) In aceste conditii cred ca ar fi posibil sa functioneze comunismul.
dead-cat
comunismul presupune ca problemele de baza ale vietii de zi cu zi sa fie rezolvate in mod satisfacator deja, ca sa functioneze. adica hrana, locuinta, educatie pentru fiecare la un nivel satisfacator. pina atunci n-are cum sa functioneze. pina acolo trebuie sa te duca un sistem bazat pe competitie, ca fara, dezvoltarea nu funtioneaza.
Ovidius
QUOTE (dead-cat)
comunismul presupune ca problemele de baza ale vietii de zi cu zi sa fie rezolvate in mod satisfacator deja, ca sa functioneze. adica hrana, locuinta, educatie pentru fiecare la un nivel satisfacator. pina atunci n-are cum sa functioneze. pina acolo trebuie sa te duca un sistem bazat pe competitie, ca fara, dezvoltarea nu funtioneaza.

Si nici de atunci incolo nu are cum sa functioneze, exact din cauza competitiei de care ziceai. Lipsa competitiei duce mai intai la stagnare apoi la regres. Sa zicem totusi ca pe o perioada scurta (de la stagnare si pana la primii pasi de regres ) ar avea ceva succes...
dead-cat
nu neaparat. deocamdata drive-ul intern pentru competitie este nevoia de a-ti asigura traiul de zi cu zi. cind ai toate acestea iar existenta ti-e asigurata fiecare se poate concentra pe ceea ce stie cel mai bine si la ce are talent. iar daca sunt unii care nu se pricep la nimic si n-au talent la nimic, nici aia nu-i bai. smile.gif
actionmedia
QUOTE (dead-cat @ 21 Dec 2004, 05:39 PM)
comunismul presupune ca problemele de baza ale vietii de zi cu zi sa fie rezolvate in mod satisfacator deja, ca sa functioneze. adica hrana, locuinta, educatie pentru fiecare la un nivel satisfacator. pina atunci n-are cum sa functioneze. pina acolo trebuie sa te duca un sistem bazat pe competitie, ca fara, dezvoltarea nu funtioneaza.

corect spoton.gif

La asta ma gandeam

Odata cu cresterea productivitatii cam toate nevoile s-ar rezolva fara mari probleme. De exemplu un calculator gigant ar putea urmari nevoile fiecaruia si le-ar centraliza, planificand si ajustand capacitatile de productie, stocurile si productia.
Ovidius
QUOTE (dead-cat)
cind ai toate acestea iar existenta ti-e asigurata fiecare se poate concentra pe ceea ce stie cel mai bine si la ce are talent

Cand ai de toate nu te mai concentrezi la nimic, deci regresul e garantat.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 21 Dec 2004, 05:39 PM)
comunismul presupune ca problemele de baza ale vietii de zi cu zi sa fie rezolvate in mod satisfacator deja, ca sa functioneze. adica hrana, locuinta, educatie pentru fiecare la un nivel satisfacator. pina atunci n-are cum sa functioneze. pina acolo trebuie sa te duca un sistem bazat pe competitie, ca fara, dezvoltarea nu funtioneaza.

Interesant ce spui aici ... ohmy.gif

Dar oarecum ... suspect - daca ne gindim la faptul ca, de regula, comunismul a "prins" si a gasit un numar semnificativ de adepti, dar in societatile in care existau un numar mare de saraci. wink.gif
Ceva nu pusca aici ... rolleyes.gif
calfa
Sa nu uit, comunismul se revendica o terorie ... stiintifica.

In stiinte, inainte de a deveni Teorie, orice model care incearca sa explice realitatea si sa usureze controlul asupra ei este numit Ipoteza. Dupa care, daca e confirmata de experienta, de Practica, indeajuns de mult, devine Teorie.

Asadar, "stiintific" vorbind, "Comunismul, Intre Teorie Si Practica" este pana la proba contrarie o Ipoteza Neconfirmata. smile.gif
dead-cat
QUOTE
Dar oarecum ... suspect - daca ne gindim la faptul ca, de regula, comunismul a "prins" si a gasit un numar semnificativ de adepti, dar in societatile in care existau un numar mare de saraci. 
Ceva nu pusca aici ...

pentru ca, via Marx, a fost vazuta ca o solutie quick-and-dirty la imbogatirea "meselor", prin redistribuirea a ce este si nu printr-o crestere de productivitate. pentru ca majoritatii le place ideea de a "primi ceva", mai ales daca acel ceva exista deja si trebuie doar luat si redistribuit.

despre ce vorbesc eu, se va putea ajunge doar printr-o "imbogatire generala" (si sanatoasa din pdv economic) nu prin redistribuirea a ce este. ca oricum nu este destul.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.