Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Mos Craciun
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Poiana lu' Iocan
Carmi

Azi am aflat cum ca ar fi posibil sa nu existe Mos Craciun.
Am fost socata!! Atunci cine imi ia scrisoarea care o scriu in fiecare an pentru Mosu?? Cine impacheteaza asa de frumos darurile?
Credeti ca ar fi posibil sa nu existe???
Dar eu l-am vazut!!! si la televizor cica si prin unele magazine.....

Spuneti-mi ca existaaa cry.gif cry.gif cry.gif
Vornicum
Draga mea, sa stii ca nu exista. Parerea mea.
Turcoaz
Carmi, exista, costa 2 milioane lei canta si danseaza si are inaltimea de 170 cm.

laugh.gif
an_dra
Exista...cu siguranta exista...daca-l ai in suflet o sa vezi ca am dreptate....... smile.gif
gonen
mos craciun exista. Chiar daca nu il vedem fizic, important e caa exista in gand, in suflet.
Diana-Maria
clapping.gif MOŞ CRĂCIUN EXISTĂ !
Si nu sint singura care crede asta! clapping.gif
Si sa nu impinga pe careva pacatul sa zica ca nu e asa, ca ii dau na-na ! bop.gif



Am şi fotografie cu el, daca nu ma credeti !
user posted image



Cine este Mos Craciun? De unde vine el? Cum a ajuns celebru? Pentru copiii din România, Mos Craciun vine din Nordul îndepartat pentru a aduce daruri celor care au fost cuminti. Daruri, care, îndeobste, se pun sub pomul de Craciun.

Figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita pe Sfântul Nicolae (270 - 310AD), patronul copiilor. La 30 de ani, acesta a devenit Episcop de Myra, un oras-port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia moderna.

Sfântul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si a devenit binecunoscut pentru ajutoarele pe care le împartea celor nevoiasi. Putea fi deseori vazut, îmbracat în rosu si alb, roba de episcop, calare pe un magar si înmânând daruri copiilor.


În Evul Mediu, multe biserici au fost ridicate în onoarea Sfântului Nicolae. În secolul XI, ramasitele sale au fost depuse într-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat orasul si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi în care se fac daruri.

În timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a încercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfântului Nicolae a fost abolita în unele tari europene.

Cel ce oferea daruri a luat alte nume: în Germania, a devenit Der Weinachtsmann ("Craciunul"), Pčre Noël în Franta, Santa Claus în Marea Britanie si în colonii.

Danezii ca si românii sau francezii au pastrat pâna azi obiceiul Zilei de Sfântul Nicolae, 6 Decembrie. Copiii danezi îi spun Sfântului Nicolae - Sinter Klaas. Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul - numit initial New Amsterdam.

Cu ei au adus si sarbatorirea lui Sinterklaas - Santa Claus în pronuntie americana. Si uite asa s-a nascut numele mosului folosit astazi de toata lumea anglo-saxona.

Prin 1773 "St.A.Claus" a fost mentionat în presa americana. În 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din caverna adormita") a scris despre Sinterklaas în "O istorie a New York-ului".

Pentru noi Mos Craciun arata asa cum îl descrie cântecelul:
Mos Craciun cu plete dalbe
A sosit de prin nameti
El aduce daruri multe
La fetite si baieti Mos Craciun, Mos Craciun!
Din batrâni se povesteste
Ca-n toti anii negresit
Mos Craciun pribeag soseste
Niciodata n-a lipsit
Mos Craciun, Mos Craciun!
Mos Craciun cu plete dalbe
Încotro vrei s-o apuci?
Ti-as cânta "Florile dalbe"
De la noi sa nu te duci
Mos Craciun, Mos Craciun !



yuanescu
... se spune ca prin america un reporter radio a primit o scrisoare de la un copil in care era intrebat daca exista moshul cu pricina sau nu ...
... shi el i-a spus ca atata timp cat mai exista generozitate ... dragoste ... (shi alte cuvinte din acestea decupate din tembelnovele ) ...moshul nu are cum sa nu existe ...

... ce sa spun ... la mine venea mosh gerila ... ca mosh craciun ... sapa canalul dunare marea neagra .. mad.gif
... shi cum renii au fost "colectivizatzi" ... nu mai trageau la sania cu daruri ... ci la sania viitorului luminos ....
... da' de atata lumina ... multzi au shi orbit ... shi nici macar acum .... nu shi-au revenit

.... pentru mine ideea de mos craciun ... e la fel ca cea de libertate ... ca cea de nemurire ... de divinitate ...etc ... adica e o constructzie mintala ... care se desfashoara spre binele absolut (pentru propria persoana .. sau pentru binele celorlaltzi )
Vraciul
Mos Craciun n-a fos niciodata mort pentru romani. S-a numit mos Gerila? Cine zicea asta? Poate pe la sedintele de pertid. Haideti sa nu exageam totusi. Oricat de mult li s-ar fi vorbit copiilor la scoala de mos Gerila, ei tot de mos Craciun stiau. Iar colindele il cuprindeau pe mos Craciun. Comunismul incerca sa parodieze oarecum credinta, dar cu toate astea imi amintesc de noptile de inviere in care nimanui nu-i mai pasa de nimic si veneau sa aprinda lumanari si sa cante "Hristos a inviat!" Mergeam cu colinda si plugusorul in fiecare an si imi amintesc ce stare de spirit era printre noi, fiecare cu grupul lui, fiecare cu secretele lui, ca acel colind sa nu fie zis si de alt grup. Inca mai stiu acele colinde lungi, si inc-o mai vad pe mama plangand cand ne invata colinde vechi cu nasterea si moartea Mantuitorului, chinurile rastignirii si durerea Maicii Preacurate. Cei care cred ca in acea perioada, Romania a pierdut traditia si constiinta nu au o idee foarte clara cam ce traditii mai sunt in asa-zisele tari civilizate. Poate ca sunt eu subiectiv, dar dupa parerea mea nu in multe tari mai exista atata implicare religioasa in perioada sarbatorilor, fie ele de Craciun sau Inviere. Unde in lume se mai umbla din usa in usa cu steaua sau colinda, aducand vestea in versuri lungi si frumoase ca s-a nascut Mantuitorul, ca avem motive sa ne bucuram, sa sarbatorim, sa ne impacam si sa privim viata mai optimist?
Mos Craciun a fost in Romania dintotdeauna si va reveni in fiecare an, chiar si la cele mai modeste dintre casute. Fiindca nu e casa in care aceasta sarbatoare sa nu aduca acel aer de nou si pace.

Craciun fericit, iubiti romani, oriunde v-ati afla!
Diana-Maria
yuanescu,taci din gura, ca te-a inghitit cinismul ! sad.gif
Fii si tu mai maleabil, ce Doamne-iarta-ma, VINE CRACIUNUL! !
hug.gif Vraciule, tare frumos raspunsul tau !
Carmi
Multumesc ca mi-ati readus speranta in Mosul....
Oare de unde stie dansul ca am fost cuminte tooot anul?? huh.gif
fargakos
Se uita prin luneta lui magica si-ti vede culoarea sufletului ... Daca e de un galben stralucitor atunci cu siguranta ca nu are ce sa-ti repsoseze...si chiar daca e numai galben pal si ai mai "calcat pe langa", tot nu se supara mosul, daca ai in tine iubirea pentru cei dragi wink.gif
milimetru
Da. Şi în plus de asta moşul are şi un ren fermecat. Cît e anul de lung se transformă în te miri ce şi se teleportează peste tot şi la toată lumea, spionînd en-gros şi en-detail (unii zic că e agent Mossad, alţii CIA, da's doar bîrfe!) şi după aia îi face un raport detaliat moşului despre ce şi cum.

Iar moşu' ajunge invariabil la concluzia că cu toţii am fo' cuminţi. Stai liniştită Carmi totu' e cît se poate de OK! smile.gif
punctt
Asadar, trebuie sa fim cumintei... ca sa vina Mosu' cu daruri.
Eee, eu nu-mi fac prea mari probleme. La mine oricum vine si-mi aduce un cadou cat de mic... smile.gif Eu sunt cuminte. Voi sunteti? Maine, poimaine... este Craciunul! woot_jump.gif
genicon
Total off-topic, pentru ca abia acum am realizat ironia semnaturii lui mami... de ce ai scris cu galben, sa ne faci rau (la ochi)? laugh.gif tongue.gif
Cla
QUOTE (Carmi @ 16 Dec 2004, 09:26 AM)
Azi am aflat cum ca ar fi posibil sa nu existe Mos Craciun.
Spuneti-mi ca existaaa cry.gif  cry.gif  cry.gif

Bineinteles ca exista, Carmi. Intreaba pe toti copiii, ei stiu wink.gif .
Mos Gerila nu e, asta a fost doar o inventie a comunistilor pe 6 Ianuarie, cred... unsure.gif .
Sa traiasca Mos Craciun!! smile.gif
QUOTE (geni)
e ce ai scris cu galben, sa ne faci rau (la ochi)?

Cred ca are "The Dark Han" si atunci se vede bine... rolleyes.gif
punctt
Pentru ca suntem in Poiana, imi permit sa offtopicesc... tongue.gif
@Cla, iti multumesc. Ai dreptate, acolo, semnatura mea se vede foarte bine... si nu pot face rau nimanui (la ochi). Insa am observat altceva!!
@genicon, da pe "The Dark Han" si ai sa vezi atunci ironia semnaturii ... tale. cool.gif
Cla
QUOTE (^mami^ @ 31 Jan 2005, 11:21 PM)
@Cla, iti multumesc. Ai dreptate, acolo, semnatura mea se vede foarte bine... si nu pot face rau nimanui (la ochi). Insa am observat altceva!!
@genicon, da pe "The Dark Han" si ai sa vezi atunci ironia semnaturii ... tale.  cool.gif

^mami^, astea-s aripile, da? smile.gif mwah1.gif flowers.gif
Si as vrea sa vad "ironia" lui geni, cred ca ma sparg... rofl.gif

A-i facut-o la fel ca Afro, si ea are o semnatura galbena de pe Dark Han... tongue.gif
genicon
DA, banuiam ca e vorba de Dark Han, insa avand in vedere "spusele" semnaturii, sunt convins ca ironia este mai mare pe skinul default decat ironia semnaturii mele pe Dark Han tongue.gif
punctt
Mai, mai, nu ne-am inteles deloc. Mie nu-mi place pe Dark Han. Eu am HanuAncutei. smile.gif
punctt
QUOTE (Cla @ 1 Feb 2005, 12:51 AM)
^mami^, astea-s aripile, da?

hmm.gif Ce-ai cu ^^ ale mele? bop.gif
Sa zicem ca sunt aripile... Si le voi purta atat timp, cat voi avea capul in noriiiiiiiiiiii tongue.gif
doof.gif Total off topic sad.gif
E, da, Mos Craciun ma aude si stie ca nu spun minciuniiiiii smile.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.