Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Monahismu
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
cactus
@ TriRegnum
As fi preferat sa ma adresez tie pe numele tau; dar e mai bine asa. Am o rugaminte...Ma refer la monahismul Bisericii Romane din secolele apr. 7 pana in sec 10. Am inteles ca in Anglia, s-a manifestat prima data monahismul benedictin si, apoi, cel irlandez, de unde, cu mult inaintea secolului 10 a patruns in Franta, peste Canalul Manecii, sub forma asa- numitului monahism carolingian. Inclusiv la Cluny a fost convenit ca monahismul asa-numit carolingian sa fie condus dupa regulile benedictine si dupa secolul 10. Toate acestea au fost aplicabile pana in secolul 10 dar spiritul a ramas cel carolingian. Nu cunosc prea multe pe tema asta; cunosti tu niste izvoare pe care as putea sa le consult ??? Multzam...Este vorba de perioada inainte de Bernard de Clairveaux...
TriRegnum
Monahismul a aparut initial in Rasarit, in Egipt. Sfantul Antonie fiind considerat Parintele

Monasticismului, el a trait intre anii 250-356 si a fost prieten cu Sf. Atanasie care i-a fost si ucenic.

Introducerea vietii monahale in Apus a avut loc in jurul anului 340 cand Sfantul Episcop si Doctor al

Bisericii, Atanasie, a vizitat Roma, insotit fiind de doi calugari egipteni: Isidor si Amon, ucenici ai Sf.

Antonie. Sf. Atanasie a fost cel care a lasat o carte intitulata "Vita Antonii" unde descrie viata acesui

sfant pustnic, mai tarziu a fost tradusa si in latina si astfel publicata si in Apus, multi oameni dornici

de sfintenie, admirand virtutiile marelui Patriarh al Monasticismului, au cautat sa imbratiseze stilul sau

de viata (sf. Ieronim este un exemplu aici).

In Galia, monasticismul a aparut datorita Sf. Martin de Tours(ajuns mai apoi Episcop) care a fondat o

manastire in anul 360, unde calugarii au trait dupa spiritul antonian (asa o crestere mare a avut monahismul, incat la funerariile sf. Martin au fost prezenti 2000 de calugari).
Galia a dat multi sfinti calugari, unul fiind scitul Ioan Casian, abate al manastirii Sf. Victor din Marsilia. (spiritul antonian nu aparea intr-o regula scrisa, ci era mai mult traditie traita, "orala").

Monahismul celtic (irlandez, galez, scotian) este unul putin diferit de cel antonian, aici preotii, femei, copii, barbati simpli, formau un fel de familie religioasa care se imbinau rugaciunea cu viata familiala, se rugau si lucrau. Mai tarziu apar ordnele calugaresti si astfel acestea se disociaza, monahii traind mult mai izolati deoarece au inceput sa primeasca influente ale monasticismului antonian (raspandit in Italia si Franta) -> tin sa punctez ca monasticismul irlandez nu are origine comuna cu cel antonian, e independent.

In Italia, si "primul" (mai existau niste coduri de legi monastice, insa nu ca cel benedictin) care a infintat un ordin printr-o regula monastica in Apus a fost Sf. Benedict (480-547) numit si Patriarhul Monahismului Apusean, avand manastirea pe Muntele Cassino, insa trebuie amintit si Sf. Augustin(354-430) a carui regula e foarte apropiata de cea a Sf. Vasile cel Mare.
Sf. Benedict s-a nascut in anul 480 intr-o familie patriciana, ne informeaza Sf. Papa Grigore cel Mare in

Cartea a doua a Dialogurilor, Benedict dezgustat de viata imorala din Roma, se retrage in localitatea Afile,

apoi intr-o pestera din sudul Romei sub conducerea unui pustnic sfant. In scurt timp, atrasi de viata lui

sfanta , multi tineri simtind in inima lor dorinta de a deveni sfinti, au imbratisat modul de viata al

acestuia.
Sora lui Scolastica a fost de asemenea sfanta, traind dupa regula scrisa de fratele ei.

Apoi a aparut Sf. Bernard in sec X, iar monasticismul s-a mai schimbat, insa intr-o mare sau mai mica masura se bazeaza pe regula Sf. Benedict.

E mult de vorbit despre aceasta tema si e si dificil, pentru ca e mult de scris. Sincer nu stiu nici o carte care sa trateze acest subiect in detaliu. Ma voi interesa, insa nu stiu daca e ceva in romana.
cactus
Multzam. Toata problema a pornit de la un serial la Tv belgiana pe care l-am vazut azi si care, in final se termina cu Sf.Benoit...dupa afirmarea manastirii de la Cluny...Nu prea sunt in tema cu biserica crestina vestica din secolele de dupa sec. 5-6 si misiunile de misionariat (?) in vestul Europei. Oricum, daca mai aflu si io ceva, iti scriu...Multzumesc, oricum...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.