Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Rock Vs Metal
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Muzica
black ice
Pe un alt topicc a inceput o discutie despre ceea ce inseamna 'rockul pur', despre faptul ca in ziua de azi nu se mai produce rock ci metal.

Este adevarata aceasta afirmatie? Fara a ne bloca in chestiuni de semantica de genul 'rock pur', 'rock adevarat' sau in cifre mai mult sau mai putin precise, putem spune ca azi nu mai exista rock ci doar metal?
Forta-MTI
La inceput a fost rockul... din el au derivat o multime de alte subgenuri... mai proeminent intre acestea metalul. Dar si el a evoluat generand o multime de alte ramificatii. Toate pornesc insa din radacina rockului. Tendinta de relativizare a conceptelor, prin diversificarea exploziva a genurilor, duce la o anumita concluzie: rockul este un gen cu posibilitati foarte mari.
Conteaza atat de mult daca astazi se produce doar metal si nu rock? In fond metal-ul nu este si el tot rock? Discipolul si-a inghitit maestrul pana la urma?
Din cauza intrepatrunderii destul de omogene intre diferite genuri, in alte dati, despartite de linii de granita serioase, mai putem afisa sabloane de impartire clara a rockului astazi? Vedem diverse formatii care afirma ca ar canta sa zicem metal, dar cu alte 4-5 influente.. astfel, astazi s-a pierdut puritatea, s-a pierdut claritatea si eterogenitatea genurilor... nu mai putem vorbi de rock pur, metal pur si-asa mai departe la nivel general. Sigur, exista si formatii care se pot incadra in tipicitatea unui anumit gen, insa tendinta astazi nu o reprezinta perfecta incadrare intr-o directie fixa. Variatiunile, combinatiile cele mai neobisnuite, o multime de experimente muzicale duc la o dezvoltarea unei complexitati interesante a sunetului, amprentand creatiile cu originalitate si ingeniozitate.. Asta nu inseamna ca nu exista esecuri, uscaturi si aspecte negative... in fond, era mai bine cand existau liniile pure ale rockului, prin avantajul accesibilitatii unei libertati de alegere sau exista oricum o tendinta iminenta (ca si in literatura si in alte arte) de a imbina, omogeniza, sterge a granitele, alta data de netrecut, in cautarea noului?
Vexx
MTI, inca ma chinui sa gasesc o corespondenta intre Elvis si Pantera...poate doar chitara, doar ca intre timp s-a electrificat si distorsionat. E ca si cum ai compara abacul cu pentium 4. blink.gif
axel
What the hell is pure rock?

Rock e un gen muzical cu o multime de stiluri.
Allmusic.com enumera urmatoarele stiluri care tin de Rock:

Alternative/Indie-Rock
* Industrial
* Alternative Pop/Rock
* Goth Rock
* Lo-Fi
* Grunge
* Shoegaze
* Britpop
* Post-Rock/Experimental
* Funk Metal
* Indie Rock
* Paisley Underground
* Jangle Pop
* Punk Revival
* Post-Grunge
* Third Wave Ska Revival
* Neo-Psychedelia
* Riot Grrrl
* Space Rock
* Adult Alternative Pop/Rock
* Alternative Dance
* Cocktail
* Dream Pop
* Punk-Pop
* British Trad Rock
* Industrial Dance
* Madchester
* Psychobilly
* Ska-Punk
* Cowpunk
* New Zealand Rock
* Chamber Pop
* Twee Pop
* Emo
* Slowcore
* Ambient Pop
* C-86
* Indie Pop
* Noise Pop
* Math Rock
* Queercore
* Sadcore
* Shibuya-Kei
* Skatepunk
* Garage Punk
* Alternative Folk
* Neo-Glam
* College Rock
* Pop Underground
* American Underground

Art-Rock/Experimental
* Prog-Rock/Art Rock
* Experimental
* Kraut Rock
* Noise-Rock
* Neo-Prog
* Experimental Rock
* Canterbury Scene

Folk/Country Rock
* Country-Rock
* Singer/Songwriter
* Folk-Rock
* British Folk-Rock


Hard Rock
* Blues-Rock
* Hard Rock
* Southern Rock
* Thrash
* Death Metal/Black Metal
* Glam Rock
* Grindcore
* Heavy Metal
* Speed Metal
* Hair Metal
* Arena Rock
* Alternative Metal
* British Metal
* Boogie Rock
* Industrial Metal
* Rap-Metal
* Guitar Virtuoso
* Progressive Metal
* Neo-Classical Metal
* Album Rock
* Aussie Rock
* Pop-Metal
* Rap-Rock
* New Wave of British Heavy Metal
* Detroit Rock
* Glitter
* Punk Metal
* Stoner Metal
* Scandinavian Metal
* Goth Metal
* Doom Metal
* Symphonic Black Metal
* Sludge Metal
* Power Metal

Pop/Rock
* Pop
* Pop/Rock
* Girl Group
* Bubblegum
* Teen Idol
* Brill Building Pop
* Comedy Rock
* Baroque Pop
* Sunshine Pop
* AM Pop
* Celebrity

Punk/New Wave
* Synth Pop
* Punk
* Alternative Pop/Rock
* Hardcore Punk
* New Wave
* Power Pop
* Ska Revival
* Mod Revival
* Post-Punk
* New Romantic
* No Wave
* Proto-Punk
* Rockabilly Revival
* Oi!
* Garage Rock Revival
* British Punk
* New York Punk
* L.A. Punk
* American Punk
* Straight-Edge
* Anarchist Punk
* Sophisti-Pop
* College Rock

Rock & Roll/Roots
* Rock & Roll
* Tex-Mex
* Instrumental Rock
* Rockabilly
* Roots Rock
* Surf
* Pub Rock
* Hot Rod
* Surf Revival
* American Trad Rock
* Jam Bands
* Heartland Rock
* Frat Rock
* Hot Rod Revival
* Retro-Rock
* Latin Rock
* Bar Band

Soft Rock
* Singer/Songwriter
* Adult Contemporary
* Soft Rock
* Pop/Rock

Psychedelic/Garage
* Psychedelic
* Garage Rock
* Acid Rock
* Psychedelic Pop
* British Psychedelia
* Obscuro

Europop
* Euro-Pop
* Euro-Rock
* Swedish Pop/Rock

Foreign Language Rock
* Rock en Espaņol
* French Pop
* Foreign Language Rock
* Italian Pop
* Asian Pop
* Japanese Pop
* Japanese Rock
* Hong Kong Pop
* French Rock

British Invasion
* British Invasion
* Psychedelic
* Merseybeat
* British Blues
* Mod
* British Psychedelia
* Freakbeat
* Early British Pop/Rock

Sursa
black ice
QUOTE (omu_vexx @ 12 Dec 2004, 05:29 AM)
MTI, inca ma chinui sa gasesc o corespondenta intre Elvis si Pantera...poate doar chitara, doar ca intre timp s-a electrificat si distorsionat. E ca si cum ai compara abacul cu pentium 4. blink.gif

Eu as spune ca e ca si cand ai compara Pentium I cu Pentium IV.
Elvis a facut posibila aparitia unor trupe ca Pantera. Cred ca am putea spune ca Pantera reprezinta una din ramurile evolutiei rockului.

Nu vad ce sens ar avea gasirea corespondentelor in aces caz.

'Rock pur' sau 'rock adevarat' sunt sintagme ale caror definitie difera de la rocker la rocker, in functie de 'sistemul de referinta' ales. Unii ar putea spune ca ceea ce canta Elvis era rock-ul pur, altii ca ar putea spune acelasi lucru despre Beatles sau Metallica. Si cu siguranta, fiecare si-ar putea sustine cu argumente destul de solide parerea. Cu toate acestea nu s-ar ajunge la nici o concluzie si sincer nici nu vad scopul decoperirii 'adevaraciunii' rockului. Unele formatii au facut istorie, unii cantareti de rock au pus bazele unor noi genuri de rock si cred ca fiecare, in felul lor, au cantat 'rock adevarat'...
NoMemory
rock vs metal nu suna totusi ciudat...
mi se pare un nume de topic destul de ...
Boro
Cu riscul de a fi injurat de multe persoane afirm ca imi place mult mai mult metalul decat rockul simplu. Imi plac cateva melodii de la formatii gen Queen, Scorpions, Iron Maiden, Pink Floyd insa nimic nu se compara cu sentimentul pe care il am cand ascult o chitara bass adevarata din zilele noastre. Si plus ca sunt genul de om pentru care muzica este mult mai importanta decat versurile...si nicioadata nu o sa accept ca respectivii de la queen sau maiden sunt mai buni decat Emppu doar pentru ca 'au facut istorie'. Ahh...nici exagerarea nu este buna...exemplu: Metallica - St. Anger (albumul)
Blakut
Asta e ceva de genul beton armat vs arhitecti.

Ascult cu placere si rock si metal, din toate timpurile. Imi plac mult anumite trupe mai vechi, la mine insa toate intra in categoria rock. A lipi etichete inseamna a segrega.

Iar St. Anger e o porcarie dupa parerea mea.
sbal
Mare porcarie !!Nu stiu de ce mai exista trupa asta Metallica...Eu as fi lasat-o balta de mult, de la And Justice...
Aveam altceva insa de spus,am cautat in lista prezentata mai sus un anumit stil, unul singur, si nu l-am gasit.E putin cam complex fenomenul asta numit rock,nu?
pe de alta parte as scoate rockul neo-zeelandez din lista ca si asa nu a produs nimic bun in ultimii 15 ani.
PIT-a-PAT
Daca se mai canta in ziua de azi un rock pozitiv (in versuri ori ritm), acustic sau un rock pesimist si strident, eu spun ca nici nu se pune problema. Eu asa am vazut intrebarea...caci vad si eu cum asa numitii rockeri de azi se indreapta spre black ori mai stiu eu ce stiluri, dand falsa impresie ca rockul s-a dus numai intr-o directie. Evident ca nu este asa. La noi in tara ajung mai greu unele trupe care chiar canta rock d-ala care multi cred ca nu se mai canta, pentru ca se promoveaza imaginea (cel mai evident exemplu este marilyn manson!). Daca nu ai o imagine "specifica" ori cel putin excentrica, esti dat mai la margine. Cultul rockului trebuie sa existe, moda sa trebuie sa se exteriorizeze de comun. Mai vad cu parere de rau aroganta muzicala (daca o pot numi asa) a rockerilor. Ei asculta ceva diferit, sunt "speciali", in lumea lor; ei asculta muzica adevarata. Mare prostie de care si eu recunosc ca mai sufar uneori. Ma uitam la un documentar despre maroon 5. Baietii spunea ceva de genu: "puneti led zeppelin, sting (si inca cateva formatii nu mai tin minte) la un loc...amestecati si aveti maroon 5". Ori daca atata lume asculta maroon5...nu e bine. Nu prea inteleg atitudinea asta, dar in fine. Trebuie sa fim cu pas inainte. Si acum imi aduc aminte cum se uitau toti cu gura cascata la gimmy hendrix la woodstck si habar n-aveau multi dintre ei ce aplaudau, dar totusi erau rockeri,hippie. Ori la concertelel zeppelin. Sa mai vorbesc de Zappa? smile.gif
Rockul nu este doar rock sau metal. El a evoluat exponential, s-a dezvoluat in toate directiile...si e aproape imposibil de urmarit. Lumea se axeaza pe ce primeste si nu prea vrea sa caute.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.