Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Biografii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Cronica Timpului
necromanc
As dori sa aflu si eu daca exista un site, pe care se afla biografii ale cat mai multor persoane.
Vreau sa le cunosc viata, ca sa aflu cum au reusit in viata.

Multumesc !
rebel
Biography.com oferă peste 400,000 de biografii a celor mai importante personalităţi ale lumii, din antichitate şi pānă īn zilele noastre.

De asemenea, şi enciclopedia liberă Wikipedia se poate dovedi de un real folos īn majoritatea cazurilor. Versiunea īn romānă a acesteia o poţi găsi aici.
March
RADU GYR - 100 de ani de la nastere

.....
Pentru sangele neamului tau curs prin santuri,
pentru cantecul tau tintuit in piroane,
pentru lacrima soarelui tau pus in lanturi,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!"

....

Pentru aceasta poezie, Radu Gyr a fost re-arestat in 1958 , judecat si condamnat la moarte si confiscarea totala a averii (pe care nu o avea!), tintuit timp de un an in lanturi, pana la comutarea pedepsei in munca silnica pe viata.

Radu Demetrescu Gyr s-a nascut la 2 martie 1905 in Campulung Muscel. Avea numai 14 ani cand i s-a jucat la Teatrul National din Craiova (7 iunie 1919) poemul dramatic intr-un act "In munti". Tot la Craiova ii apar primele doua volume de versuri: "Linisti de schituri" (Ed. Scrisul Romanesc, 1924) si "Plange Stramba-Lemne", Ed. Flamura, 1927), urmate de "Cerbul de lumina" (Ed. Casei Scoalelor, Buc.., 1928) - Premiul "Adamachi" al Academiei Romane. In raportul catre Academie, traducatorul lui Homer, G. Murnu afirma ca "Radu Gyr ne apare inzestrat cu o noutate de insusiri si daruri care-l ridica deasupra multora de astazi (...) E vorba de un mare cantaret national in devenire, in plina evolutie"...

O evolutie care parea sa-si urmeze cursul ascendent: "Stele pentru leagan" (1936), "Cununi uscate" (1938) - Premiul de Poezie al Societatii Scriitorilor Romani, "Poeme de razboi" (1942), "Balade" (1943)... Conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti, a scris si literatura pentru copii, lucrari didactice, studii critice si eseuri, traduceri.

"Martir al convingerilor sale politice - scrie intr-o nota introductiva la ultimul volum aparut la Ed. VREMEA (2003), doamna
Silvia Colfescu - Radu Gyr a fost inchis aproape 20 de ani. Versurile sale au fost interzise timp de 50 de ani; toata opera sa de maturitate, "opera de sertar" de incontestabila valoare, a cunoscut lumina tiparului mult dupa moartea poertului. Poemele sale din inchisoare (...) asa cum spune fiica poetului, "au constituit o adevarata hrana spirituala pentru cei sortiti foamei fiziologice si terorii"". ( sursa : "Romania Libera" )


Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.