Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Justitia
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Blakut
M-am intrebat zilele astea stand de vorba cu un prieten:

Care este scopul justitiei (lasand la o parte definitia de manual)? Justitia pedepseste crima, pe criminal, sau incearca sa fereasca societatea de fenomenul crima?

Am doua cazuri ipotetice:

Un om intra in puscarie pentru crima. Isi ispaseste pedeapsa, apoi cand este pus in libertate descopera ca victima nu sa nu este moarta, iar totul fusese o inscenare.
Daca acest om se duce si omoara 'victima', ar trebui oare condamnat din nou?

Un alt om hotaraste sa omoare pe cineva. Ia un pistol si se duce acasa la persoana respectiva. Intra in casa, ii trage doua gloante in cap persoanei respective, care dormea, si pleaca.
A doua zi criminalul este gasit de politie. Apare insa o problema. Victima facuse atac cardiac in somn si murise inainte de a fi impuscata. De fapt, in clipa in care era impuscat, cadavrul se racise de o ora. Criminalul nu stia asta, credea ca victima sa doarmea, impuscand insa un mort.
Trebuie pedepsit omul acesta? Daca persoana nu murea de inima, sigur ii veneau de hac gloantele mai tarziu.
mărăcine
QUOTE (Blakut)
Daca acest om se duce si omoara 'victima', ar trebui oare condamnat din nou?

Nu, conform celui de-al cincilea amendament la Constituatia Statelor Unite. Nu stiu cum e la noi, dar se poate discuta mult si bine pe tema asta... In cel de-al doilea caz, cred ca infractorul ar fi condamnat nu pentru omucidere, ci pentru tentativa de omor, intrucat nu stia ca respectiva "victima" decedase.

Oricum, cred ca justificarea existentei puterii judiciare este ca ar fi o modalitate de corectie a comportamentelor care contravin principiilor si intereselor generale ale unei societati, adica o forma legitima de administrare a reprimarii - asta in cazurile mai "serioase", precum cele la care te-ai referit, pentru ca justitia gestioneaza si divorturile, de exemplu. In teorie, inchisorile, penitenciarele, sunt institutii de corectie, insa in practica eu as spune ca ele sunt modalitati prin care majoritatea cetatenilor consimte sa ii "puna deoparte" pe acei infractori, criminali, pe care altfel nu ar sti cum sa-i trateze, sau nu ar dori sa intre in legatura cu ei. Asta pentru ca numai in cazuri exceptionale poti "indrepta" cu adevarat pe cineva, facandu-i la randul tau un rau.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.