Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ucraina In Pragul Revolutiei?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
abis
Ce parere aveti despre situatia din Ucraina? Se indreapta spre o rezolvare gen Serbia sau Georgia, ori de data asta fortele pro-ruse vor avea castig de cauza?
Ar fi posibil un razboi civil in Ucraina, stiindu-se ca in est majoritatea locuitorilor sunt rusofoni si au votat masiv cu candidatul sprijinit de Moscova, iar in vest majoritatea este formata din ucrainieni care si-au dat votul candidatului opozitiei, pro-occidental?
MIA
Cîţi mineri sunt în bazinul carbonifer al Donbasului - parcă e în Ucraina - nu ? devil.gif
Evolution
Canadienii or sa-i sustina impreuna cu americanii : http://canadaeast.com/apps/pbcs.dll/articl...23/CPN/41869025
gonen
on topic hh.gif

ceea ce se intampla in Ucraina e un fel de lupta inre Comunism si Capitalism.
Din cate stiu eu, ieri, candidatul opozitiei, chiar a fost proclamat presedinte, a depus juramantul in fata unui parlament, etc..
a cerut fortelor de ordine sa sealature lor, insa aceste forte de ordine au maturat un pic cu ei prin Piata Independentei. Intre timp au mai ajuns pe acolo n-shpe mii de oamenii, insa s-au instalat si niste corturi.

e un fel de dec '89!

Ca o parare absolut personala, am impresia ca Romaniei i-ar fi mai de ajutor o ucraina dezbinata. devil.gif
off-topic:
1. ce imi place emoticon-ul asta: hh.gif
2. romancele arata mai bine decat cele din ucraina, in general
Vornicum
Offtopic : gheata fetele alea!

Ontopic : Mie nu-mi place ce se intampla in Ucraina.Daca incepe razboiul civil e vai de palaria noastra!
gonen
e mai degraba o lovitura de stat decat un razboi civil.
si nici eu nu sunt atat de tampiti sa bage un razboi civil, fiindca e clar ca intr-un fel sau altul va fi mai mult un razboi de la distanta Rusia - USA, sau NATO, tinand cont de faptul ca UCraina e vecina cu Romania, tara membra NATO.
Vornicum
Acuma nu vreau sa ma cert cu bogho ca-l stiu de undeva ( da nu stiu de unde tongue.gif ) dar Romania e tara Nato asa cum Burchina Faso e o tara europeana.
Eu NU vreau sa-mi arunce rusu bomba cu furnici direct pe scafarlie, razboi civil sau revolutie, orice ar fi!
Inorog
QUOTE
Ontopic : Mie nu-mi place ce se intampla in Ucraina.Daca incepe razboiul civil e vai de palaria noastra!


Nu cred ca se ajunge la razboi civil.

QUOTE
Ca o parare absolut personala, am impresia ca Romaniei i-ar fi mai de ajutor o ucraina dezbinata.


hmm.gif Cred ca mai degraba o Ucraina democrata ar fi de folos Romaniei, ca tampon intre noi si Rusia.
abis
QUOTE (Inorog @ 24 Nov 2004, 02:11 PM)
Cred ca mai degraba o Ucraina democrata ar fi de folos Romaniei

Corect! thumb_yello.gif
Evolution
Back on topic :
Opozitia din Ucraina e pe ORANJ ca si culoare - exact ca si alainta DA de la noi
comunistii sunt pe albastru (ca si PSD-ii si masonii de altfel) exact ca si la noi...

Au incercat sa-l otraveasca pe candidatul opozitie - nici Stolojean nu se simte prea bine smile.gif
vitalic sprinceana
Razvratirea marionetelor
Paradigmele politice au o capacitate limitata de explicatie. Eficienta lor e direct proportionala cu cantitatea de “element politic” depistat in cadrul situatiei studiate. Considerand ca politicul s-a contopit intr-atat de mult cu realitatea contaminand-o, incat nu mai avem nimic despre care am putea afirma ca e curat politic, granita explicatiilor pe care ni le poate furniza o teorie politica sau alta e foarte aproape.
Graba cu care legiunile de comentatori si analisti politici, demnitari de tot rangul, sau Ostapi Bender profitori de moment s-au avantat sa caracterizeze situatia din Ucraina drept o rafuiala politica, sau o reglare geopolitica de conturi a transferat intreg discursul in acest plan, iar asta a ascuns niste fatete mai putin atractive si incomode ale evenimentelor de la Kiev. Intai a fost discutia asupra legitimitatii actiunilor de protest ale Opozitiei ucrainene. Unii s-au grabit sa afirme ca multimea in strada reprezenta aspiratiile democratice ale ucrainenilor de rand, si ca protestatarii reprezentau partea cea mai progresista a natiunii ucrainene (ciudata reabilitare a nouavorbei!). Altii au intrevazut mana organizatiilor extremiste si au cautat sa demonstreze xenofobia, radicalismul sau voluntarismul acestor mase. Scenariul georgian, sau sarb, sau nu mai stim care – au fost cele mai utilizate expresii, goale insa, precum erau goale si gratuite afirmatiile mass-media rusesti despre implicatiile occidentale sau despre agentii si spionii vestici care au stat in spatele “revolutiei in oranj”.
In goana dupa papusarii nevazuti si regizorii ascunsi in culise, marii amatori de teorii conspirationiste, au uitat de un alt element important al spectacolului: papusile. Desi pasive, acestea iau parte la spectacol. Mai ales ca teatrul modern, cu permisivitatea sa, ofera spatiu nelimitat de actiune marionetelor insasi. Lasate de voia lor, acestea pot modela scenariul dupa plac, si in acest caz singure ar defini limitele spectacolului. Mai ales ca regizorii uituci le-au inzestrat cu o forta motrica deosebita – ideea.
Papusile din spectacolul ucrainean (sa-mi fie iertat acest cinism, dar el intra in regulile jocului) in mare parte au depasit cu mult rolurile repartizate conform scenariului. E putin probabil ca un Iuscenco sau Ianukovici sa fi scris istoria piesei in asa fel incat ea sa cuprinda si un eventual moment al dezintegrarii natiunii, sau disparitia statului ucrainean. Chiar si din motivul ca astfel pierdeau alt element foarte pretios al recuzitei – spectatorul, de dragul caruia s-a facut aceasta inscenare a “democratiei”. Si mai putin probabil ca Iuscenco sau Ianukovici sa fi dorit sa joace piesa in fata unui public provincial la Donetk ori Lvov. Cat de mari n-or fi fiind aspiratiile si legaturile cu Vestul sau Estul a acestor regiuni, ele sunt totusi o parte infima din Ucraina, si nici un caz, Ucraina insasi. Razvratite, la un moment dat marionetele au dictat mersul spectacolului si distributia rolurilor.
Ideea care a deturnat aceasta drama, scrisa perfect de altfel, a fost cea europeana. Si nicidecum cea democratica, dupa cum se crede, ori alt mit politic, in termenii caruia “e ghemuita” de obicei realitatea. In genere, orice conotatie politica ar trebui eliminata din start, altfel riscam sa pierdem fenomenul studiat. Politicul a fost doar o plasa de camuflaj. Catalizatorul a fost altul. Cel mai bine se inteleg realitatile ucrainene intr-un plan situat la intersectia economicului, publicitatii si marketingului. Batalia care s-a dat pe strazile Kievului nu a fost nicidecum una intre democratie si autoritarism, ori intre prorusism si proeuropenism (inteles ca civilizatie democratic-liberal-socialista). Lozinca ridicata de manifestanti, cea care i-a unit pe toti sub acelasi drapel a fost cea a unui salam, crenvusti sau hamburger inteles dublu: ca bunastare economica, dar si ca rezolvare a unei probleme fundamentale pentru o mare majoritate a ucrainenilor: foamea. Asta i-a unit atat pe cei din Est care detineau controlul asupra rezervelor imense de bogatii naturale si nu doreau sa-l piarda, cat si pe cei din Vest, carora aceste bunuri le lipsesc si ar fi dorit sa capete accesul la ele sau la unele de alternativa (in cazul dat fondurile de subsidii ale UE).
Sa intelegem inca o data ca atractia nu a fost politica. Ramanand in acelasi plan politic trebuie sa accentuam ca Europa politica, cea a birocratilor, a Parlamentului european, a Comisiei europene, a Politicii Europene de Vecinatate, a celor cinci criterii de la Copenhaga a avut o atitudine distanta fata de evenimentele din strada, si nu le-a favorizat nicidecum, mai mult chiar, oficialii europeni s-au straduit cum au putut sa raceasca entuziasmul ucrainenilor. Declaratiile lui Verheugen ca Ucraina nu va ajunge niciodata membru al UE, sau ale altor demnitari europeni ca sansele de aderare ale Ucrainei sunt egale cu cele ale Noii Zeelande fac lipsita de sens orice retorica despre amestecul Occidentului in “scandalul ucrainean”. Mai ales prin prisma adoptarii, saptamana trecuta, a Politicii de Vecinatate a UE. De aici si ridicolul lamentatiilor ruse despre un scenariu al razboiului rece, sau un amestec al Occidentului in sferele de influenta a Rusiei.
A fost un duel intre doua marci comerciale (daca putem spune asa), doua imagini, cu capacitate diferita de mobilizare. Europa a castigat in pofida, in ciuda Europei, daca ne putem exprima asa. Europa comerciala, Europa ca model economic a castigat in pofida piedicilor Europei politice. O Europa economica care s-a invins …pe sine insasi in primul rand, apoi pe o Rusie mult prea slaba pentru a fi un concurent egal. O Europa inteleasa ca model de bunastare economica, tehnologie de succes economic care s-a impus in fata unei Europe care, desi lichideaza barierele interioare, construieste altele in exterior (la urma urmei PEV este anume un gard, dupa care sunt tinuti vecinii), in fata unei Europe bantuite inca de clivaje nationaliste (camuflate cu grija in spatele unor formule de tipul: unitate prin diversitate, ori altele asemenea). Forta de atractie a Europei economice a fost mai mare decat contraforta Europei politice. Rusia a fost, la un moment, un produs prea putin agreabil, pentru a determina multimile sa mearga dupa ea. Astfel ca mister Putin ar trebui sa investeasca mai mult in promovarea democratiei si bunastarii economice in tara sa, decat sa faca propaganda electorala ieftina. Prinse in mreaja de atractie a ideii unei Europe care face minuni (in vecina Ungarie, sau Polonie, ori chiar si Romanie) papusile ucrainene au schimbat scenariul, astfel ca la un moment, atat autorii scenariului (cei doi candidati), cat si spectatorii din cealalta parte a Ucrainei) au fost nevoiti sa accepte piesa in varianta noua.
Vitalie SPRANCEANA
Inorog
Duminica sunt alegerile din Ucraina. Sa le tinem pumnii ! thumb_yello.gif
Inorog
Victorie in Ucraina ! Bravo lor !
March
Stiti cine a votat din nou pentru Yanuchevici , fostul prim-ministru , candidatul rusofil ? Estul si sud-sud-estul Ukrainei. Adica un fel de Moldova si Muntenie a lor ! tongue.gif
Eclectic
Asa cum poate au observat cei care au urmarit acest topic, am sters toate mesajele offtopic. Va invit ca, in continuare, sa nu va abateti de la subiect, iar pozele sa le postati acolo unde le este locul. wink.gif
Multumesc.
March
Dupa numararea a peste 90 % din voturi, Yuschenco are deja 52.25 % din voturi . Va castiga presedintia mai mult ca sigur. Acum toata lumea se intreaba care va fi reactia rusofonilor. Dar nu cred ca Rusia le va permite sa rupa Ukraina.

pese : Barrie las-o mai incet cu stersul ca drumul e lung si cu hartoape si te vei uza repede biggrin.gif
Inorog
QUOTE
Stiti cine a votat din nou pentru Yanuchevici , fostul prim-ministru , candidatul rusofil ? Estul si sud-sud-estul Ukrainei. Adica un fel de Moldova si Muntenie a lor !  tongue.gif


Situatia din Ucraina nu seamana cu cea din Romania. La noi au existat judete din Moldova si Muntenia care l-au votat pe Basescu, de asemenea judete din Transilvania care l-au votat pe Nastase.
In Ucraina polarizarea este de-a dreptul periculos de clara. cool.gif
March
Comparatia era cu Romania anilor '90- '00 pentru ca Ukraina cam acolo se afla in prezent fata de noi. Cine l-a mentinut la putere pe ex-Cotrocelu devil.gif timp de 15 ani ( minus 4 , cand si atunci tot el a tras sforile cu ajutorul "baietilor") ? Desigur ca voturile din Moldova si Muntenia. Si acum in aceste zone in general numai orasele l-au votat pe Popeye. Restul , "prostimea" din judete, l-a stampilat pe Bombonela. 6.gif
Inorog
QUOTE
Comparatia era cu Romania anilor '90- '00 pentru ca Ukraina cam acolo se afla in prezent fata de noi


Asta e adevarat, cam asa au stateau lucrurile si la noi. O piedica in plus pentru Ucraina e ca la ei se vorbeste aceeasi limba ca si in Rusia (si trenurile circula pe acelasi ecartament wink.gif )
March
Circul ukrainian este departe de a se fi terminat. Desi Yushcenko a castigat clar alegerile, Yanuchevici va contesta victoria lui la Curtea Constitutionala.
Ministrul transporturilor , un apropiat al lui Yanuchevici, a fost gasit mort. Nu se stie daca a fost omorat sau s-a sinucis. Se pare ca acest ministru stia multe despre alegerile din 28 noiembrie care au fost anulate !
Inorog
QUOTE
Desi Yushcenko a castigat clar alegerile, Yanuchevici va contesta victoria lui la Curtea Constitutionala.


Pe langa asta nici nu vrea sa lase scaunul. O fi prins radacini acolo. biggrin.gif
cactus
„Revolutia portocalie" din Ucraina, pilotată de serviciile secrete

Membrii serviciilor secrete ucrainene au contribuit la schimbarea regimului politic de la Kiev, inclusiv prin demersurile vizând retragerea trupelor Ministerului de Interne din Piata Independentei, scena revolutiei portocalii, relatează „New York Times".
Un colonel sub acoperire din cadrul serviciilor secrete ucrainene (SBU) a mers în Piata Independentei, pentru a-i preveni pe liderii opozitiei în legătură cu ofensiva Ministerului de Interne. Oficialii au emis atentionări, avertizând că utilizarea fortei împotriva unor adunări pasnice este ilegală. În acelasi timp, ei au anuntat că, în cazul în care trupele Ministerului de Interne vin la Kiev, Armata si SBU vor proteja civilii, au declarat un responsabil care a luat parte la discutii si Oleksandr Galaka, seful Serviciului de Informatii al Armatei (GUR).
În timpul crizei, mai multi ofiteri ai serviciilor de informatii au decis să nu respecte planul presedintelui Leonid Kucima referitor la transferarea puterii către premierul Viktor Ianukovici si au depus eforturi pentru a zădărnici acest proiect. Ofiterii au furnizat informatii opozitiei ucrainene, au asigurat securitatea liderilor acesteia si a demonstrantilor, au transmis populatiei semnale că nu vor să se alăture regimului Kucima si au declansat un război psihologic împotriva puterii, pentru a reduce reactia acesteia fată de protestatari....

http://www.azi.ro/actual.htm#stirea12
March
La ei, presedintele si premierul la un pas de ciomageala pe bune ! De revolutia aia asa-zis portocalie s-a ales praful. Ca si la noi de altfel tongue.gif

Criza politică din Ucraina a ajuns la faza confruntărilor armate

actionmedia
Nu m-ar mira ca multe din informatiile alea sa fie false. Daca la noi ajung astfel de informatii, va dati seama bietii ucraineni de rand ce soparle servesc in fiecare zi. Seamana destul de mult cu zvonurile care circulau in Romania in decembrie 1989 despre teroristi, etc. Acuma rusofonii asmut populatia asupra lui Yuscenco. Asa vad eu lucrurile.
March
QUOTE (actionmedia @ 26 May 2007, 11:03 PM)
Nu m-ar mira ca multe din informatiile alea sa fie false. .

Ca sa nu te mai miri, ia vezi, poate ii crezi pe astia de la BBC !

Ucraina: criza politică escaladează

Criza politică din Ucraina continuă sa escaladeze. Preşedintele Iuşcenko a cerut ca trupele de securitate să fie puse sub comanda sa directă.
În replică, aliaţii premierului Ianucovici au declarat că ordinul e neconstituţional, deci nu va fi pus în aplic


Sau pe astia de la " The New York Times" aici
andra_v
Si totusi Occidentul sprijina Revolutia Portocalie din Ucraina, care, la summit-ul NATO de la Bucuresti va fi invitata sa adere la NATO.
In ce calitate va veni Putin la Bucuresti (a doua oara in istorie cand un inalt oficial rus participa la un summit NATO)?! De fost presedinte? Pentru ca in aprilie isi va incheia mandatul prezidential. Tot viitorul ex-presedinte a declarat ca, in conditiile invitarii Ucrainei sa faca parte din Alianta, Rusia va fi nevoita sa-si indrepte rachetele spre aceasta tara. Unde vede tzarul amenintarea la adresa securitatii Imperiului Rus?

www.summitbucharest.ro
Marduk
S-a terminat si cu revolutia portocalie din Ucraina. Alegerile ce au avut loc duminica trecuta au fost corecte, democratice. Iuscenko a ramas sa-si duca mai departe otrava inoculata de rusi, Timosenko va ajunge cel mai probabil un fel de Ciorbea al nostru iar Ianukovici va construi probabil o alta democratie originala specifica estului Europei. Un lucru mi-a atras atentia la alegerile acestea, se pare ca pe buletinele de vot s-a folosit ceva ce seamana cu propunerea "Vot De Blam", in opinia mea si nu numai, acest sistem de a nu acorda votul nici unui candidat, face mai mult rau decat bine, mai exact acorda o sansa in plus partidelor mai puternice si mai bine organizate, dar nu si dorite la guvernare.

"ÎMPOTRIVA AMBILOR CANDIDAŢI

Votul negativ l-a ajutat pe Ianukovici

* Peste un milion de persoane, adică 4,38% din totalul alegătorilor, au votat duminică împotriva celor doi candidaţi, bifând astfel o opţiune specială oferită pe buletin de legea electorală ucraineană.

* Cifra este mai mare decât diferenţa dintre cei doi candidaţi, care ajunsese, ieri-seară, la doar 2,8 puncte procentuale, potrivit rezultatelor parţiale oficiale.

„Majoritatea celor care au votat împotriva ambilor candidaţi erau alegători portocalii, oameni educaţi, potenţiali votanţi ai Iuliei Timoşenko”, spune, pentru EVZ, Aliona Ghetmanciuc. „Ei au susţinut în 2004 revoluţia portocalie. Obosiţi şi frustraţi de problemele economice şi politice din ţară, nu au mai putut vota însă pentru Timoşenko. Ideologic, nu au putut vota nici pentru Viktor Ianukovici, aşa că au ales a treia opţiune”, explică Ghetmanciuc.

Unul dintre cei care au susţinut, voalat, votul împotriva ambilor candidaţi în al doilea tur de scrutin a fost actualul preşedinte, Viktor Iuşcenko. Nu a fost singurul. În replică, în ultimele săptămâni, Iulia Timoşenko a avertizat, în mod repetat, că „un vot împotriva ambilor candidaţi este un vot pentru Ianukovici”." (EVZ)
Cla
Bine-bine, dar ce-i cu muierea aia cu cozonacu pe cap?
turbo trabant
muierea e pro europa. pe vremea revolutiei oranj era mai sexy acum s-a ofilit ca si revolutia.


romaniei ii convine chestia asta cu intoarcerea spre rusi a ucrainienilor.
Cla
Poate fiecare sa ma numeasca iostiuce, dar si eu zic ca sa stea în banca lor, acasa.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.