Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Sfarsitul Tpi Pentru Fosta Iugoslavie ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
March
Sfarsitul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie ?

Administratia americana si-a modificat spectaculos pozitia in politica sa fata de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, insistind ca inculpatii acuzati de crime de razboi comise in Balcani in anii '90 sa fie judecati de catre tribunale interne sau sa fie amnistiati, afirma analistul politic american Jeffrey T. Kuhner intr-un comentariu publicat de cotidianul “The Washington Times”.”Aceasta atitudine nu numai ca marcheaza o schimbare spectaculoasa, dar da o lovitura fatala puterii si credibilitatii procurorului-sef Carla del Ponte”, apreciaza Jeffrey Kuhner.

Plecind de la recentele afirmatii ale subsecretarului de stat american privind controlul armelor, John Bolton, potrivit caruia instanta internationala de la Haga nu numai ca nu a contribuit la reconcilierea etnica, dar s-a transformat intr-o adevarata amenintare pentru stabilitatea regionala, Kuhner atrage atentia asupra pericolului real ca procesele TPI sa nu rezolve situatia in Balcani si sa creeze noi animozitati si tensiuni pe viitor.
“Bolton si alte oficialitati din Departamentul de Stat american au inteles in cele din urma de ce Carla del Ponte si colegii sai au refuzat sa accepte ceea ce devenise de notorietate - ca TPI a devenit un tribunal politic care nu a reusit sa-si duca la bun sfirsit mandatul initial”, remarca Jeffrey Kuhner in comentariul sau. El a adaugat insa ca Washingtonul a avut rolul sau in crearea acestei instante internationale, pe care o califica “un adevarat monstru al lui Frankenstein”.

Prabusirea Carlei del Ponte

“In loc sa fie o instanta impartiala, care sa-i pedepseasca pe cei care au comis sau au ordonat crime de razboi, tribunalul a devenit un instrument prin care Del Ponte intentioneaza sa rescrie istoria razboaielor din Balcani”, a agaugat analistul politic american.
Carla del Ponte a abuzat de functia detinuta, formulind acuze profund eronate. Cel mai evident exemplu este punerea sub acuzare a generalului croat Ante Gotovina, comandantul operatiunii din 1995 care de fapt a pus capat conflictului interetnic sirbo-croat, apreciaza ziarul american. Procurorul TPI a reusit contraperformanta de a realiza ceea ce nimeni nu a mai facut vreodata: sa uneasca, temporar, popoarele balcanice din fosta federatie iugoslava intr-o opozitie ferma impotriva ei. Carla Del Ponte este o Lady Macbeth a Balcanilor careia, asemeni personajului shakespearian, dorinta de putere i-a adus caderea si sfirsitul, conchide comentariul din “The Washington Times”.(sursa :Ev.Z.)
Oul Dogmatic
Am fost impresionat neplacut de atitudinea unor romani, indiferenta totala fata de ceea ce s-a intimplat in Yugoslavia, o tara vecina care nu ne-a cauzat niciodata neplaceri, dimpotriva a fost singura poarta spre libertate pentru multi romani in timpul comunismului.
dead-cat
QUOTE (Oul Dogmatic @ 28 Oct 2004, 04:52 AM)
Am fost impresionat neplacut de atitudinea unor romani, indiferenta totala fata de ceea ce s-a intimplat in Yugoslavia, o tara vecina care nu ne-a cauzat niciodata neplaceri, dimpotriva a fost singura poarta spre libertate pentru multi romani in timpul comunismului.

cum adica indiferent? nu le-am vindut benzina la greu? in ciuda embargoului? rofl.gif
MIA
QUOTE (dead-cat @ 28 Oct 2004, 11:55 AM)

cum adica indiferent? nu le-am vindut benzina la greu? in ciuda embargoului? rofl.gif

Embargou pe care oricum nu-l respecta mai nimeni. tongue.gif

Dead-cat - lasind glumitele astea deoparte ... ce parere ai de "subiectul efectiv" al paragrafului ? devil.gif Asta legat si de discutia noastra de la chestia cu aderarea la UE ( desi acolo eram ca colaterala ). wink.gif
dead-cat
se comporta ca niste idioti. nu l-au lasat pe Milo sa se apere singur, ca cica ar dura prea mult. acu' avocatii cu obligata au cerut sa fie demisi.

trebuia sa-l lase sa se apere cum vrea el mai bine, chiar daca dureaza 5 ani de zile.

cel mai destept ar fi fost, sa creeze un climat civilizat in ce-a_mai_ramas_din_yugoslavia si apoi sa-l judece acolo la fata locului, de-o curte yugoslava.
MIA
QUOTE (dead-cat @ 28 Oct 2004, 02:41 PM)
cel mai destept ar fi fost, sa creeze un climat civilizat in ce-a_mai_ramas_din_yugoslavia si apoi sa-l judece acolo la fata locului, de-o curte yugoslava.

Cu asta sunt absolut de acord. smile.gif

Dar nu singur fireşte - că nu era el singurul de vină pentru rahaturile de-acolo ... ph34r.gif

Şi încă ceva ( extrem de important după mine ) : oricum in viziunea politicii de preemtive strike americana cazul impotriva lui Milosevici, pentru Kosovo, nu prea mai poate fi argumentat de catre americani. devil.gif
Oul Dogmatic
QUOTE (dead-cat @ 28 Oct 2004, 03:41 PM)
trebuia sa-l lase sa se apere cum vrea el mai bine, chiar daca dureaza 5 ani de zile.

Si asta ca si Saddam au multe de spus , multe pe care noi n-o sa le auzim vreodata
March
Televiziunile din Serbia si Muntenegru si apoi cea din Bosnia au prezentat acum doua zile o filmare cutremuratoare care probeaza opiniei publice din tarile respective faptul ca la Srebenica a avut loc un mascaru ! Filmarea prezinta fortele paramilitare sarbo-bosniace maltratand si apoi impuscand din spate civili musulmani bosniaci !! In Serbia au fost deja arestati 10 dintre membrii fortelor paramilitare ce apar in film ( filmare a fost facuta chiar de catre unul dintre acestia !). Televiziunile nu au indraznit sa prezinte complet anumite scene cumplite ce s-au petrecut acolo. Comentatorii straini spun ca scene asemantoare s-au mai vazut numai in filmarile nazistilor !
Asadar raspunsul la titlul topicului de fata este : Nu , nu este sfarsitul Tribunalului de la Haga ce judeca crimele de razboi din fost Yugoslavie !!
talusa
Dovada: o caseta de o violenta rara
Arestati pentru masacrul de la Srebrenita


Autoritatile sarbe au arestat mai multi suspecti care apareau pe o caseta video ce prezenta imagini cu paramilitari executand musulmani la Srebrenita, caseta prezentata miercuri la Haga, a anuntat premierul sarb, Voislav Kostunita, informeaza AFP. Kostunita a facut acest anunt dupa o intalnire cu procurorul general al Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte. Premierul sarb nu a precizat numarul exact al persoanelor arestate. "Era important sa reactionam imediat tinand cont de aceasta caseta video socanta si ingrozitoare pentru noi", a subliniat el. Miercuri, acuzarea impotriva fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, judecat la Haga, a prezentat in fata TPI o caseta video de o violenta rara ce arata, potrivit avocatilor acuzarii, cum unitati paramilitare participau la genocidul de la Srebrenita din iulie 1995, cand 8.000 de musulmani au fost masacrati. Procurorul Geoffrey Nice a afirmat ca aceasta caseta arata uciderea a sase musulmani de catre membrii Scorpionilor, o unitate paramilitara sarba aflata sub comanda ministerului de interne sarb.

ROMANIA LIBERA



Dovezi zdrobitoare privind masacrul de la Srebrenica

http://www.expres.ro/externe/?news_id=187955
March
In sfarsit , se pare ca a inceput sa miste ceva si in Serbia !

Tribunalul special din Belgrad l-a condamnat la 40 de ani închisoare pe Milorad Lukovic Legija - fost comandant al "Beretelor Roşii" - pentru asasinarea lui Ivan Stambolic (fost presedinte al Republicii Serbia pe vremea fostei Iugoslavii) în anul 2000, din ordinul lui Slobodan Milosevic

MIA
Interesant si cu Srebrenita asta cum o sta treaba in realitate ... unsure.gif
Chiar citesc un articol scris de gen Lewis MacKenzie ( primul comandant al trupelor ONU de mentinere a pacii din Sarajevo ) si care pare sa indice ca lucrurile sunt mai complicate decit se spune in "propaganda" obisnuita. sorry.gif
talusa
QUOTE
Del Ponte critica Serbia si Croatia

„Cooperarea Croatiei si Serbiei-Muntenegru cu Tribunalul Penal International de la Haga nu este deplina, desi aceasta este o conditie pentru intarirea legaturilor cu Uniunea Europeana“, a declarat procurorul general al TPI, Carla del Ponte, transmite Reuters. „Croatia si Serbia au cooperat cu Tribunalul numai datorita presiunilor internationale“, a precizat procurorul elvetian. Del Ponte a afirmat ca UE nu ar trebui sa demareze negocieri cu Belgradul, luna viitoare, pentru Acordul de Asociere si Stabilitate, un acord care ar putea duce la integrarea in UE, pana cand nu va fi predat generalul Ratko Mladici. De asemenea, del Ponte a spus ca UE nu trebuie sa ceara Croatiei sa-l predea pe generalul Ante Gotovina. (E.N.)
AVEREA
March
Vaticanul, acuzat ca ascunde un criminal de razboi hh.gif

Carla del Ponte, procurorul Tribunalului Penal International al ONU pentru fosta Iugoslavie, a acuzat Vaticanul ca il ascunde pe generalul croat Ante Gotovina, inculpat oficial de justitia internationala pentru crime de razboi
(cont...)
March
Procesul fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a fost suspendat.

Tribunalul Penal International de la Haga a decis astazi suspendarea procesului pe termen nelimitat din cauza starii precare de sanatate a acuzatului. Slobodan Milosevici ceruse ieri suspendarea procesului pentru sase saptamani, dupa ce medicii au stabilit ca sufera de epuizare fizica si psihica. Aceasta este cea de-a 22-a intrerupere a procesului in care Milosevici este judecat pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii
. ("Ziarul Prahova")



Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.