Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Facultatea Afacerilor
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Afaceri si economie
mihaib
Salut!

Sunt student la o universitate particulara (din motive obiective, nu ii pot da numele, ar fi considerat publicitate), universitate care seamana prea putin cu celelalte universitati particulare si chiar cele de stat.

Aceasta se deosebeste prin specializarea de Administrarea Afacerilor. Anual, studentii trebuie sa faca un proiect de afaceri (sau plan de afaceri) de o anumita suma. In primul an 10.000 EUR, in al doilea an 100.000 EUR, in al treilea an 1.000.000 EUR, iar in al patrulea an orice suma, dar prezentat in fata un investitori.

Sunt anul 2. Trebuie sa fac un plan de 100.000 EUR. Intr-adevar, cea mai dificila parte este ideea. Inca nu am gasit o idee care sa fie oarecum speciala.

Anul trecut am facut un plan de afaceri cu diriajbile. La cererea celor interesati, il pot pune la dispozitie, din pacate incomplet.

As fi interesat sa aflu de la voi unele idei, pareri si sugestii. Va promit ca pe parcursul anului de facultate voi aseza aici detalii legate de realizarea unui plan de afaceri, deoarece am observat ca este una din hibele intreprinzatorilor.

Va multumesc pentru interes.


Mihai
ilie
Succes!
Astept planul cu dirijabile.
100.000..hmm reciclare sticle PET. Intra 1-2 puncte de lucru, cu terenul inchiriat.
e legislatie favorabila , acum. Statul da niste bani de la el numai pentru asa ceva, cam 9200 pe kg, si tre sa faci dovada ca le-ai reciclat. Mobilizezi homelessii si tiganii, le dai si tu lor ceva, (socotesti bine) si mai casti si daca le vinzi. Faci o cladire gen hambar, fara pereti laterali (poate fi factul tot din recicalbile) iei o presa foarte puternica cativa angajati si trai nenica. Toata marfa ti-o iau eu smile.gif o export cu 20% in plus fara sa fac nimic.smile.gif Dar iti dau cel mai mare pret din tara.
Crisse
In genere planul e deja rezolvat. Spune-le profesorilor tai de Fremann wink.gif
mihaib
Proiectul cu dirijabile se afla la: http://www.i3.ro/ProiectDirijabile.pdf.

Eu unul ma indoiesc ca se va gasi vreun nebun sa il puna in aplicare.

Freeman, merci mult pentru idee. Ieri pe la vreo 10 asa ma gandeam la afacerea asta, nu prea mi-a suras. Presupun ca tu cumperi balotii de PET-uri presate, iar apoi le macini tu. Ma gandeam sa le macin eu, eventual, dupa macinare, sa le si transform in polistiren expandat pentru constructii. Asa proietul ar fi mult mai complet.

Vreau sa iti spun ca acet proiect nu are viitor, adica nu il pot pune in aplicare, deoarece ramane in arhiva universitatii. In plus, nu am bani pentru asa ceva.

Merci enorm!


Crisse, planul... nu prea e rezolvat... Il chem pe Freeman sa il prezinte in locul meu? Ar fi o idee si asta...
ilie
Eu cred in afacerea asta. Chiar ma gandeam sa o fac acum 2 luni si am studiat corespunzator. Un Romano-german a venit cu ea la mine, el avand legaturile in Germania. Investitia ar fi cam de 50,000 , dar x2 puncte de lucru , ies 100,000. Eu le pot exporta in Germania nespalate si netocate la pret bun. Dar trebuie sa fie sortate pe: transparente (albe) si restul de colorate , separat. Numai PET! Numai astea primesc bani de la stat, vezi Fondul Ecologic (sau de protectia mediului), au scos o hotarare in acest sens. Nu trebuie sa aiba dop, dopul i-l colectezi pentru altii, impreuna cu alte sticle care nu sunt PET, de exemplu cele care nu sunt cu CO2, sau alte plasticuri. Iti trebuie doar o presa mare (puternica) Pachetele trebuiesc facute de max 100x100x100 cm, ideal 80x80x100 cm. sunt si greci colectori pe piata, dar iti ofera un pret prea mic si le doresc curatate si tocate (atentie , e standard la tocare, nu mai mare de...).
Eu nu m-am bagat in asta ca o consider o afacere prea mica (scuze pentru modestie:)). O idee e sa te amplasezi langa o groapa de gunoi la marginea orasului, oricum toata tara e invadata de aceste sticle, le gasesti peste tot unde nu te astepti. Potentialul e fabulos, daca faci o socoteala...., Colectari gratuite sau cu sume mici de la asociatii de bloc, scoli, restaurante/baruri, etc. te poti cupla si cu colectorii de gunoi menajer, ei inca nu recicleaza acest produs, au incercat doar REBU dar fac cam 5 to pe luna, numai ce le sare in drum , ca hobby, si au o presa stricata, am vorbit cu ei.
Din colectarea deseurilor sau gunoiului intotdeauna s-a castigat...daca e facut cum trebuie. Eu personal pot vinde orice cantitate de pet-uri presate, sau tocate, dar trebuiesc foarte tare presate, ca ne omoara transportul.

O lada de bere pentru mine si cei de pe acest forum rezolva prezentarea cazului la facultate de catre mine, haha. Am mai prezentat de 2-3 ori , asa ca vin si cu experienta vasta smile.gif.

Daca pe asta nu o consideri ok , la ce te-ai orientat?
contraste
Bine ai venit la han cu astfel de propuneri, mihaib! spoton.gif
mihaib
Contraste, multumesc frumos! smile.gif Bine v-am gasit!



Profu' care corecteaza lucrarile mi-a aratat greselile de la proiectul cu dirijabile. Cea mai importanta greseala a fost aceea ca am o viziune mult prea ingusta; de ce doar cu dirijabile. In fine, motivele sunt suma mica de bani, piata neformata etc. La reciclare, daca imi ingustez foarte mult aria de afaceri, risc sa depind de un singur client; deloc bine. De aceea, cnad ma gandesc la reciclare, ma gandesc si la macinarea PET-urilor.

Exista doua tipuri de plastice ce pot fi reciclate: PET si HDPE. HDPE este folosit pentru dopurile de la sticlele cu sucuri si bere, precum si la sticlele de detergenti, vopseluri etc.

Uite cam cum concep afacerea:

1. 10 containere de dimensiuni medii (10 mc) amplasate langa spatii comerciale mari (Carrefour, Cora, Orhideea etc.). Din aceste locatii pot colecta atat de la populatie, cat si de la magazinele de alimentatie afla in cadrul centrelor. (20.000 EUR)

2. 2 utilitare auto pentru transportul deseurilor din acele containere, precum si pentru transportul de la alte unitati cu care se face contract (asociatii de bloc, cum ai spus tu, sau restaurante). (40.000 EUR)

3. 1 hala de stocare a deseurilor amplasata in afara Bucurestiului, astfel incat chiria sau costul de achizitie sau constructie sa fie extrem de mic. (3.000 EUR - chirie sau leasing imobiliar)

4. 1 masina de presat (7.500 EUR)

5. 1 masina de spalat (5.000 EUR)

6. 1 masina de macinat (7.500 EUR)

(ultimele doua, 5 si 6, se pot gasi si sub forma "combo", adica 2 in 1).

7. 3-4 containere pentru stocarea produselor finite. (5.000 EUR)


In total iese aproximativ 90.000 EUR. Mai raman 10.000 pentru diverse costuri (de infiintare, de reclama - este totusi necesar -, costuri salariale in primele luni).

Cam asa o vad.

REBU are capacitate mica, dar pe mine ma sperie S.S.B.-ul (Servicii Salubritate Bucuresti) care au amplasat deja niste containere pentru aruncat PET-uri prin orase. Dar... la cat stim noi sa reciclam... nu cred ca a aruncat cineva ceva acolo.

Referitor la prezentare... De ce crezi ca fac aceasta facultate? Tocmai sa prezint, sa pot convinge, sa pot face o afacere... Si eu am mai prezentat de doua ori materiale cu PET-uri anul trecut la doua sesiuni de comunicari. Dar le-am prezentat doar din punct de vedere al castigurilor societatii si nu din punct de vedere al unei afaceri.

Daca esti interesat de reciclare, probabil ca ai auzit de Dolphi Drimer, fost rector al Universitatii Ecologice. El este dispus sa dea o groaza de bani, numai sa il convingi.

Cam atat... Azi imi instalez si eu cablu de net ca sa nu mai stau pe tel biggrin.gif

Merci mult!

La revedere!
ilie
Cred ca ai pus prea multi bani la containerele alea...costa mai putin.

Eu fiind la inceput nu mi-as lua mijloace de transport, cel mult in leasing sau credit, pentru ca nu stii cum o sa mearga sau o sa le folosesti la capacitate redusa 6 luni sau un an, poate. Mai bine ai inchiria, eu asa as face. De fapt as inchira/ sau leasing la cat de multe chestii as putea - in stilul american - pentru nu a avea active multe.

Eu ti-am dat un exemplu, jumatate in gluma ca ti le-as lua eu toate, dar in proiect, dar si in viata de afaceri, nu e bine sa depinzi de un singur client, ca s-ar putera sa te forteze sa intri in faliment, sa te preia, etc. Deci trebuie sa ai 3-5 clienti care iti cumpara produsele. PET-ul e mai scump si mai prost degradabil in timp.

referitor la REBU:
Gresesti, ai informatii eronate. Asta e cea mai mare firma de salubvritate din orasul Bucuresti, intra in 3 sectoare. Ei s-au apucat sa puna centre de colectare in scoli etc. Poate si altii.

Nu sunt interesat sa colaborez cu D. Drimer. Cunosc bine caracterul personajului. Eu am bani (sau am suficient credit sa ma pot imprumuta la banci) sa pornesc asemenea afacere, dar nu mai intereseaza acest lucru, in acest moment.

Nu am reusit sa deschid Planul tau cu Dirijabile. Voiam sa ma uit ca e o chestie intr-un fel fascinanta.
Referitor la marimea afacerii cu Baloane, romanii au intotdeauna tentatia de a face afaceri mai mari decat ar trebui , in special la inceput. Am observat asta in decursul anilor. Iar cu privire la profesorii care zic asta....americanii au o vorba : daca nu poti sa faci afaceri, invata pe altii sa faca ohyeah.gif Intreaba-i daca au facut o afacere cat de mica, si apoi pot spune depre ce e vorba intr-un mod real, asa...e usor a da sfaturi. Eu am facut ceva studii despre afaceri, dar nici o scoala nu te invata cum sa castigi un singur leu...(asa am constatat eu, poate altii au alte experiente...ii astept cu raspunsul lor).
Crisse
Extraordinare explicatii. Felicitarile mele. Vezi lucrurile clar si simplu.
ilie
Poate pentru ca sunt simplist cool.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.