Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Masoneria Romana Si Bor
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Francmasonerie - Istoric, Evolutie, Dezbateri.
Cipri
Afirmatiile Marelui Maestru al Lojii Nationale din Romania despre prezenta unor ierarhi ai BOR in aceasta "organizatie" ma face sa pun o intrebare:nu exista o incompatibilitate intre a fi ierarh crestin si a fi mason?
March
Ei, Ciprica de cand asteptam noi sa avem din nou un asa subiect " fierbinte" + cu biserica in cap acum rofl.gif
Cipri
Am si eu curiozitatile mele...
Minerval
Va salut domnule!
Credeti ca pentru simplul fapt ca exista materie moarta, cea vie ar trebui sa-si inceteze existenta? Exista un curs firesc in toate lucrurile, asadar nu trebuie privite superficial, trebuie stearsa poleiala de pe realitatile induse subiectiv, totodata filtrand adevarul adevarat din suitele de interpretari posibile.
Shalom!
Inorog
Ce te vei face insa cand vei afla ca intelepciunea lumii este nebunie si ceea ce spune lumea ca e nebunie e adevarata intelepciune ?
IO
QUOTE
Afirmatiile Marelui Maestru al Lojii Nationale din Romania despre prezenta unor ierarhi ai BOR in aceasta "organizatie" ma face sa pun o intrebare:nu exista o incompatibilitate intre a fi ierarh crestin si a fi mason?

Ba da. La Sinodul Ecumenic din 1937, Masoneria a primit anatema BOR pentru cea mai grava dintre erezii: cea impotriva Sfintei Treimi. Dupa 1990, s-a mers pe burta in aceasta chestiune, iar lojile masonice au iesit din adormire.
Din pacate, afirmatiile provenind din MLNR sunt adevarate. BOR a fost infiltrata, si nu de ieri de azi. Intrebati orice preot ortodox ce parere are despre reincarnare - va incepe sa tune si sa fulgere. Intrebati-l ce parere are despre masonerie - va amuti brusc.
Minerval
Domnule RZA sunteti indreptatit la opinia dvs., fie si deformata, asupra realitatii, va respect pentru faptul ca sunteti un partener de dialog antrenant, insa chestiunea interpretarilor pe marginea masoneriei sunt perimate.
Numai bine.
[R-C]
MIA
QUOTE (RZA @ 26 Sep 2004, 10:06 PM)
Intrebati-l ce parere are despre masonerie - va amuti brusc.

Cred că depinde de la preot la preot ... mulţi amuţesc pentru că pur şi simplu nu prea au habar de ce e cu masoneria asta. wink.gif
IO
... Iar altii pentru ca sistemul circularelor interne functioneaza pana si printre oamenii lui Dumnezeu.
IO
Minerval, opinia mea despre masonerie o stii deja. Iata insa care era opinia Bisericii in 1937:

Tem. Nr. 785/937. IPS Mitropolit Nicolae al Ardealului, dă citire referatului cu studiul asupra francmasoneriei, ce i s-a cerut de Sf. Sinod încă din anul 1934.

QUOTE

Sf. Sinod, însusindu-si concluziile din referat, hotărăste:

I. Biserica osândeste Francmasoneria ca doctrină, ca organizatie si ca metodă de lucru ocultă si în special pentru următoarele motive:

1. Francmasoneria învată pe adeptii ei să renunte la orice credintă si adevăr revelat de Dumnezeu, îndemnându-i să admită numai ceea ce descoperă cu ratiunea lor. Ea propagă astfel necredinta si lupta împotriva crestinismului ale cărui învătături sunt revelate de Dumnezeu. Vânând pe cât mai multi intelectuali să si-i facă membri si obisnuindu-i pe acestia să renunte la credinta crestină, Francmasoneria îi rupe de la Biserică, si având în vedere influenta însemnată ce o au intelectualii asupra poporului, e de asteptat ca necredinta să se întindă asupra unor cercuri tot mai largi. În fata propagandei anticrestine a acestei organizatii, Biserica trebuie să răspundă cu o contra-propagandă.

2. Francmasoneria propagă o conceptie despre lume panteist-naturalistă, reprobând ideea unui Dumnezeu personal deosebit de lume si ideea omului ca persoană, deosebită, destinat nemuririi.

3. Din rationalismul si naturalismul său, Francmasoneria deduce în mod consecvent o morală pur laică, un învătământ laic, reprobând orice principiu moral „heteronom” si orice educatie ce rezultă din credinta religioasă si din destinatia omului la o viată spirituală eternă. Materialismul si oportunismul cel mai cras în toate actiunile omului, este concluzia necesară din premisele Francmasoneriei.

4. În lojile francmasone se adună la un loc evreii si crestinii si Francmasoneria sustine că numai cei ce se adună în lojile ei cunosc adevărul si se înaltă deasupra celorlalti oameni. Aceasta însemnează că crestinismul nu dă nici un avantaj în ce priveste cunoasterea adevărului si dobândirea mântuirii membrilor săi. Biserica nu poate privi impasibilă cum tocmai dusmanii de moarte ai lui Hristos să fie considerati într-o situatie superioară crestinilor din punct de vedere al cunoasterii adevărurilor celor mai înalte si al mântuirii.

5. Francmasoneria practică un cult asemănător celui al misterelor precrestine. Chiar dacă unii adepti ai ei nu dau nici o însemnătate acestui cult, se vor găsi multe spirite mai naive asupra cărora acest cult să exercite o oarecare fortă cvasi-religioasă. În orice caz prin acest cult Francmasoneria vrea să se substitue oricărei alte religii, deci si crestinismului.

În afară de motivele acestea de ordin religios biserica mai are în considerare si motive de ordin social când întreprinde actiunea sa contra Francmasoneriei.

6. Francmasoneria este un ferment de continuă si subversivă subminare a ordinii sociale prin aceea că îsi face din functionarii Statului, din ofiteri, unelte subordonate altei autorităti pământesti decât aceleia care reprezintă ordinea stabilită vizibil. Îi face unelte în mâna unor factori nestiuti încă nici de ei, având să lupte pentru idei si scopuri politice ce nu le cunosc. E o luptă nesinceră, pe la spate; niciodată nu există o sigurantă în viata Statului si în ordinea stabilită. E o luptă ce ia în sprijinul ei minciuna si întunericul. Împotriva jurământului crestinesc pe care acei functionari l-au prestat Statului, ei dau un jurământ păgânesc.

7. Francmasoneria luptă împotriva legii naturale, voite de Dumnezeu, conform căreia omenirea e compusă din natiuni. Biserica ortodoxă care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat să-si dobândească libertatea si să-si mentină fiinta primejduită de asupritori, nu admite această luptă pentru exterminarea varietătii spirituale din sânul omenirii.


Se pare ca azi lucrurile s-au mai schimbat.
TriRegnum
QUOTE
Ba da. La Sinodul Ecumenic din 1937, Masoneria a primit anatema BOR pentru cea mai grava dintre erezii: cea impotriva Sfintei Treimi.

In 1937 nu a avut loc nici un Conciliu Ecumenic, in Bisericile Ortodoxe nu au mai avut loc Concilii Ecumenice de la Constantinopol (842).

In ceea ce priveste Masoneria, aceasta e infiltrata peste tot.
IO
TriRegnum

Te rog citeste linkul, capitolul "BOR si masoneria". Ei s-au referit la adunarea formata de varfurile ierarhice din BOR ca la "Sf. Sinod". dunno.gif
Minerval
QUOTE
Parlamentul României are 90% din membri masoni” (Dan Amadeo Lăzărescu).  Templul provizoriu al masonilor e clădirea Parlamentului!

Guvernul României dă Masoneriei statutul de institutie de utilitate publică!

Presedintele României apare in prefata cărtii “Misterele templului masonic”, arătând meritele Masoneriei tocmai acum când Masoneria isi caută o clădire pentru templu;

Patriarhia Ortodoxă instalează in curtea sa statuia lui Ioan Cuza, masonul care a secularizat averile mânăstiresti si de la care incoace, Statul n-a mai iubit Biserica.


Chestiunile de mai sus le imbratisez ca pe o suita de fapte normale. Dar care este cu adevarat problema. Avem de-a face cu un complex de inferioritate ori cu o manie dusa catre fanatism religios? O regula de baza pentru a fi acceptat in randul Fratiei este ca neofitul sa imbratiseze ideea asupra nemuririi sufletului sau. Este oare o idee malefica intr-atat de puternica incat sa infioreze si sa timoreze profanii reuniti pentru defaimare nejustificata? In acest timpuri, realitatea capata forma celui care o imbraca cel mai bine, din nefericire. Dar Piramida nu poate fi rasturnata, la fel cum soarele nu poate fi prabusit peste ape. Misia Fratiei, pe cat de nobila pe atat de hulita, va evidentia in curand faptul ca toate fricile detractorilor au fost si sunt, in continuare, nefondate.
Ar trebui sa va culturalizati si de pe postul PAX. Ati invata multe chestiuni interesante, in special despre ceea ce va framanta atat de teribil in ultima vreme.
Pax aura mundi!

ps: iar amintirea evreilor, din nou, in randurile citatului redactarii dvs. mi se pare pueril; iarasi vorbim despre aceasta natiune? in acest caz, ma implicati si pe mine, poate ca participant activ in numele lor; de cateva zile am trecut prin zile de foc, multe planuri, putin timp, si alte neplaceri intampinate pe parcurs; dar totul merge spre bine; poate veti indrepta discutia spre alte domenii; servus.
Inorog
Poate cineva sa-mi spuna sau sa-mi indice vreun link pe net ?:

1) Care este pozitia preafericitului Teoctist si a BOR in prezent fata de francmasonerie ?

2) Care este pozitia Papei Ioan Paul al II-ea si a Bisericii Catolice in prezent fata de francmasonerie ?
Clopotel
Din informatiile mele, BOR este impotiva masoneriei. Si din surse sigure (adica de la preoti) stiu ca masonii fac eforturi disperate de a atrage in randurile lor preoti ortodocsi, si incearca tot felul de manevre de racolare. Cativa preoti de rang inalt deja au fost "luati"... Sa mai intreb de ce?! ohmy.gif
Inorog
QUOTE
Din informatiile mele, BOR este impotiva masoneriei.


A te impotrivi la ceva are mai multe grade de tarie. De la acceptare tacita pana la interzicere absoluta. De aceea ar fi interesant sa cunoastem pozitia oficiala a bisericii.
IO
Bun, deci pana acu' toata lumea inclina sa creada ca declaratiile MLNR nu-s chiar apa de ploaie... tongue.gif
March
He-he-he. Ce chestie cu unii preotii .Cand securisti sau turnatori , cand masoni..... tongue.gif
gio19ro
Daca n-ar fi tinuta secreta aparteneta capilor BOR la masonerie n-ar fi nici o problema. Dar este tinuta secreta. De aceea credinciosii au dreptul de a fi suspiciosi.
March
Cum sa nu fie tinuta secreta ? Ca altfel ar tulbura mintile enoriasilor. Care ar incepe sa-si puna intrebari.... tongue.gif
IO
Bun, deci in ultima discutie pe care am avut-o cu un preot, la intrebarea "Parinte, de ce Biserica nu ia o atitudine clara vizavi de masonerie?" a spus ca el trebuie sa respecte ierarhia BOR si ca personal nu poate scoate un cuvintel fara aprobare de "sus". Marturisesc ca nu l-am mai intrebat daca la el "sus" inseamna Dumnezeu sau Preafericitu'... blush.gif
Minerval
Credeti ca ati procedat corect prin actiunile dvs.? Din punct de vedere legal, l-ati hartuit pe acel om cu toate intrebarile dvs. iscoditoare. Fireste, vi s-a dat un raspuns normal pentru acele circumstante, insa cee ce importa este ca uneori doriti sa credeti atat de mult in veridicitatea spuselor dvs. incat va fabricati si dovezi care sa va sustina in argumentatia dvs., reinterpretand dupa voia inimii pasaje, carti ori altele.
Asadar, urmariti adevarul real ori cel impus de dvs.? Si as prefera daca nu ati tot aduce in discutie chestiuni religioase, deoarece nu-si au locul decat, poate, in Templul dvs. la loc de rugaciune.
Toate cele bune.
sorin666
QUOTE (RZA @ 27 Sep 2004, 12:05 PM)
Bun, deci in ultima discutie pe care am avut-o cu un preot, la intrebarea "Parinte, de ce Biserica nu ia o atitudine clara vizavi de masonerie?" a spus ca el trebuie sa respecte ierarhia BOR si ca personal nu poate scoate un cuvintel fara aprobare de "sus". Marturisesc ca nu l-am mai intrebat daca la el "sus" inseamna Dumnezeu sau Preafericitu'... blush.gif

Nu sunt de acord cu aderarea "inaltilor functionari" ai BOR in tot felul de comitete si comitii mai mult sau mai putin "discrete", nu de alta, dar acceptand functia lor au renuntat implicit si la o parte din "drepturile" mireanului de rand si ar trebui sa coreleze ceea ce predica cu exemplul personal, dar, in acelasi timp asta denota si faptul ca ei recunosc IMPLICIT ca O PARTE a raspunsurilor la intrebarile fundamentale se gaseste in afara dogmei... wink.gif
Cat despre institutia masonica, asta denota o data in plus oportunismul "tipic" de care multi o acuza, mai mult sau mai putin pertinent si/sau vehement... rolleyes.gif
IO
Minerval

N-am hartuit pe nimeni, i-am pus o singura intrebare acelui preot si atat.

Iar topicul de fata comporta foarte bine o abordare dpdv religios. Daca te supara cumva astfel de abordari, fa-te ca nu le observi. Cum nici macar nu te vizau pe tine, ar trebui sa-ti fie usor. smile.gif

A, si vezi ca nu interpretez nimic: am spus ca sunt de acord cu declaratia mai-marelui MLNR cu privire la situatia BOR. Ia sa vedem, tu esti de parere asadar ca din BOR nu simpatizeaza (ca sa nu spun mai mult) nimeni cu francmasoneria? ohmy.gif
March
Nu poate raspunde acum. N-are aprobare de la fratele superior wink.gif biggrin.gif
Cipri
Daca este adevarat ca o parte a ierarhiei BOR face parte din Masonerie ar fi o dovada in plus cat de rapid isi schimba "patronii" membrii Sinodului.
sorin666
QUOTE (Cipri @ 30 Sep 2004, 09:38 AM)
Daca este adevarat ca o parte a ierarhiei BOR face parte din Masonerie ar fi o dovada in plus cat de rapid isi schimba "patronii" membrii Sinodului.

Tot e mai bine ca la voi, unde ierarhia religioasa s-a numit la "apelul bocancilor" laugh.gif ( "ex nihilo" ca sa intelegi si tu...)
Si esti convins ca burtosii vostrii nu sunt colegi cu barbosii ortodocsi acolo, la loja ? ohyeah.gif
Cipri
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
sorin666
harhar.gif harhar.gif harhar.gif harhar.gif
Eclectic
QUOTE
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


QUOTE
harhar.gif  harhar.gif  harhar.gif  harhar.gif



Observ ca discutia asta aduce puncte de vedere si argumente din ce in ce mai pertinente...
sorin666
Pertinente, dar si opusul lor, argumentele IM pertinente... spoton.gif
March
QUOTE (eclectic @ 30 Sep 2004, 04:49 PM)
QUOTE
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

QUOTE
harhar.gif  harhar.gif  harhar.gif  harhar.gif


Observ ca discutia asta aduce puncte de vedere si argumente din ce in ce mai pertinente...

Desigur. E o discutie prin semne masonice... rofl.gif
Inorog
rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Asta chiar ca a fost buna ! spoton.gif
dead-cat
rofl.gif rofl.gif

wait a minute! huh.gif sorin666 e mason ?? yikes.gif
Clopotel
QUOTE (March @ 27 Sep 2004, 01:46 PM)
Cum sa nu fie tinuta secreta ? Ca altfel ar tulbura mintile enoriasilor. Care ar incepe sa-si puna intrebari.... tongue.gif

Buun... popii masoni, ca preoti nu pot sa le spun, sunt tinuti pe o lista secreta... intelegem de ce...., dar exista vreo lista cu politicienii nostri dragi care sunt masoni? Unde o pot vedea si eu? Sau e tinuta si aceea secreta? Toate listele masonilor sunt tinute secrete? ohmy.gif , sau numai cea cu BOR...
sorin666
QUOTE (dead-cat @ 30 Sep 2004, 04:03 PM)
rofl.gif rofl.gif

wait a minute! huh.gif sorin666 e mason ?? yikes.gif

Cum, nu stiai? a scris in Scatholica.fr, am fost initiat impreuna cu vreo 2-3 cardinali... smile.gif (restul ar fi vrut si ei sa fie cooptati, dar nu au luat 5-ul la proba eliminatorie prealabila...) wink.gif
Cipri
Basme!!!
IO
Clopotel, nu cred ca e greu sa descoperi care dintre politicieni sunt masoni. In general, masoneria se umfla in pene cu astfel de trofee... ph34r.gif
Minerval
QUOTE (Clopotel @ 30 Sep 2004, 04:20 PM)
QUOTE (March @ 27 Sep 2004, 01:46 PM)
Cum sa nu fie tinuta secreta ? Ca altfel ar tulbura mintile enoriasilor. Care ar incepe sa-si puna intrebari.... tongue.gif

Buun... popii masoni, ca preoti nu pot sa le spun, sunt tinuti pe o lista secreta... intelegem de ce...., dar exista vreo lista cu politicienii nostri dragi care sunt masoni? Unde o pot vedea si eu? Sau e tinuta si aceea secreta? Toate listele masonilor sunt tinute secrete? ohmy.gif , sau numai cea cu BOR...

Draga clopotel, orice om este indreptatit la intimitate, la viata sa privata. Declinarea apartenentei la Ordin este facuta functie de constiinta, dorinta ori circumstantele in care se afla fratele ca atare. Daca, pentru motive care nu importa acum, o persoana nu doreste sa afirme in public faptul ca este mason aceasta este, repet, o decizie proprie care nu imputa membrului respectiv un considerent de obligativitate morala fata de a afirma sau nu ceva anume, ci are un caracter optional.
Frati masoni de marca pot fi observati aproape in fiecare zi, la talkshowuri politice, culturale, istorice etc. Asadar, Fratia nu sta in umbra, nu este oculta, ci esoterica. Anumite chestiuni pot fi exprimate exoteric, insa caracterul principal predominant este de discretie.
Numai bine.
Clopotel
Draga minerval,
QUOTE
Draga clopotel, orice om este indreptatit la intimitate, la viata sa privata.

Foarte de acord, de regula, dar un politician este o persoana publica. Poporul doreste sa stie exact in ce este acesta bagat ca sa-l voteze. Trebuie sa stie ce afinitati are. Ai vazut si treaba cu securitatea... sunt obligati sa declare...
Oricum, logic vorbind, daca masoneria este o chestie buna, si poporul roman e de acord cu ea, pare chiar ciudat ca cineva sa ascunda, si sa nu declare, ca e mason.
QUOTE
Frati masoni de marca pot fi observati aproape in fiecare zi, la talkshowuri politice, culturale, istorice etc. Asadar, Fratia nu sta in umbra, nu este oculta, ci esoterica.

He he he ... sigur ca in fiecare zi apar politicienii masoni la TV, dar stie poporul ca ei sunt masoni, daca ei nu declara asta? ohmy.gif
QUOTE
Anumite chestiuni pot fi exprimate exoteric, insa caracterul principal predominant este de discretie.

Uite, vezi, aici este problema, poporul nu vrea chestiuni "exoterice" si nu vrea ca politicienii pe care i-a votat sa-i reprezinte interesele, sa fie tratat cu discretie de alesii sai... vrea sa-i spuna adevarul gol golut in fata... dar ei nu pot, ca sunt bagati in tot felul de chestii... daca ma intelegi...
QUOTE
Numai bine.

Multumesc, la fel !

Minerval
Poate eu nu sunt un model de urmat, insa, permiteti-mi o intrebare: cum ma vedeti dvs. pe mine, ca persoana, atat in calitate de mason cat si de coleg in comunitatea hanului? Servus.
Clopotel
Pentru mine esti OK. Imi pari un om serios, si cu capul pe umeri - ca forumist. Ca mason - nu ma pot pronunta.
Dar ce-i cu asta?! Nu are legatura... una e sa intri pe Han si alta e sa fi prim ministru. Eu zic ca e o mica diferenta importanta. Ca exemplu extrem, eu pot sa-ti spun ca si cel mai mare criminal, sau infractor poate sa se comporte pe Han ca tine sau ca mine sau ca oricine. Eu vorbesc de politicieni... si raman la parerea ca ei trebuie sa declare daca sunt masoni sau nu, caci masoneria are implicatii mari asupra lui... nu e la fel ca si cum ar fi membru in asociatia de locatari din blocul lui...
Lugosi
Si daca un politician va recunoaste ca e mason, cum iti va influenta asta votul? De pilda, se spune ca Balcescu ar fi fost mason. I-a scazut/amplificat acest fapt meritele istorice?
Minerval
Observ in domnul Lugosi un echilibru si o coerenta in idei remarcabile. Intr-adevar, calitatea de mason nu ar influenta cu nimic decizia electoratului, nu e ca si cand s-ar actiona la o sedinta de hipnoza in masa. In privinta Maestrului Balcescu merita sa amintesc faptul ca toti pasoptistii au fost masoni, nu doar personalitatea mentionata de dvs. Constitutiile romanesti ce s-au creat ulterior, Institutia Drepturilor Omului, ca institutie internationala fundamentala, cat si celelalte institutii de cultura, politice, diplomatice de pe glob toate au fost de la creare si sunt in continuare sub "obedienta" si atenta observare a "ochiului" masonic. smile.gif Cand este vorba de binele umanitatii, de pregatirea unui loc mai confortabil pe scena istoriei in curs de desfasurare consider ca ar trebui lasate la o parte toate diferendele, fanatismele gratuite ori nebuniile sezoniere; in centru se afla Omul si conditia sa asadar este in interesul tuturor oamenilor de bine sa ne urmam destinul, sa lasam un loc mai curat si demn generatiilor de dupa noi.
Numai bine.
sorin666
Acum foarte serios si fara intentie (neaparat...) polemica, nu crezi ca masoneria a avut "rolul ei istoric" si odata cu raspandirea ( "aruncate profanilor" wink.gif ati spune voi ) a principalelor lor idei, rolul lor istoric s-a cam terminat ? Evident, nu se pune probleme libertatii de asociere...
Minerval
Draga sorin, masoneria nu a fost mai necesara, ca in epoca noastra, pentru evolutia umanitatii si pentru prevenirea declinului sau catre autoanihilare. Masoneria moderna si contemporana a deschis noi orizonturi ale umanitatii, a indrumat si continua sa indrume chiar daca nu toate elementele societatii sunt de acord cu acest demers. Masoneria domnule, este mai vie ca niciodata, in acceptiunea mea, deoarece acum intelegem ori incepem sa intelegem resorturile umane, nevoia de cultura si credinta. O societate nu poate rezista fara cultura, fara garantarea drepturilor si libertatilor fundamental umane, o societate nu poate sa isi ceara drepturile pe scara evolutiei daca nu adopta o conduita civilizatoare, daca nu isi promoveaza valorile sociale si daca nu se impune alaturi de celelalte societati civile de pe mapamond.
De cultura si civilizatie avem nevoie la fel cum avem nevoie de aer, poate mai mult chiar.
Toate cele bune.



Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.