Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Atac La " Romania Libera" Sau Cum Si Unii...
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Show-biz > Mass-media
Pagini: 1, 2
March
Ziua de 13 septembrie 2004 o consideram cea mai neagra zi din istoria recenta a ziarului "Romania Libera"

(...) In urma cu patru ani, cand a venit la redactia "Romaniei libere" domnul Erich Schumann, unul dintre patronii trustului media german WAZ, si ne-a propus o asociere, n-am crezut nici o clipa ca vom intra in cea mai neagra perioada a ziarului(...)

(...)Numai ca reprezentantul capitalului german in loc sa se ocupe de "partea economica" (singurele sale contributii in domeniu fiind propunerea de a mari pretul ziarului la 20.000 de lei si reducerea numarului de pagini redactionale) ... a inceput tot mai insistent sa dea indicatii despre ce sa se scrie in ziar, cum sa se scrie, ce si CINE sa nu mai fie criticat.(...)


(...) Desi reprezentantul WAZ la Bucuresti nu poseda nici o calitate in domeniul editorial si, contrar principiului neamestecului in chestiunile redactionale, ingerintele dlui Overbeck au continuat si au culminat cu propuneri privind "unghiurile de abordare" a stirilor si articolelor, dar si cu "autori si genuri redactionale dezirabile (...)


Cititi aici totul despre aceasta "manjeala" bizantina a unor nemti sau mai bine zis lectiile invatate de la STASI se pun inca in practica . mad.gif

***

Petre Mihai Bacanu: “Nu credeam sa ajungem sa ni se spuna ce sa scriem si ce nu”

Rep. : Ati trecut prin momente grele si inainte de '89, cu arestari, si in 1990, cu mineriade, de ce a venit totusi ziua cea mai neagra a “Romaniei libere”?

PMB : Pai, e “ziua cea mai neagra”... Cind am fost fericiti in 22 decembrie '89, cind ne-am luat atunci libertatea presei, nu credeam sa ajungem acum, la 14 ani, sa ni se spuna ce sa scriem si ce sa nu scriem.

Rep : Ziarul cum o sa apara luni?

PMB : Apare pe pagina intii numai cu acest text de protest si textul sindicatelor. In rest va aparea normal.

Rep : Citi redactori semneaza?

PMB : Toti redactorii sint in sindicat.


abis
Intai Evenimentul Zilei, acum Romania Libera...
Dupa ce si-a inhamat toate televiziunile, PSD-ul vrea sa puna cu botul pe labe si putinele ziare care inca nu-i ridica imnuri de slava in fiecare numar. De ce nu da Nastase direct o ordonanta cum ca numai Dimineata mai are voie sa apara, si a rezolvat problema...
Daca o tin pesedeii tot asa, maine-poimaine nu va mai fi nici o diferenta inte Romania si Cuba. In afara de faptul ca in Cuba e mai cald.
contraste
Dimineata in haine noi : SCANTEIA !
March
Daca mai era vreun dubiu :

“Romania libera” se plinge de imixtiuni ale reprezentantilor trustului german WAZ in problemele editoriale ale cotidianului. Aceste probleme au aparut o data cu numirea fostului sef al Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, in functia de manager WAZ. Directorul “Romaniei libere” explica presiunile politice ale patronatului prin relatiile apropiate care se pare ca ar exista intre Adrian Nastase si Bodo Hombach, fiindca cei doi “merg la vinatoare impreuna”. Petre Mihai Bacanu a facut aceasta declaratie la Radio Europa Libera.

aici despre " Presa PSD "


si aici despre " Amenintari cu represalii la Romania Libera "


O remarca : Cei cativa forumisti ,de aici, care au legatura cu mass-media vad ca tac chitic cu privire la acest grav atentat la libertatea presei ! ( scandal de natura asemanatoare este si la "Evenimentul zilei" ). Sau poate fac parte din primul "aici de mai sus si atunci e de inteles tongue.gif
nefertiti-old
Si ce ai vrea sa faca acei cativa forumisti? Aici, vreau sa spun. Aici nu prea au ce sa faca, decat sa spuna ca le pare rau. In particular, e treaba lor ce fac, deocamdata. Situatia e foarte delicata si fii sigur ca cei care trebuie sa faca ceva, deja s-au sesizat.
March
He-he-he. Parca ti-am mai spus o data. Si parerile exprimate aici de forumisti conteaza. Sa-ti explic in ce fel .
Toate site-urile de aceasta natura sunt frunzarite de anumiti "baieti" - mai ales in cazul unor evenimente "fierbinti" - care fac si ei niste rapoarte , despre atitudinea si "stare de spirit" a rumanului virtual, rapoarte pe care le inainteaza undeva mai sus pentru concluzii si... actiune. You got it now 43.gif

Si asta-i valabil nu numai la noi !
nefertiti-old
Mda, ce spiritual esti. Mai stiam pe unul pe aici. laugh.gif Am inteles ideea, stai linistit. Eu spuneam doar sa nu te astepti sa vina sa planga pe umarul tau acei jurnalisti. Iar pentru ca altii nu prea si-au dat cu presupusul la acest subiect, nu e vina mea.
March
Scandalul cenzurii cenzurat la Parlament tongue.gif

Presedintele Comisiei de cultura a Senatului, Adrian Paunescu, a scos din comunicatul de presa acuzatiile directorului ziarului "Romania libera" la adresa PSD * Petre Mihai Bacanu a declarat ca "banuieste" ca presiunile exercitate in ultima vreme la adresa politicii editoriale de catre trustul german WAZ isi au originea in PSD * El a enumerat ca probe un dialog scris, in care din partea trustului german se cerea "Mai putin PSD" si un telefon pe care ministrul Mircea Geaona l-a dat presedintelui trustului german WAZ, Bodo Hombach

Aici restul
Olaf
Am un deja-vu (ma intreb cum, ca eram mic in perioada aceea). Deci, avem cenzura pe fata... ce mai urmeaza?
March
Umbra lui Bodo

O declaratie a directorului WAZ din februarie dezvaluie intentia mai veche a puterii de la Bucuresti de a pune botnita presei. "Cu putin timp in urma un sef de stat din Europa de Sud-Est a dorit ca noi sa concediem redactorul-sef al unui ziar pe care il detinem, deoarece acesta scria articole virulente la adresa conducerii statului", afirma Bodo Hombach, director Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), in Der Spigel, la inceputul lui 2004. "Le-am spus angajatilor nostri: nu facem politica personala a guvernului si guvernul nu face politica noastra", a adaugat atunci fostul coordonator-special pentru Pactul de Stabilitate in Europa de Sud-Est. (...)

(...)ZIUA a facut o analiza a celor 11 publicatii detinute de WAZ in regiune: singurul cotidian in conflict deschis cu Puterea este "Romania libera". Intrebarea care se pune este ce l-a facut de Bodo Hombach sa abdice de la principiile democratice dupa care se ghideaza trustul in raport cu "Romania libera". Petre Mihai Bacanu, director executiv al cotidianului, sustine ca a fost amenintat de reprezentanti ai trustului WAZ ca isi va pierde slujba. Jurnalistii de la "Romania libera" sunt convinsi ca daca investitorii germani vor actiona in forta "ziarul va cadea imediat". Mai trebuie amintit ca, cu putin timp in urma, redactia "Evenimentului Zilei" a protestat fata de presiunile pe care patronatul, trustul elvetian Ringier, le-a facut pentru a tempera atacurile ziarului la adresa Guvernului. (...)

(...) Actualul director WAZ( Bodo Hombach) a fost silit in 1999 sa demisioneze din Guvernul Schröder ca urmare a unor neconcordante in declaratia sa de venituri (...)

Trustul de presa WAZ detine in Europa de Sud-Est urmatoarele institutii media: revista Pannon Lapok din Ungaria; in Bulgaria detine in totalitate actiunile la cotidianul 24 Ciasa si 30% din actiunile ziarului Trud; in Croatia detine 50% din actiunile European Press Holding; in Serbia are 50% din actiunile cotidianului Politika; in Muntenegru - 50% din actiunile ziarului Vijesti; iar in Macedonia WAZ are 81% din actiunile cotidianului Dnevnik si 51% pentru ziarele Utrinski Vesnik si Vest.
In Romania WAZ detine 51% din actiunile cotidianului National si 71% din cele ale Romaniei libere
. Dintre aceste titluri, un ziar a fost supus unor presiuni guvernamentale. [B]Dintre aceste titluri, un ziar reclama ieri, pe prima sa pagina, presiuni. Si anume : "Romania Libera ".

Toata aceasta murdarie : aici
March
In seara asta la Realitatea TV , la " Stirea de la ora 22:00 " va fi dezbatuta cu reprezentantii Evenimentului Zilei si Romaniei Libere toata acesta murdarie !
actionmedia
Daca vreti părerea mea eu cred ca avem de-a face cu paranoia. Anumiţi oameni cred ca P.S.D.-ul are puterea de a influenţa nişte oameni de afaceri straini. rofl.gif Hai sa fim seriosi.
Pe de alta parte ar fi interesant de urmarit cum evolueaza tirajele acestor ziare in timpul si dupa scandal. Eu cred ca e o forma de publicitate graturita si eficienta.
Mai multe nu am de spus, restul ar fi apa de ploaie.
abis
QUOTE (actionmedia @ 16 Sep 2004, 10:57 AM)
Anumiţi oameni cred ca P.S.D.-ul are puterea de a influenţa nişte oameni de afaceri straini.

Si de ce crezi ca nu ar putea PSD-ul sa-i influenteze pe unii oameni de afaceri straini? Nici ei nu sunt, din pacate, cu totii usi de biserica...
actionmedia
QUOTE (abis @ 16 Sep 2004, 11:14 AM)
Si de ce crezi ca nu ar putea PSD-ul sa-i influenteze pe unii oameni de afaceri straini? Nici ei nu sunt, din pacate, cu totii usi de biserica...

Pentru că întâmplător (sau nu... smile.gif ) lucrez în presă, la un trust de media cu capital străin. Ştiu cum gândesc reporterii sau unii reporteri şi ştiu cum gândesc oamenii care se ocupă de partea comercială.
Referitor la evenimentul zilei ştiu că nu au fost decât câteva voci care s-au ofuscat, iar Nistorescu, deşi tace nu le ţine partea.
La România Liberă, Băcanu o luase de mult pe arătură cu dezvăluiri ale unor fapte inexistente aproape paranormale, iar cei care au investit bani în ziarul repectiv vor să-l facă profitabil nu au nici un interes să ţină partea unui partid sau altul pentru că asta le-ar afectas afacerea.
Problema noastra a românilor este că avem tendinţa de a-i judeca pe alţii privindu-ne pe noi. Acei investitori în presa românească au interesul de a face profit pe termen lung nu să dea tunuri şi să plece. Cel puţin nu este cazul marilor case de editura din afara.
Singurul motiv pentru care un "publisher" (patron de editura) ar recomanda moderaţie în articolele politice ar fi aceea de a-şi mări încasările din publicitatea electorală. Adică eu ca patron de editură vreu să le iau banii şi celor de la putere şi opoziţiei. Aşa că nu o să dau foarte tare în ei, cel puţin nu fără acoperire. Ştie cineva câte procese pentru calomnie sunt pe rol la un ziar mare? Sau câţi ziarişti au făcut puşcărie pentru cele scrise în ziar?
Nu este o îngrădire a libertăţii cuvântului ci un îndemn la moderaţie şi la raţiune. Adică patronul spune ceva de genul: "scrieţi ce vrea muşchii voştrii dar nu săriţi calul şi nu-mi stricaţi afacerea". Patronii de ziare străini nu prea ştiu ce e aia jurnalism ei ştiu să facă bani. Prin urmare ei fac propunericare să le mărească profitul, numai că românaşii noştrii din presă sunt obişnuiţi să dea tunuri, să şantajeze, să ia şpagă, etc. Cam aici e problema. Li s-a impus etică şi disciplină (ceea ce mi se pare normal) şi au sărit de c.r în sus că li s-au stricat ploile.
Cam asta e. Treaba cu P.S.D.-ul care încearcă să pună mâna pe toate canalele media este doar un pretext pentru ziarişti ca să atragă atenţia opiniei publice la problemele lor. Pentru ziar cred ca e bine. După cum am spus are parte de publicitate graturită.
March
Daca lucrezi la "Dimineata" sau altul similar e de inteles comentariul tau tongue.gif
actionmedia
QUOTE (March @ 16 Sep 2004, 11:34 AM)
Daca lucrezi la "Dimineata" sau altul similar e de inteles comentariul tau tongue.gif

Dimineata e cu capital străin? huh.gif
Nu sunt P.S.D-ist dacă asta insinuezi tongue.gif
gio19ro
QUOTE
Daca lucrezi la "Dimineata" sau altul similar e de inteles comentariul tauNu-i asa. Actionmedia are dreptate in privinta asta! Desi sunt anti-PSD, ziaristi de la R.L. mi se par foarte slabi si ziarul complet neinteresant.
nefertiti-old
Sincer, nemtii de la R.L. nu cred ca pot fi acuzati de pesedims, sa fim seriosi. Adevarul e ca ziarul ala nu se vine, nu ai ce sa citesti in el. In plus, aia sunt oameni de afaceri, au vazut ca alte ziare, cu alt format, se vand mai bine si or fi insinuat ca vor o schimbare. Ce atata dramatism? La Evz e oarecum altceva si era de prevazut dupa ce l-au cumparat cei de la Ringier. Ca sa nu mai spun ca Nistorescu, intr-adevar, isi vede de treaba sau de treburi, mai bine zis. Sa nu fiu inteleasa gresit, e dreptul acelor ziaristi de a spune ce nu le convine, dar sa nu sarim in extrema cealalta, a conspiratiilor.
actionmedia
Să nu uităm că startul în această cursă a jurnaliştilor frustraţi l-a dat Ioaniţoaia & Company care a părăsit în totalitate ProSportul şi s-a dus în grădina lui Voiculescu unde cred ei că au mai multă libertate. Au, dar pentru miş-maşurile lor nu libertate jurnalistică pentru că dacă vra tătuca Voiculescu îşi foloseşte şi Gazeta pentru interesele sale politice. Şi au reuşit să ridice Gazeta dar au ridicat-o de pe locul doi tot pe locul doi laugh.gif - c'aşa e-n tenis.
De când a plecat Ioaniţoaia, Ringier şi alte trusturi de presă sunt văzute ca nişte sperietori şi cum presa are tendinţe prăpăstioase în general, sunt create tot felul de scenarii conspiraşioniste despre intereser oculte sau politice sau mai ştiu eu ce. Dar binenţeles că un ziar trebuie vândut, iar ca să-l vinzi trebuie să ai subiecte de senzaţie. Numai că aici e nevoie de prudenţă, să nu cazi în extrema ridicolului şi să nu mai vrea să te cumpere nimeni.
Olaf
QUOTE
nu ai ce sa citesti in el.

Pai mie imi placea "Romania Libera", cu exceptia faptului ca mai mult de jumatate este mica publicitate... AAsa puteam sa cumpar "Anuntul telefonic" sau mai stiu eu ce... Si am inteles ca asta ar fi tot facatura nemtilor, sau am inteles gresit?
March
QUOTE (gio19ro @ 16 Sep 2004, 12:39 PM)
QUOTE
Daca lucrezi la "Dimineata" sau altul similar e de inteles comentariul tauNu-i asa. Actionmedia are dreptate in privinta asta! Desi sunt anti-PSD, ziaristi de la R.L. mi se par foarte slabi si ziarul complet neinteresant.

Ce ti se pare interesant ? Ziare ca "Libertatea" sau " Romania Mare" sau "Atac la persoana" ? sau alte tabloide de genul asta ? Unii vor sa ne "tabloidizam" cu totii.
Chestia nu-i chiar asa de simpla. De ce oare tot scandalul acesta in jur de alegeri ? Cele doua ziare, R.L. si Ev.Z. au cititorii lor, nu trebuie sa le plinga pe umar altii din media , cu un tiraj mult mai mic. tongue.gif
Iar despre trusturile astea de presa care vin in Romania si se "spurca" la sistemul de aici , o sa mai auzim . In curand.
gio19ro
QUOTE (March @ 16 Sep 2004, 12:04 PM)
Ce ti se pare interesant ? Ziare ca "Libertatea" sau " Romania Mare" sau "Atac la persoana" ?

"Ziua" si "Ev. Z."
March
Pentru ca citesti EV.Z. . Stii pe cine a contactat maharii de la trustul Ringier ca sa-i puna directori la acest ziar ? Pe Dan Andronic , seful campaniei pesediste pentru alegerile locale ( fostul sot al Ancai Alexandrescu, in prezent purtatoare de vorbe sau asa ceva la cabinetul lui Nastase) si pe Ion Cristoiu . Cred ca numai asta spune multe ! Cand Turcescu l-a intrebat abrupt, in emisiunea lui , daca este adevarat, Cristoiu surprins de intrebare , a tot imbalmajit raspunsul.
actionmedia
QUOTE (March @ 16 Sep 2004, 12:04 PM)
Ce ti se pare interesant ? Ziare ca "Libertatea" sau " Romania Mare" sau "Atac la persoana" ? sau alte tabloide de genul asta ? Unii vor sa ne "tabloidizam" cu totii.


După ce criterii ai pus în aceeaşi oală "Libertatea" cu "România Mare" şi "Atac la Persoană"?
În primul rând că "România Mare" nu este un tabloid şi este subordonat unui partid politic.
"Atac la Persoană" nu l-aş încadra nici pe ăsta la tabloide pentru că este mai mult un ziar de scandal.
Tabloid este un ziar de bulevard care transmite informaţii de interes general atât din domeniul politic cât şi social, economic, sport, monden etc. Este şi un ziar de informare şi unul de divertisment. Şi este important să fie uşor de citit.
Evenimentul zilei sau Ziua sunt ziare hibrid. Tabloid mestecat cu politic si dezvaluiri.
Romania Libera este deocamdata doar un ziar de publicitate. Este singurul lor atu. Dacă ar renunţa brusc la mica publicitate. Vanzarile ar scadea la o treime fata de cele de azi.
gio19ro
O alta chestiune importanta in tirajul ziarelor este formatul. In Bucuresti se prefera formatul mic tocmai pt a putea fi citit in mijloacele de transport in comun sau in masina personala cand se sta la intersectii aglomerate. De aceea toate ziarele in format mare au un handicap in sensul asta cand e vorba de vanzari in Bucuresti.
Cei din provincie prefera un format mare. E o chestie psihologica. Ei vor sa aiba ceva mare in mana care a venit sau cel putin a fost gandit in Capitala,.Le displac in general ziarele in format mic. E de ajuns ca locuiesc ei in orase mici.
abis
actionmedia,
Recunosc, primul ziar pe care il citesc dimineata este EvZ. Daca mai am timp, ma uit si pe altele (de obicei am). Nu stiu tu la ce ziar lucrezi, insa am impresia ca nu prea simpatizezi EvZ-ul. Poate ma insel eu.
Fiind din bransa, ai probabil mult mai multe informatii decat noi, muritorii de rand. Pentru cititorul obisnuit o miscare de genul celor care au avut loc la EvZ si RL bate la ochi: cum de tocmai acum, inainte de alegeri, patronatele astea au devenit brusc preocupate de schimbarea directiei ziarului? De ce nu au facut-o dupa alegeri sau cand au preluat ziarul (in cazul RL, acum trei ani)? Prea bate la ochi. Chiar daca PSD-ul nu o fi facut presiuni (desi telefonul dar de Geoana despre care vorbeste Bacanu ar sugera ca au existat), nu inseamna ca respectivele trusturi nu au incercat sa domoleasca intrucatva tonul critic pentru a se pune bine cu autoritatile... Nu strica niciodata bunavointa celor cu putere de decizie, atunci cand faci afaceri intr-o tara ca Romania...
Cei care cumpara RL si EvZ o fac tocmai pentru ca acolo gasesc niste voci foarte critice la adresa puterii. Daca cele doua ziare si-ar schimba linia, in mod evident si-ar pierde o mare parte a cititorilor. Iar acesti cititori nu ar fi inlocuiti de altii, castigati in dauna Libertatii (sa zicem). Decizia celor de la Ringier este cea mai evident anti-economica: cifrele furnizat de BRAT arata ca EvZ este in pozitia a doua pe piata cotidianelor. Nu poate fi vorba ca nu-i rentabil. Iar RL este pe locul sapte...
gio19ro
QUOTE (abis @ 16 Sep 2004, 12:46 PM)
Nu poate fi vorba ca nu-i rentabil. Iar RL este pe locul sapte...

Nu conteaza locul pe care se afla cat conteaza vanzarea. Daca ziarul de pe locul 7 vinde mult si destul de apropiat ca cifra de primul loc, e OK pt afacere. Daca insa intre cifra de vanzari se afla o prapastie, locul 7 e chiar fundul prapastiei. R.L. e un ziar fara viitor. Pretentiile WAZ pot fi vazute si din alt unghi. Daca D.A. castiga alegerile, pe cine pielea mea mai critica R.L.? Declinul R.L. a venit in perioada de guvernare CDR. Asa ca eu inclin sa cred ca daca nu se schimba ceva la linia editoriala a R.L. si D.A castiga alegerile, R.L. o sa moara iar dupa ce moare si scapa cei de la WAZ de paduchii aia ce azi sunt ziaristi acolo, poate se va lansa o noua R.L. intr-un format modern al zilelor noastre.
Daca PSD castiga alegerile, paduchii aia de la R.L. o sa mai taraie braul un timp.
actionmedia
QUOTE (abis @ 16 Sep 2004, 12:46 PM)
Nu stiu tu la ce ziar lucrezi, insa am impresia ca nu prea simpatizezi EvZ-ul.

Păi şi eu citesc EvZ. Nu chiar primul dar oricum înaintea Libertăţii. Nu am o părere proastă despre EvZ şi nici despre jurnaliştii de acolo. Ba am un respect deosebit pentru Nistorescu pe care îl consider un editorialist foarte bun. Evident asta nu exclude posibilitatea ca la EvZ să fie loc de îmbunătăţiri.

"Mişcarea" de la EvZ a fost fabricată. Cineva a avut interesul să se folosească de imaginea de "buhuhuu" pe care o au trusturile străine de presă pentru ca crea o destabilizare. Au fost câteva voci care au ţipat şi cred eu fără un motiv întemeiat. Majoritatea angajatilor aproba sau sunt indiferenti fata de deciziile patronatului.
Scenariul pe care îl văd eu este următorul, "acei redactori care au provocat scandalul au primit oferte de muncă mai bune din partea altui trust de presă, numai că probabil anumite clauze din contractul de muncă îi impiedică să plece (fără să aibă de pierdut), iar singura modalitate de a onora cealaltă ofertă este aceea de a fi daţi afară. Concluzia, adevaratul motiv pentru care au provocat scandalul este acela de a fi daţi afară.
March
Nu vrem speculatii. Deci care ar fi ziarul ala care le-a oferit parale mai multe 43.gif Ca si asta-i o tactica de a zdrobi nucleul critic tongue.gif
abis
Actionmedia,
Nu-i exclus sa fie cum zici. Insa din cate stiu eu acolo majoritatea redactorilor sustin protestul, nu deciziile patronatului.

PS: Ce parere ai de FreeEx? Urmaresc de multe ori discutiile de acolo, mai ales cand este vorba de libertatea presei
actionmedia
QUOTE (March @ 16 Sep 2004, 01:31 PM)
Nu vrem speculatii. Deci care ar fi ziarul ala care le-a oferit parale mai multe 43.gif Ca si asta-i o tactica de a zdrobi nucleul critic tongue.gif

Eu stiu niste lucruri pe care altii nu le stiu. Dar sunt si lucrui pe care nu le stiu. Cine a facut oferta nu stiu. Se zvoneste ca a existat o oferta.

Dar treaba cu P.S.D-ul nu-i tot o speculatie, unde e dovada?

QUOTE
Nu-i exclus sa fie cum zici. Insa din cate stiu eu acolo majoritatea redactorilor sustin protestul, nu deciziile patronatului.


Îţi spun eu, sunt vreo 3 sau 4 oameni care sustin protestul restul îşi vad de treaba lor, inclusiv Nistorescu.
nefertiti-old
Actionmedia are dreptate. Plus inca ceva: Academia Catavencu nu prea zice mare lucru despre asta. Ar trebui sa iti dea de gandit si asta, March.
March
Citeste mai bine in toate cotloanele "A.C." Si ai sa gasesti cate ceva . Eu am gasit si am postat aici tongue.gif

p.s. si mai e ceva la pagina 23 , ziarul de ieri. Despre "R.L" .
nefertiti-old
N-am spus ca nu au scris chiar nimic, dar nici nu fac galagia care ar fi trebuit daca nu era si ceva putred dedesubt.
March
QUOTE (nefertiti @ 16 Sep 2004, 04:18 PM)
N-am spus ca nu au scris chiar nimic, dar nici nu fac galagia care ar fi trebuit daca nu era si ceva putred dedesubt.

Nici nu trebuie sa faca prea multa galagie in ziar pentru ca exista Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu unde se publica in extenso toate chestiile astea . Nu stiai asta, ca doar lucrezi in mass -media 43.gif
gio19ro
R.L. e pe moarte. Nu inteleg de ce atata tam-tam pe subiectul asta.
Astept noul format cand cei de la WAZ vor scapa de "meseriasi" actuali.
March
Spune-ne si noua sursa ptr. aceasta informatie "traznet". Cumva nepoata Mamei Omida rofl.gif
gio19ro
Experienta si intuitia mea care pana acum au functionat, asa ca trag premisa ca asa o sa fie.
R.L. se afla intr-o fundatura si daca nu schima ceva nu mai are cum sa-si creasca vanzarile. E loc doar pe tobogan in jos.
March
Pentru cei care au uitat, un remember asupra altor cazuri privind ingerintele politicului in mass-media :

Reteta PSD pentru ziaristi: santaje, amenintari si batai

Deputatul PNL Mona Musca a devenit cunoscuta de mai multi ani datorita demersurilor sale de aparare a dreptului de exprimare. De numele ei se leaga Legea 544, privind liberul acces la informatii. Profitind si de Ziua internationala a Ziaristilor, Mona Musca a sustinut, luni, o conferinta de presa la Timisoara, orasul ei natal, subiectul fiind chiar situatia mass-media din Romania. „Institutiile de presa vor fi independente doar in momentul in care ele vor fi libere din punct de vedere economic, pentru a nu ajunge la mina guvernantilor”, a afirmat liberala. Din cauza datoriilor la stat, institutiile au devenit santajabile, iar unde nu merge cu santajul, intervin amenintarile si chiar violentele fizice, a continuat deputatul PNL.

„Este infiorator ca lideri ai PSD au intervenit in public impotriva unor emisiuni de la televiziunea publica, asa cum s-a intimplat cu Dan Matei Agathon in cazul Stelian Tanase, care a fost scos de pe post. PSD a intervenit in mod grosolan la CNA pentru oprirea spotului publicitar al Evenimentului Zilei”, a exemplificat deputatul.
Ea amintit ca presa locala a ajuns sa fie controlata aproape in totalitate de baronii locali ai PSD. „In pofida unor promisiuni, calomnia in presa n-a fost scoasa din Codul Penal. PSD nu accepta regulile europene doar pentru a controla presa”, a continuat Mona Musca. Ea a aminitit si de toate rapoartele facute de organisme internationale, care au arata ca in Romania libertatea de exprimare este ingradita. „Din cauza acestor presiuni la adresa presei s-a ajuns in situatia ca Romania sa nu mai indeplineasca criteriul politic de integrare in Uniunea Europeana, pe care-l indeplinea pina acum”, a afirmat deputatul.


Cazul Mircea Mihaies

Mona Musca a mai aratat ca foarte multe dintre problemele mass-media vin si din faptul ca si in acest moment functioneaza Legea 3 din 1974, lege a presei modificata printr-un decret de stat in 1977. „Aceasta lege n-a fost abrogata niciodata. PNL a initiat in anul 2000 ordonanta 53, care a abrogat aceasta lege, cu exceptia a cinci articole referitoare la dreptul la replica. In anul 2001 apare insa ordonanta 34, data de PSD, care a abrogat ordonanta 53. In aceste conditii s-a revenit la legea comunista a presei, care se afla in vigoare si acum”, a aratat Mona Musca. In consecinta, PNL va introduce, saptamina viitoare, o motiune simpla privind libertatea de exprimare din Romania. Un capitol important al acestei motiuni il va reprezenta cazul omului de cultura Mircea Mihaies, amenintat cu moartea in oficiosul PSD din Timisoara, „Prima ora”. „Este un lider de opinie foarte respectat si cred ca ar face parte dintr-un top foarte restrins al oamenilor de cultura din Romania. Ceea ce i s-a intimplat lui Mircea Mihaies este un lucru foarte grav, este un atentat la democratie. Romania nu mai este o tara democrata, daca se pot intimpla astfel de lucruri”, a afirmat Mona Musca. Ea a mai spus ca, in cazul Mircea Mihaies, PSD a dat un examen, pe care insa nu l-a trecut. (Ev.Z., marti,4 mai 2004)


March
Dialogul surzilor la “Romania libera”

La “Romania libera” situatia continua sa fie extrem de incordata, reprezentantul WAZ in Romania, Klaus Overbeck, facind presiuni pentru blocarea materialelor referitoare la conflict. In timp ce jurnalistii sint amenintati ca vor fi dati afara, o discutie intre Petre Mihai Bacanu si Overbeck nu a adus nimic nou. Saptamina viitoare va avea loc o intilnire cu conducerea WAZ, la Essen, in care se va incerca baterea in cuie a prevederilor referitoare la neamestecul in politica editoriala.

(...)In tot acest timp, presiunile si amenintarile asupra ziaristilor au continuat. Ieri au fost chemati trei dintre sefii de departamente, carora li s-au reprosat, ca si in zilele precedente, de altfel, paginile de ziar care se refera la conflictul WAZ- “Romania libera”. Indicatiile date de Orverbeck, inclusiv celor de la tipografie, erau sa nu intre nimic pe aceasta tema in ziar. Indicatii care nu au fost insa respectate, spre furia reprezentantului WAZ.
nefertiti-old
Conflictul de la România Liberă continua. Aseara, lupta dintre reprezentanţii grupului german Watz şi echipa de jurnalişti a redactorului-şef Petre Mihai Băcanu s-a mutat la tipografie. Fiecare tabără intenţiona să editeze propria variantă a ziarului de astăzi. Până la urmă, România Liberă a ieşit pe piaţă în varianta Petre Mihai Băcanu.
abis
Probabil ca nu peste mult timp Bacanu va trebui sa-si caute alt loc de munca. Germanii de la WAZ detin majoritatea actiunilor, asa ca este doar o chestiune de timp pana cand isi vor impune punctul de vedere.
Romania Libera in curand se va axa pe "stiri pozitive"...
nefertiti-old
Exista voci care spun ca tot scandalul e menit doar sa atraga atentia asupra publicatiei, care a cam pierdut din tiraj.
abis
Adica echipa lui Bacanu si nemtii de la WAZ au premeditat tot scandalul pentru a mari tirajul ziarului? Nu prea cred... Prea i-a facut Bacanu de bacanie in ziar pe nemti ca sa fie lucratura...
March
Teutonii vor sa taie si sa spanzure pe Dambovita mad.gif


Ziaristii incercati de la “Romania libera” acuza o noua mineriada, “mineriada WAZ”. Patronatul german are relatii apropiate cu guvernul Nastase.
Cu toata impotrivirea nemtilor, ziarul a aparut azi in varianta echipei incomode a lui Bacanu


Conducerea cotidianului “Romania libera” a fost decapitata ieri, in urma unei sedinte a Consiliului de Administratie la care a participat doar partea germana. Deocamdata, nemtii au decis inlocuirea directorului ziarului, Petre Mihai Bacanu, precum si a redactorilor-sefi Bogdan Ficeac si Eliade Balan, insa pe lista se afla si alte nume. Potrivit reprezentantilor grupului WAZ, noua conducere va fi numita in cursul saptaminii viitoare. Printre numele vehiculate se numara cel al lui Bradut Ulmanu, in functia de director, in timp ce unul dintre posturile de redactor-sef ar putea fi ocupat de Laurentiu Ciocazanu. De altfel, ziaristii de la “Romania libera” ne-au declarat ca partea germana a venit deja cu o echipa noua, care isi facea planuri intr-un birou izolat. Sustinut de intreaga echipa redactionala, Petre Mihai Bacanu a declarat ca inlocuirea sa este ilegala si ca nu are de gind sa plece de la conducerea ziarului. El a amenintat ca ii va da in judecata pe actionarii germani. ( sursa : Ev.Z.)
March
Scandalul dintre "teutoni" si ziaristii de la "R.L." continua.
Cititi aici despre murdariile pe care acesti nemtalai nu ar indrazni sa le faca in Germania ! mad.gif Dar le fac aici in mod dispretuitor ( se pare cu sprijin autohton superior !) probabil considerandu-ne o republica bananiera balcanica ! mad.gif
cactus
QUOTE (March @ 30 Oct 2004, 12:13 PM)
Dar le fac aici in mod dispretuitor ( se pare cu sprijin autohton superior !) probabil considerandu-ne o republica bananiera balcanica ! mad.gif

Ai crezut (sperat) altceva ? Pai daca asta suntem; in Ungaria ungurii, le-ar fi pus demult gheara-n gat devil.gif
Da acolo sau aiurea in Europa, nu indraznesc s-o faca fiindca stiu ei de ce. Aicea-s bananele...
Banana mioritica rulz maaa 6.gif
Superunknown
March eu zic sa nu crezi instantaneu toate gogosile astea, care in mod clar iti manipuleaza judecata (auzi tu, "teutoni", "nemtalai", mai ramine sa zici ca sint urmasii lui Hitler ca sa fie tacimul complet laugh.gif ).

Daca e sa-i crezi pe cei din jurul lui Bacanu, RL e una din putinele voci libere de la noi, care publica dezvaluiri despre murdariile PSD. Pentru acest motiv, raul patron german, capitalist salbatic care suge singele poporului, impreuna cu mafia comunista care conduce RO din umbra, "taie", "spinzura" si "minerizeaza" (ce cuvinte bine alese) pe cei care le-ar putea dejuca planurile mirsave.

Ce-ar fi sa incerci sa judeci lucrurile dintr-o perspectiva mai echilibrata? RL e un cotidian nerentabil. Cu toate "dezvaluirile lor senzationale" (care sint sublime, dar de obicei lipsesc cu desavirsire), RL nu se mai cumpara decit pentru consistenta sectziune de "mica publicitate". RL e cumparata de un concern strain, care vrea sa-si rentabilizeze investitia. Echipa redactionala (coincidenta!, condusa taman de fostul patron, PMB) e refractara la sugestiile noilor patroni, care poate sint indreptatite, poate nu. In aceste conditii, echipa redactionala, in frunte cu PMB, poate pleca de la RL si isi poate incropi o noua publicatie care sa le reprezinte mai bine orientarea. Exemplul echipei ProSport, care a plecat in corpore la Gazeta Sporturilor, e cit se poate de elocvent.

Dar, cum bine ai spus tu, traim intr-o republica bananiera balcanica. De aceea, Bacanu & co. s-au gindit sa ramina si cu banii si cu RL. Si, mizind pe precedentul creat de Ev. Zilei, au montat toata farsa asta, in care ei sint ultima reduta a libertatii de expresie, care se baricadeaza in tipografie si, ca in vremea mineriadei, isi apara constiinta pina la ultima picatura de singe. O farsa pigmentata de "onestii jurnalisti" cu minciuni, diversiuni, calomnii si lovituri de fortza caci, nu-i asa?, scopul scuza mijloacele. O poveste induiosatoare, care are succes la multi naivi. Imi pare rau sa te vad si pe tine printre ei.
March
Comentariul tau este cam in linie cu ceea ce zicea Iliescu despre "golanii" din Piata Universitatii. Iar "R.L." de atunci le sta in gat unora !
Vad ca ori nu ai urmarit miezul/substratul conflictului R.L. - WAZ , ori il ignori , asa ca nu mai ma obosesc sa comentez nimic.
Schimbare chiar in momentul in care a inceput campania electorala ... hmm.gif Mai ai naibii "teutoni" ?! ( in privinta acestei denumiri, citeste in presa si ai s-o gasesti acolo )
March
Cateva alte lamuriri !


In rolul de subordonat al premierului Nastase , Bodo - WAZ participa activ la campania electorala a PSD!

Situatia din redactia "Romaniei libere" s-a tensionat progresiv, pe masura apropierii campaniei electorale si a culminat cu mineriada WAZ, chiar in prima zi de campanie.

Suntem in masura, stimati cititori, sa prezentam inca o dovada indubitabila a legaturilor stranse intre Adrian Nastase - PSD si Bodo Hombach - WAZ. Atat de bune si de prolifice sunt relatiile dintre cei doi in ultima vreme, incat s-a ajuns la o adevarata "performanta" pe plan extern: participarea la varf a oficialitatilor germane, in frunte cu cancelarul Gerhard Schršder si cu prietenii de vanatoare ai premierului, la campania electorala din Romania!
Am intrat in posesia unui document confidential care atesta ca pe 3 noiembrie, in localitatea germana Essen (sediul trustului WAZ), in plina campanie electorala, se va organiza o mare conferinta pentru intreprinzatorii mici si mijlocii din Germania si Romania, cu reprezentare autohtona la varf: Adrian Nastase si Mircea Geoana. Moderatorul acesteia: nimeni altul decat dl Bodo Hombach, cel inhamat in Agentia Romana pentru Investitii Straine de Nastase ca sa trudeasca la programul de guvernare al PSD
. (sursa : "R.L.")
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.