Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Temperament
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
Pagini: 1, 2
milimetru
N-am văzut pe undeva vreo discuţie de acest gen, iar dacă este īmi cer scuze. De asemenea dacă cineva ar putea indica un link spre o descriere succintă a caracteristicilor fiecărui temperament, n-ar fi rău... Deci vă propun să discutăm despre temperament. Este el important? Īn ce fel?

Se spune că cei mai mulţi oameni sīnt sanguini. Cei mai puţini la număr sīnt flegmaticii. Cei mai buni conducători - colericii. Cei mai tentaţi de artă - melancolicii. Dar fiecare categorie are şi defecte...

Īn ceea ce mă priveşte īnclin spre tipul melancolic... Deoarece un defect major al acestuia este lipsa de acţiune am īncercat să-mi "injectez doze" de la tipul sanguin... Dacă am reuşit sau nu, nu ştiu, īnclin să cred că da...
contraste
Aceste temperamente corespund grupelor sanguine. Nici un om nu se poate incadra intr-un tip de temperament caruia sa-i corespunda ad-literam. Se iau caracteristici si din celelate tipuri de temperamente, dar se considera apartenenta la tipul de temperament unde este dominanta.
Dark Angel
Contraste, stii cumva care e tipul de temperament care corespunde grupei sangvine Blll ?
dsrk3r
E o gluma nu, chestia cu grupele ? laugh.gif

http://www.ispt.ro/medfam/mf/mf14/psiho14.html

[later]
http://keirsey.com/ - "seful" temperamentului

Cand o sa gasesc un link mai apropiat de parerea mea despre temperament o sa-l pun si pe ala.

[/later]
axel
QUOTE (xcross @ 9 Aug 2004, 11:31 AM)
Cei mai buni conducători - colericii.

rofl.gif
Cand?
Eclectic
Cred ca mai important e de ce.
mutulica
QUOTE (axel @ 10 Aug 2004, 04:52 AM)
QUOTE (xcross @ 9 Aug 2004, 11:31 AM)
Cei mai buni conducători - colericii.

rofl.gif
Cand?

dintotdeauna....
cel mai de seama reprezentant e Hitler smile.gif
Ovidius
Am facut testul de la linkul lui dsrk3r si mi-a iesit asa:
36% Coleric,
42% Sangvinic
18% Flegmatic
4% Melancolic
Multumesc dsrk3r pentru test. Banuiam eu ca as fi colerico-sangvinic dar acum chiar mi s-a confirmat.
milimetru
Cred că e o repartiţie foarte bună a procentelor. Foarte bună pentru tine, Zorro... smile.gif
contraste
flowerLa B.III- Apartinatorii acestei grupe sunt ritmicii, persoane inzestrate pentru actiune, dispretuind slabiciunile de caracter. Cum nu se tem de nimic, nu sunt nici retinuti si nici timizi, ei raman insensibili la infuentele din afara. Principale calitati: tenacitate, perseverenta, stabilitate. La varsta copilariei acestia sunt seriosi, lucizi, rezonabili. Maturi - intransingenti, cu tendinte sa nu vedeti decat punctul dumneavoastra de vedere. Iubiti ordinea, metoda, organizarea. In prietenie sunteti foarte statornic.
Tear
Descrierea ta i se potriveste foarte bine fiicei mele ! Poti spune ceva si despre grupa sanguina 01 ?
contraste
Grupa sanguina O.I. - sunt [/B]MELODICII[B].
Sunt persoane remarcabil adaptate vietii, facute pentru activitati sociale, pentru contacte neincetate cu altii. Interesati de calatorii, experiente. Persoane optimiste, mai mult sentimentale decat sensibile. Le place sa vorbeasca. Buni si toleranti, prea putin sensibili la onoruri. Curiozitatea lor este mereu treaza. Le place lupta. Se daruie cu totul momentului prezent, risipindu-se fara rezerve. Dotati cu o inteligenta practica, surprinzatoare si populara. Foarte favorizati, se adapteaza cu usurinta pretutindeni.
Tear
Multumesc, contraste ! Exacta caracterizarea ! De ce nu spui despre toate grupele sanguine cate ceva ? E interesant !
dsrk3r
Cred ca daca as face un studiu despre temperament in care as corela datele cu diverse cote ale apelor Dunarii s-ar putea sa obtin ceva interesant:

Coleric - inundatie
Sangvinic - cota periculoasa
Flegmatic - seceta
Melancolic - nivel normal

In stiinta s-ar numi asta "some evidence". Pot sa scriu o carte despre asta si pot sa ma apuc sa fac selectie de personal in functie de cotele apelor Dunarii. Mai postez ceva pe vreun site si ajung "celebru".

Ar trebui sa existe o evidenta stiintifica cu privire la legatura dintre chimia sangelui si starea emotionala a unui om, respectiv neurochimie. Asemenea studii au fost facute si nu au dus la rezultate concludente. Totul intra in categoria "some evidence". Oricum, distractie placuta biggrin.gif

Pentru o viziune mai putin radicala aici: http://vocationalpsychology.com/biology9.htm
contraste
Analiza a fost facuta asupra unor oameni care nu au baut apa de la varsarea Dunarii, unde este mai poluata. rofl.gif
Oricum astfel de experimente le-a facut si Pavlov, dand rezultate care au ramas repere.
Ar mai trebui sa fac vorbire despre doua grupe, nu ?
Dark Angel
Merci pt. raspuns, contraste.
dsrk3r
QUOTE
Oricum astfel de experimente le-a facut si Pavlov, dand rezultate care au ramas repere.


Se spune ca Pavlov mai ducea de mancare cainelui si dupa ce catelul murise. laugh.gif
Nu stiu de ce experimente zici ? A studiat Pavlov temperamentul ?

QUOTE
Ar mai trebui sa fac vorbire despre doua grupe, nu ?

De ce nu ? Renunti doar pentru ca au altii alte opinii ?

Nu ai specificat sursa ta. Daca ar exista s-ar intelege mai bine contextul in care s-au facut unele studii.
mutulica
QUOTE (dsrk3r @ 10 Aug 2004, 05:53 PM)
Se spune ca Pavlov mai ducea de mancare cainelui si dupa ce catelul murise. laugh.gif
Nu stiu de ce experimente zici ? A studiat Pavlov temperamentul ?

Animalul era coleric, si avea calitati de lider de necontestat, de aia l-a prostit pe Pavlov in asa hal.
Si apoi ca e reflex conditionat, ca e temperament... ce mai conteaza, atita timp cit un melancolic ca Pavlov si-a creat reflexul conditionat de a cara de mincare la caine cind acesta din urma ii aprindea becul
Olaf
Hmmm... ma intreb daca a pastrat becul dupa ce a murit cainele...
Vorbind serios acum, am facut si eu testul ala, si mi-a iesit un 38% sangvinic, 9% coleric si restul se imparte egal intre melancolic si flegmatic.

Totusi, parca erau mai multe impartiri ale temperamentului, in functie de energie, mobilitate si inca ceva. Ma interesez si spun.
mutulica
s f c m
33% 10% 33% 25%

ca tot era vorba de test...
milimetru
s - 23% (īn creştere)
f - 10 % (īn creştere)
c - 3 % (īn scădere)
m - 64% (īn scădere)
Tear
c - 18%
s - 51%
F - 21%
M - 10%
contraste
Primul care a facut studii in domeniu si a stabilit cele patru grupe de temperament a fost Hipocrate, in antichitate.
Exemplu : sangvinicul era caracterizat prin vioiciune, mobilitate.
Reia studiile Pavlov, care le aprofundeaza, stabilind in dreptul temperamentului coleric : puternic, echilibrat si mobil, de activitate nervoasa superioara. Acelasi Pavlov, are nenumarate studii de cercetare, printre care si cel amintit de unii, (dupa cum Romania este cunoscuta in strainatate dupa Dracula), asa si raposatul a ramas pentru posteritatea superficiala ca fiind cel ce a studiat reflexul conditionat din cadrul bihaviorismului. Intre cei doi si dupa, au mai fost destui care se intereseaza - ca si noi de altfel - dar fara rezultate semnificative.
dsrk3r
QUOTE (contraste @ 11 Aug 2004, 01:49 PM)
asa si raposatul a ramas pentru posteritatea superficiala ca fiind cel ce a studiat reflexul conditionat din cadrul bihaviorismului

Si superficialii din vremea respectiva i-au dat un premiu Nobel pentru fiziologia digestiei si nu pentru geniale studii in domeniul psihologiei. Dar ce mai conteaza toata lumea se pripepe la psihologie, psihologia e ca fotbalul. Si ce daca fiziologia nu e tot una cu psihologia.

Discursul din 1904 - Premiul Nobel pentru fiziologie / medicina
http://www.nobel.se/medicine/laureates/1904/press.html

QUOTE
din cadrul bihaviorismului

Asta e o confuzie frecvent intalnita. Conditionarea clasica are alt mecanism decat conditionarea operanta. Pavlov nu avea habar de behaviorism, el era medic si s-a ocupat de medicina. Ca ideile lui au fost preluate de Watson asta e o alta poveste.

QUOTE
Intre cei doi si dupa, au mai fost destui care se intereseaza - ca si noi de altfel - dar fara rezultate semnificative.

Numai cateva nume semnificative din psihologie care si-au permis sa aiba "rezultate nesemnificative": Keirsey, Eysenck, Myers.
Olaf
Nu stiu daca e psihologie sau fiziologie, da' eu, am mancat, n-am mancat, la orele 12 trecute fix mi se face foame.
Serios acum, sigur era si o a treia coordonata pentru temperament si nu reusesc sa mi-o amintesc. Ma ajuta cineva?
georgeones
Un alt factor care poate influenta temperamentul este secretia glandelor endocrine , insa nu se cunoaste pe deplin efectul lor sau daca o anumita secretia poate influenta un anumit tip de temperament , cum de exemplu deficienta de secretie tiroidiana poate favoriza temperamentul flegmatic .
milimetru
1. Pentru mine este foarte ciudat flegmaticul "pur-sīnge". Am īntīlnit odată un asemenea om. Pe de o parte straniu, pe de alta īnspăimīntător chiar! Am rămas la concluzia că e ceva ce nu īnţeleg "pe acolo"...
2. La ora la care scriu aproape jumătate dintre votanţi īnclină spre temperamentul coleric. Mă mănīncă limba să comentez ceva dar mă abţin: e destul de periculos să "te pui" cu un coleric; am păţit-o, de mai multe ori! smile.gif
Nico
Eu sunt la melancolici tongue.gif , desi preferam sangvinicii.
Despre temperament se scrie clar ca este innascut, ereditar, in opozitie cu aptitudinile si caracterul care sunt dobandite, nu ne nastem cu ele se modeleaza de-a lungul vietii. Deci tipul de temperament nu influenteaza performantele si nu se confunda cu personalitatea, este doar parte componenta. Ca atare nici nu poate fi modificat radical pe parcursul vietii. Aici pt mine apare o intrebare la care inca nu vad raspunsul (poate stie Daisuke biggrin.gif ). Sa inteleg ca oricat te-ai stradui, fie singur sau poate apeland la psihoterapie mare lucru nu obtii? Hmm...

Apropo de factori care determina temperamentul stiam ceva si de constitutia corporala, dar nu prea am incredere in asa ceva.
dsrk3r
QUOTE (Nico @ 11 Aug 2004, 05:57 PM)
poate stie Daisuke  biggrin.gif

Cele mai multe guri spun azi asa: "Temperament is not destiny."

Jerome Kagan (Harvard) a studiat si a aratat asta. A scris mai multe carti, una din ele se numeste foarte sugestiv: "Galen's Prophecy", NY, Basic Books, 1994. Cei mai fericiti au fost parintii, mai ales cei cu copii timizi. De ce s-ar mai spune: "Sunt timid, da' ma tratez" ?
contraste
@Xcross si olaf = cred ca mai multe veti afla citind manualul de psihologie pentru clasa a X-a scris de domnul NEVEANU in colaborare cu alti doi colaboratori - 1995, si 1991, etc.
Iar daca vreti sa stiti, m-am indoit o clipa de propria mea afirmatie privindul pe raposatul gospodin Pavlov, drept pentru care am cercetat DEX pag. 372 Ed. Enciclopedica Romana Bucuresti. 1972, - flegmatic - , si am constatat ce veti constata si voi citind.
Cele postate de mine in raport cu grupa sanguina, sunt niste texte preluate dintr-un almanah , dar asa ca si unii dintre voi, am constatat ca functioneaza. Asta pentru ca este ceva in plus fata de manual.
AB IV- Persoane complexe. Dintre cele patru tipuri de temperament aveti pe cel mai bogat, fiindca aveti avantajele celorlalte trei, dar in acelasi timp sunteti si victima incompatibilitatii lor. Sunteti facuti din contradictii. Psihologic sunteti avid de tot: actiune, cunoastere, bunuri. Ramaneti insa singur si melancolia va prinde. Nu sunteti nicioadata asa de fericit ca atunci cand aveti cu ce va umple timpul din belsug. Comportamentul dumneavoastra este intotdeauna imprevizibil. Pe planul aptitudinilor sunteti intotdeauna foarte dotat, dar adesea instabil, nelinistiti, ca urmare a amestecului celorlalte trei grupe.
Marcus
Eu nu ma incadrez in temperamentele de mai sus. In urma unor teste efectuate de matusa mea psiholoaga, mi-a iesit ca sunt schizotimic-coleric. wacko.gif
Problema e ca la varsta mea, temperamentul meu se schimba dupa cum bate vantul. whistling.gif
contraste
Ba da, MARCUS, te incadrezi prin acel "coleric" pe un segment. Mai sunt si alte posibilitati introvertit/extrovertit, si altele. Intreab-o si pe matusa ta, dumneaei iti va spune ca nu exista "puritate" absoluta. Sunt persoane care tind spre.... si se considera ca apartinatoare dominantei.
LINICA
Oare cum ar arata un sangvinic pur? As vrea sa ma vad in stare pura... biggrin.gif
contraste
A.II Daca apartineti acestui grup, nu va simtiti bine oriunde, cu oricine. Alegeti, aveti preferinte. Uneori sunteti foarte vulnerabil. Aveti nevoie sa fiti calmat, incurajat, sunteti extrem de sensibil. Intr-un cuvant, armonic. Sunteti un pasionat care foarte usor, poate pierde masura. Tot ceea ce tine de sensibilitate, capata la acesti oameni o importanta primordiala. Sunt inegali in munca. Trec prin faze succesive care mereg de la exaltare la pesimismul cel mai adanc. Le place ceea ce este neasteptat si sunt capabili de iubiri fulgeratoare. Armonicii sunt hipersensibili, se dezvolta, si se implinesc pe masura in care se gasesc in acord afectiv cu mediul.
dsrk3r
@Marcus, daca ai dubii
Schizotimia (vs. ciclotimia) poate fi inteleasa ca hipersensibilitate (raceala in aparenta), introversiune, timiditate. Nu inseamna nici pe departe boala sau predispozitie pentru o anumita boala psihica.

[later]
Exista o groaza de clasificari ale temperamentelor. O oarecare ordine incearca sa faca cel care a scris pagina asta: The Four Temperaments
[/later]

@contraste
M-am lamurit cu sursele tale. Manualul de clasa a X-a (speram sa-l fi schimbat intre timp) mai mult incurca decat descurca. Daca l-ai fi cunoscut pe dl. Neveanu ai intelege de ce. Ar mai trebui spus ca a fost primul manual care a aparut dupa o perioada in care psihologia in Romania a fost terminata de regimul comunist. Multi profesori universitari au ajuns muncitori in fabrica ca sa nu moara de foame. Din pacate in aceasta perioada putini au avut acces la carti sau la informatii actualizate. Manualul e din pacate in multe locuri depasit si foarte incurcat.
contraste
dsrk3r@ Te rog citeste cu atentie ce am scris eu mai inainte,nu te repezi la postat afirmatii. Oricine isi poate lua bazale de acolo, din manualul domnului Neveanu si echipei ce i-a stat alaturi. Se poate considera un ABC. De aceea l-am recomandat. Si cu atat mai mult, respectele mele domnului Neveanu care a scris un manual editat 1995(cati ani dupa comunism?) - poate - destul de incurcat - eu, personal il consider usor.Dar anul editarii l-am mai spus si intr-un mesaj anterior. Il subliniez inca o data aratand ca a aparut in 1991 si reeditat cu imbunatatiri. Nu facem discutii despre capacitatea nimanui. De aceea este subforumul acesta, ca cei ce stiu cat de putin sa arate calea celor care vor sa afle, de unde anume, si, daca se pot face si teste pe site-uri, de ce nu? Bune sau mai putin bune, materialele pot fi parcurse de fiecare, de aceea nici nu mi-am permis sa citez dintr-un manual de liceu. A fost in mana tuturor. Ce am postat eu, am facut precizarea de unde sunt. Si dupa cum te vad ca esti sigur pe tine, iti lansez provocarea -evident fara colaboratori - sa faci ceva pentru invatamantul romanesc de astazi, si, sa editezi tu un manual. Succes !
Ah! Si inca ceva ! Anticul Galenius- medic - a avut si el contributii in acest sens.

Apreciez pe aceasta cale cunostintele tuturor si faptul ca isi gasesc timp din timpul lor sa posteze si sa citeasca, dar fac si recomandarea psihologica, ca sa fiu in atmosfera, fara iritabilitate. OK?
dsrk3r
QUOTE
dsrk3r@  Te rog citeste cu atentie ce am scris eu mai inainte,nu te repezi la postat afirmatii.

Nu-mi dau seama unde nu am citit atent. Ai recomandat un manual si mi-am exprimat opinia despre el.

QUOTE
Si cu atat mai mult, respectele mele domnului Neveanu care a scris un manual editat 1995(cati ani dupa comunism?) - poate - destul de incurcat - eu, personal il consider usor.

Aici ai dreptate. A fost ajutat de Tinca Cretu si are o structura. Sa-l fi vazut pe ala dinainte, de pe vremea comunismului ... biggrin.gif

QUOTE
iti lansez provocarea -evident fara colaboratori - sa faci ceva pentru invatamantul romanesc de astazi, si, sa  editezi tu un manual. Succes !

Multumesc, asta fac de cand am terminat facultatea. Nu editez manuale, dar am colaborat la un ghid metodologic. In rest ma ocup in alt mod de "invatamantul romanesc de astazi". Din pacate schimbarile se fac greu si ramanerile in urma nu sunt usor de depasit. Nu stau pe margine si comentez pentru ca nu sunt genul. De aproape 10 ani ma lupt si nu am obosit inca. Am si "castigat", am si "pierdut".

QUOTE
Apreciez pe aceasta cale cunostintele tuturor si faptul ca isi gasesc timp din timpul lor sa posteze si sa citeasca, dar fac si recomandarea psihologica, ca sa fiu in atmosfera, fara iritabilitate.

Daca imi exprim punctul de vedere o fac pentru a deosebi intre istorie, psihologie contemporana si alte perspective care nu prea au de a face cu stiinta. Nu ma deranjeaza daca exista alte opinii atata vreme cat eu pot sa mi-o exprim pe a mea.

QUOTE
a aparut in 1991 si reeditat cu imbunatatiri

De regula cartile scolare sunt ramase in urma. Asta se intampla peste tot nu numai la noi. E bine ca sunt actualizate, dar chiar si asa nu pot tine pasul. In psihologie multe lucruri se schimba de la an la an. Si in stiinta asta, nimic nu este batut in cuie. Cartile (post)moderne de psihologie prezinta doua sau mai multe teorii in oglinda. Elevii sunt invatati sa le deosebeasca si sa aleaga. Si trebuie sa aleaga uneori intre teorii care se bat cap in cap. Eu cred ca asa se intampla si in viata de zi cu zi: te informezi si alegi.
loredaria
Tocmai mi-am facut si eu testul si a iesit majoritar tipul sangvinic. Celelalte tipuri de temperament au iesit in minoritate. Cred ca e bine.
mutulica
E bine orice iti iese, important e sa constientizezi si sa incerci sa te simti bine in pielea ta
Marcus
QUOTE (dsrk3r @ 12 Aug 2004, 03:38 PM)
@Marcus, daca ai dubii
Schizotimia (vs. ciclotimia) poate fi inteleasa ca hipersensibilitate (raceala in aparenta), introversiune, timiditate.

Mda, ma regasesc si in caracterizarea asta, dar nu numai. Adevarul e ca nu cred ca pot fi caracterizat intr-un fel: uitati-va la interesele mele din profil si vedeti daca puteti gasi o linie generala... un front comun. Am atatea hobby-uri ... Uff ,... cred ca din cauza asta nu am niciodata timp sa joc mai des partide de sah cu petru rofl.gif
Afrodita
QUOTE (contraste @ 12 Aug 2004, 03:16 PM)
A.II Daca apartineti acestui grup, nu va simtiti bine oriunde, cu oricine. Alegeti, aveti preferinte. Uneori sunteti foarte vulnerabil. Aveti nevoie sa fiti calmat, incurajat, sunteti extrem de sensibil. Intr-un cuvant, armonic. Sunteti un pasionat care foarte usor, poate pierde masura. Tot ceea ce tine de sensibilitate, capata la acesti oameni o importanta primordiala. Sunt inegali in munca. Trec prin faze succesive care mereg de la exaltare la pesimismul cel mai adanc. Le place ceea ce este neasteptat si sunt capabili de iubiri fulgeratoare. Armonicii sunt hipersensibili, se dezvolta, si se implinesc pe masura in care se gasesc in acord afectiv cu mediul.

Aham, perfect adevarat biggrin.gif Yup, thats me rofl.gif
Uhh, ma intereseaza si pe mine chestiile astea, da' nu prea am timp si chef de cautari acum sad.gif
Ah, apropos de testul ala : sunt colerico-melancolica rofl.gif deci creme de la creme rofl.gif Asta-s io biggrin.gif
contraste
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos AFRODITA.
In privinta testului, sa tii ca la nimeni nu poate iesi 100%. Tipurile sunt un mixaj, cu o anume dominanta. In functie de aceasta apartii unui anume tip de temperament.
LigiaB
La un seminar, "Improving your relationships"(imbunatatirea relatiilor) care l-am luat citiva ani in urma, am invatat despre un test de personalitate putin mai diferit. Se numeste Myers Briggs Type Indicator, pe scurt MBTI. Este cel mai popular test de personalitate din istorie...ni s-a spus.

Acest test, este un instrument ptr masurarea preferintelor unei persoane din punt de vedere a 4 tendinte ...sa le numesc asa care sint:
1. introversion-extroversion
2. sensate-intuitive
3. thinking-feeling
4. judging-perceiving.

Aici gasiti testul daca doriti sa il faceti. Apasind pe link, veti gasii instructiunile, ptr a lua testul, apasati DO IT! E cam lung, are 72 de intrebari.. rolleyes.gif

Imi cer scuze ca e in engleza. rolleyes.gif

Mie mi-a iesit ca sint 89% introvertita... smile.gif
sorin666
Mi-am facut si eu testul... smile.gif
Mi-a iesit "temperament obraznic"... rofl.gif
Jubi
Ligia, same here 89% introvertit spoton.gif (but is it that good to be so introverted?). Mai mi-a iesit 22% sensing si la celelalte cate 1%. unsure.gif
Olaf
N-as fi crezut...

slightly expressed introvert

moderately expressed intuitive personality

distinctively expressed thinking personality

very expressed perceiving personality

Afrodita
Qualitative analysis of your type formula

You are:
slightly expressed extrovert--22%

slightly expressed intuitive personality--22%

moderately expressed feeling personality--33%

slightly expressed perceiving personality--22%

Cica io cam asa as fi biggrin.gif
colectionara
Eu am iesit ENTP: extroverted (11%), intuitive (11%), thinking (56%), perceiving (44%). Merge smile.gif.

Edit: l-am facut si pe ala cu "temperament sorter". Sunt tipul rational; cica suntem putini (5-10%).
icarus
Pe scurt:
43% sangvinic si 19% fiecare dintre celelalte 3...
INTP (50% introvert, 44% intuitive, 22% thinking, 56% perceiving)
Iar la temperament sorter (of, cat l-am mai cautat printre link-urile date aici smile.gif ) am iesit idealist.

Destul de exact, as zice... smile.gif
milimetru
QUOTE (colectionara @ 9 Oct 2004, 01:35 PM)
Sunt tipul rational; cica suntem putini (5-10%).

biggrin.gif He, he, era şi greu de ghicit, google la purtător ce eşti!! laugh.gif

Da, sīnteţi puţini, pe cale de dispariţie, am impresia... tongue.gif Trebuie inserat un program de protecţie, ceva... rofl.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.