Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Fantasy
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Teatru si Film
Nightwind
Asa, daca exista un topic pentru sci-fi, de ce n-ar avea si fantasy-ul unul? Nu stiu cat de mult merita avand in vedere ca in tara noastra fantasy-ul este prezent de la putin spre deloc, in cel mai bun caz prin lucrari aflate la granita dintre sci-fi si fantasy.
Am ramas la folosirea termenilor din limba engleza deoarece 'fantastic' asa cum este definit in limba romana, are un sens mult mai larg. Tot ceea ce tine de domeniul imaginatiei intra la fantastic, ireal, fictiune. (mda, trebuie sa fiu atent la gramatica si mai ales la vocabular)

Domeniul fantasy este bazat pe trecut, mediul scnelor fantasy este medieval sau legendar. Temele sunt inspirate din folclor si mitologie. Magia si creaturile mitologice ocupa deasemenea un rol important, poate chiar rolul definitoriu in caracterizarea unei lucrari drept fantasy.

Ce avem noi? Eliade desigur. Plus cateva publicatii ale unor nume pe care nu le-am intalnit si nici nu le-am vazut pe ofertele editurilor respective ci doar pe tarabe. Macar au fost publicate.

Ce am primit pe calea traducerii? 'Stapanul inelelor' si anexele sale semnate tot de maestrul Tolkien. Cu o editie mai veche pe care ma indoiesc ca multi si-o amintesc sa o fi vazut si cu doua editii noi, copilasii filmului semnat de Peter Jackson.

Ce exista si nu s-a tradus la noi?

O multime de autori 'cross-over' precum John Brunner (lucrarile sale sci-fi au aparut timid si la noi, dar cele fantasy nu) sau


O multime de cicluri, majoritatea copiilor lui Tolkien:
Anne McCarffrey cu seria 'Dragonriders of Pern'
excelentul ciclu 'The Dark Elf' a lui RA Salvatore (publica sub seria 'Forgottem Realms' la TSR, acum Wizards of the Coast)

ciclul 'Dragonlance Chronicles','War of the Twins' si 'Heroes of a new Age' de Margaret Weiss & Tracy Hickman (inceput tot la TSR si terminat la Wizards of the Coast)

cartile semnate Elaine Cunninham "Elfmaid","Elfsong","Elfmaid's Tears","Tangled Webs","The Dream Spheres"

Ed Greenwood (pentru a ne intoarce la Forgotten Realms)

superba 'Wheel of Time' de Robert Jordan

Terry Patchett cu 'The Colour of Magic' si 'The Light fantastic'

Brian Jaques cu povestile din Redwall

Terry Brooks cu 'Sword of Shannara', tot un ciclu de romane

Stephen Donaldson cu 'Lord Foul’s Bane" sau 'The Power That Preserves "

si neaparat Roger Zelazny cu 'The Guns of Avalon' si 'Sign of the Unicorn' (desi primul este un roman de trecere)



Ma uit la lista pe care am scris-o de mana si imi pare rau ca nu pot da copy/paste.


Ares
Ma bucur ca mai exista un pasionat (cel putin unul biggrin.gif) de fantasy pe aici...
Pana sa mergem mai departe, o sa vin cu niste rectificari...
In Romania s-a publicat Terry Pratchett (la Editura Noesis) - deja au aparut primele 4 carti. "Guns of Avalon" prima carte a lui Zelazny din ciclul Amber a fost si ea tradusa la noi. Tot dintre titlurile clasice a scapat si o traducere a lui "Magician" a lui Raymond E. Feist.

Revenind la ce nu s-a publicat, ar mai fi de adaugat o gramada de titluri, dar rezumandu-ma la ceea ce este in voga acum - trebuie adus aminte neaparat de George R.R. Martin cu al sau "The song of ice and fire" si eventual Lian Hearn cu "Tales of the Otori"... Si bineinteles multe altele, dar continuam noi discutia...

Deci... Alti fani ai literaturii asteia mai necunoscute pe la noi? biggrin.gif
Nightwind
Am mai cunoscut cativa, de fapt niste bucuresteni care din pacate (sau din fericire?) au pornit de la celebrul joc (desi necunoscut la noi, cu toate ca e unul din cele mai populare jocuri din lume, dupa sah) "Dungeons and Dragons" si au urmat calea comerciala (cartile cu reguli -corebooks- si micile nuvelete de aventuri) pana au ajuns la lucrarile clasice (in special cele de high fantasy, heroic fantasy si swords and sorcery)

Intr-adevar, chiar mai inainte m-a strigat un prieten pe messenger si mi-a spus ca a vazut o traducere dupa Terry Pratchett.

Prima carte de high fantasy pe care am citit-o a fost 'Dragons of Summer Flame' (o aditie in-extremis la 'Dragonlance Chronicles') si mai apoi seria Underdark de Cunningham (toate in original, editie princeps de la TSR).

Doar ca eu am urmat calea inversa, pornind de la literatura am ajuns la Dungeons and Dragons si role-playing.

Si bineinteles ca am uitat mai putin cunoscuta 'The Oxford Book of Fantasy stories' care contine un fel de istorie a literaturii fantasy in povesti scurte semnate de nume cunoscute ale literaturii (printre care si Terry Pratchett si John Brunner, Lord Dunsany, Larry Niven si Theodore Sturgeon, Ray Bradbury ... precum si HP Lovercraft intr-un din rarele desprinderi de genul horror). Tot in colectia aceasta se regaseste si cea mai veche lucrare de fantasy modern (care a starnit si ceva controverse religioase) 'The Demon Pope'.
Nightwind
In sfarsit a aparut mult asteptatul prequel la seria 'Wheel of Time' a maestrului Robert Jordan. Intitulata 'New Spring', nuvela este prima dintr-o miniserie de trei nuvele a caror actiune are loc inainte de evenimentele ce aveau sa schimbe viata tanarului Rand al'Thor.

Intr-un interviu acordat editurii Tor Robert Jordan a anunat deja si celelalte doua prequel-uri si mai mult, inca doua aditii la seria originala care l-a adus in postura de succesor a lui Tolkien pe tronul fantasy.

In alta ordine de idei, trebuie sa ma laud si eu un pic acum, am terminat a doua campanie de Dungeons and Dragons din seria de trei pe care intentionez sa le lansez la Cluj (doua in toamna, si una in iarna) asta presupunand ca se vor gasi doritori sa joace sub 'dictatura' mea. Ambele se vor juca dupa a 3-a editie a regulilor oficiale (desi sunt un mare fan al celei de-a doua editii, a 3-a este mai usor de explicat si jucat).


The Wheel of Time turns and Ages come and pass. What was, what will be, and what is, may yet fall under the Shadow. Let the Dragon ride again on the winds of time.

Transcript from The Eye of the World by Robert Jordan
Nightwind
Cele trei campanii sunt:

The Speaker in Dreams (doar in engleza)

A story told, a Quest begun (engleza/romana)

Silent Whispers of the Wind (doar in engleza)


Cineva interesat? smile.gif
Hydra
Sabia lui Skirling,Proscrisi,corabia zeitei Ishtar...sunt doar cateva fantasy-uri pe care nu le aminteste nimeni..mai sunt destule.
Nightwind
Pentru multi dintre cei cu care am vorbit Proscrii se incadreaza la SF (si a aparut in colectia SF de la Nemira) desi as zice ca e mai mult un roman de 'crossover' .. la fel si Sabia lui Skirling.
Hydra
Daca sabia lui Skirling si proscrisi nu este fantasy,inseamna ca nici povestile povestile germane nu sunt povesti nici LOTR nu este fantasy,chiar ,oare nu este sursa de inspiratie principala la proscrisii?
Hydra
Seria se numeste Runeswords,cred ca o face sa fie Fantasy,sau poate gresesc?
Nightwind
Titlul ca atare nu o face fantasy direct desi proscrisii ("outcasts") am citit-o si ar trebui sa fie fantasy, chiar nu stiu de ce a aparut in colectia SF sad.gif
Hydra
Oricum sunt foarte frumoase ambele,alerte pline de actiune.Imi pare rau ca nu am mai gasit urmarea poate stie cineva daca amai fost publicat ceva?
Nightwind
Din cate am citit pe net exista inca o carte din serie plus un sirag de povestioare scrise de amatori pentru acelasi univers. Totusi n-am reusit sa le gasesc pe undeva.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.