Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Rose
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Probleme Sociale
Diana-Maria
ROSE

de Christian Goodfroy

In prima zi de scoala, profesorul ni s-a prezentat si ne-a dat drept sarcina sa facem cunostinta cu cineva necunoscut. M-am ridicat sa ma uit in jur si atunci o mana fragila imi atinse umarul. Cand m-am intors, am vazut o batranica marunta, cu chipul brazdat de riduri, care ma privea cu un zambet ce ii lumina intreaga fiinta. Spuse:
- Buna, frumosule. Ma numesc Rose. Am 86 de ani. Pot sa te imbratisez?
Am izbucnit in ras si, dupa acceptul meu, ma stranse in brate cu putere.
- Ce cauti la universitate la varsta asta frageda si inocenta? am intrebat.
- Vreau sa gasesc un barbat bogat, sa ma casatoresc, sa ma stabilesc la casa mea, sa fac niste copii, raspunse ea zambind.
- Hai sa lasam gluma, am reluat.
Eram foarte curios sa aflu ce o motivase sa abordeze acest gen de provocare la varsta ei.
- Dintotdeauna mi-am dorit sa merg la universitate si acuma mi se indeplineste visul, imi spuse.
Dupa curs ne-am dus la bufetul studentesc si am baut un milkshake de ciocolata. Ne-am imprietenit pe loc. Timp de trei luni, zilnic, dupa ore, plecam impreuna si stateam de vorba necontenit. Eram de-a dreptul fascinat sa ii ascult acestei "masinarii a timpului" confesiunile atat de bogate in intelepciune si experienta.
De-a lungul anului, Rose a devenit "mascota" campusului si se imprietenea cu usurinta cu toata lumea, oriunde s-ar fi dus. Ii placea sa se puna la patru ace si sa se lafaie in atentia pe care i-o acorda toata lumea in jur. Si se bucura de fiecare clipa. La sfarsitul semestrului am invitat-o pe Rose sa tina un discurs la banchetul fotbalistilor. Imi vor ramane mereu in minte invataturile ei. A fost prezentata si a pornit spre tribuna. Cand a inceput discursul ei pregatit de acasa, scapa trei dintre cele cinci cartonase pe care isi notase ce voia sa spuna. Deranjata si stanjenita, se apleca spre microfon si spuse pur si simplu:
- Imi pare rau ca sunt atat de neindemantica. Am renuntat la bere in favoarea whiskey-ului si marca asta, Lent, ma baga in mormant.
N-am sa reusesc sa mai pun in ordine cartonasele astea, asa ca am sa va spun ceea ce stiu.
Noi am ras si ea tusi ca sa-si dreaga glasul. Continua:
- Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim.
Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam.
Exista numai patru secrete pentru a te mentine tanar, a fi fericit si a deveni un om de succes.
Trebuie sa razi si sa gusti umorul fiecarei zile. Trebuie sa ai un vis. Atunci cand ramai fara vise, mori.
Suntem inconjurati de oameni morti si nici nu ne dam seama. E o mare diferenta intre a imbatrani si a evolua. Daca ai 19 ani si stai in pat inert timp de un an, fara sa faci un lucru productiv, vei implini 20 de ani. Daca am 87 de ani si zac in pat timp de un an fara sa fac nimic voi implini 88. Toata lumea imbatraneste. Nu e nevoie de talent sau pricepere. Ideea e sa evoluezi, identificand mereu oportunitatile care se ascund in inima schimbarii. Nu regreta nimic. Cei care sunt deja batrani nu regreta ceea ce au facut, ci mai degraba ceea ce nu au facut. Numai cei care au regrete se tem de moarte. Si-a incheiat discursul cantand cu avant "Trandafirul".
Ne-a incurajat sa ii studiem versurile si sa le punem in practica in viata cotidiana.
Rose si-a luat diploma pe care o dorise atatia ani.
La o saptamana dupa absolvire, Rose s-a stins pe tacute in somn. Peste 2000 de studenti au fost alaturi de cea care le-a demonstrat ca nu e niciodata prea tarziu sa fii ceea ce vrei sa fii.
--------------------------------------------------------------------------------------
Aceste rinduri au fost compuse in memoria lui Rose. smile.gif


nefertiti-old
Impresionant. smile.gif Este, poate, cel mai important tip de lectie de viata. Sa nu fii un mort viu. Sa continui sa crezi in tine si in ceva. Sa traiesti, cu alte cuvinte. Probabil nici nu ne dam seama uneori ca, asa cum spunea Rose, suntem inconjurati de oameni fara viata, ca pana si noi suntem de foarte multe ori doar niste marionete care se tarasc in rutina.

As face o paralela si as adauga aici si urmatorul text. Unii spun ca ii apartine lui Marquez, asa am crezut si eu cand l-am descoperit. Inclin sa cred, insa, ca e al altcuiva, pentru ca nu seamana deloc cu stilul lui. Al oricui ar fi, insa, cuprinde cateva idei foarte importante, care pe mine m-au impresionat, iar mesajul de ansamblu seamana cu cel din povestirea de mai inainte.


"Daca Dumnezeu ar uita pentru o clipa ca nu sunt decat o papusa de carpa si mi-ar oferi īn dar o bucatica de viata, probabil ca n-as spune tot ce gandesc, desi īn definitiv as putea sa gandesc tot ce spun. As da valoare lucrurilor marunte, dar nu pentru ce valoreaza ele, ci mai c*rānd pentru ceea ce ele semnifica. As dormi mai putin si as īncerca sa visez mai mult, de-abia acum īnteleg ca pentru fiecare minut īn care īnchidem ochii pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge īn timp ce altii ar sta pe loc, as ramane treaz īn timp ce toti ceilalti ar dormi. As asculta īn timp ce altii ar vorbi si, doamne, cum m-as bucura de savoarea unei īnghetate de ciocolata! Daca Dumnezeu m-ar omeni cu o farama de viata, m-ar īmpinge de la spate īn bataia soarelui, acoperindu-mi cu razele lui nu doar corpul, ci si sufletul. Doamne, daca eu as avea o inima, mi-as scrie ura pe un cub de gheata si as astepta ca soarele sa-l topeasca. As picta pe stele, cu un vis al lui Van Gogh, un poem de Benedetti si o serenada de Serrat pe care as oferi-o Lunii. As uda trandafirii cu lacrimile mele ca sa pot simti durerea spinilor si sarutul de culoarea carnii al petalelor proaspete. Doamne, daca as putea primi o farama de viata... N-as lasa sa treaca nici macar o zi fara sa le spun oamenilor ce iubesc, ca īi iubesc. As convinge fiecare femeie si fiecare barbat ca la ei tin cel mai mult si as trai īndragostit de iubire. Barbatilor le-as dovedi cāt de mult gresesc atunci cānd cred ca nu trebuie sa se mai īndragosteasca atunci cānd īmbatrānesc, fara sa stie ca ei īmbatranesc tocmai pentru ca īnceteaza a se mai īndragosti. Unui copil i-as face cadou o pereche de aripi, dar l-as lasa sa īnvete singur a zbura. Pe cei batrani i-as invata ca moartea nu vine o data cu varsta, ci o data cu uitarea. Īn fond, si eu am īnvatat de la oameni atātea lucruri...
Am īnvatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe vārful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este felul īn care urci pantele abrupte spre varf. Am īnvatat ca ori de cāte ori un nou nascut prinde cu pumnul lui mic, pentru prima oara, degetul mare al tatalui sau, il tine strāns pentru totdeauna. Am īnvatat ca doar un om are dreptul sa se mire cānd vede un om cazut, dar de fapt ar trebui sa īntinda mana sa-l ajute sa se ridice. Sunt o multime de alte lucruri pe care as putea sa le īnvat de la voi, desi, realmente, multe nu īmi mai vor servi la nimic, fiindca atunci cānd ma vor pune la pastrare īn acea cutie eu voi fi murit deja."
contraste
Diana Maria Te rog sa intri La dezbaterile hanului "Oameni realizati, nu conteaza cand, si ce esti ! Este acelasi text, ROSE
a lui Goodfroy, al tau usor mai lung. A fost deschis pe 1 august. Vrei sa facem aceleasi discutii pe ambele ?
nefertiti-old
Eu as spune ca nu e acelasi lucru. Aici se poate vorbi despre alte sensuri ale textului, iar cea despre oameni realizati poate sa ramana unde este, fiind vorba de interpretari diferite.
Diana-Maria
Subtitlul topicului este ,,Poveste de viata'' , Contraste. Nu vad cum Rose s-ar fi putut ,,realiza'' dupa ce a absolvit. E vorba despre realizarea unui vis, despre o implinire sufleteasca de care toti avm nevoie. Despre faptul ca , indiferent ce virsta am avea, putem sa avem un suflet de 15 ani.
Nu are nici o legatura cu oamenii realizati...
Afrodita
Frumoase texte, frumoase invataminte...Pacat ca, prinsi in valtoare vietii uitam mereu de ele...Cel putin eu..Am zile cand doar plang si nici macar un zambet nu-mi brazdeza fatza...Cel mult un rictus apare in coltul gurii...Apoi, dintr-o intamplare, ca si acum, dau peste asemenea texte si incerc sa revin la viata...Apoi iarasi vine cotidianul peste mine si uit...Insa un lucru stiu sigur: la vise nu voi renunta niciodata...Si mai stiu ca nu imbatranesti decat daca te simti batran...Daca te simti tanar, indiferent de varsta, tanar vei fi...
Ma uit la mama, are 44 ani...Zilele trecute cineva , in parc, i-a dat doar 32...De ce? Pt ca in sfarsit a reusit sa se simta tanara , chiar daca greutatile o cocoseaza...Pe cand eu, uneori, ma simt ca de 40...Si cand pot fi de 15 sunt cea mai fericita smile.gif
contraste
Realizarea din suflet, nu contul din banca ! Daca tu consideri ca asa ai o noua realizare, bucurate ! Fara polemica. Cu bine !
milimetru
Afrodita, păi mama ta, care are doar (aprox.) juma' din vīrsta lui Rose, e tīnără de totul lui tot, cum altfel?! E interesantă aritmetica pe care o faci. Păi Rose ce-ar trebui să spună: "eu cīnd mă simt ca de 70 de ani, sīnt cea mai fericită!"? Oricum, e clar: tu oscilezi īntre 15 şi 40 de ani! smile.gif
Eclectic
Uneori, ma simt mai batran decat sunt.
Alteori, mai tanar.
E pacat ca mi se intampla foarte rar sa ma simt ca si cand as avea varsta pe care o am.
Aramis
Mi-a placut textul si ce a spus Rose... In ceea ce ma priveste, pot spune ca am un milion de vise si ca in fiecare zi rad sau zambesc un pic. Zilele trecute cineva m-a caracterizat ca fiind "fata care rade mereu", desi nu este asa, am si eu momentele mele foarte proaste cand plang, tip, sunt rea cu cei din jur, dar dupa asemenea clipe imi dau seama ca nu se merita sa-mi irosesc energia intr-un asemenea mod si revin la buna dispozitie...
Afrodita
QUOTE (contraste @ 6 Aug 2004, 02:40 PM)
Realizarea din suflet, nu contul din banca ! Daca tu consideri ca asa ai o noua realizare, bucurate ! Fara polemica. Cu bine !

Nu stiu de unde ai inteles tu ca pt mine contul din banca inseamna o realizare...Poate pt altii, pt mine e doar un refugiu pt zilele negre ce va sa vie, atata tot biggrin.gif Si eu tot la partea sufleteasca ma refeream, insa ziceam ca datorita greutatilor zilnice, se cam uita ca si sufletelul are importanta lui sad.gif

Xcross, mai nou toata lumea ii da mamei 32 de ani, ceea ce ma amuza grozav rofl.gif Si da, oscilez intre 15 si 44, depinde cat de bine imi merge in ziua respectiva biggrin.gif

Aramis, asa sa fii, sa zambesti mereu smile.gif Si sper sa ai o multime de motive pt asta mwah1.gif
milimetru
@eclectic

La urma urmelor nu e chiar rea, zic eu, "variaţia" asta de vīrstă. S-ar putea să ne plictisim "evoluīnd" la aceeaşi etate, aşa că puţină variaţie nu strică. Numai că, avīnd (de exemplu) 25 ani, să nu ne simţim mai mult de 50 şi f puţin timp de 15!!

@aramis

Mă faci să... zīmbesc fată care rīzi mereu. smile.gif Fericiţi sīnt cei care te au īn preajmă!

@afrodita

Cel mai interesant trebuie să fie atunci cīnd mama "ajunge" la 32 iar tu "urci" la 44! rofl.gif
Afrodita
QUOTE (xcross @ 9 Aug 2004, 03:15 PM)

@afrodita

Cel mai interesant trebuie sć fie atunci cīnd mama "ajunge" la 32 iar tu "urci" la 44! rofl.gif

Aha se mai intampla si din astea biggrin.gif Atunci s-o vezi ce se oftica pt ca ii dau peste nas cand o ia valu' ...Da' dupa aia imi zice mersi si se mandreste ca mai si judec din cand in cand biggrin.gif Macar pt altii daca nu pt mine biggrin.gif
bufnitza
Sau despre a NU renunta la visele tale , indiferent de anii pe care ii ai . Si de a ramine cit mai copil .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.