Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Teatru De Razboi In Sudan
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
nefertiti-old
Sudanul are la dispoziţie 30 de zile pentru a stabiliza situaţia din provincia Darfur, unde se īnregistrează o gravă criză umanitară şi pentru a-şi dovedi disponibilitatea de cooperare cu organismele internaţionale. Aceasta este poziţia Naţiunilor Unite, exprimată īn rezoluţia Consiliului de Securitate. Rezoluţia ONU impune Guvernului de la Khartoum să pună capăt, īn termen de 30 de zile, atrocităţilor din provincia Darfur şi să dezarmeze miliţiile arabe. Īn cazul īn care acest lucru ne se va īntāmpla, Naţiunile Unite vor lua o serie de măsuri de ordin politic şi economic īmpotriva Sudanului.

Ce este, de fapt, in spatele acestui conflict?

sorin666
Militii arabe inarmate direct sau prin "inchiderea ochilor" de guvernul de la Chartoum, care se dau la africani ("negrii" dar sa nu ziceti ca sunt rasist...) fie ei crestini, animisti sau chiar musulmani...
Cine e insa in spatele "celor din spate" nu stiu....
Inorog
Poate arunc si eu o vorba "ca nuca in perete". La cati au murit pe-acolo pare lipsit de importanta sa ma refer la folclor. Dar asa am auzit, musulmanii au distrus in Sudan orice urma de vechi folclor african. E la urma urmei si asta o fapta foarte urata, sa dezradacinezi un popor.
carpatic
QUOTE
Sudanul are la dispoziţie 30 de zile pentru a stabiliza situaţia din provincia Darfur,
laugh.gif
Ultimatum-uri de tipul asta ar trebui emise, de dragul "exercitiunui de imagine", prin toate colturile lumii - cum ar fi Columbia, Cecenia sau -de ce nu- Afghanistan, Irak si Palestina. Geoana tocmai s-a plimbat prin Sudan, cu reporteri dupa el. A vizitat, ca un erou ce este, chiar tabere de refugiati, tabere organizate de autoritatile de la Khartoum pentru a adaposti "zeci de mii de refugiati din provincia Darfour care au fugit din calea atrocitatilor comise de rebeli". Ca in toate situatiile de tipul asta, si in particular ca in orice razboi civil, fiecare vede Albul si Negrul dupa cum ii convine. Cand turcii au facut varza Kurdistanul in urma cu 5 ani majoritatea "lumii civilizate" era de parere ca "bine le face". In Kosovo aceeasi lume civilizata a hotarat ca vinovati sunt sarbii si toata tara, de la Dunare la frontiera Macedoniei, merita si trebuie trecuta prin bombe. ONU fie a intrat in depresie pt. ca nimeni nu-l baga in seama si vrea sa faca pe desteptul, fie a primit comanda "de undeva" sa dea in Sudan si sa pregateasca drumul spre masuri prietenesti, adica distribuirea de ajutoare pacifiste sub forma de bombe cu uraniu imbogatit. In cazul asta, spun "ONU" ca si cum as spune "Popescu", si nu cred ca e nici o inadvertenta de exprimare sau concept.
Fiecare intelege si vede ce vrea, ce-i place, ce spune CNN-ul sau in cazul vizitei ministeriale, TVR-ul. Cine-i vinovat ? Cine nu e ???
Haideti domnilor, cine se bate de fapt in sudul Sudanului ? De ce ? Din februarie 2003 au murit 10 mii de oameni si 1 milion au pornit in pribegie. Bun, astea sunt "noutati". Dar cum era cand era pace in Darfour ? Hmmm... cand a fost pace in Darfour ?

1
2
sorin666
S-ar putea sa ai dreptate... mad.gif
Numai ca in acest caz particular nu sunt "musulmanii" ci "arabii" contra a tot ce misca "negru" inclusiv negrii musulmani...
Ma rog, caracterum musulman al expansiunii nu e de neglijat, dar intrucat nu se jeneaza sa "opereze" si pe coreligionarii lor cu pielea inchisa la culoare, problema e mai complexa...
carpatic
De fapt e o inadvertenta in modul la care Nefertiti a exprimat decizia UN.
QUOTE
The UN Security Council on Friday gave Khartoum 30 days to disarm the Arab militia known as the Janjaweed, which has been blamed for atrocities in Darfur, or face international sanctions.

Nu e vorba de a "stabiliza situatia in 30 de zile", ceea ce e un nonsens, ci doar recomandarea de a-si da de buna-voie cu stangu-n-dreptu', adica de a se opune tocmai propriei politici . E exact acelasi lucru cu ultimatumul dat de SUA lui Saddam inainte de invadarea Irakului - sa paraseasca puterea si sa plece. Sau talibanilor cand li s-a cerut sa il predea pe Ben Laden.
E un ultimatum stupid si irealizabil, si nu e nimeni cu capul pe umeri care sa nu-si dea seama de asta. O sa vedem bombardamente. Staff-ul CNN sau cliar RealitateaTV pot de pea-cum sa sara prin birouri si sa strige -Yupiii-iar va creste audienta. Daca mai mor cateva mii de negrisori sau arabetzi nu e nici o problema, doar n-a fost nici o problema cand in 1998 campionii democratiei mondiale au ras cea mai mare fabrica de medicamente din Africa sub-sahariana , ducand cica, dupa parerea unor "neaveniti" ca ambasadorul Germaniei in Sudan, la moartea a catarva zeci de mii de oameni din cauza lipsei de medicamente. Pana in 1999 n-a fost nici o problema nici in Timorul de Est, unde indonezienii sprijiniti logistic pe fata de SUA omorau intr-o veselie pe "separatisti".
La urma urmei baza americana de la Djibouti trebuie testata in termeni de operativitate si eficienta....
nefertiti-old
Pai nu ultimatumul ala formulat de ONU era esential cand am formulat subiectul, ci tocmai discutia care vad ca a inceput. Sigur ca ala e o chestie formala, ca si in multe alte cazuri, dupa cum chiar tu ai spus. Dar era un punct de plecare pt aceasta discutie.
carpatic
Sorine, problema intr-adevar "e mai complexa". Eu cred ca lucrurile care se vor intampla in curand in Sudan tin de o politica mult mai larga, de izolare a wahhabitilor sauditi (si concomitent a casei Saud) care va culmina cu rasturnarea regimului saudit, pe care "tot ei" (adica cei care-l vor da jos) l-au sprijinit timp de 60 de ani pt ca le convenea. Dar anul viitor acordul de concesiune a petrolului saudit inceteaza, conditiile pt unul nou ar fi mult mai proaste si sauditii (cei de la varf) isi baga singuri gatul in lat prin radicalismul lor si sprijinirea islamistilor radicali, prin politica interna demna de evul mediu timpuriu dar si prin lipsa de viziune (care merge pana la prostie) in relatiile internationale. Recentele luari de ostatici le-au probat incapacitatea nu atat de a actiona ci de a lua decizii logice si s-au lasat dusi cu presul in mod jalnic (despre asta mai pe larg am mai vorbit cred ca pe "Transplantul democratiei...").
O data taiat cordonul ombilical de peste Marea Rosie sudanezii de la putere vor fi rapid maturati si teoretic am putea vedea o alianta politica interna reformatoare sprijinita de Egipt sau/si Libia. Dar mai degraba ar trebui sa ne pregatim pentru inca o ocupatie neo-coloniala. Ca si cum Gordon, Kitchener sau chiar Churchill ar trebui reinventati. Si poate vom mai vedea si un "Mahdi" modern.
dead-cat
Kitchener a fost un criminal de razboi. daca cineva il copiaza in Sudan iese ca in Algeria. Somalia a aratat ca faza cu "peacekeeping" nu tine atita timp cit sunt suficienti bastinasi impotriva.
MIA
QUOTE (nefertiti @ 2 Aug 2004, 12:26 PM)
Ce este, de fapt, in spatele acestui conflict ?

Fiind doar la nivelul de pareri ( mai mult sau mai putin inspirate/documentate wink.gif ) dau si eu la plesneala o ipoteza. "Cineva" vrea sa "solicite la maxim" capacitatile ONU si ( oarecum implicit ) ale SUA pīna ... cīnd acestea vor da rateuri tot mai mari ... ph34r.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.