Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Muzica, Limbile Lumii Si Ascultatorul
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Muzica
Nightwind
Am o mica problema in definirea subiectului pe care l-am deschis si sper ca vor fi altii sa ma ajute pe aici.
In primul rand as vrea sa stiu daca exista printre vizitatorii hanului persoane care asculta muzica in limbi pe care le inteleg putin sau deloc si daca da, de ce o fac.

Cunosc multi care asculta (de fapt e mult spus asculta) melodii grecesti, turcesti sau arabe. La 90% dintre cazurile pe care le cunosc, persoanele in cauza nu ascultau de fapt cantecele respective ci le preferau doar pentru ritm, pentru dans.

Acum am sa merg catre ceea ce ma intereseaza de fapt. De ceva vreme am 'intrat' in muzica maghiara, de fapt in rock-ul si pop-ul maghiar. La inceput m-au atras melodiile, cele cantate la chitara acustica in special (si eu sunt un invatacel in ale chitarei) dar astfel am inceput sa invat si limba si apoi am descoperit si versurile unor melodii si astfel undele formatii au inceput sa-mi placa 'cu adevarat'.

Reactia celor din jurul meu? Elocvente sunt cuvintele catorva dintre cunostintele mele (destul de recent): "ESTI NEBUN????"

De ce?
Din cauza ca sunt roman si ascult rock maghiar? Sau frantuzesc? Sunt si piese folk chinezesti care-mi plac (desi pe ascestea chiar nu le inteleg, cu exceptia a catorva cuvinte disparate).

Iata cateva dintre formatiile/compozitorii/interpretii care au provocat reactiile de mai sus
(pentru cunoscatori, scuzati lipsa accentelor pe unde trebuie)

compozitori: Brody Janos, Tan Dun, Demjen Ferenc
formatii: Indochine, Manau, Bikini, Republic, Zanzibar, Tankcsapda, Fonograf, Piramis
interpreti: Coco Lee, Koncz Zsuzsa, Homonyik Sandor
genicon
Muzica indiana a avut succes in Romania intr-un timp. Probabil ca au ramas si putini nostalgici... La fel si muzica turceasca si greceasca. Nu cred insa ca placeau pentru altceva decat muzicalitate...

In ceea ce ma priveste pe mine, ascult hip hop francez, care suna tare, tare bine. Nu am facut franceza, nu stiu franceza, nu inteleg nimic. Am ascultat o data o trupa de rap din Zimbabwe, care canta intr-o limba foarte ciudata - mie mi se parea ca repeta acelasi cuvant, dar cu alte intonatii. Mi-a placut si asta. Am ascultat si ceva hip hop german, insa nu m-a atras prea tare.

Totusi, ca sa fiu sincer, sunt destule melodii in engleza in care nu inteleg ce se zice si cateva "bucati" romanesti pe care, de asemenea, abia le inteleg... biggrin.gif
Nightwind
Daca asculti hip-hop frantuzesc si-ti place hip-hop-ul in general pot spune ca e pacat daca nu intelegi versurile. Ai rugat pe cineva sa-ti traduca macar partial? smile.gif

Anyway si mie mi-au fost recomandate unele trupe frantuzesti de hip-hop si punk si desi nu prea imi place hip-hop-ul am ramas surprins de energia stilului frantuzesc vs stilul american.
NoMemory
Parerea mea este ca o buna parte a sentimentului generat de muzica este pierdut atunci cand nu intelegi limba in care au fost scrise versurile. Bineinteles exista genuri in care cuvintele nu inseamna nimic - muzica house (strict pentru dans), clasica (care ne invita spre visare sau spre dezvoltarea unei interpretari personale), baladele la chitara - tributare progresivului (ce bineinteles nu pot fi considerate un gen muzical ci mai degraba un exponent al virtuozitatii unor artisti precum: Alphonse Mouzon, Jason Backer, J. Satriani, Yngwie Malmsteen)

Un caz mai aparte presupun ca este muzica latino, destul de populara in tara noastra, unde prin apropriere lingvistica (dar si prin excesul de telenovele) majoritatea versurilor se pot intui si fredona...

In zilele noastre este din ce in ce mai greu sa te faci remarcat ca artist la nivel mondial daca piesele tale nu sunt in limba engleza. Exista bineinteles si exceptii care nu fac altceva decat sa intareasca regula.
Exemple: formatia ABBA, provenita din suedia, s-a consacrat cu piese in limba engleza. Goran Bregovic care in pofida faptului ca a pastrat linia melodica balcanica, a continuat sa scrie/preia piese sarbesti (sarbesti si muntenegrene tongue.gif) este recunoscut international nu prin melodii ca Mesecina, Cajesukarije Cocek, Kustino Oro, Borino Oro ci mai mult prin American Dreamers (feat. Jhonny Depp - probabil pentru publicitate), In my death car... Kalasnijkov (exceptia - "orientalism" cerut de Vest).

Au existat perioade in istoria muzicii in care lumea cauta doar anumite ritmuri si versurile veneau ca o completare. Una dintre aceste perioade este cea Reggae, atunci se promova pacea, o revitalizare a spiritului, homofobia, si mesaje cu tenta vulgara ("slackness" - din cate am vazut la un documentar). Ritmul venea din inima, ridica lumea in picioare, dar populatia alba nu intelegea in totalitate versurile deoarece erau cantate intr-un dialect infiorator jamaican. Dintre cei mai populari cantareti de reggae enumar: Peter Tosh, Shabba Ranks, Wailing Souls, Yellowman, Bob Marle (taticul), Ashwad, Big Mountain etc.

Genurile muzicale (opinia mea) in care intelegerea versurilor este esentiala sunt folk-ul, hip-hopul (despre care stiti voi ce am de zis...). Ce efect ar mai avea muzica lui 2pac (tot a fost el sanctificat) fara versuri... boring boring boring !
Veronika
Eu ascult rock sloven!

In prima faza era de nevoie, pt ca sunt studenta la limbi straine si studiind slovena, profa s-a gandit ca mi-ar fi mai usor daca as incerca sa descifrez ceva versuri... acum sunt total dependenta!!! Era tare haios la un moment dat, sa asculti muzica asta nebuna cu dictionarul in bratze, pe urma mi-am dat seama ca devenisera formatia mea preferata... E vorba despre Siddharta in caz ca e cineva interesat, sa stiti ca au si vreo cateva melodii in engleza - Autumn sun (silikon delta rmx) desi suna cam house, ar trebui sa va deschida apetitul...
Pentru cine vrea ceva in slovena as recomanda "Platina", varianta remixata sau "zoo 69"...

Ah, si daca totusi vreti sa mai si intelegeti ceva, sa ma cautatzi, ca va traduc eu! ohyeah.gif

Mai ascult si ceva rock in norvegiana si suedeza ... Cat despre franceza... "le grand secret" e super, si as putea s-o ascult ore in sir... cine a auzit de Indochine, stie ce vreau sa zic!
Nightwind
Am auzit de Siddharta, fratele meu are niste piese dar nu si-au gasit locul in playlistul meu, poate si din cauza ca dau asa rar pe acasa.
Totusi ... ai asculta chiar daca n-ai intelege?
Olaf
Mie imi place foarte mult Vladimir Visotsky. Pur si simplu imi place cum suna muzica si vocea lui. Imi pare rau totusi ca nu stiu rusa...
Ah, da, si ceva rock in germana si limbi mai nordice, dar am asa o vaga senzatie ca n-as intelege chiar daca as sti limba... ohyeah.gif
Nico
Imi place muzica irlandeza si din unele melodii nu inteleg mai nimic, sunt baladele lor. Unii au ras de mine cand au auzit ce ascult si s-au mirat ca imi place asa ceva. Unele melodii de pe cd-ul meu cred ca sunt foarte vechi.
Eu le prefer cateodata pt ca mai uit de ritmurile pe care le auzi zilnic mai peste tot. Chiar daca nu intelegi ce se canta, eu cred ca muzica poate sa transmita emotii oricum.
flu
Ok... Eu va inteleg pe toti, mi se pare perfect normal sa asculti hiphop francez sau german, punk scotian, muzica ruseasca, chinezeasca, ungureasca sau din Zimbabwe... Unele sunt combinatii ciudate/interesante care ies din tipare si cum mie nu prea-mi plac tiparele...

Eu unul ascult muzica populara tiganeasca thumb_yello.gif E foarte plina de viata, te prinde, unele sunt triste, altele vesele, interpretate excelent si cu mult suflet...

Si acum sa-i raspund si lui Nightwind, legat de partea de rock maghiar smile.gif... Majoritatea celor care le-am ascultat suna a rock anii '80 gen Compact, Holograf, numai ca nu le inteleg versurile...cum mie nu-mi plac Compact si Holograf...
Veronika
QUOTE (Nightwind @ 18 Aug 2004, 10:07 PM)

Totusi ... ai asculta chiar daca n-ai intelege?

Sigur ca da! Si nu sunt singura... uite, strainii de ce asculta "dragostea din tei" in draci, cand habar n-au o boaba romaneste (probabil ca daca ar intelege versurile si-ar pune ceva semne de intrebare in legatura cu facultatile mentale "a lu' o-zone" )

Am observat ca mai degraba ma atrage o voce care, academic vorbind, dracu' stie ce zice acolo, pe limba ei... parca ajunge mai repede la suflet daca nu intelegi versurile, pentru ca auzi ce canta ala acolo si tu nu poti decat sa-ti imaginezi ce zice... Ca pe urma vine si curiozitatea si ma chinui putin sa pricep un cuvant - doua... asta nu poate fi decat un lucru bun!

Cum ai zis si tu, de multe ori dai peste replica aia... "ESTI NEBUUUN(A)?" asta poate pentru ca nu toti sunt atat de deschisi cand vine vorba de a simti muzica, unii prefera doar sa o auda...
Nightwind
Excelent smile.gif

Muzica, limba universala smile.gif cu gramatica, vocabular si alfabet propriu smile.gif
contraste
Interpretii mari, au intotdeauna puterea sa transmita cu ajutorul liniei melodice sentimentele si mesajul versurilor. Cel care le asculta rezoneaza, si este firesc sa vrea sa stie ce canta . Asa mi-am tradus si eu cu dictionarele in mana multe cantece, din multe limbi. Si deobicei, ceea ce transmitea vocea, corespundea cu ce simteam eu si cu textul in traducere.
Nico
Cum am putut sa uit de Goran Bregovic?... Din curiozitate am cumparat unul din albume "Cantece de nunta si de inmormantare". Nu credeam sa-mi placa atat muzica tiganeasca. Melodiile de nunta erau asa vesele ca iti aduceau zambetul pe buze, celelalte, fara sa fie bocete, erau de o tristete calma dar sfasietoare. Cand ascultam cd-ul pur si simplu treceam de la o stare la alta, bucurie, tristete si iar de la capat, pentru ca melodiile alternau in acest fel. Limba in care erau cantate chiar nu mai conta si oricum erau orchestrate de exceptie.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.