Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Discriminarea
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
Pagini: 1, 2, 3
contraste
Ati fost vreodata nedreptatit?
Eu da, de multe ori.
Discriminarea poate fi pe criterii de sex, de etnie, de dizabilitati de apartenenta sociala.
La intrarea mea in viata, am facut ochii mari cam asa yikes.gif pentru ca educatia de acasa nu s-a potrivit deloc cu cerintele din targ .
Eclectic
Ce intelegi prin discriminare ?
contraste
Ceea ce DEX-ul explica foarte doct. Poporul spune "ce face popa sa nu faca norodul", Fabula vrem egalitate/dar nu pentru catei. Tu fa o medie. Este bine insa sa ai propria parere. Sunt convinsa ca fiecare o are, alaturi de propria experienta. De aceea sunt aceste discutii, ca sa invatam unii de la altii.
Te astept sa ne impartasesti din experienta ta.
OMU'BUN
Hm! Ciudat! Eu am primit cea mai desavarsita dovada de nediscriminare intr-o lume pe care poate foarte multi o considera ostila. In ciuda faptului ca sunt un emigrant ca atatia altii, niciodata nu am simtit un gust atat de amar al discriminarii asa cum l-am simtit in Romania. Poate in "culise", discriminarea se afla in elementul ei, dar in relatiile directe foarte rar se intampla sa vad un gest care sa lezeze orgoliul celuilalt. Ai o opinie, esti ascultat cu rabdare, desi mai la inceput cred ca e nevoie de un efort suplimentar de rabdare pentru ca omul sa inteleaga foarte clar ce ai tu in cap, intrucat limba ta se poticneste mult prea des pentru limita rabdarii unora. Ai o doleanta, nu conteaza cine esti si de unde vii: esti inteles la fel de bine ca oricare dintre cei "ai casei"!
Trist este ca romanul si-a extins obiceiurile si in lumea civilizata, iar daca la inceput un manager gandea pur occidental si n-ar fi indraznit sa apeleze la strategii parsive, dupa doi-trei ani de lucrat numai cu romani, pot spune ca a devenit prin... adoptie un "roman" desavarsit. Care - culmea! - face discriminari (cu romanii!!!) fara nici o jena, ba chiar cu zambetul pe buze. Discriminarea nu apare din senin, ci daca este stimulata de complexati - pe deoparte - si acceptata de "nesatui" sau orgoliosi- pe de alta!
Parerea mea este ca numai bunul simt este in masura sa anihileze orice tendinta de discriminare!
dandanescu
QUOTE (OMU'BUN @ 25 Jul 2004, 01:09 AM)
In ciuda faptului ca sunt un emigrant ca atatia altii, niciodata nu am simtit un gust atat de amar al discriminarii asa cum l-am simtit in Romania.

Imigrant unde anume? Ca nu e la fel peste tot...

Uite eu am simtit si discriminare , dar si invers! ca imigrant, in tari diferite...
contraste
niciodata nu am simtit un gust atat de amar al discriminarii asa cum l-am simtit in Romania


Exact despre asta as vrea sa discutam. Cum, de ce, in ce fel.
nefertiti-old
Si, totusi, la ce fel de discriminare te referi? Ai pus problema la un mod mult prea general. Da un exemplu.
OMU'BUN
sorry.gif Ohhh, stati usor ca ma intimidati!... laugh.gif
De mai bine de 4 ani sunt in Londra. Cu patru ani in urma nu stiam in limba engleza nici macar notiunile de baza ale lb. engleze, iar pt. mine mi se parea firesc ca "buna ziua" sa insemne unul si acelasi lucru cu "good day", "am nevoie de tine" (pentru ajutor) cu "I need you!", etc, etc. N-am facut in viata mea engleza si a trebuit sa ma adaptez din mers, chiar daca pt asta am starnit uneori cascade de ras. Si totusi mai degraba am vazut discriminari fata de irlandezi, decat fata de noi. Faptul ca ai o cultura generala apreciabila fata de multi dintre ei, faptul ca atunci cand ti sa da o sarcina dificila tu nu-i privesti cu sictir, ci cu zambetul pe buze, multumindu-le pentru increderea pe care ti-o ofera, faptul ca nu intri in jocul lor atunci cand te incurajeaza sa-l injuri pe unul sau pe altul, ci le iei apararea... si inca atatea alte fapte, banale poate, dar atat de... importante, ii determina pe ei sa te simta uneori mai vrednic decat ca pe unul dintre ei. Si nu o data chiar s-a intamplat sa fim preferati pentru niste joburi, in defavoarea unor meseriasi cu state vechi.
Discriminare aici am simtit cu predilectie din partea celor de culoare: foarte rar vei vedea in trafic un negru care sa te lase sa te infiltrezi si tu de pe un drum secundar, in timp ce ei par sa fi coborat din cocotier direct in BMW sau Mercedes (au o manie in a se da grozavi cu masini tari, iar daca-s mai tineri, cu boxele din port-bagaj de tremura asfaltul) fiindca iti zvacnesc in fata din orice directie, iar tu cum n-ai chef de accidente, trebuie sa faci tot ce poti sa-i eviti. La fel in autobuz sau metrou: nu prea vei vedea un/o negru/negresa care sa se sinchiseasca si sa-si ridice bagajul ca sa te asezi si tu, albul, de oriunde ai fi! Ciudat este ca in discutiile care se mai incing pe la magazine sau in alte locuri, tot ei sunt cei care se vor considera vesnic niste victime ale discriminarii!

Romania? hh.gif hh.gif hh.gif Cineva mai are dubii in acest sens? Se vor exemple? Pai mi-ar fi extrem de greu sa caut exemple de NEdiscriminare. Haideti sa nu mai amintim ce simte un roman in trecere prin Tg Mures sau alte zone populate predominant de cei de etnie maghiara! Oricum nu doresc polemici pe teme politice. Haideti sa nu vorbim nici de imaginea moldoveanului in ochii damboviteanului sa zicem si nu neaparat a bucuresteanului! Haideti sa vorbim numai de cum s-a simtit fiecare dintre noi in oricare dintre institutiile publice, fie ca e vorba de Politie, Posta, Financiar, Primarie, etc, etc,etc... Privirea aceea ostila de superioritate, de parca toti in jur ar fi prosti si put a rahat, tonul pe care se intelege sa se adreseze unui om, mult mai ofensator fata de modul de adresare catre un animal, sictirul si zeflemeaua pe care le vezi cu ochiul liber si in jurnalele televizate, pe mine nu ma face decat sa ma gandesc ca mai avem multi zeci de ani pana sa invatam sa ne comportam civilizat!
gio19ro
DISCRIMINARE
„Consider aceasta atitudine a domnilor chestori-principali de politie, Dumitru Sorescu si Gelu Drajneanu (nota redactiei: seful IGP si adjunctul sau), «de a-mi da demisia imediat din MAI», in conditiile in care nu am savarsit nici o infractiune, constituie un act grav de discriminare la adresa mea, avand dreptul, prin Statutul Politistului, la posibilitatea aderarii la orice asociatie cu caracter umanitar, profesional, tehnico-stiintific, cultural, religios, si sportiv-recreativ, fara a aduce indeplinire atributiilor de serviciu“, spune Gradinariu.

http://www.ziarulcn.com/index.php?pid=article&aid=6323
dead-cat
QUOTE

Imigrant unde anume? Ca nu e la fel peste tot...

Uite eu am simtit si discriminare , dar si invers! ca imigrant, in tari diferite...


in general depinde de tara respectiva si de tine. adica, daca vorbesti fluent limba tarii respective si reusesti sa te articulezi bine comparativ cu autohtonii, tendinta de a fi discriminat e mult mai scazuta in general, decit daca nu esti in stare sa comunici.
contraste
"Iata frumoasa, care iata vine" sa dea raspuns la aceasta intrebare, cu o alta ! Draga Nefertiti,discriminare de toate tipurile.
Uite, fiecare dintre semnatari si-a spus pasul. De toate tipurile, nu numai de un tip, ca sa nu fie ... discriminare. Dar este vorba de tara noastra in primul rand, pentru ca majoritatea aici traim si aici le ducem pe toate. Nu intalnesti - pe la gradinita-" nu face asa ceva, ca asa fac baietii"? Acum hai sa ne distantam, sa ajungem in dreptul vasrstei pe care o avem astazi, si sa purtam un dialog civilizat pe ceasta tema. Eu as vrea sa stiu cum recepteaza oamenii din diverse domenii de activitate si de diferite varste, acest fenomen.
si totusi, pentru o mai buna intelegere a ta,
- de sex
- de etnie
- de varsta
- sociala
- si tot ce mai aduceti voi.
nefertiti-old
Merci pentru amabilitate, dar toate astea le-am inteles de la inceput. Ma gandeam doar ca vei porni discutia de la un exemplu concret, pentru ca asa, la modul general, pseudofilosofic, putem expune o gramada de bla bla-uri. Dar, faca-se voia ta. wink.gif Si, daca tot vrei sa ramanem in spatiul mioritic, as putea spune ca discriminarea la noi nu se manifesta decat in cazuri izolate. Ma gandesc in primul rand la tigani, desi nu imi face placere sa o recunosc, la aroganta unor functionari in raport cu muritorii de rand... Ma rog, chestii din astea. In nici un caz nu cred ca se poate vorbi de un fenomen al discriminarii sexuale, de exemplu. Ca mai apare cate un mascul care crede ca apartine vreunei rase superioare, e posibil, dar nu e un fenomen. Epoca feministelor imi place sa cred ca am depasit-o. Cum spuneam, astea sunt generalitati.
contraste
[SIZE=14]Ba in privinta tiganilor, pot afirma in multe cazuri ca este tocmai invers. Vezi furturile numai de la romani ! Asta nu e discriminare? De ce nu fura de la ei? Cat despre spatiul mioritic, nu trimit pe nimeni, numai ca ce stiu eu, nu este prea insemnat. Dar va spun. Cunosc mama unei prietene, si ca ea multe altele, care a fost data in somaj si apoi ... in neant, fara nici un serviciu, pe unde apuca, pentru ca are 54 de ani, nu o angajeaza nimenea. Discriminarea de varsta, nu ? Se prefera in general tineretul pentru ca are salariu de incepator. Noroc cu legea cu plata de la buget a angajatilor in varsta, a reusit si a gasit ceva acum de curand. Anunturile din ziare spun clar varsta pe care o prefera angajatorii.
. Dar sunt oameni car[COLOR=red]e nu sunt angajati conform cu ce a zis aceasta doamna, pentru ca la o anumita varsta trebuie platita si vechimea, care fiind mare, angajatorii nu vor. Cat despre aroganta unor functionari, intra de rog La dezbaterile Hanului si vezi "Sanatatea sa insanitatea actului medical" si vei vedea ca de aceasta aroganta sufar si eu, si foarte multi altii ca mine. Fara discriminare aceasta aroganta.
Ar mai fi o problema, de care s-au lovit multi, si uite ca acum o postez, diplomele eliberate de facultatile private, sunt o metoda sigura ca posesorul lor sa fie jignit de o anume categorie de oameni, care nicicum nu cred ca invatatura este un produs care in capitalism se vinde pe de o parte, si se cumpara pe de alta parte cu bani, pe de alta cu invatarea continutului invatarii, platindu-se astfel doua preturi: unul al invatarii, altul al platii in sine. Nu, acesti limitati considera ca se cumpara cartonasul, diploma. Ati intalnit?

Omule Bun, ceea ce ai spus tu este imaginea ramasa de acum 4 ani? Daca da, sa stiica acum este muuuuuuuuuult mai tare si mai mare diferenta !
Multumesc pentru raspunsul ta,GIO dar sa inteleg ca subscrii spuselor domnului Gradinaru, sau ai propria ta parere?
nefertiti-old
Da, chestia cu angajarile conditionate de o anumita varsta e o realitate. Si inca una trista. Dar, practic, tu vezi vreo rezolvare? Ca uneori cei care pun conditia asta au dreptate. Cat despre treaba cu diplomele de la particulare, e mai mult o chestie de mentalitate, care in timp va disparea. Ea a fost alimentata de faptul ca, imediat dupa '89, particularele au aparut ca ciupercile dupa ploaie, fara a oferi garantia unui invatamant de calitate, erau veritabile fabrici de diplome. Dar lucrurile s-au mai schimbat.
contraste
Draga Nefertiti, tu ce ai vazut in jurul tau? Ce manifestare a discriminarii?
gio19ro
QUOTE (contraste @ 27 Jul 2004, 01:24 PM)
Multumesc pentru raspunsul ta,GIO dar sa inteleg ca subscrii spuselor domnului Gradinaru, sau ai propria ta parere?

Pai Nefertiti voia un raspuns concret asa ca i-am gasit un raspuns concret. Iar daca lucrurile stau intr-adevar asa, atunci subscriu la spusele domnului Gradinaru.
dead-cat
QUOTE

Dar sunt oameni care nu sunt angajati conform cu ce a zis aceasta doamna, pentru ca la o anumita varsta trebuie platita si vechimea, care fiind mare, angajatorii nu vor.

poti cita te rog din legea care-l obliga pe un angajator privat sa plateasca un om mai batrin mai mult decit pe unul mai tinar?

QUOTE

Ar mai fi o problema, de care s-au lovit multi, si uite ca acum o postez, diplomele eliberate de facultatile private, sunt o metoda sigura ca posesorul lor sa fie jignit de o anume categorie de oameni, care nicicum nu cred ca invatatura este un produs care in capitalism se vinde pe de o parte, si se cumpara pe de alta parte cu bani, pe de alta cu invatarea continutului invatarii, platindu-se astfel doua preturi: unul al invatarii, altul al platii in sine. Nu, acesti limitati considera ca se cumpara cartonasul, diploma. Ati intalnit?

exista institutii de invatamint cu mai mult si mai putin prestigiu. cele particulare nu sunt suficient de "established" ca sa aibe un renume grozav (la noi). daca universitatiile particulare vor "produce" preponderent oameni competenti (sau mai competenti decit cele de stat) li se va duce renumele destul de repede. daca nu...

din nefericire, singurul lucru ce-l demonstreaza o diploma este capacitatea de-a trece timp de 4+ ani de niste examene. nu spune mai nimic despre gradul de professionalitate al posesorului. iar cea din urma calitate e cea mai importanta.
Dark Angel
Daca cuantumul retributiei poate fi considerat o discriminare inseamna ca si eu am suferit de asa ceva.
Nefiind posesoare a unei diplome care sa ateste faptul ca am absolvit vreo facultate,nu a contat ce stiu sau cat de bine fac ceea ce stiu. Erau altii care avea acea diploma, deci stiau din start mai multe decat mine.
Nici la ora actuala in firma in care lucrez nu exista o singura persoana care sa-mi tina locul.
Persoanele"cu diplome" au tot timpul intrebari la care eu trebuie sa le furnizez raspunsuri: una vrea s-o invat engleza, cealalta ma pune sa-i traduc mail-urile primite din Olanda si apoi s-o ajut sa dea raspuns, de ce aia se face asa, cum se face ailalta...In birou suntem 3 tipe, unul dintre cele doua telefoane e 100% in sarcina mea, n-ar raspunde vreuna la el nici moarta. Le e frica sa nu sune sefu din DE si sa trebuiasca sa-i raspunda ceva.
Sunt departe de a fi o victima, nu mi-a fost jena niciodata sa-mi cer drepturile sau sa spun daca nu mi-a convenit ceva. Sunt inca la firma aceasta pt. ca deocamdata n-am gasit o firma care sa ma plateasca mai bine. O sa plec intr-o zi si-o sa-i las cu toate pe cap.
Am fost la multe firme " cu pretentii" dar nu m-au impresionat. Ce am invatat eu aici in doi ani si jumatate n-as fi putut invata la vreo alta firma din Ploiesti. Am stat aici ca sa acumulez.
Cred c-am sa plec sa lucrez undeva in publicitate sau ca translator, asta imi place. M-am saturat de contabilitate si de hartogaraie.
Acum sunt studenta la Litere, dar nu le-am spus la job nici ca dau la facultate, am invatat in doua saptamani.
contraste
DED CAT este vorba de salariu + vechimea in munca un spor de drept si care nu se vrea de fapt. Vechimea in munca se plateste, si aceasta nu s-a vrut platita.
Iar diplomele, cele de la stat cand sunt prezentate, sunt buuuuuuuuuuuuuuuune, fara sa mai fie testat preopinentul, iar omul posesor al unei particulare, este " prost vazut".
Multumesc pentru raspuns. Vrei sa dai si tu un exemplu despre cele intalnite in viata ta?
Daga FLOWER, ma bucur ca ai avut ce invata la locul tau de munca si ca il apreciezi din acest punct de vedere. Dar daca nu esti platita suficient in raport cu cuantumul muncii pe care il prestezi este una, daca ai 20 de ani vechime in munca ti se cuvine o suma ca vechime, si este altceva. Si poate si studiile trebuiesc terminate, nu ? Doamna despre care am facut vorbire avea studii, SI O VECHIME MARE 20 ani care nu i se voia luata in calcul.
nefertiti-old
Chestia asta cu discriminarile e relativa. In cazul de genului celui al lui Flower, de exemplu, poate ca pentru un anumit post e prevazut expres ca ocupantul sa aiba studii superioare. Mai ales ca sa primeasca un salariu mai mare. Si atunci unde e discriminarea? Daca asa se cere, asta e. Asa putem vedea discriminari in orice.
Dark Angel
Contraste, sporul pentru vechime in munca reprezinta un procent care se aplica la salariul tarifar sau este inclus in salariul tarifar. La firma unde lucrez eu este inclus in tarifar. Un angajator privat nu are nici o obligatie conform legislatiei in vigoare de a acorda angajatilor sai acest spor.Stiu acest lucru deoarece la noi la firma a fost o adevarata tevatura datorita sporului de vechime( Directoarea Financiara nu voia sa-l mai acorde). Doamna care e Inspector de Personal la noi la firma a mers si la DRMPS si a capatat acelasi raspuns: un angajator privat ofera acest spor numai daca doreste, nu e obligat nicicum de legislatie sa faca acest lucru.
contraste
In ochii acelei doamne si a tuturor celor cu 10, 15, 20,........ani vechime( si domni) in raport cu 1, 2, 3, 4, 5, ...9 ani vechime, este o discriminare, tocmai de aceea la tine la firma - si in alte firme - au fost discutii.
dead-cat
QUOTE

DED CAT este vorba de salariu + vechimea in munca un spor de drept si care nu se vrea de fapt. Vechimea in munca se plateste, si aceasta nu s-a vrut platita.

poti detalia ce inseamna "spor de drept"?
si exista vreo lege care spune "omul cu X ani vechime trebuie platit mai mult ca cel cu Y (X>Y)" ?

QUOTE

Iar diplomele, cele de la stat cand sunt prezentate, sunt buuuuuuuuuuuuuuuune, fara sa mai fie testat preopinentul, iar omul posesor al unei particulare, este " prost vazut".

pentru ca universitatile particulare nu si-au facut inca un renume.
cind incepi cu o firma de facut brifcor, n-ai cum sai ai, in mod rezonabil, pretentia sa fi la fel de cunoscut ca coca-cola, oricit de bun ar fi brifcorul.

QUOTE

Sunt inca la firma aceasta pt. ca deocamdata n-am gasit o firma care sa ma plateasca mai bine. O sa plec intr-o zi si-o sa-i las cu toate pe cap.

e o atitudine cit se poate de corecta. gasesti pe unul care plateste mai mult, de duci la el. relatia dintre angajat si firma e una comerciala si nu de suflet. mergi acolo pentru ca primesti bani. si daca nu-i mai primesti, sau crezi ca nu-s destui, te duci in alta parte.

dar nu stiu cit de relevanta e povestea cu diplomele...conteaza ce diplome au persoanele respective, in ce domeniu, care le este productivitatea, ce profit aduc angajatorului si nu in ultima instanta, talentul de self-marketing.
am cunoscut profesionsiti fara diploma si oameni cu diploma care habar n-aveau si nici nu-i interesa. depeinde de individ.

anumite joburi necesita studii superioare, deoarece sunt cu drept de semnatura. oricit ai fi de buna, n-ai cum sa autorizezi un proiect de constructii, de ex., prin semnatura ta fara diploma. iar ce plateste seful in exemplul meu nu e neaparat cantitatea de munca, ci responsabilitatea asumata prin semnatura.
Dark Angel
Nefertiti, toate trei( eu si cele 2 colege din birou) ocupam acelasi post-contabil. Eu fac de trei ori mai multa treaba decat ele doua si de mult mai multe ori mai bine. E usor sa-ti dai seama cand un om e competent sau nu, mai ales daca esti in bransa. Eu stiu ca daca omul e mai prost platit trebuie sa lucreze mai putin sau mai prost decat cel care e mai bine platit, asta independent de diplomele pe care le are.
Eu am avut marele avantaj al versatilitatii( adica am facut de toate, cam in toate departamentele) si daca maine plec de aici o sa-si puna mainile-n cap, basca pe Dl. Rempp din DE.
Nu mi-ar fi teama sa plec de-aici, nu e multa lume care stie sa faca ce fac eu, imi pot gasi usor de lucru, numai ca in Ploiesti e destul de greu sa gasesti un job platit cu mai mult de 300 euro/luna...dar nimic nu e imposibil. Problema e ca as afecta si alte doua persoane( sora si sotul meu) care lucreaza tot aici, si nu stiu daca lor le-ar placea foarte tare chestia asta.

Chestia cu salariul mi se trage de la faptul ca nu tac din gura cand nu-mi convine ceva, ca nu o "perii" pe sefa, si pt.ca se oftica din cauza ca-s mai tare decat ea si ca-s constienta de asta, de faptul ca ma place mai mult echipa din DE si n-o abordeaza nimeni decat prin intermediul meu, ca nu-i raspund aia la mail-uri daca nu-i sun eu...diverse.
contraste
dead-cat , este adevarat ca brifcorul nu este coca-cola, dar cand vezi prima data sticla ce faci ? O arunci din prima, sau o gusti? Asa trebuie si omul testat, nu cum s-a procedat in unele cazuri de care am avut eu cunostinta citind presa, pur si simplu refuzati din start, ca nu scrie "de stat"pe diploma lor. Vezi intai daca este un pacalici, apoi dai cu parul. Eu vreau sa subliniez ca inca se pune accentul pe "am o diploma", si nu AM PROPRIA VALOARE. Diploma nu este degetul in spatele caruia sa te ascunzi. Dar nici nu trebuie ignorata atunci cand o prezinti. flowers.gif

flowers.gif Pentru tine FLOWER si reusita ta la facultate.
Cazul lui FLOWER care desi presteaza aceeasi munca ca si colegele, nu are aceeasi valoare din cauza lipsei cartonasului.
dead-cat
pai unde vezi tu ambele prima oara, fara sa fii tarzan rapit din jungla.
cu brandurile (respectiv institutiile de renume) cresti ca doare d-aia sunt "established" iar cele necuonscute trebuie sa-si cistige renumele.

iar daca ma-ntilnesc cu un absolvent oxford si unul al scolii ajutatoare poplaca-triaj, bazat pe renumele institutiei, eu ii acord un credit de credibilitate celui de la oxford, desi m-as putea insela. dar riscul sa ma-nsel e mult mult mai mic decit invers.
Dark Angel
Dead-cat, de-aia firmele serioase care fac angajari apeleaza la secialisti: firme de recrutare personal, psihologi, etc. Se dau tot felul de teste, eu am dat asa ceva, am luat cel mai mare punctaj( mai mare decat directorul si directoarea financiara) si la ce m-a ajutat? Sa stii ca deranjeaza foarte tare recunoasterea capacitatilor celui de langa tine. Adica sa scrie negru pe alb ca e mai bun decat tine, desi iti este subordonat.
Nici nu se pune problema de drept de semnatura: niciuna nu semneaza balante sau bilanturi,deconturi de TVA, etc. nici macar Directoarea Financiara, ea ar semna saraca dar nu stie nici macar sa faca Note Contabile, daramite altceva, asa ca le face altcineva, un tip de la Garda pe care-l plateste super-bine.

Astea sunt conditiile din RO, numai cine nu a lucrat poate spune ca e altfel.
contraste
dead-cat tocmai aici consta discriminarea. Oxford-ul este ce este, iar cealalta nu-i nimica. Dar cei doi absolventi sunt oameni, dintre care unul este DISCRIMINAT pentru ca nu a avut sansa sa aibe o astfel de diploma. Dar capacitatile sale sunt tot la fel de mari, ba mai poseda si acea versatilitate pe care orice om care se stie "inferior" (!!!???@!!! ) o are, tocmai ca sa faca fata. Pe cand celalat, nu neg, este o capacitate - si nici nu consider ca poate se ascunde in spatele diplomei - este favorizat din start. Aceasta este discriminarea. Tu ai intalnit discriminati in viata ta sa ne spui povestea lor asa cum am spus-o si eu pe a altora? Sau ai fost tu insuti discriminat?
dead-cat
de cind e a invata din experienta, discriminare?

bineinteles ca oxford (simbol pentru institutii de la care te poti astepta pe buna dreptate la un nivel ridicat al absolventiilor, renume cistigat in timp) e cineva, iar altele s-ar putea sa nu fie (in multe cazuri e clar ca nici nu sunt, fie ele particulare sau de stat).

de unde stii ca "capacitatiile" sunt la fel de mari? de unde stii ca valorificarea acestora e la fel la un om cu o pregatire mai slaba?

si ce am eu personal cu toata treaba? daca eu am fost discriminat sau nu, sau daca am intilniti discriminati (sau se credeau discriminati) nu e de nici un fel statistic reprezentativ, cum nu e nici experienta ta, sau a oricarui altuia.

contraste
si ce am eu personal cu toata treaba? daca eu am fost discriminat sau nu, sau daca am intilniti discriminati (sau se credeau discriminati) nu e de nici un fel statistic reprezentativ, cum nu e nici experienta ta, sau a oricarui altuia. [/QUOTE]Dead-Cat , afirmatia de mai sus iti apartine. Tu ai intrat pe acest topic, fireste deschis oricui . Incearca sa te concentrezi asupra subiectului, caci intr-adevar sunt oameni asupra carora au actionat discriminari. Eu ma bucur pentru mine ca sunt un om realizat din toate punctele de vedere, si nu am de ce sa fac obiectul unor astfel de discutii.Dar asta nu inseamna sa intorc capul cand vad pe altii in acest impas. Aceste discutii - purtate insa cu mare seriozitate - vor sensibiliza ceva, candva, pe cineva, sau crezi ca acest Han a aprut pour les fleures de coucou ?
Uite, inca un subiect : ati intalnit tinere doamne carora li s-a refuzat angajarea "pana dupa ce nasc" ?
Nu credeti ca este aceasta o discriminare?
MIA
QUOTE (contraste @ 27 Jul 2004, 01:24 PM)
Se prefera in general tineretul pentru ca are salariu de incepator.

Mă îndoiesc că aceasta e principala motivaţie totuşi, Depinde aici şi de slujbă, dar ca părere personală cred că principalul motiv al angajării tinerilor este faptul că aceştia ... pot fi iesploataţi/fraieriţi mai uşor ... tongue.gif

QUOTE

Oxford-ul este ce este, iar cealalta nu-i nimica. Dar cei doi absolventi sunt oameni, dintre care unul este DISCRIMINAT pentru ca nu a avut sansa sa aibe o astfel de diploma


Acuma depinde de ce înţelegi prin "şansa" respectivă. rolleyes.gif
În principal însă ce spui tu e o aiureală - deoarece cea mai simplă argumentaţie ar fi că cel ce a urmat ( şi a plătit pentru asta !! wink.gif ) cursurile la Oxford a ales să facă la momentul respectiv o investiţie pe care şi-o recuperează în prezent ... smile.gif
Ce spui tu e pe undeva ca şi cum ai zice că unul care işi ridică dobânda de la CEC pentru 100.000.000 lei e discriminat faţă de cel ce încasează profitul de la o afacere rentabilă în care a investit aceeaşi sumă. laugh.gif laugh.gif
contraste
MIA, te rog, nu este exemplul meu -ma refer la numele de Oxford -este al lui DEAD-CAT si l-am preluat ca sa pot discuta. Dar este adevarat ca se investesc bani intr-o facultate, dar pana la a rade de acest fapt........ Te rog sa retii ca in domeniul in care a vrut sa se angajeze o cunostinta se cauta nod in papura la absolventii de institutii de invatamant superior private. Daca nu iti place exemplul, cauta te rog tu un altul, pentru ca sunt sigura ca te lovesti frecvent de asa ceva. Eu am dat cele doua exemple ale cunostintei si mamei prietenei mele, pentru ca le stiam, dar sunt convinsa ca se prefera. Ori aceasta preferare poarta numele de .........In mod sigur, limbajul meu este departe de cel al unui avocat, el ar sti si litera din lege, dar nici al tau nu este mai aproape, si, toturi, uite ca putem discuta, ca simpli oameni, care au o discutie, pornita de la un subiect omenesc. Nu crezi ca se poate?
dead-cat
dar nu-i asa ca ti-e clar ca experienta personala e statistic irelevanta?

din faptul ca eu am fost discriminat sau nu sau ca tu cunosti cazuri de discriminare, nu se pot trage concluzii generalizate.
contraste
Nu tragem concluzii si nu generalizam, si nici nu atribuim nimanui ceea ce gandim si spunem , doar analizam si purtam discutii cat se poate de civilizate si in topic, da? Din discutie se naste cunoasterea pe toate laturile. Ca si in celelalte topicuri, nu?
Ovidius
@Contraste
QUOTE
Te rog sa retii ca in domeniul in care a vrut sa se angajeze o cunostinta se cauta nod in papura la absolventii de institutii de invatamant superior private

Dupa parerea mea, facultatile private sunt vazute prost din urmatoarele cauze:
1) Sunt foarte multe neacreditate sau chiar neautorizate. Adica iesi de acolo cu o diploma care nu valoreaza nimic si atunci ai pretentia sa fii tratat la fel cu cei ce au absolvit o facultate acreditata?
2) Toti bashtanii (directori, afaceristi, bisnitari, etc) isi dau copii la facultati particulare, unde acestia isi fac de cap dupa bunul lor plac luandu-si examenele fara nici macar sa se prezinte. Din cauza asta, cei care sunt silitori si aleg facultatea particulara din cu totul alte motive decat cei mentionati mai sus, vor fi discriminati.
3) Prestigiul, care se castiga in timp si cu eforturi mari. Si vorbesc de un prestigiu real, nu de reclama de pe marginea drumului sau de la TV.
4) Calitatea sistemului privat care este ceva mai slaba decat cea de stat, pentru ca aici se urmareste in primul rand bisnisul si apoi rezultatele studentilor.
Mara
Hmm, am absolvit o facultate particulara, mi-am luat licenta la stat si la nici un interviu, si au fost multe, nu am fost discriminata datorita facultatii absolvite. Cat timp candidatul la postul respectiv este capabil sa convinga angajatorul asupra calitatilor sale, va asigur ca originea diplomei nu are nici cea mai mica relevanta.

Daca intervievatul este proaspat absolvent se va pune accent pe personalitate, studii etc. Din cate stiu este in vigoare o lege conform careia societatea care angajeaza proaspat absolventi este subventionata cu 75% din salariul net al persoanei in primul an de la angajare, avand obligatia sa nu termine contractul timp de trei ani. Deci angajatorul este sprijinit sa recruteze tineri. Indiferent de facultatea absolvita!!! Cat despre o persoana cu ceva vechime, la interviu se va insista asupra experientei dobandite in timp, in nici un caz asupra studiilor! De fapt persoana respectiva trebuie sa convinga societatea ca este o buna achizitie. Daca reuseste acest lucru, va fi angajata. Daca nu... va spune ca a fost discriminata! wink.gif Nu contest ca exista discriminare, dar daca omul este competent, nu cred ca o firma va risca sa-l piarda din asemenea ratiuni!

A, si nu prea inteleg de ce o persoana cu vechime in munca trebuie platita mai mult decat una tanara, pentru aceeasi calitate a muncii! Inteleg sa fie rasplatita fidelitatea angajatului care a petrecut 20 de ani intr-o unitate, dar daca este proaspat angajat de ce ar trebui platit mai mult ca unul tanar?! blink.gif
MIA
QUOTE (contraste @ 28 Jul 2004, 04:29 PM)
Te rog sa retii ca in domeniul in care a vrut sa se angajeze o cunostinta se cauta nod in papura la absolventii de institutii de invatamant superior private.

E vorba totuşi de instituţii de învăţământ superior private româneşti - nu ? wink.gif
Şi pe undeva nu mă miră. Dacă aş fi patron şi eu aş avea pe "lista neagră" cel puţin câteva universitate private ... ph34r.gif - deşi de când cu mărirea excesivă a numărului de locuri la universităţile de stat ... în 2-3 ani nu o să mai fie vorba de vreo diferenţă semnificativă. rolleyes.gif
dsrk3r
Stiti de experimentele si cursurile lui Jane Elliott ? Cele cu "Brown Eyes, Blue Eyes".

http://www.magenta.nl/EyetoEye/contraste.html

http://www.horizonmag.com/4/jane-elliott.asp

Mie imi place mult tipa.
contraste
Da, MARA, ma bucur pentru tine. Cunostinta mea de care aveam stiinta ca intampina astfel de greutati, si pe care v-am dat-o exemplu, este la polul opus tie. Sau a fost, pentru ca poate si-a gasit si ea locul. Eu insa sunt foarte curioasa sa aflu atat parerile celor realizati ca tine, si a celor care au intampinat greutati. Si sa se explice in ambele cazuri, ca sa invete toti cei ce citesc cate ceva de la fiecare. Ca la Anton Pann: de la lume adunate, si-napoi la lume date.
De aceea am deschis acest topic. Cand eram copila, adultii imi spuneau ca ce fac eu nu este pentru o fetita... Bine, este mult de atunci, dar sunt sigura ca tot astfel de intrebari incomode puneam. Si tot tributara curiozitatii a ceea ce se petrece in jurul meu am ramas. De aceea as vrea sa extindem zona, si, daca se poate, si alte exemple.
In DEX scrie :"Discriminare = deosebire, distinctie neta facuta intre doua sau mai multe lucruri, idei, etc. Lipsire de drepturi, de natura a crea o situatie de inegalitate a unor state, a cetatenilor, sau a unor persoane fizice sau juridice pe baza unor consideratii nelegitime de apartenenta la o anumita oranduire social-economica, grupare politica, nationalitate, sau rasa".
Eu imi permit sa adaug si de sex. Cine s-a mai confruntat cu asa ceva? Sau cine mai cunoaste asa ceva? Fiecare este liber in limita bunului simt sa abordee un subiect.

dsrk3r @ multumim de adrese. Acum nu le-am putut accesa, dar voi mai incerca.


contraste
Am gasit un forum - acesta www.atentie.info, unde s-a propus spre discutie acest subiect: Respingerea pentru lipsa de experienta nu e discriminare". Ce credeti?
dead-cat
daca un anumit job necesita un anumit nivel de experienta, cum sa fie discriminare? inseamna ca candidatul nu e suficient de calificat.
experienta e cea mai insemnata caracteristica..
Mara
Codul Muncii precizeaza:

"Art. 5. - (1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. 2), dar care produc efectele unei discriminări directe."

Ca atare, in Romania, a respinge un agnajat pe baza lipsei de experienta nu este reprezinta discriminare. De altfel, este de bun simt. In fond experienta este unul dintre elementele cele mai importante pentru care este angajat un individ.
Ovidius
QUOTE
Am gasit un forum - acesta www.atentie.info, unde s-a propus spre discutie acest subiect: Respingerea pentru lipsa de experienta nu e discriminare". Ce credeti?

Pai daca ar fi discriminare am ajunge iarasi in comunism unde toti eram egali indiferent de ce faceam, munceam sau gandeam. Cred ca zicala urmatoare este de referinta pentru comunism: Cine-i harnic si munceste are tot ce vrea. Cine-i lenes si chiuleste are tot asa.
contraste
Asa este si firesc, sa stii, sa cunosti, sa ai experienta. Nu poti pune un absolvent ori cat de mare i-ar fi media de absolvire - langa un practicant al meseriei. Stim cu totii ca teoria nu se prea potriveste cu practia. Vroiam sa stiu daca ati intrat si voi pe site si daca vi se pare relevant. Mai ales ca dumnealor au anuntat martea o conferinta pe yahoo messenger. Aveti idee?
sorin666
Deci daca angajatorul mioritic nu e suficient de bizon sa iti spuna in fata "nu te iau, bai tigan musulman si homosexual, bagam'ash picioarele in partidul, sindicatul si puradeii tai" , nimeni nu poate dovedi nimic... rofl.gif
contraste
Asta cam asa-i sorine !
dsrk3r
QUOTE
Ca atare, in Romania, a respinge un agnajat pe baza lipsei de experienta nu este reprezinta discriminare. De altfel, este de bun simt. In fond experienta este unul dintre elementele cele mai importante pentru care este angajat un individ.


Nu cred ca lipsa de experienta e discriminare. Daca ai nevoie de senior nu poti angaja un junior. Problema cred ca e respingerea candidatului pentru supra-calificare. Argumentele angajatorilor sunt de tipul:
- asta o sa vrea salariu mai mare
- nu o sa fie motivat in postul asta pentru ca are asteptari mai mari
- o sa plece cand va gasi ceva mai bun

Unii resping supra-calificatii din start si atunci cand supra-calificarea poate fi un avantaj, sau avantajul e mai mare decat dezavantajul. Din fericire la noi nu prea gasesti supra-calificati asa usor. In occident insa au o problema destul de mare.
sorin666
in OCC. nu e nici o problema, supra-calificatii sunt rari peste tot, ceea ce se mai gaseste sunt SUPRA-CALIFICATII BATRANI si aia zau ca nu au cautare...
contraste
Si uite-asa un nou paradox, acceptat ca atare : super calificatii batrani, fara cautare, dar cu foarte mare experienta !
Mara
Legat de ce a spus dsrk3r, o fost colega a incercat sa se angajeze vanzatoare la un magazinel. Marea ei greseala a fost ca a mentionat ca a terminat o facultate. Automat a fost respinsa pe motiv ca probabil va pleca prea repede de acolo. Ceea ce probabil si s-ar fi intamplat... Eu totusi nu cred ca este discriminare si asta pentru ca nu se potrivea cerintelor postului.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.