Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Jocurile Olimpice De La Atena 2004
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Divertismentului > Sport
Pagini: 1, 2
Marcus
Jocurile Olimpice de la Atena
13 august - 29 august 2004

Fenomen universal prin excelenta, punte de intalnire egala si dreapta intre popoare, Jocurile Olimpice polarizeaza in acelasi timp cele mai nobile ambitii nationale, mobilizand constiinte si energii, inmanunchind emotii si sperante.
Esenta lor este profund umana si idealurile care le-au inspirat au supravietuit peste veacuri, ceea ce a facut posibil ca ele sa fie reluate la sfarsitul sec. al XIX-lea si sa se impuna azi ca o grandioasa sarbatoare a tineretului sportiv din lumea intreaga.

Origini
Originea Jocurilor Olimpice se pierde in negura vremurilor. Unii cercetatori ai genezei olimpice afirma ca asemenea intreceri s-au organizat inca de acum 4000 de ani! Anumite puncte de referinta s-au gasit in numeroase legende care, in pofida caracterului lor mistic si fantastic, consemneaza si unele fapte petrecute aievea:
* Se spune ca Herakles (Hercule) s-a oprit in Olimpia unde a organizat o intrecere pentru cei patru frati ai sai. El a masurat o distanta egala cu 600 de talpi proprii, in linie dreapta, cunoscuta mai tarziu sub denumirea de un stadiu (192,27 metri), pe care au alergat fratii sai. Invingatorului i-a decernat o ramura de maslin.
* Se relateaza ca J.O. cu caracter local au fost organizate la Altis, la poalele muntilor Kronion, in apropierea unui altar al zeitei Hera. Ele au fost insa intrerupte in urma invaziei dorienilor, dar au fost reluate de Ifitos, regele Elidei, in anul 884 i.e.n.
* Sapaturile arheologice intreprinse la Olimpia in sex al XIX-lea au dat la iveala numeroase statui sau obiecte de cult si placile de marmura pe care erau inscriptionate numele invingatorilor de la Jocurile Olimpice. Dintre acestia, Korebos, este consemnat ca fiind cel mai vechi campion olimpic, in anul 776 i.e.n. De aici s-a considerat ca el este, totodata, si primul laureat al J.O., iar numaratoarea acestora s-a facut incepand cu editia din 776 i.e.n.

Decaderea
Dupa perioada de maxima inflorire (secolul lui Pericle), locul omului armonios dezvoltat este luat de cel care se pregateste si se specializeaza intr-o anumita directie. Exercitiul fizic se transforma din mijloc in scop in sine. Astfel apar atletii profesionisti. Se semnaleza incercari se a obtine victoria prin mituirea adversarilor sau prin influentarea organizatorilor. Daca in perioada de aur a J.O., olimpicul primea o simpla, dar nepretuita cununa de ramuri de maslin, el este tentat acum sa invinga pentru a intra in posesia unor substantiale premii materiale. Dupa cucerirea Greciei de catre romani (sec II i.e.n.), Jocurile Olimpice isi pierd menirea educativa, capatand un pregnant caracter de spectacol. Ele s-au transformat in actiuni menite sa consacre forta si au degenerat in spectacole de circ, cu participarea celor care isi facusera o meserie din "lupta" in arena. Accentul se pune pe victoria cu orice pret. Jocurile isi pierd din importanta si nu se mai organizeaza cu regularitatea arhicunoscuta.
Jocurile Olimpice au fost desfiintate oficial in anul 394 e.n., de imparatul Teodosiu I, care, dupa ce s-a convertit la crestinism, le-a calificat drept "pagane".

Renasterea olimpica
La rascrucea secolelor al XIX-lea si al XX-lea, sportul a capatat noi semnificatii. De unde, pana in ultimul deceniu al sec al XIX-lea, sportul s-a dezvoltat aproape numai pe plan national, din aceasta perioada tinde sa se internationalizeze, sa sparga granitele nationale, organizandu-se competitii si intreceri intre mai multe tari.
Cand sportul isi croia drum in lumea civilizata, a aparut necesitatea unei consultari internationale in vederea stabilirii unor reguli general valabile pentru intrecerile sportive internationale. Astfel, Pierre de Coubertin, in anul 1893, convinge oficialitatile sportive din Anglia si S.U.A., sa accepte convocarea, in anul urmator, a unui congres sportiv international. Cu aceasta ocazie urma sa se discute si problema restabilirii J.O.
In ziua de 23 iunie 1894, propunerile baronului Pierre de Coubertin cu privire la reluarea Jocurilor Olimpice sunt primite cu entuziasm, hotarandu-se restabilirea J.O. si formarea unui Comitet International Olimpic (C.I.O.), insarcinat cu dezvoltarea "miscarii olimpice".
Pentru inceput, s-a hotarat organizarea primei editii a Jocurilor Olimpice in anul 1896, la Atena.
Marcus
Flacara olimpica
In istoria umanitatii, descoperirea focului a reprezentat unul din momentele cele mai importante, constituind inca o treapta cucerita pe scara evolutiei omului spre civilizatiile ce aveau sa urmeze. Despre foc, toate legendele si intreaga mitologie vorbesc ca despre ceva sacru in existenta omului. Se cunoaste ca flacara aprinsa pe varful dealurilor, pe coline, obicei care a existat la mai multe popoare, a constituit un mijloc de comunicare, o modalitate de a face cunoscut comunitatilor din imprejurimi, ca se produce un anumit eveniment. Asa s-a nascut ideea de a se aprinde torta olimpica, ea constituind un simbol de lumina pe toata durata Jocurilor Olimpice.

Totusi, in era moderna, torta olimpica a fost aprinsa abia la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, editia 1928, si apoi la cele de la Los Angeles, editia 1932. Inovatia de la Jocurile Olimpice din anul 1936 a constat in faptul ca flacara a fost aprinsa la Olimpia, in Grecia, pe locurile vestigiilor olimpice din antichitate, conform unui obicei foarte vechi povestit de Plutarh.
Respectand un obicei vechi de milenii, focul trebuie (re)aprins la flacara pura si imaculata a Soarelui, cu ajutorul unui sistem de oglinzi sau lentile care concentreaza razele solare intr-un singur punct numit focar.

La fiecare editie a J.O., flacara este aprinsa dupa acelasi ceremonial si purtata apoi de sportivi pana la stadionul olimpic. In momentul in care purtatorul ultimului schimb al stafetei (de regula un sportiv de prestigiu al tarii respective) intra pe stadion, mii de porumbei isi iau zborul. Sportivul alearga un tur de stadion, apoi se indreapta catre o cupola situata intr-un loc vizibil si aprinde flacara olimpica. Sosirea tortei pe stadion este unul din momentele cele mai emotionante din festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Pe data de 9 iulie 2004, Torta Olimpica a ajuns in Grecia, dupa un traseu care a cuprins cinci continente, trecand prin 26 de tari si 34 de orase. Ea isi va continua traseul prin Grecia, urmand sa ajunga la Stadionul Olimpic din Atena in seara de 13 august.
Marcus
Imnul Olimpiadei se filmeaza la Bucuresti

Reprezentantii firmei EMI au decis ca saptamana aceasta, videoclipul turneului Olimpiadei de la Atena sa se filmeze in Romania, chiar la Bucuresti. Cintecul ales drept imn al Olimpiadei se numeste “Olimpic Dream”, este interpretat de Maksim Mrvica (*) si a aparut atit in varianta single, cit si pe albumul "Harmony".
“Olimpic Dream” va beneficia si de aportul vocal al unei artiste din Serbia, Iva Cojic. Joi, Maksim va sosi in Capitala pentru filmarile videoclipului. (Sursa Evenimentul Zilei)

*Maksim Mrvica (28 de ani) este considerat cel mai rapid pianist din lume. A devenit celebru datorita modului original de a transpune piese clasice pe ritmuri pop. Albumul sau, “The piano player”, s-a vindut anul trecut in 1.000.000 de exemplare, la doar o luna de la lansare. A primit Discul de Aur in Singapore, China, Malaiezia si Croatia, Discul de Platina in Taiwan si dublu Disc de Platina la Hong Kong.
Marcus
Programul Jocurilor Olimpice de la Atena 2004
Programul olimpic, mai precis sporturile si probele la care sportivii isi disputa intaietatea pentru cucerirea suprematiei olimpice, reprezinta coloana vertebrala a intregii miscari olimpice internationale.

1. Atletism
Pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Atena 2004, probele de atletism se vor desfasura la Stadionul Olimpic din Atena in cadrul Complexului Sportiv Olimpic, incepand cu data de 18 august si terminandu-se pe data de 29 august, cu pauza in ziua de 19 august.
Proba de maraton isi va urma cursul istoric, pornind de la Stadionul de Marathon din orasul Marathonas si oprindu-se la Stadionul Panathinaiko.

2. Gimnastica
In timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, probele de gimnastica se vor disputa la Salonul Olimpic din cadrul Complexului Sportiv Olimpic din Atena, care rezerva publicului o capacitate de 15.000 de locuri, si la Salonul Olimpic Galatsi, cu o capacitate de 6.000 de locuri. Probele se vor desfasura intre 14 si 29 august, cu pauza in zilele de 24 si 25 august. Pe 24 august se va organiza o gala la Salonul Olimpic, la care vor participa campionii olimpici si mondiali la gimnastica.

3. Fotbal
Meciurile de fotbal, atat masculin cat si feminin, vor avea loc in cinci orase olimpice: Atena, Volos, Heraklio, Thessalonik si Patras. Competitia va incepe pe 11 august, cu doua zile inainte de ceremonia de deschidere, si se va termina pe 29 august. Finalele se vor disputa la Atena. Echipele de fotbal masculin sunt in numar de 16 si vor concura in 4 runde (preliminarii, sferturi, semifinale si finala), in timp ce echipele de fotbal feminin sunt in numar de 10 si vor concura in 3 runde (sferturi, semifinale si finala).

4. Ciclism
Probele de ciclism stradal cuprind: cursele colective de rezistenta care se vor desfasura in centrul istoric al Atenei si cursele individuale contra-cronometru care se vor desfasura in cadrul Centrului Olimpic Vouliagmeni. Ambele probe se vor sustine intre 14 si 18 august.
Probele de ciclism pe pista se vor desfasura intre 20 si 25 august la Velodromul Olimpic din cadrul Complexului Sportiv Olimpic din Atena, in timp ce cursele de Mountain Bike se vor sustine pe 27 si 28 august pe traseul special amenajat din Muntii Parnitha.

5. Sporturi acvatice
Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, toate probele acvatice se vor desfasura intr-un singur loc: Centrul Olimpic Acvatic al Complexului Sportiv Olimpic din Atena. Programul probelor acvatice se intinde pe o perioada de 16 zile, incepand cu data de 14 august si terminandu-se pe data de 29 august. Probele acvatice cuprind: inotul, scufundarile, polo si inot sincronizat.

6. Canotaj
Probele de caiac-canoe slalom se vor desfasura in cadrul Complexului Olimpic Helliniko, intre 17 si 20 august. Probele de caiac-canoe in linie dreapta se vor desfasura in cadrul Centrului de Canotaj si Centrului Olimpic Schinias intre 23 si 28 august.

7. Vaslit
Probele de vaslit se vor disputa la Centrul Olimpic Schinias si Centrul de Canotaj, intre 14 si 22 august. In total vor fi 14 probe de vaslit.

8. Pentatlon
Probele de pentatlon reprezinta cea mai dificila provocare a atletilor la Jocurile Olimpice. Ele cuprind: tras cu pusca, scrima, inot, calarit si alergari. Calitati ca puterea, rezistenta, reflexele si concentrarea sunt indispensabile atletilor pentru a putea face cererilor inalte ale acestui sport. Probele sunt cu atat mai solicitante cu cat ele se vor desfasura intr-o singura zi: 26 august la masculin si 27 august la feminin, la Centrul Olimpic de Pentatlon.

9. Triatlon
Probele de triatlon cuprind: inot, ciclism si alergari. Ele se vor desfasura la Vouliagmeni (in sudul Atenei), iar probele de inot se vor disputa pe una din cele mai faimoase plaje, Oceanida. Vor fi trei tipuri de triatlon:
- Pe distante medii: 1500 metri inot, 40 km ciclism si 10 km alergari
- Pe distante mici (sprint): 750 metri inot, 20 km ciclism si 5 km alergari
- Pe distante mari (rezistenta): 4 km inot, 120 km ciclism si 30 km alergari

10. Volei
Pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Atena, competitiile de volei se vor desfasura la Stadionul de Pace si Prietenie din cadrul Complexului Olimpic al Zonei de Coasta Faliro (avand o capacitate de 14.000 de locuri), intre 14 si 29 august.
Jocul de volei pe plaja va avea loc la Centrul Olimpic de Volei pe Plaja, din cadrul Complexului Olimpic al Zonei de Coasta Faliro, intre 14 si 25 august.

11. Wrestling
Pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Atena, probele de wrestling vor avea loc la Salonul Olimpic Ano Liossia (avand o capacitate de 9.150 locuri), intre 22 si 29 august 2004.

12. Tenis de masa
Jocul de tenis de masa se va desfasura la Salonul Olimpic Galatsi, intre 14 si 23 august. Finalele se vor disputa intre 20 si 23 august.

13. Tenis de camp
Pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Atena, partidele de tenis de camp se vor desfasura la Centrul Olimpic de Tenis din cadrul Complexului Sportiv Olimpic din Atena, intre 15 si 22 august. Se vor disputa patru probe: individual masculin, individual feminin, dublu masculin si dublu feminin.

14. Softball
Meciurile de softball se vor desfasura la Stadionul Olimpic de Softball din cadrul Complexului Olimpic Helliniko.

15. Taekwondo
Probele de Taekwondo se vor desfasura la Pavilionul Sportiv, in cadrul Complexului Olimpic al Zonei de Coasta Faliro (avand o capacitate de 8.000 de locuri), intre 26 si 29 august.

16. Navigatie
Unsprezece probe de navigatie se vor disputa la Jocurile Olimpice de la Atena: patru la masculin, patru la feminin si trei mixte. Probele se vor desfasura la Centrul Olimpic pentru Navigatie Kosmas Agios, intre 14 si 28 august.

17. Tras cu pusca
Toate probele de tras cu pusca se vor desfasura la Centrul Olimpic Markopoulo si vor cuprinde: tras cu pusca de la distanta de 10 metri, 25 metri, respectiv 50 metri (tras cu pusca stand in picioare sau stand intins, in tinte in miscare sau tinte fixe). Programul competitional se va desfasura intre 14 si 22 august.

18. Tras cu arcul
Aceste probe se vor desfasura in cadrul Stadionului Panathinaiko, acolo unde primele Jocuri Olimpice s-au tinut in 1896. Competitia va incepe pe data de 15 august si se va termina pe data de 21 august. Probele de tras cu arcul cuprind: individual masculin, individual feminin, echipe masculin si echipe feminin.

19. Badminton
Jocurile de Badminton se vor desfasura in Salonul Olimpic Goudi, avand o capacitate de 5000 de locuri. Competitia va incepe pe data de 14 august si se va termina pe data de 21 august. Probele de Badminton cuprind: individual masculin, individual feminin, dublu masculin, dublu feminin si dublu mixt.

20. Baseball
Jocurile de Baseball se vor desfasura in cadrul Complexului Olimpic Hellinikon, al doilea ca marine dupa Complexul Sportiv Olimpic din Atena. Probele se vor desfasura intre 15 si 25 august (19 august si 23 august sunt zile de pauza). Centrul Olimpic de Baseball cuprinde doua terenuri: Terenul de Baseball nr. 1 (avand o capacitate de 9000 de locuri si care va gazdui jocurile preliminare, semifinalele si finala) si Terenul de Baseball nr. 2 (avand o capacitate de 4000 de locuri si care va gazdui numai jocuri din rundele preliminarii).

21. Baschet
Jocurile de baschet la sala vor fi gazduite in cadrul Complexul Olimpic Helliniko, care le rezerva o capacitate de 15.000 de locuri. Fazele superioare ale competitiei (sferturi, semifinale si finala) vor fi gazduite in cadrul Complexului Sportiv Olimpic din Atena, cu o capacitate de 18.000 de locuri. Turnamentul se va desfasura intre 14 si 28 august.

22. Box
Competitia olimpica de box se va desfasura in cadrul Salii Olimpice de Box Peristeri. Turneul va fi compus din una sau doua sesiuni in fiecare zi competitionala. Astfel, cand va fi cazul, prima sesiune va fi programata cu incepere de la orele 13,30 si se va sfarsi la orele 16,30, urmand ca a doua sesiune sa inceapa de la orele 19,30 si sa se sfarseasca la orele 22,30. Competitia se va desfasura intre 14 si 29 august, cu zi de odihna pe 26 august.

23. Scrima
Competitiile de scrima vor avea loc la Salonul de Scrima al Complexului Olimpic Helliniko. Probele de scrima cuprind sase discipline, care includ sase probe individuale si patru in echipe, in functie de tipurile de arme folosite.

24. Handbal
Jocurile preliminare de handbal se vor desfasura intre 14 si 24 august, la Pavilionul Sportiv din cadrul Complexului Olimpic al Zonei de Coasta Faliro. Finalele se vor disputa la Salonul Olimpic din cadrul Complexului Olimpic Helliniko, intre 26 si 29 august.

25. Hockey
Jocurile de hockey se vor desfasura pe doua terenuri de la Centrul Olimpic de Hockey din cadrul Complexului Olimpic Helliniko, intre 14 si 27 august. Cele 12 echipe de hockey la masculin si 10 echipe de hockey la feminin se vor putea antrena pe terenul de gheata de la Centrul Atletic Kosmas Agios.

26. Judo
Pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Atena, competitiile de Judo se vor desfasura intre 14 si 20 august, la Salonul Olimpic Ano Liossia, avand o capacitate de 8.000 de locuri. In fiecare zi se va disputa o intreaga categorie (in functie de greutate) la barbati si una la femei, incepand cu categoriile usoare. Atat rundele preliminare, cat si probele care ofera o a doua sansa invinsilor din primele doua runde, se vor disputa la orele 10,30, in timp ce finalele se vor disputa la orele 16,30.

27. Ridicarea greutatii
Probele de ridicare a greutatii se vor sustine la Salonul Olimpic de Haltere Nikaia, intre 14 si 25 august, cu pauza pe 17 si 22 august.

28. Calarit
Probele de calarit se vor desfasura la Centrul Olimpic de Calarit Markopoulo, dotat cu doua arene speciale, una cu iarba pentru proba de sarituri peste obstacole si cealalta cu nisip pentru proba de dresaj. Competitia se va disputa intre 15 si 27 august, cu pauza in zilele de 19 si 26 august.
contraste
Din anul 776 i.Hr., J.O. s-au tinut din patru in patru ani pana in 393 A.D. cand imparatul bizantin, proaspat convertit la crestinism, Teodosius I, interzice tinerea lor, socotindu-le a fi un ritual de cult pagan. A fost nevoie de mai bine de 15 secole ca sa reivie, in 1896 la Atena. La aceasta prima editie, nu a fost nici un regulament de desfasurare, inscrierile la probe s-au facut la fata locului, adica la locul startului. Castigatorul maratornului a fost un cioban, Spiros, care-si pastea oile prin preajma Atenei. Se zice ca insusi printul mostenitor, George I l-ar fi intampinat la intrarea in stadion, alrgand alaturi de el pana la linia de sosire. La aceasta prima editie au participat 300 de aleti (numai barbati din 13 tari. Printre natiunile participante figurau : Germania, Franta, Ungaria, Elvetia, etc.
La editia de la Paris, cea de a doua, din 1900, a participat si un roman la probele de tir. De aceasta data au concurat un numar de 1320 atleti din 22 de tari si pentru prima data 11 femei. Pintre tarile participante se numarau Belgia, Marea Britanie, Austria, Danemarca, Australia......
La sfarsitul acestei de a doua editii, s-a stabilit ca eranevoie sa ia fiinta un Comitet olimpic.
contraste
Editia a treia s-a tinut la St. Louis in anul l904 desi ar fi trebuit sa se tina la Chicago. Au participat 681 de atleti din 13 tari, neavand nici o femeie printre ei. Aceasta editie a fost catastrofala, s-a zis despre ea ca a omorat suflul olimpiadelor. De aceea s-a organizat o olimpiada suplimentara in l906 (care ne s-a numarat printre olimpiade) pentru recapatarea credibilitatii pierdute.

Cea de a patra Olimpiada s-a tinut la Londra, de fapt ar fi trebuit sa se tina la Roma, dar a fost mutata din cauza eruptiei Vezuviului. A fost pentru prima data din istoria noilor J.O. cand jocurile au inceput cu o ceremonie de deschidere si o parada a atletilor. Ea a fost dominata in cea mai mare parte de neintelegerile dintre americani si englezi . Au participat 22 de natiuni cu 2000 de atleti barbati si 36 de femei.

Editia din 1912 a avut loc la Stocholm (Suedia) si a inregistrat un succes in ceea ce priveste organizarea. Pentru prima data s-a intrebuintat sistemul de cronometrare si informare rapida a publicului. Organizatorii suedezi au suspendat proba de box, considerand-o dezagreabila. Dupa terminarea Jocurilor, aceasta decizie a starnit o adevarata furtuna in cadrtul Comitetului Olimpic International . J.O. din 1912 au constituit debutul legendarului Nedo Nadf (Italia) si a inotatorului american Duke Papa Kahanamoku.
contraste
J/O/ din 1916, programate sa se tina la Berlin au fost anulate din cauza primului razboi mondial. In anul 1920 J.O. ajung la Anvers, in Belgia. Ele s-au desfasurat in conditii precare, atat din cauza distrugerilor razboiului, cat si a crizei economice. Stadionul care ramasese aproape gol, a fost umplut in ultima clipa cu elevi, care au avut accesul liber. Au participat insa 2500 de atleti ( dintre care 60 de femei) din 29 de natiuni. Pentru femei este introdusa o noua proba, saritura de la trambulina. Italianul Nedo Nadl a primit cinci medalii de aur la scrima, patru la floreta si una la sabie, inregistrand un record de premii.
Editia din 192 s-a sustinut la Paris, ca omagiu adus fondatorului miscarii olimpice, Pierre de Coubertin, cu ocazia retragerii din calitatea de presedinte al Comitetului Olimpic International. Au participat peste 3000 de atleti din care 100 erau femei, reprezentand 44 de natiuni. Germania nu a fost invitata din nou. Vedeta competitiei a fost Johnny Weissmuler, viitorul star de cinema care ne-a incantat in rolul lui Tatzan. Din aceasta editie tenisul a fost scos din competitie din cauza amatorismului participantilor, pana in anul l988 .
contraste
J.O. din 1928 s-au desfasurat la Amsterdam (Olanda). Aceasta editie a adus imbunatatiri tehnice la tabloul tehnic de afisare a rezultatelor si a fost introdusa proba de 4000 m. Au participat peste 3000 de atleti din 46 de natiuni.Dupa aceasta editie, proba de alergare femei se suspenda pana in 1960. Isi incheie cariera olimpica Johnny Weismuler. Romania nu a participat.
J.O. din 1932 de la Los Angeles au avut o slaba participare (numai 1300 de atleti din 37 de tari).S-au intrebuintat cronometre electronice si camere de luat vederi pentru finish si a fost inaugurat podiumul pentru trei premieri deodata. Printre castigatori se remarca Kiamatura Kissuo in varsta de numai 14 ani, medalie de aur la 1500 liber.
Gala celei de a X-a editii a J.O. din 1936 este orasul Berlin din Germania. Au participat 43 de state cu 4000 de sportivi dintre care 300 erau femei. Cu aceasta ocazie a fost televizata pentru prima data competitia sportiva, cu circuit inchis. Vedeta olimpiadei a devenit Jesse Owen, american de culoare , care a primit patru medalii de aur, doborand teoria "rasei ariene". Comitetul Olimpic International auzind de comportarea injurioasa a fuherului la adresa jucatorului de culoare, a hotarat ca Hitler personal sa felicite pe toti castigatorii, indiferent de nationalitate. Simtindu-se jignit, Hitler nu a mai felicitat nici un medaliat. La aceasta editie, Germania a culaes cele mai multe medalii (89 dintre care 33 de aur).
contraste
Dupa o intrerupere de 12 ani J.O. vor fi reluate in [/B]1948 la Londra cu participarea a 5000 de sportivi din 59 de natiuni, Japonia si Germania nu au fost invitate, iar URSS a refuzat sa participe. Este prima olimpiada la care au participat si tarile comuniste desi au lipsit multe dintre ele.
Anul 1952 aaduce J.O. la Helsinki in Finlanda, participante 69 de state. Pentru prima data dupa 1912 participa si URSS-ul dar refuza sa locuiasca in satul olimpic. Iosif Sarbu castiga prima medalie de aur pentru ROMANIA.
In 1956 la Melbourne in Australia se desfasoara urmatoarele J.O., participa 67 de natiuni. Romania castiga 15 medalii dintre care sase sunt de aur.
Despre J.O.
din 1960 organizate la Roma[B] se spune ca au fost bine organizate de la inceput pana la sfarsit/ Singura problema oarecumjenanta ramane faptul ca Taiwanul nu a vrut sa participe decat sub numele de Formosa. Romania a acumulat zece medalii, din care trei de aur, una de argint si sase de bronz.
contraste
Tokio - 1964 este locul desfasurarii urmatoarelor J.O., unde s-au iregistrat 6000 de sportivi din 93 de tari. Au fost primele jocuri sustinute in Asia.Cu numele de Catedrala Olimpica si-au botezat japonezii piscina, iar sala de judo avea designul unui templu japonez traditional. Africa de Sud nu a fost ivitata datorita politii sale de apartheid.
A XIX-a editie a J.O. s-a tinut in 1968 in Mexic, intr-un climat economic si politic nefavorabil. URSS si unii aliati ai pactului de la Varsovia intrasera in Cehoslovacia, in Vietnam era razboi, fusesera asasinati Martin Luther King si Robert Kennedy, armata mexicana a ucis 30 de studenti manifestanti, iar miscarea Black-Power care luase fiinta in America, a avut repercursiuni nedorite la J>O> Au paticipat 5530 de sportivi din 112 state. Ca mai intotdeauna cele mai multe medalii (106) au fost luate de americani. Germania participa pentru prima data cu doua echipe distincte, avand steag si imn propriu.
La Munchen (Germania de est) in 1972 cele 121 de tari au fost repreyentate de 7123 de atleti. Aceste jocuri au fost socotite cele mai mari si mai deosebite din istori J.O.. Isi face aparitia pentru prima data terorismul la J.O. Uncomando al organizatiei palestiniene "Septembrie negru" patrunde in satul olimpic cu o saptamana inainte de inchiderea J.O. luand 9 ostatici si ucigand alti 2 din cadrul echipei israeliene, cerand in schimb statului german eliberarea a 200 detinuti. Jocurile sunt intrerupte. Incercarea de prindere a teroristilor se soldeaza cu uciderea a 11 israelieni, cinci palestinieni si a unui politist,iar trei palestinieni au scapat cu rani usoare si au fost arestati. Dupa o intrerupere de 24 de ore, Jocurile au inceput cu drapelele in berna. Vedeta acestor jocuri a fost americanul evreu Mark Spity care a atins recordul obtinand 7 medalii de aur (patru la diverse probe de inot, doua la stafeta si una la 100 m), parasind stadionul inainte de inchidere, de teama unor noi atacuri teroriste. Din partea Romaniei au participat 159 de sportivi si au obtinut 16 medalii din care 3 de aur.
Marcus
Cantec din Romania
Antena 1 a prezentat in premiera mondiala aseara, in cadrul Observatorului, imnul oficial al Jocurilor Olimpice

In timpul celor doua zile de filmare de la Bucuresti, mai multe televiziuni din Romania au facut reportaje despre realizarea imnului olimpic. Dintre toate materialele prezentate, agentia EMI l-a preferat pe cel al Antenei 1. Atunci, britanicii au dorit ca aceasta televiziune sa difuzeze in premiera mondiala clipul. Lansarea internationala a fost facuta astazi.

Saraci sau bogati, oamenii care fac sport in orice conditii e ideea imnului olimpic
Un loc comun din Europa. Un décor ce nu aminteste de vreo tara anume. Si oameni multi care fac sport. De la cei mai saraci la cei mai bogati. Langa ei, toata lumea se bucura. E bucuria pacii si a visului olimpic. Aceasta este ideea imnului oficial al Jocurilor, care a fost prezentat aseara, in premiera mondiala, de catre Antena 1.
Clipul a fost realizat in Bucuresti pe 23 si 24 iulie de catre o echipa a agentiei EMI din Londra. Locul a fost ales chiar de catre producatorul Luke Kopeland, care a declarat ca "in toata Marea Britanie nu am gasit asemenea decoruri ca in Romania". Interpretata de pianistul croat Maksim Mrvica, piesa, ce se numeste "Olympic Dream", are pe fundal vocea unei cantarete din Slovacia care repeta obsedant "Beautiful is the Olympic Dream".
In prima zi, echipa britanica a filmat timp de trei ore pe holurile Salii Palatului. Maksim canta la pian si este inconjurat de mai multe cronometre. In cea de-a doua zi s-au tras numai cadrele de exterior, locatia principala fiind intr-o curte de pe strada Covaci din centrul Capitalei. Aici, cativa oameni joaca volei, iar un baiat sare in inaltime intr-un cadru improvizat. Salteaua e formata din saci de gunoi, iar stacheta e tinuta pe umeri de doi colegi. Apoi, echipa s-a mutat in fata Casei Presei Libere, unde doi oameni de afaceri isi arunca gentile diplomat si se iau la intrecere. Totul in spiritul olimpic.
contraste
1976, MONTREAL, Canada. Statul canadian a angajat 16.000 de politisti pentru asigurarea securitatii ( acestia au costat 1000 milioane de dolari). Nici aceasta editie nu a fost lipsita de incidente politice. Taiwanul a concurat doar sub steagul olimpic, nu si si sub cel chinez, 20 de natiuni africane au protestat impotriva sportivilor Noii Zeelande din cauza apartheidului din Africa de Sud. Olimpiada a fost cunoscuta sub numele de "Olimpiada Nadia Comaneci".
Moscova 1980, J.O. s-au desfasurat intr-o atmosfera ostila. Desi boicotate, jocurile au intrunit 60 de natiuni in frunte cu America. Au participat 5000 de atleti din 81 de tari. Multi nu au participat la ceremonia de inchidere. Romania a obtinut 25 de medali, din care 6 de aur.
Anul 1984 aduce J.O. la Los Angeles, in California.Au participat 140 de state si aproape 7000 de atleti. Sovieticii au incercat sa-si ia revansa pentru 1980 boiccotand J.O. alaturi de 17 alte state. Stafeta cu flacara olimpica a fost platita pentru prima data cu 3000 de dolari pe kilometru.
La Seul in anul 1988, desi Coreea de Sud era in plin razboi rece cu Coreea de Nord, au participat 180 de state cu aproape 9000 de sportivi. Cele mai multe medalii i-au revenit URSS. Romania obtine 14 de medalii, din care 7 de aur.
In anul 1992, Olimpiada revine in Europa, la Barcelona, Spania. Este considerata ca fiind una dintre cele mai reusite din epoca moderna. Lituania, Estonia si Croatia au participat pentru prima data, ca tari independente. Germania, in urma caderii Berlinului, participa din nou ca o singura tara, pentru prima data dupa 30 ade ani. Nu mai au loc boicoturi, iar atletii sovietici, purtau pentru ultima data steagul URSS.
Marcus
Programul pe scurt al probelor sportive de la J.O. - editia Atena 2004

1. Tir cu arcul: 15 august - 21 august
2. Atletism: 18 august - 29 august (pauza 19 august)
3. Badminton: 14 august - 21 august
4. Baseball: 15 august - 25 august (pauza 19 si 23 august)
5. Baschet: 14 august - 28 august
6. Volei pe plaja: 14 august - 25 august
7. Box: 14 august - 29 august (pauza 26 august)
8. Kaiac-canoe: 23 august - 28 august
9. Kaiac-canoe slalom: 17 august - 20 august
10. Ciclism mountain bike: 27 august - 28 august
11. Ciclism sosea: 14 august - 18 august (pauza 16 si 17 august)
12. Ciclism viteza: 20 august - 25 august
13. Sarituri in apa: 14 august - 28 august (pauza 15, 17, 18, 19 august)
14. Echitatie: 15 august - 27 august (pauza 19 si 26 august)
15. Scrima: 14 august - 22 august
16. Fotbal: 11 august - 28 august (pauza 13, 16, 19, 22, 25 august)
17. Gimnastica artistica: 14 august - 24 august (pauza 20 si 21 august)
18. Gimnastica ritmica: 26 august - 29 august
19. Gimnastica acrobatica: 20 august - 21 august
20. Handbal: 14 august - 29 august (pauza 25 august)
21. Hochei (iarba): 14 august - 27 august
22. Judo: 14 august - 20 august
23. Pentatlon modern: 26 august - 27 august
24. Canotaj: 14 august - 22 august (pauza 20 august)
25. Yachting: 14 august - 28 august (pauza 27 august)
26. Tir: 14 august - 22 august
27. Softball: 14 august - 23 august (pauza 21 august)
28. Inot: 14 august - 21 august
29. Inot sincron: 23 august - 27 august
30. Tenis de masa: 14 august - 23 august
31. Taekwondo: 26 august - 29 august
32. Tenis: 15 august - 22 august
33. Triatlon: 25 august - 26 august
34. Volei: 14 august - 29 august
35. Polo: 15 august - 29 august (pauza 28 august)
36. Haltere: 14 august - 25 august (pauza 17 si 22 august)
37. Lupte: 22 august - 29 august

Sursa: Comitetul de organizare a J.O. de la Atena 2004
Marcus
Lotul Romaniei la Jocurile Olimpice de la Atena 2004
Ne mandrim cu 115 romani la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.

Gimnastica
Feminin:
Catalina Ponor
Monica Rosu
Oana Ban
Floarea Leonida
Silvia Stroescu
Andreea Munteanu
Dana Sofronie
Alexandra Eremia
Masculin:
Marian Dragulescu
Marius Urzica
Dan Potra
Razvan Selariu
Ioan Suciu
Alin Jivan
Daniel Popescu

Atletism
Feminin:
Adelina Gavrila - triplusalt
Mariana Solomon - triplusalt
Ionela Tirlea - 400 m garduri / 4 x 400 m
Angela Morosanu - 4 x 400 m
Otilia Ruicu-Esanu - 4 x 400 m
Alina Rapanu - rezerva 4 x 400 m
Carmen Zamfir - 100 m garduri
Adina Anton - lungime
Mihaela Botezan - 10.000 m
Maria Cioncan - 1500 m
Alina Cucerzan - 1500 m
Elena Iagar - 1500 m
Liliana Popescu - 800 m
Norica Campean - mars
Daniela Carlan - mars
Ana Maria Groza - mars
Lidia Simon - maraton
Nuta Olaru - maraton
Constantina Dita-Tomescu - maraton
Oana Pantelimon - inaltime
Monica Iagar - inaltime
Felicia Tilea-Moldovan - sulita
Nicoleta Grasu - disc
Masculin:
Marian Oprea - triplusalt
Gheorghe Guset - greutate
Bogdan Tarus - lungime
Maris Rus - 4 x 400 m
Stefan Vasilache - inaltime

Haltere
Masculin:
Adrian Jigau
Florin Velicu
Stanel Stoica
Sebastian Dogariu
Claudiu Heghedus
Valeriu Calancea
Feminin:
Marioara Munteanu

Canotaj
Feminin:
Dublu vasle categoria usoara: Angela Alupei; Constanta Burcica
Doi fara carmaci: Georgeta Andrunache; Viorica Susanu
Dublu vasle: Camelia Mihalcea; Simona Strimbeschi
"8 plus 1" - Doina Ignat; Georgeta Andrunache; Elisabeta Lipa; Liliana Gafencu; Ioana Papuc; Aurica Barascu; Viorica Susanu; Rodica Florea; Elena Georgescu (carmaci)
Masculin:
Patru rame: Florin Corbeanu; Daniel Mastacan; Ovidiu Cornea; Gheorghita Munteanu

Natatie
Inot:
Camelia Potec - 200 m liber / 400 m liber / 800 m liber / 4 x 200 m liber
Simona Paduraru - 400 m liber / 800 m liber / 4 x 200 m liber
Beatrice Caslaru - 200 m mixt / 400 m mixt / 4 x 200 m liber
Larisa Lacusta - 4 x 200 m liber
Dragos Coman - 400 m liber / 1500 m liber
Razvan Florea - 100 m spate / 200 m spate
Ioan Gherghel - 100 m fluture / 200 m fluture
Sarituri in apa
Ramona Ciobanu - platforma

Tir
Sorin Babii - pistol liber, pistol cu aer comprimat
Iulian Raicea - pistol viteza, pistol cu aer comprimat

Kaiac-Canoe
Florin Popescu - C2-1000 m / C2-500 m
Silviu Simiocencu - C2-1000 m / C2-500 m
Florin Mironcic - C1-500 m
Mitica Pricop - C1-1000 m
Andrei Cuculici - rezerva
Marian Baban - K4-1000 m / K2-500 m
Vasile Curuzan - K4-1000 m
Alexandru Ceausu - K4-1000 m / K2-500 m
Stefan Vasile - K4-1000 m
Florica Vulpes - K2-500 m
Lidia Talpa - K2-500 m

Scrima
Laura Badea - floreta individual
Roxana Scarlat - floreta individual
Catalina Gheorghitoaia - sabie individual
Ana Maria Branza - spada individual
Mihai Covaliu - sabie individual
Alexandru Nysztor - spada individual

Tenis de masa
Otilia Badescu - simplu
Mihaela Steff - simplu, dublu
Adriana Nastase Zamfir - simplu, dublu
Adrian Crisan - simplu

Tenis de camp
Andrei Pavel - simplu, dublu
Victor Hanescu - dublu

Box
Viorel Simion - categoria pana 57 kg
Ionut Gheorghe - categoria usoara 64 kg
Marian Simion - catogoria mijlocie 75 kg

Ciclism
Tudor Oprea - mountain bike

Judo
Feminin:
Alina Dumitru - 48 kg
Ioana Aluas-Dinea - 52 kg
Masculin:
Claudiu Bastea - 73 kg
Gabriel Munteanu - plus 100 kg

Lupte
Greco-romane:
Marian Sandu - 55 kg
Eusebiu Diaconu - 66 kg
Petre Sudureac - 96 kg
Libere:
Nicolae Ghita - 84 kg
Rares Chintoan - 120 kg

Marii absenti romani de la J.O. Atena 2004
Diana Mocanu (inot) - doua titluri la Sidney - motivul absentei: probleme medicale
Andreea Raducan (gimnastica) - aur si argint la Sidney - motivul absentei: s-a retras
Gabriela Szabo (atletism) - aur si bronz la Sidney - motivul absentei: acuza oboseala
Violeta Beclea (altetism) - argint la Sidney - motivul absentei: desele accidentari
Dorel Simion (box) - bronz la Sidney - motivul absentei: nu s-a calificat
Simona Richter (judo) - bronz la Sidney - motivul absentei: s-a retras
Dorina Mihai (scrima) - aur la Campionatul Mondial 2003 - motivul absentei: trebuie sa nasca
Mihaela Melinte (altetism) - recordmana mondiala - motivul absentei: dopaj

Succes Delegatiei Olimpice Romane! thumb_yello.gif
Marcus
Statistici la Jocurile Olimpice

Palmaresul olimpic al Romaniei la Jocurile Olimpice

Gimnastica feminin - 18 medalii aur, 14 medalii argint, 19 medalii bronz
Kaiac-Canoe - 10 medalii aur, 10 medalii argint, 14 medalii bronz
Lupte - 7 medalii aur, 8 medalii argint, 17 medalii bronz
Canotaj - 15 medalii aur, 10 medalii argint, 7 medalii bronz
Atletism - 10 medalii aur, 12 medalii argint, 9 medalii bronz
Box - 1 medalie aur, 9 medalii argint, 14 medalii bronz
Tir - 5 medalii aur, 4 medalii argint, 5 medalii bronz
Scrima - 3 medalii aur, 3 medalii argint, 6 medalii bronz
Haltere - 2 medalii aur, 6 medalii argint, 3 medalii bronz
Natatie - 2 medalii aur, 2 medalii argint, 3 medalii bronz
Gimnastica masculin - 1 medalie aur, 2 medalii argint, 2 medalii bronz
* Handbal - 4 medalii
Judo - 0 medalii aur, 0 medalii argint, 3 medalii bronz
* Calarie - 2 medalii
* Rugby - 1 medalie
* Volei - 1 medalie

* Sunt sporturi la care nu avem reprezentanti la aceasta editie a Jocurilor Olimpice
Intre 1924 si 2000, Romania a obtinut 265 de medalii la Jocurile Olimpice. Cea mai fructuoasa editie a fost cea din 1984 (20 medalii aur, 16 medalii argint, 17 medalii bronz), cand tricolorii au profitat de boicotul tarilor socialiste.


Clasament pe tari:

1. S.U.A. - 2116 medalii (872 aur - 658 argint - 586 bronz)
2. Rusia (plus fosta U.R.S.S.) - 1010 medalii (395 - 319 - 296)
3. Marea Britanie - 638 medalii (180 - 233 - 225)
4. Franta - 598 medalii (188 - 193 - 217)
5. Italia - 479 medalii (179 - 143 - 157)
6. Suedia - 469 medalii (136 - 156 - 177)
7. Germania (fosta RDG) - 445 medalii (159 - 150 - 136)
8. Ungaria - 443 medalii (150 - 135 - 158)
9. Germania (excluzand fostele RFG si RDG) - 435 medalii (137 - 138 - 160)
10. Australia - 350 medalii (102 - 110 - 138)
11. Germania (fosta RFG) - 301 medalii (77 - 104 - 120)
12. Finlanda - 296 medalii (101 - 81 - 114)
13. Japonia - 296 medalii (97 - 97 - 102)
14. Romania - 265 medalii (74 - 83 - 108)
15. Polonia - 241 medalii (56 - 72 - 113)

Top 10 all-time Romania

1. Nadia Comaneci - gimnastica - 5 medalii aur, 3 medalii argint, 1 medalie bronz
2. Ivan Patzaichin - canoe - 4 medalii aur, 3 medalii argint
3. Elisabeta Lipa - canotaj - 4 medalii aur, 2 medalii argint, 1 medalie bronz
4. Ecaterina Szabo - gimnastica - 4 medalii aur, 1 medalie argint
5. Daniela Silivas - gimnastica - 3 medalii aur, 2 medalii argint, 1 medalie bronz
6. Simona Aminar - gimnastica - 3 medalii aur, 1 medalie argint, 3 medalii bronz
7. Doina Ignat - canotaj - 3 medalii aur, 1 medalie argint
8. Veronica Cochela - canotaj - 2 medalii aur, 3 medalii argint, 1 medalie bronz
9. Lavinia Milosovici - gimnastica - 2 medalii aur, 1 medalie argint, 3 medalii bronz
10. Olga Homeghi si Rodica Arba - canotaj - 2 medalii aur, 1 medalie argint, 1 medalie bronz

Fiecare editie a Jocurilor Olimpice a avut eroii sai. Printre sportivii consacrati care se vor afla printre protagonistii acestei editii a J.O. de la Atena, se numara:

Svetlana Horkina - mult mediatizata gimnasta din Rusia, in varsta de 25 de ani, ramane principala favorita la cucerirea celui de-al treilea titlu olimpic consecutiv la paralele.
Roger Federer - Ajuns numarul 1 mondial, elvetianul in varsta de 23 de ani a anuntat ca isi doreste sa castige si titlul olimpic.
Maurice Greene - Dublu campion olimpic la Sidney, americanul in varsta de 30 de ani detine cel de-al doilea timp din istoria probei de 100 metri: 9,79 secunde.
Michael Phelps - In varsta de numai 19 ani, noua senzatie a natatiei mondiale isi propune sa doboare recordul lui Mark Spitz, de 7 medalii de aur cucerite la o singura editie a Jocurilor Olimpice!
Jan Thorpe - Castigatorul a 3 medalii de aur la editia de acum patru ani a J.O., "Omul torpila", in varsta de 21 de ani, este cel mai galonat inotator la 200 metri si 400 metri liber.
Echipa de volei a Cubei - Cea mai admirata participanta la jocurile cu mingea, selectionata din America Centrala, este campioana olimpica en-titre. Au si cu cine!
Keninisa Bekele - Tanarul etiopian (22 de ani) a uimit lumea atletismului doborand, intr-un interval de doua saptamani, recordurile mondiale la 5000 si 10000 de metri.
Marcus
Programul complet al transmisiunilor TV intre 13 si 29 august

13 august 2004
TVR1 -> 20:50 - 24:00 Festivitatea de deschidere
Eurosport -> 20:45 (LIVE) Ceremonia de deschidere

14 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 22:45 Natatie - Gimnastica - Scrima - Box
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:30 - 11:10 Canotaj - Handbal (masc) Spania vs Coreea
11:30 - 18:10 Handbal (masc) Ungaria vs Egipt - Ciclism cursa pe sosea - Handbal (masc) Rusia vs Slovenia
Eurosport -> 08:30 (LIVE) Canotaj serii schif simplu (masc) si (fem), 2 rame fara carmaci (fem)
10:15 (LIVE) Inot serii 400 metri mixt (masc), 100 metri fluture (fem), 400 metri liber (masc), 400 metri mixt (fem), 100 metri bras (masc), 4 x 100 metri liber (fem)
13:00 (LIVE) Ciclism cursa pe sosea (masc)
13:45 (LIVE) Box preliminarii, categ. 75 kg
15:00 (LIVE) Ciclism cursa pe sosea (masc)
19:00 (Decalat) Judo 60 kg (masc)
19:30 (LIVE) Inot finale 400 metri mixt (masc), 100 metri fluture (fem), 400 metri liber (masc), 400 metri mixt (masc)
21:00 (LIVE) Sarituri in apa finale 3 metri trambulina sincron (fem)
21:45 (LIVE) Box preliminarii categ. 81 kg
22:15 (LIVE) Sarituri in apa finale 10 metri platforma sincron (masc)
23:00 (Decalat) Haltere 48 kg (fem)
01:15 (Decalat) Scrima finala la sabie individual (masc)
02:15 (Decalat) Box preliminarii, categ. 75 kg si 81 kg

15 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 22:15 Natatie - Gimnastica - Box - Haltere
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 11:20 Canotaj - Baschet (masc) Anglia vs Lituania
12:30 - 16:15 Tenis de masa - Volei - Baschet (masc) China vs Spania
22:15 - 24:00 Baschet (masc) Grecia - Australia
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj serii
10:15 (LIVE) Inot serii 100 metri bras (fem), 200 metri liber (masc) 100 metri bras (masc), 400 metri liber (fem), 4 x 100 metri liber (masc)
13:00 (Decalat) Canotaj
13:45 (LIVE) Box preliminarii, 64 kg
15:00 (LIVE) Ciclism cursa pe sosea (fem)
18:45 (Decalat) Haltere 53 kg (fem)
19:30 (LIVE) Inot semifinale 100 metri bras (fem), 200 metri liber (masc), finale 100 metri fluture (fem), 100 metri bras (masc)
21:00 (LIVE) Haltere 53 kg (fem) si 56 kg (masc)
21:45 (LIVE) Box preliminarii, 69 kg
01:15 (Decalat) Scrima finala la spada individual (fem)
02:15 (Decalat) Box preliminarii, 64 kg

16 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 23:10 Natatie - Gimnastica (masc) finala pe echipe
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
10:10 - 16:15 Handbal (masc) Coreea vs Rusia si Slovenia vs Croatia - Canotaj - Box - Baschet (fem) S.U.A. vs Cehia
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj
10:15 (LIVE) Inot serii 200 metri liber (fem), 200 metri fluture (masc), 200 metri mixt (fem)
11:45 (LIVE) Volei pe plaja (fem) turul preliminar
13:00 (LIVE) Tir talere, finala (fem)
13:45 (LIVE) Box preliminarii, 57 kg si 60 kg
16:30 (LIVE) Haltere 58 kg (fem)
18:15 (Decalat) Judo 73 kg (masc)
19:30 (LIVE) Inot semifinale 200 metri liber (fem); finale 200 metri liber (masc), 100 metri bras (fem), 100 metri bras (masc)
21:00 (LIVE) Haltere 62 kg (masc)
21:45 (Decalat) Sarituri in apa finala la 10 metri sincron (fem)
22:15 (LIVE) Sarituri in apa finala la 3 metri sincron (masc)
23:00 (Decalat) Box preliminarii, 57 kg si 60 kg
01:15 (Decalat) Gimnastica artistica finala pe echipe (masc)
02:15 (Decalat) Scrima finala la floreta individual (masc)

17 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 23:05 Natatie - Gimnastica (fem) finala pe echipe - Scrima
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
10:00 - 16:15 Volei pe plaja - Canotaj - Gimnastica (masc) finala (rezumat) - Baschet (masc) LIT - PUR
22:15 - 24:00 Baschet (masc) S.U.A. - Grecia
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj
10:15 (LIVE) Inot serii: 100 metri liber (masc), 200 metri fluture (fem), 200 metri bras (masc), 4 x 200 metri liber (masc)
12:15 (LIVE) Kaiac-Canoe slalom
14:00 (LIVE) Box preliminarii, 51 kg si 54 kg
16:30 (LIVE) Judo 81 kg (masc)
18:15 (Decalat) Canotaj slalom
18:45 (Reluare) Inot
19:30 (LIVE) Inot semifinale: 100 metri liber (masc), 200 metri fluture (fem), 200 metri bras (masc); finale: 200 metri liber (fem), 200 metri fluture (masc)
21:00 (LIVE) Gimnastica artistica: finala echipe (fem)
23:15 (LIVE) Baschet turul preliminar, S.U.A. - Grecia (masc)
01:15 (Decalat) Box preliminarii, 51 kg si 54 kg
02:15 (Decalat) Volei preliminarii (masc)

18 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
22:00 - 22:45 Gimnastica (masc) finala individual compus
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
10:00 - 16:15 Canotaj - Atletism - Gimnastica (fem) finala echipe (rezumat) - Handbal (masc) Islanda vs Slovenia - Volei (fem) Handbal (masc) Germania vs Brazilia
17:30 - 22:45 Atletism - Natatie - Gimnastica (masc) finala individual compus - Scrima - Haltere
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj
10:15 (LIVE) Inot serii: 100 metri liber (fem), 200 metri bras (masc), 200 metri bras (fem), 200 metri mixt (masc), 4 x 200 metri liber (fem)
11:45 (LIVE) Kaiac-Canoe slalom
13:00 (LIVE) Ciclism contratimp individual (fem)
14:30 (LIVE) Box preliminarii, plus 91 kg
16:00 (LIVE) Ciclism contratimp individual (masc)
18:30 (Decalat) Atletism aruncarea greutatii (masc)
19:30 (LIVE) Inot semifinale 100 metri liber (fem), 200 metri bras (masc); finale: 200 metri bras (masc), 200 metri fluture (fem)
21:15 (LIVE) Gimnastica artistica: individual compus (masc)
23:00 (Decalat) Box preliminarii, plus 91 kg si 48 kg
01:15 (Decalat) Haltere 63 kg (fem) si 69 kg (fem)
02:30 (Decalat) Calarie sarituri peste obstacole

19 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 22:40 Natatie - Gimnastica (fem) finala individual compus - Box
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 -09:00 Rezumatul zilei precedente
10:00 - 15:30 Canotaj - Volei pe plaja - Baschet (masc) Italia vs Spania - Gimnastica (masc) finala individual compus (rezumat) - Volei (masc)
22:15 - 24:00 Baschet (masc) Grecia vs Lituania
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj
10:00 (LIVE) Inot serii: 50 metri liber (masc), 800 metri liber (fem), 100 metri fluture (masc), 200 metri bras (fem)
12:15 (LIVE) Kaiac-Canoe slalom
14:00 (LIVE) Box preliminarii, 69 kg si 81 kg
16:30 (LIVE) Haltere 69 kg (fem)
18:15 (Decalat) Judo 100 kg (masc)
19:30 (LIVE) Inot semifinale: 50 metri liber (masc), 200 metri bras (fem); finale: 200 metri bras (fem), 200 metri bras (masc), 200 metri mixt (masc)
21:00 (LIVE) Gimnastica artistica - individual compus (fem)
22:45 (Decalat) Box preliminarii, 81 kg, 64 kg si 69 kg
23:30 (Decalat) Scrima sabie echipe (masc)
01:15 (Decalat) Haltere 77 kg (masc)
02:15 (Decalat) Volei turneul masculin

20 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 24:00 Natatie - Atletism - Box
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
13:00 - 16:15 Tenis de masa (fem) dublu semifinale si finala - Handbal (masc) Ungaria vs Germania
Eurosport -> 04:00 - 08:30 Reluari si reportaje
09:00 (LIVE) Atletism 20 km mars (masc), calificari aruncarea ciocanului (masc), heptatlon (fem) 100 mg, calificari saritura lungime (masc), calificari ciocan (masc), heptatlon (fem) inaltime, 100 metri (fem) - runda 1
11:45 (LIVE) Kaiac-Canoe
12:30 (LIVE) Inot serii: 50 metri liber (fem), 1.500 metri liber (masc), 4 x 100 metri mixt (fem), 4 x 100 metri mixt (masc)
14:00 (LIVE) Sarituri in apa calificari la platforma de 10 metri (fem)
15:30 (LIVE) Box preliminarii, 60 kg
16:30 (LIVE) Judo plus 100 kg (masc)
17:45 (LIVE) Ciclism concursul pe velodrom
19:30 (LIVE) Inot finale: 200 metri bras (fem), 100 metri fluture (masc), 800 metri liber (fem), 50 metri liber (masc)
20:30 (LIVE) Atletism Heptatlon (fem) greutate, 1.500 metri (masc) runda 1, 100 metri (fem ) - runda 2
01:15 (Decalat) Haltere 75 kg (fem)
02:15 (Decalat) Handbal turneul masculin

21 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 23:00 Atletism - Box - Haltere - Tenis de camp
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 16:15 Canotaj - Tenis de masa - Volei (masc) - Handbal (masc) Franta vs Egipt (rezumat) - Baschet (masc) Noua Zeelanda vs Argentina
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj finale
10:45 (LIVE) Atletism lungime (fem), calificari disc (masc), 100 metri (masc)- runda 1
11:45 (Decalat) Atletism calificari disc (masc), 400 mg (fem) - runda 1, 400 metri (fem) - runda 1
13:30 (LIVE) Sarituri in apa 10 metri platforma semifinale (fem)
14:45 (LIVE) Box preliminarii, 51 kg si 75 kg
16:30 (LIVE) Ciclism: concursul pe velodrom
18:30 (LIVE) Atletism heptatlon (fem) sulita
19:30 (LIVE) Inot finale 50 metri liber (fem), 1.500 metri liber (masc), 4 x 100 mixt (fem), 4 x 100 metri mixt (masc)
20:30 (LIVE) Atletism heptatlon (fem) sulita, prajina (fem) calificari, 100 metri (masc) - runda 2
23:00 (Decalat) Haltere plus 75 kg (fem) si 85 kg (masc)
01:15 (Decalat) Box preliminarii 51 kg si 75 kg

22 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
18:55 - 19:30 Canotaj (rezumat)
19:30 - 23:00 Atletism - Gimnastica (masc si fem) finale pe aparate
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 16:15 Canotaj - Volei (fem) - Tenis de camp (fem) finala (rezumat) - Handbal (masc) Croatia vs Spania - Tenis de masa (fem) finala - Handbal (masc) Germania vs Franta
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Canotaj finale
11:00 (Reluare) Atletism finale
16:30 (LIVE) Ciclism concursul pe velodrom
19:15 (LIVE) Atletism maratonul feminin
23:15 (Decalat) Gimnastica artistica: finale pe aparate: sol, cal, inele (masc), sarituri, paralele (fem)
01:15 (Decalat) Sarituri in apa: finala concursului de platforma 10 metri

23 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
19:00 - 22:40 Atletism - Gimnastica (masc si fem) finale pe aparate - Box
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 16:15 Kaiac-Canoe - Baschet (masc) Spania vs Noua Zeelanda si Lituania vs Australia - Gimnastica (masc si fem) finala pe aparate (rezumat) - Tenis de masa (masc) finala - Tenis de camp (masc) finala (rezumat)
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe serii
10:00 (LIVE) Atletism serii: 20 km mars (fem), calificari ciocan (fem), decatlon (masc) 100 metri, decatlon (masc) lungime, 200 metri (fem) - runda 1, decatlon (masc) greutate
13:00 (LIVE) Tenis de masa finala (masc)
15:00 (LIVE) Sarituri in apa 3 metri trambulina preliminarii (masc)
16:30 (LIVE) Ciclism concursul pe velodrom
18:30 (LIVE) Atletism finale decatlon (masc) lungime, triplusalt (fem)
22:15 (Decalat) Haltere 94 kg (masc)
01:15 (Decalat) Box sferturi de finala, 54 kg, 57 kg si plus 91 kg
02:15 (Decalat) Gimnastica artistica finale pe aparate: sarituri paralele, bara (masc); barna, sol (fem)

24 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
19:00 - 23:45 Fotbal semifinala 1 (repriza a doua ) - Atletism
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 16:15 Kaiac-Canoe - Baschet (masc) Italia vs Argentina (rezumat) - Gimnastica - Gala Laureatilor - Volei (fem) - sfertul 1 - Handbal (masc) sfertul 1
21:00 - 23:00 Fotbal semifinala 2
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe
09:15 (LIVE) Atletism serii: 20 km mars, calificari ciocan (fem), decatlon (masc) 100 metri si lungime, 200 metri (fem) - runda 1
11:00 (Decalat) Kaiac-Canoe
12:00 (LIVE) Sarituri in apa semifinale, 3 metri (masc)
13:45 (LIVE) Atletism decatlon (masc) prajina
14:30 (LIVE) Handbal sferturi de finala (masc)
16:00 (Decalat) Volei turneu de calificare
16:30 (LIVE) Ciclism concursul pe velodrom
19:45 (LIVE) Atletism finale; Decatlon (masc) sulita, calificari lungime (masc), 200 metri (masc) - runda 2, 1.500 metri (fem) - runda 1
01:15 (Decalat) Haltere 105 kg (masc)
02:15 (Decalat) Calarie finala concursului pe echipe
02:45 (Decalat) Volei pe plaja finala (fem)

25 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
19:00 - 23:15 Atletism - Box
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 11:30 Kaiac-Canoe - Handbal (masc) sfertul 3 (rezumat)
14:00 - 16:15 Volei (masc) sfertul 1 - Baschet (fem) sfertul 1 - Lupte greco-romane
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe semifinale
10:00 (LIVE) Triatlon (fem)
13:30 (LIVE) Sarituri in apa 3 metri trambulina preliminarii (fem)
14:00 (LIVE) Volei sferturi de finala (masc)
15:45 (LIVE) Sarituri in apa calificari, 3 metri (fem)
16:30 (LIVE) Ciclism concursul pe velodrom
19:30 LIVE Atletism finale
23:30 (Decalat) Box sferturi de finala 51 kg, 75 kg
01:15 (Decalat) Haltere plus 105 kg (masc)
02:30 (Decalat) Volei pe plaja finala (masc)

26 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
20:00 - 23:30 Atletism
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 11:00 Kaiac-Canoe - Volei pe plaja (masc) finala (rezumat)
14:30 - 16:00 Baschet (masc) sfertul 1 - Handbal (fem) sfertul 1
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe semifinale
10:00 (LIVE) Triatlon masculin
12:15 (LIVE) Sarituri in apa semifinale, 3 metri (fem)
15:30 (LIVE) Gimnastica ritmica calificari la individual compus
18:00 (LIVE) Fotbal meciul pentru locul 3
20:15 (LIVE) Atletism calificari inaltime (fem), finala lungime (masc), calificari sulita (masc), semifinale 1.500 metri (fem) semifinale 110 mg, semifinale 800 (masc), serii 4 x 100 metri (fem)
23:00 (LIVE) Baschet sferturi de finala (masc)
01:15 (Decalat) Fotbal finala (fem)
02:45 (Decalat) Sarituri in apa finala, 3 metri (fem)

27 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
20:00 - 24:00 Atletism - Baschet (masc) semifinala 2
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 16:10 Kaiac-Canoe - Volei (fem) semifinalele 1 - 2 (rezumate) - Box - Handbal (masc) Semifinala 1
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe finale
10:30 (LIVE) Atletism 50 km mars (masc)
12:15 (LIVE) Mountain Bike Cros Country (fem)
14:00 (LIVE) Box semifinale, 51 kg, 57 kg, 64 kg, 75 kg, 91 kg
16:00 (Decalat) Handbal semifinale (masc)
16:30 (LIVE) Handbal semifinale (masc)
18:00 (LIVE) Baschet semifinale (fem)
18:30 (LIVE) Taekwondo 68 kg (masc) si 57 kg (fem)
20:00 (LIVE) Atletism
22:45 (LIVE) Baschet semifinale (masc)
01:15 (Decalat) Box semifinale, 48 kg, 54 kg, 60 kg, 69 kg, 81 kg, plus 91 kg
02:15 (Decalat) Calarie sarituri peste obstacole
02:45 (Decalat) Inot sincron

28 august 2004
TVR1 -> 09:00 - 09:55 Rezumatul zilei precedente
09:55 - 12:00 Fotbal finala
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
19:00 - 24:15 Box finale - Atletism - Baschet (masc) finala
Dupa jurnalul de noapte - Buletin Olimpic 10 minute
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 15:45 Kaiac-Canoe - Baschet (masc) semifinala 1 (rezumat) - Volei (masc) semifinala 1 (rezumat) - Baschet (fem) finala mica
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Reluari si reportaje
08:30 (LIVE) Kaiac-Canoe finale
10:00 (LIVE) Fotbal finala (masc)
12:00 (LIVE) Sarituri in apa, semifinale, 10 metri (masc)
16:30 (LIVE) Gimnastica ritmica finala concursului individual compus
17:45 (LIVE) Taekwondo 67 kg (fem) si plus 80 kg (masc)
20:00 (LIVE) Atletism finale
22:30 (LIVE) Baschet finala (masc)
01:30 (Decalat) Box finale, 51 kg, 57 kg, 64 kg, 75 kg, 91 kg
03:00 (Decalat) Sarituri in apa finala 10 metri (masc)

29 august 2004
TVR1 -> 10:00 - 11:00 sau 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei precedente
17:30 - 18:00 Buletin Olimpic Romania
19:00 - 20:20 Finala Maraton
20:20 - 20:55 Rezumat medaliile delegatiei Romaniei
21:00 - 24:00 CEREMONIA DE INCHIDERE
TVR2 -> 08:00 - 09:00 Rezumatul zilei precedente
09:00 - 18:00 Volei (fem) finala (rezumat) - Handbal (fem) finala - Volei (masc) finala mica - Box finale - Volei (masc) finala - Handbal (masc) finala
Eurosport -> 04:00 - 08:15 Rezumatul zilei precedente
08:30 (Decalat) Baschet finala (fem)
09:15 (Decalat) Volei finala (fem)
10:45 (LIVE) Handbal finala (fem)
13:30 (LIVE) Box finale
14:30 (LIVE) Volei finala (masc)
16:30 (LIVE) Handbal finala (masc)
18:00 (LIVE) Atletism maratonul masculin
20:15 (Decalat) Box finale, 60 kg, 69 kg, 81 kg, plus 91 kg
21:15 (LIVE) Jocurile Olimpice ceremonia de inchidere
Marcus
Fotbalistii deschid balul
Europenii si sud-americanii incearca sa recastige aurul dupa ce la ultimele doua editii, suprematia au detinut-o africanii (Nigeria - 1996 si Camerun - 2000)

Masculin

Grupa A
Grecia
Coreea de Sud
Mali
Mexic

Grupa B
Paraguay
Japonia
Italia
Ghana

Grupa C
Argentina
Serbia & Muntenegru
Australia
Tunisia

Grupa D
Portugalia
Maroc
Irak
Costa Rica

Feminin

Grupa A
Suedia
Japonia
Nigeria

Grupa B
Germania
China
Mexic

Grupa C
Grecia
S.U.A.
Brazilia
Australia

Programul de astazi
Masculin
Grupa A:
Grecia - Coreea de Sud
Mali - Mexic
Grupa C:
Australia - Tunisia
Argentina - Serbia & Muntenegru (Eurosport, live, ora 20:30)

Feminin
Grupa A
Suedia - Japonia
Grupa B
Germania - China (Eurosport, live, ora 18:00)
Grupa C
Brazilia - Australia (Eurosport, rezumat, ora 20:00)
Grecia - S.U.A.

Ca si acum patru ani, la Sydney, sportul-rege are onoarea de a inaugura intrecerile olimpice. Din pacate, tara noastra nu va fi reprezentata nici la aceasta editie, ultima prezenta a tricolorilor pe arenele olimpice putand fi gasita tocmai in 1964, in Japonia. Atunci am fost invinsi cu 2-1 de Ungaria, viitoarea castigatoare a titlului, fotbalistii nostri ramanand doar cu povestea penalty-ului ratat de Constantin, care ar fi putut schimba soarta partidei.
Vedete la rampa
Turneul olimpic de fotbal este rezervat jucatorilor sub 23 de ani, fiecare echipa nationala avand totusi dreptul de a inscrie trei fotbalisti care au depasit aceasta varsta. Printre marile absente se regasesc campioana en-titre, Camerun, dar si Spania, Brazilia, care a esuat inca o data in incercarea de a castiga singurul titlu care ii lipseste din palmares, si Franta, eliminata in preliminarii de Portugalia. La Atena vor putea fi urmarite insa cateva dintre vedetele fotbalului mondial, portughezul Cristiano Ronaldo (Manchester United), italienii Andrea Pirlo (AC Milan), Alberto Gilardino (AC Milan), Ivan Pelizzoli si Mateo Ferarri (AS Roma), argentinienii Javier Saviola (Barcelona), Roberto Ayala (Valencia) si Gabriel Heinze (Manchester United), japonezul Shinji Ono (Feyenoord) sau grecul Giourkas Seitaridis (FC Porto).
(Sursa, "Prosport", 11 august 2004)
Marcus
Rezultatele partidelor de fotbal de ieri

Feminin
Grecia - S.U.A. 0 - 3 (Boxx 14; Wambach 30; Hamm 82)
Germania - China 8 - 0 (Prinz 13,21,73,88; Wunderlich 65; Lingor 76; Pohlers 81; Mueller 90)
Brazilia - Australia 1 - 0 (Marta 36)
Suedia - Japonia 0 - 1 (Arakawa 24)

Masculin
Tunisia - Australia 1 - 1 (Zitouni 69 / Aloisi 45)
Argentina - Serbia & Muntenegru 6 - 0 (Delgado 11; Gonzales 17; Tevez 42,43; Heinze 74; Rosales 77)
Grecia - Coreea de Sud 2 - 2 (Taralidis 78; Papadopoulos 82 / Kim Dong 43; Vyntra 64 autogol)
Mali - Mexic 0 - 0

Programul partidelor de fotbal de azi

Masculin
Costa Rica - Maroc
Irak - Portugalia
Paraguay - Japonia
Ghana - Italia (Eurosport, live, 20:30)

Azi se vor juca numai partidele de fotbal la masculin, incepand cu orele 20:30.
contraste
In anul 1996 la Atlanta - Georgia, sunt prezente un numar record de state, 197 cu peste 10.000 de sportivi, americanii obtinand ca de obicei cele mai multe medalii. Aceste jocuri au marcat cea de a 1000-a editie si s-au caracterizat prin grandoare, avand o ceremonie de deschidere in stil country care a durat cinci ore. Au fost cele mai costisitoare jocuri. Violenta nu a lipsit nici acum, o bomba explodand in Parcul Olimpic si ucigand doi oameni.
Olimpiada din anul 2000 a marcat sfarsitul mileniului. Ea s-a tinut la Sidnez in Australia , fiind marcata de mai multe scandaluri de dopaj ca niciodata. Au participat 200 de state si 15.000 de atleti. Tribunele au fost pline pana la refuz. Sportivii romani s-au urcat de 28 de ori pe podiumul olimpic.

UREZ SUCCESE PERSONALE TUTUROR SPORTIVILOR DE PRETUTINDENI SI MEDALII
SPORTIVILOR ROMANI !
Jazz
@Marcus
Vreau sa iti multumesc ca ai postat toate informatiile astea. Chiar ma gandeam unde sa le gasesc... mwah1.gif
Am ratat ceremonia de deschidere. sad.gif
LigiaB
Pe mine ma exaspereaza, ca aici transmisia e groaznica, spaniolii astia transmit numai probele in care participa ai lor (handbal, ciclism, inot etc) 50.gif Azi dimineata am vazut putin din probele de inot, nu aratau clasamentul, nu aratau nimic, bagau reclame in timp ce americanii inotau de zor laugh.gif , intervievau pe inotatorii spanioli in loc sa arate cistigatorii probelor, recunosc ca m-am enervat (asta cred ca trebuia sa scriu la topicul lui Ghost laugh.gif ) ... asa ceva nu am crezut ca se poate intimpla blink.gif ...vreau acasa! laugh.gif


Jazz welcome.gif la Han! rolleyes.gif hug.gif
Marcus
Ceremonia de deschidere:

Vineri, 13 august 2004, pe Stadionul Olimpic din Atena, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a XXVIII-a Olimpiade, Jocuri Olimpice care vor fi găzduite de capitala Greciei pānă īn data de 29 august. Cu toate că presa aflase unele detalii despre eveniment, organizatorii au surprins īntreaga asistenţă prin spectacolul oferit, unul grandios, impresionant.

Īn primul rānd, terenul Stadionului Olimpic era o platformă inundată cu apa, extraordinar fiind momentul cānd - īn debutul ceremoniei - din apă au apărut flăcări care au conturat cele cinci cercuri olimpice. O barcă, avānd la bord un tānăr cu drapelul Greciei, a plutit pe apă, aducāndu-l lui Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, şi d-nei Gianna Angelopoulos-Daskalaki, preşedinta Comitetului de organizare.

S-a intonat imnul Greciei, iar focurile de artificii au continuat show-ul. Formidabil a fost şi momentul īn care uriaşa platforma s-a deschis, iar din mijlocul său a apărut un cap din marmură uriaş, reprezentare a unei figurine antice, după care acesta s-a despărţit īn mai multe corpuri lăsānd să se vadă un trup de bărbat. Spectacolul a fost urmat de defilarea unor care alegorice reprezentānd cicluri ale culturii greceşti, īn ritmuri de tobe şi jocuri de lumini feerice.

Defilarea delegaţiilor celor 202 ţări participante la JO de la Atena a īnceput cu Grecia, ţara organizatoare, fiind urmată apoi īn ordinea numelor īn limba elenă de restul ţărilor şi īncheind din nou cu Grecia. Aflată la a şasea sa Olimpiadă, canotoarea Elisabeta Lipa (40 ani) a fost purtătoarea drapelului delegaţiei Romāniei la ceremonie, onoare pe care o īndeplineşte pentru a doua oară, după Sydney 2000.
Marcus
Romania in prima zi a J.O. - nici o medalie

Echipajul feminin de doua rame fara cirmaci, alcatuit din Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, s-a calificat, simbata, in semifinalele concursului olimpic.
Echipajul roman a ocupat primul loc in cea de-a doua serie, cu timpul de 7:29.74.

Echipajul masculin de patru rame fara cirmaci, compus din Florin Corbeanu, Ovidiu Cornea, Daniel Mastacan si Gheorghita Munteanu, a ratat calificarea direct in semifinale, terminind pe ultimul loc din prima serie, cu timpul de 6:40.02. Echipajul roman va evolua, luni, in recalificari.

Inotatorii Dragos Coman si Beatrice Cislaru au ratat calificarea in finala probelor de 400 m liber, respectiv 400 m mixt.

Sportivul Mihai Covaliu a ratat calificarea in semifinalele probei de spada, dupa ce a fost invins, in sferturi, de concurentul ungur Zsolt Nemesik, cu scorul de 15-14. In primul tur Covaliu l-a invins pe Hanming Zhou, din China, cu scorul de 15-10, iar in optimi a trecut de sportivul polonez Rafal Sznajder cu scorul de 15-9.

Sportivii Sorin Babii si Iulian Raicea au ratat calificarea in finala probei de 10 m pistol cu aer comprimat. Babii s-a clasat pe locul 13, cu un total de 579 de puncte, in timp ce Raicea a ocupat pozitia cu numarul 39, cu 570 de puncte. Din cei 47 de concurenti, doar primii opt au obtinut calificarea in finala. Babii va mai participa, marti, la proba de 50 m pistol cu aer comprimat, in timp ce Raicea va evoluat, pe 21 august, in proba de 25 m pistol viteza.

După desfăşurarea īntrecerilor din primele două grupe de calificare īn concursul de gimnastica masculin pe echipe, SUA a obţinut cel mai mare punctaj, cu 230,419 puncte, urmată de Romānia 230,019 puncte şi Rusia 227,980 puncte. La individual, americanul Paul Hamm are cel mai bun punctaj - 58,061 şi īl devansează pe romānul Marian Drăgulescu - 57,436 puncte.

La judo, Alina Dumitru a trecut de Tatiana Siskina (Uzbekistan) şi de poloneza Anna Zemla-Krajewska, dar a pierdut īn semifinale, īn faţa japonezei Ryoko Tani, care a şi căştigat titlul olimpic. Īn meciul pentru medalia de bronz, Alina Dumitru a cedat prin ippon īn faţa chinezoaicei Gao Feng şi a plecat plāngānd la controlul antidoping.
Marcus
Romania in a 2-a zi a J.O. - nici o medalie

Gimnastica feminin
Gimnastele pregătite de Octavian Belu şi Mariana Bitang au trecut cu bine ieri, la Atena, de prima fază, cea a calificărilor. Īntr-o grupă selectă, din care au mai făcut parte echipele Statelor Unite, Ucrainei şi Canadei, romāncele au avut un parcurs aproape fără greşeală.
Fetele noastre şi-au īnceput evoluţia la sărituri, unde campioana europeană la acest aparat Monica Roşu a obţinut cea mai mare notă, 9.675. Dacă la paralele gimnastele au avut exerciţii bune spre foarte bune, Dana Sofronie fiind notată cu 9.625, la bīrnă, cel mai dificil aparat din concurs, romāncele au dat un adevărat recital. Fiecare fată īn parte a urcat pe aparatul īngust de doar cīţiva centimetri cu o siguranţă uimitoare. Toate cele cinci sportive care au punctat la acest aparat īţi dădeau senzaţia că sīnt asemenea unor balerine urcate pe postament. De această dată se poate spune că fetele au avut exerciţii fără greşeală.
Cu gimnaste precum Cătălina Ponor, Oana Ban, Alexandra Eremia sau Silvia Stroescu, Romānia se impune ca fiind una dintre cele mai puternice forţe mondiale la acest aparat. Solul a fost cel care a īnchis concursul de ieri pentru elevele antrenate de Octavian Belu. Singura ezitare la sol i-a aparţinut Monicăi Roşu, care la una dintre diagonale a călcat linia albă. Īn final, Romānia a totalizat 152,436 puncte, situīndu-se īnaintea ultimelor faze ale calificărilor pe primul loc, devansīnd echipele Statelor Unite (151,848) şi Rusiei (149,420).

Gimnastica masculin
După īncheierea tuturor grupelor de calificare din concursul masculin de gimnastică s-au stabilit calificaţii īn finalele pe aparate. Īn afară de concursul pe echipe, īn care Romānia va intra cu al treilea rezultat (230,019 puncte), după Japonia (232,134 p) şi SUA (230,419 p), tricolorii vor mai fi prezenţi la individual compus, prin Marian Drăgulescu (foto, locul 4, cu 27,436 p) şi Ioan Suciu (locul 6, cu 57,398 p). Īn concursul pe aparate, Romānia va fi reprezentată de Marian Drăgulescu, la sol, calificat cu prima notă (9,762), şi la sărituri, unde a fost al patrulea īn calificări (9,662), şi de Marius Urzică, la cal cu mīnere, deţinător al celei mai bune note (9,812). Băieţii vor concura īn finala pe echipe mīine, la individual compus pe 18 august şi la finalele pe aparate pe 22 şi 23 august.

Tenis de camp
Victor Hănescu a fost eliminat din primul tur al competiţiei, fiind īnvins de australianul Wayne Arthurs, cu 6-4, 7-6. Ieri, Victor Hănescu şi-a īncheiat brutal un vis. A fost īnfrīnt la prima sa Olimpiadă īn cel dintīi tur.

Haltere
Mărioara Munteanu, la 53 kg, şi Adrian Jigău, la 56 kg, au terminat aseară pe locurile 5, respectiv 6. "N-a fost ziua lui la stilul smuls. Dacă reuşea 127,5, puteam vorbi de medalie", a spus Nicu Vlad. Adrian Jigău se uită printre lacrimi la haltera care a rămas pe podiumul de concurs

Natatie
Finala probei de 400 m liber, de care ne legasem atītea speranţe īntr-o primă medalie romānească la Atena, s-a īncheiat cu o mare dezamăgire. Camelia Potec a ratat podiumul la un vīrf de unghie, după ce la 350 de metri fusese pe poziţie de bronz. Ea a fost īntrecută la potou de americanca Kaitlin Sandeno, cu doar 15 sutimi (4:06,19). Timpul Cameliei (4:06,34) reprezintă un nou record naţional, mai bun cu peste o secundă decīt cel realizat de dimineaţă, īn serii.

Calificat cu al 14-lea timp al seriilor la 100 m spate, Răzvan Florea a ocupat doar locul 7 īn semifinala a doua, ratīnd calificarea īn ultimul act. Constănţeanul a luat startul de pe culoarul opt, fiind cronometrat īn 55,27, nou record naţional. Vechiul record era de 55,42 şi īi aparţinea tot lui, de la Campionatele Mondiale de anul trecut.

Simona Păduraru a ratat calificarea īn finală. Clasīndu-se īn cele din urmă doar pe poziţia a treia īn seria ei, cu 4:10,39. “Am dat tot ce am putut. Sper să am mai mult noroc la 800 de metri liber şi la ştafeta de 4 x 200 metri liber”, a declarat Păduraru. Clasată pe locul 11 la general, Păduraru a avut doar satisfacţia de a o fi īntrecut pe Hannah Stockbauer, una dintre vedetele lotului german.

Judo
Judoka Ioana Aluaş a fost nevoită să se mulţumească abia cu locul 7 la categoria 52 de kg, după ce, īn urmă cu 4 ani, a fost a cincea la Sydney. La Atena, clujeanca a ajuns īn recalificări, după ce a pierdut īn sferturi, la puncte, īn faţa franţuzoaicei Anabelle Euranie. Īn recalificări, sportiva a cīştigat primul meci, contra portughezei Telma Monteiro, dar a cedat īn faţa algeriencei Salima Souakri şi a fost eliminată din concurs.

Canotaj
Romānia a avut īn concurs două echipaje. La dublu, categorie uşoară, campioanele olimpice Constanţa Burcică şi Angela Alupei s-au impus fără probleme īn seria lor de calificare, asigurīndu-şi prezenţa īn semifinalele de joi. Cele două sportive tricolore - care nu au voie să depăşească 57 de kilograme la cīntar - au terminat cursa īn 6:50,64, cu o secundă īnaintea următorului echipaj, Magdalena Kemnitz şi Ilona Mokronowska. Timpul lor a fost unul excelent, la o sutime de cel mai bun timp din istorie. Acesta a fost şters īnsă din tabelă la seria următoare, cīnd australiencele Sally Newmarch şi Amber Halliday au parcurs cei 2.000 de metri īn 6:49,90.
Cea mai aşteptată cursă a fost īnsă cea de “8 plus 1”, īn care echipajul tricolor condus de Elisabeta Lipă īnfrunta īncă din serii rivalele SUA şi Germania. Īntr-un fel, cursa lor a fost una de finală olimpică.
Romāncele au īnceput īnsă mai slab, şi după primii 500 de metri aveau trei secunde īn urma primei poziţii, pe care se instalaseră americancele. Biciuite verbal de cīrmaciul Elena Georgescu, decanul de vīrstă al tricolorelor (a īmplinit deja 40 de ani), fetele au mărit ritmul, s-au apropiat ameninţător şi au ratat pentru numai 22 de sutimi prima poziţie. Timpul americancelor, 5:56,55, a devenit cea mai bună performanţă din istorie. Pe locul trei a sosit Germania.

Scrima
Venită la JO cu un palmares impresionant la junioare, Ana Maria Brīnză a debutat cu mult curaj la prima ei competiţie de anvergură. Tīnăra spadasină a īnceput concursul din uriaşa sală Hellenical Sports Center fără trac, trecīnd cu brio de prima adversară, algerianca Zahra Gamir, mult mai lejer decīt o arată scorul de 15-14. A urmat unguroaica Adrienn Hormay, o adversară mult mai dificilă, dar pe care Ana Maria Brīnză a reuşit să o depăşească, cu un scor de 15-13, calificīndu-se īn optimi.
Spadasina noastră a nimerit īn optimile olimpice cu o adversară mult mai experimentată, chinezoaica Zhang Li. Ana Maria a tras bine īn prima jumătate a duelului, dar apoi chinezoaica a fost mai mereu cu o tuşă două īn faţa romāncei, care pe final a cedat, cu 13-15. Fiind la primul ei concurs important la seniorat, Ana Maria Brīnză a realizat totuşi o performanţă notabilă prin această calificare īn optimile unei Olimpiade, deşi după concurs ea nu s-a declarat deloc mulţumită.
(Surse: Prosport si Gazeta Sporturilor)
fargakos
Prima Medalie A Romanilor La JO 2004
DRAGULESCU Marian, POPESCU Ilie Daniel, POTRA Dan Nicolae, SELARIU Razvan Dorin , SUCIU Ioan Silviu
si ( as spune eu omul zilei) URZICA Marius Daniel au castigat ieri medalia de bronz la concursul pe echipe la gimasntica astistica.(Inainte de ultimul aparat erau pe primul loc...dar asa a fost sa fie )
Felicitari baietilor! clapping.gif spoton.gif
March
Presa romana despre cateva boacane ale lui Nea Nelu , la Olimpiada :

Iliescu si-a facut aparitia la “Olympic Indoor Hall” purtind un tricou al delegatiei. Desi presedintele are dupa el o haita de sfatuitori, tinuta acestuia a fost penibila. Desi tricoul ros-galben-albastru impunea o tinuta sport, Iliescu avea pantaloni eleganti si pantofi de lac! La finalul concursului de gimnastica, seful statului a plecat insotit de tot “alaiul”.

Un agent grec i-a pus mina-n piept!

Presedintele, alaturi de care era si Andreea Raducan, a vrut sa se duca la vestiare si sa le felicite pe gimnaste, dar a fost oprit imediat de unul dintre multii responsabili care ghideaza spectatorii si oficialii. “Nu aveti voie pe-aici!”, i-a transmis grecul lui Iliescu, care incerca sa forteze trecerea. Omul de ordine i-a pus mina in piept lui “Nea Nelu” si s-a incapatinat sa nu-l lase pe acesta sa treaca, chiar si dupa ce Ion Tiriac l-a informat despre cine e vorba. “De miine s-ar putea sa nu mai lucrezi aici!”, l-a amenintat Tiriac pe grec. In cele din urma, un oficial l-a condus pe presedintele roman, pe o alta cale, spre vestiare.



Marcus
Romania in a 3-a zi a J.O. - 1 medalie de bronz smile.gif

Gimnastica masculin pe echipe - 1 medalie de bronz clapping.gif yay.gif
Intr-adevar, Farga, baietii nostri merita felicitati, si mare pacat ca am pierdut aurul pe ultima suta de metri.
Titlul olimpic a fost obtinut de Japonia, cu 173,821 puncte, urmata de S.U.A., cu 172,033 puncte. Reprezentantii nostri au totalizat 172,384 puncte.

Natatie:
Inotatorii Camelia Potec, Beatrice Caslaru si Ioan Gherghel s-au calificat in finalele probelor de 200 metri liber, 200 metri mixt, respectiv 200 metri fluture.

Tir:
Sorin Babii a ratat calificarea in finala probei de pistol liber din cadrul J.O., clasandu-se pe locul 18, cu 553 puncte.

Scrima:
Catalina Gheorghitoaia s-a calificat in optimile probei feminine de sabie din cadrul Jocurilor, dupa ce a trecut in primele doua tururi de senegaleza Nafi Toure, cu 15-6, si de poloneza Aleksandra Socha, cu 15-12.

Tenis de camp:
Andrei Pavel si Victor Hanescu au fost eliminati inca din prima faza, atat la simplu, cat si la dublu. Victor Hanescu a fost invins luni de americanul Wayne Arthurs (6-4, 7-6), in aceeasi zi, Romania pierzand si la dublu, Hanescu si Pavel inclinandu-se in fata germanilor Kiefer-Schuetller, scor 7-5, 7-6. Marti dimineata s-a risipit si ultima speranta a tenisului romanesc de a accede in turul 2, odata cu esecul lui Pavel in fata croatului Ivo Karlovici, scor 4-6, 7-6, 2-6.

P.S. Face ce face Nea Nelu, si tot mascarici ramane. rofl.gif tongue.gif
Marcus
Gimnastica - Fetele intra azi in marea finala - orele 21:00 - 23:30
Echipa feminina de gimnastica, alcatuita din Catalina Ponor, Oana Ban, Silvia Stroescu, Dana Sofronie si Monica Rosu, isi va apara astazi titlul olimpic cucerit in urma cu patru ani, la Sydney. Fetele antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang vor intra in ultimul act cu cel mai bun punctaj (152,436 puncte), fiind urmate de S.U.A. (151,848 puncte) si China (151,085 puncte).
In afara de concursul pe echipe, gimnastele noastre mai au si alte sanse de a cuceri o medalie, Romania fiind reprezentata in toate finalele pe aparate, intreceri programate pe 22 si 23 august.

Inot - orele 19:00 - 20:46
Camelia Potec - 200 metri liber / finala
Beatrice Caslaru - 200 metri mixt / finala
Ioan Gherghel - 200 metri fluture / finala

Tir - orele 09:00 - 15:45
Sorin Babii - pistol liber / calificari si finala

Tenis de masa / turul 3
Adrian Crisan (Romania) - Peng-Lung Chiang (Taiwan) - ora 12:00
Mihaela Steff (Romania) - Hyang Kin (Coreea de Nord) - ora 20:00
Adriana Zamfir (Romania) - Ling Lin (Hong Kong) - ora 21:00

Canotaj - orele 08:30 - 11:00
4 rame (masculin) / recalificari

Scrima
Catalina Gheorghitoaia - sabie / optimi si sferturi - orele 10:00 - 16:40
semifinale - orele 18:00 - 22:00
finale - orele 18:30 - 20:50

Succes! spoton.gif
Marcus
Clasament intermediar pe medalii:

1. China - 15 medalii (10 aur, 4 argint, 1 bronz)
2. Australia - 13 medalii (6 aur, 2 argint, 5 bronz)
3. S.U.A. - 13 medalii 3 aur, 5 argint, 5 bronz)
4. Rusia - 8 medalii (1 aur, 5 argint, 2 bronz)
5. Japonia - 7 medalii (5 aur, 1 argint, 1 bronz)
6. Franta - 7 medalii (2 aur, 2 argint, 3 bronz)
7. Italia - 5 medalii (2 aur, 2 argint, 1 bronz)
8. Germania - 4 medalii (1 aur, 2 argint, 1 bronz)
9. Turcia - 3 medalii (2 aur, 0 argint, 1 bronz)
--- Ucraina - 3 medalii (2 aur, 0 argint, 1 bronz)
11. Ungaria - 3 medalii (1 aur, 1 argint, 1 bronz)
12. Coreea de Sud - 3 medalii (1 aur, 0 argint, 2 bronz)
--- Tailanda - 3 medalii (1 aur, 0 argint, 2 bronz)
--- Africa de Sud - 3 medalii (1 aur, 0 argint, 2 bronz)
15. Grecia - 2 medalii (1 aur, 0 argint, 1 bronz)
.......................................................................
31. Romania - 1 medalie (0 aur, 0 argint, 1 bronz)
Serenity
woot_jump.gif dance.gif yay.gif 38.gif dance.gif drunk.gif

Aurul pentru fetele noastre la proba pe echipe! user posted image

Statele Unite - Argint. Rusia - Bronz.

Romania se pare ca nu are adversar in gimnastica! Desi lupta a fost stransa, urmasele Nadiei eu izbutit din nou sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului si sa ne umple ochii de lacrimi.. Bravo fetelor! Tineti-o tot asa! spoton.gif flowers.gif

Sa nu uitam ca astazi am mai avut parte de o medalie de aur, la care nu se asteptau prea multi, medalie castigata de Camelia Potec la inot clapping.gif user posted image

Asadar, de doua ori astazi, emotiile ne-au coplesit la auzirea imnului nostru biggrin.gif
Jazz
Yuhuu! clapping.gif
Am auzit si eu stirea!!!!!!
Bravo fetelor!

clapping.gif

Ptiu, sa n-o deochi ca frumoasa mai e! wink.gif

user posted image
ComicDiva
si de pe locul 31 am sarit miraculos pe locul 9 biggrin.gif

fargakos
Merita un mwah1.gif frumuselele noastre thumb_yello.gif Si ce bine le sta cu laurii pe cap biggrin.gif
user posted image
fargakos
user posted image
Poza asta a trebuit sa o pun ca sa vedeti ce emotii au trait fetele noastre. Ce-i drept si mie imi venea sa topai de bucurie ieri seara.
Edit: Poza e facuta exact dupa ce si-a incheiat concursul la sol Catalina Ponor ( ea evoluand ultima din concurs). Inca nu se stia rezultatul, dar cu totii eram conivinsi de aur. (Nota pentru ea a fost 9.750)
Marcus
Istoricul celei de-a patra zile a Romaniei la J.O. - 2 medalii de aur
woot_jump.gif

Natatie - 1 medalie de aur yay.gif clapping.gif yay.gif
Camelia Potec, braileanca de 22 de ani a reusit o victorie de senzatie in finala probei de 200 de metri liber si a adus prima medalie de aur pentru delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de la Atena.
Camelia a depasit adversare mult mai bine cotate, cum ar fi Solenne Figues, Federica Pellegrini sau Franziska van Almsick.

Braileanca a pornit destul de modest cursa, pe culoarul unu, si nu s-a aflat printre fruntase in prima parte. Dupa prima lungime de bazin era pe locul patru apoi, dupa inca 50 de metri, era pe locul sase. Dupa jumatatea distantei, revenirea brailencei devine din ce in ce mai vizibila, si intrebarile cu voce tare "Who's on lane one?", devin din ce in ce mai dese.
Ultimii metri si Camelia atinge prima senzorul de la sosire. Scoate capul din apa, respira greu si nu mimeaza nici un gest. Fata ii ramane crispata pana cand se uita pe uriasul monitor care ii confirma victoria. In acea clipa izbucneste in plans, si lacrimile sarate se pierd in apa dulce a bazinului.
La festivitatea de premiere, se asculta pentru prima data la Atena imnul Romaniei, dupa care frumoasa braileanca face turul de onoare, cu tricolorul.
Felicitari, braileanca mea! hug.gif Ne-ai facut o bucurie enorma.

In finala probei de 200 metri mixt, Beatrice Caslaru s-a clasat pe locul 8.
In finala probei de 200 metri fluture, Ioan Gherghel s-a clasat pe locul 5.

Gimnastica feminin - 1 medalie de aur yay.gif clapping.gif yay.gif
Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a stralucit din nou in marile competitii, cucerind marti seara medalia de aur in concursul olimpic pe echipe de la Atena, o confirmare a valorii si a traditiei acestui sport in tara noastra, in pofida schimbului de generatii care a afectat echipa dupa Sydney.
Fetele noastre au fost absolut incantatoare. :ntzoc:

Canotaj
Echipajul masculin de 4 rame fara carmaci s-a clasat pe locul 4 in recalificari si nu va evolua in semifinalele acestei probe.

Calarie
Viorel Bubau - singurul roman prezent in competitia de calarie s-a clasat pe locul 75 (ultimul) dupa proba de dresaj, dupa ce calul sau, pe nume Carnaval, a refuzat sa sara peste obstacole yikes.gif (imi cer scuze fata de acest sportiv ca nu l-am trecut pe lista delegatiei olimpice de la Atena, dar nu l-am gasit nicaieri figurand prin sursele din care m-am documentat). dunno.gif

Scrima
Catalina Gheorghitoaia a luptat pentru medalia de bronz in proba de sabie a turneului olimpic de scrima, insa a fost invinsa de americanca Sada Jacobson, cu 15-7, clasandu-se in final pe locul 4.
Alexandru Nysztor a fost eliminat in turul 2 in proba de spada, fiind invins de italianul Alfredo Rota cu 15-8.

Tenis de masa
Adrian Crisan a fost invins in 5 seturi de taiwanezul Chiang Penglung in turul 3 al turneului masculin de tenis de masa.
Mihaela Steff a parasit, de asemenea, turul 3 in proba de simplu a turneului olimpic de tenis de masa, fiind invinsa de nord-coreeana Kim Hyang Mi cu 4-2.
fargakos
user posted image

Bucuria finish-ului ( Camelia Potec )
Marcus
Clasamentul complet pe medalii:

1. China - 18 medalii (10 aur - 6 argint - 2 bronz)
2. S.U.A. - 18 medalii (6 - 6 - 6)
3. Australia - 14 medalii (6 - 3 - 5)
4. Japonia - 9 medalii (6 - 2 - 1)
5. Ucraina - 5 medalii (3 - 1 - 1)
6. Rusia - 11 medalii (2 - 5 - 4)
7. Italia - 7 medalii (2 - 3 - 2)
8. Franta - 8 medalii (2 - 2 - 4)
9. Romania - 3 medalii (2 - 0 - 1)--- Grecia - 3 medalii (2 - 0 - 1)
--- Grecia - 3 medalii (2 - 0 - 1)
--- Turcia - 3 medalii (2 - 0 - 1)
12. Germania - 4 medalii (1 - 2 - 1)
13. Korea - 4 medalii (1 - 1 - 2)
14. Ungaria - 3 medalii (1 - 1 - 1)
15. Tailanda - 3 medalii (1 - 0 - 2)
16. Africa de Sud - 1 medalie (1 - 0 - 0)
--- Elvetia - 1 medalie (1 - 0 - 0)
--- Emiratele Arabe Unite - 1 medalie (1 - 0 - 0)
19. Olanda - 5 medalii (0 - 2 - 3)
20. DPR Korea - 3 medalii (0 - 2 - 1)
21. Austria - 2 medalii (0 - 2 - 0)
--- Polonia - 2 medalii (0 - 2 - 0)
23. Marea Britanie - 2 medalii (0 - 1 - 1)
--- Slovacia - 2 medalii (0 - 1 - 1)
--- Zimbabwe - 2 medalii (0 - 1 - 1)
26. Georgia - 1 medalie (0 - 1 - 0)
--- India - 1 medalie (0 - 1 - 0)
--- Indonezia - 1 medalie (0 - 1 - 0)
--- Portugalia - 1 medalie (0 - 1 - 0)
--- Serbia & Muntenegru - 1 medalie (0 - 1 - 0)
--- Spania - 1 medalie (0 - 1 - 0)
32. Cuba - 4 medalii (0 - 0 - 4)
33. Belgia - 2 medalii (0 - 0 - 2)
--- Brazilia - 2 medalii (0 - 0 - 2)
--- Bulgaria - 2 medalii (0 - 0 - 2)
36. Argentina - 1 medalie (0 - 0 - 1)
--- Canada - 1 medalie (0 - 0 - 1)
--- Columbia - 1 medalie (0 - 0 - 1)
--- Cehia - 1 medalie (0 - 0 - 1)
--- Mongolia - 1 medalie (0 - 0 - 1)
--- Slovenia - 1 medalie (0 - 0 - 1)
Marcus
Romania in a 4-a zi a J.O. - nici o medalie

Gimnastica individual compus (masc)
In concursul masculin de individual compus la gimnastica artistica, sportivul roman Ioan Suciu a ratat cu numai 99 de miimi medalia de bronz. Principalul roman candidat la o medalie olimpica la aceasta proba, Marian Dragulescu, c-a clasat doar pe locul 8, cu 57,323 puncte, titlul olimpic fiind castigat de americanul Paul Hamm, cu 57,823 puncte, care a recuperat cu bunavointa arbitrilor la ultimele doua aparate, paralele si bara fixa, unde a fost notat cu 9,837 d efiecare data, dupa ce cazuse la sarituri, primnd insa 9,137.

Atletism
Gheorghe Guset (aruncarea greutatii) - locul 15, nu s-a calificat in finala

Canotaj
Echipajul feminin al Romaniei in proba de dublu vasle, categoria usoara, Constanta Burcica si Angela Alupei, a castigat prima semifinala din concursul olimpic de canotaj de la Atena. Romancele au devansat Olanda, Germania, S.U.A., Marea Britanie si Grecia. Primele trei echipaje s-au calificat in finala.

Ehipajul de 8 plus 1 (fem) - calificat in finala

Haltere
Stanel Stoica - locul 9

Inot
Razvan Florea - 200 metri spate, calificat in finala cu al 4-lea timp
Stafeta (4 x 200 metri feminin) - nu s-a calificat in finala

Scrima
Laura Badea (floreta) - eliminata in sferturi de finala
Roxana Scarlat (floreta) - eliminata in optimi de finala

Tenis de masa
Adriana Zamfir (simplu) - eliminata in turul 4
Aramis
Razvan Florea a castigat medalia de bronz, iar la gimnastica Daniela Sofronie s-a clasat a 5-a.
Marcus
Fotbal inedit la Jocurile Olimpice de la Atena
Tunisia vs Serbia & Muntenegru 3 - 2

Acest meci merita mentionat nu atat prin prisma rezultatului, cat prin prisma a ceea ce s-a intamplat pe teren. Arbitrul Charles Arriotima a intrat in istorie ca fiind cel care, de unul singur, a exasperat milioane de oameni. Iata cum s-a intamplat:

La scorul de 1-1, Arriotima a acordat un penalty tunisienilor, dar nimeni nu si-ar fi imaginat ce penalty cu peripetii va urma!
Tunisianul Mohamed Jedidi a fost cel care a transformat penalty-ul in gol. Oare?!
Arbitrul a decis repetarea penalty-ului din cauza ca tunisienii intrasera in careu inainte ca Jedidi sa suteze.
Varful tunisian si-a asezat din nou balonul pe punctul cu var, si-a luat elan si a sutat impecabil. 2-1? Da''de unde? Arriotima a anulat si acest gol pe motiv ca Nikola Milojevici a parasit cadrul portii, lucru interzis de regulament.
Acelasi scenariu: Jedidi si-a asezat iar mingea la 11 metri, a sutat si… goool! Bucuria tunisienilor a fost curmata insa de fluierul lui Arriotima, care a dictat o noua repetare a penalty-ului!! De aceasta data pentru ca sarbii au intrat in suprafata de pedeapsa.
Exasperarea se putea citi pe chipul lui Jedidi, care a fost nevoit sa execute pentru a patra oara lovitura de pedeapsa.
Tunisianul si-a luat din nou elan, a sutat, insa de aceasta data Milojevici a respins! Cand toata lumea credea ca jocul va continua, s-a auzit acelasi enervant si stresant fluier al "centralului" din Tahiti. De ce? "S-a miscat balonul!!!" Suna explicatia arbitrului.
Bietul Jedidi aseaza din nou mingea la 11 metri, suteaza si Milojevici respinge inca o data! Arriotima pare ca a inghitit fluierul, tuseste si dicteaza din nou repetarea loviturii!!!
Pentru a sasea oara, Jedidi, exasperat, si-a asezat balonul pe punctul cu var, insa de data aceasta marcheaza! Nimeni nu se mai bucura. Toate privirile sunt indreptate spre arbitru. Miracol! Arriotima a uitat sa mai fluiere. Golul e validat!!! Uraaaa! Jocul poate continua. rofl.gif
Marcus
Romania a in 5-a zi a J.O. - 1 medalie de bronz smile.gif

Inot - 200 metri spate - Razvan Florea bronz in loc de argint
Finala probei masculine de 200 m spate, disputata joi seara īn piscina olimpica din Atena, i-a adus lui Razvan Florea o medalie de bronz in locul unei binemeritate medalii de argint.

Astfel, imediat dupa īncheierea cursei, a fost comunicat presei, afisat pe tabela electronica si difuzat īn īntreaga lume, un clasament īn care pe primul loc s-a situat austriacul Markus Rogan, medalie de aur, urmat de romānul Razvan Florea - medalie de argint. Aceasta, īn urma descalificarii americanului Aaron Peirsol, care a īncalcat regulamentul la īntoarcerea de la 150 m, folosind un procedeu care i-a creat un avantaj ce s-a dovedit decisiv, īn conditiile īn care la īnot diferentele īntre competitori sunt de miimi de secunda.

Fara nici o explicatie, īnsa, la festivitatea de premiere, pe cea mai īnalta treapta a podiumului a urcat americanul Peirsol, cronometrat īn 1min54sec95/100, pozitia a doua i-a revenit austriacului Markus Rogan - 1min57sec35/100, iar romānul Razvan Florea a cucerit īn cele din urma bronzul - 1min57sec56/100 /nou record national, fostul record īi apartinea de la CE de la Madrid - 1 min. 58 sec. 00/100/.

Simona Paduraru s-a clasat pe locul 3 in proba de 800 metri spate, calificandu-se in finala.
Camelia Potec s-a clasat pe locul 4 ratand calificarea in finala de 800 metri.
Ioan Gherghel a ratat calificarea in semifinala probei de 100 metri fluture, clasandu-se pe locul 8 (ultimul) in seria sa.

Gimnastica feminin individual compus
Marcata de abandonul de ultima ora al coechipierei sale Oana Ban, usor accidentata, reprezentanta Romāniei īn concursul individual compus al competitiei feminine de gimnastica de la Jocurile Olimpice de la Atena, Daniela Sofronie, nu a reusit decāt o clasare pe locul 5, cu un total de 37,948 puncte.

Ironia sortii, aparatul care a risipit definitiv sperantele la o medalie pentru Dana Sofronie a fost bārna, denumita īn ultimii ani "aparatul romānesc", unde constanteanca nu a reusit decāt o nota de 9,372, prezentānd un modest exercitiu cu nota de plecare din 9,7.

Titlul a revenit americancei Carly Patterson, cu 38,387 puncte, urmata de rusoaica Svetlana Horkina - 38,211 puncte de chinezoaica Zhang Nan - 38,049 puncte si de o alta rusoaica, Ana Pavlova - 38, 024. Concursul de gimnastica are doua zile de pauza, urmānd sa se reia duminica, cu īntrecerile pe aparate.

Haltere
Claudiu Heghedus cat. 77 kg - descalificat
Sebastian Dogariu (cat. 77 kg) - primul loc in grupa valoric= B

Box
Ionut Gheorghe - s-a calificat īn sferturile de finalć

Canotaj
Echipa feminina de dublu vasle categ. usoara - s-a calificat in finala
Jazz
Inca un aur clapping.gif clapping.gif
Georgeta Damian si Viorica Susanu
user posted image


user posted image


Bravo fetelor!!

flowers.gif flowers.gif
Marcus
Canotaj - medalie de aur yay.gif
woot_jump.gif
yay.gif Felicitari Vioricai Susanu si Georgetei Damian, care au terminat cursa de 2000 de metri pe primul loc, īn 7 minute, 6 secunde şi 55 de zecimi, fiind urmate de echipajul britanic (7:08.66) şi de cel al Belarusului (7:09.86). clapping.gif

Echipajul de două vāsle Simona Strimbeschi - Camelia Mihalcea a ieşit pe locul 5 īn finala de astăzi.

Box
Marian Simion a pierdut azi la puncte, 24-36, partida disputata in turul al doilea al competitiei olimpice de la Atena, in care l-a intalnit la categoria 57kg. pe egipteanul Yasser Ramadan. Meciul s-a incheiat in huiduielile publicului, la capatul unei partide in care egipteanului i s-a punctat aproape tot, in timp ce lui Marian Simion i-au fost refuzate lovituri clare. Cu "ajutorul" arbitrilor, Simion paraseste competitia. sad.gif

Restul programului de azi
In seara asta, la ora 19,30, Dragos Coman va lua startul in finala probei de 1500 metri liber, din cadrul turneului olimpic de natatie de la Atena. Speram la o clasificare in primii trei!

La ora 20,00, Valeriu Calancea va participa in finala concursului de haltere, categ 85 kg.

Duminica, 22 august - Romania

CANOTAJ - ora 8.30 (Schinias Olympic Rowing Centre) - Constanta Burcica, Angela Alupei (FINALA, 2X categoria usoara), Georgeta Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Gavrilescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Papuc, Elena Georgescu (FINALA, 8+1).

ATLETISM - ora 18 (Stadionul olimpic) - Lidia Simon, Nuta Olaru, Constantina Dita (FINALA, maraton), Marian Oprea (FINALA, triplusalt), Stefan Vasilache (FINALA, inaltime), Ionela Tarlea-Manolache (semifinale, 400 mg).

BOX - ora 20 (Peristeri Olympic Boxing Hall) - Ionut Gheorghe (sferturi de finala, cat. 64 kg).

GIMNASTICA - ora 20 (Olympic Indoor Hall) - Marian Dragulescu (sol), Monica Rosu (sarituri), Marius Urzica (cal), Daniela Sofronie (paralele) - FINALE PE APARATE.
contraste
Meritau padela de aur, in marime naturala !
Aramis
Echipajul feminin a castigat medalia de aur, fiind urmat de echipajele S.U.A. si de al Olandei.
mutulica
da, fetele de la 8+1, super

ohyeah.gif
Marcus
Astazi - alte doua medalii de aur!!! yay.gif yay.gif yay.gif
woot_jump.gif

Īn ultima reuniune a concursului olimpic de canotaj, desfăşurată īn această dimineaţă pe lacul Skinias, Romānia a obţinut alte două medalii de aur, după cea de ieri a bărcii de două rame fără cīrmaci. Prima dintre ele a fost adusă de Angela Alupei şi Constanţa Burcică īn proba de două vīsle categorie uşoară, iar cea de-a doua de echipajul feminin de 8+1 (Georgeta Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Gavrilescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Papuc, Elena Georgescu). Astfel, Romānia a acumulat pīnă acum cinci medalii de aur şi două de bronz, palmares cu care se află pe locul 12 īn clasament!
Feclicitari, fetelor! mwah1.gif flowers.gif
Jazz
Iata si foto cu frumoasele castigatoare:
user posted image

clapping.gif clapping.gif
Marcus
Clasamentul complet pe medalii

1 United States 46 medalii (19 aur - 15 argint - 12 bronz)
2 China 41 medalii (18 - 13 - 10)
3 Japan 22 medalii (12 - 5 - 5)
4 Australia 27 medalii (11 - 6 - 10)
5 Germany 27 medalii (9 - 7 - 11)
6 Russia 33 medalii (6 - 13 - 14)
7 France 20 medalii (6 - 7 - 7)
8 Italy 17 medalii (6 - 6 - 5)
9 Ukraine 11 medalii (6 - 2 - 3)
10 Korea 19 medalii (5 - 10 - 4)
11 Great Britain 18 medalii (5 - 6 - 7)
12 Romania 7 medalii (5 - 0 - 2)
13 Netherlands 13 medalii (3 - 5 - 5)
14 Greece 6 medalii (3 - 1 - 2)
15 Turkey 4 medalii (3 - 0 - 1)
16 Belarus 10 medalii (2 - 3 - 5)
17 Hungary 6 medalii (2 - 3 - 1)
18 Slovakia 5 medalii (2 - 2 - 1)
19 Georgia 3 medalii (2 - 1 - 0)
20 Thailand 4 medalii (2 - 0 - 2)
21 Poland 6 medalii (1 - 2 - 3)
=22 Indonesia 4 medalii (1 - 1 - 2)
=22 South Africa 4 medalii (1 - 1 - 2)
24 Zimbabwe 3 medalii (1 - 1 - 1)
25 Ethiopia 2 medalii (1 - 1 - 0)
26 Bulgaria 5 medalii (1 - 0 - 4)
27 Belgium 3 medalii (1 - 0 - 2)
=28 Sweden 2 medalii (1 - 0 - 1)
=28 Switzerland 2 medalii (1 - 0 - 1)
=30 New Zealand 1 medalie (1 - 0 - 0)
=30 Norway 1 medalie (1 - 0 - 0)
=30 U Arab Emirates 1 medalie (1 - 0 - 0)
33 Spain 6 medalii (0 - 5 - 1)
34 Austria 3 medalii (0 - 3 - 0)
35 Cuba 7 medalii (0 - 2 - 5)
36 Croatia 4 medalii (0 - 2 - 2)
=37 Canada 3 medalii (0 - 2 - 1)
=37 DPR Korea 3 medalii (0 - 2 - 1)
39 Czech Republic 3 medalii (0 - 1 - 2)
=40 Chinese Taipei 2 medalii (0 - 1 - 1)
=40 Estonia 2 medalii (0 - 1 - 1)
=40 Slovenia 2 medalii (0 - 1 - 1)
=43 Hong Kong 1 medalie (0 - 1 - 0)
=43 India 1 medalie (0 - 1 - 0)
=43 Kazakhstan 1 medalie (0 - 1 - 0)
=43 Lithuania 1 medalie (0 - 1 - 0)
=43 Portugal 1 medalie (0 - 1 - 0)
=43 Serbia/Monteneg 1 medalie (0 - 1 - 0)
49 Denmark 4 medalii (0 - 0 - 4)
=50 Argentina 2 medalii (0 - 0 - 2)
=50 Azerbaijan 2 medalii (0 - 0 - 2)
=50 Brazil 2 medalii (0 - 0 - 2)
=53 Chile 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Colombia 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Eritrea 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Israel 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Jamaica 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Mongolia 1 medalie (0 - 0 - 1)
=53 Trinidad/Tobago 1 medalie (0 - 0 - 1)


Medalii Romania
Total: 7
5 aur, 2 bronz
AUR:
1. Camelia Potec (inot) 200m liber
2. gimnastica, concursul pe echipe
3. Georgeta Damian Andrunache si Viorica Susanu (canotaj) - doi rame fara cārmaci
4. Constanta Burcica si Angela Alupei (canotaj) la 2 vāsle-categoria usoara
5. Georgeta Damian-Andrunache, Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Gavrilescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Papuc plus Elena Georgescu (canotaj) - de 8 plus 1
Bronz:
6. Echipa masculina de gimnastica, concursul pe echipe
7. Razvan Florea (inot) 200m spate




yronick
Vin in miez de noapte cu stiri calde de la Atena.
Noi medalii pentru delegatia romana olimpica:

Desi la egalitate cu liderul, Dragulescu a luat argint
Romania de aur cucereste argintul! In prima finala a concursului special pe aparate din cadrul competitiei de gimnastica a JO de la Atena, gimnastul roman Marian Dragulescu a primit medalia de argint, desi a avut acelasi punctaj cu canadianul Kyle Shewfelt - 9,787, acesta din urma intrand īn posesia medaliei de aur.

Explicatia a fost ca s-a facut o departajare introdusa in ultimul moment īn regulament, care a surprins pe toata lumea, inclusiv comentatorii specializati īn gimnastica, fiind pentru prima oara cand se intampla acest lucru. De obicei, la egalitate, ambii sportivi urcau pe aceeasi treapta.


Fosta gimnasta Andreea Raducan, care a comentat alaturi de C. Topescu, a precizat ca in astfel de cazuri, departajarea se face din nota de plecare.
Exemplu: Daca M are nota de plecare din 10.00, iar N din 9.900, atunci M are castig de cauza. Dar Dragulescu a avut aceeasi nota de plecare ca si Shewlet. Comentariile dupa acesta dupa aceasta decizie nu vor intarzia sa apara, dar oricum nu mai poate fi nimic schimbat, asa cum nu a mai putut fi schimbat nici cazul calificarii nationalei, nici rezultatul meciului de box dintre Marian Simion si Ramadan Yasser, si multe altele, care nu putem sa le ignoram.Parca imi amintesc deschiderea jocurilor cu juramantul in numele arbitrilor, prin care se angajau sa respecte onoarea acestei manifestatii sportive, munca sportivilor....
Pacat, pacat pentru acesti sportivi si pentru numele acestei mari competitii.
Din pacate politica are tentacule prea mari si gheare prea ascutite ca sa nu-si lase urmele si pe ceea ce ar trebui sa insemne spiritul olipmic: prietenie, fayr play, onoare, pace, glorie sad.gif
Romania e prea mica... sad.gif

Incercand sa las la o parte pentru moment furia si continui cu alte stiri ceva mai imbucuratoare:

Romania a castigat din nou medalia de aur!
clapping.gif dance.gif

Monica Roşu şi-a adjudecat strălucit titlul de campioană olimpică şi medalia de aur la sărituri, primul aparat din cadrul concursului special al competiţiei feminine de gimnastică la Jocurile Olimpice de la Atena.
Sportiva a avut o evoluţie senzaţională, intangibilă, fiind singura gimnastă care a prezentat o săritură din nota 10, cu o execuţie frizānd perfecţiunea, 9,737. Cu un total de 9,656 puncte, gimnasta romāncă a ocupat detaşat primul loc, fiind urmată de Annia Hatch - 9,481 şi de rusoaică Ana Pavlova 9,475, care au intrat īn posesia medaliilor de argint, respectiv bronz.


user posted image
Cu tot respectul, sincere felicitari si sa ne vedem si peste 4 ani thumb_yello.gif

Marius Urzică, medalie ARGINT la cal cu manere
! La gimnastica, in concursul masculin special pe aparate, la cal cu mānere, favoritul competiţiei, romānul Marius Urzică, a obţinut medalia de argint, cu 9,825 puncte. Primul loc a fost acordat chinezului Ten Haibin, care a primit o notă de 9,837, intrānd īn posesia medaliei de aur, bronzul fiind adjudecat de japonezul Takehiro Kashima, cu 9,787.

Desi era favorit si aveam curaj sa pariez pe el, Marius nu a reusit sa cucereasca aurul olimpic. Oricum am crezut si cred in el!

Marian Oprea, argint la triplu salt, a spart gheaţa la atletism
Īn concursul de atletism al Jocurilor Olimpice de la Atena, noul punct de atracţie al īntrecerilor din capitala Greciei după īncheierea concursului de īnot, īntre protagoniştii zilei de duminică s-a aflat şi romānul Marian Oprea, vice-campion olimpic şi medaliat cu argint īn proba de triplu salt, cu o săritură de 17,55 m, realizată chiar din prima īncercare.< Medalia de aur a revenit marelui favorit, suedezul Christian Olson, cu 17,79 m, iar bronzul, rusului Danila Burkenia, cu 17,48 m.

Dupa aceasta mare zi in care performantele au fost pese\te masura asteptarilor Romania ocupa locul 9 pe natiuni la medalii cu 6 medalii de aur, 3 de argint si 2 de bronz.



Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.