APERITIV CU VINETE,OREZ SI CREVETIPentru 6 persoane
4 vinete
150gr orez
ulei de masline e preferinta!)
1 ceapa
50gr vin alb
250gr creveti mici,curatati(aici circula in pungi,fieti si mici cit juma de deget)
400gr zeama de legume(KNORR)
3 linguri patrunjel
sare,piper
2 cesti suc de rosii cu busuioc(sau fara!)
Mod de preparare·
1)Curatati vinetele de coaja taiati-le felii in lung si dati-le cu sare.
Lasati-le intr-o strecuratoare mare 30 min ca sa se duca gustul amarui,apoi le spalati si le stoarceti de apa.Le prajiti in ulei incins.
2)Caliti putin ceapa.Adaugati orezul si continuati calirea.Stingeti cu vinul alb si turnati zeama de legume.Lasati orezul sa fiarba pina se resoarbe toata zeama.Adaugati crevetii si patrunjelul,sarea si piperul si amestecati usor.
3)Puneti jumatate din feliile de vinete intr-o tava micuta,deasupra orezul obtinut si pe deasupra restul vinetelor.
4)Coaceti la cuptor 30min la 180gC
5)Serviti cald cu sos de rosii cu busuioc(preparat)
File de salau cu ragout de creveti Ingrediente:File salau 0.900 kg
· Unt 0.050 kg
· Vin alb sec 0.100 kg
· Creveti 0.150 kg
Ciuperci 0.100 kg
Ceapa 0.100 kg
Frisca lichida 0.150 kg
Zeama de lamaie 0.050 kg
Sare 0.030 kg
Piper alb 0.002 kg
Faina 0.050 kg
Busuioc 0.002 kg
· Patrunjel verde 1 leg
Mod de preparare· Fileul de salau se sareaza si se presara cu piper alb,se da prin faina · In untul incins se prajesc feliile de peste pe o parte dupa care se intorc pe cealalta parte dupa care se adauga patrunjelul verde taiat marunt,zeama de lamaie si vinul alb · Dupa ce am adaugat ingredientele de mai sus vom innabusi feliile de salau · Ceapa curatata se taie marunt(foarte fin),se caleste si se adauga si ciuperciletaiate marunt,crevetii si busuiocul.Adaugam sare si piper alb · Peste creveti se strecoara zeama de la fileul de salau si se da in fiert dupa care se va aduaga faina amestecata cu frisca lichida,se mai adauga putin vin si zeama de lamaie · Feliile de peste se vor servi cu acest ragout deasupra.
PASTE CU CREVETI SI LEGUMEIngrediente: ¾ ceasca de unt, 2 catei de usturoi taiati marunt, 20 creveti congelati potriviti ca marime, 2 buchetele de broccoli, 4 ciuperci mari taiate felii, ½ lingurita de cimbru uscat, ½ lingurita de oregano uscat, ½ lingurita busuioc uscat, 1 dovlecel mic (zucchini) taiat felii subtiri, parmezan, un pachet de spaghete fierte si scurse
Mod de preparare: Se topeste 1/3 din unt intr-o craticioara mica la foc potrivit, se adauga usturoiul si se lasa circa 1 minut. Se pun crevetii si se lasa pana devin roz, circa doua minute pe fiecare parte. Se scot si se pun deoparte. Restul de unt se adauga in craticioara si se topeste. Se adauga si broccoli, ciupercile, oregano, cimbrul si busuiocul si se lasa circa 2 minute la foc potrivit. Dupa aceea se pune si dovlecelul si se lasa amestecul pe foc pana cand legumele se fragezesc. Se lasa focul mic, se pun crevetii peste legume si se mai lasa putin sa se incalzeasca. Se aranjeaza crevetii si legumele peste spaghete si se garnisesc cu sosul de unt cu usturoi ramas in craticioara. Se presara parmezan si se servesc imediat.
SUSHI SI OREZUL DE SUSHIIntai de toate, orezul trebuie sa fie din cel cu bob mai grasut.
Orezul se fierbe folosind volume egale orez/apa, dupa cum urmeaza:
2 cesti (180 ml) orez... 2 cesti apa (ies cam 4 cesti de orez fiert)
Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm:
- se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba
- se da la foc mare 1 minut
- se da la foc mic 4-5 minute
- se da la foc ff mic 10 minute
- se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul
Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:
5 cesti orez fiert...3+1/2 linguri otet...1 lingura zahar...1+1/2 lingurite sare
Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face domnului orez vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid. Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.
INGREDIENTE PT. SUSHI- peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat
- conserve de peste: ton, macrou
- fructe de mare: arici de mare(crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare)
- carne : pui (preparat "teriyaki"), porc (ham)
- legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)
• facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie (felii), nori (un fel de hartie din alge)
• bligatoriu (desi pot lipsi la unele retete): sos de soia (shoyu); pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului); felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)
-se insoteste de: ceai verde (matcha e cel mai bun, dar la urma oricare) sau bere!
COMBINATII:
1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi)
- se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat
- se pune in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza
- se rastoarna castronul pe un platou
- se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie
- se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele (exersati!)
2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")
- se iaU, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti
- se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi
- se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc
- se aseaza "mititeii" frumos pe un platou
- cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare
3. Carne, legume (vezi mai sus).
Pofta buna!