Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Salata De Vinete
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Pagini: 1, 2, 3
Rikita
niciodata nu reusesc sa o fac ca la romani... e destul de buna si cum o fac eu, dar nu are chiar acelasi gust ca salata de vinete care am mancat in romania...

si saptamana urmatoare avem o petrecere la sectia de romana la facultate si am promis sa aduc salata de vinete...

puteti sa-mi dati niste sfaturi ce as putea sa fac fals eu... sau ma dati reteta cum o faceti voi si eu vad ce nu fac bine?

sau e, cum a spus un prieten al meu, ca vinete in germania nu au acelasi gust ca in germania, si niciodata n-o sa reusesc sa fac adevarata salata de vinete?
Cla
Rikita, incearca cu ulei de floarea-soarelui wink.gif

Am retete pt. tine, aici *click*
TriRegnum
Iti voi da reteta mea, sper sa iti placa...

Reteta mea de vinete
Se coc vinetele pe flacara sau gratar, dar flacara sa fie, le cojesti si le lasi cateva ore sa se scurga pe un plan incliinat (sucul acela al lor e maar si strica gustul si pe deasupra cade greu la ficat).
Apoi:
* cureti cateva cepe potrivite (sau una mare), o dai pe o razatoare nu foarte fina - potrivita, si apoi intr-un tifon bun storci bine ceapa de zeama.
* pui in vasul de mixer ceapa stoarsa cu putina sare(sare daca nu e destula mai adaugi si pe parcurs), apoi adaugi putin ulei de floarea soarelui de buna calitate si vegeta (nu prea multa vegeta ca strica gustul) si mixezi pana se face ca o pasta.
* adaugi acum doua galbenusuri de ou si amesteci cu mixerul pana se face mainoneza, adaugi ulei si faci mainoneza in continuare (sa fie cam/aproape aceiasi cantitate de mainoneza pe care o ai si de vinete, poate fi si cu o idee mai putina maioneza)
* vinetele le pui la robotul de bucatarie pentru a le marunti bine si apoi le adaugi la maioneza facuta dupa care amesteci iar cu mixerul sau cu robotul pana se omogenizeaza bine.

Sper sa-ti iasa bune, pofta buna!

PS: Tu nu esti romanca? de unde esti?
Mistinguett
Rikita, iti dau si reteta mea de salata de vinete - care o fac atat de des...

Eu coc vinetele direct pe flacara de aragaz data la maxim dar invelite in 2 folii de aluminiu. Le coc pentru 5 minute pe fiecare parte (pe 4 parti) dupa care desfac folia de aluminiu (taiata cu un cutit si atentie, sunt aburi fierbinti). Cu ajutorul unui vas mic cu apa foarte rece in care imi inmoi degetele de fiecare data, "jupoi" pielita si le transfer pe un fund de lemn pe care il las inclinat (pun un prosop de bucatarie sub unul din capete) pentru 30 de minute.
Vinetele nu se toaca cu cutitul sau nimic metalic (le innegreste), eu mi-am adus din tara un tocator de vinete (care arata ca un cutit din lemn) dar cu putin chin le poti toca cu o lingura sau paleta de lemn. Deasemeni nu recomand sa faci vinete cu mixerul, eu am incercat o data si au iesit foarte apoase.

Deci, se toaca vinetele si se pun intr-un castron. Se picura ulei (eu folosesc de masline, mi se pare mai gustos, dar poti folosi si vegetal) si se amesteca cu lingura de lemn. Pun cam o ceasca de cafea de ulei (deja nu mai masor) la aprox. 1.5 kg de vinete (greutatea lor crude). O alta indicatie ca vinetele au suficient ulei ar fi ca se deschid la culoare, devin cremoase si incep sa prinda o anumita stralucire (glistening in engleza). Dupa aceea pun ceapa - tocata f f marunt sau data prin razatoare si scursa, asa cum zice si Tri. Se pune sare dupa gust. Si gata.

Eu nu pun maio. Maioneza se pune de obicei ca sa le deschida la culoare (daca e prea multa strica gustul ala de afumatura) si eu nu am gasit necesar niciodata.
In orice caz sper ca orice reteta incerci sa-ti iasa si sa ne spui si noua.
Ovidius
Desi nu-mi place deloc sa fac mancare (mai bine mor de foame...spre rusinea mea), salata de vinete o fac cu cea mai mare placere, si e printre putinele macaruri in a caror productie particip rolleyes.gif
Pe scurt o fac cam asa:
- autoritatea suprema coace vinetele, sau le aducem gata facute de acasa
- iau doua galbenuse de oua si incep sa fac maioneza. Ca sa nu se taie, la inceput pun o lingurita de mustar. Apoi invart la lingura aia de lemn si adaug ulei pana cand se face o pasta destul de groasa care nu curge.
- vinetele coapte le tai marunt marunt cu un cutit de lemn. Cu cat mai marunt cu atat mai bine.
- amestec tocatura de vinete cu maioneza
- pun sare dupa gust
- pun usturoi dupa gust - 2-3-4 bucati. Personal imi place sa se simta bine. E nasol daca trebe sa pupi pe careva dupa aia, dar daca-i dai si lui salata, problema o sa fie reciproca.
- o bag la frigider. Daca e calda nu prea are gust...
- o scot de la frigider si o mananc pe paine cu rosii si cu branza.

Inca ceva: totul se face fara mixer. Mixerul face spuma si scoate apa din salata, iar la final o sa fie un fel de crema de unt cu un gust mai putin placut.

....nu stiu cine naiba m-a pus sa va povestesc toate astea, dar acuma innebunesc de foameee cry.gif
Rikita
multumesc!

o sa incerc toate retetele si dupa asta decid care versiune imi place cel mai mult...

TriRegnum - sunt din germania.
TriRegnum
QUOTE
....nu stiu cine naiba m-a pus sa va povestesc toate astea, dar acuma innebunesc de foameee

Si ca sa nu mori singura te anunt ca mi-ai facut pofta, trimit servitoarea sa-mi faca rost imediat de vinete...bine ca ai spus si cu ce le mananci ca sa-mi pot si imagina... tongue.gif

Misti, tu esti sefa...eu in cele ale bucatariei m-am initiat mai tarziu...

QUOTE
o sa incerc toate retetele si dupa asta decid care versiune imi place cel mai mult...

Guten Appetit!
Fausta
chiar daca incerci toate retele mai adauga si putina zeama de lamaie... mai ales daca pui maioneza
47462
E foarte buna si cu ceapa taiata marunt!
LigiaB
Sa va spun cum le fac si eu.

Eu le fac numai pe gratar. Le cam intorc cu grija tot la 10 minute. Am grija sa nu se sparga coaja. Pe gratar cind le coci, coaja se intareste bine. Le iei jos si le pui pe ceva inclinat, eu tai putin virful vinetei sa se scurga zeama aia...Dupa ce s-au racit, crestez vinata si bag mina si scot miezul cu f mare usurinta, coaja fiind tare, you can scoop out the insides, parca am inteles ca stii engleza, nu? smile.gif Eu nu le jupoi ca nu trebuie, scot miezul rapid si il pun in strecuratoarea de plastic. Le acopar cu o farfurie de plastic si le bag la frigider peste noapte sau 24h.
Rikita se scurge peste jumatate de cana de zeama din ele yikes.gif (eu fac 6 vinete mari). Zeama aia cum spunea Tri, e rea ptr stomac, ficat si intestine, un sistem digestiv sensibil nu o suporta, + ca face gaze... laugh.gif

Cind le prepar, pun vinetele pe o planseta si le toc repede, in 3 minute sint tocate. Tai ceapa rosie dulce marunt (mie imi plac vinetele crunchy) si le pun in castron. Citeodata pun si ceapa verde. Apoi tai 1 ardei rosu marunt si il bag in vinete, nu numai ca le inmulteste dar ii da si culoare frumoasa prin contrast + ca e f sanatos, la urma eu pun sare si maioneza din borcan (Best foods), cred ca aveti si voi mayo comerciala, pui dupa ochi, poate 2 linguri, sau poti pune ulei de masline ca e mai sanatos. Eu nu pun vegeta ca are msg si ii schimba gustul. Amesteci totul si ai o salata superba. licklips.gif Nu e subtire, nu curge, e groasa. Se maninca cu rosii. smile.gif

De unde am invatat sa pun ardei...
In RO aveam o vecina care avea colita, grozav ii placeau vinetele dar nu suporta deloc ceapa, a fost f creativa cind a inlocuit-o cu ardei. smile.gif De la ea am furat idea, si iti spun sincer, cine maninca vinete cu ardei la mine, imi fura idea. tongue.gif Nu ma supar deloc.

Guess what?? Miine fac vinete, deja salivez.... drool.gif

Un ultim lucru...nu pot convinge deloc prietenii americani sa guste macar... imi spun ca: "It looks disguisting!" mad.gif Stii ce le spun: "Fain! More for me!" laugh.gif
Diana-Maria
Sfat:
Pentru a evita neplacerile cu ficatul sau pancreasul, dupa ce vinetele sint coapte si curatate, dar intregi, aruncati-le pentru 3-4 minute intr-o cratita in care clocoteste apa cu putina sare. Apoi se scot si se scurg bine.
Gustul nu se schimba, salata ramine la fel de buna, insa nu se mai produce aciditate in stomac.
,,Smecheria'' o stiu de la o adevarat doamna, de alta data, care e o gospodina desavirsita!
Apa usor sarata in care au fost date in clocot vinetele se innegreste!
Ovidius
@Ligia
QUOTE
maioneza din borcan (Best foods), cred ca aveti si voi mayo comerciala, pui dupa ochi, poate 2 linguri, sau poti
pune ulei de masline ca e mai sanatos

Am incercat si cu maioneza comerciala, dar nu are gustul ala al maionezei facuta proaspat. Efectiv nu se compara...
Rikita
am incercat ieri si a explodat o vinete.
TriRegnum
QUOTE
am incercat ieri si a explodat o vinete.


Nu te superi daca fac o mica corectie, desi nu sunt cel mai in masura(parca eu asa stiu):
vinete = plural
vânătă = singurlar

Sa ne spui cum ti se pare.
Dark Angel
Tri Regnum...Rikita e nemtoaica...nu stie ea exact cum e cu pluralul... tongue.gif

btw: vreau si eu salata de vinete...please...
Ovidius
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov drool.gif
TriRegnum
QUOTE
Tri Regnum...Rikita e nemtoaica...nu stie ea exact cum e cu pluralul...

Stiu si tocmai de aceea am vrut sa stie putin mai mult. wink.gif

QUOTE
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov

Sincer si mie mi-e pofta, abea astept sa se coaca toate legumele si sa merg eu la piata, ador sa fac piata si sa nu ma cicale nimeni ca e prea scump, la ce iti trebuie etc smile.gif
SORIN
QUOTE (Zorro @ 12 Jul 2004, 03:50 PM)
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov drool.gif

Egoistule hh.gif ..parca am fii!! thumb_yello.gif

Si mie imi curg balele...alo ala care a deschis tema...nu ti-e mila ca am sa mor dezitratat?? rofl.gif rofl.gif

Sorin.
Rikita
multumesc pt. corectare. ma bucur daca ma corectati, pt. ca e asa cum spune flower: nu intotdeauna stiu cum e cu plurarul (si uneiori nici cu genitivul etc.)

ah, dar a reusit bine salata care am facut! hm! (asta ca sa fac invidiosi cei carora (ii? le?) e foame
Mistinguett
"celor carora le e foame"

Si zi-ne cum ai facut pana la urma. Ma bucur ca ti-au iesit.
Diana-Maria
Tocmai am cumparat vreo 3 kilograme de vinete... La Craiova pretul variaza intre 18.000 si 30.000.
Frumoase, dolofane... O minunatie !
Si-o sa fac si o maioneza zdravana, de aceea care ramine ,,ţeapănă'' pe lingura, chit ca o sa mi-o ia bila razna... Abia astept ...
Ma duc sa le coc.
Asta e singura parte care nu imi place la salata de vinete... Coptul...
Rikita
am incercat si reteta ta, si cea a lui triregnum... doar le am variat un pic pt. ca nu am avut mixer acasa si nici nu hartia asta de aluminium...
Diana-Maria
Eu nu folosesc hirtie de aluminiu... Le spal si le pun direct pe flacara de la aragaz.
E drept ca dupa copt, aragazut iti cam da de treaba...
Rikita, au iesit bune?

P.S. Misti, si eu am facut salata de vinete cu mixerul doar o singura data.
Si mie mii-au iesit cam apoase...
De atunci am revenit la metoda traditionala.
E cea mai sigura.
smile.gif
Rikita
au iesit bine... trebuie sa spun ca mi-a placut mai mult cu maioneza, dar dupa asta cineva mi-a spus ca daca fac maioneza acasa din oua atunci e pericol de salmonele... cu maioneza cumparata tot se poate?
Fausta
se poate si cu maioneza cumparata... gustul nu e acelasi, dar cine ti-z spus ca e pericol de salmonela? din cate stiu este mentionata data cand sunt ouate si nu cred ca le cumperi de oriunde...
Mistinguett
Rikita, tocmai ca e mai bine fara mixer, dupa cum am spus e de preferat sa nu folosesti nimic metalic la prepararea vinetelor. Cat despre maioneza facuta acasa, nu mi-as face probleme daca o folosesti repede si/sau o tii la frigider. E ok si cu cea de la supermarket, desi cel putin ce gasesc eu aici e mult diferita la gust - plus ca daca iei in consideratie toate chimicalele puse in ea ca sa tina pe raft...

Diana-Maria, folia de aluminiu: desi nu face parte din reteta nationala, pe mine m-a invatat o prietena acum ani de zile si de atunci numai asa le coc. Nu aragaz murdar, nu am nevoie de plita. Nu altereaza gustul vinetelor ci doar face treaba mai rapida si mai curata, poate trebuia sa specific asta.
Diana-Maria
Misti, m-ai convins!
Data viitoare asa fac !
smile.gif
Multumesc pentru sfat!
mwah1.gif

Nu cred totusi ca maioneza din comert se potriveste pentru salata de vinete.
E mai acra si e plina de ,,E''-uri.

In ceea ce priveste salmonella... apare in carnea de pasare care nu e preparata cum trebuie , in oua, maioneze, creme, lapte sau de la fructe si legume care se maninca nespalate .
Salmonella apare in maioneza daca aceasta din urma nu e consumata in stare proaspata si e lasata la o temperatura ridicata.
Daca maioneza e facuta in casa, din oua proaspete, e tinuta de frigider si se maninca repede, nu e nici un pericol.
YoyoMan
M-am superdistrat cand am vazut topicul - am crezut ca e un topic despre cat de mult ne place noua salata de vinete! laugh.gif
Oricum e ok! Rikita - nu stiu daca s-a scris aici sau daca tu asa faci, dar eu dau un pont thumb_yello.gif
Chestia cea mai beton pe care o poti face la salata e in primul rand sa le toci cu mixerul si nu cu tocator sau cutit pe fund de lemn!
Apoi - incearca sa pui usturoi in salata si mai putina ceapa! Iese o chestie ca mori de placere si colegii tai o sa fie dati pe spate klaaar! Bafta!
Mistinguett
M-am apucat acum sa coc niste vinete si mi-am adus aminte ca nu am mentionat ceva de foarte mare importanta: vinetele se coc pe foc cat se poate de mare.
Si azi o sa pun si eu usturoi la ele - stiu ca tarile arabe fac asa la salata lor de vinete ("baba ganouj"), n-are ce sa fie rau.
Dar Yoyo, un mare NU pentru mixer. mwah1.gif
YoyoMan
Pune usturoi - o sa iasa beton iti zic eu! wink.gif



De ce nu e ok cu mixerul Misti? ohmy.gif
Diana-Maria
Ca iese... apoasa, zemuita... na, cum sa ii mai spun !
Eu toc vinetele cu un cutit sau cu tocatorul special... Cum imi e mai la indemina.
Da, Misti, ai dreptate.Daca nu se coc la foc ultra-iute, se afuma si se amarasc.
Plus ca se innegresc. huh.gif
YoyoMan
Pai le lasi sa se scurga zeama din ele si apoi le toci cu mixerul. Si asa ies zemoase?
Eu am vazut facute cu mixerul si erau bune... blink.gif
Diana-Maria
Chiar lasate in frigider la scurs peste noapte,tot apoase ies...
Eu asa am patit-o!
Rikita
asta cu salmonella ar putea sa fie o paranoia germana... aici multora i-e frice de asta, cunosc multi oameni ca niciodata nu mananc ceva cu oua ... cum sa spuna... roh...
AIWA
E asa imi trebuie daca imi bag nasul in aceasta arie...acum stomacul meu isi cere dreptul la salata de vinete!
Asta e partea naspa ca mai stau cam 2 ore la servici...partea buna e ca sigur mai am catea vinete facute si concelate asa ca....dau un telefon mamei sa se uite si daca si poate sa le si faca pina apar acasa!
dsrk3r
Yummy, Yummy. Eu nu fac salata de vinete, dar o mananc ohyeah.gif . Cu ceapa sau cu mayo. Cu mixerul (YoyoMan spoton.gif ) sau manual. Oricum e buna. Guten Appetit, Rikita biggrin.gif
chatonel
azi coc vinetele, miine fac salata de vinete si ciorba de dovlecei smile.gif
mummmm
cri-cri_d'Amour
hai sa va zic si eu ceva "secrete" pt salata de vinete.
incercati sa coaceti niste ardei sau gogosari si sa-i dati prin masina, iar apoi sa-i amestecati cu vinetele batute, sau cum le faceti fiecare...
ardei/gogosarii copti dau o aroma de-ti pica falcile biggrin.gif
cat despre maioneza, ea poate fi facuta si din pufuleti, cel putin in timpul postului asa se face, sau cu cartofi fierti(raciti si pisati) si mustar. mie imi place sa pun in maioneza cativa stropi de suc de lamaie, pt ca o albeste si nici nu e riscul asa de mare ca sa se taie.
si mai e ceva, poate a mai spus cineva, nu stiu. vinetele pot fi si frecate cu ulei. sunt mult mai sanatoase asa, doar ca mai trebuie amestecate de fiecare data cand sunt servite, in cazul in care iasa uleiul la suprafata. sunt la fel de bune.
YoyoMan
welcome.gif cri-cri
Oai oai oai ce chestii super ne-ai ziiis! thumb_yello.gif Sa stii ca trebe musai sa incerc. Thanks! spoton.gif
cri-cri_d'Amour
dar ati incercat salata de vinete cu dovlecei?
dovleceii se pot face si ei salata, exact ca vinetele, doar ca se fierb, nu se coc si apoi se bat, dupa ce se scurg bine. (le mai puteti lasa in strecurator si dupa batere).
salata devine mai "usoara", se mai albeste si nu-si pierde gustul de vinete.
Yoyo sunt curioasa daca ti-a placut salata...
Mara
Scuze ca n-am apucat sa citesc tot, dar ati incercat sa faceti salata de vinete cu usturoi in loc de ceapa? Si maioneza, evident! licklips.gif A, si ideea este sa frecati vinetele cu ulei, apoi se adauga maioneza, usturoiul pisat, sare. Uff, ce pofta mi s-a facut!
Ovidius
QUOTE
Scuze ca n-am apucat sa citesc tot, dar ati incercat sa faceti salata de vinete cu usturoi in loc de ceapa?

Eu asa o fac...cand o fac eu ca mai mult o face consoarta. E super numai dupa aia sa nu suflu catre careva ca-l dau pe spate rolleyes.gif ! In weekend am fost la parinti si am mancat pe rupte salata de vinete cu rosii si cu branza. Nici nu vreau sa ma gandesc ce buna a fost. drool.gif
YoyoMan
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 4 Aug 2004, 04:22 PM)
Yoyo sunt curioasa daca ti-a placut salata...

Nu am apucat sa mananc inca salata asa cum ai zis tu dar cum mananc cum fug si iti spun cum a fost. Nu poate fi decat foarte buna licklips.gif
Insa am mai aflat ceva de la tine cu salata de dovlecei - that should be interesting hmm.gif smile.gif
Scarlett
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 4 Aug 2004, 03:22 PM)
dar ati incercat salata de vinete cu dovlecei?
salata devine mai "usoara", se mai albeste si nu-si pierde gustul de vinete.

salata de vinete e considerata un aliment greu ..mai ales seara .
Varianta cu dovlecei ( numai ca trebuie avut grija la proportia vinete -dovlecei )...e buna chiar si pentru cei care au probleme cu ficatul .

mwah1.gif pentru varianta cu ardei ( gogosarii n-am gasit inca ) e buna ...mi-a placut .
Georgia
waw ce pofta mi-ati facut cu salata de vinete si multumesc cri-cri si mara o sa incerc si combinatiile voastre licklips.gif licklips.gif
Rikita
scuzati de intrebarea, dar ce sunt dovlecei?
Mara
Riki, daca a tradus google corect, dovlecel = Eierkürbis . Eu habar n-am de germana... sorry.gif
cri-cri_d'Amour
ati incercat salata de fasole verde(pastai) cu usturoi? sau ati auzit de asa ceva? se fierb pastaile, se scurg, se toaca/taie/macina sau se lasa mai lungi(cum prefera fiecare), se face maioneza, se toaca usturoiul si se amesteca toate.
se pune sare, putin piper , patrunjel tocat marunt si gata!
e super buna!
mie imi place cu paine prajita. drool.gif drool.gif
cri-cri_d'Amour
stiu ca eu cam deviez, dar nu ma pot abtine... biggrin.gif tongue.gif
salata de conopida...
am incercat o reteta si e buna.
se fierbe conopida , se lasa la scurs.
se face maioneza, se toaca ceapa...
se toaca / taie marunt castraveti murati si se scurg.
se taie marunt patrunjel.
se amesteca conopida cu castravetii, patrunjelul , putin piper, sare, ceapa si maioneza.
ingredientele le puneti dupa "ochi" sau dupa gust, cum va place...
daca vreti sa iasa mai acrisoara, puteti pune in maioneza un strop de otet, dar ar trebui sa ajunga cartravetii.
cri-cri_d'Amour
am zis o prostioara... biggrin.gif biggrin.gif in salata de conopida nu se pune ceapa, in schimb se pun oua fierte, taiate marunt.
am amestecat eu putin retetele. dar ce imi place la salata de conopida e faptul ca nu iti faci griji de miros...ceapa sau usturoi.
deci, scuze. hh.gif tongue.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.