Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Cum Percepeti Sfanta Scriptura ?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie
ioana1
Toti am avut momente in viata cand netinand cont de sfaturile altora, am cautat raspunsurile in noi insine.

Multi ne-am indreptat inspre Sfanta Scriptura.

Aminiti-va primul impact cu Cuvantul lui Dumnezeu, ce ati simtit, ce ganduri ati avut, daca ati gasit rezolvarea problemelor, daca n-ati inteles nimic......

In alta ordine de idei, daca ati gasit alinare, pace sufletesca cu ajutorul lui Dumnezeu, ce ati simtit pe masura ce v-ati afundat in studiu?

Rugaminte : asa vrea ca acest subiect sa ramana pe "univers", pentru si unele persoane care nu-si manifesta verbal sau scriptic credinta, banuiesc ca au citit macar o data cate ceva din Cuvantul lui Dumnezeu.
petru_b
Cuvantul lui Dumnezeu mi-a dat viata!

Am scapat de teama mortii pentru ca am aflat un Mantuitor , pe Isus.
Am scapat de teama zilei de maine pentru ca am cunoscut pe Cel Atotputernic.
Nu-mi lipseste nimic din ce am nevoie pentru ca am cel mai bogat TATA.
Am gasit Pacea pentru Suflet, speranta si bucuria de a trai.

In fiecare zi ma "hranesc" din Cuvantul lui Dumnezeu si descopar tot mai mult minunata Voie a lui Dumnezeu.

Cum percep eu Sfanta Scriptura?
Sfanta Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu, infailibil, inspirat de Duhul Sfant si posibil de a fi inteles doar prin "lumina" data de Duhul Sfant.
Sfanta Scriptura proclama Voia lui Dumnezeu.
Sfanta Scriptura se interpreteaza cu ea insesi.

Sfanta Scriptura este Cartea. Restul "cartilor" sunt doar incercari ale oamenilor, cu mai multe sau mai putine greseli/lipsuri.

Psalmi 18:30  Căile lui Dumnezeu Sunt desăvārşite, Cuvāntul Domnului este īncercat: El este un scut pentru toţi cei ce aleargă la El.
milimetru
Eşti un om fericit petru_b! Pentru mine Sf. Scriptură are multe, chiar foarte multe "locuri" unde īnţeleg foarte puţin sau deloc, păcătosul de mine...

Dar sper că:
a. Bunul Dumnezeu mă va lumina odată şi odată...
b. Va trece peste neputinţa mea şi se va uita la străduinţele pe care īncerc (sau nu!) să le fac...
TriRegnum
QUOTE
Dar sper că:
a. Bunul Dumnezeu mă va lumina odată şi odată...
b. Va trece peste neputinţa mea şi se va uita la străduinţele pe care īncerc (sau nu!) să le fac...


a. Te va lumina doar daca te rogi si astfel vorbesti mai mult cu El si desigur daca mergi la preot cu citatele respective sau studiezi scrierile Sfintilor Parinti.
b. Asa e bine, straduieste-te sa faci mai intai binele, dar nu uita sa mergi si la biserica macar duminica si cauta sa-L primesti cat mai des pe Isus in sufletul tau in Sfanta Impartasanie.
ioana1
PetruB, bine-ai venit printre noi !

Deosebita descriere . Ma bucur din tot sufletul pentru tine. Nu sunt multi cei care au atata avant in cuvinte, decat cei care traiesc Cuvantul. Iti multumesc pentru raspuns, ma incanta.

Caa, prietenul meu, hai sa deslusim partile pe care nu le intelegi deloc sau partial, de aceea suntem aici , sau cum spune Tri , roaga-te pentru inteleciune, si va veni cu siguranta....la timpul potrivit.
milimetru
Mulţumesc Ioana, dar ar fi prea... mult de discutat. Oricum, am uitat să spun şi despre faptul că revenirea la anumite pasaje īmi descoperă noi şi noi īnţelesuri, de fiecare dată. Uite, de exemplu, "cine vrea să mă urmeze, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze" (citat aproximativ, īmi cer scuze) pe care l-am reauzit duminică la biserică (TriRegnum, nu mă mai "strīnge de gīt", man cry.gif ) īl citesc, īl recitesc, īl aud, īl re-aud şi parcă nu se termină niciodată (dar asta īmi place!) īnţelesurile pe care le descopăr, le redescopăr, le trăiesc, le re-trăiesc...

Hai să mă opresc că o iau razna... smile.gif
ioana1
Ce te retine? Avem timp de discutat, de-astea suntem aici, ca sa ne ajtam unii pe altii.

Am scris odata un gand, o traire, exact ce am simtit si cum m-am simtit atunci, am postat pe un topic aparent neinspirat, singurul care a inteles a fost NOI, si ii multumesc, desi nu sunt preferata lui, dar a fost obiectv.

Asta vreau sa spun : din prea mult subiectivism , uneori pierdem esenta lucrurilor, mai avem sanse, dar nu trebuie sa ne bazam doar pe noi insine, ajutorul vine de unde nu te astepti.

Nu poti trai bazandu-te pe tine insuti, prin gura unui prieten poate vorbi Adevarul insusi.
milimetru
Cuvintele lui Isus Cristos (Matei 5, 29-30):

Dacă ochiul tău drept te duce la păcat, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci este mai bine pentru tine să piară unul dintre membrele tale, decīt să-ţi fie aruncat īn Gheenă tot trupul. Şi, dacă mīna ta dreaptă te duce la păcat, taie-o şi arunc-o de la tine, pentru că este mai bine pentru tine ca să piară unul din membrele tale, decīt tot trupul tău să ajungă īn Gheenă.
bubu
...bine ales citatul xcross.
Si pe mine m a urmarit mult timp citatul asta.
Dumnezeu o sa iti raspunda cu siguranta.
Acum hai sa iti spun cum vad eu lucrurile.Le vad exact asa cum sint relatate in citat.Sufletul trebuie salvat.Trupul este numai praf si pulbere.Sa ne amintim ca moartea si durerea fizica sint niste lucruri infricosatoare numai pentru cei ce nu au cunoscut pe Isus.
"Lasati copiii sa vina la mine""Numai cel ce se va naste din nou va vedea imparatia cerurilor"
Copiii cu ochii si miinile lor vad altfel lumea, noi "maturii"...am deformat rau de tot sensul vietii.........avem niste ochi de diavol.
Mai este de spus mult dar vreau sa aud si alte pareri...
TriRegnum
QUOTE
Oricum, am uitat să spun şi despre faptul că revenirea la anumite pasaje īmi descoperă noi şi noi īnţelesuri, de fiecare dată.

Nu esti singurul, chiar si eu gasesc anumite intelesuri la unele rugaciuni, chiar si la Biblie, dar intelesuri desigur care le completeaza pe cele vechi si le intaresc, nu intelesuri diferite. Eu mereu “sunt luminat” cand ma rog diferite rugaciuni, de fiecare data ma mai imbogatesc cu un nou sens si ma tot mir cum de nu l-am sesizat mai demult, stii, Dumnezeu mereu cauta sa se descopere in fiecare zi omului si nu o face dintr-o data pentreu ca omul nu ar fi capabil sa asimileze asa multe informatii dintr-o data si mai pentru ca ii place ca pe om sa-l rasplateasca cu noi haruri de fiecare data, iar in Imparatia cerului ii va da toata plinatatea de haruri, va completa ceea ce ne da prin rugaciunile din aceasta viata.

Un citat din Biblie care a ajutat multa lume: "Iată, a biruit Leul din seminţia lui Iuda, vlăstarul lui David, ca să deschidă cartea şi să-i desfacă cele şapte peceţi" (Apocalips 5,5).
milimetru
Of, of, am să spun (şi) eu ce īnţeleg din pasajul din Matei 5, 29-30...

a. Cuvintele lui Isus nu se pot lua ad litteram sub nici o formă. "Īnvăţaţi de la Mine că sīnt blīnd şi smerit cu inima" (citat din memorie), "Fericiţi cei blīnzi..." - sīnt vorbele Celui care nu vrea de la noi violenţă, mai ales violenţă fizică. Apoi, Isus ştie f. bine că nimeni dintre oameni nu este fără de păcat şi, evident, n-are cum să ne īndemne pe noi toţi la automutilare.
b. Blīndul nostru Isus are, pe parcursul Evangheliilor cīteva "ieşiri" mai dure: izgonirea negustorilor din templu, acuzele la adresa cărturarilor şi fariseilor... şi acest pasaj, adresat mie, ţie, tuturor. De ce? - m-am īntrebat. Am găsit răspunsul că sīnt aspecte pe care Domnul Dumnezeul nostru Isus Cristos nu le poate accepta sub nici o formă: batjocorirea lăcaşului Domnului, fariseismul...
c. ... şi păcatul! Prin aceste cuvinte Isus vrea să-mi spună - folosind cel mai dur limbaj cu putinţă - cīt de grav, cīt de rău lucru este păcatul. Ar fi de preferat să-mi pierd o mīnă decīt să păcătuiesc...
d. īmi imaginez aceste cuvinte ca fiind spuse şi cu un ton extraordinar de ferm, de grav, de acuzator chiar, cu o privire cruntă şi cu un corp crispat. Nici un fel de compromis nu vrea Isus să avem cu păcatul!
e.Ddacă mīna mea mă duce la păcat s-o tai. Dacă nu vreau s-o tai, să nu mă ducă mīna mea la păcat. Dacă vreau să fiu un om īntreg, să nu păcătuiesc. Pentru că dacă păcătuiesc, īmi vor fi scoase de la mine toate cīte cred eu că le-am făurit īn această viaţă.

Mă opresc aici, pentru că mă simt obosit şi... păcătos. Rog pe bunul Dumnezeu să mă ierte şi de data asta acolo unde am greşit, să mă lumineze. Iar pe voi, fraţilor, să vă rugaţi şi pentru sufletul meu.

Lăudat să fie Isus Cristos, īn vecii vecilor!

Amin.
bubu
...un lucru este cert...daca am avea grija de suflet asa cum avem de corpul nostru, am putea spune ca sintem foarte aproape de Isus.Poate ca acesta este si mesajul.Sa nu ne facem griji de ranile suferite sau de felul cum aratam atita timp cit urmam pe Domnul.Sa ne uitam la suflet si nu la trup.O parte din trup poate sa plece de la noi ca sa putem salva sufletul...in numele lui Isus.
ioana1
Da, Bubu, de acord, nu avem grija de suflet cat avem de trup, insa grija la care te referi tu este strict estetica. Din contra , trupul- templul Duhului Sfant, trebuie ingrijit cu strictete, si aici ma refer la excese de tot felul, alimentare, vicii, trebuie respectat , curatit, purificat, in permanenta, daca nu, va duce la putrezire, nu trupeasca, ci spirituala.

Trupul, ca si carne, cum vorbeste Scriptura, importivindu-se duhului, cel care da de viata vesnica, tanjirea dupa faptele duhovnicesti, nu dupa cele lumesti, te trage inapoi, nu pentru ca nu poate face fata sufletului ca si eliberare (aici el este marginalizat de energie, foame, sete, boli, necesitati), pe cand sufletul este liber si calator, se poate transpune, se poate plia oricaror cerinte, oricaror necesitati, in cazul acesta, fiind vorba de mantuirea lui, de ridicarea pe un plan net superior conditiei umane, detasare si eliberare de limite.

Trupul este parte din lumea aceasta pamanteasca, limitat si calator, pe cand sufletul vine de la Dumnezeu, este doar imbracat intr-o forma oarecare, de diferite valente. Paradoxal, vis-a-vis de aceste valente, multi ne orientam spre partile palpabile, insa ucigatoare, caci treptat, sufletul moare, se stinge, neimplinit.

Imaginati-va un mar mare, rosu, frumos, cu o coaja stralucitoare, imbietor, aromat, dar plin de viermi in interior, care il rod , in timp, pana cand acesta se usuca, putrezeste, isi pierde stralucirea, parfumul, nu-l mai doreste nimeni sa-l manance .Asa este omul, timpul este relativ scurt, pana cand viermii vor roade carcasa imbietoare, si atunci s-a pierdut rostul, totul s-a risipit ca un fum, si-a ramas mai mult sau mai putin decat o amintire.
Tear
"Da, Bubu, de acord, nu avem grija de suflet cat avem de trup, insa grija la care te referi tu este strict estetica. Din contra , trupul- templul Duhului Sfant, trebuie ingrijit cu strictete, si aici ma refer la excese de tot felul, alimentare, vicii, trebuie respectat , curatit, purificat, in permanenta, daca nu, va duce la putrezire, nu trupeasca, ci spirituala."


Eu cred ca un om ce are grija de sufletul sau evita si excesele de care mentionai, mai mult sau mai putin. Ambele structuri (sufleul si trupul ) se intrepatrund si cred ca nu pot fi tratate separat. Cateodata trupul ne doare, ne doare si sufletul.
Cuvintele Sfintei Scripturi au nenumarate valente, ce sunt percepute diferit -in timp si spatiu- de la om la om, in functie de capacitatile fiecaruia si de rolul lui in aceasta viata. Putini sunt cei ce se regasesc, ce reusesc sa evolueze spiritual. Pot spune ca eu incerc acest lucru fara oprire si fara a ma descuraja prea tare de incercarile "impuse". Dumnezeu sa ne ajute la toti !
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.