Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce Mi-a Placut Azi
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Poiana lu' Iocan
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56
Cla
Asta o stiu de la Marduk:
"Titirim cu apă rece se face din fărâmăturile de mămăligă rece şi apă din botă; se mestecă de se face terci, pe care-l mânâncă omul lihnit de foame.”

rofl.gif
Erwin



rofl.gif
Marduk
Un interviu a lui Alexandru Paleologu.

...Adică părerea celor mai mulţi, deci a celor mai proşti. Ăia să hotărască! Electoratul! Păi cine-i electoratul? O grămadă de imbecili! Dacă ar fi mai puţini imbecili în electorat, n-ar mai fi electorat. Mulţi oameni votează după cum le vine. După poftă. Cred că ei n-ar vota de preferinţă cu imbecilii. Dar omul prost căruia i se dă dreptul de vot îi preferă matematic pe imbecili. Ma-te-ma-tic!
Marduk
O scrisoare a unei studente romance ce studiaza in UK, la Londra. Cand am citit prima data scrisoarea am fost inclinat sa cred ca e o facatura, ceva religios, o brambureala mentala. Am inteles pana la urma, mentinand acea suspiciune de facatura, ca totusi scrisoarea respectiva poate fi o scrisoare prin care un om, o fata, femeie, romanca, incearca sa ne transmita o parte din sentimentele ei, din modul in care a vazut, trait, perceput ea occidentul. Odata eliminat acest tipar suspicios, am gasit asternut pe hartie sufletul unui om, nimic mai mult sau mai putin. M-a deranjat ca foarte multi romani, carcotasi, mitocani, n-au inteles ce a determinat-o pe aceasta romanca sa scrie o scrisoare, ne-a prezentat sufletul ei si unii n-au gasit altceva mai bun de facut decat sa-si bata joc de el. Pacat, de multe ori umanii sar direct la concluzii, inainte de a analiza tema.
abis
N-am verificat personal, dar se pare ca e un fals facut de simpatizantii Noii Drepte: mi-a zis cineva ca la universitatea respectiva nu este nicio studenta romana cu acest nume.

Dar cineva (tot romanca, dar una reala) care locuieste in mult blamata Anglie a luat textul de bun si i-a raspuns individei (sublinierile imi apartin):

Scrisoare către fata aia vai de ea a cărei scrisoare către patrie mi-a umplut azi Feisbucul

…Și care m-a făcut să râd copios, deși nu era prima dată când dădeam cu ochii de tărășenia cu pricina. Prima dată când am dat cu ochii de tărășenie a fost cu ocazia celebrității de 15 minute a unei alte fătuci pline de energii de româncă verde, Sabina aia persecutată de liftele păgâne de umbla cu bentița tricoloră pe devlă pe la Antene. Atunci mi-a apărut în Feisbuc scrisoarea ușor agramată, dar plină de sentiment a Domniței Dace Cristiana Mărcuș, iar astăzi, a apărut din nou, din mai multe direcții. Așa că, din postura mea de româncă ce locuiește de aproape trei ani în Londra, simt nevoia să scriu și eu o scrisoare acestei tinere dezorientate, pe care destinatara nu o va citi, dar nu-i așa că e un truc retoric mișto și la modă să scrii scrisori deschise unor destinatari închipuiți?

Deci, fată dragă. Aș putea să mă mir, cum se miră mulți dintre cetățenii care au postat articolul pe Feisbuc- că un om tânăr poate fi atât de închis la minte, sau că a ajuns să învețe la o universitate prestigioasă din Londra. Dar acești cetățeni au, de cele mai multe ori, cartierul general în România. Eu am văzut deja de nenumărate ori români, ajunși aici în vacanță sau la studii, care deși își doresc ca țara lor să o ducă la fel de bine ca vestul, strâmbă din nas iar și iar: „Ce de negri pe stradă! Ce de arabi! Ce de indieni! Vai, niște bărbați care se țin de mână! Vai, niște femei îmbrăcate cu haine comode, și nu aranjate ca scoase din cutie pentru plăcerea ochiului meu!” M-am obișnuit. Și știu și că universitățile din Marea Britanie primesc cam pe oricine are bani să plătească (iar fata din propoziție e fiica unui baștan și protagonist ocazional al tabloidelor românești). Așa că nu mă mir.

Aș putea să încep prin a-ți spune că te înșeli. Că rasismul, misoginismul și naționalismul stupid pe care îți bazezi analiza sunt eronate. Că oamenii cu pielea de altă culoare nu sunt dușmanii tăi, și că, indiferent cât de mult ți se pare, din căpșorul tău acoperit cu piele spălăcită și răsfățată, că acțiunile afirmative pe care le iau țările ca Marea Britanie ca să compenseze pentru secole de persecuție și sclavie sunt exagerate, sau corectitudine politică, n-au ajuns de fapt nici măcar aproape de cinci la sută în procesul de echilibrare al balanței. Că creștinismul nu e singura religie de pe fața Pământului, ba chiar că religia nu e obligatorie, ci o opțiune personală, așadar, că o societate multiculturală și preponderent laică precum Marea Britanie nu e obligată să facă mare caz de sărbătorile tale creștine sau de orice sărbătoare religioasă în general. Că oamenii cu alte orientări sexuale nu sunt dușmanii tăi, și că nu te afectează cu nimic libertatea lor de a iubi pe cine vor și cum vor. Că patriarhatul pe care îl lauzi te urăște, și că indiferent cât de mult te strofoci să susții rolurile sexelor (care sunt artificiale și se schimbă de la o cultură la alta și de la o epocă la alta), rolurile astea sunt împotriva ta, că misoginii nu te vor disprețui mai puțin doar pentru că te aliezi cu ei. Că singurul motiv pentru care poți să înveți la King’s College de la bun început e fiindcă există feminismul. Că avortul legal și sigur e un rău necesar. Că martirii și eroii români pe care îi venerezi au fost inventați în mare parte de manualele de istorie din care ai învățat, pentru că fiecare țară își fabrică istoria în favoarea sa așa cum crede de cuviință.

Dar mi-aș răci gura degeaba, mă foarte îndoiesc că ai înțelege. Așa cum mă foarte îndoiesc că cineva poate să cânte la pieptene un concert pentru pian și orchestră. Așa că în loc de asta, am să-ți spun că te înșeli în alt sens. Că egalitarismul pe care îl vezi tu nu există, din păcate, că Londra, și Marea Britanie în general, sunt pline de oameni ca tine. De rasiști, misogini, naționaliști, homofobi, patriotarzi cu tendințe fasciste, și așa mai departe. Destui sunt concentrați într-o grupare politică numită BNP- caut-o, te rog, s-ar putea să-ți placă. Mulți pot fi întâlniți în ziarul Daily Mail și forumurile aferente. Că deși Marea Britanie încearcă măcar, spre meritul ei, cât de cât, să se apropie de utopia pe care tu o descrii drept coșmar (sau măcar se preface că încearcă), oameni ca tine există și aici gârlă și vor exista mereu. Mai mult decât atât, ei sunt majoritari. De fapt, asta a fost dezamăgirea mea principală vizavi de vestul liberal: am venit aici crezând că voi găsi un paradis al minților deschise, dar realitatea a ieșit la suprafață destul de repede, de sub pojghița de politețe și corectitudine politică- cum îi zici tu, și alții ca tine (serios, n-am auzit niciodată un om care să vorbească cu dezgust despre “corectitudine politică” și care să nu fie un individ infect). Și aici, stai tu calmă, homosexualii sunt priviți cu coada ochiului și cu scârbă de marea masă a populației. Și aici femeile sunt pipăite în autobuz, judecate numai după cum arată, învinovățite în caz că sunt violate sau hărțuite, întrebate la interviuri de angajare dacă au de gând să rămână însărcinate, interogate încontinuu de ce nu s-au măritat încă, și așa mai departe- rolurile sexelor sunt nevătămate. Și aici oamenii de alte culori sau naționalități sunt priviți cu circumspecție și foarte des cu ostilitate. Așa cum ți-ar putea explica un coleg de origine indiană care, deși e născut și crescut în Londra și vorbește cu un foarte pronunțat accent din Londra de Est, trebuie, până în ziua de azi, să răspundă “India” la întrebarea “De unde ești?” ca să nu fie făcut mincinos. Așa cum ți-ar putea explica oricine a avut de-a face cu xenofobia și birocrația de la UK Border Agency, inclusiv eu.

Pentru că uite, fată dragă, eu pot să-ți explic de ce ești supărată. Supărarea ta nu e că Anglia nu e suficient de rasistă, naționalistă sau xenofobă. Nu ești revoltată fiindcă Anglia nu-i urăște pe Ceilalți, pe oamenii diferiți de cei care au puterea, suficient de mult. Ești revoltată pentru că, pentru prima dată în viață, Celălalt ești tu. Pentru că în Anglia nu mai faci parte din majoritatea care poate arăta cu degetul, care discriminează, care urăște. Nu, aici tu ești cel urât, ești străinul infractor, ești cel cu origine incertă, cu rasa incertă (căci nu toți englezii sunt convinși că românii sunt albi, oricât ai sări tu de cur în sus încercând să le explici că, da, suntem, și ăia maro sunt țiganii, și, și…), tu ești cel înapoiat, sălbatic. Și doare, nu-i așa? Doare să simți pe pielea ta că nu însemni nimic, că valorile culturii tale sunt disprețuite, că nu ești moțul pământului, că tot ce credeai despre tine e eronat. Și de-aia te strofoci. Normal că nu-ți place! E groaznic să fii ținta unor prejudecăți. Dar nu ești suficient de inteligentă să înveți din asta că trebuie să renunți la propriile prejudecăți, să empatizezi cu negrii ăștia, cu arabii, cu homosexualii, cu alte femei. Nu, tot ce-ți dorești e să te întorci în cuibușorul tău, ca să primești înapoi privilegiul majorității, și capacitatea de a-i lovi și arăta cu degetul pe alții. Și de asta, draga mea dragă, manifestul tău e o idioțenie, și banii pe care îi cheltuie părinții tăi ca să te țină acilea în Londra sunt bani irosiți.

Așa că eu îți doresc doar două lucruri. Primul e să-ți fie gura aurită. Fie ca analiza ta îngrozită a societății britanice să se îndeplinească. Fie ca oamenii de toate culorile să fie tratați la fel, fie ca nimeni să nu mai jignească pe nimeni, fie ca femeile să devină cu adevărat egale cu bărbații, homosexualii cu heterosexualii, rolurile sexelor să fie abolite, Dumnezeu și alte personaje imaginare de felul ăsta să dispară și Anglia să devină o utopie laică egalitaristă. Îmi doresc asta din tot corazonul, pentru că pentru mine asta sună a raiul pe Pământ. Și fie ca această utopie laică egalitaristă să se răspândească pe tot globul, și să cuprindă, în cele din urmă, și România.

Și-ți mai doresc să pui mâna pe o carte de gramatică din când în când. Sau pe o carte, de orice fel. E cam jenant când patriotismul entuziast se manifestă printr-o perorație care sună de parcă ar fi fost scrisă de textierul trupei Genius. Hai, să ne trăiești!
Marduk
Ce sa zic!!?? daca este factura este pacat, mie mi-ar fi placut sa fie reala. Totusi raspunsul postat de tine contine multe asemanarii cu acuzatiile aduse de studenta liberalismului occidental, dar de data asta din partea cuiva care s-a acomodat sau incearca sa se acomodeze. Nici "respondenta" nu e multumita de ceea ce a gasit in UK, faptul ca se astepta la altceva reiese clar din text. Faptul ca o indeamna pe fata sa revina in Romania ca intr-un loc plin de prejudecati, de trogloditi, dovedeste ca are intr-un fel aceiasi problema dar in sens invers. Un lucru este clar nu exista echilibru nici intr-o scrisoare nici in alta. Sunt acuzatii care rupte din context, duc totusi la sufletul unor dezradacinati, iar asta reiese foarte bine din raspuns. In opinia mea, faptul ca o foloseste o multime de epitete, comparatii, mistocareli etc. alaturi de trimiterea la gramatica a "fetei" nu-i face cinste "respondentei" chiar daca raspunde unei scrisori fictive. O intrebare ramane, de ce oare in tara asta, poporul asta nu poate transforma ceva de suflet, intr-un mit care sa timita un mesaj?
Marduk
Fata care a scris scrisoarea respectiva este cat se poate de reala, o cheama Maria Cristina si certifica faptul ca ea a scris scrisoarea cu pricina.
turbo trabant
Buna daca, e la londra si nu ii arde de cluburi si baieti? O fi ramas fara banii lui babacu'...

http://www.timesnewroman.ro/politic/9885-s...imiteti-zacusca
Cla
Casti Sennheiser fara cablu. Am cumparat biggrin.gif
fiatlux
sa le porti sanatos ! 35.gif io n-am ,adica am dar ,vorba lu' var'miu ,imi place cum face muzica turul camerei ! wink.gif
Marduk
Discursul fostului prim ministru al Greciei George Papandreou.

La finalul discursului este un mesaj extrem de interesant:

"Dar mai ştiu că forţa distrugătoare a schimbării nu va fi condusă de politica actuală. Reinventarea politicii democratice va fi făcută de voi şi mă refer la voi toţi. Toţi cei care participă în acest schimb global de idei, fie că sunt aici în sală, în afara ei, online, la nivel local, toţi cei care se împotrivesc nedreptăţii şi inegalităţii, celor care răspândesc rasismul, nu empatia, dogma, nu gândirea critică, tehnocraţia, nu democraţia. Toţi cei care se împotrivesc puterii necontrolate, fie că e vorba de lideri autoritari, de plutocraţi care-şi ascund averile în paradise fiscale, sau de grupuri de interese care îi protejează pe cei puternici."

"E în interesul lor ca toţi să fim idioţi. Hai să nu fim!"
Erwin
Că am intrat într-un hol și n-am mai văzut nicio urmă a unui tip arogant și agasant.
Marduk
O initiativa extraordinara menita sa scoata din anonimat o traditie a romanilor, transhumanta. Culmile Carpatilor, Balcanilor, din nord si pana in sud, i-au purtat pe romani dintr-o tara in alta, dar de fiecare data romanii s-au intors pe drumurile lor, acasa, in locul in care s-au nascut si-au crescut asemeni mosilor si stramosilor lor. Ce mi-a placut la acest cioban, a fost modestia sa, modul simplu de a-si exprima fericirea si multumirea de a fi bagat in seama de un presedinte de tara.
kikki dee
soarele 38.gif
kikki dee
o informatie pretioasa cum pot scapa de un stresssssss
Olaf
Ieri : Faptul ca am putut sa dau un raspuns pertinent unui client chiar inainte de finalul zilei. Noroc chior smile.gif
exergy33
Tot ieri ... cineva, profesionist in domeniu, a incercat sa ma hipnotizeze. Si i s-a facut rau.

Cla
I-ai sugerat sa vomite ? Respect !! Trebuie pusa la dex, "a vomitiza" (pe cineva) rofl.gif

Uitati-va la asta, cred ca daca si-ar baga mâna în nevasta-sa ar scoate bani, chiar dac-ar avea chiloti de sticla spoton.gif

blink.gif


Cla
O poza cu copii biggrin.gif
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=508...elevant_count=1
Cla
QUOTE(fiatlux @ 7 Sep 2013, 03:30 PM) *
sa le porti sanatos ! 35.gif io n-am ,adica am dar ,vorba lu' var'miu ,imi place cum face muzica turul camerei ! wink.gif

Mersi smile.gif Am avut si mai bune, AKG din Austria.
Le-am bagat prietenului meu, el a zis ca i s-a spart capul, sau urechile rofl.gif
Si eu m-am gândit ca renunt la Sennheiser si îmi cumpar Teufel.
http://www.teufel.de/ueberblick-kopfhoerer...fhoerer.t_lp-v1
Erwin


The Dude
Bat clopote cantand reintregirea
Si sufletul ia foc in clopotari
Intai decembrie ne e unirea
Si stralucirea Romaniei Mari
Mihai Viteazul intra-n catedrala
Si are harta Daciei in maini
Intr-insul Burebista se rascoala
Si-apoi pe vatra lui se nasc romani

Cat flamura ros-galbena-albastra
Ne este prag si steag si ideal
Veniti romani, veniti la Mecca noastra
Veniti la Alba Iulia-n Ardeal

Si iar incepe clopotul sa bata
Si sangereaza sutele de ani
In osul natiei se-aude-o roata
Muscand din Horea, Closca si Crisan
Si iar la Alba Iulia ni-i flancul
Pe care ardem si ne batem toti
Cand dinspre Apuseni rasare Iancu
Ca un Isus Cristos cu chip de mot

Dar e un an care nicicand nu trece
Un an pe care-n veci il vom dori
O mie noua sute optsprezece
Al nostru an de fiecare zi
Ne fie el de-a pururea an-noul
In lupta cu problemele de azi
Cantam din Alba Iulia eroul
Pe reintregitorul cel vďteaz


Cla
Magnetofonul laugh.gif

Birlic
Cla
Sudoku sunt cuvinte încrucisate pentru analfabeti laugh.gif
Cla
Unde-s fetele? Aici, uite... aici !!! laugh.gif

http://fs67.trilulilu.ro/imgs/vvvf/cauta-s...67d89871b5e.jpg
Olaf
Ananas + avocado + spanac + gheata. Totul in blender.
Rezultat = yummmy smile.gif
Cla
Azi mi-a placut un dreamteam wub.gif Marc si Jacqueline

Anthrax
Revoltător! A cerut o pâine în română în Harghita şi i s-a pretins să o plătească
fiatlux
Buna asta !Asteptindu-l pe Godot !
Marduk
Cateodata CTP ocheste si loveste exact unde trebuie. De data asta mi-a placut.
Cla
Un câine salvat de frig de o cunoscuta de-a mea din America: wub.gif
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=102...elevant_count=1
Cla
Acum 10 ani a zis un "destept" american, ca copiii nostri nu vor mai sti ce e aia, zapada.

Daaa, e nasol cu "încalzirea globala"

http://2.bp.blogspot.com/-h7pslUS53cE/Usrt...tauteFrirrt.png
abis
Cateva idei practice smile.gif

http://www.viralnova.com/awesome-life-hacks/
Marduk
thumb_yello.gif Super, multumesc.
Cla
rofl.gif !! hahaaaa, idei geniale !! Merci smile.gif
abis
Stire din presa de azi:

In momentul in care un avion al Ethiopian Airlines a fost deturnat luni si a intrat in spatiul aerian al Elvetiei, avioanele de vanatoare ale Fortelor Aeriene din tara cantoanelor au ramas la sol. Motivul? Incidentul s-a petrecut in afara orelor normale de serviciu, scrie Bloomberg intr-un articol intitulat "Vreti sa invadati Elvetia? Incercati inainte de 8 sau dupa 17"

rofl.gif

http://www.hotnews.ro/stiri-international-...lor-program.htm
Erwin

gigip
[quote name='abis' date='18 Feb 2014, 01:35 PM' post='754141']
Am gasit,mi-a placut si o dau mai departe:
Aceasta poezie sta scrisa la intrarea in biserica de la Sadinca , jud. Sibiu , loc unde s-au pus bazele unei mici manastiri condusa de parintele-calugar David. Atat de frumoasa pe cat de adevarata.

Un lung tren ne pare viata.
Ne trezim in el mergand,
Fara sa ne dam noi seama,
Unde ne-am suit si cand.
Fericirile sunt halte,
Unde stam cate-un minut,
Pana bine ne dam seama,
Suna, pleaca, a trecut.
Iar durerile sunt statii
Lungi, de nu se mai sfarsesc
Si in ciuda noastra parca,
Tot mai multe se ivesc.
Arzatori de nerabdare,
Inainte tot privim,
Sa ajungem mai degraba
La vreo tinta ce-o dorim.
Ne trec zilele, trec anii,
Clipe scumpe si dureri,
Noi traim hraniti de visuri
Si-nsetati dupa placeri.
Multi copii voiosi se urca.
Cati in drum n-am intilnit,
Iar cate-un batran coboara,
Trist si frant, sau istovit.
Vine-odata insa vremea,
Sa ne coboram si noi.
Ce n-am da atunci o clipa,
Sa ne-ntoarcem inapoi?
Dar pe cand, privind in urma,
Plangem timpul ce-a trecut,
Suna goarna VESNICIEI:



Erwin
Freaking realistic!
abis
14 Mind-Blowing Facts That Will Change Your Perception Of Time

http://www.viralport.com/perception-of-time/
Olaf
http://grouchyrabbit.com/tips.php
Erwin

Marduk
Originea cuvantului mitocan. smile.gif
exergy33
QUOTE(Marduk @ 25 Mar 2014, 01:37 PM) *

Nu stiu ce parere ar avea locuitorii din Mitocu Dragomirnei rolleyes.gif

DEX-ul spune asa :

MITOCÁN, mitocani, s. m. Om cu comportări grosolane, vulgare; bădăran, mojic. ♦ (Înv.) Locuitor de la periferia unui oraș. – Mitoc + suf. -an.

MITÓC ~uri n. 1) Mănăstire mică subordonată unei mănăstiri mai mari. 2) Casă sau grup de case care aparțineau unei mănăstiri și serveau ca loc de găzduire (pe lângă aceasta). Din sl. metohu.

Vezi si aici.

Later edit.

„Sub nume de mitocani, popolul de jos înţelege pe dulgheri, zidari şi alţi meseriaşi, ce locuiesc pe la mahalale şi mai cu seamă pe la metohul din Dealul Spirii, de unde derivă chiar numele de mitohani.“

Oare in acele timpuri "mitohani" , ulterior mitocani, avea forma peiorativa din zilele noastre sau ii reprezenta doar pe acei meseriasi? Nu prea cred.
Americanii spuneau mai elegant "white collar" si "blue collar.
Cla
rofl.gif ohno.gif

gigip
[quote name='Marduk' date='25 Mar 2014, 01:37 PM' post='755193']
1. Ad Homitem – sau atacul la persoană.

Ți s-a întâmplat vreodată să discuți un subiect cu cineva, iar aceea persoană să-ți respingă afirmațiile atacându-te pe tine în loc de ce spui? Aceasta este eroare argumentativă Ad Homitem sau atacul la persoană. Ea constă în a ataca ceva irelevant argumentului, ceva legat de persoana respectivă.
Urmează ce-ți spune doctorul, nu ce face! Această expresie identifică și rezumă această eroare de gândire. Să presupunem că mergi la doctor. Acesta îți spune că ești supraponderal și că ar trebui să reduci numărul de calorii consumate zilnic și să faci cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi. Acest doctor este la rândul lui supraponderal.
Acest lucru nu are relevanță legat de ceea ce afirmă.

2. Ad populum – pentru că majoritatea oamenilor susține ceva înseamnă că argumentul este corect.

Ești întrebat dacă este morală pedeapsa cu moartea. Răspunsul tău este da. Întrebat pe ce se bazează afirmația ta, tu răspunzi că ai citit într-un sondaj că 80% din populație este de acord cu implementarea pedepsei cu moarte. Tocmai ai comis eroarea Ad populum. Valoarea de adevăr a unei afirrmații sau validitatea unui argument nu depind de ce susține o majoritate. Concluzia argumentului (afirmația ta) trebuie să reiasă din premise adevărate. Faptul că majoritatea susține ceva nu face ca acel lucru să fie adevărat pur și simplu pentru că o majoritate îl susține.

3. Apelul la autoritate – X a zis…

Există temeiuri pentru a accepta opinia unui expert. Viața este prea scurtă să le știi pe toate, iar el e o persoană specializată și (eventual) autorizată pe domeniul respectiv. Nu ai timp să studiezi medicina pe cont propriu cum a făcut-o doctorul în 6 ani de facultate și încă 5 de rezidențiat. Totuși, nu strică să cunoști câte puțin din fiecare.
Când se face apel la autoritate și această mișcare este eronată? Există o tendință psihologică din partea oamenilor să accepte în mod autoritar opiniile unei persoane doar pentru că aceasta este publică sau faimoasă, chiar dacă nu este expertă în domeniul respectiv. Un medic cunoscut nu este, neapărat, un politician competent.
O altă situație unde apelul la autoritate nu reprezintă o opțiune atunci când nu există un consens nici măcar între experți. În diverse subiecte controversate vei găsi susținere prin autoritate fie că ești de acord cu chestiunea în discuție, fie că o respingi.

4. Argumentul circular sau cercul vicios al raționamentului tău

Un argument este circular dacă afirmația pe care o susți este susținută de o alta care include în aceasta afirmația la care vrei să ajungi.

De ce există Dumnezeu?
Pentru că așa ne spune Biblia.
De ce să acceptăm ce ne spune Biblia?
Pentru că ea este cuvântul lui Dumnezeu.
Acesta este un exemplu de conversație unde raționamentul este circular.
Atenție! Unele raționamente pot să pară ca fiind circulare. De exemplu:
De unde știi că autobuzul sosește la ora 4?
Deoarece așa scrie pe afișul de la ghișeu.
De unde știi că afișul are dreptate?
Deoarece autobuzul sosește la ora 4.
De unde știi că autobuzul sosește la ora 4?

Pare că avem un argument circular. Însă nu este, există temeiuri independente pentru a accepta ca fiind adevărate afirmațiile despre sosire și afiș.5.Argumentul omului de paie .Utilizat ca un truc deliberat atunci când cel care-l enunță vrea să persuaseze un auditoriu prin retorică, o greșeală de evitat atunci când porți o discuție cu cineva. Argumentul omului de paie presupune atacarea sau aducerea în discuție a unui argument slab pe care-l susține adversarul, ca și cum acesta (arg. Slab dat de adversar) ar reprezenta miezul discuției.
Exemplu:

A: Copii mici nu ar trebui să iasă în străzile aglomerate.
B: E prostesc să îi încui în casă.

Persoana B tocmai a construit un om de paie. Din afirmația lui A nu reiese că trebuie ținuți copiii în casă. Această este una din modalități. Alta ar fi să îi lași să iasă numai în parcuri. B a adus în discuție cel mai ușor argument de combătut.
6. Cauză falsă. Această eroare e datorată confundării unei corelații cu relația de cauzalitate.

Ex: În cartierele sărace există un grad ridicat de delicvența. Cauza delicvenței este sărăcia.

7. Dihotomia falsă – Dacă nu așa, înseamnă că așa.

Dacă nu e alb atunci e negru. Dacă nu e rău atunci e bun. Există o tendință de a rigidifica gândirea. O eroare des întâlnită este aceea de a creea dihotomii false. O astfel de dihotomie, neintuitivă, este cea dintre bărbați și femei. De ce este dihotomia aceasta falsă? Deoarece există și persoane hermafrodite. Să nu mai vorbesc de discuțiile și problematizările realizate în studiile de genuri.
Dihotomiile se fac numai atunci când există doar două alternative!

8. Eroarea Monte Carlo: Împătimiții jocurilor de noroc o comit și știu asta; dar nu le pasă.

Aceasta este o eroare întâlnită la amatorii jocurilor de noroc. Ea mai e întâlnită sub forma eronată de aplicare a probabilității atunci când luăm decizii.
Gândește-te la situația când arunci cu banul. Banul o să cadă fie cu capul, fie cu coada. Pentru ambele, cap și coadă, probabilitatea este de 1 din 2. Îți cade cap. Rezultă că la următoarea aruncare îți va ieli coadă? Nu, probabilitatea să îți iasă coadă rămâne 1 din 2.

9. Gândirea deziderativă – dacă ideea e încântătoare înseamnă că e adevărată.

Această eroare de gândire e întâlnită mai des decât s-ar crede. Ai primit oferte greu de refuzat din partea unor întreprinderi? Investirea unor sume de bani care vor genera un profit garantat în timp scurt? Aceasta este gândirea dezirabilă. Dacă ceva sună încântător înseamnă că este adevărat.
Adevărul sau falsul a ceva nu ține de cum ne pare nouă acel lucru, judecățile de valoare nu își au locul în domeniul argumentării.

10. Generalizarea.

Aceasta este o greșeală de judecată pe bază căreia se îmfăptuiesc acte de rasism, sexism sau formarea ori menținerea unor prejudecăți. Dacă ai mers o singură dată în viață cu taxiul, iar taximetristul a fost politicos, nu poți trage concluzia: (toți) Taximetriști sunt politicoși.
Gândirea bazată pe generalizare are și alte consecințe nedorite. De exemplu, dacă un om, aparținând unei categorii sociale care, prin generalizare ai ajuns la concluzia ca este politicoasă, face un gest anume (ex. Îți deschide ușa la taxi atunci când intri în el și ieși) atunci dacă altcineva nu îți face gestul ăsta, îl vei considera nepoliticos. Această consecință e o formă de generalizare cunoscută sub numele de provincialism.

Drăcea Dan-Adrian-postare pe Blogul Ethink.ro!
Am preluat postarea pentru ca,dupa parerea mea,premizele sunt logice iar concluziile pertinente!

Cla
Asta mi-a placut, pot sa zic si eu ca doamna din public "Oh my God !!" smile.gif

Bunica
Erwin

The Dude
...azi...din cale-afara mi-a placut casuta de mail...numai prietenari inghesuiti pe acolo..... thumb_yello.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.