Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Lungul Drum Al Teoriei Catre Practica
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
denise
Redau mai jos un articol care se refera la containerele speciale pentru deseuri care (teoretic) vor trebui sa apara in aceasta vara si la noi. Daca vor aparea in timp, ce sanse sunt ca romanul sa le si foloseasca in conformitate cu destinatia lor? Vor fi edilii noi alesi in stare sa implementeze sistemul care va face ordine in gunoaiele patriei? Interesanta este si partea cu recuperarea banilor pe ambalaje..

Containere speciale pentru deseuri


Din aceasta vara autoritatile locale vor trebui sa amplaseze containere adecvate pentru colectarea selectiva a ambalajelor.
Pana in 2007 in Romania va trebui sa existe un sistem de reciclare a ambalajelor si deseurilor provenite din ambalaje. Din aceasta vara, autoritatile locale vor trebui sa amplaseze containere adecvate pentru colectarea selectiva a ambalajelor.
Se pare ca, in sfarsit, vom scapa de problema cutiilor de carton, a sticlelor de plastic sau a ambalajelor provenite de la diverse produse, aruncate pana acum la intamplare. Potrivit unei hotarari de Guvern adoptata joi, acestea vor trebui aruncate in containere speciale pentru a putea fi colectate mai usor si apoi reciclate.

Sa protejam mediul

Actul normativ, care va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, urmareste protejarea resurselor naturale prin incurajarea refolosirii ambalajelor, recuperarea si reciclarea acestei categorii de deseuri. Conform cerintelor de aderare, pana in anul 2007, in Romania trebuie implementat un sistem de gestiune a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, care sa asigure un procent de reciclare de minimum 25%. Produsele impachetate in ambalaje reutilizabile trebuie sa poarte inscriptia “ambalaj reutilizabil“, iar producatorii trebuie sa informeze populatia asupra sistemului de colectare a acestora in vederea reciclarii. Tot in sarcina producatorilor si comerciantilor intra si obligatia de a informa consumatorii despre incetarea reutilizarii unui anumit tip de ambalaj, precum si preluarea acestora in decurs de 6 luni de la expirarea termenului de refolosire. Agentii economici care nu respecta aceste reglementari risca amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei.

Bani pentru returnare

Cutiile de carton sau sticlele care se pot recicla pot fi returnate comerciantilor, asa ca nu le aruncati daca sunt reutilizabile. Vanzatorii trebuie sa primeasca inapoi aceste ambalaje sau sa ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit, bani pe care i-a platit la achizitionarea produsului ambalat. Comerciantii vor trebui sa se gandeasca bine atunci cand refuza sa primeasca ambalajul sau sa dea banii inapoi clientului, pentru ca risca amenzi de la 30 de milioane la 60 de milioane de lei, potrivit actului normativ.

Amenzi usturatoare

Nici populatia si nici institutiile publice nu vor fi scutite de amenzi daca nu respecta legea. Aceasta prevede ca ambalajele reciclabile nu vor mai fi aruncate la intamplare, ci in containere diferite, inscriptionate corespunzator, amplasate special de catre autoritatile publice locale. Sanctiunile ii vor arde la buzunar pe cei care vor arunca ambalajele la intamplare, amenzile fiind cuprinse intre un milion si cinci milioane de lei pentru persoanele fizice, si intre 25 si 50 de milioane de lei pentru institutii, asociatii si fundatii. Iar daca nu gasiti astfel de containere, vinovate sunt autoritatile si institutiile administratiei publice locale, care au obligatia sa asigure colectarea selectiva a deseurilor. In cazul nerespectarii acestei prevederi, amenda este de la 100 de milioane la 200 de milioane de lei.

Dupa modelul din UE

Actul normativ da posibilitatea agentilor economici sa opereze intr-o schema de gestionare a deseurilor de ambalaje, in baza autorizatiei obtinute de la autoritatea competenta. Acest model este aplicat in statele din UE cum ar fi Germania, Belgia, Franta. Obiectivele de valorificare, si reciclare a deseurilor de ambalaje se pot realiza individual sau prin transferarea acestei responsabilitati catre o institutie autorizata de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

LEGE

Noua lege prevede ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si agentii economici care introduc pe piata produse ambalate au obligatia sa informeze populatia despre gestionarea si reciclarea ambalajelor. De asemenea, MEC trebuie sa propuna programe de cercetare avand ca obiect fabricarea si compozitia ambalajului, caracterul reutilizabil si valorificabil al acestuia. Potrivit hotararii de Guvern, pana la sfarsitul anului 2006 in Romania trebuie valorificata minimum 50% din greutatea deseurilor de ambalaje. Tot pana la aceasta data minimum 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaj trebuie reciclat

Sursa: Jurnalul National , 12.06.2004
contraste
Cati participanti la acest dialog vezi, cam atatia iau in seama aceste reguli....
Si eu am participat la un simpozion pe teme ecologice in 5 iunie, ziua ecologistilor s-au pus aceleasi probleme,
dar rezultatul.... vax albina !
Blakut
Vrei sa se recicleze cutiile de carton cand inca mai sunt romani care traiesc in cutii de carton?
Ovidiu Bufnila
Gunoiu' este expresia unei lipse de priza istorica la procesualitatea lumii.
Ce faceti concret?
Expresia filozofica e data. Actiunea?
tongue.gif
Fausta
am vazut respectivele cosuri de gunoi... amplasate undeva in centrul unui oras, si chiar am stat sa vad daca cineva chiar le foloseste corespunzator... cel mult o persoana din 20... asta e tristul adevar... ideea e ca nu ai cum sa ceri sa mai si recicleze corespunzator daca ei abia arunca hartia in cos si nu pe langa... din aceasta cauza cosurile sunt goale iar in jur mizerie...
se spune ca omul arunca ceea ce nu foloseste la cos... acea chestie din plastic amplasata in masca de la chiuveta probabil, si care apoi este dus la alt cos... de data asta ceva mai mare... numai ca in Romania totul se arunca pe unde se apuca... oare chiar traim intr-o groapa de gunoi? intr-un container mai mare?
denise
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 13 Jul 2004, 03:39 PM)
Gunoiu' este expresia unei lipse de priza istorica la procesualitatea lumii.

Stiu si eu? Ma uitam la o biata cersetoare ce scormonea prin gunoaie- cred ca deja stia toate secretele locatarilor...

@Fausta: in zona unde locuiesc se fura tomberoanele mai ceva decat masinile.... Inca nu au aparut containerele speciale, amenzi nu se dau... gunoiul nu se ridica in conformitate cu orarul ... mai este cale lunga. Dar - eu cred ca se poate. S-au schimbat multe in comportamentul romanilor...se va schimba si asta. Dar trebuie niste imbolduri si de asta ar trebui sa se ocupe edilii.

Fausta
pai imboldul a cam fost dat cand s-au amplasat tomberoanele alea "noi".... edilii ce mai pot face? doar nu o sa procedeze ca la copii mici: "daca aruncati hartia la gunoi, primiti o bomboana"... mai sunt si amenzile... numa ca ar trebui amplasat cate un jandarm langa fiecare cos... pentru a putea fi supravegheat cum trebuie.... slabe sperante.
denise
Tomberoane poate...containere speciale..nu cred, poate doar in cateva locuri, eu nu le-am vazut...
Amenzile exista...dar trebuie si aplicate. Iar la noi nu exista un sistem de reciclare, doar pentru fier, oarecum.
S-ar gasi persoane care sa returneze ambalajele, mai ales ca ar face - o pe bani (pensionarii cu siguranta) - dar cred ca vanzatoarele le-ar rade in nas. Un pic de propaganda ecologica ...intr-o pauza de propaganda politica. Si mai ales: exemplul personal.
Nu toti cei care locuiesc in cartierele selecte sunt neam de aristocrati (ba dimpotriva) dar s-au invatat si ei cu binele.
bufnitza
Din pacate se pot pune n-shpe mii de tomberoane si containere speciale . Problema tine de cultura civica a romanului ...
"care e infloritoare , dar lipseste cu desavirsire ".
De ex : Merg pe strada . In fata mea o bunica impreuna cu nepotelul . Nepotelul a mincat o napolitana si a aruncat ambalajul pe jos . Bunica nu a zis nimic ... au trecut mai departe . Eu , ca asa sint eu , ma aplec , iau ambalajul si-l bag in buzunar .
Clar , nu dau vina pe edili . Va fi greu de educat romanul sa arunce la cos ( nu la container pe tip de deseuri ) ... chiar foarte greu .
Ovidius
In parcul din zona mea, tocmai se remonteaza cosurile de gunoi. Sunt al treilea rand, si sunt curios cat or sa tina si astea, pentru ca romanii civilizati au grija sa le rupa. Ma mir totusi ce insistenta poate fi Primaria. Bravo ei!
denise
laugh.gif ce perseverenta e bufnitza in dezgroparea topicurilor decedate!

@Zorro - la asta ma refeream, e singura solutie (de undeva trebuie sa incepem): ca edilii curete si sa repare, indiferent de cat dureaza sau nu, la urma urmei aceasta e treaba lor. Acesta lucru, impreuna cu o campanie de genul: "voi le stricati, tot din banii vostri le vom repara!" , plus amenzi aplicate mai des (mai ales ca se tot plang de fonduri) etc. - toate acestea si alte actiuni in acest sens trebuie sa dea un rezultat cat de mic, macar in anumite zone. Apoi romanii, cand vor prinde gustul traiului civilizat, vor incepe sa se apostrofeze intre ei pentru hartiile aruncate pe strada.
Si ar mai fi o solutie- anumite pedepse sa fie transformate (obligatoriu si pentru toti, sa nu se poata nimeni eschiva prin plata unei amenzi sau a unei spagi) in "munca in folosul societatii" - la 'spatii verzi'.
De exemplu - cei prinsi ca strica acele cosuri sa le si repare. De ce nu sunt prinsi de politisti, gardieni, jandarmi, de politisul 'proximitate' etc. (mai ales ca se intampla in mod repetat) e iar treaba edililor. Cand au concurat pentru primarie stiau cum sunt romanii si totusi spuneau ca au solutii - sa le vedem!
MonicaV
De ce se fura tomberoanele? Ce poate sa faca hotul cu un tomberon?
mutulica
in canada hotul va fi tentat sa foloseasca tomberonul pentru gunoi. in romania la fel in cele mai multe cazuri dar in acelasi timp il va folosi si pentru alte chestii care trebuiesc depozitate prin curte. de multe ori nu e cea mai buna solutie, dar fiindca e scump.... e mai bun

unii dintre hoti vor re-vinde tomberoanele contra un mic profit. la fel ca si cei din canada
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.