Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Restaurantele Romanesti
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
gio19ro
GASTRONOMIE

Bucataria romaneasca se rezuma la trei produse de soi. Micii, fripturile si sarmalele. Un adevar care-i sta in gat lui Henrik Sebok (37 ani), unul dintre cei mai buni bucatari ai Canadei. El spune ca romanii pun in farfurie aceleasi lucruri pe care le mancau cu 30 de ani in urma.

“Romania este in anii ’70 in lumea culinara!“, este diagnosticul pe care l-a pus bucatariei romanesti Henrik Sebok, seful bucatar al restaurantului “Howard Johnson“ din Bucuresti. El isi argumenteaza opinia prin oferta redusa a restaurantelor romanesti. “In Bucuresti mai sunt cateva restaurante care s-au deschis spre idei noi si retete de calitate, dar daca te duci prin tara, nu poti sa mananci decat friptura, mici sau sarmale. Iar desertul este mereu acelasi: papanasi, clatite sau inghetata. Am fost chemat pentru a ajuta la reorganizarea celui mai mare restaurant din Sibiu. Meniul era acelasi de 30 de ani. Nu schimbasera decat preturile“, povesteste omul care a adus restaurantului Lindenhof, din Ottawa, sase diplome consecutive pentru bucatele preparate acolo. Monotonia este principalul minus al bucatariei romanesti, lucru observat de Henrik Sebok.

Bucatarii batrani sunt egoisti

Foarte multi din angajatii unui restaurant romanesc nu stiu foarte bine retetele folosite de catre seful bucatar. Acesta refuza sa le faca astfel de “dezvaluiri“, pentru a nu-si pierde painea instruind vreun talent care apoi sa doreasca sa tina el cutitul in mana. Iar maestrilor polonicului din tara noastra Sebok le gaseste vina de a nu respecta reguli elementare de igiena. Intr-un restaurant de calitate, bucatarul foloseste nu mai putin de sase mese pentru diferitele igrediente ale meniurilor, pe cand romanii folosesc aceeasi tejghea pentru a taia carnea si painea, iar branza si pulpele de pui sunt tinute in acelasi frigider.


“They pay spaga“

Vinovati de aceasta jalnica stare ar fi atat patronii localurilor, care din zgarcenie compromit calitatea meniurilor, dar si sefii bucatari ai restaurantelor. Impreuna, acestia convin sa serveasca aceleasi “celebre“ feluri de mancare, pentru a nu risca sa surprinda clientii. O alta problema a restaurantelor romanesti este ca anunta meniuri internationale, dar servesc, in fapt, copii penibile ale acestora, mult mai sarace in ingrediente. “Daca s-ar intampla asa ceva in Canada, as suna la oficiul pentru protectia consumatorilor. Aici, controlorii nu iau in serios astfel de lucruri“, comenteaza cu dezamagire maestrul bucatariei. Sebok stie foarte bine de ce restaurantele romanesti functioneaza ori in mizerie, ori punand clientilor in fata altceva decat au cerut. Inspectorilor de la o sumedenie de institutii de control, altfel spus, celor indriduiti sa pedepseasca abaterile prin amenzi, patronii de carciumi le servesc de ani de zile acelasi meniu: “They pay spaga“, spune Sebok.

http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modl...order=0&thold=0
Mistinguett
De acord cu ce spune in principiu, desi ca bucatar sef la Howard Johnson nu stiu cat de creativ este si el in bucatarie, si ce ingrediente de pret foloseste. Dar sa discutam despre restaurantele romanesti...

Personal, n-am inteles niciodata de ce restaurantele sunt atat de monotone. Duse-s vremurile cand eram "fripturisti" (adica, te duceai la carciuma pentru o friptura tongue.gif ). Si totusi, ce ar fi de pus pe meniu ca sa fie deosebit si sa atraga clientela? In orase, e greu sa faci miel la protap (care eu cred ca ar fi o gaselnita extraordinara) iar cu tocana si mancare de mazare/fasole/cartofi, nu o sa ai prea multi clienti. Cand m-oi duce data viitoare la Nicoresti o sa ma uit mai atent cu ce au umplut ei cartulia aia de meniu - care e cea mai impresionanta pe care am vazut-o vreodata intr-un restaurant.

Inventivitate, cu ce? Au aparut pe piata cateva ierburi si condimente in plus, dar nu mare lucru. Crevetii, avocado, sau orice altceva care ar conferi o nota de exotism unei retete internationale, sunt scumpe (extrem de scumpe) si rare. Dl. bucatar sef de la HJ vine dintr-o lume unde orice ingredient este la indemana. Nu este o scuza pentru romani, dar este un motiv. La fel nu le gasesc nici scuza nici motiv pentru a servi mancare imputita, sau pulpa cand ai comandat file. Aici insa intervine atitudinea consumatorului: ai patit-o o data, nu mai calci pe acolo a 2-a oara si mai spui si prietenilor sa evite locul. Legea reclamei (buna sau rea) "din gura-n gura" functioneaza international daca este pusa in aplicare.

Cat despre conditiile sanitare (nu intru in discutii despre igiena din State, ca as avea ce spune biggrin.gif ) si coruptia organelor de inspectie... ajungem iar la politica. Si ceva trebuie facut, dar n-are cine se pare.
Antont
QUOTE (gio19ro @ 2 Jun 2004, 02:05 PM)
“They pay spaga“


rofl.gif rofl.gif rofl.gif
gio19ro
Gogule, pe unde mai umbli?
Mai bantui podul casei lu' Hampu ? Vezi ca zis ca daca nu te potolesti, cheama popii sa dea cu busuioaca.
gio19ro
QUOTE (Mistinguett @ 2 Jun 2004, 09:11 PM)
Inventivitate, cu ce? Au aparut pe piata cateva ierburi si condimente in plus, dar nu mare lucru.

Ia spune fata mea, mai ti tu minte sobiectu' asta: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&t=1014&

La restaurantele romanesti m-am gandit atunci!
Jazz
Mda...
Nu am fost la toate restaurantele din Romania dar cele la care am fost nu ofera mai nimic unui vegetarian. In afara de salata cu mini-rosia, mini-castravetele si, in cel mai fericit caz, crochetele de cascaval. wink.gif Si alea taiate pe aceeasi masa cu carnea? hh.gif
Mistinguett
QUOTE (gio19ro @ 2 Jun 2004, 04:51 PM)
Ia spune fata mea, mai ti tu minte sobiectu' asta: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&t=1014&
La restaurantele romanesti m-am gandit atunci!

Eu il tin minte, doar ca eu atunci m-am gandit la restaurantele chinezesti - mi-e groaza de mancarea aia chinezeasca facuta cu varza ca inlocuitor al altor 15 ingrediente. Dar ideea este corecta: daca un restaurant (cu un manager sau proprietar destept) ar contacta micul fermier, ar avea provizii proaspete si variate. Pana atunci insa, cineva trebuie sa le dea idei cum sa mai varieze meniul.

Mai exista restaurantul 2 cocosi? tot asa, cu puiul la ceaun in protap si sos de usturoi? cine stie? Aia era o carciuma deosebita fara sa aibe vreun meniu iesit din comun sau extins.
gio19ro
Nu stiu daca mai exista, nu mai e in sfera mea de interes puiul la protap.
Ca si Jasmine, am devenit vegetarian de ceva timp. Ma deranjeaza insa ca in Romania nu prea ai ce manca la un restaurant. Mai ales daca esti vegetarian.
gio19ro
Hai ca mi-am adus aminte. Mai exista restaurantul. Acum e patron un tip care are ceva legatura cu fotbalul, dar nu-mi aduc aminte exact al cui este acum.
Mistinguett
E greu in Romania sa mananci la restaurant fiind vegetarian, recunosc. Dar nu imposibil, mai ales daca esti ovo-lacto-vegetarian.

Salata de vinete, mamaliga cu branza si smantana, orice de pe meniul de post (care cred ca este valabil tot anul). Mai sunt locuri unde au salate consistente, cu si fara carne. Turistii straini (chiar care nu sunt vegetarieni) se plang mereu ca meniurile romanesti sunt bazate prea mult pe carne, asta e sigur. Si adevarul e ca si pe mine ma deranjeaza optiunile limitate care le ai pentru garnituri: cartofi prajiti, orez sau legumele mixte fierte (pe care le detest cu pasiune).

Cat despre taiatul carnii pe acelasi tocator cu legumele, sincer ma indoiesc desi nu am fost niciodata intr-o bucatarie de restaurant in Romania. Dar as merge dupa ideea ca un restaurant mare are si o bucatarie mare si deci spatiul necesar. Personal nu am gasit/vazut niciodata resturi de carne pe salata (ceea ce cred ca ar fi inevitabil daca s-ar folosi aceasi masa) si nici n-am auzit sa se fi intamplat, dar nu bag mana in foc pentru nici o carciuma, bineinteles. Ba probabil ca pentru un restaurant cu reguli kosher. rolleyes.gif
Jazz
Cartofi prajiti in acelasi ulei in care au prajit carnea?...
Pe mine stii ce ma deranjeaza? Daca ii intrebi nu iti spun adevarul. Daca le explici ca esti vegetarian ei spun orice vrei tu sa auzi, numai ca sa nu ii trimiti inapoi cu farfuria. laugh.gif
March
De ce mâncăruri să te feresti în restaurant
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.