Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Credinte, Rituri Si Superstitii
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Dincolo de Ratiune
denise
Ceasul rau, pisica neagra, numarul 13, ziua de marti, sa nu stai la coltul mesei, sa aduci o galeata cu apa in calea mirilor …
Superstiii, eresuri… Sunt respinse de stiinta, de invatatura crestina, dar ocupa un loc important in studiile etnologilor, deorece originile unei superstitii sau ale obiceiurilor de nunta, de inmormantare etc. se pierd de cele mai multe ori in negura timpurilor, in perioadele precrestine.
Unele s-au pastrat, fie ca simple superstitii altele ca traditii valoaroase ale culturii populare.

Aveti superstitii? Au fost "confirmate" de-a lungul timpului? Stiti ceva despre originea lor?
Ce rituri sau obiceiuri precrestine se practica in zona din care proveniti?
denise
PISICILE NEGRE.

Nu cred in aceasta superstitie, imi plac animalele, am avut in casa si o pisicuta neagra la un moment dat…

Dar de ce se tem oamenii de pisica neagra ?

Unul dintre motivele este faptul ca pisica neagra a reprezentat obiectul de cult al religiilor pagane ale antichitatii. Se explica astfel, aversiunea Bisericii Crestine fata de ea.
In antichitate, caldeenii credeau ca pisica neagra prevesteste rele si, la aparitia ei strigau "Hilka! Bescha!" - "Dispari! Blestemato!". In Europa, cultul pagan inchinat zeitei Freia sau cel inchinat zeitei Holda, cerea desfasurarea ritualului de initiere numai in prezenta unei pisici negre. Vrajitoarea care era supusa initoerii era deghizata in pisica neagra. Vrajitoarele strigau :"Har! Sabbat!". Multe legende din Europa de Nord mentioneaza Sabatul Pisicilor, care are loc in noaptea de Craciun. Conform unei legende Din Evul Mediu, in ziua Judecatii se vor vedea pisicile negre agatate de zidurile infernului. In "Evanghelia Diavolului", se afirma ca pisicile negre au facut un pact cu diavolul, prin care au dreptul sa-si bata joc de oameni in Vinerea Mare. Papa Gregorio al IX-lea a emis o lege prin care ii condamna pe cei care se faceau vinovati de crima deosebit de grava de a creste o pisica neagra, culoare care simbolizeaza raul.
Incepand din secolul al XV-lea si pana in secolul al XVII-lea, literatura abunda in scrieri despre vrajitoare si pisicile lor negre. Chiar si rezumatele proceselor intentate femeilor suspectate de practicarea magiei negre sunt pline de referiri la pisici negre. De exemplu, in dosarul unei cauze se poate citi ca, in anul 1586, o femeie pe nume Anne Winkelzipfel a fost condamnata pentru vrajitorie deoarece a vizitat casa unui anume Jacques Boille deghizata in pisica negra, pentru a atrage asupra stapanului casei un grav blestem.
In anul 1861, dramaturgul francez Regnard a scris ca, in timpul calatoriei sale din Laponia, a intalnit strigoi ai zapezii care aveau puterea de a transforma oamenii rai in pisici negre

Ce se spune la noi despre pisica neagra?

O pisica neagra aduce noroc – daca o tii in casa, daca o atingi, daca te intampina la usa cuiva, daca vine direct catre tine, daca vezi trei pisici negre la rand.
Aduce ghinion – daca o vezi dimineata devreme, daca iti taie calea sau iti intoarce spatele, daca o fugaresti.
Pisica neagra care iti taie drumul este semn de ghinion. Motivul este ca, in trecut, pisicile negre erau considerate ajutoarele vrajitoarelor si prietenele raului. Superstitia se pastreaza in aproape toate tarile, in afara Angliei, unde aduce... noroc!
Pisicile pot prezice vremea. Daca stranuta, vine ploaia. Daca una sta cu spatele la foc, se apropie furtuna. Daca isi ascute ghearele de piciorul mesei, e semn de imbunatatire a vremii, iar daca face acest lucru pe covor, anunta vant. Daca isi spala urechea cu laba, se apropie ploaia.

side_story
Trecutul pe "sub" scara.
Se mentine din timpurile cand se executau oameni prin spanzurare. Acestia erau spanzurati in public iar inainte de a fi urcati erau trecuti, simbolic, pe sub scara. De atunci a ramas un semn rau sa treci pe sub o scara. blink.gif
loredaria
Superstitii... am si eu una sau doua. Una la care tin in mod deosebit si care e verificata in cazul meu ar fi aceea ca nu imi las poseta pe jos. Daca o fac, toata saptamana dau bani. In rest nu prea ma tem nici de pisici negre, 13 sau oglinzi sparte.
denise
Eclipsele au constituit pentru civilizatiile stravechi un motiv de infricosare - mitologia fiind singurul refugiu.
Oamenii au vazut in aceste fenomene semne de seceta, distrugere si boli sau crime savarsite de animale fabuloase.
In multe tari s- a crezut ca animale supranaturale vin sa atace Soarele si Luna.In Egiptul antic, se credea ca eclipsele de soare sunt lupta zeului - soare Ra cu sarpele Apophis, lupta in care sarpele triumfa. In Vietnam- atacatorul este o broasca gigantica, iar in Paraguay si Argentina este vorba de un jaguar. In mitologia hindusa eclipsele sunt provocate de demonul balaur Rahu, iar in varianta indoneziana demonul se numeste Kala Rau. O explicatie complet diferita a eclipselor o dau insa eschimosii: este vorba despre zeii lor Padli ( Soarele ) si Amarok ( Luna ), care fac dragoste.
Pretutindeni, cei doi astri, venerati ca niste divinitati puternice, au atras atentia, eclipsele fiind prilejul unor ceremonii rituale. Potrivit unei credinte stravechi, in timpul eclipselor se lupta Soarele si Luna- dar lupta este periculoasa pentru oameni. Luptatorii trebuie despartiti, insa, iar pentru aceasta privitorii dau frau liber unui vacarm de nedescris.
In Mesopotamia, oamenii aprindeau faclii pentru a incerca sa reaprinda astrul stins…
La populatia kalima ( Surinam ), femeile se ung si isi manjesc copiii cu un fel de lut albicios, mergand, dupa terminarea eclipsei, intr-o atmosfera de veselie, sa se spele la rau. La tuaregi ( Niger ), in timpul eclipsei totale, unele femei izbucnesc in hohote de plans, gem si intra in transa. Revenirea Soarelui este sarbatorita cu cantece si dansuri. La populatia nyangatom ( din sudul Etiopiei ), eclipsa genereaza un intreg ceremonial cu harmalaie, ungeri si stropiri rituale. La incheierea fenomenului, sunt sacrificate vite pentru a celebra renasterea Soarelui.
La noi...se spune ca Soarele este mancat de varcolaci.

PS.Se pare in curand vom mai avea o eclipsa.. Venus va acoperi Soarele dar, spre deosebire de Luna, cota de acoperire va fi de circa 30%.
Mistinguett
Oglinda sparta aduce 7 ani de ghinion.

Vine din timpurile cand se credea ca reflectia noastra in oglinda ne reprezinta sufletul. Daca reflectia era distrusa, ne distrugem sufletul.

Sa versi sare aduce cearta.

Vine din timpuri biblice cand sarea era foarte scumpa si o necesitate pentru conservarea mancarii, fiind folosita chiar ca moneda. De ce aduce cearta e de la sine inteles... biggrin.gif

Daca o persoana stranuta, trebuie sa-i urezi "noroc" sau "sanatate".

Vine de pe vremea Romanilor, cand se credea ca cineva isi poate elibera sufletul prin stranut. Se credea ca exista o lupta interna in a-ti pastra sufletul si ca urarea de noroc ajuta in castigarea luptei. Cand plaga Ciumei negre a venit in 1348 AD, stranutul era un semn de boala (infectie), drept pentru care urarea de noroc a fost schimbata cu o binecuvantare (God bless you) sau in cazul nostru, "sanatate".
denise
Batutul in lemn

Este una dintre cele mai populare si frecvent intalnite superstitii. Oamenii s-au obisnuit sa bata in lemn atunci cand se gandesc la lucruri rele sau cand prevestesc un necaz sau o intamplare neplacuta. In antichitate oamenii credeau ca spiritele bune sau zeii isi au salasul in scorburile copacilor. Pentru a cere ajutorul zeilor ei obisnuiau sa bata usor in copaci sau sa se roage in fata lor. Dupa ce rugamintea le era ascultata si dorinta li se implinea, ei bateau din nou in copac in semn de multumire.

(Nu prea cred ca ajuta...dar mi se mai intampla sa bat in lemn. )
TriRegnum
Referitor la batutul in lemn care nu e numai din antichitate, e intarit si de crestinism (oamenii de la sate au creat aceste obiceiuri), provine de la batutul toacei (in Postul Mare cand se bate toaca) care se spune ca-l alunga pe diavol("uciga-l toaca") sau orice lucru rau si de aici sebate in lemn (din lemn fiind si Crucea Mantuitorului).
denise
QUOTE (Mistinguett @ 6 Jun 2004, 04:38 AM)

Sa versi sare aduce cearta.

Vine din timpuri biblice cand sarea era foarte scumpa si o necesitate pentru conservarea mancarii, fiind folosita chiar ca moneda. De ce aduce cearta e de la sine inteles... biggrin.gif 

Oare de aici si obiceiul : paine si sare?

Si tot despre sare:

Superstitia că solnita nu trebuie trecută din mână în mână în timpul mesei provine din perioada intrigilor de la curtile regale. Atunci, cei care voiau să scape de un dusman, îl otrăveau. Experte în această solutie au fost familiile Borgia si Medici, iar otrava preferată, arsenicul. Pentru ca viitoarea victimă să nu aibă suspiciuni, arsenicul, care seamănă perfect cu sarea, era pus în solnită. Când asasinatul cu arsenic a devenit de notorietate, invitatii la masă au început să ocolească solnitele. De aici si până la superstitie nu a mai fost decât un pas!

@TriRegnum- ai dreptate! Poate nu voi renunta la aceasta superstitie, pana la urma smile.gif
flu
La tara in special cand moare un om, se acopera sau se intorc oglinzile. Posibila explicatie: ca sa nu ramana sufletul mortului captiv... Daca stie cineva una mai buna...

Alt obicei este acela de a pune doi bani pe ochii persoanei decedate. Posibila explicatie cu radacini in mitologia greaca, sufletul trebuia sa-l plateasca pe luntrasul Charon ca sa-l treca Styx-ul.

Aprinderea lumanarilor de sufletul celui mort, pentru a-i lumina drumul pe lumea cealalta. Aici il rog pe TriRegnum, poate elaboreaza putintel explicatia.



Leon
QUOTE (TriRegnum @ 12 Jun 2004, 11:15 PM)
Referitor la batutul in lemn care nu e numai din antichitate, e intarit si de crestinism (oamenii de la sate au creat aceste obiceiuri), provine de la batutul toacei (in Postul Mare cand se bate toaca) care se spune ca-l alunga pe diavol("uciga-l toaca") sau orice lucru rau si de aici sebate in lemn (din lemn fiind si Crucea Mantuitorului).

Salut Tri smile.gif

Dupa umilele mele cunostinte, toaca a fost infiintata dupa ce cruciatii au pierdut definitiv orice parte din Tara Sfanta sad.gif

Musulmanii au interzis tragerea de clopot, la biserici si orice fel de ritual crestin public pe acele pamanturi. Toaca defapt a inlocuit aceste trageri de clopot!! Si asa a ramas ca obicei!!

De asemenea au interzis pelerinajul pe Via Dolorosa ( Drumul Crucii ) iar din cate stiu eu asta e si cauza motivului in care apar in bisericile Latine, pe pereti cele 14 statii al calvarului...sub forma de picturi, sculpturi in piatra sau lemn. Asta ca orice crestin sa poata trece cel putin odata pe an prin ce a suferit 'Domnu'.

Au fost mai multe interdictii, care au adus pana la verdictul Papei de la Roma, ce a interzis crestinilor sa mai viziteze Sfantul mormant, trasformat in o mare afacere baneasca din partea musulmanilor sad.gif

I mare, exista trei feluri de toaca: Toaca mica ( portabila ) in care se bate cu un ciocan, Toaca mare ( atarnata ) in care se bate cu doua ciocana si Tochita ce-i facuta din o bucata de metal si la ea se bate cu ciocane de fier!

Asa stiu eu dar poate gresesc!!
Predatoru
Intalnirea cu Preotul:De ce intalnirea cu preotul aduce ghinion? unsure.gif
cat despre pisicile negre:
-am inteles ca la englezi ele aduc noroc. biggrin.gif
-pe intuneric, toate pisicile sunt negre. devil.gif
denise
Potcoave de cai morti
Credinta ca o potcoava provenita de la un cal mort, agatata de un perete al casei (de preferat in partea de rasarit sau deasupra usii) aduce noroc isi are originea in vechile credinte ale popoarelor antice, care venerau spiritul jumatatii de cerc si al semilunii. Vechile civilizatii considerau ca obiectele care au forma de semicerc sau semiluna sint protectoare si au puteri supranaturale.
Se spune ca simbolistica actuala a potcoavelor isi are originea in Grecia antica, unde caii erau considerati fiinte sacre, iar potcoavele lor au devenit astfel simbolul norocului si al binelui. Ceea ce a intarit credinta in simbolistica potcoavelor a fost si faptul ca ele erau realizate din fier - metalul considerat de greci ca protector impotriva vrajitoriei si spiritelor rele.
tish
Graul este socotit de multe popoare ca ceva sfant,spunandu-se ca daca te uiti atent la fiecare bob de grau vezi chipul lui Hristos.Chinezii considera graul ca dar ceresc,riturile arabilor se bazau pe cultul graului.In Corsica se pune grau pe capul miresei. In unele zone din Romania se recomanda ca omul care pune mana pe grau,ca sa se duca la semanat sau pe graul care este framantat ,trebuie sa fie curat,abtinut de la placerile sexuale.Femeii gravide nu i se da voie sa framante painea din aceeasi superstitie.Se spune ca cine da foc lanurilor de grau,locurilor unde e depozitat graul,este blestemat si nu mai traieste pana anul urmator,iar in acel foc se vede chipul lui Hristos.
Paine astfel este si ea sfanta,fiind pacat sa calci pe paine sau sa arunci cu ea,faramiturile de paine cel mai bine sa fie puse pe foc.
La anglo-saxoni painea este folosita ca instrument de judecata a lui Dumnezeu :"Fie ca aceasta bucata de paine sa ma gatuie,de nu spun adevarul".Megleno-romanii jura pe paine,slavii o considera ca isbavitoare de duhuri rele ,de aceea cand se duc intr-un loc considerat lacasul spiritelor rele tin in gura o bucata de paine.Tot ptr ca e considerata sfanta ,se spune ca e pacat sa pui painea cu fata in jos.Copilul nascut de curand,mama lui se va duce cu el pe la vecine punandu-i o bucata de paine pe inima,sa il apere de orice rau.
Germanii poarta la gat intr-o punga sare si paine,drept amulet.Tot la ei se crede ca pentru a gasi cadavrul unui om inecta se scrie pe o paine numele lui si se pune pe apa,painea plutind deasupra locului in care se afla cel inecat si acolo se opreste.
Sarea este socotita ca ferind de vraji si duhuri rele.La nastere se pun copilului in leagan 3 boabe de grau,3 de sare ,o moneda si paine,iar peste astea cateva buruieni.
La slavi ptr ca vitele sa fie ferite de ciuma se pune pe lopata de la staul si pe pragul usii cateva degete de sare.Se mai crede ca ptr a potoli furtune e de ajuns de a arunca sare in foc. Germanii cred ca pentru fiecare bob de sare varsat ,se va sta cate 1-7 zile inaintea portile cerului.
Banii ingropati cu sare se credea ca sunt scutiti de hoti.daca iti pui sare in papuc te fereste de vraji,daca laptele da in foc se presara sare ca sa nu se arda mana vacii,daca imprumiti sare trebuie sa o dai inapoi ca altfel viata iti va fi sarata.Primavara daca pui dimineta sare pe limba nu vei fi spurcat de cantecul pasarilor,caci daca te spurca cucul vei fi singur cuc toata vara,daca turtureaua toata vara vei pica de somn, daca pupaza iti va mirosi urat gura,sufletul tau va fi asemenea cuibului ei,daca te va spurca prigoria ,toata vara vei muri de sete,ca ea nu bea decat atunci cand ploua etc.
denise
han.gif tish. Te primim cu...paine si sare! smile.gif
Foarte interesante informatiile.
mogaldeatza

La tara, inainte de un drum mai lung, oamenii iau cu degetul tarana de pe un calcai si isi ating
fruntea spunand "Doamne-ajuta! ". Bunica spunea ca astfel esti ferit de 'lucruri rele".

Dupa apusul soarelui nu se duce gunoiul. Explicatia ar fi ca asa, eviti dusmanii. Daca are cineva o alta
versiune sunt curioasa.

tish
Nu-mi mai amintesc exact explicatia ,ce am citit eu era ceva de genul ca daca arunci gunoiul inainte de apusul soarelui,soarele vede gunoiul si ii e rusine,murdaresti fata soarelui.Alta explicatie era ca arunci belsugul din casa,gunoiul fiind ramasitele mancarii etc,si cum frimiturile de paine nu se arunca la gunoi ci in foc,la fel si gunoiul.
tish
Pamantul,in credinta poporului roman este parte femeiasca si formeaza cu cerul o dualitate,pereche gasita in diferite mitologii.Pamantul este sfant,la el se bat matanii,la el se inchina oamenii ,pe el il saruta.Pamantul nu se bate cu batul,ca-i pacat,destul in bate piatra.Cand soarele e la amiaza nu se sapa pamantul,ca plange,pentru ca el se odihneste ca si omul,nici noaptea nu se sapa,trebuie lasat sa se ohihneasca si el.
In unele parti se crede ca pamantul este sprijinit pe 3 stalpi care sunt de lemn sau de fier sau de ceara dupa altii.Se crede ca o zgripturoaica roade acesti stalpi si rosul lor produce cutremurere de pamant.Aceasta zgripturoaica se hraneste cu malaiul dat de femeie atunci cand cerne si bate cu amandoua mainile ciurul ca sa se scuture tot malaiul de pe el,si bea apa.Apa i se da atunci cand femeile merg la fantana sa ia apa,apa putina cu care clatesc galetile si apoi o arunca e pentru zgripturoaica.
Exista tot felul de teorii referitoare la punctul de sustinere a pamantului.Se considera ca acesta sta pe niste furci,pe un urs,pe 2 bivoli,pe un peste mare,pe Marul Rosu.Ca pamantul sta pe apa ,spun unii tarani e ca daca nu ar sta pe apa nu ar avea de unde izvora apa.
Pamantul este privit ca un zeu,de aceea satenii cand dau de pomana unui tigan au obiceiul sa dea cu piciorul in pamant ca sa fie si pamantul martor la pomana facuta,ptr ca se considera ca tiganul ii ia mirul si botezul si le arunca in iad.Iar daca pamantul e martor se considera ca pomana a fost facuta ca la un crestin.Tiganul cand vede ca cel ce-l miluieste da cu piciorul in pamant refuza de multe ori de ai lua din mana,nu se stie de ce .
In blesteme pamantul are cea mai deasa intrebuintare.
Indata dupa nastere se ia copilul gol si se pune direct pe pamant,se crede ca asta face copilul sa se imputerniceasaca,sa se "impiciorogheze" cat mai curand.Romanii aveau acelasi obicei.
Tatal intra in camere lauzei si ridica de joc copilul ,asta simbolizand recunosterea lui ca fiu.
In Valcea cand fulgera prima data intr-un an,fetele se reped cu ochii inchisi iau tarana in mana si o pun in lesia de spalat ca sa le creasac parul.La germani se crede ca se poate vindeca un om de friguri daca se ingroapa in pamant un smoc de par si unghile celui bolnav.
Pentru a nu fi copiii deocheati,pe langa vorbele magice si descantec se amesteca noroi cu scuipat si se unge copilul in frunte fiind astfel ferit de spiritele rele.
Germanii cred ca o mana de pamant adusa in miezul noptii de Craciun de la un mormant si pusa pe inima potoleste orice suferinta de piept.
Cu pamantul se fac blesteme,juraminte,vraji de dragoste(in urma piciorului drept al celui dupa care se topeste fata)
La romani se credea ca pamantul din urma piciorului drept ,cand se auzea cucul are o putere miraculoasa,se presara in casa ptr starpirea purecilor.
La slavii de sud ,fata indragostita ia pamant din urma baiatului de care ii place il pune in gastra si sadeste floarea cunoscuta sub numele de "caledula officinalis".Floare este pentru fata termometru al iubirii.
Cand tuna ,fulgera intaia oara taranii germani spun ca e bine sa te tavalesti pe pamant,ca daca ai dureri spate te vei tamadui.
TriRegnum
Wow, de cand nu am mai vizitat acest thread.

Am si eu o intrebare pentru cei care stiu cate ceva: ce stiti despre obiceiul de punere a ursitoarelor? (in Oltenia e acest obicei care se face la trei zile dupa nasterea unui copil).
Clopotel
Cu putina retinere, o sa-mi spun si eu parerea... sper sa nu fac valuri ca pe un alt topic sad.gif , de aceea zic ca sunt doar opiniile mele...
Cred ca pentru un crestin este suficient sa fie cu Dumnezeu inainte, si nici un blestem nu se va lega de el. Pot sa-i treaca o turma de 1000 de pisici negre prin fata etc. ca nu au nici o influenta asupra lui, pentru ca, chiar daca ar avea, aceste "lucruri" negative, nu pot invinge protectia dumnezeiasca care-l apara pe acel crestin. Dar acel crestin trebuie sa se roage, sa mearga la spovedanie si la impartasanie, si toate cele ce trebuie sa faca un crestin adevarat. Atunci nu mai ai tema de nici o vrajitoare, de nici un deochi etc. Daca ai fost un crestin bun, si ai luat Sfanta Impartasanie, nu are de ce sa-ti mai fie frica, doar ai luat din trupul si sangele lui Iisus.

Dar ca fapt divers, am sa spun cateva observatii.
Poporul care crede cel mai mult in puterea blestemului, este poporul indian, cel din India de astazi.
Sunt convins ca un blestem are efecte reale, negative evident, asupra carora cade. Stim doar ca diavolul exista... sad.gif
Desi multi zic ca tiganii nostrii vin tocmai din India, eu cred ca de fapt ei vin mai de la nord, cam din Pakistanul de astazi. Dar nu asta e important. Se vede totusi ca au cateva traditii indiene.
Pe la noi, dupa cum stiti, cele mai multe vrajitoare sunt tiganci.
De asemenea eu cred, ca aceste vraji, facute de anumite persoane, au efect.
Exista multe persoane, crestine ohmy.gif , care atunci cand au o problema sau urmaresc ceva, in loc sa mearga la Biserica se duc la vrajitoare. mad.gif
Nu o sa discutam aici despre vrajitoare, poate este alt topic.
Acestea de mai sus au fost niste observatii.
Am sa va spun o intamplare la care am asistat acum vreo 2 saptamani, de fata cu preotul meu.
A venit la el o tiganca cu copil mic in brate, si ia spus preotului sa-i faca dezleare ca l-a legat (pe copil) o vrajitoare (tiganca si ea). Preotul a intrebat-o de ce l-a legat. Ea a zis, spasita, ca de fapt si ea a facut ceva vraji asupra familiei vrajitoarei si aceasta s-a razbunat.
[Adica si ea era vrajitoare... ma rog cam toate tigancile fac fierturi tongue.gif ]. Preotul a intrebat-o atunci, daca tot se pricepe la vrajitorii, de ce nu isi dezleaga ea singura copilul. Iar ea a zis ca nu poate, ca nu are atata putere. Preotul a intrebat-o de ce crede ea ca el poate, el nefiind vrajitor. Iar ea a zis ca preotul poate pentru ca lucreaza cu puterea lui Dumnezeu, care poate face si desface orice. Dar voi, vrajitoarele, nu lucrati cu puterea lui Dumnezeu? a intrebat preotul cu subinteles. Iar tiganca a zis nu si a lasat capul in jos. A chemat-o mai tarziu, caci atunci nu avea timp de ea.
Am vrut sa scot in evidenta, cu aceasta povestire, faptul ca puterii lui Dumnezeu nu poate sa-i stea in cale nici o vraja, sau superstitie de orice fel si ca, chiar cei ce fac aceste lucruri rele, recunosc ca nu au nici o putere in fata Domnului, ba mai mult, ca forta lor nu este de la Dumnezeu.... ci de la altcineva... stiti voi cine...

Totusi, cautati sa aflati si sa intelegeti, ca unele vorbe din popor, au explicatii banale, care se pot explica cu ajutorul stiintelor naturale care se invata chiar in liceu. Ele au aparut odata, demult, cand nea Ion, mesterul satului, a descoperit o chestie. Posibil ca a si inteles-o atunci, sau poate nu. Si i-a spus-o si fiului sau si vecinilor. "Vedeti ca daca este conditia X, voi sa faceti asa, altfel e de rau." Acestia nu si-au mai batut capul cu explicatii, nefiind priceputi asa ca nea Ion. S-a zis doar ca "asa e bine". Si tot asa din generatie in generatie...
Daca nu credeti in povestea asta nu-i bai... smile.gif , dar incredere in Dumnezeu sa aveti.

Doamne ajuta!

TriRegnum
Cine e superstitios incalca porunca intai pentru ca acorda puteri divinatorii unor lucruri, persoane etc. Un om care se spovedeste saptamanal si se impartaseste zilnic sau tot saptamanal NU are de ce sa se teama, diavolul nu are nici o putere asupra sa.

Referitor la ce a spus Colopotel despre vrajitoarea respectiva, imi aminteste de o alta intamplare adevarata. Cu mult timp in urma o vrajitoare a mers la biserica si pentru ca se impartasea toata lumea a mers si ea pentru ca fapta ei de a nu merge sa nu bata la ochi. Totusi stiind ca nu e curata si cu cine lucreaza a luat Sfanta Impartasanie, avand grija sa nu o inghita, a scos-o si a bagat-o intr-o batista, apoi a mers acasa. Nestiind ce sa faca cu ea a luat-o si a bagat-o intr-o cutie mica din lemn; era seara si nu a povestit sotului ei ce facuse, totusi merse la culcare. Peste noapte amandoi se trezesc deoarece toata casa era luminata de o lumina divina, atunci se scoala si vad ca lumina vine dintr-o mica cutie din lemn ce sta deschisa. Se uita amandoi si zaresc Sfanta Impartasanie care radia in toate culorile, nu mai era Paine Euharistica, ci se transformase in Trupul real al Mantuitorului. Dandu-si seama vrajitoarea de faptele ei s-a cait din toata inima si a stat cu sotul ei toata noaptea si au adorat pe Isus din Sfanta Impartasanie. A doua zi au chemat preotul, care constatand miracolul, a luat Sfanta Ostie si a pus-o intr-o monstranta (ostensor), aceasta Sfanta Impartasanie poate fi si azi venerata.
gio19ro
Mai da-o incolo Tri! Da' ceva poza cu sfanta impartasanie fosforestento-luminescenta n-ai? Ca povesti din aste poate inventa oricin, in orice religie. Si mormonii au astfel de "minuni" .
denise
Ciudat... credeam ca am fost foarte clara la deschiderea topicului. Ideea era de a discuta despre originile acestor superstitii, fie ca ele apar la un popor ortodox, catolic, musulman, la amerindieni sau eschimosi. Mai mult din punct de vedere cultural, etnologic.
Aspectele religioase cred ca ar trebui discutate pe subforumul dedicat religiei, daca nu va suparati.
mogaldeatza

O supertitie practicata de multi- se spune ca daca iti privesti unghiile mult timp, cineva te vorbeste de rau wink.gif .
Am tot intrebat care este explicatia insa nimeni nu a stiut sa raspunda. Voi ce stiti despre asta?

@Tish, multam fain de explicatii! smile.gif
Clopotel
Draga mea Denise,
Eu inteleg acum ce vrei tu sa spui, dar te rog ca ma crezi ca intr-o superstitie cu pisica neagra, in care trebuie sa faci trei pasi inapoi si sa scuipi de trei ori, nu e nimic cultural. La fel si in chestia cu pusul gentii jos ca ramai fara bani. Asta ar putea avea un sambure de adevar, doar daca nu esti atenta la ea. tongue.gif
Mai sunt multe alte superstitii, tot atat de "culturale" in opinia mea, dar indiferent care sunt acestea, ele au legatura mai mult cu religia decat cu cultura. Este adevarat ca legatura cu religia, nu este asa cum ar trebui, pentru ca daca ar avea o legatura buna, in adevaratul sens, superstitia nu ar exista... logic. Un credincios adevarat, nu se teme de superstitii. Atentie... nu am spus ca nu crede ca (unele din ele) acestea nu ar avea efect, ci doar ca nu se teme de ele. Si indraznesc sa spun ca acest lucru este valabil nu numai la credinciosii crestini, dar si la cei musulmani si de alte religii.
Prin urmare, prefer sa imi fac Sfanta Cruce, decat sa scuip in san la orice intersectie sau mai stiu eu unde, mai ales ca este stiut ca scuipatul este apucatura diavolului si nu a lui Dumnezeu.

Scuze pentru aceste posturi ale mele off topic. pls.gif

Doamne ajuta!
denise
Clopotel...cred ca nimeni nu a facut propaganda superstitiilor... (dar, desi nu sunt superstitioasa, totusi..cred ca altii au dreptul sa fie, daca ei considera asa). Daca ai citi mesajele anterioare ai vedea ca alta este ideea. Dar se pare ca problema e alta. In fine ... Nu vrei sa intelegi..nu vrei. E dreptul tau.
Mie si altora , daca ne dai voie, ni se pare interesant modul in care aceste superstitii/credinte/rituri/obiceiuri au aparut, cum s-au transmis si modificat de-a lungul vremii. Nu e obligatoriu sa si crezi in ele.
Si... etnologii s-ar simti foarte jigniti daca ar auzi ca studiul credintelor populare nu tine de cultura.
(Poate s-ar putea deschide un topic la Religie de combaterea a superstitiilor. Nu cred ca e o problema)

PS. Multumesc moderatorului pentru rabdare si rog ca mesajele mele off-topic sa fie sterse.
abis
QUOTE (Clopotel @ 23 Jul 2004, 10:14 AM)
este stiut ca scuipatul este apucatura diavolului si nu a lui Dumnezeu

Am asistat recent la un botez ortodox, la biserica din Piata Natiunile Unite. Acolo, in timpul slujbei, la un moment dat preotul ii intreaba pe nasii copilului: "Te-ai lepadat de diavo?". Ei trebuie sa raspunda "M-am lepadat de diavol". Povestea asta se repeta de cateva ori, dupa care preotul ii pune pe cei doi sa se intoarca cu fata spre usa bisericii si sa scuipe de trei ori. In felul asta presupun ca sunt alungati dracii (trebuie sa recunosc, nu ma prea pricep la ritualuri).
contraste
Vandutul unui copil bolnav. Traditie din regiunea Moldovei.
Superstitia consta ca atunci cind in casa este un copil bolnav de multa vreme, mama sa il dea peste pervaz spre vanzare unei rude. Cu aceasta ocazie se schimba si numele copilului, si astfel se spune ca scapa de rele.
Tot astfel trecutul peste o apa, cu incantatia de rigoare.
Clopotel
Draga mea Denise, wub.gif
QUOTE
Si... etnologii s-ar simti foarte jigniti daca ar auzi ca studiul credintelor populare nu tine de cultura.

Era sa-mi dea lacrimile vazand atata compasiune pentru saracii etnologi. smile.gif Dar te asigur ca ingrijorarea ta nu are motiv, eu chiar ii iubesc pe oamenii acestia. Uite, daca eu spun ceva rau de droguri, de ex., tu o sa te intrebi cine se ocupa de cercetarea si urmaririle celor care se ocupa cu droguri, si ajungi repede la concluzia ca politistii fac acest lucru. Si atunci o sa ma acuzi ca sunt impotriva politistilor. ohmy.gif
Nu draga Denise, nu are legatura una cu alta. Topicul e bun, in felul lui, la fel poate si un topic despre droguri, pentru ca pune in tema. Arata ce e bine si ce e rau. Se pot emite pareri. Aceasta este si intentia mea aici.
Sunt de acord, ca exista credinte bune, la fel ca si faptul ca exista credinte rele. Etnologii e adevarat ca le scot la iveala pe toate, la fel cum arheologii scot la iveala si craniile celor care au fost mancati de canibali. Stiu o sa vezi si in ritualul de a hali un om un anumit act de cultura, nu neg asta, dar de ce crezi ca tot ce tine de cultura e bun si inofensiv?!
Sa ne gandim ca daca nea Ion, vede ca porcul lui umbla cu paiul in gura, zice ca vine ploaia. Este ok, posibil ploaia o sa vina, acest lucru vine dintr-o experienta de generatii. Mosii si stramosii lui au observat ca daca Ghita, porcul, are acest obicei, e musai sa vina ploaia. Nimic rau in asta, din contra.
Dar sunt si unele traditii, care sunt rele. De ex. anumite femei, care nu sunt vrajitoare, fac niste ritualuri, ca sa obtina diverse lucruri, nu tocmai onorabile: sa-si marite fata cu Vasile, sa o desparta pe vecina de vecinu, ca asta e cam afemeiat etc. Ii zice lui Leana sa-i dea cu niste sare pe unde merge Gheorghe si daca Ghe. tot nu se potoleste si o mai cicaleste la cap, ba ii mai da si cate una pe sale, atunci sa-i mai aduca si un cocos rosu, ca are nevoie de ciocul lui, si i-l face pe Gherghita al nostru, din leu - mielusel.
Sau unele fete, tin cu tot dinadinsul sa se marite cu un anumit fat frumos, iar asta nici nu se uita la ele. Atunci ele merg la Tzatza Floarea, ca e face si desface orice, si ea ii spune ce sa faca, si ea face, si se marita cu fat frumos. Dar dupa un timp se intoarce iar la Floarea, sa-i zica ca de fapt fat frumos nu e chiar asa frumos, ba e chiar urat... ca o bate si o inseala..
Eu asta am vrut sa scot in evidenta, ca nu toate traditiile si ritualurile din popor sunt bune. Unele au efect, incontestabil asta, dar chiar daca pe moment par a rezolva in bine treaba, finalul este dezastruos. Totusi, din nestiinta sau... din alte motive, in popor nici nu se stie ca acele lucruri sunt de fapt rele. Totul se reduce, la a intelege, cine face treaba. Dumnezeu?! In nici un caz.... Caile lui Dumnezeu sunt altele... trebuie doar studiate si intelese putin. Nu vreau sa se creada ca as fi vreun fanatic si ca vad diavoli peste tot, dar eu stiu ca exista chiar preoti care s-au departat de Dumnezeu si au trecut de partea adversa. Care deschid cartea sfanta si care fac multe rele, nu cu puterea lui Dumnezeu ci cu cea a diavolului.
Draga Abis,
QUOTE
Povestea asta se repeta de cateva ori, dupa care preotul ii pune pe cei doi sa se intoarca cu fata spre usa bisericii si sa scuipe de trei ori. In felul asta presupun ca sunt alungati dracii (trebuie sa recunosc, nu ma prea pricep la ritualuri).

Din nefericire, eu nu stiu bine tot ritualul de la Sfantul Botez, si deci nu am auzit de acest lucru cu scuipatul. O sa ma interesez si o sa-ti spun ce si cum. Acum pot sa-ti spun doar ca, in opinia mea, chiar daca nasii stau cu fata catre intrare, si cu spatele la altar, ei tot in Sfanta Biserica se afla, si este o mare blasfemie sa scuipi in ea, ca de altfel oriunde. Parerea mea. (Evident cu exceptiile de necesitate... la doctor etc)
Cel mai sigur, ca sa nu gresiti, este sa studiati putin aceste lucruri, si daca vreti sa fiti cu Dumnezeu, nu aveti nevoie de alte surogate. Eu nu am vrut decat sa atrag putin atentia.
Doamne ajuta!
denise
Clopotel... sunt topicuri care nu imi plac nici mie...dar nu ma apuc sa postez acolo, din respect pentru ceilalti. Daca te deranjeaza ai doua solutii: deschizi un topic de combatere a acestor credinte populare (ma indoiesc totusi ca sunt multi forumisti care cred cu adevarat in superstitii) ori ceri inchiderea acestui topic. Daca ai ceva de spus on topic: esti bine venit.
Intre timp, esti de acord sa incheiem polemica? Si am o rugaminte: nu mai presupune ce as zice eu intr-o circumstanta sau alta si nu-mi mai rastalmaci vorbele. Iar daca nu raspund la ironiile tale... nu inseamna ca nu le-am observat.
Clopotel
Draga Denise,
Acest topic este foarte bun si nu trebuie inchis, departe de mine acest gand. De asemenea nu cred ca sunt mesaje offtopic aici, de aceea nu cred ca moderatorii vor sterge vreun mesaj.
Asa cum ti-am promis, eu imi cer scuze pentru interventiile mele pls.gif , mai neinspirate si dintr-o bucata sad.gif , si ma retrag de la acest topic.
Toate cele bune! thumb_yello.gif
Doamne ajuta!
tish
Eu am ramas un pic mai in urma. cineva intreba acum cateva zile de ursitoare.
Copilul este nascut,dar viata lui,fericirea,norocul ,nenorocul,varsta la care va muri nu sunt inca hotarate.
Destinul ii este hotarat de cele 3 ursitoare(ursatori).Ele sunt asteptate a 3 noapte de la nastere,cu masa pusa cu casa curata,cu lumina si veselie din partea parintiilor.Zanele astea sunt cu toane.
Moasa pune pe locul unde a fost nascut(a) nepotul(nepoata)o azima de paine unsa cu miere ce are 3 cruci facute cu cutitul.In fiecare cruce se pune cate un argint ptr sanatatea si norocul copilului.Pe azima mai pune un pahar de apa si unul de vin.Moasa pleca acasa ,lehuza trebuie sa stea treaza in cea mai mare liniste cu copilul. A doua zi moasa vine si povesteste visele avute noapte,ele prevestind soarta copilului.
Se considera ca dintre cele 3 ursitoare doar cea mica hotaraste soarta copilului.
La greci ,la romani se vorbea de Parcele,3 surori zane ce prezidau nasterea si moartea oamenilor.Cea mai mica,Atropos taia firul tors de Lachesis din caierul pe care il tinea Clotho.Caierul era format din lana si matase,ce nu se amestecau.Era considerat fericit cel pentru care parcele torceau aur si matase.
In Macedonia credinta e asemanatoare :cea mai batrana,Ursitoarea tine furca in brau,Soarta ,mijlocia,toarce caierul si cea mica,Moartea taie firul. In unele locuri e obiceiul sa stea o baba treaza toata noaptea langa leaganul copilului ca sa auda ce zic ursitoarele.Se crede ca ursitoarele sunt femei cu fata aspra ,imbracate in alb.
denise
@Clopotel
Uf, nu asta am vrut. Hai sa o luam de la capat biggrin.gif "sa ne impacam". Nu e vorba ca nu pot fi analizate superstitiile, dar incearca si tu (pe acest sub-forum) sa fie dintr-un punct de vedere mai general, mai obiectiv, nu doar cel ordodox, caci superstitii au toate natiile de toate credintele si la discutie nu participa doar ortodoxi. Nu suntem la "Religie"... Sa incercam sa pastram un ton ceva mai neutru.
Asa ca te astept...cu alte mesaje. smile.gif
tish
Femeia dupa nastere este considerata "necurata".Ea nu are voie sa mearga la fantana,caci izvorul v-a seca.Nu are voie sa framante paine,sa mulga vacile considerandu-se ca apoi acestea nu vor mai avea lapte. Nu are voie sa se urce pe scari,ca se va imbolnavi si se va usca din picioare si muri.
Germanii cred ca pe unde trece o lehuza cade trasnetul si grindina.Lehuza nu trebuie sa iasa din casa inainte de rasaritul si dupa apusul soarelui,considenadu-se ca femeia care a nascut spurca soarele.Nu are voie sa munceasca inainte de molifta ei(molifta facuta la 40 de zile daca a nascut baiat si la 80 daca a nascut fata,atata timp se considera a fi necurata) caci copilul va deveni un hot.
O femeie care a nascut nu trebuie sa se atinga de nici un obiect sfant sau sa calce treptele templului.Chiar si femeile care ating lehuze sunt considerate "necurate".
In Grecia moderna ,femeia care a nascut inainte sa iasa din casa trebuie sa atinga ceva de fier ca spiritele rele sa nu aiba influenta asupra ei.In Armenia,6 saptamani dupa nastere femeia nu iese singura din casa de frica Dracului.In germania,in primele 9 zile dupa nastere femeia nu iese din odaia ei.
In Boemia se recomanda ca daca o lehuza se duce la fantana sa ia apa sa arunce inauntru drept jertfa 3 coji de paine.
denise
@tish. Foarte interesante informatiile aduse de tine. Esti cumva in domeniu?

Ziua nuntii
Se crede ca iunie este luna favorabila nuntilor. In mitologia romana, Junona era zeita protectoare a feminitatii si a casatoriei, iar nuntile aveau loc in luna care-i apartinea. In schimb, luna mai era considerata cea mai defavorabila mariajelor, deoarece patroana acelei luni era considerata protectoarea batrinilor. Traditia aruncarii orezului la nunti a supravietuit din vechile ritualuri chinezesti. O alta superstitie ramasa de la romani pina in prezent este aceea ca mirele sa-si treaca prima data mireasa peste pragul casei, in brate. Mirele isi trecea mireasa astfel pentru ca ea sa nu calce pentru prima oara pragul casei cu stangul si sa le aduca ghinion in casatorie.

Si o intrebare pentru TriRegnum. M-a surprins sa gasesc urmatoarea explicatie pentru superstitia potcoavei (desi pe pagina precedenta am postat ceea ce stiam eu despre potcoave)

Potcoava este considerată purtătoare de noroc si se transformă în talisman, dacă extremitătile ei sunt îndreptate către cel care o găseste. Această credintă îsi are originea în dogma religiei catolice, care atribuie forma potcoavei boltii ceresti, sinonimă cu „fericirea supremă”.

Este adevarat?
tish
Sangele in superstitii si ritualuri
Sangele este identificat in popor cu viata.La tara femeile inca mai spun copiilor care s-au taiat si le curge sange din rana"ai sa mori" sau "pe aici or sa iti iasa matele"(sufeltul).Fratii de cruce se fac cu ajutorul sangelui,fiecare isi inteapa degetul si va suge sangele celuilalt,sau scriind pe hartie cu acel sange prietenie si iubire eterna."fratii de cruce " ,in Romania,se fac mai ales in ziua de Sf.Toader.(nu stiu de ce)
La slavii sudici circula o credinta conform careia daca mananci capul dusmanului ,vei capata insusirile lui.Se poate presupune ,pe bun cuvant ,ca in vechime se mancau oameni intregi .
Sangelui nevinovat i se atribuie puteri miraculoase,se spune ca el nu se spala de pe podele,de pe pereti,nu poate fi acoperit sau nimicit de zugraveala.
La cei din insulele Fuji cand se punea o luntre noua pe apa,erau omorati 10- oameni ca sa se spele cu sangele lor vasul cel nou.
La neo-zeelandezi dupa o lupta corpurile preferate erau cele ale conducatorilor,indiferent de cum aratau(batrani,schimonositi,doar piele si os) caci se considera ca mancandu-le isi pot insusi curajul,vitejia si gloria acelora care ii mancau.Cu cat mancau mai multe cadavre cu atat trebuiau sa aiba o pozitie mai inalta in lumea cealalta. Insa sa fii mancat,era cea mai mare nenorocire,pentru ca se credea ca sufletul este nimicit atunci, o data cu trupul.
Exista numeroase popoare la care infratirea de sange este o practica din cele mai vechi timpuri,intalnita si in zilele noastre ,dar de asemenea si popoare care nu mananca animale sugrumate,caci considera ca sangele ramas ar putea sa ii vatame,chiar sa ii omoare,vita neinjunghiata o considera spurcata.
tish
@ denise_d: Nu,doar am dat un examen la Antopologie si Etnopsihologie,iar ptr asta am citit mai multe carti in afara bibliografiei.

Ce stiu eu despra ziua nuntii

Petitul:nu e bine sa mergi oricand la petit.In credinta populara cele mai bune zile de pornit in petit ,de logodit sau cununat sunt joia si duminica.Lunea nu-i bine ca e inceputul saptamanii,martea nu e bine, ca in aceasta zi "s-a pornit lumea",se considera ca toate merg pe dos martea,miercurea nu e bine ptr ca miercurea e stinghera pe lume,miercurea e vaduva si se spune ca cel ce se casatoreste miercurea poate ajunge usor vaduv,vinerea tot asa,caci se spuen ca cei cununati vinerea traiesc putin.
Italienii ,ca si romanii cred ca nu e bine sa te casatoresti martea,vinerea sau miercurea ptr ca acestea sunt zilele zeului Marte si ale Venerei.De aceea nuntile se fac numai luni,joi sau duminica.
Ptr francezi miercurea e zi nefasta,vinerea si sambata nu se fac casatorii ca sunt zile nenorocite.
La germani duminica e buna ptr casatorii,ei considera ca daca un copil e nascut duminica e plin de noroc.
tish
Luna mai este considerata de multe popoare ca fiind o luna nefasta casatoriei.Intr-un tinut din Anglia ,luna mai este considerata o luna nefasta nu doar nuntii ci si celor nascuti in aceasta luna ,considerandu-se a fi lipsiti de noroc.
Daca timpul in care se face nunta este frumos,casatoria va fi norocoasa,daca ploua ,multe nenorociri si intristari vor veni peste capul mirilor.
In Franta se spune ca daca ploua la nunta, mireasa va avea o gramada de copii.
La cununie stingerea lumanarilor vesteste o mare nelegiuire ce se face prin acea casatorie.
Daca lumanarile ard ca o para vie,casatoria va fi plina de noroc,daca ard slab,abia palpaie,se arata nenorocul casatoriei,stingerea uneia dintre lumanari vesteste moarte unuia dintre miri.
Daca voalul miresei ia foc se considera ca viata mirilor va fi plina de nenorociri.Daca coronita miresei ia foc sau ii cade de pe cap sau ii cade inelul de casatorie acestea sunt considerate solii nenorociriilor viitoare.
Dar e si mai rau daca se strica un inel de logodna(casatorie),atunci se spune ca vor muri in curand or unul or ambii casatoriti.
Cand caii mirilor nu mai vor sa mearga e semn rau ptr miri.
Se considera ca daca sa intalnesc 2 nunti la o biserica cu siguranta cea de a 2a pereche va muri,sau unul dintre miri.
Exista deasemenea obiceiul ca ajungand acasa ,miresei sa i se dea(puna pe genunchi) un copil(un prunc),pe care trebuie sa il ia in brate,sa il sarute,alinte. Se spune ca cele care nu accepta copilul,sau nu se poarta frumos cu el,vor fi sterpe si nu vor avea copii,fiind toata viata pline de jale si rusine.
In Bulgaria i se da un baietel , in speranta ca primul nascut o sa fie baiat.
gio19ro
Toate aceste tipuri de superstiti au la baza fenomenul de rezonanta cu anumite tipuri de energii subtile.
Kyklos
Ceasul rau, pisica neagra, numarul 13, ziua de marti, sa nu stai la coltul mesei, sa aduci o galeata cu apa in calea mirilor , sa nu te intorci din drum si lista poate continua ...sunt doar obiceiuri create de o minte bolnava , care au capatat tot mai multa popularitate , dar sunt simple povesti la gura pesteri .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.