aha..am inteles.
Ma gandeam ca e plictisitor..
lasagna:
INGREDIENTE:
- paste de lasagna (marca BARILLA) – (reteta de lasagna in limba engleza este scrisa pe cutie – dar pentru usurinta …)
- carne de vita tocata aprox 600-650g
- cascaval sau parmezan aprox 500g
- 1 borcan de sos BARILLA – OLIVE (BILLA) sau UNCLE BENS (cel mai bun mi s-a parut a fi “SWEET AND SOUR”)
- ˝ l lapte
- 2 galbenusuri
- 100 g margarina sau unt
- faina (2-3 linguri)
- ulei
- cimbru
- sare
- piper negru si piper alb
- oregano
- si alte condimente (dupa gust si dorinta)
MOD DE PREPARARE:
SOS BECHAMEL:
Intr-o tigaie de teflon se topeste margarina sau untul, se adauga faina (toata) si va rezulta un ghemotoc care se desface cu lapte putin cate putin (pe foc), se pune sare si piper alb. Sigur va avea cocoloase, nu-I nimic! Dupa ce-l dai de pe foc adauga galbenusurile unul cate unul si mesteca continuu. Consistenta sosului = consistenta smantana (poate o idee mai subtire) – mai adauga lapte daca crezi.
SOS RAGU
Intr-o tigaie cu putin (dar putin) ulei caleste 1-2 cepe tocate marunt si 1-2 morcovi dati pe razatoarea mica cu putina sare. Cand s-au inmuiat adauga carnea (toata), putina sare pune capacul si mestec-o din cand in cand pana se fierbe bine. Ia capacul adauga piper mai mult, cimbru, oregano si ce mai vrei tu(condimente), las-o sa scada, apoi adauga borcanul de OLIVE sau UNCLE BENS. Dupa ce s-au amestecat si fiert un pic gust-o si mai adauga piper, cimbru si oregano dupa gust. Mai las-o sa scada, nu trebuie sa aiba sos mult.
Rade tot cascavalul pe razatoarea mica.
Tava de chec tapeteaz-o cu margarina sau unt si cu lingura incepi:
- un rand de sos Bechamel
- un rand de sos Ragu
- foi de lasagana (pune doua – una in continuarea celeilalte)
- un rand de sos Bechamel
- un rand de sos Ragu
- un rand de cascaval (nu face economie)
- foi de lasagna
- un rand sos Bechamel
- un rand sos Ragu
- un rand de cascaval
- foi de lasagna (la un moment latimea foii de lasagna va fi mai mica decat latimea tavii: rupe cu mana o foaie de lasagna pe lung un doua si completeaza unde ramane gol)
- ….
Ultimul rand va fi obligatoriu:
- foaie de lasagna
- sos Bechamel
- cascaval din belsug.
Incinge bine cuptorul cam 30-40 min. si apoi da focul mic (dar nu foarte) si baga tava la cuptor. Dureaza aproximativ 20-30-40 min. E gata cand pe margine (la capete) a capatat o culoare aramie (nu arsa).
Se serveste calda cu ketchup si/sau parmezan. Cu o tava saturi 4 persoane normale.
Ciorba a la grec
1/2 kg carne de vita sau porc (am facut si cu pui..si iese buna..mai dietetica)
Se fierbe carne bine,..se adauga ceapa si morcov date prin razatoare, eventual si ardei gras rosu si verde taiat foarte marunt
Orez..
Cand sunt toate bine fierte se opreste focul.
Separat se amesteca 3-4 galbenusuri, smantana din belsug (3 cutii mici sau una mare si una mica),..si zeama de la 2-3 lamai. Se adauga la ciorba cam dupa 10 minute dupa ce ati oprit focul. Marar verde..si gata!
Inghetata cu fructe exotice (inventie proprie..infuriata ca nu gaseam nici una la magazin care sa-mi placa)
Peste laptele fiert (1 l) se adauga 7-8 galbenusuri si o cana cu zahar,..3 pliculete vanilie. Se mai pune putin la foc amestecandu-se continuu.
Se taie feliute 3 banane si se amesteca in compozitie pana se face ca o smantana. Se opreste focul.
Se raceste. Cand este aproape racita se pun taiate cubulete 2 portocale, 2-3 piersici, bucatele dintr-o conserva de ananas,..si 200 g stafide tinute in rom.
Cupe, frigider,..amigdalita!
Prajitura ciudata care nu stiu cum se numeste.
Se bat spuma 7 albusuri, se adauga o cana cu zahar..si se continua cu mixerul pana la omogenizare.
Separat galbenusurile se amesteca cu 100 g unt topit si racit.
Se amesteca cele doua compozitii, se adauga 3 -4 pliculete de vanilie, 1 l lapte,..si 12 linguri cu varf faina.
Se baga la cuptor in tava tapetata cu unt si faina..la foc potrivit.
Cand esta usor aramie ( este gata). Cam 30 de minute.
Amestecul se separa in trei straturi.
Ciupercile umplute nu mai vreau..m-am plictisit.
Am stat prea mult sa gatesc azi