Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Retete Diverse: Ce Faceti Prin Casa
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Peripetii la Gura Sobei > Bucataria si Barul Hanului
Cain
In mod sigur, fiecare om are o mancare favorita; si o bautura. Daca cumva sinteti atinsi de microbul gatitului, sau de cel al prepararii bauturilor (lichior de visine, de caise, de ou, de bere..., cocktailuri), impartasiti-ne modul de preparare. Sau intrebati de o reteta anume, poate gasim o solutie. Fiti gurmanzi, este o calitate nu un defect ! wink.gif

ATENTIE ! Acest thread nu este dedicat numai femeilor! Am auzit eu undeva (!!!) ca si barbatii sint buni bucatari... sa nu mai vorbim de bautori.... smile.gif
genicon
Nu prea le am eu cu gatitul... abia reusesc sa fac niste cartofi prajiti... biggrin.gif
Nici la bauturi nu pot zice ca sunt cine stie ce indemanatic, dar am descoperit o chestie, care s-ar putea sa fi fost insa descoperita chiar inaintea mea. Totusi, eu v-o impartasesc:
Se ia o sticla de un litru de votka - simpla, tare. Se pune in ea un varf de ligurita de ardei iute pisat, sau boia iute de ardei. Se amesteca bine si se lasa vreo 10 minute linistita.
Se stoarce apoi o jumatate de lamaie in sticla (daca mai e loc, daca nu... se schimba vasul) si se amesteca din nou. Se pregatesc niste cuburi mari de gheata si multe tigari... o sa fie o bautura tare, tare, tare (si iute de iti sar ochii)
Optional, daca sunteti sadici intr-adevar, se poate adauga si piper foarte, foarte fin si, de ce nu, cateva boabe de cafea. (asta cu cafeaua n-am incercat-o smile.gif )
Cain
Omule, nu cere nimeni dinamita... retetele pentru ea sint la sectiunea politica... tongue.gif

Eu am doua retete de lichior de oua, si vreau sa le incerc luna asta. Basca un lichior de bere, dar aici pare mai complicat, trebuie sa mai cer detalii...
Daphne
Propunerea mea: vodca, lapte si ceva zahar vanilat ( nu abuzati de vodca wink.gif - cam 50 ml vodca, 1/2 pahar de lapte degresat si un pliculet de zahar vanilat. Inceracti si va rog sa imi spuneti cum vi s-a parut, eu am baut o singura data acum doua saptamani si mi-a placut. blink.gif
Antont
Chestia asta nu se numeste cumva " White Russia " ? biggrin.gif
genicon
QUOTE (Cain @ Apr 8 2003, 08:01 AM)
Omule, nu cere nimeni dinamita... retetele pentru ea sint la sectiunea politica... tongue.gif

Hehehe, ca bine ii zici "Dinamita". O sa iti platesc drepturi de autor pentru nume, ca nu ii gasisem unul biggrin.gif Sau, mai bine, poate te invit la un pahar de Cocktail Dinamita 40.gif , sa vezi ca nu e chiar atat de rau... ustura si frige, dar e super! wink.gif
Afrodita
Dar de o reteta de prajituri nu are nimeni nevoie?
Mistinguett
Bine v-am gasit!

White russian este vodca, lapte si lichior Kahlua in proportiile care va convin. wink.gif

Black russian este la fel, doar fara lapte.

Vrea cineva reteta de "fuzzy navel" sau "sex on the beach"?
black ice
"sex on the beach" da, chiar sunt curios...
Mistinguett
"sex on the beach" cocktail:

parti egale de vodca, chambord, schnapps de piersica, suc de portocale si suc de ananas, pe gheata.

"fuzzy navel" : vodca, schnapps de piersica si suc de portocale, pe gheata.

Amindoua sint bauturi "pentru fete". Asa zic baietii. smile.gif

Genicon, iti spun eu cum sa faci cartofi prajiti cum nu se poate de buni - pe mine m-a invatat frate-meu, care nu stie sa faca prea multe 6.gif , dar la cartofi prajiti e cel mai tare.

1. dupa ce se curata cartofii, se spala si apoi se taie bete (nu se tin in apa odata ce au fost taiati)

2. se prajesc in ulei foarte fierbinte si nu se ingramadesc in tigaie (sa fie un singur rand de cartofi) - ideal sa fie prajiti intr-un ceaun de fonta

3. abia dupa ce sint scosi de la prajit se sareaza

Afrodita, astept reteta de prajitura. smile.gif

Si uite o reteta de pui care am facut-o aseara si dupa care DMS (dragul meu sot) s-a topit. E mai exotica, asa ca e pentru cei mai ambitiosi wink.gif

Pui Marbella (sau spaniol, cum vreti voi sa-i ziceti)

1 pui taiat in sferturi (sau 1 kg de pulpe, taiate in copan si pulpa)
usturoi pisat dupa gust (o capatina mica?)
1 lingurita de cimbru
sare si piper, dupa gust
3 linguri ulei de masline
3 linguri otet de vin (rosu, de preferat)
8-10 prune uscate (fara samburi)
10-12 masline verzi (fara samburi)
3 linguri capere cu un pic de suc
2 frunze de dafin

Se amesteca toate ingredientele intr-o tava (castron mai mare), se tavaleste puiul bine in amestec, se acopera cu folie de plastic si se da la frigider peste noapte.

Se incalzeste cuptorul la 180.
Se aseaza puiul in tava si se toarna marinada peste el. Se presara cu un pic de zahar si se toarna 1/2 cana de vin alb pe linga pui.
Se baga la cuptor pentru 50 de minute, din cind in cind se mai uda cu sucul din tava.
Se serveste cu patrujel taiat, presarat pe deasupra, pe orez.

Ei, incearca cineva?

ypsilonalpha
Mmmm, cartofi frantuzesti, mincarea mea favorita. Hai ca dau si algoritmul (cel putin cel pe care il folosesc eu) desi cred ca multa lume il stie. Se fierb 4-5 cartofi si 3-4 oua. Se curatza cartofii si ouale. Se da prin razatoare niste brinza (de oaie de preferinta). Se ia un castron si se pune pe fund un strat subtire de ulei. Se taie atit ouale cit si cartofii in rondele subtiri si se asaza in castron un prim strat de rondele de cartofi. Deasupra se pune un strat de brinza rasa si citeva rondele de ou. Se toarna oleaca de smintina. Se reia procesul, asezind un nou start de rondele de cartofi, apoi de brinza + oua. Functie de foame, de numarul de comeseni si de diametrul oalei, se pot pune 2, 4, 6 sau 8 straturi. apoi se mai pune un ultim strat de cartofi si se toarna smintina la greu. Se pune la cuptor unde se tine pina scade "sosul" rezultat si se "rumeneste" smintina de deasupra. Enjoy! Eu deja salivez ...
Afrodita
Mmmm..Si eu salivez, mai ales ca abia m-am trezit si mi-e foame,da' ma duc acusi sa fac ceva de mancare biggrin.gif Din pacate cuptorul meu e nefolosibil momentan laugh.gif
Ok, am venit cu 2 retete de prajituri de casa, se poate sa le stiti , insa tot vi le scriu pt ca le-am facut pe amandoua acum 2 ani la revelion si au mancat toti de s-au dus de-a dura.Noroc ca facusem vreo 6 tavi de prajituri laugh.gif
1.Negrese
Pt aluat: 1 cana ulei, 1 cana zahar,1 cana faina,1 cana nuci rase,3-4 oua, 2 lingurite de cacao,1 lingurita bicarbonat sau praf de copt, 1 lingurita otet.
Pt decor: zahar farin si un pliculet de zahar vanilat.Se mai pot decora si cu nuca de cocos (in afara de zahar)
Preparare:
Se bat ouale pana se formeaza o spuma groasa, se adauga incet si pe rand toate celelalte ingrediente.Se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia, apoi se toarna intr-o tava tapetata cu faina si se lasa la foc potrivit 20-30 minute, pana se intareste usor(cam 20 de minute sunt de ajuns, dar ca sa fiti siguri, bagati o scobitoare in aluat si daca iese curata, atunci sunt gata).Se scot din cuptor si se pudreaza cu zahar si nuca de cocos.Le lasati un pic la racit apoi le taiati cum vreti si pofta mare!
A doua reteta v-o dau un pic mai tarziu , ma duc sa pap biggrin.gif
Mistinguett
Afrodita, bine-ai venit si bine ca ai adus retetele biggrin.gif

O asteptam si pe a 2-a...
Cain
QUOTE (ypsilonalpha @ May 11 2003, 09:02 PM)
Mmmm, cartofi frantuzesti, mincarea mea favorita. Hai ca dau si algoritmul (cel putin cel pe care il folosesc eu) desi cred ca multa lume il stie. Se fierb 4-5 cartofi si 3-4 oua. Se curatza cartofii si ouale. Se da prin razatoare niste brinza (de oaie de preferinta). Se ia un castron si se pune pe fund un strat subtire de ulei. Se taie atit ouale cit si cartofii in rondele subtiri si se asaza in castron un prim strat de rondele de cartofi. Deasupra se pune un strat de brinza rasa si citeva rondele de ou. Se toarna oleaca de smintina. Se reia procesul, asezind un nou start de rondele de cartofi, apoi de brinza + oua. Functie de foame, de numarul de comeseni si de diametrul oalei, se pot pune 2, 4, 6 sau 8 straturi. apoi se mai pune un ultim strat de cartofi si se toarna smintina la greu. Se pune la cuptor unde se tine pina scade "sosul" rezultat si se "rumeneste" smintina de deasupra. Enjoy! Eu deja salivez ...

Quote: nu unge cu ulei vasul, unge-l cu unt (nu margarina); intre straturile de cartofi, imediat peste ou, pune putin piper macinat, si cateva frunze de hatmatzuchi (este un soi de patrunjel de padure, ar trebui sa-l gasesti la tarani in piata).
Carmi
Misti iarta-ma te rog am uitat cu desavarsire de reteta de ciorba de crap..... sad.gif


Ingrediente: 1 litru bors, 6 buc. crap (capul taiat cu doua; degete de trunchi, coada taiata; de trunchi pana la orificiul anal, 4 bucati cotlet), zarzavat de ciorba (secretul consta în legume multe si proaspete), doua linguri Vegeta (optional), sare (numai daca nu folositi Vegeta).
Se pune la fiert apa cu morcov taiat cubulete si ceapa; se adauga orezul când apa da în clocot.
crapam crapul, scoatem osul amar de la cap, se portioneaza
Capul se separa de trunchi lasand doua degete de "gât", nu taiem prea în scurt.
Coada se separa cel mai bine de trunchi din dreptul anusului. Vârful cozii se taie.
Se clatesc repede bucatile de carne, pentru a nu li se pierde gustul. Când zarzavatul este fiert, se pune pestele în oala
Se lasa la fiert, pe foc potrivit. Luam spuma, verificam daca este fiarta carnea. Când ochii pestelui s-au albit, este semnul de fierbere al carnii.
Borsul fiert separat îl punem acum, alaturi de o mâna de patrunjel tocat marunt. Mai dam un clocot si este gata.
Ciorba este (mai) buna rece, cu ceapa si mamaliga.

Poftaa buna!

sper ca am copiat bine reteta.....si n-am gresit nimik
Misti daca iti explodeaza bucataria......a fost eroare umana....... ph34r.gif
Mistinguett
N-o sa explodeze bucataria, Carmi, stai fara grija. laugh.gif Cam tot asa o fac si eu, dar merci ca ti-ai adus aminte - poate foloseste si altora. Yummy, buna ciorbita de crap.

Acum de si-ar aduce aminte si Afrodita de a 2-a reteta de prajitura... wink.gif
Cain
Carmi, zarzavatul respectiv: morcov, ardei gras, patrunjel, OREZ. Nu pune telina. Ceapa se caleste putin inainte. Rosiile taiate felii se pun inaintea borsului, dupa ce a fiert carnea. Rosiile se cojesc inainte de pielita - se "barbieresc" cu cutitul, apoi pielita se desprinde foarte usor. Borsul si rosiile se pun dupa ce a fiert tot, altfel fierbe mult mai greu. Pentru un gust deosebit se pot fierbe separat pesti de apa dulce, nesarati (proaspeti), gen capelini (adica ceva mic), se fierb pana uita de ei, se strecoara, se paseaza, si se adauga aproape de final in ciorba. Zarzavatul se pune la sfarsit, dupa ce s-a stins focul: patrunjel, leustean, si, daca se poate, o mana de leurda, ii da un gust deosebit (nu este placut de toti, deci e optional, fiecare casa cu obiceiurile ei). Acoperi 10 minute.

PS. Pestele fiert nu prea face spuma. Borsul nu il fierbi separat, isi pierde din ... aroma. Din aroma pe care o da celorlalte componente, bineinteles.
Mistinguett
Cain, ma pui serios pe ganduri cu deschisul unui Han pe bune laugh.gif Aia e ordinea in care pun si eu ingredientele. Cate bordeie atatea obiceie, dar e bine sa stii si cum face vecinul laugh.gif

Ce e aia leurda???
Cain
Un soi de leustean salbatic. Si hazmatzuchi e un patrunjel de padure. Pe asta din urma il pun in tocatura, uneori, in chiftele sau mici, da un gust aparte. Dar asta numai cand nu am musafiri... biggrin.gif Sa nu zica aia ca ii otravesc cu mancare veche ... 28.gif
cameron
Hmm..specialitatea mea.. lasagna..si ciorba a la grec.. cu smantana si lamaie multa multa, ciuperci umplute la cuptor..
Restul..bucatareala obisnuita.
Desert..o prajitura care habar nu am cum se numeste,..si inghetata de fructe exotice.
Cain
Pai ideea era sa dai si reteta, nu numai sa zici ce faci ... wink.gif
cameron
aha..am inteles.
Ma gandeam ca e plictisitor..
lasagna:

INGREDIENTE:
- paste de lasagna (marca BARILLA) – (reteta de lasagna in limba engleza este scrisa pe cutie – dar pentru usurinta …)
- carne de vita tocata aprox 600-650g
- cascaval sau parmezan aprox 500g
- 1 borcan de sos BARILLA – OLIVE (BILLA) sau UNCLE BENS (cel mai bun mi s-a parut a fi “SWEET AND SOUR”)
- ˝ l lapte
- 2 galbenusuri
- 100 g margarina sau unt
- faina (2-3 linguri)
- ulei
- cimbru
- sare
- piper negru si piper alb
- oregano
- si alte condimente (dupa gust si dorinta)

MOD DE PREPARARE:
SOS BECHAMEL:
Intr-o tigaie de teflon se topeste margarina sau untul, se adauga faina (toata) si va rezulta un ghemotoc care se desface cu lapte putin cate putin (pe foc), se pune sare si piper alb. Sigur va avea cocoloase, nu-I nimic! Dupa ce-l dai de pe foc adauga galbenusurile unul cate unul si mesteca continuu. Consistenta sosului = consistenta smantana (poate o idee mai subtire) – mai adauga lapte daca crezi.

SOS RAGU
Intr-o tigaie cu putin (dar putin) ulei caleste 1-2 cepe tocate marunt si 1-2 morcovi dati pe razatoarea mica cu putina sare. Cand s-au inmuiat adauga carnea (toata), putina sare pune capacul si mestec-o din cand in cand pana se fierbe bine. Ia capacul adauga piper mai mult, cimbru, oregano si ce mai vrei tu(condimente), las-o sa scada, apoi adauga borcanul de OLIVE sau UNCLE BENS. Dupa ce s-au amestecat si fiert un pic gust-o si mai adauga piper, cimbru si oregano dupa gust. Mai las-o sa scada, nu trebuie sa aiba sos mult.

Rade tot cascavalul pe razatoarea mica.

Tava de chec tapeteaz-o cu margarina sau unt si cu lingura incepi:
- un rand de sos Bechamel
- un rand de sos Ragu
- foi de lasagana (pune doua – una in continuarea celeilalte)
- un rand de sos Bechamel
- un rand de sos Ragu
- un rand de cascaval (nu face economie)
- foi de lasagna
- un rand sos Bechamel
- un rand sos Ragu
- un rand de cascaval
- foi de lasagna (la un moment latimea foii de lasagna va fi mai mica decat latimea tavii: rupe cu mana o foaie de lasagna pe lung un doua si completeaza unde ramane gol)
- ….
Ultimul rand va fi obligatoriu:
- foaie de lasagna
- sos Bechamel
- cascaval din belsug.

Incinge bine cuptorul cam 30-40 min. si apoi da focul mic (dar nu foarte) si baga tava la cuptor. Dureaza aproximativ 20-30-40 min. E gata cand pe margine (la capete) a capatat o culoare aramie (nu arsa).

Se serveste calda cu ketchup si/sau parmezan. Cu o tava saturi 4 persoane normale.


Ciorba a la grec
1/2 kg carne de vita sau porc (am facut si cu pui..si iese buna..mai dietetica)
Se fierbe carne bine,..se adauga ceapa si morcov date prin razatoare, eventual si ardei gras rosu si verde taiat foarte marunt
Orez..
Cand sunt toate bine fierte se opreste focul.
Separat se amesteca 3-4 galbenusuri, smantana din belsug (3 cutii mici sau una mare si una mica),..si zeama de la 2-3 lamai. Se adauga la ciorba cam dupa 10 minute dupa ce ati oprit focul. Marar verde..si gata!

Inghetata cu fructe exotice (inventie proprie..infuriata ca nu gaseam nici una la magazin care sa-mi placa)
Peste laptele fiert (1 l) se adauga 7-8 galbenusuri si o cana cu zahar,..3 pliculete vanilie. Se mai pune putin la foc amestecandu-se continuu.
Se taie feliute 3 banane si se amesteca in compozitie pana se face ca o smantana. Se opreste focul.
Se raceste. Cand este aproape racita se pun taiate cubulete 2 portocale, 2-3 piersici, bucatele dintr-o conserva de ananas,..si 200 g stafide tinute in rom.
Cupe, frigider,..amigdalita!

Prajitura ciudata care nu stiu cum se numeste.
Se bat spuma 7 albusuri, se adauga o cana cu zahar..si se continua cu mixerul pana la omogenizare.
Separat galbenusurile se amesteca cu 100 g unt topit si racit.
Se amesteca cele doua compozitii, se adauga 3 -4 pliculete de vanilie, 1 l lapte,..si 12 linguri cu varf faina.
Se baga la cuptor in tava tapetata cu unt si faina..la foc potrivit.
Cand esta usor aramie ( este gata). Cam 30 de minute.
Amestecul se separa in trei straturi.

Ciupercile umplute nu mai vreau..m-am plictisit.
Am stat prea mult sa gatesc azi tongue.gif
katia
Haideti sa va dau reteta mea (e de fapt dintr-o carte veche veche) de gogosi umplute cu gem / dulceata / ciocolata de menaj.
Ce va trebuie..
500 g faina, 50 g zahar, 50 g unt, 2 oua intregi (sau 4 galbenusuri), 30 g drojdie, apox. o cana lapte (cat cere faina), 1/2 lingurita sare, vanilie, coaja de lamaie si portocala.


Se inmoaie drojdia cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se bat ouale (sau galbenusurile) cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune plamadeala, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit caldut, framantand in continuare.
Se lasa sa cresca pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta din nou - ca sa dea inapoi - si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac ronduri (cu o forma sau un pahar mare) FARA sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura (ciocolata de menaj, dulceata sau gem). Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se aseaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca (sa nu aiba faina intre ele). Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul.
Se lasa sa mai cresca aproximativ 1/2h. Se pun la copt intr-o cratita cu ulei incins. Focul nu trebuie sa fie prea tare pentru a nu se arde uleiul. Se trec gogosile prin zahar pudra sau zahar vanilat, iar apoi prin scortisoara - cat sunt inca calde.

Pofta buna!
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.