Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Diploma Utila Sau Inutila
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Invatamant
FBOJI
As dori parerea celor care au terminat o facultate. Cat de mult le este utila diploma? Nu vorbesc de cunostintele acumulate in facultate.
Va intreb asta pentru ca am un fiu care nu termina ultimul an de facultate ( din cauza unui examen - materie inutila, zice el - pe care nu poate sa-l ia). Este bun programator ( chiar f. bun) si spune ca nu are nevoie de diploma. Va astept raspunsurile si va sunt recunoscatoare pt. ele.
Dark Angel
Pot sa-ti spun cat de rau e sa nu ai o diploma:eu nu am, lucrez pt. doua companii, la una dintre ele fac singura tot, cf. legislatiei in vigoare dreptul la semnatura a anumitor documente e restrictionat de un anumit nivel de studii, de o diploma.
Asa ca, acum, cu copil de 11 luni(azi) , doua job-uri, indatoriri casnice trebuie sa fac ceva in acest sens, adica sa obtin o diploma...da-i doamne omului mintea cea de pe urma!!!!

Nu spun ca peste tot e asa, dar in 90% dintre cazuri e valabil. sad.gif
Ovidius
Aproximativ prin aceeasi chestie am trecut si eu. Student fiind eram super indignat ca aveam o gramada de materii care ori nu aveau nici o legatura cu calculatoarele (si eu am facut tot calculatoare) ori se putea face altceva mult mai bun, si efectiv nu puteam invata. Examenele le luam foarte greu, iar greutatea cea mai mare a fost un idiot de profesor care m-a picat in anul 4 de vreo 4 ori. Abia am luat examenul ala, fir-ar el al naibii. Pana la urma am terminat facultatea din prima si a fost una dintre cele mai mari usurari din viata mea. Diploma pe care am primit-o nu m-a ajutat prea mult pentru ca pe unde am fost trebuia sa demonstrez ce stiu, ce scria pe diploma fiind irelevant.
Daca baiatul tau lucreaza deja si nu mai vrea sa termine faculta e destul de ok, pentru ca mai tarziu o sa-i vina mintea la cap si o s-o termine din proprie initiativa. Stiu mai multe cazuri din astea. Daca insa nu lucreaza si crede ca e tare si ca poate sa se angajeze orinde, s-ar putea sa greseasca...
FBOJI
Va multumesc pentru promptitudine. Beleaua este ca fiind in ultimul an nu mai are cand sa dea examenele, daca va repeta anul va fi contra cost - 400 EU ( asa cum zicea cineva la stat e mai scump ca la particulari).
@Flower diploma de facultate nu-ti da voie automat sa semnezi anumite situatii financiare ( la societati cu cifra de afaceri>100.000 eu). Trebuie sa fii contabil autorizat ( sau expert contabil) la CECCAR.
milimetru
Īn cazul fiului lui Fboji nu prea īnţeleg motivaţia lui, mai ales că e īn ultimul an şi mai are un ultim examen. Păi chiar dacă-i trebuie, chiar dacă nu-i trebuie diploma se ... ca ţiganul la mal, sau cum? Domnule, măcar din ambiţie, că, uite nu-s eu fraierul ăla care să-mi pun singur piedică cīnd īmi pun pantalonii, că trebuie, aşa din principiu, să termin o treabă īncepută dacă am īnceput-o, să nu-mi zic mai tīrziu (sau s-o zică alţii acum!) că mamă ce bleg am fost tocmai cīnd să pun punctul pe "i". Başca nişte bani (da' ce de bani, īncă!) daţi aiurea că aşa-s eu foarte isteţ!

Poate să fiu eu tata programatorilor, dacă n-am ambiţie şi voinţă īn chestiile "mărunte", cine-mi va garanta că le voi avea atunci cīnd voi avea realmente nevoie de ele?

Iartă-mă Fboji pt. tonul puţin virulent dar povestea asta mi-a adus brusc aminte de o alta care mă doare şi acum (că nu e fiul tău chiar unicat īn această privinţă!)
FBOJI
Ehei, dac'as putea sa ti-l dau la telefon!
dead-cat
eu sunt in domeniul IT si stiu despre ce vorbesc.
diploma-i deschide multe porti care altfel ii vor ramina inchise, neesential cit de bun este.
sunt firme (foarte foarte multe) la care CV-ul zboara in cosul de gunoi direct daca lipseste diploma (adesea nu conteaza ce diploma, eu am una de inginer constructii, important e sa scrie "dipl. ing" pe business card).
de fapt cam toate firmele mari fac asta. s-a dus era in care luau pe "oricine". si coincidental, acestea sunt firmele care ofera cit de cit job security si salariu stufos).
pe hartia CV-ului n-ai cum arata cit esti de brilliant si nici n-apuci sa-o arati ca n-o sa te cheme la interviu, il ia pe unul cu un CV mai complet, ca in ziua de azi au de unde alege). mai ales la inceputul carierei, cind nu poti s-o dai pe experienta, functii de conducere in proiecte etc hirtia de orice fel e extraordinar de importanta.

a abandona facultatea in anul V., oricare ar fi materia, se numeste un CLM (career limiting move) si e o idee extrem extrem extrem extrem (for i=1; i<999999999999; i++ atata de "extrem") de proasta.
FBOJI
Pentru respectarea adevarului, materia in discutie este de anul trecut (3, penultimul), si nu este singura: mai are o materie de anul acesta, iar din cauza acestora doua nu s-a mai obosit sa se prezinte la alte cateva pe care ar fi putut sa le promoveze cu un pic de efort. Asa ca nu e chiar la mal, iar de promovat materii imposibile s-a muncit o perioada in anii 2 si 3, atat cat l-a mai tinut entuziasmul de boboc. Banuiesc ca ti-ar raspunde "şi la ce voi avea realmente nevoie de ambiţie şi voinţă?!?"...

Beleaua cu el e ca e recidivist: a avut o tentativa de studii superioare la Politehnica, dar s-a linistit din anul 2. S-a retras si a intrat la facultatea la care a vrut, dar si la asta i-a scazut interesul, ajungand la concluzia ca materii imposibile se gasesc oriunde. Iar eu nu stiu cu ce as putea sa-l impulsionez.
dead-cat
nu conteaza ca-i materia din anul 3 sau 1 sau whatever. nu conteaza ca-i profesorul cretin si nu conteaza ca nu foloseste la nimic materia. conteaza ca acea materie (sau materii, cite-or fi) stau intre el si diploma, cheie care-i deschide drumul catre o viata mai usoara unde-si poate cultiva lifestyle-ul de ambitie si vointa scazuta.

complet fara nu se poate ca mai sunt si altii care stiu programare (si sunt tot mai multi) care pe linga ambitie si vointa mai au si un CV impecabil. daca are resursele necesare sa se faca freelancer si stie el ca va avea clienti girla chiar si fara diploma...tot inainte!
dar tare ma tem ca nu e cazul si ca trebuie sa-nceapa mai ca toata lumea, de jos din multimea celorlalti. iar ceilalti mai au si diploma pe de-asupra...

nu-i IMHO o greseala sa schimbi facultatea daca constati ca nu-ti place ce faci, mai ales acu' cind intrii mult mai usor ca inainte. pina una alta, ce mare lucru stie un tinar de 18-19 ani despre ce ar fi bine sa invete. de parca eu stiam!
am facut si eu un an de mecanica pina am realizat ca-i facultate pt psihopati harhar.gif si m-am dus in alta parte. nu ca ar fi fost o idee mai buna. c-tiile au fost meserie de boom pina prin '93 iar eu am terminat in '96. asa ca, tzeapa. IT-ul era de boom atunci si m-am apucat de IT. dar macar aveam o diploma. si nu o data mi s-a spus in cadrul diferitelor sedinte de proiect "oh, sunteti inginer!" desi veneam din cu totul alta bransa. asta e sistemul si daca vream drumul rezistentei minime ar fi bine sa ne conformam.
contraste
Treaba cu mobilizarea, se stie, nu mai bat moneda. Eu vreau sa iti raspund pentru fiul tau, ca, aparent materia nu are insemnatate. La un moment dat, vine o vreme, cand, tangent, ai nevoie de "un ceva" pe care numai acolo, in acea materie il gasesti. Eu am absolvit doua institutii de invatamant , si, de-alungul timpului m-am lovit pe rand si atunci cand nu m-am asteptat de lucruri peste care am trecut, dar, am stiut de unde sa le iau. Si eu am facut doua institutii particulare. Nu mi-am permis sa dau "rasol".
milimetru
QUOTE (FBOJI @ 25 May 2004, 06:22 PM)
Iar eu nu stiu cu ce as putea sa-l impulsionez.

Afară de faptul că persoana respectivă crede că numai el are dreptate şi restul este proşti, numai simpla citire a posturilor de faţă ar trebui să-l pună pe gīnduri, să-l mobilizeze (că aici e schepsis-ul, mobilizarea) īntrucīt nu am văzut pe nimeni care să dea semne de īnţelegere faţă de non-combat-ul pe care-l practică. Şi īncă, probabil că mulţi de la han s-au limitat doar să privească, altfel ar fi fost şi mai evidentă opoziţia noastră...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.