Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Panait Istrati, 1930 - Guy Millere, 2003
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
talusa
Un material ce dezbate subiectul raportului ONU pentru Lumea Araba: http://www3.sympatico.ca/ws7n/Index14.htm


Am editat mesajul pentru a oferi un link catre documentul respectiv, in loc de a copia in cadrul Hanului intreg materialul. Recomand ca in cazul materialelor mari si foarte mari sa fie publicate doar linkurile catre site-urile unde pot fi lecturate.
carpatic
QUOTE
ISLAMUL A FOST INTOTDEAUNA POLITIC
De Mohamed Ibn-Guadi, islamolog la Universitatea din Strasbourg
Aparut in Le Figaro din 17 Iunie 2003

Articolul asta ar trebui citit cu atentie de toti. Si judecat. Dar Talusa desi tu l-ai postat nu pare ca ai si invatat ceva din el. Islamul e diferit de modul nostru de viata si e mai mult decat o religie. La modul extrem, "droitist" (imi permit o licenta de limbaj, dupa ce tu ai abuzat de "gaucheism") in care tu gandesti si te exprimi poti considera musulmanii ca fiind niste "aliens" sau "alta specie", dar nu reusesc sa inteleg ce promovezi tu aici - exterminarea musulmanilor, spalarea creierilor tuturor islamicilor, ocuparea tarilor islamice de catre "occident", interzicerea imigratiei musulmane ... ? Ce vrei de fapt ?
Foarte multe referiri la istorie, unele insa inexacte, altele chiar amuzante. Nu mai revin pe text, punctez din memorie: "Iranul a atacat Irakul si au murit 1 milion de oameni" - in 1980 Irakul a atacat Iranul cu sprijin american si in 8 ani de razboi au murit peste 8 milioane de oameni. Foarte multi ucisi de "armele de distrugere in masa irakiene" (gaze de lupta) furnizate de SUA. In ultima faza intr-adevar Iranul era in avantaj si intrase pe teritoriul irakian.
"In Vietnam s-au folosit doar substante defoliante". N-am inteles asta, voia sa fie o gluma ? In context, ar fi fost chiar o gluma idioata si macabra.
Ce spuneai despre Afghanistan ? Ca idiotiii de afghani "nu au acceptat sa fie civilizati de rusi "? Alta gluma buna, de aceeasi factura...
In posturile tale de mai sus sunt niste mari confuzii conceptuale - amesteci arabii cu musulmanii, legile shariei cu traditiile tribale, pui in aceeasi oala toate statele arabe.... In rest, te felicit pentru materialul structurat si bine documentat, cu trimiterile aferente. Temperanta nu cred ca o mai poti invata sau accepta (in viata asta, cel putin tongue.gif ) asa ca o sa ma abtin de la critici si argumentatii care nu isi au rostul
talusa
=====
In rest, te felicit pentru materialul structurat si bine documentat, cu trimiterile aferente
=====

Draga "carpatic", poate nu ai observat dar "materialul" este cuitat de mine din Le Figaro(asa ca nu mi se cuvin nici "laude", dar si acuzatiile...tot acolo)

In plus(se si mentioneaza ca este vechi si neactualizat!) ideile in mare trebuiesc retinute si nu "analiza pe text"!!

Desi nu este actualizat, totusi mi se pare foarte...actual!!

Numai bine si....multumesc pentru lectura. nu multi o vor face! wink.gif

Talusa

P.S.Nu era prea interesant daca Iranul a atacat sau Irakul a atacat.
Ideea este ca a avut loc un razboi cu multe victime intre doua tari adepte ale islamului aducator de...pace pe pamant!

P.S.1).Nici faptul ca SUA a furnizat gaze Irakului nu este semnificativ.
Ce intereseaza e faptul ca Saddamm a folosit acele gaze!!(si asupra Iranienilor si asupra Kurzilor)
Israelul stie ca Siria are un mare arsenal chimic!
Dar Siria are un guvern destul de responsabil sa nu foloseasca astfel de arme(desi, din 49 am avut "cateva confruntari armate" laugh.gif )
zar
dar talusa, in franta nu numai stanga a fost impotriva razboiului; chirac a vrut sa o faca pe De Gaulle, dar nu prea are perspectiva.

in ceea ce priveste obiectivitatea lui Le Figaro este comparabila cu cea a lui l'Humanité (exceptie face pagina economica care este excelenta)!
talusa
Aici era vorba mai mult de cine a organizat demonstratiile!
Cat despre Chirac... e patetic. Cred ca numai o operatie plastica l-ar apropia de De Gaulle biggrin.gif

Cat despre "obiectivitate", pentru mine sunt "obsulate" numai publicatiile fasciste, naziste, legionare si de propaganda (acestea din urma cand sunt folosite spre a aduce "argumente obiective")!
Avens
Am citit si eu textul adus de Talusa si il gasesc foarte interesant si actual.
Consider ca avem de-aface in prezent cu o mare ipocrizie intelectuala (de pe pozitii intelectuale, adesea pur si simplu doar anti-americane avant la lettre ) in ceea ce priveste lumea araba in varianta ei islamica militanta.
Aceasta religie ridica citeva probleme si e bine sa le subliniem si sa le dezbatem, fiindca sint la vedere si nu de azi de ieri :
violenta, terorismul si crimele , sclavia femeii, ignoranta si supunerea absoluta intr-o societate inchisa.
De ce s-a ajuns aici ? Asa a fost intotdeuna Islamul ? De ce nu a evoluat ca si crestinismul, spre toleranta si deschidere ?
\Incotro se indreapta Islamul ?
Din pacate in viata politica si sociala operam cu cazuri reale , (de la fulare la atentate sinucigase) nu cu concepte filozofice, de felul Islamul este diferit , neinteles bine in Occident, pur si nealaterat de decadenta, etc. O fi asa, dar in activul sau se inscriu din ce in ce mai multe crime. Iar crimele trebuie oprite.
abis
QUOTE (Avens @ 27 May 2004, 01:03 AM)
De ce s-a ajuns aici ?

Raspunsul la intrebarea asta este si cheia solutiei. Talusa a aratat, in mod corect, consecintele extremismului religios (el s-a referit la cel islamic, dar orice extremism religios are aceleasi urmari).
Bernard Lewis, la cei 85 de ani ai sai, este socotit "decanul specialistilor americani în Orientul Mijlociu". Eruditia sa în domeniul islamului si al lumii arabe este extraordinara. In cartea sa The Atlantic, scrisa dupa o viata intreaga dedicata studierii islamului si relatiilor dintre Occident si Orient, Lewis crede ca adevarata cauza a dictaturii lui Saddam Hussein în Irak nu se afla deloc in fundamentele islamice ale culturii irakiene, ci in occidentalizarea acestei tari. Cu alte cuvinte, Saddam nu ar fi fost posibil intr-un Irak traditional, islamic, dar a fost posibil intr-un Irak in care islamul s-a alterat ca urmare a occidentalizarii din anii 50-60.
Doctrina islamului nu este, in sine, mult deosebita de doctrina crestina. Pe langa predicarea "biruirii dusmanilor lui Dumnezeu", fiecare sura a Coranului incepe cu "in numele lui Allah, cel indurator, cel milostiv". Nu cere oare doctrina islamica, la fel ca cea crestina, imitatia din partea umanului? Musulmanul, "supus" voii divine, nu trebuie el sa oglindeasca atributele (pe care le glorifica) lui Dumnezeu? Or, Coranul, pe care se intemeiaza viata comunitara musulmana in toate amanuntele ei, recomanda insistent si explicit iertarea ca pe o atitudine a omului adevarat, intelept, fidel. "Rasplata unui rau este un rau asemenea lui, insa cel care iarta si cauta impacarea va afla rasplata sa la Dumnezeu. El nu iubeste pe cei nedrepti" (XLII, 40). "Grabiti-va catre iertarea Domnului vostru si catre Gradina cea larga... pregatita celor ce se tem de Dumnezeu... celor care iarta oamenilor, caci Dumnezeu ii iubeate pe faptuitorii de bine" (III, 133-134). Mohammed, "modelul" vietii musulmane, nu a dat el, in mod exemplar, dovada de iertare a dusmanului religios, atunci cand, fiind intr-o pozitie de forta, intra in Mecca fara a-i ucide pe opozantii sai politeisti? Iar daca islamul e proclamarea unui monoteism riguros si ofensiv, Dumnezeu vorbeste totusi acolo despre mai multe cai care se indreapta spre Unu. Coranul contine, in mod unic intre textele celor trei religii monoteiste, recunoasterea altor cai religioase drept legitime, drept cai voite de Dumnezeu. "Noi am hotarat fiecaruia o lege si un drum. Daca Dumnezeu ar fi vrut, ar fi facut din voi o singura adunare, insa El a vrut sa va puna la incercare prin darul ce vi l-a facut. Intreceti-va unii pe altii in cele bune" (V, 48).
Islamul nu este o religie mai rea sau mai buna decat crestinismul sau mozaismul (ca sa ma refer doar la cele trei religii monoteiste care se ciocnesc in Orientul Milociu). La intrebarea "de ce s-a ajuns aici" raspunsul nu este atat de usor de dat. La fel cum nu este usoara gasirea unei solutii.
Atat timp cat sa-i mai tratam pe cei pe care nu ii intelegem doar ca pe niste maimute vorbitoare, atat timp cat civilizatia lor ne va ramane necunoscuta, nu vom fi in stare sa concepem o solutie care sa ne permita sa convietuim. Apelul facil la forta, se vede foarte bine si in Palestina, si in Irak, nu face decat sa complice si mai tare lucrurile.
March
QUOTE (Avens @ 27 May 2004, 02:03 AM)
De ce s-a ajuns aici ?  Asa a fost intotdeuna Islamul ?

Nu. Nu a fost intodeauna asa. Cand Isabela si Ferdinand i-au dat mina libera lui Torquemada sa-i "prajeasca" pe sefarzi, daca nu se converteau, acestia au emigrat in masa in Imperiul Otoman , unde Baiazid , a dat un decret si i-a primit cu bratele deschise. Aceasta politica toleranta si umanitara a fost continuata de toti sultanii otomani in urmatorii 500 de ani si este continuata pina astazi de Turcia republicana.
Cat despre democratie intr-o tara preponderent musulmana, Turcia seculara a lui Ataturk este un exemplu demn de urmat. Si aceasta pentru ca Kemal a taiat deodata raul de la radacina, a separat total religia de stat , iar guvernele si presedintii care au urmat nu au permis niciodata sa se incalce aceasta linie. De aceea Turcia musulmana bate acum cu vigoare la portile UE, iar aceasta va avea interesul sa-i ia cererea in considerare, in modul cel mai serios.

talusa
"Pagini din toata lumea" recomandate spre "informare" de catre agentia "RO.ALTERMEDIA"(sursa de stiri a presei romane de culoare "verde" )
De aici si "obiectivitatea" celor care citeaza din astfel de "surse":

=================

PAGINI DIN TOATA LUMEA

Alternative news
Alternet
Antiwar.com
Bilderberg
CAFE
Christian gallery
Conspiracy archive
Cost of war
Drudge report
Electronic frontier foundation
Focus on the family
Globalism news
Historical rewiew press
Holywar
Independent-media TV
Insitute for historical rewiew
Kill your tv
Kosovo.com
La voz de Aztlan
March of justice
Marko Fiore
NATO war crimes
Orthodox Anti-Globalism
Palestine info
Slobodan Milosevic
The memory hole
Tom Paine
Transnationale
True Christians
TVNews Lies
Village Voice
What really happened
Zundel Site
========
MonicaV
Dar ce masuri s-au luat in Turcia musulmana nu spuneti? De exemplu, in loc sa impuna sau sa recomande voalul, a fost interzis. O studenta a fost data afara de la facultatea de arhitectura in 1997 pentru ca il purta intr-o tara asa-zis musulmana, pe cind in unele tari occidentale, indiferent de ce cred unii oameni despre voal, nu este interzis.
Eclectic
Acelasi lucru s-a petrecut cu o politiciana, careia i-a fost refuzat dreptul de a candida la o primarie, din exact acelasi motiv.
talusa
Tot in Turcia?
Eclectic
Da. Tot in Turcia.
carpatic
Pai guvernul turc ar declara ca tara trece la hinduism daca vreo comisie EU le-ar recomanda calduros, in speranta unei viitoare primiri in Europa cea unita. Turcii reexerseaza acum, sum alte imperative stringente, acelasi tip de masuri social-politice pe care le-a realizat Kemal, taticutzul lor, pe vremuri. In conditiile in care pe plan politic Turcia vrea sa fie prieten cu toti si bate umila la poarta UE din 1994 fara sa prea fie bagata in seama, in conditiile in care ultrareligiosii (sau chiar moderat-religios-traditionalisti) sunt tot mai multi si tot mai influenti, eu sper ca Turcia sa reuseasca sa razbata si sa descopere cea mai buna cale de urmat.
Am auzit ca, tot imperativ de la UE, Turcia va fi obligata sa initieze reconcilierea cu Armenia (cu care are o lunga traditie de ura) si sa deschida in sfarsit granita turco-armeana. Bineinteles, asta presupune ca si armenii, care si ei se uita cu ura spre Turcia, sa faca la fel.
Eclectic
Sa nu uitam ca reconcilierea cu Armenia ar aduce probleme in relatia cu Azerbadjan.
Nu de alta, dar azerii simt pentru armeni ce simteau nazistii pentru evrei.
sorin666
QUOTE (carpatic @ 13 Aug 2004, 12:00 PM)
Pai guvernul turc ar declara ca tara trece la hinduism daca vreo comisie EU le-ar recomanda calduros, in speranta unei viitoare primiri in Europa cea unita. Turcii reexerseaza acum, sum alte imperative stringente, acelasi tip de masuri social-politice pe care le-a realizat Kemal, taticutzul lor, pe vremuri. In conditiile in care pe plan politic Turcia vrea sa fie prieten cu toti si bate umila la poarta UE din 1994 fara sa prea fie bagata in seama, in conditiile in care ultrareligiosii (sau chiar moderat-religios-traditionalisti) sunt tot mai multi si tot mai influenti, eu sper ca Turcia sa reuseasca sa razbata si sa descopere cea mai buna cale de urmat.
Am auzit ca, tot imperativ de la UE, Turcia va fi obligata sa initieze reconcilierea cu Armenia (cu care are o lunga traditie de ura) si sa deschida in sfarsit granita turco-armeana. Bineinteles, asta presupune ca si armenii, care si ei se uita cu ura spre Turcia, sa faca la fel.

De ce speri ce speri? ce are Turcia de oferit Uniunii altceva decit exportul de islamism si "spargerea" pietii muncii prin lucratori acceptand conditii de neimaginat unui autohton?
Este calea cea mai sigura inspre slabirea coerentei (deja necorespunzatoare...) a UE si, de ce nu, prin retragerea in "nuclee de siguranta" a principalilor membrii fondatori, cu lasarea pe tusa a tuturor "catelusilor pro-atlantisti", din randul carora RO si POL vor face sigur parte...
Eclectic
Sorin, cred ca nu ai citit atent.
Era vorba despre speranta guvernului turc.
carpatic
Iata asadar ca am ajuns sa ma auto-citez biggrin.gif
QUOTE
eu sper ca Turcia sa reuseasca sa razbata si sa descopere cea mai buna cale de urmat.


Situatia Turciei in raport cu integrarea in UE e foarte complexa. Pe de o parte, Turcia ar fi o piata de desfacere importanta, ar oferi mana de lucru ieftina (sa fim seriosi, cliseul cu "nefura locurile de munca" e total depasit, e doar o reeditare a ideilor din timpul revolutiei industriale, atunci nu turcii "ne puneau pe drumuri", ci masinile). Turcia are un mare potential industrial si economic in general. Turcia ofera acces direct, daca se normalizeaza relatiile cu Armenia, la petrolul din zona Caspicii si ar fi si interesul UE ca oleoductul Baku-Ceyhan sa se realizeze. Pe plan strategic, controlul UE (prin reprezentant) asupra resurselor din zona e o contrapondere la influenta americana. Pe de alta parte, deja se poarta discutii cu privire la intrarea potentiala in UE a Georgiei si Armeniei, si Turcia nu poate fi, geografic, sarita.
Turcia este o tara laica, e singura tara cu populatie islamica unde laicismul de tip radical pe model kemalist a triumfat, si ar fi un exemplu pentru alte state din zona daca meritele sale ar fi recunoscute.
Sorine, stii ca e plin de romani care lucreaza in Turcia ? Majoritatea la negru, majoritatea in Stanbul. Majoritatea in constructii, tamplarie si alte domenii conexe. Culmea (?), castiga mult mai bine decat in joburi similare de aici.
Islamismul radical in Turcia se datoreaza 70% influentei (financiare directe) a Sauditilor si doar 30% traditionalismului din Anatolia de est. Taranii din est nu sunt "islamici fanatici" gata sa devina teroristi, dar sunt puternic traditionalisti si in ultimele decenii au migrat foarte multi in marile orase, inclusiv in Stambul. Ei formeaza majoritatea membrilor partidelor islamiste din Turcia.
Turcia oricum are probleme mari legate de stabilitatea economica, dar nu sunt probleme insurmontabile. Turcia are insa probleme legate de vecini (Armenia) si de respectarea drepturilor omului, in anii '90 au facut varza Kurdistanul ... Anul trecut un tanar turc imi spunea cum in cursul stagiului sau militar (prin '98 mi se pare) vana kurzi in nordul Irakului (cam zona nimanui pe atunci) impreuna cu compania sa...
Eclectic
Mda... m-am bagat ca musca in lapte. Scuze, ma oprisem la prima speranta.
sorin666
Daca vezi o europa a carui buric trece si se opreste la teritoriul carpatic , atuncea e adevarat, turcia e inaintea Romaniei.
Eu care am vazut insa cu ochii mei muncitori turci tragand la masina de cusut 16 ore pe zi pe 4000 de Franci pe luna la negru (500 si un pic de Euro, adica 40% din costul unui autohton pt 8 ore) si care, culmea tupeului, consider centrul continentului nu la Darmaloaia, ci undeva intre Cehia si Austria, imi permit sa-ti spun ca gresesti pe toata linia...
Printre altele si in nici un caz pe primele locuri, constat ca Tepes a crapat degeaba... daca ar fi fost baiat gigel cu turcii, am fi putut si noi romanii, sa fim un stat cu adevarat laic si democratic, adica sa scoatem definitiv pe Marele Muftiu de Bucuresti din politica cu sleahta lui de muftii, caizi si dervisi, si sa punem, in sfarsit, la punct si pe paganii aia de unguri, asa cum a facut Kemal cu armenii si kurzii... Aferim... Mare e mila lui Allah, si daca, Inch' Allah, vom intra in Uniune prin 2653, macar sa intram in acelasi val cu Republica Islamica Unita a Iranului si Irakului... mad.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.