Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Unirea RP Moldova Cu Romania
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania.
Pagini: 1, 2, 3, 4
rolandpharma
O ipoteza socanta a fost lansata la Moscova: Transnistria contra RP Moldova laugh.gif
Rusii considera iminenta unirea RP Moldova cu Romania

VOI, ROMANII DIN ROMANIA, CE ESTE OPINIA VOASTRA? CE TREBUIE SA FAC LA COTROCENI? 6.gif

O ipoteza, oarecum socanta, a fost lansata la Moscova starnind reactii interesante la Bucuresti, Chisinau si, mai nou, la Tiraspol. Foarte succint, un politolog rus de marca, Stanislav Belkovski, reprezentant al Consiliului de Strategie Nationala al Rusiei, a introdus in ecuatia diferendumului transnistrean un factor nou pornind de la premisa ca o viitoare unificare a Romaniei cu Republica Moldova este inevitabila si, in consecinta, diplomatia de la Bucuresti este vital interesata sa participe ca factor activ in negocieri. Bucurestiul ar putea sustine o formula de auto-determinare transnistreana, premiul urmand sa fie Republica Moldova, care poate fi ispitita la unificare prin faptul ca astfel ar putea intra mai curand in NATO si Uniunea Europeana. Adrian Severin, luand in calcul aceasta ipoteza care poate fi si o subtila oferta a Moscovei, a avertizat asupra pericolului ca aceasta sa constituie o cursa.

Ziarul Ziua, editia de ieri, a publicat un material extrem de interesant pe aceasta tema preluat de Agentia "Rusia la zi" din ziarul de limba rusa Dnestrovski Kurier, care apare la Tiraspol. Tema se relanseaza in forta. Tiraspolul avanseaza teza ca statele europene l-ar putea imputernici pe Adrian Severin sa negocieze problema transnistreana. Acest schimb de pase este doar un foc de paie iscat de dragul dezbaterii politice sau constituie preludiul unui joc diplomatic savant care poate conduce la detensionarea situatiei din zona. Si la o solutie?

Cand a izbucnit conflictul transnistrean, multi oameni cu capul pe umeri au semnalat dar putini au inteles ca Republica Moldova a cazut iremediabil intr-o cursa atunci cand a acuzat autoritatile de la Tiraspol de secesiune si au incercat sa impiedice statutul de autonomie al acestei regiuni. Spiritele s-au incins, armele s-au descarcat, au murit oameni, s-au produs importante distrugeri materiale, iar ranile provocate atunci continua sa sangereze si sa invrajbeasca populatiile, reprezentate de romani, rusi, transnistreni si gagauzi. Inclusa in Uniunea Sovietica, Republica Socialista Moldoveneasca a fost o unitate statala artificiala. Pentru ca se intindea dincolo de Nistru, intr-un spatiu care istoriceste nu a fost romanesc. In Transnistria nu s-a exercitat decat temporar si ocazional o autoritate statala romaneasca. Uneori, cum s-a intamplat pe vremea lui Stefan cel Mare, a fost utilizata ca simplu avanpost pentru respingerea unor atacuri venind din Crimeea.

Chiar si in al doilea razboi mondial, multi generali ai Armatei Romane au dorit sa se opreasca la Nistru, tocmai pentru ca mai tarziu sa nu putem fi calificati drept stat agresor. Din pacate, pactul incheiat de Antonescu cu Hitler a fost mai puternic decat ratiunea. Dar nici atunci nu a existat vreo autoritate care sa sustina ca Transnistria ar fi pamant romanesc. Exact in aceeasi logica este redactat si interesantul articol din ziarul care apare la Tiraspol. Autoarea, Alla Ostavnaia, sub titlul "Recunoastere? e posibil...", trece in revista cateva demersuri diplomatice sau politice recente. Ea sustine ca, la 19 aprilie, Mircea Geoana a infatisat reprezentantului OSCE din Chisinau o viziune romaneasca a perspectivelor transnistrene insistand asupra faptului ca procesul de negociere trebuie sa tina seama de strategia pe termen lung, de integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana si in NATO. Autoarea forteaza realitatea ca perspectivele euro-atlantice ale Republicii Moldova sunt posibile numai printr-o viitoare includere a acesteia in componenta Romaniei si ca in acest sens s-ar manifesta diplomatia activa a Bucurestiului. Ceea ce nu ar fi posibil decat daca Transnistriei i-ar fi acordat dreptul la autodeterminare. Intr-o asemenea varianta, implicit, Romania ar deveni un avocat al Tiraspolului. Daca se pune si problema Gagauziei - in opinia lui Severin jucarea acestei carti poate provoca alte tensiuni, inclusiv intre Romania si Turcia - atunci si Ankara ar putea fi atrasa la un dialog si apoi la negocieri.

Subiectul este de o mare complexitate. De aceea cred ca nu este lipsit de interes, ca redactia ziarului Ziua, in colaborare cu Fundatia "Romania - Rusia", sa organizeze o dezbatere internationala la care sa participe diplomati, istorici, politologi, invitati din toate statele implicate. Este posibil ca in culisele unor guverne unele idei, ipoteze si chiar oferte si contra-oferte sa prinda contur. In orice situatie insa, nu putem vorbi decat despre un viitor destul de indepartat. Cu sau fara problema Transnistriei, ma tem ca nici Bucurestiul si nici Chisinaul nu sunt pregatite pentru a vorbi si cu atat mai putin pentru a face reunificarea. Chiar daca Romania nu este Ciprul, si chiar daca acum ambele populatii apartin aceluiasi popor, aceleiasi culturi si religii, ma tem ca un referendum ar da acelasi rezultat negativ.

Ziua - 6 mai 2004

---------

Julien
manager@drugstorenetwork.net
MIA
QUOTE (rolandpharma @ 6 May 2004, 08:47 PM)
VOI, ROMANII DIN ROMANIA, CE ESTE OPINIA VOASTRA? CE TREBUIE SA FAC LA COTROCENI? 6.gif

Să recrutezi "cadre tinere" tongue.gif pentru ocuparea funcţiilor-cheie din Republica Moldova după ce se aplică acolo o mică "eupurare" ... wink.gif

Modelul pt. epurare ar putea fi Punctul 8 ... numai prezentat într-o formă mai "calmă" ... 6.gif
The_Kid
Fara sa vrea a deranja pe nimeni, personal nu cred ca la ora actuala Rep. Moldova se poate uni cu România. Este mult prea rusificata, iar la conducere tarii se afla comunistii. Mai degraba trag spre Moscova decat spre Bucuresti. Cel mai favorabil moment pt. unificare a fost in 1991, cand si-au obtinut independenta ca stat.
Eclectic
In primul rand, dupa intrarea in NATO, nu mai avem dreptul de a emite pretentii teritoriale.
In al doilea rand... asta ne mai lipsea. biggrin.gif
kek
E important faptul ca aceasta propunere exista si, mai mult, ea vine dinspre Moscova.
Drept urmare, e un lucru care merita putina atentie. Personal nu stiu cat de serioase cum a stat treaba in 91, cat de posibila a fost unirea atunci, dar aceasta propunere arata ca ideea nu a fost ingropata total.
Ca probleme unei eventuale unirii sunt nenumarate si ca in primul rand cetatenii celor doua tari trebuie sa isi dea acordul, asta e si e o alta treaba. E calea de la propunere la punere in practica.
Blakut
Nu stiu cat bine en va aduce o asemenea unire.

Nu cred ca va putea fi realizata mai deverme de 50 de ani. Romanii au acum probleme mai importante.
Aramis
Este o pierdere de timp sa ne gandim macar la o posibila unire... Cineva bine spunea ca momentul favorabil a fost in 1991, daca atunci nu s-a intamplat, cu atat mai putin nu se va intampla acum cand Romania are alte probleme, mult mai serioase, la care sa se gandeasca si pe care sa le rezolve. Un profesor de istorie spunea ca daca aceasta unire ar avea vreodata loc, ar declansa un nou scandal in ... Ardeal. Desi pare paradoxal, posibilitatea alipirii Rp. Moldova la Romania ar putea, intr-un fel, legitimiza pretentiile unei factiuni maghiare asupra Ardealului. Si apoi, ce nevoie aveam noi de moldoveni? In afara de o parte din populatia de peste 60-70 de ani, cei de acolo nu se simt romani, si nici nu vor sa fie identificati ca romani.
abis
Haideti sa facem un test: imaginati-va ca exact ce ganditi voi despre moldovenii de peste Prut gandesc si cetatenii statelor UE despre noi. Si ei cred ca suntem lenesi, hoti, ca nu ne tinem promisiunile, ca nu suntem cu adevarat europeni etc etc etc. Si ca nu au nici un motiv sa se mai incurce si cu primirea Romaniei in UE decat, poate, peste vreo cincizeci de ani. Si ca nu stiu cat bine poate aduce o integrare a Romaniei. Si ca "asta le mai lipsea"...
Cum suna?

Eu zic asa: mingea este in terenul moldovenilor. Cand ei vor dori sa se uneasca, sunt bine veniti. Dar cu forta nu-i ia nimeni... Pana atunci guvernul nostru are datoria de a nu-i lasa de izbeliste, si de a-i ajuta cat mai mult (in special diplomatic, cultural si economic, cand se poate).
The_Kid
Aramis, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. Ungurii nu au nici un drept asupra Ardealului, pe cand Basarabia si Bucovina sunt pamânturi românesti din mosi stramosi. Eu sunt din Arad si iti spun sincer ca mi-as dori sa ne unim cu ei chiar daca asta ar insemna un regers economic. Nemtii nu au gandit la fel cand s-a facut unificarea RFG-ului cu RDG-ul. NU mai frate au fost toti germani si au vrut sa traieasca in mod egal in acelasi stat. Asta inseamna unitate nationala.
gragulea
Dragilor, am vorbit cu o nemtoaica din fosta RFG, femeie serioasa si realizata si financiar si profesional. Mi-a spus ca si ea si nu numai, se simte mai aproape de spanioli de exemplu decat de germanii din fosta RDG. Nu exagerez cu nimic, a exact ceea ce a spus. Mentalitatea fostilor RDG-isti au facut-o sa se simta mai legata de tarile din actualul UE (unde si-a petrecut si studentia beneficiind de reduceri turistice ca studenta si tineretea in vacante si concedii). Nu inseamna fireste ca n-as vrea o unire cu moldovenii pe care oricat de schimbati ar fi, tot romani ii consider. Problema noastra comuna este ca nu este un moment favorizant acestui lucru. Sigur, nu se poate astepta o vesnicie, dar o asemenea treaba ar fi bine sa fie atent planificata.
March
Scenarii care ar trebui sa ne dea fiori ! La disperare, Rusia e in stare de orice !


Balaceanu Stolnici: Rusia vrea un cap de pod la frontiera cu NATO


*Directorului Institutului de Strategie Nationala din Rusia, Stanislav Belkovski, i s-a permis sa afirme ca unirea Basarabiei cu Romania i se pare normala

*In noua configuratie, Transnistria ar deveni un stat independent, dar implicit un satelit al Moscovei, cu toate consecintele ce decurg din acest statut

*Problema a fost suficient de mult dezbatuta de mass-media din Rusia si Transnistria pentru a crea emotii la Bucuresti si a starni comentarii

*Analistii romani sunt de parere ca transpunerea in realitate a scenariului lui Belkovski ar pune sub semnul intrebarii sau chiar ar stopa procesul de aderare a Romaniei la UE

*Din punct de vedere economic, pretul pe care ar trebui sa-l plateasca Bucurestiul pentru eficientizarea economiei Moldovei ar implica sacrificii enorme

*Comentatorii romani sunt de parere ca aceasta, aparent, concesie a Moscovei ar ascunde interesul Rusiei de a crea, prin
Transnistria, un alt Kaliningrad in coasta NATO

*Unirea Romaniei cu Basarabia, stat federal prin existenta enclavei Gagauzia, ar putea conduce la federalizarea tarii noastre, cu urmari imprevizibile in Transilvania

*Prin legaturile stranse ale regimului comunist de la Chisinau cu Moscova, reunificarea ar duce la infiltrarea unor "agenti KGB" si la un derapaj politic in Romania spre extrema stanga


cititi tot materialul aici :
http://www.gardianul.ro/articol.php?a=externe2004060201.xml

Tony Almeda
Ooooo ... scuzati de expresie însa si eu cred ca se cam împute treaba ...
Nu uitati ca rusii stiu sa joace foarte bine sah ... unsure.gif
Sper sa nu ne trezim cu surprize.
yronick
Nu am citit declaratiile oficialitatilor, dar de un lucru putem fi siguri in totalitate.Daca populatia vrea as se uneasca, nimeni nu-i poate impiedica.Vorbiti cu cineva din repiblica daca nu ati facut-o si va veti da seama daca e posibla unificarea sau nu.
Eu unul cunosc persoane din republica si am si dicutat cu ei.Marea lor problema e ca nici nu stiu ce vor.Se pare ca au "fost sedusi" mai mult de rusi.Daca veti merge pe starzile din Chisinau veti auzi vorbindu-se pe strada -ati ghicit- rusa.Pentru ca asta conteaza, nu faptul ca ei scriu toate actele in limba romana.(Sau dupa unii, moldoveneasca, ma rog...).Asta e doar limba oficiala.Vrem sau nu, ei tind mai mult spre rusi, asa ca nu vad posibila unificarea intr-un interval de timp "scurt".
irinelle
De fapt, yronick, nu ai dreptate in totalitate cand spui ca atunci cand mergi pe strazile Chisinaului auzi vorbindu-se mai mult limba rusa. Poate mai mult in capitala Moldovei, decat in alte orase se vorbeste romana. La tara, le fel, caci nu vei vedea rusi care traiesc la sat, deci si acolo se vorbeste romana. Situatia, dupa parerea mea e mult prea mediatizata...
Rusii sunt multi, mult prea multi, asta asa e. Problema este ca multi dintre ei ocupa deasemenea pozitii cheie in conducerea tarii, detin presa, televiziunea s.a.m.d.. De pe timpul comunistilor au fost adusi rusi in Moldova si, acum, chiar daca a trecut mai mult de un deceniu de la caderea comunismului, rusii au uitat sa mai plece acasa...
Un lucru important de stiut despre firea rusilor: ei nu vorbesc(nu vreau sa vorbeasca) o alta limba, decat cea rusa. Si acest lucru nu se intampla numai in Moldova, dar si in oricare alta tara nu s-ar afla. Problema in Moldova este ca oamenii s-au conformat prea usor cu faptul ca rusii vorbesc rusa. In loc sa-i invete romana, ei au invatat rusa.
Nu mai vorbesc despre faptul ca la conducere au venit din nou comunistii... E o rusine, parerea mea. Cand am fost acasa (asa e, sunt de pe cealalta parte a Prutului) am fost socata de faptul ca oamenii considera un lucru bun ca sunt comunistii la putere. S-au facut lucruri mult prea stupide, care ma duc cu gandul ca o piesa de teatru, caci nu-mi vine sa cred ca sunt reale...acel dictionar roman-moldovenesc sau atitudinea lui Voronin fata de Romania...

Oricum, ca sa nu ma indepartez prea mult de subiect....unirea Moldovei cu Romania....mi se pare un lucru firesc, caci suntem, de fapt, o tara. Insa va mai trece ceva timp pana cand se va intampla aceasta si asta din cauza politicii, dar si a oamenilor care traiesc acum de ambele parti ale raului Prut. Nici de o parte, nici de cealalta, nu se doreste, la ora actuala unirea. Momentul a fost pierdut...
Avens
Vad unele comentarii pe aici si nu stiu ce sa cred din doua : ignoranta sau rea intentie ?
As recomnda totusi, unora de pe aici ceva mai multa decenta sau macar un pic de decenta, in rest, desigur, nu mai conteaza.
Cu sanatate
yuanescu
Moldova e o tara independenta (cat poate fi independenta o tara din balcani), ce isi doreste mai mult.
N-ar fi prea isteti daca se unesc cu Romania. De ce ar face-o? Sa vina in genunchi la Bucuresti sa ceara fonduri si sa fie trimisi la ... UE? blink.gif
Le trebuie stapan oare?
Marduk
QUOTE(yuanescu @ 23 May 2008, 06:50 PM) *
Moldova e o tara independenta (cat poate fi independenta o tara din balcani), ce isi doreste mai mult.
N-ar fi prea isteti daca se unesc cu Romania. De ce ar face-o? Sa vina in genunchi la Bucuresti sa ceara fonduri si sa fie trimisi la ... UE? blink.gif
Le trebuie stapan oare?

Moldova nu este o tara Balcanica, nici macar Romania nu ar trebui considerata o tara balcanica, cauza nominalizarii Romaniei in grupul tarilor balcanice o constiute Dobrogea, istoria, religia si mentalitatile. Zona balcanica se gaseste la sud de Dunare.
Moldova in opinia mea se afla in postura Belgiei care separa un teritoriu de limba franceza de teritoriile de limba germana, tot asa si Moldova poate fi un stat independent care separa un teritoriu de limba latina de un teritoriu de limba slava. Istoric, lingvistic si geografic Moldova, Bucovina si Tinutul Hertei apartin Romaniei. Mai ramane sa-i convingem si pe altii de aceasta realitate.
yuanescu
QUOTE(marduk @ 23 May 2008, 07:02 PM) *
Moldova nu este o tara Balcanica, nici macar Romania nu ar trebui considerata o tara balcanica, cauza nominalizarii Romaniei in grupul tarilor balcanice o constiute Dobrogea, istoria, religia si mentalitatile.


Ai dreptate, am repetat si eu greseala ce o tot aud.
Veritas
Dar credeti ca toti moldovenii se considera romani? Eu am fost acolo, si nu ofta nici unul de dorul Romaniei, ci numai de posibilitatea obtinerii unui buletin care sa le confere acces in UE. Iar vamesii moldoveni ne-au tratat execrabil....

V
tontoi
am avut ocazia sa am alaturi frati de peste Prut, din Basarabia cum spun ei. Din cauza saraciei si-au pierdut demnitatea, capul sus la puţin îl zăreşti. Se vede foarte bine că au fost asupriţi, valorile ruse sunt negate de ei (literatura, muzica, filmul ce vine de la Moscova e hulită). Basarabia e pământ Românesc,dar nu putem rupe sârma dintre fraţi.
Singurii care au reuşit unirea(prin muzică) cu ţara mamă au fost Doina si Ion Aldea Teodorovici.

Doua lacrimi gemene
Energie
Oricat de emotionant ar fi, nu cred ca se va pune vreodata la modul serios problema unirii.
tontoi
QUOTE(Energie @ 27 May 2008, 01:31 PM) *
Oricat de emotionant ar fi, nu cred ca se va pune vreodata la modul serios problema unirii.

sunt chestiuni diplomatice la mijloc..unirea-i vizează-n special pe ruşi, nu sunt de acord ca graniţa UE să fie la o aruncătură de băţ de ei.
Energie
In plus, tratatele internationale nu prea permit asemenea miscari.
Cucu Mucu
In plusul plusului, in afara de cativa nostalgici, nu stiu cati moldoveni si-ar dori unirea cu Romania.
Energie
In plus la plusul plusului ( huh.gif ), nici romani nu cred sa fie prea multi care sa vrea unirea cu Moldova.
Marduk
Daca alipirea Basarabiei la Romania este de discutat atat din cauza constiintei poporului moldovean cat si a constiintei romanilor, cum ramane cu tinutul Hertei si Bucovinei de Nord care practic nu au facut niciodata parte din Basarabia. Romanii de aici au murit probabil in Siberia sau mai traiesc pe aiurea in vreo fosta republica sovietica.
Cucu Mucu
QUOTE(marduk @ 27 May 2008, 02:14 PM) *
Romanii de aici au murit probabil in Siberia sau mai traiesc pe aiurea in vreo fosta republica sovietica.


Vorba englezului Ghiote: "Shit happens".
Marduk
QUOTE(Cucu Mucu @ 27 May 2008, 02:20 PM) *
Vorba englezului Ghiote: "Shit happens".

Doar atat, cam putin pentru zelul patriotard de pe acest forum.
Blakut
Eh, peste 50 de ani o sa fie si ei in UE si va fi ca si cand am fi uniti. Granita inexistenta si asa mai departe. Un fel de germania si austria...
yuanescu
tontoi a scris:
QUOTE
Din cauza saraciei si-au pierdut demnitatea, capul sus la puţin îl zăreşti. Se vede foarte bine că au fost asupriţi, valorile ruse sunt negate de ei (literatura, muzica, filmul ce vine de la Moscova e hulită). Basarabia e pământ Românesc,dar nu putem rupe sârma dintre fraţi.


1)De unde stii ca si-au pierdut demnitatea? S-ar putea sa fie mai demni decat crezi! Oricum vorba ta ii jigneste.
2)Chiar crezi ca ei neaga valorile ruse? Fii sigur ca ei intuiesc destul de bine ce inseamna valoare, iar Rusia a dat si da valori destule.
Doar un idiot ar nega valorile ruse. Asa ca ceea ce ai spus, ii jigneste a doua oara.



tontoi
Dacă ai studia persoanele din Basarabia cu siguranţă vei ajunge la concluzia că mama Ruskaia nu mai reprezintă nimic pentru ei.
De ce ? Timp de 9 ani au fost obligaţi să-nveţe rusa la şcoală..cred şi eu că vei fi un mare admirator al Rusiei după o lungă suferinţă-

Dacă nu te-am convins.. să facem un exercitiu de imaginatie.
Esti cetatean roman crescut si educat in Transilvania(in Basarabia din clasa a 5-a se-nvata RUSA).
Vine nenea de la UDMR cu o ordonanta de guvern prin care se stipuleaza: TOATE PERSOANELE DIN TRANSILVANIA TREBUIE SA CUNOASCA LIMBA MAGHIARA (nu uita regula va fi de aur şi-n şcoli generale, licee, facultăţi)....ce faci ? jamie.gif

După 9 ani îţi garantez eu că vei blestema poporul maghiar,dar aşa la rece se pot discuta multe şi mărunte.
tontoi
yuanescu tu rămâi în rolul stabilit (de mare vindecător).
nu scriu şi eu 3 rânduri în cinstea marelui eveniment....
yuanescu
Eu tot cred ca influenta Rusie asupra Moldovei e mai buna decat cea a UE.
Daca ma uit in istorie, vad ca si rusii s-au salvat candva pentru ca au acceptat ocupatia Hoardei de aur refuzand sa intre in sera de influenta a occidentului catolic.
Fapt cert e ca tarile asiatice ocupa teritorial si nu defigureaza cultura si traditiile popoarelor ocupate cum o fac tarile catolice.
Tarile asiatice se multumesc sa jefuiasca sau sa primeasca tribut, avem exemplul nostru ... cu otomanii.

Trebuie sa acceptam totusi un fapt, Moldova ca si Romania sunt tari care nu pot exista decat acceptand influenta tarilor puternice.
Si trebuie sa mai admitem un fapt, noi candva i-am tradat pe moldoveni, ceea ce e un lucru grav!
Marduk
QUOTE(yuanescu @ 29 May 2008, 04:06 PM) *

QUOTE
Eu tot cred ca influenta Rusie asupra Moldovei e mai buna decat cea a UE.
Daca ma uit in istorie, vad ca si rusii s-au salvat candva pentru ca au acceptat ocupatia Hoardei de aur refuzand sa intre in sera de influenta a occidentului catolic.
Fapt cert e ca tarile asiatice ocupa teritorial si nu defigureaza cultura si traditiile popoarelor ocupate cum o fac tarile catolice.
Tarile asiatice se multumesc sa jefuiasca sau sa primeasca tribut, avem exemplul nostru ... cu otomanii.

Daca te gandesti ca Moscova si rusii aplica sistemul asiatic te inseli amarnic. In istorie rusii au facut exact pe dos, au mutat populatii si-au cautat cu toata puterea sa rusifice orice teritoriu nou ocupat. Greu, foarte greu au scapat multe poapoare de jugul rusesc.
QUOTE
Trebuie sa acceptam totusi un fapt, Moldova ca si Romania sunt tari care nu pot exista decat acceptand influenta tarilor puternice.

Eu nu pot accepta asa ceva, mai ales in zilele noastre. Sa pui existenta unui stat modern pe seama influentei altor tari puternice mi se pare total gresit atat ca practica cat si ca teorie. Sunt destule exemple de state mici care au reusit sa-si mentina teritoriul si cultura nealterate, fara ajutorul altor state mari, puternice.
QUOTE
Si trebuie sa mai admitem un fapt, noi candva i-am tradat pe moldoveni, ceea ce e un lucru grav!

Consider aceasta afirmatie cat se poate de eronata, daca se leaga de ceea ce ai scris mai sus cu atat mai grav. Salvarea de la dezastru national inseamna si sacrificiu nu neaparat tradare. Germania este exemplul cel mai elocvent in acest sens, au fost desmembrati, divizati politic, dar la final cand normalul a redevenit normal au facut pasul hotarati fara sovaire ca un adevarat popor civilizat si constient de riscurile asumate si de sacrificiile facute.
yuanescu
QUOTE(marduk @ 29 May 2008, 05:32 PM) *
Eu nu pot accepta asa ceva, mai ales in zilele noastre. Sa pui existenta unui stat modern pe seama influentei altor tari puternice mi se pare total gresit atat ca practica cat si ca teorie. Sunt destule exemple de state mici care au reusit sa-si mentina teritoriul si cultura nealterate, fara ajutorul altor state mari, puternice.

Pai e destul de ideal ceea ce spui. Eu nu m-am referit ca isi pierd independenta, am zis ca orice stat mic trebuie sa inttre in una din sferele de influenta. Daca zici ca noi nu am fugit dintr-o sfera de influenta in alta, eu rad!
Si culmea stii care e,..
Pe vremuri ascultam Vocea Americi unde vorbeau despre inchisorile comuniste, etc. Astazi ascult Vocea Rusieiunde se vorbeste despre inchisorile americane in care sunt arestati pana si copii. Nimeni nu stie ce se petrece acolo si probabil nu i-au arestat americanii sa se uite la ei. Poate peste 50 de ani vom afla ca cine stie ce grozavii s-au mai facut.
Si inca cate lucruri care seamana izbitor cu ce ascultam la Vocea Americii. Chiar unul din crainici are o pronuntie ce aminteste de acele vremuri ..
Asta e, si Rusia si America sunt superputeri, de aceea sunt urate de toti, de aceea isi pemit sa faca ce vor sa faca, iar noi daca suntem isteti, ne supunem, daca nu, suportam consecintele.
Oricum, atata timp cat nu esti impotriva lor, poti discuta cu ele civilizat si poti merge impreuna cu ele mai departe.

QUOTE
Consider aceasta afirmatie cat se poate de eronata, daca se leaga de ceea ce ai scris mai sus cu atat mai grav. Salvarea de la dezastru national inseamna si sacrificiu nu neaparat tradare. Germania este exemplul cel mai elocvent in acest sens, au fost desmembrati, divizati politic, dar la final cand normalul a redevenit normal au facut pasul hotarati fara sovaire ca un adevarat popor civilizat si constient de riscurile asumate si de sacrificiile facute.

Germania a fost dezmembrata si nu si-a oferit singura teritoriile si locuitorii. Plus ca RDG-ul a fost independenta. Moldova nu.

yuanescu
QUOTE(tontoi @ 27 May 2008, 01:23 PM) *
valorile ruse sunt negate de ei (literatura, muzica, filmul ce vine de la Moscova e hulită).

Pai daca se unesc cu Romania care e schimbarea? vor primi valorile UE sau USA. Vor vedea 99,9% filme americane si vor asculta 99,9% muzica ruseasca atunci cand deschid radioul.
Asta este, daca ar privi filme romanesti sau moldovene, dupa 2 saptamani ar trebui sa le revada iar. Normal ca ne uitam si se uita la filmele altora.
Oricum, e foarte greu sa faci pe un roman sa inteleaga ca Rusia nu e chiar o sperietoare cand noi ani de zile am fost fanatizati cu ideea ca Rusia e dusmanul nostru.
andra_v
Cred ca cei din R. Moldova sunt mult mai realisti decat noi. Dupa aproape doua veacuri de ocupatie, vor primi selectiv atat valorile USA, cat si cele vest-europene sau rusesti. Sunt poate romanii cei mai pragmatici; au invatat ca nu tot ce zboara se mananca.
Boudicca
hmmm...pareri si pareri...
eu sunt din Republica Moldova, de 3 ani sunt in Romania, imi place mult la voi si nu vreau sa ma intorc acasa si o sa fac tot ce-mi sta in puteri numai ca sa raman aici. cineva a zis ca valorile ruse sunt negate de moldovenii de peste Prut, nu e chiar asa. sunt moldoveni care nu-si doresc unirea cu Romania chiar de-ar fi ea posibila, altora le este indiferent pt ca singuri nu stiu ce vor. eu una, mi-as dori unirea cu Romania, dar chestia asta nu tine de mine personal.
se vb-este rusa la greu, cel putin in chisinau e jale mare. daca eu ii cer paine si ii zic romaneste si vanzatoarea ma roaga sa-i zic in rusa ca ea nu intelege brow.gif . se pune intrebarea at: daca nu stii limba statului in care traiesti (si sunt sigura ca sta in Moldova de ceva timp) ce cauti at aici? intr-un stat strain te supui legilor si mediului de trai, nu faci ce vrei.
eeeeeh...sunt multe chestii la mijloc, nu cred ca o sa aiba loc vreodata unirea Republicii Moldova cu Romania, nu stiu daca se merita, prea rusificat teritoriul, nu stiu daca se mai poate face ceva in privinta asta.
eu ma consider romanca, asa ca raman aci la voi, fie ca va place, fie ca nu. mwah1.gif hug.gif astea sunt pt toti romanii care nu au nimic cu moldovenii de peste Prut biggrin.gif
andra_v
De unde, mai exact, din R. Moldova?
Stii care e treaba? Batranii cu nostalgia Imperiului Sovietic viseaza la vremurile glorioase ale decedatei URSS. Tinerii insa se simt in proportie covarsitoare romani, mai ales cei veniti la studii in Romania.
In al doilea rand, in RM se practica o manipulare prin sondaje, televiziunea rusa si televiziunea locala fiind un fel de FNI mediatic varianta rusofona. Arata (i)realitatea cam ca Insomar.
Lucrurile se vor schimba mult odata cu extinderea spatiului euro-atlantic inspre Asia Centrala. Intr-o Europa Unita, de tip federal, statele isi vor ceda multe dintre atributele suveranitatii structurii supranationale europene. Vom avea trei poli de putere mondiali, in care vor conta cel mai mult:
1. macro-regiunile (in speta, Uniunea Europeana, un stat federal de la Atlantic pana la Urali),
2. micro-regiunile, pe baza traditiilor culturale comune. Mai putin statele nationale clasice. Vor avea loc descompuneri si recompuneri ale statelor nationale clasice, Romania si R. Moldova putand crea o uniune pe o falie geopolitica mai larga.
De prisos sa mai spun ca se duce o batalie culturala fantastica, stilul agresiv slav regasindu-se atat in Rusia, cat si in Serbia.
Marduk
QUOTE(andra_v @ 7 Aug 2008, 03:18 PM) *
Lucrurile se vor schimba mult odata cu extinderea spatiului euro-atlantic inspre Asia Centrala. Intr-o Europa Unita, de tip federal, statele isi vor ceda multe dintre atributele suveranitatii structurii supranationale europene. Vom avea trei poli de putere mondiali, in care vor conta cel mai mult:

Lumea viitorului, daca va fi, va fi multipolara nu tripolara.
Rovaniemi
mai nou, rusii vor sa faca o Uniune a lor, care sa contina fireste si R. Moldova, si care sa contrabalanseze Uniunea europeana adevarata

nimic altceva decit un URSS cosmetizat si chipurile democratic

da da, vezi sa nu!
abis
Nu e chiar noua intentia - in fond, nu de asta a aparut CSI?
Rovaniemi
da, dar CSI cuprinde si republicile central-asiatice care cica in noua structura nu au loc, in schimb at putea adera Turcia rolleyes.gif
abis
Proteste anticomuniste la Chisinau. Moldova, in pragul revoltei?

turbo trabant
am inteles bine ca politia nu se mai baga iar televiziunea moldava baga "lacul lebedelor"? daca da, voronin nu o mai duce mult.
abis
Pe cladirea Presedinţiei Moldovei au fost arborate drapelurile Romaniei si al UE. Cladirea Parlamentului moldovean e in flacari.

Internetul si retelele mobile sunt taiate la Chisinau; toate posturile moldovenesti de radio si TV au fost blocate, cu exceptia posturilor NIT si Moldova 1.

Presa locala anunta ca armata a deschis focul impotriva protestatarilor din Chisinau - garda.com.md (acum site-ul nu mai este accesibil).

abis
Imagini din Chisinau aici:

http://live.stirileprotv.ro/stream3/
turbo trabant
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-55581...t-comunisti.htm

Actiunea de protest de la Chisinau este o tentativa de lovitura portocalie in Moldova si este sustinuta de cercuri radicale nationaliste din Romania", crede directorul Institutului pentru Studii Politice, Serghei Markov, citat de agentia de presa Interfax.

"Baietii" incep sa se nelinisteasca, e destul de limpede ca nu pot suporta pierderea moldovei dupa cea a georgiei. nu cred ca rusii ii vor lasa sa isi faca de cap si o sa le dea "democratie". ramane de vazut cum.
abis
In acest moment grupuri de protestatari se indreapta inspre televiziunea moldoveneasca. In timpul asta, postul public de televiziune transmite emisiuni de divertisment. Daca ocupa televiziunea si vor controla emisia, este posibil orice...
turbo trabant
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-55584...rsare-singe.htm

- Aceasta operatiune este bine gandita si bine organizata
- E clar ca acestia vor varsare de sange

ui ui, cia si sri -ul, nu? mama lor de comunisti, tot cu 'elemente declasate' au ramas in cap....

mai era unul acum 19 ani cu golani si drogati si masini de tiparit dolari.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.