Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Filmul Sau Cartea?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Teatru si Film
Pagini: 1, 2
Daphne
Haideti sa incercam sa le imbinam...Exista numeroase ecranizari ale unor carti mai mult sau mai putin celebre (unele au devenit celebre dupa aparitia filmului). Daca ati vazut un astfel de film sau ati citit cartea va astept sa postati aici sa vedem in favoarea cui se va inclina balanta.
Daphne
"Marile sperante" ("Great Expectations"), o carte deosebita si cred eu, un film pe masura, cu o distributie excelenta: Robert De Niro, Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow. Ati vazut filmul sau ati citit cartea?
Cain
Nope. Nici nu am auzit de ele. Dar fac rost acusiculea de film, daca zici tu ca e bun. smile.gif
Iar in privinta filmului care face reclama cartii: Lord of the Ring !!! Eu unul am auzit de Tolkien de multa vreme, si de trilogia asta - Stephen King se marturiseste a fi un discipol al sau - dar, din pacate, numai Hobbit-ul a fost publicat la noi... si asta cu multa vreme in urma, '70, in Biblioteca pt toti copii. Dar, spre marea mea bucurie, o data cu succesul filmului, a aparut si cartea. Pe care, bineinteles, am devorat-o... tongue.gif
Daphne



"Lord of the Rings", filmul s-a bucurat de un real succes...cred ca datorita filmului a fost promvata acesta poveste, cartea inca nu am citit-o, dar am auzit ca este foarte buna.



Cain
As spune ca MULT mai buna, dar as fi magar... scenaristul a facut treaba buna, si el
zmugurel
La Lord of the rings in ce sens filmul a promovat cartea ? ... Poate in Europa ca in State cartea se studiaza in scoala ca lectura "obligatorie", cum s-ar zice pe la noi. Intradevar misto film. Nu am citit cartea. Un coleg de camera imi spune ca (virgula) cartea Lord Of The Rings e mult mai misto decat filmul, e mult mai mult acolo si mult mai interesanta povestea. Eu nu am citit dar stiind cate a citit colegul asta al meu va sfatuesc sa-l credeti si sa cititi cartea.
Daphne
"Lolita". Ati vazut filmul sau ati citit cartea? Filmul a fost socant, din cate stiu eu, a fost interzis in cateva tari.
Petru
In mod cert cred ca este de preferat cartea in ciuda faptului ca unele filme depasesc cu mult orice naratiune.
Carmi
Eu cred ca pentru majoritatea cititorilor de carti intotdeauna o carte va fi mai buna decat ecranizarea. De ce??Ei bine in primul rand nici un scenarist nu poate respecta intocmai cartea. In al doilea rand cand citesti vizulalizezi personajele si cadrele. filmul este tocmai imaginatia scriitorului combinata cu mijloacele materiale. Si haideti sa recunoastem ca mai intotdeauna imaginatia proprie e preferata fata de a altuia.Eu am citit mai intai Jurassic Park si nu prea mi-a placut filmul dupa aceea desi era foarte bine realizat. Imi place mult Clientul deoarece am vazut mai intai filmul si dupa aceea am citit cartea iar personajele erau deja fixate in memorie si citind cartea lui Grisham o si vedeam pe Susan Sarandon in rolul principal deorece imaginile erau deja cunoscute insa nu se intampla intotdeauna asa.
Daphne
De curand am vazut filmul "Quo vadis", mi-a placut destul de mult, auzisem de mult de catrea lui Sienkiewicz, dar nu apucasem sa o citesc. Iata ca vazand filmul m-a impulsionat sa citesc si cartea, va spun sincer ca mi-au plact amandoua...poate pentru ca am vazut mai intai filmul am fost influentata si am asimilat diferit cartea...

As dori sa aflu si parerile voastre ( poate exista persoane care au citit mai intai cartea), daca ati vazut filmul sau ati citit cartea sunteti invitati sa va expuneti parerile smile.gif
Diana-Maria
In mod categoric, cartea:
Luni de fiere- cartea buna, filmul slabut
Podurile din Madison County- la fel.
Virsta inocentei- cartea buna, filmul bunut...
Cel mai iubit dintre paminteni- buna carte, bun si filmul.
La rascruce de vinturi- bune amindoua.
Shogun- carte buna, film slab
Nobila Casa-idem.
cameron
Prefer cartea. Intotdeauna.
O singura exceptie - Great expectation.
cameron
Revin cu exceptii>Pacientul englez. Cartea lui Michael Ondaatje mi s-a parut incalcita,..prea incalcita. In schimb filmul,..cutremurator!
Si Forrest Gump,..de asemeni (cu toate ca nu am vazut undeva cartea..) cred ca doar citit ar fi fost o simpla poveste emotionanta. Filmul a fost genial si un milion de sustraturi.
menthoru'
in situatii diferite am preferinte diferite. cand sunt obosit prefer filmul. cand sunt linistit prefer cartea ( in general , nu ma refer la carti si ecranizari ale acestora )
vermeer
Absolut, cartea. O singura exceptie: Ultimul mohican.
atta

mai intai cartea si apoi filmul. In felul asta vad cartea cu ochii mei si apoi si prin ochii scenaristului.

Am citit Quo Vadis dar nu am vazut filmul. Cartea este foarte buna!!!! Genul de carte care nu se termina odata cu ultima pagina ci mai sta cu tine si dupa aia.

Valheru
Daphne: filmul Great Expectations nu putea fi decat superb.
Cartea mi-a lasat un gust mult mai dulce decat filmul.
Oricum , nu sunt de parere ca distributia a facut filmul ...
Valheru
Daca ne referim la Lord of the Rings in limba romana atunci , filmul este clar mai bun.
Daca ne referim la aceeasi carte in engleza .... hmmmmmmm filmul e mult lungit ... preferam 6 episoade.
Hamleet
Cred ca mai intai cartea si dupa, filmul.
Am citit Carrie si The Shining de Stephen King in 4 zile. Ma culcam pe la 3 dimineatza ca nu reuseam sa le las din mana. Am vazut apoi ecranizarile la amandoua...bine facute, dar la sfarsit nu se compara sentimentul ramas dupa citit cu cel de la film. Normal ca am "tresarit" de cateva ori la Shining dar asta din cauza sunetelor alea misto si efectelor.
Dap...mai intai cartea wink.gif
Valheru
da ce parere aveti de alien?
cartea nu m-a lasat rece
filmul ... mi-a provocat fiori ... mai ales ca l-am vazut noaptea ( a se citi toate filmele alien )
de joc ce sa mai zic ... daca suferiti de inima nu'l jucati
Twilight
Poveste fara sfarsit --cartea
Tacerea Mieilor --cartea
Lord of The Rings --cartea (in engleza e mult mai realistica ..asa cum "dor" nu exista in alte limbi asa si "orc" "goblin"
nu exista la noi si sunt inlocuite prin "spiridus" si "starpitura" (master samwise --jupane sam
inleleptule ) hh.gif plus altele pe care nu le-am retinut
Destinatia Creierul -asimov --cartea la fel ca si Eu,Robotul (ecranizare cu Robin Wiliams )
Harry Potter --filmul cartile cam plictisitoare ..aveau nevoie de ceva efecte speciale
Jane Eyre (E. Bronte) --cartea
Dune ---cartea fimlul nou(episodic ) mi-a lasat un gust de telenovela
Numele Trandafirului (Umberto Eco) --cartea
jules Verne --intodeauna cartile

ps Valheru In prima seara de Alien vb Predator m-am speriat fara sa incep sa joc efectiv si l-am lasat pt o zi cu soare ohyeah.gif
Valheru
sun perfect de acord la capitolul lotr
au tradus naspa
filmul e misto dar fiecare parte e prea lunga
in concluzie: prefer cartile
ypsilonalpha
M-am uitat cu super-interes la Omul bicentenar, singurul film facut dupa opera lui Asimov, din cite stiu (la Calatorie Fantastica a fost invers, adica intii filmul si apoi romanul, deci nu se pune). Nu mi-a placut in mod deosebit. Au bagat in senariu o poveste de dragoste care o fi ea frumoasa, da' nu prea isi avea locul acolo. In plus eu cind ma uit la Robin Williams ma pufneste involuntar risul ... omul are antecedente, cind m-am uitat la Jumanji de pilda, nu prea imi dedeam seama daca-i comedie sau film de aventuri smile.gif

In fine, sint curios daca o sa-l mai ecranizeze cineva pe Asimov, ca opera lui transpusa pe pelicula nu necesita cine stie ce efecte speciale ... rolleyes.gif
Ares
Din cāte am īnţeles, există un proiect de film cu numele "Eu, Robotul"... Din nefericire se pare că nu este folosit decāt background-ul cărţilor lui Asimov (parcă acţiunea se petrece pe Solaria)... Aşa ca nu prea avem şanse prea c*rānd... sad.gif
ypsilonalpha
N-ar fi rau sa fie asa; daca actiunea se petrece pe Solaria atunci mai mult ca sigur o sa foloseasca plot-ul de la Soarele Gol ... si dupa parerea mea ar fi cea mai buna alegere din opera lui Asimov. Daca scenaristul pricepe ce-a vrut sa spuna acolo nea Isaac, si daca stie si meserie, ar putea iesi un film f. bun.
Ares
Uite şi un mic synopsis...

"Will Smith stars in this action thriller inspired by the classic short story collection by Isaac Asimov, and brought to the big screen by dynamic and visionary director Alex Proyas (Dark City, The Crow). In the year 2035, robots are an everyday household item, and everyone trusts them, except one, slightly paranoid detective (Smith) investigating what he alone believes is a crime perpetrated by a robot. The case leads him to discover a far more frightening threat to the human race. I, ROBOT uses a spectacular, state-of-the-art visual effects technique to bring a world of robots to life." (16 iulie 2004)

Sursa - http://www.irobotthemovie.com
ypsilonalpha
Mersi pentru link. smile.gif

Din cite scrie acolo, o sa iasa o varza calita. sad.gif Adica detectivu' Baley era negru blink.gif sau poate i-oe da alt nume ... in fine, astept cu interes ziua de 16 iulie 2004. rofl.gif
Ares
Tot relativ la filme şi cărţi - am īntālnit pe undeva o discuţie aprinsă care pornise de la faptul ca īn Return of the King nu apar negrii... Adevărul fiind că nu scrie nicăieri prin cărţi că ar fi numai albi... Aşa poate spune cineva că nu s-a precizat clar ca Elijah Baley era alb... biggrin.gif

Ca altă temă de discuţie - Cum credeţi că o sa fie filmul "Alchimistul" in regia / scenariul lui Laurence Fishbourne? (aka Morpheus din Matrix de exemplu). Se poate oare ecraniza cu adevărat spiritul din cartea lui Cohelo?
Black_lady
Despre "Quo Vadis" - am citit si cartea si am vazut si filmele (unul mai vechi, unguresc, si unil recent, polonez). Si, uimitor, mi-au placut in aceeasi masura.
Twilight
De Asimov cred ca a fost ecranizat si Destination.Brain dar a fost trasnformat intr-o comedioara stupida.
e penibil cand cineva culege o idee buna si o transforma in ceva total diferit de intentia originara.
Twilight
..oh-yea ar mai fi si Zburatorii nopti (Nightflyers) de George R.R. Martin care a fost transformat in Event Horizon horror
ideea principala e aceeasi -nava posedata-dar ploturile mai mici sunt mult deviate. Filmul e interesant dar se putea mai bine dupa parerea mea.
Jubi
Mi-a placut si cartea si filmul in aceeasi masura:"Lista lui Schindler".


grrr....


Adaug:

in general cartile sunt cu mult mai bune decat ecranizarile.De ce?Pt ca citind iti creezi lumea,imaginile,personajele cu imaginatia ta.Ecranizarile in afara de faptul ca pun pe pelicula o alta viziune asupra a ceea ce s-a petrecut in carte,nu au cum sa redea cu aceeasi finete detaliile,iar uneori sunt scapate din vedere partile cheie si se duce de rapa orice film facut dupa o carte f buna.

Pt Twilight:mie mi-a placut cat de cat "Numele Trandafirului" filmul...in mod special pt atmosefra dezolanta ce domnea in el,iar cartea... drool.gif sa zic doar ca am cautat-o vreo 5 ani si cred ca explic totul....
willie
Cand am citit o carte care mi-a placut, si s-a facut si un film dupa ea, tin sa il vad, Si invers, daca vad un film facut dupa o carte, tin sa o citesc.Mai mereu sunt dezamagita de film daca am citit intai cartea, si rar de carte daca am vazut intai filmul...
Ganesha
Indubitabil cartea! thumb_yello.gif In ea se specifica diverse "detalii" extrem de importante. Am vazut Lord of the Rings si dupa aceea am citit cartea si am ramas surprinsa peste cate aventuri s-a trecut in film. Nici nu se compara cartea cu filmul, dar daca ai sansa sa vezi o ecranizare a unui roman interesant...vezi filmul intai, si apoi citeste cartea, astfel poti asocia personajele filmului cu cele ale cartii...
Ares
Ca bine zici Willie... Chiar sunt curios, ce carti ati dori sa le vedeti ecranizate? Este vreuna pe care o considerati scrisa parca special pentru a fi ecranizata? Sa una care nu ar putea sa fie ecranizata niciodata (sa sarim peste carti de filozofie de exemplu, care ar fi chiar dificil de ecranizat biggrin.gif)
O sa incep chiar eu...
Cartea pe care o vad ecranizata superb este "Magician" a lui Raymond E. Feist... Superba, si parca pregatita pentru marele ecran.
Carte pe care o vad greu de ecranizat... Ei bine, o sa raman tot in domeniul fantasy - cred ca ar fi "Great book of Amber" a lui Zelazny, care este superba, dar cred ca imposibil de lucrat (mai ales ultimele carti... primele ar merge cat de cat).

PS. Bine ai venit la Han Ganesha!
Twilight
poul Anderson - Orion va rasari
cu tehnologia si eectele speciale pe care o avem acum cred ca ar iesi ceva extraordinar.
parca am auzit si ceva de ecranizarea lui "Enders' game " in cazul acesta o sa-l astept cu sufletul la gura biggrin.gif
Norman Spinrad Copii din Hamelin smile.gif
Ares
Da... Orion va rasari cred ca ar fi superba... Pacat ca nu e scrisa de Crichton ca vad ca ecranizeaza oamenii tot ce scrie... Cat de curand trebuie sa vina Timeline (din cate stiu).
Relativ la Ender's Game, proiectul de ecranizare este foarte vechi si nu am mai auzit nimic de el...
Dar surpriza mea a venit din partea altei carti mari care urmeaza sa fie ecranizata - "Rama" a lui Arthur C. Clarke.
Mai multe informatii - http://www.space.com/sciencefiction/movies...ilm_991217.html
Despre Ender's Game:
http://www.frescopictures.com/movies/ender...ame_update.html
Si pe site-ul oficial al lui Orson Scott Card:
http://www.hatrack.com/research/interviews...on-madsen.shtml
BLANCA
QUOTE
Marile sperante" ("Great Expectations"), o carte deosebita si cred eu, un film pe masura, cu o distributie excelenta: Robert De Niro, Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow. Ati vazut filmul sau ati citit cartea?


Draga mea Daphne tu ai citi carte si ti s-a parut a fi in concordanta cu filmul? Ai gasit asemanari intre carte si film? Bineinteles, in afara subiectului...
Cartea este intr-adevar deosebita, dar filmul execcrabil...
Ahriman
Prefer cartea,insa trebuie sa recunosc ca de Tolkien am auzit datorita filmului;am citit cartile si trebuie sa admit ca ecranizarea este destul de fidela.La fel de mult mi-a placut si "Ultimul Mohican"(si cartea si filmul).
Valheru
Ecranizarea lui LOTR este una dintre cele mai fidele ecranizari pe care le-am intalnit.
Traducerea volumelor in limba romana ... 50.gif cry.gif ranting.gif wink.gif
lukaishere
Am vazut ecranizarea dupa "Cel mai iubit dintre pamanteni" de Marin Preda si
am fost scarbit.
Am citit cartea si am fost incantat.



Anthrax
Cu exceptia ecranizarii filmului Idiotul nu am citit o carte ca mai apoi sa vad si filmul, sau invers.
Ce ma uimit pe mine a fost faptul ca autorul cartii dupa care s-a facut celebra capodopera Tacerea Mieilor, nu a vazut niciodata filmul, de frica sa nu-i influenteze stilul (spunea el insusi). unsure.gif yikes.gif
NoMemory
Cartea !
morpheus_rise
apropo de ecranizarile cartilor, una din cele mai grele de ecranizat, as vrea sa vad cu iese a patra carte din Saga Dune.
Primele trei au fost reusit ecranizate, dar cum o sa arate viermele Leto din Imparatul zeu al Dunei de Herber.
Sunt foarte curios.
morpheus_rise
si apropo de ecranizirile cartilor lui Harris - Trilogia Dr. Hannibal.

Dragonul Rosu, filmul a fost super psihologic, si am crezut ca la fel este si cartea, dar cartea a fost doar un simplu roman politist. Nashpa!!!
side_story
Cartile sunt mai captivante. Sunt mule mai apropriate de ideea de baza (normal) si pot expune si gandurile personajelor.
valkyrie
de obicei sunt pt carte. ecranizarile dupa cronicile vampirilor (sau doar o parte din ele, mai bine spus, int cu un vamp, queen of the...bla bla) au fost destul de nasoale, imho. cel putin, in privinta actorilor alesi. mi-o imaginam pe maharet cu totul altfel (puteau si ei sa aleaga pe una mai frumoasa). si ca tot la queen of the damned sunt, singurii ok mi s-au parut marguerite moreau si tipul din rolul lui louis (am uitat numele). insa exista si ecranizari destul de bune, de exemplu zorba grecul. sincer, eu am vazut intai filmul si dupa aia am citit si cartea. probabil am fost influentata si de film...dar nu e chiar asa, filmul mi se pare foarte bun, respecta sirul actiunii, si si actorii au fost bine alesi pt a interpreta personajele
Forta-MTI
Categoric, cartile sunt mai bune decat ecranizarile... dupa cum s-a spus, intr-o ecranizare regizorul iti prezinta viziunea sa, in legatura cu cartea... cel mai mare dezavantaj mi se pare faptul ca adesea subiectul cartii, in momentul ecranizarii sufera o "macelarire" si o "ciopartire" ... regizorul impune un proces de selectie a anumitor scene, care ii convin lui si care nu intotdeauna par cele mai esentiale... o alta chestie pe care o practica regizorii este schimbarea finalului, care uneori nu corespunde de nici un fel cu cartea.... la ora actuala mi se pare ca o mare parte a ecranizarilor care se vor fidele ar trebui sa poarte doar lamurirea: "dupa un roman de-al lui X" sau "inspirat din cartea lui X" si nu "ecranizarea cartii scrisa de X"...
Serenity
Cu siguranta cartea! Daca nu esti prea comod... laugh.gif
Ovidiu Bufnila
QUOTE (Daphne @ 3 Apr 2003, 12:07 AM)
Haideti sa incercam sa le imbinam...Exista numeroase ecranizari ale unor carti mai mult sau mai putin celebre (unele au devenit celebre dupa aparitia filmului). Daca ati vazut un astfel de film sau ati citit cartea va astept sa postati aici sa vedem in favoarea cui se va inclina balanta.

Draga Daphne,
Imi place la nebunie acest topic.
Uite, am lansat o provocare:
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&t=3298&

Vrei sa dai o mana de ajutor pentru constituirea acestui grup puternic de tineri scriitori SF?
Iti multumesc.
Poate ca stii multi alti tineri care ar putea fundamenta aici, in Han, un grup literar nou ca tendinta, curajos, insurgent si despovarat de schematismul literaturilor prafuite!
iti multumesc pentru ingaduinta!
smile.gif
Cu pretuire,
Ovidiu Bufnila
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.