Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Ce E Pacatul?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Comunitatea Credintei - Religie > Ecclesia
Pagini: 1, 2, 3
ioana1
de multe ori ,sau uneori,avem sentimentul ca lasam garda jos,si atunci simtim venind ispitele de pretutindeni,ce ne ridica e rugaciunea,postul,smerenia,penitenta,revenim pe cale,sau cadem de tot din har.

Iacov 1

13. Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: "Sunt ispitit de Dumnezeu". Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni.
14. Ci fiecare este ispitit cand este atras de pofta lui insusi si momit.
15. Apoi pofta, cand a zamislit, da nastere pacatului; si pacatul odata faptuit, aduce moartea.

deci,ca o permanenta incercare de a indeparta pe om de Dumnezeu,diavolul il incita pe om,il momeste,il ispiteste,il face sa se indoiasca de el,de iertarea lui Dumnezeu,de Dumnezeu insusi.

in cartile de rugaciuni ale ortodocsilor exista o rugaciune catre Duhul Sfant si spicuiesc:"......ca prea m-am saturat,ca prea m-am bucurat,ca prea m-am imbatat,ca nebuneste am ras........."

deci,acest PREA,care reprezinta "mai mult decat ar trebui",naste un pacat,sau chiar mai multe,deci ispita vine,si cu permisiunea ta,ia nastere,poate sa te inrobeasca si poti muri in propriile pacate,fara a da posibilitatea Mielului lui Dumnezeu de a se fi jertfit si pentru tine,daca recunoasterea greselii nu se face prea tarziu,cand viata se poate curma brusc,si nu mai este timp de pocainta.

bubu
Ioana ce pot sa mai zic?
Ai spus tot frumos si foarte clar.
Ce e mai rau atunci cind acel "prea", este defapt scopul omului in viata.Si spune"Pai o viata am si trb. sa ma bucur de ea".Nu vede ca defapt o viata are si trb. sa aiba grija de ea.
Acum lumea a ajuns sa spuna ca totul e la moda si normal.Si daca nu faci ca ei te considera un ciudat si rid de tine...
"Fericiti cei cu inima curata...fericiti cei insetati pt. dreptate...fericiti cei ce pling...
thunder
QUOTE (ioana1 @ 27 Apr 2004, 03:57 PM)
de multe ori ,sau uneori,avem sentimentul ca lasam garda jos,si atunci simtim venind ispitele de pretutindeni,ce ne ridica e rugaciunea,postul,smerenia,penitenta,revenim pe cale,sau cadem de tot din har.

Buna!

Eu sint mai "tehnic" de felul meu, asa ca am sa-mi dau si eu cu presupusul in acest fel, "tehnicist". smile.gif

Pornind de la ideea ca fiinta are ca scop suprem reintoarcerea la Dumnezeu, relegarea de EL (religere=relegare), identificam doua directii de "deplasare" a spiritului. Catre in SUS, catre Dumnezeu, si catre in JOS, departindu-te de El. A merge in SUS implica o abordare mai mult sau mai putin tehnica a unei cai spirituale autentice si vii, iar a merge in JOS implica asa zisul PACAT. Toate actiunile, gindurile, samd .. si efectele care conduc mai mult sau mai putin fiinta (spiritul) catre in JOS, la o asa zisa "cadere" (spirituala) este considerata a fi manifestarea unui PACAT. Avem pacate mai mici, mijlocii si MARI ... si asa zisul "pacat de moarte". smile.gif Dincolo de asa zise trepte, asta este ideea generala a ideii de pacat.

QUOTE
deci,ca o permanenta incercare de a indeparta pe om de Dumnezeu,diavolul il incita pe om,il momeste,il ispiteste,il face sa se indoiasca de el,de iertarea lui Dumnezeu,de Dumnezeu insusi.


- ispita nu se face fara voia lui Dumnezeu. Ea este o "piatra de incercare" pt. spirit si o modalitate de a-i testa nivelul si eventuala urcare la un nivel superior de existenta si "nivel spiritual" de accesare a Manifestarii lui Dumnezeu. Daca si Iisus a fost testat, va dati seama ca toti ceilati sint ... si asta NUMAI cu voia lui Dumnezeu. Nu intimplator se spune ca Dumnezeu nu ne da mai mult decit putem duce.

Succes !
ioana1
spre deosebire de Isus,care a fost ispitit dar fara pacat,spre deosebire de Iov ,care era neprihanit in fata lui Dumnezeu,dar care a permis diavolului sa-l ispiteasca pentru a-L blestema pe Dumnezeu,nu a-i intari credinta,noi ,permanet incercati,permanent scapand piciorul,auzind ce nu trebuie,vazand ce nu trebuie,vorbind ce nu trebuie,facand ce nu trebuie,DESI stim cum trebuie sa facem,cat trebuie sa auzim,cat trebuie sa vedem,cat trebuie sa vorbim.

nimic mai mult,"restul vine de la cel rau"

Pavel spune:"nu binele ce voiesc sa-l fac il fac,ci raul pe care nu voiesc sa-l fac ,il fac"

"duhul e plin de ravna,dar trupul e neputincios"

si totusi,facem ce vrem?!daca Dumnezeu te cunoste din pantecele mamei tale ,daca tu esti scris de la inceputuri in cartea vietii,intelepciunea lui Dumnezeu gasise modalitatea de a-si alege unsii Lui,cu sufletul curat,gasise "ramasita"care va intra in completarea sfintilor,gasise desavarsirea imapatiei cerurilor,caci nimic decat ascultarea de Dumnezeu,nu te va face neprihanit.

sa crezi ca poti pacatui la nesfarsit,ca Dumnezeu te iarta?
sa crezi ca poti trage cu ochiul ,ca nu te vede nimeni?
sa crezi ca poti lua din buzunarul cuiva,si sa nu te vada nimeni?
sa crezi ca-ti poti insela sotul/sotia ,si ea sa nu afle?
sa crezi ca faci avorturi ,si nimeni nu va afla?

toate faptele noastre,bune sau rele ,se vor descoperi la Judecata,nimic nu va fi ascuns.

diavolul te-nseala sa te ascunzi,sa te feresti de marturisire,sa nu ceri iertarea,ci nu trebuie sa te raportezi la nimc,ca apoi,cand deja ti-a robit sufletul,si cand nu mai poti face nimic,e prea tarziu deja........

si apoi,ce-ar da omul pentru sufletul lui?
ioana1
uneori,avem tendinta de a invinovati pe Dumnezeu pentru intamplarile nefaste din viata noastra.

o fetita de 12 ani ramane orfana in urma accidentului de circulatie al parintilor ei.scrie unui ziar urmatoarea poezie(traducere din lb.engleza)


Intr-o noapte am visat ,
Ca mergeam pe plaja de mana cu Domnul;
Multe din lucrurile intampate in viata mea,mi-au aparut pe cer.
In fiecare scena,am vazut cate doua perechi de pasi;
alteori numai o pereche..........
Lucrul acesta m-a apasat sufleteste,
Pentru ca am realizat,
Ca in perioadele vietii cand sufeream,
Am vazut numai o pereche de pasi,
Si atunci L-am intrebat pe Domnul:
"-Domnul meu,Mi-ai promis ca daca-Ti urmez Tie,
Vei merge alaturi de mine totdeauna,
Dar am vazut,ca in perioadele mele cele mai grele,
Pe nisipul vietii mele erau numai o pereche de pasi.
De ce cand am avut nevoie de Tine cel mai mult,
Tu nu ai fost alaturi de mine?"

Domnul a raspuns:
"-In perioadele cand ai vazut o singura pereche de pasi,
ERAM EU ,CEL CARE TE PURTA PE BRATE......"
divya
QUOTE (ioana1 @ 27 Apr 2004, 03:57 PM)

deci,ca o permanenta incercare de a indeparta pe om de Dumnezeu,diavolul il incita pe om,il momeste,il ispiteste,il face sa se indoiasca de el,de iertarea lui Dumnezeu,de Dumnezeu insusi.


Parerea mea este ca putini au o idee clara despre ceea ce este pacatul si deasemenea multora le e frica
sa nu cada in pacat si accepta fara putinta de tagada multe interdictii impuse de biserica.
As putea spune ca in mana preotilor avertizarea impotriva pacatului a ajuns un gen de 'manipulare' a credinciosilor, ceea
ce este o mare greseala si o deviere de la buna-credinta.
Ca exemplu: s-a ajuns sa se considere ca daca speli rufe in zi de sarbatoare esti de condamnat,
sau daca biserica iti spune ca nu-stiu-ce-grupare e o secta atunci e pacat-de-moarte

Sundar Singh defineste pacatul ca: "o stare iluzorie si distructiva a fiintei" si "aceasta stare intunecata a pacatului ... a aparut deoarece Satana si oamenii, evoluand intr-un mod gresit, neconform cu legea, au urmarit sa-si indeplineasca propriile lor dorinte".
"Pacatul inseamna a nesocoti vointa lui Dumnezeu si a trai in conformitate cu vointa personala, luand in desert ceea ce este adevarat si drept pentru satisfacerea propriilor dorinte, in speranta ca astfel se va obtine fericirea. "
(vezi http://www.satya.home.ro/pacatul.htm )

S-ar putea obiecta ca putini sunt capabili sa perceapa voia divina si atunci preotii au marcat "drumul drept" cu un "nomenclator" de pacate si interdictii astfel incat credinciosul sa aiba niste repere...dar oricum in modul acesta inainteaza ca un 'orb', nu ca un om pe deplin constient.
Biserica pune un exagerat accent pe pacate, impartirea pacatelor pe grupe, pe trepte e data la http://www.orthodoxphotos.com/books/LFC/pacat.shtml, de unde spicuiesc:
"...pacate impotriva Duhului Sfant. Acestea sunt cele mai grave pacate facute de oameni pe pamant pentru ca hulesc pe Dumnezeu si alunga harul Duhului Sfant de la om. Dintre acestea amintim: necredinta in Dumnezeu, apostazia (lepadarea de credinta), eresul, secta, deznadejdea, sinuciderea, ura de om pana la moarte, prea marea incredere in Dumnezeu, injuraturile etc."
Cum adica "prea marea incredere in Dumnezeu si secta" sunt pacate impotriva Sfantului Duh ?hh.gif .......mi se pare o aberatie.
Sunt date in ultimul link si treptele pacatului (exact 12 trepte jamie.gif)
Haideti sa le luam pe fiecare in parte:
1. "cand face cineva fapta buna cu scop rau pentru bani, pentru lauda, pentru cinste, adica cand amesteca binele cu raul."
2. " implinirea faptei bune pe jumatate, necompleta."
3. " ispita, momeala, adica ispitirea ce vine asupra omului de la diavol, de la lume si de la trup si-l ispiteste pe om prin cele cinci simturi"
4. "unirea, adica amestecarea mintii cu ispita."
5. " lupta miniti, adica a sufletului cu ispita"
6. " invoirea mintii cu pacatul, adica indulcirea mintii de ispita, de pofta."
7. "pacatul facut cu mintea prin imaginatie, prin imaginatie pacatul creste si se inradacineaza in inima omului."
8. " hotararea vointei de a face pacatul si insasi savarsirea lui cu fapta"
9. "obiceiul pacatului, adica savarsirea lui de mai multe ori"
10. " patima, deprinderea, adica savarsirea permanenta cu voia si fara voia omului"
11. "deznadejdea, cand omul isi pierde nadejdea iertarii prin pocainta, prin harul si mila lui Dumnezeu."
12. "sinuciderea, adica uciderea omului deznadajduit din cauza pacatelor sale cu voia sa libera" (Doamne, fereste!)

Va invit sa le analizati....si eventual pe ce treapta va aflati..cu voie sau fara voie hh.gif

blink.gif
ioana1
pacatul a intrat in lume prin neascultare de Dumnezeu,si a iesit (a fost omorat)prin ascultarea de Dumnsingurul Om care a trait vrodata pe pamant si a fost fara pacat a fost Isus.

pacat reprezinta si tot ce slujeste omul lumii si nu lui Dumnezeu,tot ce-l indeparteaza de credinta sau ce-l leapada,ce-l face sa se inrobeasca ,ce-l face sa huleasca.

e foarte usor sa fi observator,si sa acuzi pe altii,e foarte usor sa nu ai de facut nimic,si sa-i judeci pe altii.

ex:facem morfina in fiecare zi bunicului meu bolnav de cancer,incusiv duminica,e pacat?!adica costiinta mea sa sufere,ca am usurat suferinta altuia,ca asa zice biserica ortodoxa?

nu zice Biserica lui Hristos!

zice Dumnezeu:sfintiti ziua de Sabat!nu zice care ,alege una s-o inchini Domnului,sa dai masa ta saracului,sa tii post pentru orfani,pentru bolnavi,biserica ortodoxa tine ziua de duminica,ca asa -i convine ei,cand facem friptane,de miroase toata strada,si inchidem poarta sa nu vina cersetorii.........si asta e placut Domnului.

traim dupa niste dogme in care pacatul e stabilit dupa bunul plac al cuiva,dupa cum i se nazare lui,si-atunci Dumnezeu ,in Intelepciunea Lui,a facut legamantul inimii.

nu-l mai lasa inima pe crestin sa se imbuibe cand altul moare de foame,nu-l mai lasa inima pe crestin sa nu cheme saracii la masa,nu-l mai lasa inima pe crestin sa nu ajute in ziua de sabat pe altul,nu-l mai lasa inima pe crestin sa-l barfeasca pe altul pe banca in fata blocului,sta sus,citeste Biblia,nu-l mai lasa inima pe crestin sa stea nepasator si rece,ci inima lui s-a inmuiat,a devnit calda,iubitoare,atenta cu cei din jur,pacatoasa dar nu mandra,pacatoasa dar smerita.

ioana1
haideti sa disecam pacatul.

o femeie merge la spovedanie si-i spune proetului ca a savrsit 7 avorturi.
ce spune protul ortodox(pentru ca nu cunosc la alte culte):
-ii da canon pentru toata viata
-ii da canon pentru 10 ani
-ii da canon pentru 7 ani

ce face preotul ,apasa asupra constiintei femeii,ca a facut ceva de neiertat in fata lui Dumnezeu-7 avorturi!!!!nu-i va ajunge viata pentru a-si plati pacatul!

ce face Marele Preot?zice:"du-te si nu mai pacatui",nu tipa ,nu se enerveaza,nu intreaba de ce ai facut 7 avorturi,de ce ....???!!!

sa ne amintim de desfranata prinsa infaptuind adulterul.Isus e indignat de cutezanta fariseilor,de fatarnicia care ascundeau sub haina proteasca.sta si desena.sta si desena.ii era rusine sa ridice capul,ii era rusine ca,in spatele cuvantului lui Dumnezeu,pacatosii acuza.

spune simplu:"du-te si nu mai pacatui",ii dezleaga jugul robiei pacatului,ii dezleaga mintea si trupul intinat de diavol,simplu,prin iubire,prin iertare adevarata.

e usor sa ridici piatra,e usor sa vezi paiul altcuiva,dar e greu sa ierti,sa iubesti...

SolaScriptura
Daca ar fi sa intram in definitii, atunci pacatul este orice calcare a legii lui Dumnezeu. Asta spune Biblia. Pana la aparitia legii pacatul nu era tinut in seama... nu e asa?
Cred ca cel mai important lucru este rezolvarea pacatului. Putem sa credem ca noi rezolvam pacatul (prin binefaceri, penitente, rugaciuni).Fals.Doar credinta in Hristos ne spala de pacat. Dar si dracii cred ca Hristos exista... dar asta nu ii mantuie... atunci sa-l ascultam pe apostolul Petru cand zice...
5. De aceea, dati-va* si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta, cunostinta**;
6. cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia;
7. cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati*, iubirea de oameni.
8. Caci, daca aveti din belsug aceste lucruri in voi, ele nu va vor lasa sa fiti nici lenesi, nici* neroditori in ce priveste deplina cunostinta a Domnului nostru Isus Hristos.
9. Dar cine nu are aceste lucruri este* orb, umbla cu ochii inchisi si a uitat ca a fost curatit** de vechile lui pacate.
10. De aceea, fratilor, cautati cu atat mai mult sa* va intariti chemarea si alegerea voastra; caci, daca faceti lucrul acesta, nu veti** aluneca niciodata.

Fata de versetele de mia sus nu pot sa adaug nimic de la mine... daca faptele noastre bune nu sunt urmare a credintei atunci degeaba ne numim crestini
framesis
Ioana cum vezi tu intoarcerea pacatoasei de care vorbesti?(cea cu 7 avorturi) hmm.gif
TriRegnum
Pacatul, spune parintele Cleopa ca vine la ureche ca o furnica si daca ii rezisti, scapi, insa atunci cand te complaci devine ca un leu (“furnicoleu” - cum il denumeste parintele) si greu iti este sa mai scapi din ghearele fiarei.

O intamplare adevarata privind confesiunea si pacatele: Sf. Antonie (din cate imi aduc eu aminte el era, sper sa nu ma insel) pe cand spovedea un pacatos il vede pe diavol langa acesta si il intreaba:
Ce faci satana aici?
Fac o fapta buna. Zice el.
Pai cum asa? Ce fapta buna faci tu care n-ai fi in stare de asaceva.
Dau rusinea inapoi pe care i-am luat-o cand pacatuia.

Asta face diavolul la spovada, reda rusinea ca spovada sa nu fie completa si deci buna (daca este ascuns un pacat).

In Biserica Catolica pentru avort (unul singur e de ajuns), femeia nu primeste dezlegarea sacramentala de la Spovada si astfel nedobandind harul sfintitor nu se poate nici impartasi. Pentru avort numai de la episcop de cere dezlegarea, deci numai el o da, dar femeia va trebui sa faca o penitenta foarte grea. (pe care din iubire catre Dumnezeu si multumire ca a fost iertata va trebui sa o urmeze, dar oprire de la Impartasanie nu se da in Biserica Catolica, oprirea constituind un pacat care incalca porunca Mantuitorului care spune “faceti aceasta in pomenirea Mea” si Biserica nu poate sa opreasca pe nici un pacatos sa se intoarca la Dumnezeu si sa primeasca pe Isus Euharisticul in suflet).
thunder
aici e forum crestin, nu amalgam de filosofie; Dumnezeu are un singur Fiu: Isus Cristos conform crestinismului, nu mai multi cum pare ca sustii.
thunder
QUOTE (TriRegnum @ 29 Apr 2004, 01:13 AM)
In Biserica Catolica pentru avort (unul singur e de ajuns), femeia nu primeste dezlegarea sacramentala de la Spovada si astfel nedobandind harul sfintitor nu se poate nici impartasi. Pentru avort numai de la episcop de cere dezlegarea, deci numai el o da, dar femeia va trebui sa faca o penitenta foarte grea.

- ce cumplit. sad.gif Sa hotarasca un preot daca Dumnezeu acorda sau nu iertarea pacatelor. unsure.gif

- cu penitenta e adevarat, cu cit pacatul e mai mare, cu atit penitenta este mai mare. Insa, cu cit mijloacele (metodele, tehnicile samd) de "ardere" (compensare) a pacatelor sint mai rudimentare si mai "slabe", cu atit efortul depus in acest sens va fi mai mare.

- ce are episcopul mai mult decit un preot in fata lui Dumnezeu ? S-a zice sa are mai multa trecere, adica "are pile mai mari la Dumnezeu". ohyeah.gif E jenanta aceasta "dogma".

QUOTE
(pe care din iubire catre Dumnezeu si multumire ca a fost iertata va trebui sa o urmeze, dar oprire de la Impartasanie nu se da in Biserica Catolica, oprirea constituind un pacat care incalca porunca Mantuitorului care spune “faceti aceasta in pomenirea Mea” si Biserica nu poate sa opreasca pe nici un pacatos sa se intoarca la Dumnezeu si sa primeasca pe Isus Euharisticul in suflet).


- asta e un lucru bun ... dar pacat ca nu se explica omului de rind ca Dumnezeu este cel care il iarta, nu preotul ... si spovedania este cu atit mai buna cu cit este mai sincera ... cu sau fara preot ... dar IN FATA LUI DUMNEZEU !
ioana1
femeia cu 7 pacate era un scenariu,ipotetic vorbind,dar faptic se intampla.

haideti sa zicem,tot ipotetic,merge la spovedaninie (din start se caieste,sunt femei care cred ca sunt indreptatite sa avorteze ca nu au ce da de mancare copiilor),proetul ii da canon 10 ani,il respecta,si apoi rasufla usurata c-a scapat de pacat,si Dumnezeu a iertat-o?!oare,stie preotul ce iarta Dumnezeu sau ce nu iarta?

sau daca apare cainta,apare pocainta,nu stiu de ce ortodocsii nu folosesc acest cuvant,Apostolul Petru le foloseste des,nu e mai importanta recunoasterea pacatului,indreptarea pacatosului,innoirea inimii decat 10 canoane.

daca dupa ispasirea canonului ,o ia de la capat?

7 avorturi sunt un pacat(acela de a ucide),nu sapte pacate,de ce preotul ii da canon o viata intreaga?poate femeia muri neimpartasita,greseala a cui ar fi?

ioana1
ideea acestui subiect a fost nu de superioritate intelectuala sau spirituala,nu a sublinia ca unii gresesc mai mult sau mai putin,ci ,pentru cei care nu stiu ce e pacatul,sau pentru necredinciosi greseala,raportarea la Dumnezeu,sau macar la om.

deci daca credinciosii considera ca gresesc fata de Dumnezeu,si tot la El este izbavirea de pacat,tot asa necredinciosii gresesc fata de semenii lor,ca se raporteaza si ei la ceva,nu?deci iertarea trebuie sa o gaseasca in ei insisi,iar apoi la cei fata de care au gresit.

ideea de pacat :
-sa nu mananci lucruri necurate(unii respecta Leviticul)
-sa fi penticostal si sa nu pui mana pe paharul cu Pastele Domnului al ortodoxului
-sa spui ca pisica are raie ,pe cand ea naparleste,si ai pacatuit grozav
-sa nu pomenesti Numele Maicii Domnului,ca e pacat
-sa nu pui mana pe o sticla de bautura,chiar daca -i cazuta pe jos,arzi in iad

exemple si exemple ale ideii de pacat,dar undeva ,si anume in inima omului existe poftele rele,gandurile rele,ranchiunile,invidia,pofta de bani,de putere,citeam aseara Iacov 2,nu stiu de ce mi-e asa de draga epistola lui,si totusi de la cadere in pacat,omul a tins sa se indrepte spre rau,nu spre bine.






framesis
QUOTE (ioana1 @ 29 Apr 2004, 08:10 AM)
sunt femei care cred ca sunt indreptatite sa avorteze ca nu au ce da de mancare copiilor),proetul ii da canon 10 ani,il respecta,si apoi rasufla usurata c-a scapat de pacat,si Dumnezeu a iertat-o?!oare,stie preotul ce iarta Dumnezeu sau ce nu iarta?

sau daca apare cainta,apare pocainta,nu stiu de ce ortodocsii nu folosesc acest cuvant,Apostolul Petru le foloseste des,nu e mai importanta recunoasterea pacatului,indreptarea pacatosului,innoirea inimii decat 10 canoane.

daca dupa ispasirea canonului ,o ia de la capat?

7 avorturi sunt un pacat(acela de a ucide),nu sapte pacate,de ce preotul ii da canon o viata intreaga?poate femeia muri neimpartasita,greseala a cui ar fi?

Ioana nimeni nu este indreptatit sa ucida(vezi dreptul Iov).
In ceea ce priveste intrebarea daca stie sau nu preotul ce iarta Dumnezeu, raspunsul ni-l da Hristos insusi: oricate veti lega pe pamant vor fi legate si in ceruri si oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in ceruri.
Iar pentru final ma intreb e totuna sa omori un om sau sa omori 7? hmm.gif
ioana1
cred ca n-am trista impresie ca incerci sa ma convingi de ceva.dar pentru ca nu sunt medium,spune-mi deschis ce vrei sa -mi spui
TriRegnum
thunder
nu e nimic cumplit, in Biserica Primara nu primea dezlegarea pentru cel putin trei ani de zile in care pentru a fi readmis penitentul facea rugaciuni si posturi aspre. Acum chiar e usor, scrii episcopului, primesti acordul sa o dezlegi si face penitenta.
QUOTE
ce are episcopul mai mult decit un preot in fata lui Dumnezeu ? S-a zice sa are mai multa trecere, adica "are pile mai mari la Dumnezeu" E jenanta aceasta "dogma".

Inca o data imi demonstrezi cata cultura ai in aceste chestiuni, aceasta nu e o dogma (nici nu stii ce e dogma). Episcopul are putere mai mare decat un preot, el poate savarsi 7 Sacramente, preotul numai 5 (botez, euharistie, spovada, casatorie, maslul), preotul e ajutor de episcop care este urmasul direct al apostolilor lui Isus.
Jenanta e ignoranta si necunoasterea de care dai dovada.

QUOTE
dar pacat ca nu se explica omului de rind ca Dumnezeu este cel care il iarta, nu preotul ... si spovedania este cu atit mai buna cu cit este mai sincera ... cu sau fara preot ... dar IN FATA LUI DUMNEZEU !

Spovada fara preot nu exista, cui te-ai spovedi? La pereti? Spovada nesincera constiuie sacrilegiu si e un pacat grav.
Bineinteles ca Dumnezeu e cel ce iarta, preotul da dezlegarea sacramentala in numele lui Sfintei Treimi. (e porunca de la Isus “carora le veti ierta pacatele le vorfi iertate si in ceruri, celor ce le veti tine vor fi tinute si in ceruri”).

ioana1
QUOTE
oare,stie preotul ce iarta Dumnezeu sau ce nu iarta?

Preotul nu are de unde sa stie, dar noi speram in imensa milostivire a lui Dumnezeu care iarta pe cei ce revin la El. Nu poti stii sigur daca la Spovada penitentul se caieste cu adevarat, dar asta il priveste pe el si pe Dumnezeu, e in interesul omului sa se caiasca si sa se indrepte.

Daca te refereai la cuvantul pocainta ca nu e folosit prea des e din cauza ca neoprotestantii “au pervertit acest cuvant” (spune un preot ortodox in cartea sa, nu mai stiu numele, si are dreptate, unii neoprotestanti se numesc impropriu pocaiti “m-am pocait”) si il folosesc pentru organizatia lor.

QUOTE
7 avorturi sunt un pacat(acela de a ucide),nu sapte pacate,de ce preotul ii da canon o viata intreaga?poate femeia muri neimpartasita,greseala a cui ar fi?

Sunt sapte pacate, sunt sapte omoruri. Macar la moarte ar fi bine sa i se dea dezlegarea si se da sigur. Stiu un caz cand o femeie a murit dupa ce preotul i-a dat canon de 10 ani si o doamna catolica (foarte credincioasa, laica “consacrata” Inimii lui Isus si Mariei care se roaga foarte mult) care a fost prietena cu aceasta a spus ca dupa ce femeia a murit a visat-o spunandu-i “am ajuns in iad din cauza preotului <X>[nu dau numele] pentru ca mi-a dat canonul de 10 ani”.
thunder
QUOTE (framesis @ 29 Apr 2004, 12:29 PM)
Iar pentru final ma intreb e totuna sa omori un om sau sa omori 7?

- ca tot veni vorba de pacat ... care e mai mare, pacatul de a ucide corpul (animalul), sau sufletul (a-l duce catre pierzanie, cum fac aceia numit farisei, carturari, preoti etc - "nici noi nu intrati in Imparatie, dar nici pe altii nu-i lasati ..." ) ?
thunder
QUOTE (TriRegnum @ 29 Apr 2004, 07:16 PM)
thunder
nu e nimic cumplit, in Biserica Primara nu primea dezlegarea pentru cel putin trei ani de zile in care pentru a fi readmis penitentul facea rugaciuni si posturi aspre. Acum chiar e usor, scrii episcopului, primesti acordul sa o dezlegi si face penitenta.


- in cazul in care nu ai sesizat pina acum, in mesajele mele abordez partea logica, rationala si ezoterica a problemelor. Ideea de cumplit se referea la ceea ce urma dupa prima afirmatie, "ce cumplit".

QUOTE
- ce cumplit.  Sa hotarasca un preot daca Dumnezeu acorda sau nu iertarea pacatelor. 


- asta e cumplit !!! REPET: Sa hotarasca un preot daca Dumnezeu acorda sau nu iertarea pacatelor.
Dumnezeu a avut, are si va avea un singur Fiu: Isus Cristos care a dat preotilor puterea de a dezlega pacatele. Ai facut afirmatii care contravin crestinismului.

QUOTE
QUOTE
ce are episcopul mai mult decit un preot in fata lui Dumnezeu ? S-a zice sa are mai multa trecere, adica "are pile mai mari la Dumnezeu" E jenanta aceasta "dogma".


Inca o data imi demonstrezi cata cultura ai in aceste chestiuni, aceasta nu e o dogma (nici nu stii ce e dogma). Episcopul are putere mai mare decat un preot, el poate savarsi 7 Sacramente, preotul numai 5 (botez, euharistie, spovada, casatorie, maslul), preotul e ajutor de episcop care este urmasul direct al apostolilor lui Isus.
Jenanta e ignoranta si necunoasterea de care dai dovada.


Fara manele si altele ca nu-si au rostul aici; nu pot fi tolerant pentru erezii, iar ceea ce ai scris poate fi cosniderat un atac.

- citeste de 10 ori afirmatia mea. Acum vezi cuvintul dogma trecut intre ghilimele ??? Asta arata ca el nu se refera la termenul strict in care voi popii va referiti, si nici cel pe care eu il folosesc deobicei ... ci la caracterul "limitator" al acelor atitudini "preotesti". Folosirea cuvintului "dogma" include faptul ca prezinta o limitare a unor practici, si acela de "invatatura oficiala" preoteasca, regasita in "sinul bisericii". Intelege cine poate ...

- si popa si episcolul sint niste "banali" intermediari ai lui Dumnezeu. Nu oamenii sau mai stiu eu ce "consiliu" hotaraste pe cine asculta Dumnezeu mai mult/bine, pe popa sau pe episcop, ci Dumnezeu. Nu ai de unde sa stii pentru a face afirmatii ce preot are si care nu are har Pe cine asculta Dumnezeu, pe popa cel din virful muntelui care se roaga in sihastrie sau pe episcopul pederast ??? Nu haina sau nestematele il fac pe om un mai bun intermediar al lui Dumnezeu. Rangurile provin inca din Biserica Primara, nu ai voie sa ataci nici o Biserica pe acest forum.

- episcopul este un om popa ridicat in rang de alti oameni popi.Iti voi raspunde aici, episcopul nu e ridicat de preoti deoarece acestia nu au puterea de a hirotoni, ci de alt episcop, astfel pastrandu-se succesiunea apostolica Vorbim de pacat, dar nu realizati cite pacate exista chiar in sinul bisericilor, chiar la cei care ar trebui sa fie un ex. pt. enoriasi, preotii. sad.gif Ca si acum 2000 de ani, preoti trufasi si farisei vorbesc de pacatele si nestiinta altora dar nu o vad pe CRASA lor necunoastere si multimea de pacate pe care le fac. Nu stii ca zeflemeaua si luatul peste picior este un pacat ? Lasa-ne pe noi muritorii de rind sa pacatuim asa, nu tu care esti un "exemplu" pt. oameni (enoriasi). Nu ai de unde sa stii ce gandesc eu asa ca fara afirmatii de gen "in forul launtric esti altfel".


- cit despre cultura, cunoasterea si ignoranta mea .. ramii pe faza ... vei primi noi mostre de cunoastere ezoterica. Nu aici pe Ecclesia, nu are ce cauta aici ezotersmul si ocultismul

QUOTE
QUOTE
dar pacat ca nu se explica omului de rind ca Dumnezeu este cel care il iarta, nu preotul ... si spovedania este cu atit mai buna cu cit este mai sincera ... cu sau fara preot ... dar IN FATA LUI DUMNEZEU !


Spovada fara preot nu exista, cui te-ai spovedi? La pereti?


- spovedania este facuta lui si fata de DUMNEZEU ! REPET: facuta lui si fata de DUMNEZEU !

- principiile oculte al mecanismelor ce stau la baza spovedaniei sint urmatoarele:

- prima faza este intelegerea faptului ca ai gresit

- a doua faza este cainta sincera

- a 3-a faza este curajul de a recunoaste asta fata de tine ... si apoi fata de altii. A te confesa unei alte persoane de incredere este un act de curaj si sinceritate al fiintei care este "suplimentar" apreciat de Dumnezeu. Prima faza a aprecierii Sale este intelegerea si cainta sincera asupra pacatului. Dupa aceasta urmeaza promisiunea in fata lui Dumnezeu ca nu vei mai face acea greseala (pacat) si mai apoi respectarea promisiunii.

- toate aceste "faze" sint "vazute" de Dumnezeu, iar pe El nu il poti pacali ... pe preoti da, pe El nu ! Din aceasta cauza El este cel care iarta pacatele, nu popa. Popa nu stie ce e in mintea si sufletul celui care se spovedeste, Dumnezeu stie.

- datorita celei de a 3-a faze este necesara spovedania, pt. ca da mult mai mare eficienta caintei pacatosului. Cind te rogi in camera ta, cui te rogi ... la pereti ??? .. sau lui/la Dumnezeu ! Cum poti sa spui ca te spovedesti la pereti ? De unde atita ignoranta si necunoastere de care dai dovada ? rofl.gif (vezi ce usor ti se pot intoarce cuvintele, mai ales ca noi ne putem permite, noi nu sintem popi si calauzitori de suflete...) Spovada e doar in fata preotului, cand te rogi, simplu iti ceri iertare lui Dumnezeu, el stie pcatele nu trebuie sa i le enumeri neaparat cum e la Spovada, cainta desavarsita aduce iertarea pacatelor de la Dumnezeu fara Spovada, dar numai Spovada aduce pe langa iertare si harul sfintitor

- incearca sa vezi in "cearta" mea fata de tine o mina intinsa e care Dumnezeu ti-o intinde pt. a te face atent unde si cum gresesti, nu ca pe un dos de palma al unui "certaret". Dumnezeu te iubeste si pe tine, si doreste sa fii un cit mai bun intermediar al Lui. Trezeste-te ! E nevoie si de tine ... si de alte suflete curate ... pt. ceea ce va urma .. pe aceasta planeta ! cine are urechi de auzit sa auda !

QUOTE
Bineinteles ca Dumnezeu e cel ce iarta, preotul da dezlegarea sacramentala in numele lui Sfintei Treimi. (e porunca de la Isus “carora le veti ierta pacatele le vor fi iertate si in ceruri, celor ce le veti tine vor fi tinute si in ceruri”).


- acel sfat al lui Iisus se refera la toti oamenii, nu la preoti (apostolii si urmasii Lui). Toti oameni trebuie sa ierte pe aproapele sau, mai ales pt. greselile facute de acestia fata de ei. "... si iarta greselile noastre precum si noi iertam greselile (pacatele) gresitilor nostri (cei care au gresit fata de noi) ..."

Imi cer scuze ca raspund cu editul, dar imi pierd ideile poate la replay: Isus face in Biblie distinctie clara intre greseli si pacat, greseliile sunt pacatele usoare facute fara voie, pacatele sunt cele facute cu voie, pentru a vedea aceasta diferenta mai bine ar trebui sa citesti Sf. Scriptura in greaca sau latina. E distinctia clara intre pacat si greseala.
Thunder eu nu m-am suparat, dar cand ceva contravine Bisericii vin cu completari, poate mai sarcastice si usturatoare, asta e, asta-i felul meu cum si tu ai un fel de a raspunde, asa am si eu [am vrut sa vezi si tu cum e cand spuneai unor forumisti care nu cred in reincarnare: "somn usor","dormi in pace" de parca numai tu stii totul si ceilalti sunt prosti]
ioana1
thunder,

subscriu la tot ce ai spus,poate nu m-as fi exprimat in aceeasi maniera,ci cu mai mult calm,si eu am incercat sa spun acelasi lucru despre Marele Nostru Preot.

thunder
E total aiurea sa editezi mesajul unui user pt. a-i raspunde. Asta ca sa nu mai zic ca asa zisul atac pe care zici ca l-am facut asupra ta era de fapt o atentionare vis a vis de atitudinea ta care este neconforma cu aceea de preot.

Revin cu detalii ...

QUOTE
- cum sa ma adrezez eu tie, sa te prezint asa cum esti, si nu cum vrei sa pari ? domule popa, domnu' preot, etc ? esti enervant uneori cu ifosele acestea de "preot". manifesta caracterul unui preot, nu al unui manelist de cartier, care se ia in gura cu unul si cu altul. Fii umil si tolerant, nu scandalagiu de cartier, care se ia in gura cu tiganul care injura. Atitudinea pe care o iei nu face cinste unei "hanie bisericesti", si nu e prima data cind iti atrag atentia in directia asta, sau cind tu ai o asemenea atitudine nedemna pt. un preot. Poate mie sau altuia ni s-ar "potrivi" o astfel de atitudine .. la noi nu se uita oamenii si nu cauta sa ne urmeze (sfaturile) .. dar tu .. ce exemplu le dai ?


- Iata ideea de "manelist". Unde e umilinta si toleranta preotului ? Asta e ex. pe care vrei sa-l dai oamenilor ? sad.gif
IO
Salutare

Am sa intervin in discutie (... poate se mai calmeaza "spiritele"...) ca sa va expun ceea ce stiu.
Orice persoana se poate cai si se poate ruga lui Dumnezeu pentru a-i fi iertate pacatele. Orice pacatos poate fi iertat daca se caieste sincer in inima lui, daca il despagubeste pe cel caruia i-a gresit, daca ii cere iertare si daca nu repeta pacatul.
Insa numai prin Sfanta Taina a Spovedaniei o persoana poate fi sigura ca cele marturisite preotului ajung la Dumnezeu si ca pacatele dezlegate de preot i-au fost iertate cu adevarat. Nu uitati cele spuse de Iisus apostolilor "Ce dezlegati pe pamant se va dezlega si in Ceruri, ce legati pe pamant se va lega si in Ceruri". NIMENI in afara preotului nu are puterea de a "lega" doua fiinte (vezi Sfanta Taina a Cununiei) si NIMENI in afara preotului nu are puterea de a "dezlega" o fiinta de consecintele pacatelor ei - pentru ca despre asta e vorba. Imi pare rau ca trebuie sa folosesc un limbaj atat de comun, dar in esenta este vorba de niste canale care se formeaza intre fiintele care au "datorii" una fata de alta. Prin aceste canale vine rasplata, prin acestea vine si pedeapsa. Numai preotul, investit cu aceasta exhousia (autoritate, putere - gr.) prin Sfanta Taina a Hirotoniei, poate sa taie aceste canale. Cei care isi inchipuie ca se spovedesc de unii singuri acasa, prin rugaciune dar fara preot, se afla intr-o mare eroare.

Si totusi, citind acest topic, am observat ca nimeni nu stie ce este pacatul. Foarte pe scurt:
- ca orice altceva in Creatie, pacatul este o structura informationala si energetica
- in momentul comiterii unei incalcari a Legilor Divine, apare o perturbare energetica in structurile nemuritoare ale omului (sufletul), de cele mai multe ori insotita de senzatia apasatoare a faptului ca "a gresit". Daca vreti o comparatie, in stare ideala omul este un instrument perfect acordat, armonios. Cand pacatuieste, el emite un sunet dizarmonic si dezagreabil, ca un pian dezacordat
- pe masura trecerii timpului (si a acumularii/repetarii pacatului), energia lui tot mai grosiera "coboara" dinspre structurile superioare catre cea mai de jos (trupul). Cand a ajuns acolo, "sunetul dizarmonic" al pacatului disturba armonia structurii fizice si provoaca boli si suferinte
- in plus, energiile grosiere ale pacatului sunt in perfecta rezonanta cu cele ale demonilor, pe care ii atrag imediat asupra pacatosului, pentru a-l pedepsi. In acest sens, daca nu am comite pacate am fi intangibili, pentru ca "Nici un fir de par de pe capul omului nu se misca fara stirea lui Dumnezeu"
- prin Spovedanie, prin iertare, prin iubire, prin cainta etc., ENERGIA pacatului este anihilata. Ramane INFORMATIA, implementata in structurile nemuritoare ale omului, care va atrage o noua energizare (si pedeapsa) in momentul repetarii pacatului sau al comiterii unui pacat similar. Aceasta INFORMATIE a pacatelor comise de om de la Facere va fi stearsa numai la Judecata de Apoi.
Sper ca nu acelasi lucru sa se intample si cu mesajul meu smile.gif .

Doamne ajuta la cat mai putine pacate in lume!
Cu voie, cu stiinta, cu Cunoastere.

Clopotel
Dragii mei, imi pare rau ca s-au iscat mici neintelegeri intre noi. Thunder, apreciez si eu si altii ce spui, si mai ales efortul mare de a scrie toate acestea. Sincer cred ca esti un om care vrea binele. Dar am impresia ca gresesti cand vorbesti astfel cu TriRegnum si poate si cu altcineva. TriRegnum este preot si chiar daca uneori mai ridica tonul, nu o face cu rautate. Sa intelegem ideile si sfaturile pe care ni le spunem unii altora si sa fim deschisi a le primi daca le vom considera folositoare.

Si ca sa revin on topic, am sa va scriu cateva citate:

"Pentru a se ridica pe această treaptă a vieţuirii curate, a revenirii la starea harică din care credinciosul e căzut, Mântuitorul Hristos a instituit Taina Spovedaniei sau a Mărturisirii. Acest fapt a avut loc în ziua învierii Sale din morţi când El a dat Sfinţilor Apostoli puterea iertării păcatelor prin rostirea cuvintelor: « „Pace vouă; precum. M-a trimis pe Mine Tatăl şi Eu vă trimit pe voi". Şi zicând aceasta a suflat asupra lor şi a zis: „Luaţi Duh Sfânt; cărora le veţi ierta păcatele le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute"» (loah 20, 21-25).

Cutremurat de înfricoşătoarea Taină a Spovedaniei Sf. loan Gură de Aur spune în cartea „Despre Preoţie": „Oameni, care trăiesc pe pământ şi locuiesc pe el, au primit îngăduinţa să administreze cele cereşti şi au o putere pe care Dumnezeu n-a dat-o nici îngerilor şi nici arhanghelilor. Nu s-a spus îngerilor, ci oamenilor: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer." Au şi stăpânitorii pământului puterea de a lega; dar leagă numai trupurile. Puterea de a lega a preoţilor, însă, leagă sufletele si străbate cerurile; Dumnezeu întăreşte sus în ceruri cele făcute de preoţi pe pământ; Stăpânul întăreşte hotărârea dată de robi. Ce oare altceva a dat Dumnezeu preoţilor decât toată puterea cerească?... Domnul a spus iarăşi: „Tatăl a dat toată puterea Fiului (loan 5, 20). Văd însă că toată această putere a fost încredinţată de Fiul preoţilor" (Cartea a treia, 5).
Vedem, aşadar, puterea mare pe care Dumnezeu a dat-o preoţilor. Căci prin ei Mântuitorul Hristos îşi continuă peste veacuri lucrarea Sa de mântuire a lumii (Matei 28, 20).
Pentru ca preotul să poată împărtăşi harul iertării păcatelor, pentru a-şi pune în lucrare puterea de a lega păcatele este necesar ca credinciosul convins de păcătoşenia sa să îngenuncheze în faţa duhovnicului şi să-şi mărturisească fără nici o reţinere păcatele. „Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne c*răţească pe noi de toată nedreptatea" (I loan l, 9)."

Clopotel
Sa continui putin...

"Aşadar, Dumnezeu primeşte pe toţi cei ce se pocăiesc şi aceasta se poate face într-un timp scurt. Este un har, o binecuvântare de la Dumnezeu pe care neglijând-o ne pierdem mântuirea sufletească pentru care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu, lisus Hristos. Căci fără pocăinţă săvârşim un păcat de moarte, după cum spune Sf. Marcul Ascetul: „Păcat spre moarte este tot păcatul nepocăit. Chiar de s-ar ruga un Sfânt pentru un asemenea păcat al altuia, nu este auzit" (Filocalia I p. 255).
Cunoscând acestea, ştiind că Dumnezeu a dăruit duhovnicului harul iertării păcatelor, ştiind apoi că Dumnezeu ne-a făgăduit iertarea, dar nu şi ziua de mâine, să ne convingem că astăzi este ziua pocăinţei, după cuvântul Sf. Scripturi care spune: „Nu întârzia a te întoarce la Domnul şi nu amâna din zi în zi. Că fără de veste va izbucni mânia Domnului şi în vremea răzbunării vei fi dat pieirii" (înţel. lui Isus Sirah 5, 8-9). Deci, „ia aminte de unde ai căzut şi te pocăieşte" (Apoc. 2, 5)."


Daca se doreste si moderatorii acestui topic sunt de acord, eu pot sa scriu si lista pacatelor omenesti, dar va avertizez ca este foarte mare sad.gif , vreo 4 pagini...
thunder
QUOTE (Clopotel @ 30 Apr 2004, 06:36 PM)
Dragii mei, imi pare rau ca s-au iscat mici neintelegeri intre noi. Thunder, apreciez si eu si altii ce spui, si mai ales efortul mare de a scrie toate acestea. Sincer cred ca esti un om care vrea binele. Dar am impresia ca gresesti cand vorbesti astfel cu TriRegnum si poate si cu altcineva. TriRegnum este preot si chiar daca uneori mai ridica tonul, nu o face cu rautate. Sa intelegem ideile si sfaturile pe care ni le spunem unii altora si sa fim deschisi a le primi daca le vom considera folositoare.

- eu personal am sesizat in mai multe rinduri un soi de rautate la triregnum, motiv pt. care l-am atentionat ca acea reactia si atitudinea nu e conforma cu statutul de preot, si ca aceasta este un PACAT, unul cu mult mai mare decit daca oricare dintre noi, care nu sintem preoti, am face/spune aceleasi lucruri. In cazul nostru este vorba de un "pacat personal", in cazul sau este vorba de un "pacat de grup", adica pacatul lui si ceea ce se reflecta asupra enoriasilor actiunea si spusele lui. Unii enoriasi ar putea spune chiar: "daca popa a zis si facut asta si asta .. eu de ce nu as face la fel, ca doar e popa, nu ?!?"

- aici punctez eu in special, exemplul pe care il ofera enoriasilor. ..

- nici eu nu o fac cu rautate, ci cu fermitate. Amintiti-va cu cita fermitate ii certa Ioan Botezatorul pe pacatosi (vezi Irod, preoti etc), sau Iisus pe preotii farisei si fatarnici etc. Eu sint ferm convins ca daca Iisus ar veni acum si aici in lume ar fi mult mai dur si mai ferm si mai incisiv decit 1000 ca mine la un loc. Cu toate acestea, si eu, in felum meu, de la nivelul meu de constiinta, urmaresc sa aduc adevarul la cunostinta celor care sint pregatiti sa-l primeasca.

- ar fi bine sa fim deschisi ... dar sintem fiecare in felul lui limitati de niste "dogme" cu care ne-am complacut pina acum ... si pe care, cu greu dorim sa le depasim si chiar sa le eliminam. Aceste limite ni le vom depasi NUMAI dupa ce nivelul nostru de constiinta se va ridica. La fel si pacatele si greselile, le vom recunoaste si vom dori sa scapam de ele NUMAI dupa acea ridicare a nivelului de constiinta. Aceasta ridicare a nivelului se obtine de regula NUMAI printr-o invatatura si practica spirituala autentica, vie. Faptul ca unii chiar si dupa ani si ani de zile ramin la fel, este datorat faptului ca ei se afla pe o cale "moarta", sau nu o inteleg si aplica corect pe cea vie pe care o au la indemina. Cine a fost atent, si are cit de cit o virsta mai inaintata, ar putea privi in trecutul si prezentul unor preoti pe care ii cunoaste si sa vada ca si in cazul multora dintre ei ramin NESCHIMBATI si dupa 10-20 de ani de preotie, ceea ce arata ca ei nu aplica in mod real si divinator calea crestina sau urmeaza false piste crestine, asa zise dogme moarte, neizvorite dintr-o intelegere divina a caii crestine.

- il intreb din nou pe tri ... asta isi doreste el de la viata (sa de preot) ? Sa ramina acelasi si peste 10-20 de ani ? Ii amintesc ca un autentic preot (intermediar al lui Dumnezeu) are inca din primele luni sau ani ai preotiei sale trezita acea capacitate extrasenzoriala prin care poate empatiza cu cel din fata lui si astfel sa stie cine e si ce doreste el de fapt (eu cunosc multe persoane care nu sint preoti, insa dupa 1-2 ani de practica spirituala au deja trezita empatia in diferite grade si proportii). Unii sint chiar clarvizionari, si pot citi chiar gindurile, pot vedea frinturi din viata lor, din trecut si chiar din viitor. Acestea sint mici realizari spirituale ... fata de marile treziri, dar totusi, sint ceva, de cit nimic. Cind viata unui om ramine aproape neschimbata, mai ales launtric, e un mare semn de intrebare asupra caii pe care a ales-o in viata, mai ales calea spirituala pe care o urmeaza.

- asta eu il numesc un pare pacat ... pierderea timpului si stagnarea spirituala.

PS. Sa ma ierte cei care cred ca trebuie sa fiu plecat in fata unei haine ... dar eu consider ca ce e dincolo de haina merita sa fie respectat ... si mai apoi si haina. Sa nu uitam vorbele lui Iisus: Mt 23:27 Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi sînteţi ca mormintele văruite, cari, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinlăuntru sînt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţenie.

Sa nu uitam aceasta, si sa stim ca aceasta se poate aplica nu numai preotilor, ci si noua, oamenilor. Fatarnicia e un mare pacat si e o alta forma de minciuna, fata de care, eu personal am o mare "scriba" !
geriA3e
Sal'tare tuturor!Bine v-am gasit?!
S-ar putea banui ca s-a pornit o cearta in discutia asta despre ce-o fi pacatul.Intreb:oare ar merita pacatele sa te certi pe ele?Ma rog,nu conteaza.E ciudat cum poti sa ajungi sa iti doresti nu sa ai dreptate,ci sa te inseli!Oricum ar fi vreau sa va felicit pe toti pentru ceea ce ati scris,sunt convins ca fiecare in parte nu are,din punctul sau propriu si personal de vedere,decat intentii bune.

Gasesc ca este destul de dificil sa se reuseasca enuntarea unei definitii cuprinzatoare si exacte a pacatului (auzi,4 pagini MAMAAA!),respectiv sa se confectioneze o grila perfecta cu care sa se cuantifice gravitatea fiecaruia in parte.Mi se pare mai degraba util,din punct de vedere strict personal,confectionarea unui "aparat" interior de diagnosticare a fiecarei situatii specifice,un "mecanism" propriu cu ajutorul caruia sa "vedem" sa deosebim binele si raul dintre lucrurile care le intalnim,un "dispozitiv" care ar trebui sa foloseasca un sistem de referinta impecabil (Biblia ar trebui sa fie un element de baza),si care sa fie bine stabilizat si calibrat corect printr-o practica fara sincope a credintei celei drepte si adevarate in Numele Lui.
Sa va zic drept,mi-am mesterit si eu unul mic si rudimentar in garajul vecinului si permiteti-mi o "demonstratie":sa presupunem (prin absurd) ca in aceasta discutie s-ar fi pornit o cearta si s-ar arunca dintr-o parte si din alta cu vorbe grele,vorbe foarte foarte grele.Considerand aceasta ipoteza,detectorul meu imi zice ca nici unul dintre "aruncatori" n-a pacatuit cu nimic indiferent (aproape) orice-ar fi scris,dar...(totdeauna e cate un dar,cateodata sunt mai multe "daruri" in poala la careva mai norocos),dar e posibil ca cineva sa fi pacatuit prin ceea ce-a avut in suflet in momentul cand lovea cu degetele-n taste,adica daca ar fi scris...orice fiind echilibrat sufleteste ar fi ok,dar daca in momentul respectiv s-a starnit furtuna in pahar se considera alta caregorie.Asta-mi indica mie "ceasul".[Ia vezi-ti de treaba ca nu te-a intrebat nimeni de vorba!Du-te si cauta-ma p-afara!]

Asadar cred ca e mai de folos sa posedam in noi capacitatea de a deosebi binele si raul,(deseori amestecate) decat sa avem un normativ exterior pe care l-am invatat pe dinafara si-l aplicam cu ochii inchisi.Va urez la toti sa fiti in stare sa descoperiti pacatul oricum s-ar ascunde si sa aveti puterea sa-i rupeti picioarele oriunde-l prindeti!Propun o lozinca (neelectorala):

JOS CU PACATU diespam.gif diespam.gif diespam.gif
ioana1
pacatul este calcarea Legii lui Dumnezeu.
IO
Pacatul este ranirea Iubirii lui Dumnezeu.
ioana1
pacatul este esenta raului din noi insine,caci atata timp cat exista carne se va impotrivi duhului.
thunder
QUOTE (ioana1 @ 5 May 2004, 01:01 PM)
pacatul este esenta raului din noi insine,caci atata timp cat exista carne se va impotrivi duhului.

- ma scuzi, dar e eronat ce spui.

- "carnea", sau mai bine zis trupul nostru fizic, e TEMPLUL lui Dumnezeu, al spiritului din noi, al Imparatiei (din noi). Nu e un pacat sa ai corp fizic, e un pacat sa-l folosesti in mod prostesc, naiv si plin de ignoranta, sau chiar in mod malefic.

PS. Ideea de duh asa cum ai stipulat-o tu pare mai degraba sinonima cu aceea de spirit. Sau ... e conexa cu aceea de energie divina (duh sfint) ? Caz in care, lucrurile au o alta "explicatie".
ioana1
acuma dragul meu,asta e ,eronat sau nu,asta reprezinta pentru mine,pe mine trupul ma trage de multe ori de la multe lucruri sau fapte duhovnicesti

cat despre duh,nu cel de viata,care te face sa te misti,dar nu te face credincios,nu spiritul care poate face si voodoo,si (BRRRR!),alte kestii,ci duhul sfant, pe care carnea care il trage in jos,si care vrea sa se inalte tot mai sus,prin credinta catre Dumnezeu
IO
OK, ioana1, deci prin "duh" tu intelegi "Scanteia Divina". Pentru ca aceasta trage sa se intoarca la Tatal. DAR... este impropriu sa numesti Scanteia Divina ca fiind Duhul Sfant din noi. Aceasta este o structura (nemuritoare) distincta. ("Dumnezeu a suflat Duh Sfant in narile omului si i-a dat viata")
Iar "duhul de viata"... ohmy.gif ... say what?
ioana1
pai,fa abstractie ca esti credincios,ca esti crestin,viata din tine ce e?

hai sa ne intoarcem la animale,pe ele ce le misca?sfantul spirit,duhul sfant?

nu confunda marfa cu ambalajul,duhul de viata este cel care iti da libertatae miscarii,trairii,emotiilor,nasterii,mortii,poti muri ateu,n-are legatura cu Duhul Sfant,care este dat unui credincios de catre Dumnezeu,a fost turnat de catre Isus peste apostoli,etc.

tu ce-ai vreut sa spui,si vezi c-ai luat-o off-topic.
ioana1
pai,si normal ca numai Duhul Sfant trage la Tatal,altfel de ce nu s-ar mantui toti muritorii,daca toti au Duhul Sfant,de la nastere?
IO
QUOTE
pai,fa abstractie ca esti credincios,ca esti crestin

Sorry, nu pot.

QUOTE
viata din tine ce e?

Viata din mine? Exprima-te mai concret. Nu sunt un conteiner rece in care exista o cantitate de "viata". Sunt(em) viata. Sunt(em) Lumina aflata simultan pe multiple paliere vibrationale. Deci, zau ca n-am cum sa raspund la ce e viata din mine. wink.gif

QUOTE
hai sa ne intoarcem la animale,pe ele ce le misca?

Sistemul muscular. Coordonat de creier. Coordonat la randul sau de suflet. Coordonat de entitati superioare regnului animal. Lucrurile nu se opresc aici. Eu, da.

QUOTE
sfantul spirit,duhul sfant?

Nope. Duhul Sfant este a 10-a structura a entitatilor de tip OM. Animalele au doar 3 structuri: fizic, ratiune si suflet. Dar n-au Duh Sfant.

QUOTE
nu confunda marfa cu ambalajul

Multumesc pentru sfat. Am sa ma straduiesc sa n-o fac.

QUOTE
duhul de viata

Iar?... There's no such thing.

QUOTE
duhul de viata este cel care iti da libertatae miscarii,trairii,emotiilor,nasterii,mortii

O descriere perfecta. A sufletului. De ce-l numesti tu "duh de viata", ramane un mister pentru mine...

QUOTE
poti muri ateu

Nu poti. Inca din prima secunda cand incepe procesul destruparii sale, o persoana constientizeaza existenta lui Dumnezeu, a ingerilor si a spiritelor. Pentru ca le vede.

QUOTE
n-are legatura cu Duhul Sfant

Are. Pentru ca structura de care iti vorbeam e 0% configurata la atei. Ca sa ai un termen de comparatie, la Sfintii Apostoli era configurata in medie 15%. jamie.gif

QUOTE
tu ce-ai vreut sa spui

Intotdeauna dupa ce contrazici, intrebi ce a vrut sa spuna interlocutorul?

QUOTE
si vezi c-ai luat-o off-topic.

Deloc. Vorbim de Sfantul Duh intr-un thread dedicat pacatului. O sa vezi legatura imediat.

QUOTE
pai,si normal ca numai Duhul Sfant trage la Tatal,altfel de ce nu s-ar mantui toti muritorii,daca toti au Duhul Sfant,de la nastere?

Este uimitor cum o persoana atat de credincioasa - si de bine intentionata - poate sa fie intr-o asemenea eroare incat sa creada ca Sfantul Duh trage la Tatal. Deci, draga ioana1, exceptand faptul ca Tatal este Sfantul Duh si Sfantul Duh este Tatal (3 in 1, remember?), Scanteia Divina din om (si din fiecare creatura) este cea care tinde sa se intoarca la Creatorul sau. Hai sa-ti dau un exemplu. Imagineaza-ti ca tu esti Scanteia Divina, iar Structura Sfantului Duh este o haina pe care o porti. Haina te ajuta, iti tine de cald, te apara de ploaie, dar nu este ea cea care ia deciziile. Exemplul meu este grosier si la limita blasfemiei, pentru ca Structura Sfantului Duh este o interfata dintre creatie si Creator, dar metafora functioneaza.

In legatura cu mantuirea, as putea scrie zeci de pagini. Ca sa n-o fac degeaba, te rog sa precizezi, cu cuvintele tale, ce intelegi prin mantuire.
Oricum iti voi raspunde la intrebare. Toti muritorii se mantuie. Nu numai crestinii. Nu numai oamenii. Toate regnurile. Mai devreme sau mai tarziu. Daca nu s-ar intampla astfel, ar insemna ca Dumnezeu a creat ceva degeaba. A dat un rateu. In umila mea conceptie despre EL, nu da rateuri.
Si, de fapt, nici tu NU vrei sa spui asta... Ar insemna neincredere in Dumnezeu si pacat impotriva Sfantului Duh.




milimetru
parerea mea este ca intr-adevar "carnea" se impotriveste duhului. ca dovada aduc pasajul din Romani (8, mi se pare) in care sf. Paul (Pavel) descrie crincena lupta dintre carne si duh.

si thunder are dreptate cind zice ca trupul este templu al Duhului Sfint. dovada sint cuvintele lui Isus (din Evanghelie, nu stiu exact locul.

eu nu vad nici o contradictie in faptul ca intr-o "cladire" cu o destinatie super-speciala se petrec lucruri mai putin corecte. se mai intimpla, nu-i asa?... (mai ales ca in ecuatie intra si propria noastra vointa, care, mult prea adeseori... sorry.gif
IO
QUOTE
parerea mea este ca intr-adevar "carnea" se impotriveste duhului.

Si a mea. Prin intermediul trupului, sufletul este supus atractiilor catre teluric, pe care trebuie sa le depaseasca (si, uneori, ISPASEASCA) pentru a eleva. In momentul cand sufletul transcede aceste atractii (ispite), omul devine sfant sau iluminat. Se instaureaza ceea ce vechii persi numeau "domnia lui Ormuzd asupra lui Ahriman" (spiritul deasupra materiei). Cand sufletul "se da batut" in fata atractiilor carnii si fiinta devine preocupata numai de satisfacerea nevoilor primare (treapta I in piramida trebuintelor lui Maslow), se instaureaza "domnia lui Ahriman asupra lui Ormuzd", adica a materiei asupra spiritului.
In concluzie, in noi se da o permanenta lupta... pe multiple planuri. Totusi, cea mai greu de invins nu este carnea. Dusmanul nr. 1 este ego-ul sau mandria desarta. Deoarece atasamentele pe care le dezvoltam fata de propriile aptitudini ne urmaresc mai mult timp decat cele fata de materie, vicii etc.
milimetru
cit despre animale, eu, care sint un mare iubitor al lor, vreau sa zic ca nu e cazul sa fie mentionate la capitolul "pacate", pt. ca ele, saracele, n-au nici un fel de pacat (chiar si acele animale pe care, noi oamenii, le vedem asa si pe dincolo).

in ceea ce priveste animalele, ar trebui in multe privinte sa luam exemplu de la ele nu sa le pomenim la modul peiorativ (chiar vi se pare ca sufera comparatie un porc cu un om care zicem noi ca se comporta ca un porc?)

in ceea ce priveste animalele, numai de bine!

sint complet off-topic, nu-i asa?
IO
Sigur ca animalele sunt fara de pacat. Iar raspunzator pentru anumite apucaturi ale lor este tot omul. Din pacate...
thunder
QUOTE (ioana1 @ 5 May 2004, 03:47 PM)
pai,si normal ca numai Duhul Sfant trage la Tatal,

- de ce ar trage duhul la Tatal ? E ceva ce vine de la El ? Exista ceva care nu este izvorit din Tatal ?

QUOTE
altfel de ce nu s-ar mantui toti muritorii,daca toti au Duhul Sfant,de la nastere?


- din cauza ignorantei si a libertatii de alegere. Ei au liberul arbitru prin care aleg sa fie intr-un fel sau altul ... si astfel apare pacatul, cind aleg partea descendenta.

- omul e facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu ... iar daca Dumnezeu este TOT si are TOT in EL ... in mod sigur si omul are TOTUL in el ... chiar si in netrezit si nedinamizat, adica in faza de potentialitate ... inclusiv duhul sfint. Asa zisa "coborire a duhului sfint" este de fapt o prezentare analogica a realitatii subtile a trezirii si dinamizarii duhului sfint in fiinta. E ca si cum ai da scinteia la un motor ... dupa care el functioneaza de la sine, pt. ca si el are inclus in el "scinteia". A nu stii sau a nu intelege aceste realitati este o forma de manifestare a pacatului.
noi
RZA : "Toti muritorii se mantuie. Nu numai crestinii. Nu numai oamenii. Toate regnurile. Mai devreme sau mai tarziu. Daca nu s-ar intampla astfel, ar insemna ca Dumnezeu a creat ceva degeaba. A dat un rateu. In umila mea conceptie despre EL, nu da rateuri."


RZA ...deci tu crezi ca si diavolul se mantuieste..

Daca toata lumea oricum se mantuieste inseamna de fapt ca liberul arbitru nu e liber arbitru...inseamna ca de fapt Dumnezeu ii "forteaza" pe toti sa se mantuiasca. E un fel de dragoste cu de-a sila...Tu alegi sa pacatuiesti si abia cand ajungi la moarte..alegi pe Dumnezeu(altceva nu ai putea alege pentru ca dupa cum spui toti se mantuiesc) te mai reincarnezi de vreo 100 de ori..si gata. Atunci de ce ne-a mai lasat sa pacatuim? De ce nu ne-a destainuit tainele sale de la inceput? De ce nu ne-a facut direct sfinti?


Despre Iuda, fiul pierzarii, (Ioan 17, 12), se spune ca mai bine nu s-ar fi nascut (Matei 26, 24). Este iuda un rateu al lui Dumnezeu?

Ideea de liber arbitru este incompatibila cu ideea de rateu al lui Dumnezeu. Ne-a dat liber arbitru..noi ne facem rateuri sau nu.
Ce spui tu imi aminteste de o sceneta a lui Mr Bean...care si-a trimis lui insusi o scrisoare de Craciun..Intr-adevar era un motiv de bucurie..dar nu se compara cu bucuria primirii unei scrisori adevarate.
milimetru
QUOTE (thunder @ 5 May 2004, 05:12 PM)
A nu stii sau a nu intelege aceste realitati este o forma de manifestare a pacatului.

thunder, esti intr-adevar foarte tunator (ma intreb oare de ce?)!

marturisesc ca-mi vine greu sa te urmaresc in rationamentele pe care le faci pt. ca, uite, nu ma duce mintea asa departe ca pe tine...

eu, in prostia mea, atita (mai) stiu: ca pe cineva care nu intelege o "realitate" bine nu-l poti "bubui" rapid cu epitetul de "pacatos".

sufera "iubirea aproapelui" (daca te intereseaza subiectul si cunosti cit de cit aceasta realitate...)
thunder
QUOTE (noi @ 5 May 2004, 06:19 PM)
...deci tu crezi ca si diavolul se mantuieste..

- da, chiar si el se poate minutui, cel putin teroretic !!!
IO
Draga noi,
Am spus clar ca toti muritorii se mantuie. Satan nu este muritor. SATAN nu se va mantui, va fi damnat vesnic. La fel si toti cei care il urmeaza.
Tot restul postului tau porneste de la o premiza falsa.

QUOTE
Despre Iuda, fiul pierzarii, (Ioan 17, 12), se spune ca mai bine nu s-ar fi nascut (Matei 26, 24). Este iuda un rateu al lui Dumnezeu?

Nu, nu este. Prin Iuda s-a implinit ceea ce era stabilit dinainte.

QUOTE
deea de liber arbitru este incompatibila cu ideea de rateu al lui Dumnezeu.  Ne-a dat liber arbitru..noi ne facem rateuri sau nu.

Ba de loc, draga noi. wink.gif Alegem cu liber arbitru sa pacatuim, cadem. O data. De 10 ori. De milioane de ori. Pana la urma, ne ridicam si mergem mai departe. Repet, mai devreme sau mai tarziu, intreaga Creatie se mantuie. In acest "mai devreme sau mai tarziu" este insa o Taina pe care n-am voie s-o dezvalui. Aici e cheia. Pentru ca devil.gif lucreaza ca acest fenomen sa se produca cat mai tarziu, chiar daca el stie ca nu poate opri la infinit cursul natural al evolutiei.
ioana1
pt.Geri:ce spuneai?!

pt.RZA:gen.2.7

pt.restul turmei:incotro ati luat-o?
thunder
QUOTE (caa @ 5 May 2004, 06:26 PM)
QUOTE (thunder @ 5 May 2004, 05:12 PM)
A nu stii sau a nu intelege aceste realitati este o forma de manifestare a pacatului.

thunder, esti intr-adevar foarte tunator (ma intreb oare de ce?)!

- ideea de "tunet" am preluat-o din caracterul sau "rapid", "direct" si "fulgerator" al sau ... si pt. aceea de a provoca un anume rau. Adevarul este ca, tunetul, deranjeaza mai mult la urechi ... pe cei care nu le au pregatite pt. "sunetul" pe care il provoaca. spoton.gif

QUOTE
marturisesc ca-mi vine greu sa te urmaresc in rationamentele pe care le faci pt. ca, uite, nu ma duce mintea asa departe ca pe tine...


- asta nu e un pacat, e cel mult o limita ... de moment. smile.gif

QUOTE
eu, in prostia mea, atita (mai) stiu: ca pe cineva care nu intelege o "realitate" bine nu-l poti "bubui" rapid cu epitetul de "pacatos".


- eu am vorbit in "numele unei legi cosmice, universale" ... care ne spune ca nu sintem scapati de efectele unei actiuni daca nu cunoastem (in detaliu) acea actiune si efectele ei.

- rationamentele pe care le fac au in spate si cunoasterea unor legi si principii ezoterice pe care nu le pot explica (in detaliu) pe un forum de discutii publice, dar la nevoie dau si anumite lamuriri, mai ales cind sint intrebat sau consider ca acele informatii (afirmatii) pot depasi nivelul de intelegere si cunoastere al auditoriului cu anumite informati sau afirmatii. Cu toate acestea, nu sint "mafalda" si nu le stiu pe toate , deci cine are nelamuriri ma poate intreba sau injura. smile.gif E alegerea lui ...

- nu eu fac pe cineva pacatos sau nepacatos, eu cel mult exprim intr-un mod chiar "saracacios" anumite realitati ale unor legi universal valabile macrocosmice. Daca tu sau altii doriti sa priviti lumea si in cazul de fata pacatul doar dpdv "crestin" sau fiecare cum ii este specific ... este doar o problema de optiune sau "limitare". Daca cineva se "limiteaza" doar la o intelegere "crestina" a pacatului este liber sa faca asta. Eu (si dupa cum vezi nu numai eu) am incercat sa prezint o viziune mai ampla ...

- ma repet: a stagna sau a cobori (global vorbind) dpdv spiritual, este considerat a fi o forma de pacat. Asta nu inseamna ca cei in cazua trebuie sa se simta niste "pacatosi", niste "nenorociti" ... niste "ratati" ... cum incearca in mod insidios unele "dogme crestine" sa introduca in mintea omului naiv, ci niste oameni care au devenit constienti de limitele in care s-au complacut pina acum si mai apoi sa faca eforturi pt. a-si depasi acele limite.

QUOTE
sufera "iubirea aproapelui" (daca te intereseaza subiectul si cunosti cit de cit aceasta realitate...)


- iubesc omul, "urasc" pacatul sau. ... iti suna cunoscut acest impuls ?

- eu nu am atacat pe nimeni in acest caz, ci am facut o afirmatie generala. De ce te simti "lovit" ?
noi
Postul meu nu porneste de la nici o premiza falsa...

Ai spus ca Dumnezeu nu poate da rateuri...(adica un om in iad pentru vesnicie ar fi un rateu al lui Dumnezeu in opinia ta)

Pai te contrazici puternic...satan tot de Dumnezeu e facut (ca inger de lumina)si ca toti ingerii avea liber arbitru dar a ales prost. Si dupa cum spui accepti si tu nu se mantuieste...pentru simplu fapt ca Dumnezeu stie ca nu se va pocai niciodata. Daca s-ar pocai Dumnezeu l-ar ierta.
Este satan rateul lui Dumnezeu? Evident ca nu....si-a facut-o cu mana lui...liber arbitru remember?

La fel va fi si cu oamenii care aleg altceva....nu e vorba de vreun rateu al lui Dumnezeu..

Iar ii dai cu reincarnarile? Pai ce altceva ar putea alege cineva care vede iadul si raiul in fata ochilor?? Evident ca ar alege sa se "reincarneze" Se mai numeste acea alegere liber arbitru???

Cine te-a pacalit ca toti muritorii se mantuiesc??
milimetru
iubesc omul, "urasc" pacatul sau. ... iti suna cunoscut acest impuls ?

imi aduce aminte de o vorba din "folclorul" de altadata: "vom lupta pentru pace pina nu va mai ramine piatra peste piatra!"

nu ma simt "lovit" deloc (dincolo de faptul ca destul de des nu ai dreptate - orice ai zice tu, diavolul nu se mintuieste nici macar teoretic, n-are nici cea mai mica sansa!... - capacitatile tale pentru logica si ratiune devin vicii in conditiile in care ele nu slujesc lui Dumnezeu... asta e umila mea parere).

eu voiam sa zic ca sufera notiunea de "iubire a aproapelui" atunci cind tu bubui fara nici un scrupul in ceea ce priveste felul in care te recepteaza celalalt. atit. asta nu inseamna, de altfel, ca pe alocuri nu reusesti sa fii sclipitor in argumentarile tale...

da, thunder, eu sint limitat de crestinism si e o optiune a mea care ma rog sa ramina cit mai am de trait ... si dupa aceea. Am naivitatea, uneori, sa cred ca toti sint la fel de... limitati.

ceea ce nu e cazul tau, fireste!

sa auzim de bine, thunder...
thunder
QUOTE (caa @ 6 May 2004, 06:03 PM)
iubesc omul, "urasc" pacatul sau. ... iti suna cunoscut acest impuls ?

imi aduce aminte de o vorba din "folclorul" de altadata: "vom lupta pentru pace pina nu va mai ramine piatra peste piatra!"

- nu prea vad legatura acelui "proverb" (de care sincer sa fiu nu am auzit pina acum) cu ceea ce am spus eu.

QUOTE
nu ma simt "lovit" deloc (dincolo de faptul ca destul de des nu ai dreptate - orice ai zice tu, diavolul nu se mintuieste nici macar teoretic, n-are nici cea mai mica sansa!... - capacitatile tale pentru logica si ratiune devin vicii in conditiile in care ele nu slujesc lui Dumnezeu... asta e umila mea parere).


- era firesc sa arati unde si cum si sa aduci argumente unde si de ce nu am dreptate ... decit sa faci afirmatii generaliste.

- fie ca vrei sau nu, pina si lucifer e fiul lui Dumnezeu, ca TOT ceea ce exista in Creatia Sa .. pt. ca TOT ce exista este creatura lui Dumnezeu Tatal. D'aia i se mai spune si TATAL .. pt. ca EL a creat si a dat "nastare" la TOT.

- chiar si pe lucifer Dumnezeu il mintuieste daca si cind se va indrepta.

- despre logica si ratiunile mele putem discuta intr-un topic adecvat, nu aici pe nervii si timpul altora. Acolo iti voi dovedi care e logica si ratiunea mea.

QUOTE
eu voiam sa zic ca sufera notiunea de "iubire a aproapelui" atunci cind tu bubui fara nici un scrupul in ceea ce priveste felul in care te recepteaza celalalt. atit. asta nu inseamna, de altfel, ca pe alocuri nu reusesti sa fii sclipitor in argumentarile tale...


- asta este propria ta versiune pe care pe mine nu intereseaza atit timp cit nu aduci si argumente si discutia conduce catre OFF TOPIC. Se spune ca diferenta intre un om normal si un geniu este ca geniul poate face conexiuni inteligente intre diferitele cunostinte pe care le are ... de unde si ideea: "fiecare are sclipirea sa de geniu". smile.gif

QUOTE
da, thunder, eu sint limitat de crestinism si e o optiune a mea care ma rog sa ramina cit mai am de trait ... si dupa aceea.


- sa fii fericit ... in limita ta, eu intr-a mea.

QUOTE
Am naivitatea, uneori, sa cred ca toti sint la fel de... limitati.


- da, potential vorbind, toti avem aceleasi "limite" - INFINITUL !

- doar pacatele (limitele) ne opresc sa constientizam INFINITATEA (Imparatia Cerurilor) din noi.

QUOTE
ceea ce nu e cazul tau, fireste!


- ba chiar si al meu ... la fel de INFINIT este si SPIRITUL DIVIN din mine, SCINTEIA DIVINA din mine.

QUOTE
sa auzim de bine, thunder...


- asemenea !
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.