Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:A Te Stima Pe Tine Insuti
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
Mihai
SASE MODURI DE COMPORTAMENT CARE TE AJUTA SA SA TE STIMEZI MAI MULT PE TINE INSUTI

Va prezentam in continuare 6 moduri de comportament care iti maresc stima fata de tine insuti, iti fortifiaza increderea in tine si iti stimuleaza motivatia. Desigur vei observa ca unele dintre acestea le faci in mod natural, in cadrul interactiunii cu oamenii. Dar daca nu, atunci te sfatuiesc sa te auto-motivezi ca sa iei aceste masuri importante cat de repede.

In primul rand, saluta-i pe ceilalti cu un zambet si priveste-i drept in ochi. Zambetul si privirea deschisa transmit increderea generata de stima. De asemenea, raspunde la telefon in mod amiabil atat acasa cat si la serviciu, iar cand chemi tu, spune-ti intai numele inainte de a cere ca sa vorbesti cu cel cautat. Spunandu-ti numele, arati ca esti o persoana care se stimeaza si este stimata.

In al doilea rand multumeste intotdeauna cu curtoazie pentru un dar sau un compliment. Nu subaprecia si nu ignora niciodata sentimentele pozitive ale celorlati fata de tine, reciprocitatea este esentiala. Capacitatea de a accepta sau de a primi ceva cu demnitate este o caracteristica a unui individ cu o puternica stima fata de sine insusi.

In al treilea rand, nu te lauda. Este aproape un paradox ca adevarata modestie face parte din capacitatea de a primi cu eleganta complimente. Oamenii care se lauda cu realizarile lor sau care solicita atentie si atentii speciale, de fapt cauta sa se impuna celorlalti si asta fiindca ei insisi nu se considera inca demni de respect.

In al patrulea rand, nu incerca sa pui problemele tale in centrul oricarei discutii. Vorbeste in mod pozitiv despre viata ta si despre progresele pe care incerci sa le realizezi. Remarca orice fel de gandire negativa si noteaza de cate ori te plangi. Atunci cand critici pe cineva, fii constructiv, incearca sa-l ajuti si ia in considerare partea ta de vina.

In al cincilea rand, reactioneaza la vremurile grele sau momentele de depresie prin cresterea nivelului de activitate productiva. Atunci cand respectul fata de tine insati este pus in pericol, nu sta pasiv si nu fii o victima a paraliziei prin prea multa analiza. Raposatul Malcolm Forbes a spus: "Vehicolele in mers isi utilizeaza generatoarele pentru a-si incarca bateriile. Nu poti sa-ti incarci bateria atunci cand esti parcat in garaj!"

In al saselea rand, decide-te ca sa consideri erorile si refuzurile ca oportunitati pentru a invata. Incearca sa vezi un esec ca concluzia unei singure incercari nu ca sfarsitul intregii tale cariere. Recunoaste-ti greselile si limitarile dar nu accepta sa te privesti ca pe un om ratat. Nu te identifica cu greselile tale si nu lau situatia in tragic cand nu e cazul.
Chiar daca la un moment dat ai sentimente foarte negative fata de tine insati, fii constient de faptul ca tocmai acum esti intr-o pozitie ideala pentru a face progrese rapide si remarcabile.
O autoevaluare negativa, daca este cinstita si bine aprofundata, necesita mai mult curaj si mai mult caracter decat auto-amagirea bazata pe aroganta si vanitate. Am vazut astfel de cazuri de multe ori in munca mea cu sportivii. Adesea dupa o performanta extrem de slaba, sportivii individuali sau echipele realizeaza progrese in salturi, mai ales cand performanta slaba era atat de catastrofica incat nu era nici o posibilitate sa dai vina si raspunderea pe alti. Dezamagirile, infrangerile si chiar esecurile evidente nu sunt in nici caz permanente- decat daca tu vrei sa fie asa. Dimpotriva, aceste experiente dureroase pot fi fundatia solida a viitoarelor tale succese.

Sursa: LUPTA CU FRICA, de Rob Spiegel, o traducere de Peter Gluck.
dsrk3r
Legat de subiectul asta imi vine in minte un citat din Shakespeare pe care l-am folosit odata:

"Iubirea de sine, stapanul meu, nu este un pacat asa de rusinos ca neglijarea de sine."

Sper ca am tradus corect.

Citind ce scrie Rob Spiegel parca ai crede ca poti sa-ti pui cele 6 masti si stima de sine o sa creasca. Cred ca sfaturile sunt bune pentru mascatii, actorii, din business. In viata reala (nu asta stiintifico-fantastica descrisa de "celebrul" scriitor) stima de sine cred ca inseamna sa iti permiti sa fii tu insuti si sa-ti traiesti viata asa cum vrei.

Am gasit si originalul: "Self-love, my liege, is not so vile a sin, as self-neglecting."
Marcus
Nu cred ca se refera chiar la o masca, termenul e prea dur. Cand iti propui sa te placi pe tine insuti, faptul ca iti maschezi atitudinea nu aduce vreo satisfactie. Ipocrizia este caracteristica personajelor fara scrupule, care chiar au satisfactie din asta, dar nu si celor cu bun-simt.

Nu intotdeauna e bine sa te comporti cum poftesti, ci uneori e nevoie de adaptare. Daca ma duc la un interviu imbracat in echipament sport pentru ca asa imi place sa ma imbrac, pe de o parte ma voi stima pentru ca sunt asa cum imi place, si pe de alta parte voi fi dezamagit ca nu am primit postul. Deci nu e necesar intotdeauna sa fiu eu insumi, ci sa-mi modelez atitudinea in functie de nevoia de adaptare la situatii, iar niste sfaturi binevoitoare cum sunt cele citate de Mihai sunt intotdeauna binevenite.
dsrk3r
QUOTE
Deci nu e necesar intotdeauna sa fiu eu insumi


Hmm hmm.gif
Daca stima de mine e OK, cred ca nu depind de un anumit post. Sau nu e asa ? Si ma intreb: de ce m-as angaja la unii care poarta papion cand mie-mi place sa port sapca si pantaloni scurti ?

[EDIT]
QUOTE
Nu intotdeauna e bine sa te comporti cum poftesti, ci uneori e nevoie de adaptare.

Marcus, cred ca ce spui tu se poate aplica pe termen scurt. Daca eu stau in pantaloni scurti la birou, cand ma duc la o intalnire importanta imi iau costumul si cravata din cui. Da' intr-o ora le pun la loc. biggrin.gif
Ovidiu Bufnila
Cred ca nu ati inteles mesajul.
Sunt de fapt mai multe instructiuni care se folosesc nu liniar ci non-liniar. Pentru asta e nevoie de pasiune, de insurgenta si de curaj. Mesajul si instructiunile trebuie privite ca fiind un proces in procesualitatea lui tainica si insurgenta.
Banuiesc, aveti din toate.
tongue.gif
Ovidius
@dsrk3r
QUOTE
Si ma intreb: de ce m-as angaja la unii care poarta papion cand mie-mi place sa port sapca si pantaloni scurti ?

thumb_yello.gif Perfect de acord!

@Ovidiu Bufnila
QUOTE
Cred ca nu ati inteles mesajul.
Sunt de fapt mai multe instructiuni care se folosesc nu liniar ci non-liniar. Pentru asta e nevoie de pasiune, de insurgenta si de curaj. Mesajul si instructiunile trebuie privite ca fiind un proces in procesualitatea lui tainica si insurgenta.
Banuiesc, aveti din toate.

Mi-e asa de greu sa-ti decodific mesajele. Pe asta l-am citit de cateva ori pana am percutat ce vrei sa zici. Ai putea sa fii ceva mai explicit? rolleyes.gif
denise
Poate este vorba doar sa te re-construiesti, multi-dimensional... doar ca din anumite puncte de vedere incepi de la exterior , vezi zambetul, amabilitatea... pana cand "masca" devine una cu cel ce o poarta.
Nu-ti arde mereu sa surazi ... dar daca zambesti s-ar putea sa ti se si raspunda in aceeasi maniera, te simti mai bine...zambetul devine sincer. Cine da are si se inmulteste ce are... Paradoxul crestinismului.
mogaldeatza

In definitiv totul se reduce la vointa, actiune si perseverenta. Vointa de a trece peste probeleme
si de a evita lamentarile inutile, de a privi inainte si nu inapoi, de a-i intelege si respecta pe cei
din jur.
gypsyhart
Am citit mesajul postat de Mihai despre "cum sa te te stimezi pe tine insuti"....
DAca ar fi lucrurile asa simple ca acolo.....nu s'ar mai certa lumea pe unde apuca....

Una din greselile pe care am comis'o multa vreme a fost aceea a "autocondamnarii". Atunci cand apareau tensiuni in relatiiile cu ceilalti eu ajungeam aproape invariabil sa imi gasesc o vina. Vina de a nu fi perfect pana la urma....
Cu cativa ani in urma insa....mi'am dat seama ca din lupta cu mine insumi eu sunt principalul perdant. Asa ca am decis sa cooperez cu mine insumi. Asa a inceput prietenia cu mine insumi....

So, parerea mea este ca prin vointa nu rezolvi mare lucru....Azi vrei un lucru maine vrei altul.....si uite asa pana la Judecata de Apoi....biggrin.gif.
Insa orice tranformare interioara incepe dintr'o fundatura.....cand iti dai seama cate eforturi ai depus si tot degeaba....

Pentru cei care au ajuns intr'o fundatura recomand Osho, Paul Ferrini, Miguel Ruiz....
yuanescu
… să te stimezi pe tine însuţi este fatal ! …

huh.gif … ce motiv m-ar ridica în ochii mei mai mult decât sunt ? .. .
… mă întrb şi eu aşa … dacă aceste 6 moduri …etc …. folosite de proxenetul din colţ îl ajută să se stimeze mai mult …
… şi dacă sunt valabile şi pentru el … la ce ajută ? …

… spun eu la ce ajută : … la transformarea lui într-o bestie mai mare ! … pentru că autoidolatria … distruge autocritica …

…. chiar şi eu păgân nenorocit ce sunt nu pot să nu admir … comportamentul calugărilor … al asceţilor care … dându-şi seama de micimea lor … nu-şi ridică în slăvi propria definiţie …
… încrederea în tine & stima pentru tine sunt absolut disjuncte …
… adică stima pentru propria persoană produce … o încredere în forţele tale care de fapt sunt inexistente …
… adică ai doar impresia că eşti cel mai tare … cum ai doar impresia CA ESTI DEMN DE STIMA ! …

… demn de stimă ? …
… hei ! e cineva care are timp să ţină un topic ? …
… puneţi întrebarea aceasta : care din forumişti se consideră demn / nedemn de stimă şi de ce …

yuanescu
QUOTE (gypsyhart @ 26 Oct 2004, 02:59 PM)
Asa ca am decis sa cooperez cu mine insumi. Asa a inceput prietenia cu mine insumi....


aşa ai devenit “omul compromisului” (h.sima ) ….
… prietenia cu tine trebuie să ierte multe din greşeli … şi pe multe tebuie să le mai treacă cu vederea … biggrin.gif he he ..
… eu cred că era mai bine să rămâi … criticul tău …

yuanescu
QUOTE (Ovidiu Bufnila @ 13 Jul 2004, 03:42 PM)
Sunt de fapt mai multe instructiuni care se folosesc nu liniar ci non-liniar.

liniar non-liniar … eu unul refuz medicamentul ăsta … parcă mihai a scris reţeta pentru mine …
… da’ ce-i mai interesant e că eu folosesc întocmai cele 6 puse în discuţie … [ mai puţin privitul în ochi ]… de mic … şi am o părere atât de bună despre mine … că nici nu văd ceva mai rău …


QUOTE
Pentru asta e nevoie de pasiune, de insurgenta si de curaj.


pentru asta e nevoie de ceva bun simţ şi de educaţie … !

QUOTE
Mesajul si instructiunile trebuie privite ca fiind un proces in procesualitatea lui tainica si insurgenta.


nu mai scrie aşa că mă iau cu mâinile de cap … şi port plete ! laugh.gif

Ovidius
QUOTE (yuanescu)
… ce motiv m-ar ridica în ochii mei mai mult decât sunt ? .. .
… mă întrb şi eu aşa … dacă aceste 6 moduri …etc …. folosite de proxenetul din colţ îl ajută să se stimeze mai mult …
… şi dacă sunt valabile şi pentru el … la ce ajută ? …

… spun eu la ce ajută : … la transformarea lui într-o bestie mai mare ! … pentru că autoidolatria … distruge autocritica …

Se pare ca ai trecut in extrema cealalta in care nu mai este loc si de altceva in afara de stima de sine si incredere pana la Dumnezeu. yuanescu-le, cred ca era de la sine inteles ca stima de sine si increderea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. De fapt totul in viata asta trebuie facut cu masura, extremele fiind periculoase!
yuanescu
QUOTE (Zorro @ 16 Nov 2004, 08:09 PM)
De fapt totul in viata asta trebuie facut cu masura, extremele fiind periculoase!

"nil medium est" sau (nihil) ... spuneau latinii shi spuneau bine ..
... adicatelea nu exista cale de mijloc ...
... adicatelea trebuie sa mergi pana la capat ... sa atingi extremul ...
... ca sa nu te intorci mereu de unde ai plecat ...
... parintzii bisericii (ia ! yikes.gif ce cuvinte folosesc ! .. eu paganul sad.gif ) spun ca "doar cel ce n-a ajuns pan la capat se mai intoarce "

... eu nu intzeleg la fel ca tine "masura" ... la mine nici nu exista ..
... ca eu nu pot iubi cu masura ...
... nu pot invatza cu masura ...
... nu pot adera cu masura la o idee
... etc ...etc ...etc....

... nu pot face nimic cu masura ... EU ORI MA DARUI COMLET (CHIAR NEBUNESHTE) LA CEEA CE FAC ORI NU FAC
... da tu nu te lua dupa mine ca asha-s eu mai thunderstruk ...
indubitabil
QUOTE (yuanescu @ 16 Nov 2004, 05:01 PM)

… puneţi întrebarea aceasta : care din forumişti se consideră demn / nedemn de stimă şi de ce

Sunt demna de stima pentru ca:
- am stiut sa nu cedez pasiunilor mele, si nu am murit
- am stiut sa ma iubesc atunci cand nimeni nu ma mai iubea, si am suptravietuit
- am reusit sa-mi indeplinesc multe din visuri si am reusit sa-mi pretuiesc mai mult inima si sufletul si inteligenta si tenacitatea
- am un copil extraordinar care imi spune ca sunt un model pentru el (nu sunt singurul model, mai sunt si cativa profesori biggrin.gif )

Oare ma laud? Incalc cumva una dintre "poruncile" pe care le-a pus Mihai? Vorbeam de stima pe care eu mi-o acord. Ma stimez pentru ca am reusit sa ma domin, am reusit sa ma modelez, am reusit sa ma inteleg cu mine insami. Sunt realizari personale, poate cele mai importante pentru un om.
gypsyhart
QUOTE (yuanescu @ 16 Nov 2004, 06:05 PM)
QUOTE (gypsyhart @ 26 Oct 2004, 02:59 PM)
Asa ca am decis sa cooperez cu mine insumi. Asa a inceput prietenia cu mine insumi....


aşa ai devenit “omul compromisului” (h.sima ) ….
… prietenia cu tine trebuie să ierte multe din greşeli … şi pe multe tebuie să le mai treacă cu vederea … biggrin.gif he he ..
… eu cred că era mai bine să rămâi … criticul tău …

In loc de compromis eu as spune acceptare. Si cred ca stii ca acceptarea creaza frumusetea.
Eu nu am spus ca "prietenia cu mine insumi" inseamna sa imi trec greselile cu vederea. Spun doar ca ESTE INUTIL sa te invinovatesti pentru lucrurile pe care nu le'ai putut face la un moment dat. Daca ai fi putut sa le faci le faceai si cu asta basta.
Am devenit un "critic bine temperat".... rofl.gif
Ovidius
QUOTE (yuanescu)
nil medium est" sau (nihil) ... spuneau latinii shi spuneau bine ..
... adicatelea nu exista cale de mijloc ...
... adicatelea trebuie sa mergi pana la capat ... sa atingi extremul ...
... ca sa nu te intorci mereu de unde ai plecat ...
... parintzii bisericii (ia !  ce cuvinte folosesc ! .. eu paganul  ) spun ca "doar cel ce n-a ajuns pan la capat se mai intoarce "

Ultima afirmatie este extraordinara. O sa o tin minte! Din pacate nu are nimic de a face cu un anumit mod de viata (moderat sau extremist).

QUOTE (yuanescu)

... eu nu intzeleg la fel ca tine "masura" ... la mine nici nu exista ..
... ca eu nu pot iubi cu masura ...
... nu pot invatza cu masura ...
... nu pot adera cu masura la o idee
... etc ...etc ...etc....

... nu pot face nimic cu masura ... EU ORI MA DARUI COMLET (CHIAR NEBUNESHTE) LA CEEA CE FAC ORI NU FAC
... da tu nu te lua dupa mine ca asha-s eu mai thunderstruk ...

Binenteles ca fiecare are felul lui de a trai si de a fi si trebuie respectat.
yuanescu
QUOTE (Zorro @ 22 Nov 2004, 12:16 PM)

Din pacate nu are nimic de a face cu un anumit mod de viata (moderat sau extremist).


... pai eu tot cred ca are de a face ... de fapt de asta am shi scrijelit-o pe virtual ...
... din pacate insa noi nu prea putam sa o urmam ...
... nu putem sa ne facem un mod de viatza din ea .. . asta e alceva !
... dar poate exista totushi un om ce si-a facut un mod de viatza din ea ...
... cin' sa shtie ?
calfa
QUOTE (denise @ 13 Jul 2004, 07:32 PM)
Poate este vorba doar sa te re-construiesti, multi-dimensional... doar ca din anumite puncte de vedere incepi de la exterior , vezi zambetul, amabilitatea... pana cand "masca" devine una cu cel ce o poarta. 
Nu-ti arde mereu sa surazi ... dar daca zambesti s-ar putea sa ti se si raspunda in aceeasi maniera, te simti mai bine...zambetul devine sincer. Cine da are si se inmulteste ce are... Paradoxul crestinismului.

Hmm. Interesant subiect, Mihai.

In primul rand, titlul priveste stima de sine, subtitlul motivatia (si in mesajul initial se spune ca sfaturile date ajuta dezvoltarii motivatiei, si pe de alta parte e bine sa te auto-motivezi pentru a urma sfaturile). Discutiile s-au purtat insa pe tema stimei de sine. Voi trece si eu neobservata motivatia. smile.gif

Apoi, vad ca Ovidiu a intervenit, comentand acele "instructiuni" (cum le numeste) din mesajul initial al lui Mihai. Probabil ca recomandarea lui Ovidiu era sa folosesti acele instructiuni, in functie de context, eventual simultan, tinand cont de dependente, etc. Adica ... non-liniar. "Pentru asta e nevoie de pasiune, de insurgenta si de curaj. Mesajul si instructiunile trebuie privite ca fiind un proces in procesualitatea lui tainica si insurgenta."

Am ajuns si la ce a spus denise. De fapt, tot la imaginea de sine ajungem.

Asa cum pentru a deveni un luptator martial poti alege calea dezvoltarii interioare (asta fiind tinta si metoda), urmata de efecte exterioare (asta fiind un efect), sau poti alege calea dezvoltarii exterioare, urmata de efecte interioare, asa incat marii maestrii ajung sa semene atat in practica, cat si in filozofie, cladire interioara si exterioara, tot cam asa e si cu imaginea de sine.

Asa cum e o legatura intre dezvoltarea interioara si cea exterioara in artele martiale, tot asa e si in cazul imaginii de sine (cu efecte asupra stimei de sine).

Lucrand asupra imaginii interioare obtii efecte in afara. Si invers. Ambele cai prezinta pericole. A cauta in tine, in special fara indrumare sau companie, poate aduce efecte psihologic daunatoare (care depind de fiecare). A lucra mai intai imaginea exterioara duce la pericolul evident al falsitatii, dar sunt si altele. Iar, depinde de fiecare.

O cale de mijloc, o abordare non-linara "valurita", un sincronism, etc., pot fi variante mai sigure.

Oricum, imaginea si stima de sine conditioneaza multe, in viata. thumb_yello.gif
Ovidiu Bufnila
QUOTE (Ovidius @ 13 Jul 2004, 04:23 PM)
@dsrk3r
QUOTE
Si ma intreb: de ce m-as angaja la unii care poarta papion cand mie-mi place sa port sapca si pantaloni scurti ?

thumb_yello.gif Perfect de acord!

@Ovidiu Bufnila
QUOTE
Cred ca nu ati inteles mesajul.
Sunt de fapt mai multe instructiuni care se folosesc nu liniar ci non-liniar. Pentru asta e nevoie de pasiune, de insurgenta si de curaj. Mesajul si instructiunile trebuie privite ca fiind un proces in procesualitatea lui tainica si insurgenta.
Banuiesc, aveti din toate.

Mi-e asa de greu sa-ti decodific mesajele. Pe asta l-am citit de cateva ori pana am percutat ce vrei sa zici. Ai putea sa fii ceva mai explicit? rolleyes.gif

De exemplu cica sa nu te lauzi! FALS, TOTAL FALS! Trebuie sa ne laudam in toate felurile! A te lauda inseamna multe chestii fascinante inclusiv inseamna sa inveti sa-ti controlezi nivelul testosteronuluiiiiii! Mai mult decat ata inseamna sa arunci diverse ancoreeee! Aaaa, am uitat sa zic, merge sa te lauzi nevoie mare daca ai si cu ce. De aici incolo incepe marea nebunie si cele mai nebune strategii de imagineeeee!


Ovidiu care va invita sa navigati in Han in Arhipelagul Imaginii sa vedeti ce si cum.

Lauda lui ovidiu Bufnila:
Ovidiu Bufnila, autoironic vorbind, este Cel Mai Mare Consilier de Imagine din Lumeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
rolleyes.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.