Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Arta Razboiului
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium
Pagini: 1, 2, 3
mutulica
Sunt convins ca multi ati auzit de Sun Tzu si a lui Arta Razboiului.
Ceea ce ar putea fi considerat un tratat militar vechi de cind lumea, si iesit din realitate, este astazi folosit cu titlu de axioma in vietile unora dintre noi.

Va propun sa dezvoltam subiectul, cine se baga?
little1
Eu
ce stii tu si nu stiu eu ? biggrin.gif
Leon
Ma bag si eu, cu toate ca n-am habar de razboaie, lupte si arme.

Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

Nu trebuie sa ma luati prea mult in seama, sunt fricos de felul meu dar bun de gura hh.gif

Mai jos cafteala lui Muhammad primita de la Antonio Inoki rofl.gif

user posted image
E.B.E.
QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...
Leon
Reciteste primul rand al mesajului meu:
QUOTE
Ma bag si eu, cu toate ca n-am habar de razboaie, lupte si arme.


Am spus clar ca eu sunt mic, nu stiu nimic hh.gif

Doar ca UWFi se numeste si Bushido hh.gif
mutulica
De', ce sa zic, nu prea are legatura cu acea Arta a razboiului de care spuneam eu, ba din contra. In timp ce Bushido e un co al onoarei, Sun Tzu zice despre un general ca daca e prea susceptibil in privinta onoarei poate fi ponegrit, si isi va pierde puterea.

Practic, unele din parerile lui sunt mai aproape de Machiavelli si al lui "scopul scuza mijloacele"
little1
dar ce spui de GORIN NO SHO, scrisa de Musashi ?
stiai ca si jocul de Go poate fi o arta martiala ?
apropo, practic Ninjutsu, o arta martiala japoneza.
zmeul
Bun subiect mutulica.
Bineinteles ca se ajunge la intrebarea cat de mult se aseamana viata cu razboiul. Aici raspunsul depinde de perceptia fiecaruia asupra vietii. Unii vor zice ca viata e o lupta, altii ca trebuie sa te relaxezi si sa te bucuri de ea cat poti, altii vor zice ca trebuie sa te relaxezi dar tot vor lupta, caci si lupta e un fel de a te bucura de viata smile.gif.
M-am gandit de exemplu cat poate fi aplicat "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic" in viata.
De exemplu in afaceri cred ca e important sa arati puternic, sa generezi o imagine de incredere, chiar daca esti sau nu.
In dragoste (si in relatiile personale in general) nu stiu daca exista o regula generala despre cum trebuie sa pari (sau daca mai mult conteaza cum te infatisezi sau cum se potriveste ceea ce arati cu ceea ce esti de fapt), dar daca aflu ceva sigur o sa postez pe forum sa afle toata lumea rofl.gif .
Sunt pe fuga acum, dar ma mai gandesc la subiect, astept sa mai vad si alte pareri smile.gif.
mutulica
in sfirsit ineva care nu vorbeste de arte martiale cind se refera la sun tzu

mie mi-a ramas in minte un concept care spunea, "sa te feresti de inamicul care nu mai are ce pierde. va lupta pina la ultima picatura de singe. lasa-l sa creada ca mai exista o portita de scapare, altfel, daca nu mai are nici o sansa, se va lupta inzecit mai aprig"

si, zau ca am intilnit in viata asta. si in afaceri, si in dragoste... cei ce nu mai au ce pierde sunt cei mai periculosi inamici. nimic nu ii mai poate lovi
Clopotel
He he ... asa este ... ce a spus Sun Tzu este perfect valabil astazi in multe domenii unde este nevoie de tactica si strategie.

Am observat ca exista multi care, atunci cand aud de Arta Razboiului a lui Sun Tzu, stramba din nas si zic ca nu-i intereseaza cartea ca nu agreeaza razboiul ... auzi gandire ... yikes.gif

Am sa dau doua citate interesante:

" Ca o regula in razboi: daca fortele voastre sunt 10 la 1, atunci inconjuratii; daca sunteti 5 la 1, atunci atacatii, daca sunteti 2 la 1, atunci dividetiva fortele in doua."

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"

dead-cat
QUOTE

" Ca o regula in razboi: daca fortele voastre sunt 10 la 1, atunci inconjuratii; daca sunteti 5 la 1, atunci atacatii, daca sunteti 2 la 1, atunci dividetiva fortele in doua."


rar, rar de tot s-a intilnitin istorie o discrepanta de 10:1 intre 2 armate, cu exceptia asediilor, unde se aplica alte reguli. ca sa inconjori pe cineva, mai trebuie sa si ai spatiu de manevra si cel inconjurat sa ramina locului acolo.
ca de regula nu e asa, s-a vazut in cazul "armatei" ofiterului german von Lettow-Vorbeck, care in primul razboi mondial, in Tanzania, a blocat cu 3000 de europeni si 22000 de africani, cca 300 000 de soldati britanici, belgieni si portughezi pe timp de 4 ani fiind surpris de sfirsitul razboiului tocmai la inceputul unei ofensive in Rhodesia.

despartitul la 2:1 iarasi s-ar putea sa nu funtioneze, daca comandantii nu prea sunt competenti, ca exemplu din nou din primul razboi mondial: august 1914, prussia de est, 2 armate rusesti de cca 150 000 ataca un teritoriu acoperit de cca 170 000 de soldati germani. prin operarea independenta a armatelor s-a dat posibilitatea armatei germane de a obtine superioritate numerica locala, care aceasta a folosit-o prompt in a distruge complet una din armatele ruse (Tannenberg, 27-29 Aug. 1914) iar ulterior pe cealata in septembrie.

o fi fost valabil pe vremea lui Sun Tzu, dar pe-atunci nici nu erau mitraliere sau artillerie care sa nege complet o superioritate numerica, cind sunt folosite eficient.

QUOTE

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"

din nou presupune ca inamicul e incompetent si nu-si face tema de casa la capitolul recon.


cheers
Mrs. Rogers
Eu mi-aduc aminte de ceva de genul asta :" uneori pentru a castiga razboiul, trebuie sa pierzi cateva batalii" Cred ca fiecare interpreteaza diferit dar eu prin asta inteleg ca planurile pe termen lung sunt cele mai importante si uneori implica pierderi mai putin semificative pe parcurs. Te invata sa ai rabdare si sa-ti planifici miscarile. Te invata sa nu fii impulsiv.
mutulica
Toxic, e ca la sah. Dai la vedere o tura, celalalt se arunca pe ea, dar isi lasa regele descoperit si ii dai mat...

Mai scrie acolo in principii ca razboiul se bazeaza pe inselatorie, si cine stapineste arta inselatoriei poate cistiga razboiul cu mai putine resurse
Clopotel
Dead-cat rofl.gif , omule , chestiile astea sunt niste sfaturi care te ajute sa castigi intr-o anumita situatie.
Trebuie sa le pui in aplicare cat mai bine. Nu trebuie sa gandesti ca daca un prost esuiaza in a aplica un sfat bun, este vina sfatului si nu a prostului. Ori exemplele pe care le-ai spus tu, tocmai asta fac rofl.gif

Dead-cat,
QUOTE

QUOTE

"Planurile (intentiile) tale sa fie ascunse si impenetrabile ca noaptea,
dar cand te misti - sa fii (sa cazi) ca un fulger"


din nou presupune ca inamicul e incompetent si nu-si face tema de casa la capitolul recon.


Din contra, aceste sfaturi nu presupun nimic, te indeamna sa faci aceste lucruri cat mai bine, si castiga acela care le pune mai bine in aplicare. In ex. de mai sus, este normal ca intentiile tale sa fie tinute cat mai bine ascunse, si adversarul va face la fel cu ale lui, si va castiga acela care va "ghici" primul intentiile celorlalti sau prin alte mijloace,( pentru ca doar ghicirea intentiei nu iti garanteaza victoria). Tu ce vrei sa spui ca trebuie sa faci? "Ca oricum inamicul meu este un om inteligent, si deci nu are rost sa-mi mai ascund gandurile de el. Mai bine ii trimit o scrisoare cu ele, ca sa vada ca nu sunt prost si ca m-am prins ca el e destept." rofl.gif

Sa revenim:

Iata alte alte cateva sfaturi intelepte de la Sun Tzu:

1. Adevăratul conducător de oşti īnţelept nu este războinic [violent; agresiv] .
2. Adevăratul oştean iscusit [de valoare] nu este iute la mīnie [furios; agitat; tulburat].
3. Adevăratul īnvingător nu se angajează īn război [cel ce ştie să īnvingă nu atacă primul; caută toate mijloacele paşnice de a cīstiga pacea].
4.Făcīnd ceea ce este dificil oamenilor [se pune īn situaţie umilă;īn serviciul semenilor; stăpīnindu-şi pornirile] adevăratul conducător de oameni este plasat [chiar de aceştia] deasupra lor[iar poporul īl ascultă; se īmblīnzeşte].
5. Regăsim aici virtutea non-rivalităţii [a acţiona fără a lupta şi fără a crea opoziţii; a lupta fără a avea rival (ci ajutor)].
6. Aceasta este capacitatea de a conduce [folosi](şi īmblīnzi) oamenii.
7. Şi se află [toate aceastea] īntr-o perfectă armonie cu legea Cerului [toate aceste virtuţi sīnt fructele (consecinţele) urmării propriei tale naturi(firi) şi a Căii (Tao)].
dead-cat
QUOTE

Ca oricum inamicul meu este un om inteligent, si deci nu are rost sa-mi mai ascund gandurile de el. Mai bine ii trimit o scrisoare cu ele, ca sa vada ca nu sunt prost si ca m-am prins ca el e destept


planurile devin obvious in momentul in care sunt puse in aplicare. nu cistiga neaparat acela cu planul genial, cistiga acela care se foloseste in modul cel mai eficient de resursele avute la dispozitie.

o vorba veche spune "amateurs discuss strategy; experts discuss logistics."

Clopotel
deat-cat
QUOTE

planurile devin obvious in momentul in care sunt puse in aplicare.


Nu intotdeauna ...Nu de la inceput ... Tu joci sah sau go sau orice alt joc de logica si strategie?

Acolo se vede cel mai vine ca inceputul atacului nu dezvaluie intotdeauna planul, din contra, poate induce adversarului ideea unui alt plan, pe care el sa presupuna ca il ai. De regula, cand isi da seama de adevaratul plan, pentru inamic e prea tarziu, urmeaza mat in 5 mutari, indiferent de ce ar face el ... spoton.gif in asta const arta razboiului, indiferent de natura lui...
dead-cat
eu am crezut ca vorbim de operatiuni militare, nu de starcraft.

chestia cu deceptia rar functionaza la nivel full-scale, deoarece, pentru ca deceptia sa functioneze (adica inamicul sa creada exact ceea ce vrei tu sa creada) inamicul nu trebuie sa aibe lipsuri de informatie si nu faca presupuneri sau sa traga alte concluzii. si apoi intr-o operatiune militara sunt multe lucruri neclare, cum ar fi pozitia trupelor (chiar proprii), gradul de aprovizionare cu munitii etc. daca toate lucrurile ar fi clare n-ar exista friendly-fire. nici nu prea e necesar sa investesti prea mult in dezinformarea inamicului, deoarece el, ca si tine, prin lipsa naturala a informatiilor exacte va trage suficient de multe concluzii gresite exploatabile.

la sah, go puter games toate informatiile necesare pentru a lua decizii sunt exacte, deci nu-i comparabil.

ca sa revin la acele "reguli ale razboilui" de Sun Tzu:
pot sa da o galeata de exemple din domeniul naval unde impartitul fortelor are urmari dezastroase chiar daca inamicul e slab la raportul 1:2. imho Sun Tzu e overrated.
mutulica
Chiar nu ti s-a intimplat niciodata sa te pacalesti? Si sa iti fie ciuda mai ales ca stiai schema dinainte, atit ca ai fost distras si nu te-ai concentrat destul?

Daca citesti despre batalia din Midway vei descoperi ca o flota japoneza imensa a fost facuta praf mai mult la noroc de avioanele americane... care se despartisera in 2...
e o coincidenta, dar...
dead-cat
pai eu n-am nici o legatura cu discutia. eu nu conduc operatiuni militare. dar din cei care au facut-o rar unul ia decizii de unul singur.

cit despre midway, japonezii n-au fost 2:1 si nici americanii, care au avut un avantaj substantial al bazelor terestre de pe midway, cu runnway-uri lungi de unde pot pleca/ateriza avioane cu 4 motoare, ce inseamna un recon mai bun. plus bazele terestre nu pot fi scufundate. daca reconul japaonez isi facea treaba povestea era mai echilibrata.


28. Mai 1672 Solebay, olandezii au batut cu cca 70 de nave(mai slabe) flota anglo-franceza de 90 care se despartise.
mutulica
sincer nu inteleg care e smecheria cu acel despartit in 2. pe de alta parte, ce zice sun tzu sunt niste generalizari, multe din ele fiind total afara de pe alee la ora asta, in schimb multe sunt mai actuale ca niciodata

te-ai gindit ce aplicabilitate pot avea conceptele astea in viata de zi cu zi?
sau cum ar reactiona doi adversari, care joaca dupa aceleasi principii?
dead-cat
QUOTE

...multe din ele fiind total afara de pe alee la ora asta...

exact asta sustin si eu.
mutulica
aha, inteleg... deci tu te legi doar de alea afara de pe alee

daca tot suntem la capitolul asta, fa macar o lista cu cele pe care le consideri ca iesite din uz
zar
pai daca eu am inteles bine, "arta razboiului" propune strategii de lupta (razboi), ceea ce este similar cu "printul" lui machiavelli care propune strategii de guvernare. ori si una si cealalta categorie de strategii pot fi aplicate in convietuirea cu ai nostri semeni. ma insel mutulica? tu ai initiat topicul.

iar eu n-am citit "arta razboiului", da-mi place sinceritatea lui Machiavelli.
dead-cat
eu as zice ca termenul "arta razboiului" e o contradictie in sine. de fapt nu e nimic artistic intr-un macel sau distrugere care are ca origine de cele mai multe ori vanitatea/lacomia unor putini si naivitatea celor multi.

imho un termen mai adecvat ar fi "eficienta razboiului", care pina una alta, descrie folosirea resurselor proprii intr-un mod cit mai eficient, in acelasi timp incercind a-l impiedeca pe adversar sa procedeze la fel. mi s-a parut interesant si pertienet punctul de vedere al lui Tolstoi in "Razboi si Pace", care explica successul lui Napoleon (in general si la Borodino in particular) prin faptul ca acesta nu se implica foarte mult in mersul unei confruntari, evitind astfel deciziile gresite luate in mod obligatoriu de cam orice comandant, datorita informatiilor depasite (in orice moment) avute la dispozitie, delegind responsabilitatea comandantilor de unitati aflate in confruntare, care, avind informatii mai exacte (erau exact la fata locului) puteau actiona/reactiona (mai) eficient. aceasta filozofie a fost aplicata si in formarea corpului de ofitieri al mai tuturor armatelor prusace/germane, ceea ce explica, la suprafata, succesele militare.
mutulica
Schimba razboi cu conflict, si vei descoperi ca ai parte de o gramada de conflicte de dimineata pina seara.
Gindeste la modul in care raspunzi acestor conflicte, la modul in care interactionezi si inter-relationezi cu ceilalti.

Gindeste ca poate uneori ai fi fost mai cistigat sa accepti sa pierzi o batalie ca sa cistigi un razboi...
Nu ti s-a intimplat niciodata sa te contrezi cu un incapatinat, si sa lasi ca el, iar peste citeva ore sa il vezi ingenucheat pentru ca parerea lui nu a fost acceptata si de altii, care au preferat parerea ta...
dead-cat
nu-i chiar acelasi lucru.

razboi != conflict ci razboi= conflict armat, unde din pacate nu poti spune "da-l incolo de idiot".

marea majoritate a conflictelor din societate (din fericire) nu se (pot) rezolva cu pusca si in cele mai rare cazuri existenta biologica ti-e amenintata, ceea ce, din pacate, nu poate fi spus in cazul unui razboi.
mutulica
Bine domnule, cum doriti dumneavoastra. Acuma daca stau sa ma gindesc, oare ce ar fi spus Sun Tzu despre aviatie?
dead-cat
nu vom afla niciodata.
Clopotel
dead-cat,

te inseli amarnic cand spui ca razboiul nu are legatura cu arta. De fapt are o foarte mare legatura, pentru ca cei care nu sunt artisti in ale razboiului sunt primii care o iau in freza.

De fapt tu nu pricepi ca razboi, nu inseamna doar pusti si sabii. Exista razboi in orice lucru pe care il intreprinde omul.
Daca se duce la piata, daca vrea sa cucereasca o fata, daca vrea sa cumpere o casa, daca vrea sa incheie o afacere, daca vrea sa obtina un loc mai bun in autobuz etc. In absolut orice e nevoie de o "arta a razboiului" adaptata la conditiile de moment.
De fapt chiar faptul ca te poti adapta la aceste conditii este o arta. Sun Tzu, a fost un mare conducator de armata, dar aceste principii au fost date cu exemple din armata ca sa fie mai usor de priceput.

Ce spune Mutulica, cum ca razboi = conflict este foarte corect. Chiar asta e, si in acest spirit trebuie inteleasa Arta razboiului. Te sfatuiesc sa citesti intai principiile cap coada ale acestei carti si sa incerci sa faci analogii cu viata reala.

Am vorbit mai sus de sah sau go, si tu ai spus ca nu au nici o legatura. Asta ma face sa cred ca tu nu cunosti nici unul din aceste jocuri, sau in cel mai bun caz nu cunosti decat regulile dupa care se muta piesele. Vreau sa-ti spun ca daca studiezi sahul, nemaivorbind de go, o sa ai o mare revelatie. Principiile de acolo te ajuta foarte mult in viata de zi cu zi. Pentru ca jocul de sah, la fel ca si un razboi, nu se duce cu piesele sau cu armele, se duce cu mintea oamenilor in primul rand, a adversarilor. Jucand si aplicand aceste principii vei intelege mai bine cum gandesc oamenii in diverse situatii si atunci vei actiona in consecinta. Un ex. banal, daca conduci masina, si esti grabit, aplicand cateva reguli din arta razboiului, reusesti sa ajungi la destinatie in cel putin jumatate din timp. Eu fac asta in fiecare zi. Unele reguli sunt intuitive, le "vezi" si singur, fara a-l citi pe Sun Tzu, acolo nu este dcat colectia intreaga...
dead-cat
e dreptul fiecaruia sa creada ce vrea.

mie nu mi se pare ca sahul are vreo legatura cu un conflict armat, motivele le-am mai explicat: la sah te uit pe table si ai informatia up to date. in razboi nu. in sah joci dupa reguli, in razboi regulile sunt optionale.

eu vad un conflict militar ca o competitie de utilizarea cit mai eficienta a resurselor la dispozitie pentru atingerea unor obiective stabilite. nu vad nici o arta in asta. "neartistii" de regula sunt oameni care nu au stiut sa se foloseasca de resursele avute la dispozitie in mod optim la momentul potrivit, adesea din vanitate.

de asemenea, nu cred ca un conflict de zi cu zi poate fi asemanat cu un conflict armat. asta poate ca din cauza ca am fost la revolutie.

QUOTE

De fapt tu nu pricepi ca razboi, nu inseamna doar pusti si sabii. Exista razboi in orice lucru pe care il intreprinde omul.

s-ar putea sa fie o chestie de definitie. cind intreprind ceva in viata de zi cu zi, stabilesc un obiectiv, care incerc sa-l ating prin mijloace acceptate de societatea in care ma aflu. intr-un conflict militar, obiectivul se atinge prin folosirea fortei, eficienta ei fiind data de modul de utilizare al propriilor resurse fata de cele ale adversarului.


mutulica
dead_cat, hai sa le luam pe rind:
QUOTE
la sah te uit pe table si ai informatia up to date


asa spui tu? ai doar situatia de pe tabla, dar habar nu ai ce ii trece advesarului prin cap. poti doar sa presupui, si in functie de presupunerile si de planurile tale poti lua decizii care vor afecta mersul partidei. nu uita ca cei doi adversari vad aceeasi tabla, deci au aceleasi informatii, si totusi doar unul cistiga...
sunt niste reguli, hai sa le numim constringeri pe care le ai si in razboi (adica tancul nu zboara, ai un numar limitat de personal sau echipament, racheta are raza mai lunga de actiune si e mai precisa dar e mai scumpa, deci iti trebuie si tunuri, etc)

la razboiul modern poti vedea mai nou situatia de pe tabla dar, cit e inselatorie si cit e adevar? de unde stii ce va muta adversarul, de unde stii ca tancul pe care l-ai facut praf de dimineata cu o racheta super scumpa nu era decit o macheta gonflabila?


sa continui
QUOTE
cind intreprind ceva in viata de zi cu zi, stabilesc un obiectiv, care incerc sa-l ating prin mijloace acceptate de societatea in care ma aflu

desigur, dar ai mai multe cai de ati indeplini obiectivul, si toate acceptate de societate. sa zicem ca vrei o intrevedere cu seful pentru a cere o marire de salariu.
poti pur si simplu sa bati la usa si sa ceri. poate primesti, poate nu

sau poti sa iti cauti aliati printre apropiatii lui si sa iti pregatesti intrevederea din timp
intre timp afli care sunt criteriile sefului de masura si iti construiesti o imagine cit mai buna in conformitate cu aceste criterii
poti sa te informezi in ce stare de spirit e seful in ziua in care decizi sa bati la usa, si in functie de asta sa actionezi sau sa amini
in ziua in care bati la usa sefului 80% criteriile descrise sa fie indeplinite, si marirea de salariu sa fie aproape o formalitate

ei bine, asta incercam sa spun. Arta Razboiului scrisa de Sun Tzu descrie, intr-un mod mai ... chinezesc cum sa abordezi si un astfel de "razboi"
dead-cat
QUOTE

sunt niste reguli, hai sa le numim constringeri pe care le ai si in razboi (adica tancul nu zboara, ai un numar limitat de personal sau echipament, racheta are raza mai lunga de actiune si e mai precisa dar e mai scumpa, deci iti trebuie si tunuri, etc)

evident correct. insa nu la asta ma refeream. la sah muti tu, muta el, muti tu etc. imagineaza-ti un joc de sah la care amindoi mutati deodata.
QUOTE

la razboiul modern poti vedea mai nou situatia de pe tabla dar, cit e inselatorie si cit e adevar? de unde stii ce va muta adversarul, de unde stii ca tancul pe care l-ai facut praf de dimineata cu o racheta super scumpa nu era decit o macheta gonflabila?

din nou correct, but that's my point too. informatiile pe care le ai pe tabla sunt, cu o foarte mare probabilitate inexacte. la sah sunt exacte.

QUOTE

desigur, dar ai mai multe cai de ati indeplini obiectivul, si toate acceptate de societate. sa zicem ca vrei o intrevedere cu seful pentru a cere o marire de salariu.
poti pur si simplu sa bati la usa si sa ceri. poate primesti, poate nu
...

nu te contrazic nici aici, vrei sa-ti indeplinesti obiectivul ai nevoie de un plan, o strategie etc. eu nu sustin ca nu e nevoie de asa ceva. dar in exemplul tau, daca ar fi sa construim o schema logica pentru "strategie", la prima casuta de IF trebuie pusa intrebarea, "are resurse?". daca raspunsul e NU atunci strategia e de prisos smile.gif . si din pacate, raspunsul la aceasta prima intrebare e adesea o nebuloasa.
Clopotel
Dead-cat,
desi discutia, pentru multi, s-ar putea sa devina plictisitoare prin naivitatea ei, totusi am sa lamuresc cateva aspecte.

Tu zici ca jocul de sah este banal pentru ca vezi toate piesele si deci ai totul sub control. Sa inteleg ca ai reusi sa-l bati si pe Karpov la sah, nu? Ei bine de ce nu poti sa-l bati?! Doar aveti aceleasi numar de piese si poate chiar sa te lase sa joci cu albele, avand astfel prima mutare....

Este vorba de strategie. Arta razboiului se refera la strategie, si mai putin la tactica. In jocul de go strategia are si o mai mare importanta (procentual vorbind) decat la sah. Nu este evident acest lucru decat daca studiezi aceste jocuri.

Strategia de care vorbeai tu cand e vorba daca are sau nu resurse, aceea de fapt nu e strategie, aceea tine de tactica.

Strategia este cea care te ajuta, ca daca ai resurse putine sa poti invinge pe cei care au mai multe (si nu ma refer aici doar la conflictele militare, de fapt ma refer numai la cele civile, ca de aici tragem mai mari foloase). Sa nu-ti inchipui ca daca aplici aceste reguli incalci legea. Nu, nici pe departe, din contra, legea este aliatul tau. Face parte din restrictiile jocului. Le iei in calculul stategiei. Restrictiile tale sunt si restrictiile adversarului (cand e vorba de lege), si cine face o strategie mai buna (cine e un strateg mai bun) ala castiga (afacerea, locul mai bun in autobuz, un post mai bun, tipa mai misto etc)

Tu ai intrebat (pentru un caz):"Are resurse?" Si daca nu are ce sa faca? Sa se dea batut? Nuuu... El trebuie sa castige, e vital pentru el. Si atunci ce face? Compenseaza lipsa resurselor cu o buna strategie, adica exact cu o buna cunoastere si aplicare a acestor reguli care sunt descrise in Arta Razboiului.

PS: Tu te intrebi ce faci cand nu cunosti de ce mijloace dispune adversarul in lupta cu tine. (De ex. daca are pile sau nu la personal, daca da spaga mai mare sau nu etc). Ei bine daca nu ai aceste informatii, tot Sun Tzu, ne invata o regula de bun simt: Presupui ca le are, si iti construiesti strategia si tactica pe acest fapt. Si daca strategia si tactica ta te duc la victorie in aceste conditii, inchipuiesteti ce victorie vei avea daca presupunerile tale, in ceea ce priveste "resursele" adversarului au fost supraevaluate...
dead-cat
sorry dar a compara ceva ca operatiunea barbarossa cu un joc de sah sau go este pentru mine, naiv.

te rog, arata-mi unde am spus eu ca jocul de sah este banal. quote daca se poate.
eu am spus ca nu vad paralela cu o operatiune militara. motivele le-am explicat.

faptul ca kasparov joaca sah mai bine ca mine nu are absolut nimic de-aface cu purtatul unui razboi. faptul ca kasparov ar cistiga intr-o partida de sah cu mine spune exact un lucru: ar cistiga o partida de sah. nu spune nimic despre cit de competent ar utiliza un regiment.
si in plus ce are persoana mea de-aface cu toata discutia? tu expui o teorie iar eu alta si pe aceste idei discutam. cu ce-ti intareste faptul ca kasparov joaca mai bine sah ca mine argumentul? eu am crezut ca topicul discutei este ceea ce Sun Tzu a denumit "arta razboiului", termen cu care tu esti de accord (presupun) iar eu nu si nu o competitie cine-i mai bun la sah.

QUOTE

Strategia de care vorbeai tu cand e vorba daca are sau nu resurse, aceea de fapt nu e strategie, aceea tine de tactica.


asa-i ca ai citit ce-am scis? daca X cere marire de salar de la Y si Y nu are resurse atunci oricare ar fi strategia lui X, va da de gres.
strategia este drumul ales pentru atingerea obiectivelor.
tactica e modul de implementare.

QUOTE

Tu ai intrebat (pentru un caz):"Are resurse?" Si daca nu are ce sa faca? Sa se dea batut? Nuuu... El trebuie sa castige, e vital pentru el. Si atunci ce face?

eu iti cer azi 1 million. nu ai. ce faci? poti spune, n-am acum dar poate o sa am peste x luni. pot sa accept sau nu, dar fapt este ca, daca azi n-ai 1 million sa-mi dai, eu nu mi-am atins obiectivul, oricit de buna ar fi fost strategia.

QUOTE

Tu te intrebi ce faci cand nu cunosti de ce mijloace dispune adversarul in lupta cu tine.

nu-i adevarat. quotuie-ma in context. eu am sustinut ca rareori ai informatii exacte despre mijloacele in discutie (chiar ale tale) spre deosebire de jocuri ca sah. ca procedezi dupa un scenariu worst-case e la mintea cocosului. nu-i Sun Tzu primul care descopera ca a fi circumspect nu strica si nu cred ca se vor gasi prea multi sa contrazica.

Clopotel
dead-cat,
doar pentru ca pomenesc nickul tau si ma adresez tie, nu inseamna ca am ceva cu tine, din contra, imi esti chiar simpatic smile.gif

Dar, pana acum, sincer eu nu-mi dau seama ce urmaresti, caci refuz sa cred ca nu intelegi ce vor sa spuna aceste reguli si ca nu vezi utilitatea lor in viata cotidiana. Faci ce faci, si tot aduci vorba de conflictul militar. Pe aici nu o sa gasesti nici un expert militar care sa-ti explice cum se aplica aceste reguli in domeniul militar.

Si ca sa revin un pic la comparatia cu jocul de sah, problema nu se pune care este legatura intre sah si operatiunea barbarossa, ci in faptul ca un conflict militar condus de doi generali, care amandoi sunt toba de tehnica militara, dar ca unul este mai bun la sah ca celalalt, eu as paria, fara doar si poate pe cel care bate la sah, caci cu mare probabilitate va bate si pe front. De fapt, in istorie, mai ales in Asia, unele batalii au fost castigate, chiar in fata unei table de go, caci conducatorii lor si-au dat seama ca soarta razboiului sta in priceperea lor, si nu in a fiecarui soldat in parte (si asta are o importanta, nu zic nu, dar nu asa mare). Si atunci au preferat sa se lupte fizic ei doi, sau sa joace go, decat sa sacrifice atatea vieti.

Tu ai spus:
daca X cere marire de salariu de la Y, si Y nu are resurse, atunci oricare va fi strategia lui X, va da gres....

Posibil, dar nu intotdeauna. Daca analizezi situatia, te intrebi de ce Y nu are resurse ca sa-i da si lui X, si atunci X va pune la care o strategie prin care sa-i mareasca resursele lui Y (gasirea de noi clienti importanti, speculatii finaciare, oportunitati de afaceri, pe care Y nu le vede, dar poate le vede X), si o parte din aceste resurse se intorc la X. O alta strategie este ca X sa colaboreze cu Z, si atunci Y daca tine la X, va ceda din resursele lui proprii (nu cele alocate initial) lui X, astfel incat X si-a atins scopul. Sunt multe variante aici...

Daca tu imi ceri 1 milion astazi, eu nu-ti spun nu am din prima , chiar daca efectiv nu am. Analizez in primul rand situatia, si daca as avea avantaje mari din faptul ca acum (cand ai nevoie) ti-as da un milion, ma pot imprumuta eu la cineva (la banca, la un prieten, amanetez ceva) si tot iti dau, sau gasesc pe cineva care sa-ti dea. Sunt multe variante ... De ce spui ca nu ar fi?! Sa existe suficienta motivatie doar. Este si aici o strategie, pe care orientalii o aplica din plin in afaceri. Ei nu spun "nu" cand refuza pe cineva. Ei spun ca se mai gandesc, ca vor cauta soutii, ca ei doresc sa incheie afacerea etc.

Ca sa revin la sah, un pic.... acesta evident nu este decat un joc, dar din care poti sa tragi mari invataminte pe care sa le aplici in viata. Karpov degeaba este mare maestru la sah, daca habar nu are de militarie sau de afaceri. Si in aceste conditii normal ca ar pierde orice batalie sau orice afacere. Dar daca s-ar pregati in militarie sau in afaceri, cu siguranta ca ar castiga majoritatea bataliilor, pentru ca aplica mai bine acele reguli de strategie, care pana la urma a le aplica corect, a avea sclipirea de a gasi solutii strategice este o arta, si ca orice arta are artistii sai. Si un artist bun are talent (fie inascut fie dobandit), asta vis a vis de faptul ca ai intrebat de ce Arta razboiului e o arta ....

dead-cat
QUOTE

Dar, pana acum, sincer eu nu-mi dau seama ce urmaresti, caci refuz sa cred ca nu intelegi ce vor sa spuna aceste reguli si ca nu vezi utilitatea lor in viata cotidiana.

nunu, eu am spus ca nu mai vad actualitatea teoriilor lui sun tzu in domeniul actual militar. eu argumentez impotriva unei paralele dintre conflicte din viata de zi cu zi cu cele din domeniul militar.
cind am spus ca sun tzu e overrated, m-am referit strict la domeniul militar actual, nu contest invatatura care o poate trage cineva din unele "reguli" enuntate de el.

QUOTE

...
dar ca unul este mai bun la sah ca celalalt, eu as paria, fara doar si poate pe cel care bate la sah, caci cu mare probabilitate va bate si pe front.

poate fi asa, poate nu. nu spun ca sahul nu foloseste la formarea unui mod de a proceda eficient.

QUOTE

De fapt, in istorie, mai ales in Asia, unele batalii au fost castigate, chiar in fata unei table de go, caci conducatorii lor si-au dat seama ca soarta razboiului sta in priceperea lor, si nu in a fiecarui soldat in parte (si asta are o importanta, nu zic nu, dar nu asa mare). Si atunci au preferat sa se lupte fizic ei doi, sau sa joace go, decat sa sacrifice atatea vieti.

desi laudabila initiativa, totusi successul militar al asiaticiilor, (excluzind razboiul ruso-japonez, si invazia mongolica) a llasat de dorit (in contact cu europenii)

QUOTE

Posibil, dar nu intotdeauna. Daca analizezi situatia, te intrebi de ce Y nu are resurse ca sa-i da si lui X, si atunci X va pune la care o strategie prin care sa-i mareasca resursele lui Y (gasirea de noi clienti importanti, speculatii finaciare, oportunitati de afaceri, pe care Y nu le vede, dar poate le vede X), si o parte din aceste resurse se intorc la X.

iarasi posibil. dar e o problema de perspeciva: daca obiectivul meu era sa obtin marirea acum, am esuat. daca era sa obtin o afirmatie (ca pina una alta, daca nu scrie in contract, mai mult nu e) ca intr-un viitor apropiat exista posibilitatea sa primesc marirea, atunci l-am atins.

QUOTE

Daca tu imi ceri 1 milion astazi, eu nu-ti spun nu am din prima , chiar daca efectiv nu am. Analizez in primul rand situatia, si daca as avea avantaje mari din faptul ca acum (cand ai nevoie) ti-as da un milion, ma pot imprumuta eu la cineva (la banca, la un prieten, amanetez ceva) si tot iti dau, sau gasesc pe cineva care sa-ti dea.

daca esti om de afaceri bun si realizezi plusvaloarea obtinuta din activitatea mea, imi vei da cu siguranta, daca ai. daca nu ai, nu sunt multi care se vor imprumuta. desi e statistic irrelevant, eu n-am cunoscut pe niciunul.
QUOTE

Dar daca s-ar pregati in militarie sau in afaceri, cu siguranta ca ar castiga majoritatea bataliilor, pentru ca aplica mai bine acele reguli de strategie, care pana la urma a le aplica corect, a avea sclipirea de a gasi solutii strategice este o arta, si ca orice arta are artistii sai.

nu pot sa spun ca nu e posibil. dar e speculativ.
Clopotel
Aaaa... tu esti interesat doar daca aceste reguli mai sunt valabile in domeniul militar .... pai ar trebui sa vorbesti cu un militar sa te lamureasca. Eu am intrebat acum cativa ani chiar un general din statul major si mi-a zis ca pe langa alte cateva carti, acestea sunt considerate un fel de Biblie.

Daca te referi strict la rachetele intercontinentale, si aici pot sa fie cateva strategii. Nu neaparat sa te folosesti de ele, ci doar sa le amplasezi intr-un anumit loc, sau sa le indrepti impotriva nu stiu cui (cam la fel cum se intampla pe tabla de sah).


In ceea ce priveste imprumutul de bani, mai ales cand e vorba de sume mici, eu am o strategie care este inspirata chiar din ce spune chinezu asta: si anume eu chiar provoc aceste situatii (in care sa imprumut sume mici de bani) si nu pentru dobanda, ci pentru ceva care inseamna mult mai mult, si imi aduce mult mai multe beneficii - pentru recunostinta (pentru indatorare). Oamenii carora le dau sume mici de bani, "cand le arde buza", chiar si dupa ce imi dau banii inapoi (fara dobanda), imi raman in continuare indatorati si recunoscatori. Si obtin mult mai multe beneficii de la ei, chiar si daca le dadeam acei bani de tot. Si totul pleaca de la ei, si eu imi pastrez o imagine foarte buna, de om care ajuta bla bla...

Evident ca nu toti oamenii "merita" sa fie "ajutati" in acest fel... depinde de situatie - pe un prieten care lucreaza la Circa Financiara, sau la Politia Capitalei, cum as putea sa nu-l "ajut"?!

mutulica
M-am uitat din nou prin carte. Sunt convins ca si militarii de azi au multe de invatat.
si aplicabilitatea e mare...
contraste
QUOTE (E.B.E. @ 4 Apr 2004, 06:13 PM)
QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...

tradus corect "codul de onoare al samurailor"
Blakut
"Arta razboiului" e o carte foarte buna, cel care a zis mai sus ca e folositoare in viata de zi cu zi, a avut dreptate. Tata o are mereu la el in servieta, cand pleaca la birou...
Leon
user posted image
QUOTE (contraste @ 29 May 2004, 06:55 PM)
QUOTE (E.B.E. @ 4 Apr 2004, 06:13 PM)
QUOTE (Leon @ 4 Apr 2004, 04:57 PM)
Dar mare e net-ul si media si dupa ce am aflat ca Muhammad Ali a luat pe cocoasa de la Antonio Inoki, am inceput sa ma interesez de Bushido. Iar in acest " sport " Nobuhika Takada e Regele tuturor timpurilor.

hmm.gif Mai, dupa cate stiu eu Bushido este codul samurailor, iar nu un stil de lupta... Poate ma insel... unsure.gif Dar nu cred...

tradus corect "codul de onoare al samurailor"

Literar se traduce: "Way of the Warrior,"

Cand am scris despre Bushido m-am referit la noul sistem de lupte ce cucereste lumea...
FULL CONTACT FIGHT !!

Si Regele thumb_yello.gif ...Nobuhiko Takada!!!



user posted image
actionmedia
Este un subiect foarte interesant. Din păcate nu mă pot māndri că am citit măcar o pagină din "Arta Războiului", dar am auzit multe despre această teorie. Īntradevăr titlul cuprinde două cuvinte antagonice, pe de altă parte conţinutul se referă atāt la cum să poţi un război cāt mai ales la cum să īl eviţi. Noţiuni ca disciplină şi leadership sunt aplicabile şi astăzi.
Un soldat disciplinat face cāt 10 nedisciplinati, o armata mica condusă bine poate īnvinge o armata mare condusă prost.
QUOTE
rar, rar de tot s-a intilnitin istorie o discrepanta de 10:1 intre 2 armate, cu exceptia asediilor, unde se aplica alte reguli. ca sa inconjori pe cineva, mai trebuie sa si ai spatiu de manevra si cel inconjurat sa ramina locului acolo.

Cred că textul nu se referea neapărat la 2 armate, este foarte posibil ca in anumite situatii intr-o anumita zona de conflict sa se creeze o superioritate de 10:1, dupa o sarja de cavalerie sau mai stiu eu cum. Intradevar ai nevoie de spatiu ca sa inconjori, desi mie mi se par destul de banale sfaturile astea pentru 10:1; 5:1 si 2:1 eu mă īntreb ce spune pentru 1:2; 1:5 şi 1:10, ce sa faci in astfel de situatii, sa fugi rofl.gif ?
Stie cineva vreo adresa web unde sa gasim mai multe informatii despre Sun Tzu?
Stie cineva dacă Blitzkriegul german are ca sursa de inspiratie "Arta Războiului"?
dead-cat
nu. blitzkrieg s-a nascut din necesitatea de-a nu duce campanii lungi deoarece economia germana era dependenta de importuri. de asemenea macelul din WW1, unde majoritatea celor ce au conceput "blitzkrieg" au luptat ca junior officer a influentat modul de implementare.

elementele de baza fiind:
tancul (cu rolul de a sparge frontul si de a patrunde adinc in teritorul din spatele frontului,
infanteria mecanizata (rol de suport pentru tancuri)
aviatia (superioritate aeriana si paralizarea artilleriei inamice)

ca mod de operare seamana cu conceptul "trupei de asalt", tactica de infanterie dezvoltata de gen. Hutier pe frontul de est in a 2-a jumatate a anului 1917 si implementata cu success in martie 1918.

mutulica
ca sa intaresc ce spune dead-cat, blitz-krieg s-a bazat mult si pe observatia a doi mari strategi in lupta de tanguri, gen Guderian si Model, care au schimbat modul de organizare a trupelor.
In timp ce pina la ei tancurile erau folosite ca suport, si asignate disparat pe linga trupele de infanterie, ei au definit trupele de tancuri ca trupe de sine statatoare. in acest mod le-au crescut considerabil puterea de foc si viteza, deoarece a disparut necesitatea de a astepta dupa trupe de infanterie mai putin mobile.

desi ma indoiesc ca generalii nemti s-ar fi inspirat din invatamintele lui SunTzu, sunt multe paragrafe in "Arta razboiului" care induc la genul de abordare al blitz-kriegului. SunTzu repeta de multe ori importanta surprizei pentru reusita unui atac
actionmedia
Pe de alta parte iata ce spune Sun Tzu:
QUOTE
When you engage in actual fighting, if victory is long in coming, then men's weapons will grow dull and their ardor will be damped. If you lay siege to a town, you will exhaust your strength.

si mai departe...
QUOTE
Again, if the campaign is protracted, the resources of the State will not be equal to the strain.

precum si...
QUOTE
There is no instance of a country having benefited from prolonged warfare.


Singurul element din ceea ce defineste blitz kriegul ecare lipsea pe vremea Sun Tzu era aviatia (de care nu era nevoie), tancul era inlocuit de cavalerie sau care de lupta, iar infanteria nu avea nevoie sa fie mecanizata pentru ca nu avea de ce sa ocoleasca pe o raza foarte mare.

Pe de altă parte stiu ca la nivel de tactică militară blitz krieg īnsemnă concentrare de forţe pe un punct vulnerabil al defensivei inamice, strapungerea frontului in acel punct (in special cu divizii de tancuri), iar apoi incercuirea forţelor rămase de către infanterie (mecanizată) toate acestea sub protectia aviatiei si bombardamentul liniilor de aprovizionare. Asta la o scara mare. Dar daca reducem la o scara mica, fara arme de foc, fara avioane? Se putea vorbi de blitz krieg in antichitatate sau evul mediu? Aplică blitz kriegul anumite tactici descrise in "Arta Razboiului"?
dead-cat
QUOTE

Pe de altă parte stiu ca la nivel de tactică militară blitz krieg īnsemnă concentrare de forţe pe un punct vulnerabil al defensivei inamice, strapungerea frontului in acel punct (in special cu divizii de tancuri), iar apoi incercuirea forţelor rămase de către infanterie (mecanizată) toate acestea sub protectia aviatiei si bombardamentul liniilor de aprovizionare.


blitzkrieg se baza pe tactical bombing. de aceea aviatia avea tinte precise, prioritate avind HQ si artilleria.
de asemenea infanteria mecanizata raminea sa insotesca tancurile.

QUOTE

Dar daca reducem la o scara mica, fara arme de foc, fara avioane? Se putea vorbi de blitz krieg in antichitatate sau evul mediu? Aplică blitz kriegul anumite tactici descrise in "Arta Razboiului"?

pai nu. in evul mediu se lupta armata vs. armata, unitati care erau relativ mici. deci nu exista o line de front continua care trebuia strapunsa. chiar si in secolul 19 ideea de baza era outflanking. cind armatele au devenit suficient de mari sa acopere intreaga lungime a teritoriului disputat (WW1) s-a pus pentru prima oara problema de a forta sisteme defensive puternic intarite. pina atunci, se traia in general din outflanking.

ca se regasesc in blitzkrieg anumite idei ale lui sun tzu mi se pare normal, deoarece sunt de bun simt (sa-i fi zis asta cineva lu' Douglas Haig, Nivelle, Falkenhayn si Moltke cel tinar). de fapt, asta a zis deja mutulica in prealabil.

pe de alta parte, nu merge blitzkrieg fara sculele necesare.
actionmedia
QUOTE
Sun Tzu said: In the practical art of war, the best thing of all is to take the enemy's country whole and intact; to shatter and destroy it is not so good. So, too, it is better to recapture an army entire than to destroy it, to capture a regimen t, a detachment or a company entire than to destroy them.
[The equivalent to an army corps, according to Ssu-ma Fa, consisted nominally of 12500 men; according to Ts`ao Kung, the equivalent of a regiment contained 500 men, the equivalent to a detachment consists from any number between 100 and 500, and the equi valent of a company contains from 5 to 100 men. For the last two, however, Chang Yu gives the exact figures of 100 and 5 respectively.]


Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
[Here again, no modern strategist but will approve the words of the old Chinese general. Moltke's greatest triumph, the capitulation of the huge French army at Sedan, was won practically without bloodshed.]


Thus the highest form of generalship is to balk the enemy's plans;
[Perhaps the word "balk" falls short of expressing the full force of the Chinese word, which implies not an attitude of defense, whereby one might be content to foil the enemy's stratagems one after another, but an active policy of counter-attack. Ho Sh ih puts this very clearly in his note: "When the enemy has made a plan of attack against us, we must anticipate him by delivering our own attack first."]

the next best is to prevent the junction of the enemy's forces;

[Isolating him from his allies. We must not forget that Sun Tzu, in speaking of hostilities, always has in mind the numerous states or principalities into which the China of his day was split up.]

the next in order is to attack the enemy's army in the field; [When he is already at full strength.] and the worst policy of all is to besiege walled cities.



Iata un citat din tactica atacului al "Artei Războiului". Mie mi se pare perfect compabibila cu blitz krieg-ul. Eu cred că blitz kriegul este o transpunere la nivel tactic corespunzător tehnologiei sec. XX a principiilor lui Sun Tzu.
Sun tzu vorbeşte despre un război rapid , cu cāt mai puţine victime, pledează pentru īncercuirea şi nimicirea armatei inamice, impiedicarea joncţiunii armatelor aliate, evitarea asediilor prelungite (Vezi eşecul de la Stalingrad al Nemţilor). Principiul de bază este rapiditatea, consumul mic de resurse şi o tactică superioară faţă de cea a inamicului care nu trebuie să fie lăsat să se regrupeze pe poziţii defensive puternice.
interesant acest site: Sun Tzu 1 precum si acesta Sun Tzu 2
dead-cat
QUOTE

the next in order is to attack the enemy's army in the field; [When he is already at full strength.] and the worst policy of all is to besiege walled cities.


asta din 1914 nu mai e adevarat.

QUOTE

Hence to fight and conquer in all your battles is not supreme excellence; supreme excellence consists in breaking the enemy's resistance without fighting.
[Here again, no modern strategist but will approve the words of the old Chinese general. Moltke's greatest triumph, the capitulation of the huge French army at Sedan, was won practically without bloodshed.]

analiza omite seria de batalii premergatoare (Wiessembourg, Mars-a-Tours, Metz, Gavrelotte, St Privat) care a facut posibila incercuirea de la Sedan. toate bune si frumoase, dar Moltke avea libertatea de miscare.
iar nu e adevarat ca francezii n-au opus rezistenta la Sedan.

Sun Tzu zice ca e mai bine sa scoti din lupta armata inamicului decit sa ocupi teritoriu. well o fi fost el primul care a spus asta, dar e de bun simt pentru toata lumea.
nu trebuie sa fi citit Sun Tzu ca sa ajungi la aceasta concluzie, iar cind si daca ai citit, nu cred ca-i o revelatie.

QUOTE

evitarea asediilor prelungite (Vezi eşecul de la Stalingrad al Nemţilor).

stalingrad n-a fost un asediu decit pentru f. scurt timp. von Paulus ar fi putut ataca si cuceri orasul in august. in sept. trupele lui au patruns in oras iar traficul pe Volga a fost complet intrerupt de artillerie si aviatie. de fapt la inceputul lui octombrie majoritatea orasului era controlat de armata a 6-a. problema in toata afacerea a fost Adolf care a refuzat orice retragere tactica, care ar fi facut jonctiunea cu "Armeegruppe Don" inca in noiembrie.
actionmedia
Pentru că nu e frumos să vorbim despre WWII īn cadrul acestui subiect şi pentru că discutia devine interesanta, am deschis un nou subiect WWII tot īn Exploratorium.

Dead-cat, cred că ţi-au mai spus si alţii faptul că īntradevăr nu se mai poate aplica mot-a-mot ceea ce scrie īn "Arta Războiului" dar anumite concepte se pot păstra īn forme diferite. Evident că īn 1914 nu se mai poate vorbi de asedierea unor fortăreţe dar avem războiul de tranşee. Singura modalitate de a dinamiza razboiul de transee si a-l reduce la principiile lui Sun Tzu a fost introducerea tancului si aviatiei ca mijloace moderne de lupta.
dead-cat
QUOTE

Singura modalitate de a dinamiza razboiul de transee si a-l reduce la principiile lui Sun Tzu a fost introducerea tancului si aviatiei ca mijloace moderne de lupta.

aviatia a existat deja in 1914. singura penetrare a frontului de vest a fost realizata de armata germana in martie 1918 cu numarul socant de 9(!) tancuri.

nu tancul a penetrat frontul si tactica Hutier. Cambrai, unde s-a folosit pentru prima oara tancul in masa a fost o operatiune nereusita.

pina la Mark V. cam toate tancurile intrau la categoria "nice try"
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.