Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:[Arhiva] Biserica Si Politica
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania.
Pagini: 1, 2, 3
Petru
In ultima vreme au aparut o serie de voci in viata publica romaneasca care sustin cu vehementa ca ar fi necesara implicarea ceva mai angajata a clerului in viata publica. De asemenea, a aparut ideea ca in cadrul Parlamentului ar trebui sa existe o serie de locuri eligibile pentru membrii clerului, locuri care sa nu depinda de lista vreunui partid politic... e o idee asemanatoare cu ceea ce se intampla in perioada interbelica in viata politica romaneasca cand in Parlament exista un loc sau mai multe pentru mai marii Bisericii.
Daca ar fi sa luam un reper pentru separatia puterii politice(publice) de cea bisericeasca probabil ar trebui sa ne intoarcem cu aproape un secol in urma cand in Franta s-a propus Legea privind separatia dintre stat si Biserica(in 1905!)... Probabil de atunci in mod sistematic s-a pus in practica o delimitare cat mai clara a atributiilor celor doua forme de manifestare sociala.
stilnox
Practica separarii bisericii de stat se numeste "secularism" si este una din marile inovatii ale epocii industriale. Probabil ca prima data s-a intamplat la crearea Americii cand s-a construit o constitutie care separa cu "un zid de fier" biserica de stat.

In acest moment, secularismul e o practica implicita a oricarui stat modern iar contestarea acestui atribut se face doar de catre marginale grupuri religioase fanatice- cum e Religious Right in US. Deci, una peste alta, subiectul e lamurit.

Faptul ca Biserica Crestin-Ortodoxa e tentata printr-o forma sau alta sa ia partial frāiele puterii in Romania, ne arata adevarata fata a acestei organizatii: e inapoiata cu secole si e un cuib de totalitarism religios. Subiectul integrarii in NATO si UE sunt acceptat quasi-unanim Romania acum, dar inainte existau multe voci (mari) in Biserica ce se opuneau public acestui trend de integrare in cultura occidentala- iar in interiorul organizatiei lor inca sunt sinceri, ascultati-i pe cei de la ASCOR daca aveti ocazia.

Daca cineva doreste/regreta un stat nesecular, ar trebui sa se uite la Iran sau Afghanistanul de dinaintea eliberarii de catre americani. Asta daca nu vrea sa se uite in Dark Age adus chiar de catre dictatura religiei in Europa crestina (inchizitie & other fun).
jkd
Biserica ortodoxa romana a ramas ancorata intr-o dogma care nu mai corespunde realitatii.
anacronica, plina de securisti, turnatori, homosexuali... nu am nimic impotriva acestei minoriati. dar ma seaca fatarnicia preotilor romani.
nu vreau sa imi amintesc de peripetiile pe care le-am intampinat acasa, la tara - sunt taran si nu voi ascunde niciodata acest lucru - la moartea tatalui meu sau la moarea bunicii mele.
in primul caz preotul era versorul meu de gradul doi... si a tipat la mama sa vina sa ii munceasca la camp pt ca nu a luat bani la inmormatare si la parastas ... si, el fusese cel care imi refuzase banii!
in cel de-al doilea... la moartea bunicii mele o matusa nu a stiut ca preotul trebuie sa primeasca colacul cel mare... si desi mama, s-a rugat de el cu un lat colac... nu a vrut sa il primeasca... si la fel tipa... dupa acel colac.
e de rahat intreaga biserca ortodoxa romana.
in politica? lol... pai preotii fac politica mai rau ca politicienii... sunt in zonele rurale lideri de opinie ... parerea lor coneaza.
am fost , dupa multi ani la o slujba in bucuresti. in predica, preotul facea apologia .romanismului si a ortodoxismului.
aveam impresia ca ascul un texte de nae ionescu sau nechifor crainic...

pe scurt:
biserica ordodoxa...
ca in orice societate ea trebuie sa fie structura a societatii si nu a statului...
john
nefertiti-old
pai preotii fac politica mai rau ca politicienii... sunt in zonele rurale lideri de opinie ... parerea lor coneaza.

Normal ca sunt lideri de opinie. In primul rand spirituali, asta e si rostul lor, nu crezi?
dead-cat
pentru a vedea ce se intimpla cind biserica se "implica" in politica, a se revedea istoria secolelor XI-XVII. mail ales sec. XVII unde razboiul de 30 de ani a produs mai multe victime ca primul razboi mondial.
denise
O implicare in viata politica -NU! In viata publica- DA! Ar trebui ca biserica, reprezentantii ei , sa se afle cat mai des intre enoriasi, sa fie prima care sa se implice in actiuni civice, in ajutorarea saracilor, a bolnavilor. Macar pentru a da un exemplu.
Cata vreme unii (dar destul de multi) preoti sunt identificati cu cei care-ti vin la usa doar sa-ti ceara bani , nu si sa te ajute, biserica nu poate fi considerata ca facand parte din viata de zi-cu -zi a credinciosilor. Mai ales in marile orase.
Nu am nimic impotriva construirii unei catedrale a neamului, oamenii au donat de buna-voie banii in acest scop, dar nu ma pot opri sa nu intreb- cate vieti ar fi putut salva acei bani? Oare un spital pentru saraci nu ar fi fost o catedrala mai potrivita?
Cipri
Cred ca BOR face oricum politica reusind sa influenteze orice guvern si reusind sa se amestece in treburile statului chiar si fara sa aiba preoti implicati total in politica.Preotilor catolici li se interzice participarea la politica( datorita prevederilor CIC-Codex iuris canonici- si CCEO).
Superunknown
QUOTE
e de rahat intreaga biserca ortodoxa romana.


jkd va sa zica dupa ce citezi doua exemple de preoti de proasta calitate (dintre care unul e varul tau), ajungi la concluzia ca intreaga biserica e de rahat. Cred ca ai lacune serioase la capitolul logica.

QUOTE
in predica, preotul facea apologia .romanismului si a ortodoxismului.
aveam impresia ca ascul un texte de nae ionescu sau nechifor crainic...


Ma indoiesc ca ai citit vreodata ceva de Nae Ionescu sau Nichifor Crainic. Daca totusi ai citit, e clar ca ti-ai pierdut vremea pentru ca nu s-a lipit nimic de tine. Apropo, unde zici ca era preotul asta? Vreau si eu sa-l cunosc, pare un om grozav!
Ares
Nu pot decat sa repet ceea ce a spus Denise_D... O implicare in viata politica -NU! In viata publica- DA!
Eu cred ca o biserica condusa si formata din niste oameni deosebiti poate sa schimbe radical o societate. Iar o biserica puternica si verticala ar fi un adevarat dar divin... Din nefericire, majoritatea clerului se abate prea des de la prima sa menire... (nici nu vreau sa ma gandesc la biserica si politica in plan istoric... poate daca nu s-ar fi implicat biserica in politica nu ar fi fost exterminate civilizatii intregi, nu ar fi ars pe rug mari oameni de stiinta, etc... dar trecutul parca nu poate fi schimbat, nu?)
In acelasi timp nu cred ca se poate cere unei paduri sa nu aiba si uscaturi... dar tare ar fi frumos sa fie mai putine uscaturi...
Cipri
De ce BOR pare sa se "acomodeze" destul de rapid oricarui regim politic( monarhic, comunist sau postdecembrist de orice culoare)?
mutulica
Problema nu e ca BOR se adapteaza prea usor, si nici ca face politica. Biserica catolica a facut intotdeauna politica si s-a adaptat uneori mult mai usor (sa nu uitam ca in spatele cuvintelor atent mestesugite misionarii calcau la greu cele 10 porunci).

Problema este ca BOR face o politica proasta! Nu au o strategie de marketing coerenta, si pierd adeptii in favoarea altor culte, preotii de la sate intra in conflicte marunte cu enoriasii in loc sa ii conduca pe acestia (le-a trebui ceva traininguri de leadership), Biserica nu are pozitie ferma atunci cind ar trebui si are pozitii foarte ferme atunci isi arata bigotismul si lipsa de inflexibilitate.
Cu alte cuvinte, BOR are o problema grava de management si de pierdere a imaginii.
Parere mea

Eclectic
Biserica nu are ce cauta in politica, dar o face din plin. Si ghici pentru cine !
Sa ne amintim de preotii care "ciripeau" pe vremea lui ceasca ?
Din pacate, exemplele ca parintele Galeriu sunt prea rare.
Acum, preotii opresc inmormantarea, sa-si plateasca datoriile la magazinul din colt si vorbesc la celular in timpul slujbei.
Cipri
Deci credeti ca e nevoie de o reforma interna a BOR?
MIA
Eu unul nu am prea auzit voci "interne" din Biserica Ortodoxă să ceară o implicare mai mare - din contră Sf. Sinod al BOR a hotărīt că nu poţi fi şi catindat şi preot ... rolleyes.gif

Dar lăsīnd asta deoparte - deşi nu cunosc prea bine problemele "interne" ale BOR - cred că ea are nevoie nu de o "reformă", ci ... de o "ContraReformă" cum a avut catolicismul cīnd a reuşit să stopeze expensiunea protestantismului īn sec. al XVI-lea. smile.gif

Părerea mea evident.
nefertiti-old
Diferenta e doar ca in BOR ar trebui stopata expansiunea baietilor cu ochi albastri.
MIA
Nu numai īn BOR ... rolleyes.gif

Dacă tot e să vorbim de "băieţii cu ochi albaştri" atunci mă miră de ce nu se spune că pe vremea lui nea Nae spre final făcuseră o adevărată pasiune pentru ( unele ) culte neo-protestante. hmm.gif
March
De ce oare mai marii BOR se opun cu inversunare publicarii de catre CNSAS a dosarelor de securitate ale clreului superior ?
Eclectic
Raspunsul e evident, nu ?
milimetru
Cu siguranţă răspunsul valabil e cel pe care-l arată sondajul şi cu care sīnt de acord atīt ateii cīt şi credincioşii care cunosc cīt de cīt misiunea Bisericii şi a slujitorilor ei.
March
(....) Asa a facut BOR si cand se intrezarea, la un moment dat, iminenta accesului la dosarele de Securitate ale preotilor si ierarhilor. A pornit o campanie masiva de presa, prin care se opunea vehement deconspirarii... tainei spovedaniei! De parca cineva acuza biserica de asa ceva si nu de prezenta fostilor securisti in altare! Prin diversiunea aceasta a deturnat atentia opiniei publice in alta parte, facandu-se ca raspunde unor acuze imaginare, tocmai pentru a nu da socoteala celor reale.(....)

( sursa : "R.L.". 15.05.04)
March
IPS Pimen, atac dur la Iliescu si Nastase si a "oamenilor puterii" : " Cei doi sint sarlatani" Intr-un nou interviu IPS Pimen revine asupra arogantei cu care liderii tarii i-au tratat pe romani la Putna. IPS spune ca a fost "inselat" de Iliescu, ca a fost "tratat cu dispret" de Nastase, pentru a trage concluzia ca inchinaciunile liderilor statului sunt de fatada.

In ultima vreme multi inalti prelati ai BOR , spre cinstea lor, au inceput sa se distanteze de tendinta guvernantilor de a implica Biserica in treburile politice ale tarii ( vezi si hotarirea Sfintului Sinod privind interdictia preotilor de a face politica, luarile de pozitii ale IPS Bartolomeu si ale Mitropolitului Nicolae.)
March
BOR da semne puternice de emancipare, lucru care, desigur, ii fac pe guvernanti sa "maraie"!

Iata ce spune Dan Ciachir : “Mi-a fost dat sa ascult o data pe ministrul cultelor, Razvan Teodorescu, vorbind la telefon cu un episcop; parca vorbea cu chelnerul, eu vorbesc mai frumos cu chelnerul de la “Pescarul” decit Razvan Theodorescu cu un episcop. Episcopul Pimen spune niste adevaruri de la obraz stapinirii, adevaruri pe care nu le-a spus nimeni in istoria Romaniei moderne, si imi cintaresc bine cuvintele, pentru ca si Carol II i-a tratat pe ierarhi exact cum ii trateaza Iliescu si Nastase”, noteaza teologul Dan Ciachir

" De 15 ani incoace, n-am intilnit blasfemie mai mare ca reactia lui Ion Iliescu fata de arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen. Nu tin minte ca vreun sef de stat, fie el comunist, neocomunist, liber-cugetator, negru in cerul gurii sau pur si simplu democrat vopsit, sa pretinda scuze de la un inalt ierarh al Bisericii. Cum adica sa-i ceara IPS Pimen scuze lui Ion Iliescu? Probabil ca in mintea plina de sinapse sovietice a presedintelui nostru liber-cugetator oameni care au ales calea Adevarului sint obligati sa raspunda la comenzi intocmai ca la scoala de partid a Minciunii. Doar asa se explica de ce isi permite Ion Iliescu, autodeclarat pamintean fara iubire de Dumnezeu, sa cheme la ordine un pamintean care si-a dedicat viata lui Dumnezeu. (...) Delirul lui Ion Ilescu arata cat de perfida a fost, in toti acesti ani, incercarea sa de a ni se infatisa drept politician cu fata umana, ecumenica,europeana. (...)


P.S. La topicul privind amplasarea Catedralei Mantuirii Neamului au fost cativa care au au sarit ca arsi in apararea pdv ce favorizeaza amplasare constructiei pe locul propus de guvern si acceptat de biserica. Vad insa ca , de data , cand inalti reprezentanti ai BOR dau semnale puternice privind dorinta de emancipare a bisericii, acesti " aparatori" tac chitic. Si atunci stau si ma intreb, nu cumva acolo, aceeia cativa, aparau mai degraba pdv pedesist in relatiile cu biserica ?!?
Eclectic
Nu cred ca, daca ne place ce spune o fata bisericeasca, e normal ca biserica sa se implice, iar daca nu, sa se abtina.
E vorba despre principii, si, oricat as fi de acord cu ce a spus Pimen, nu sunt de acord cu faptul ca a spus-o.
sorin666
QUOTE (Cipri @ 14 May 2004, 11:41 AM)
Deci credeti ca e nevoie de o reforma interna a BOR?

Evident ! dar condusa de ortodocsi, nu sugerata de "oameni de bine" din afara wink.gif care au, printre altele, interesul sa ai "sape putin la radacina"...
Eclectic
Ce e de neinteles ?
Ce a spus e corect. Statutul sau ii interzice, insa, sa spuna asa ceva. Nu a vorbit in numele sau, ci in numele bisericii.
abis
De acord cu eclectic. Tot ce a spus Pimen este cat se poate de corect, dar un slujitor al Bisericii nu are voie sa se implice in politica - din cate stiu, chiar Sinodul BOR interzice asa ceva. Mesajul lui Pimen ar fi fost firesc in gura unui lider din opozitie...
Nu cred ca este corect ca BOR sa se implice in politica, nici de partea puterii, nici impotriva ei. Oricat de mult detest PSD-ul, cred ca doar un partid (sau mai multe) din opozitie trebuie sa i se opuna, nu un cult religios, fie el si cel majoritar.
sorin666
Perfect de acord privind neimplicarea clerului DE TOATE CONFESIUNILE in politica, in cazul de fata insa cred (parere personala) ca "barfa" lui Pimen se datoreaza unor fapte in strinsa corelatie cu un fenomen religios (osanalele de la Putna...) asa ca e un pic diferit, tov. Iliescu si clica si-au cautat-o... cu lumanarea, ca sa zic asa... smile.gif
Nu de alta dar intre nu a face o politica activa si a-si tine gura inghitind orice este o oarecare diferenta...
March
Aici nu-i vorba de implicarea bisericii in politica ! Pimen a protestat fata de impedicarea brutala,a multor enoriasi ( simpli) de a fi cat mai aproape de locul sarbatoririi voievodului, pe motive de securitate a celor "mai egali intre egali" devil.gif Ce-au mai cautat acolo daca le este asa frica de alegatori ?!
actionmedia
De acord.
Nici vorba de politica si nici de o implicare a bisericii. Este un protest intreptatit fata de ingradirea unui drept fundamental al cetatenilor, prevazut si in constitutie - dreptul la credinta proprie. Iliescu si Nastase le-au furat acest drept enoriasilor. Si cine era mai in masura sa protesteze deacat liderul religios?
Ceea ce e facut Pimen este O.K. atitudinea lui Iliescu este obraznica si sfidatoare, nu numai la adresa lui Pimen ci la adresa intregului grup de oameni care nu au fost lasati sa participe la slujba. El si Nastase ar trebui sa isi ceara sacuze public fata de toti acei oameni.

Eu unul sunt ateu dar nu mi se pare normal sa i se ingradeasca un drept unui om. Daca omul acela crede in ceva si asta il face sa fie mai bun atunci sa fie incurajat nu ingradit.

Cu referire la implicarea bisericii in politica, in nici un caz, da pentru impicarea in comunitate, ar trebui intradevar sa fie mai aproape de oameni si sa se implice ca lideri sprituali, in alte tari biserica are mare putere de influenta la nivel local si pana una alta oamenii pot fi manipulati mai usor cu prin religie.
Eclectic
Daca ar fi spus ca atitudinea politicienilor a lasat de dorit, era ok.
Insa el a facut referire directa la capii psd. Eu sunt anti-psd-ist convins (am crescut in mijlocul "golanilor" din piata universitatii), dar nu sunt de acord cu implicarea bisericii in politica, indiferent de ideile pe care le sustine.
sorin666
Ce sa-i faci, s-a luat de PSD pt ca tov. Iliescu si trupa sunt PSD-isti... mad.gif
Remarca ocazionala si ocazionata de fapte precise petrecute in propria parohie nu e, dupa mine, implicare in politica, cu care eu nu sunt de acord.
Bine a facut ca a dat nume, in loc sa-i bage pe toti politrucii in aceeasi oala (eu ai bag fara nici o jena, si nu numai in oala...) ohyeah.gif
nefertiti-old
Eu cred ca toata povestea asta are un iz politic, desi Pimen o trage doar pe credinta samd. Inca nu stiu de unde se trag sforile, dar e deplasata.
March
Parintele Iustin Marchis de la biserica Stavropoleos din Bucuresti : Politicul tine Biserica prizionera economic .... Statul nu si-a onorat intr-un fel datoria... Cel mai grav lucru este ca Sfantul Sinod, care numara in jur de 50 de ierarhi, nu are o atitudine unitara in toate cele...

Cititi un interviu , cu un alt preot curajos al BOR, in "Academia Catavenu", nr. 29,20-26 iulie,2004,pagina 4
gio19ro
QUOTE (abis @ 19 Jul 2004, 09:52 AM)
De acord cu eclectic....
Oricat de mult detest PSD-ul, cred ca doar un partid (sau mai multe) din opozitie trebuie sa i se opuna

Pai de aia e tara asta asa cum e, pt. ca oamenii cred ca doar un partid din opozitie trebuie sa i se opuna!
De unde pana unde ideea asta? Eu daca nu sunt partid de opozitie n-am dreptul sa ma opun? Dar o asociatie ce nu este partid politic?
Pimen nu este implicat in politica ci a critiat un fapt concret petrecut la Putna cat si atitudinea oficialitatilor statului la maifestari religioase, manifestari confiscate mediatic de pesedei.
In schimb cum altfel decat implicare in politica a BOR se pot numi toate acele sarbatori religioase organizate de BOR, sarbatori care-i au in prim planul mediatic pe politicienii romani de la putere care sunt cu totii prezenti la aceste sarbatori pt ai vedea boborul ca sunt ortodocsi de-ai lor, nu greco-catolici sau alte "secte".
Eclectic
Nu doar partidele politice, ci si ONG-urile pot actiona impotriva guvernului.
Problema e ca biserica nu are dreptul de a se amesteca in politica, indiferent de forma in care o face.
In fond, regulile trebuie sa fie aceleasi pentru toti.
Cata vreme te deranjeaza actiunile pro-psd-iste, trebuie sa te deranjeze si cele anti-psd-iste. E vorba de un principiu, nu de nuantari ale acestuia. Cata vreme biserica intervine in politica, ceva e in neregula. Iar Pimen s-a implicat in politica.
sorin666
Acu si tu vrei perfectiunea, a facut o reflectie politica PUCTUALA legata de o situatie CONCRETA in legatura cu "viata" parohiei, asta e tot, "implicarea in politica" implica o actiune repetitiva si nu e cazul...
March
Eclectic,

Ia numara mata cam cati popi sunt acuma in parlament care au candidat pe listele pesedeilor si peremeilor tongue.gif Si dupa aia mai vorbim de partea cui s-au implicat , cel putin pina in prezent, oamenii bisericii cel mai mult !


Si printre cei multi implicati in politica in perioada asta interminabila de tranzitie,sa ne aducem aminte de un "faimos" popa fesenisto-pesederist , de la Cernica , care aparea la tribuna parlamentului ( nu de putine ori duhnind a alcool) si anunta comploturi impotriva BOR , incat il facea pe colegul lui de banca parlamentara ,Vacaru, sa-l traga ,din cand in cand , de sutana , ca sa-l mai potoleasca !
( Dumnezeu sa-i odihneasca in pace ,pe amandoi)
gio19ro
QUOTE (eclectic @ 22 Jul 2004, 02:34 PM)
Nu doar partidele politice, ci si ONG-urile pot actiona impotriva guvernului.
Problema e ca biserica nu are dreptul de a se amesteca in politica, indiferent de forma in care o face.

Pimen nu s-a implicat in politica!
Politicul s-a amestecat intr-un eveniment cu caracter religios si Pimen a reactionat nemultumit de cum au decurs lucrurile si are acest drept.
Pune-te in locul lui! Tu ce ai fi facut? Ai fi vorbit in punga sa nu te auda nimeni? Crezi ca daca se adresa doar in particular oamenilor politici acestia si-ar fi revizuit atitudinea pt viitor? De unde stii ca nu a facut-o cu alte ocazii?
Daca eu as fi popa de rang inalt si ar veni SPP-isit sa-mi organizeze cum vor ei activitatea si sunt nemultumit de acest fapt, si eu as reactiona la fel.

Edit: Cat despre drept, arata-mi si mie o lege prin care o organizatie religioasa ce este nemultumita de o anumita atitudine nu are voie sa protesteze?
De unde pana unde acest drept la opinie il au doar unii?
Eclectic
Numai sa nu dati ! hh.gif

QUOTE
Acu si tu vrei perfectiunea


Nici pe departe. Am preferat sa consider aceasta discutie ca fiind mai degraba una principiala. Poate ca am gresit.

QUOTE
Pimen nu s-a implicat in politica!
Politicul s-a amestecat intr-un eveniment cu caracter religios si Pimen a reactionat nemultumit de cum au decurs lucrurile si are acest drept.


Problema e ca nu poti raspunde raului cu rau. De acord ca atitudinea politicienilor a fost execrabila, dar nici reactia preotului nu a fost ok. De ce ? Pentru ca, pana la urma, biserica e formatoare de opinii si multi au incredere in ce le spune popa. Prin atitudinea sa, Pimen s-a implicat in jocul electoral.

QUOTE
Pune-te in locul lui! Tu ce ai fi facut?


As fi facut acelasi lucru. E unul din motivele pentru care nu voi ajunge preot. Daca fac ceva, vreau sa fac bine. Altfel, il evit.

QUOTE
Edit: Cat despre drept, arata-mi si mie o lege prin care o organizatie religioasa ce este nemultumita de o anumita atitudine nu are voie sa protesteze?


Pai noi nu discutam despre ce spune legea, ci despre ce ar trebui sa spuna. Acest topic nu isi propune sa descopere ce spune legea, ci ce cred oaspetii hanului ca ar trebui sa spuna.

QUOTE
Ia numara mata cam cati popi sunt acuma in parlament care au candidat pe listele pesedeilor si peremeilor  Si dupa aia mai vorbim de partea cui s-au implicat , cel putin pina in prezent, oamenii bisericii cel mai mult !


Problema nu e de partea cui s-au implicat, ci daca aveau dreptul sa o faca. Eu zic ca nu. Pe de alta parte, si actuala opozitie s-a aflat la conducere candva si era in primele randuri pe la toate slujbele televizate.
gio19ro
QUOTE (eclectic @ 22 Jul 2004, 11:05 PM)
E unul din motivele pentru care nu voi ajunge preot. Daca fac ceva, vreau sa fac bine. Altfel, il evit.


Dupa logica ta, nimeni nu s-ar mai face preot si dupa ce astia ce sunt deja, ar muri, n-ar mai exista altii si s-ar desfiinta preotia
Daca ai fi facut la fel, inseamna ca ti se pare corecta atitudinea.
Si ce daca Biserica are o mare influenta asupra unui larg segment de populatie? Biserica poate sa-si spuna parera si daca greseste, o data, de doua ori, de zece ori, nu conteaza, pana la urma oamenii se vor trezi si nu se va mai uita in gura ei atunci cand spune prosti. Si pe Iliescu l-au votat in 1990, 90% din populatie, iar daca scadem 8% unguri, constatam ca a fost votat de 92% dintre romani Acum insa....
Asa si cu Biserica daca s-ar amesteca in politica, ar tine un timp dar dupa aia...pa si pusi.
Eclectic
Nu, nu ar trebui sa dispara preotii. Ar trebui doar ca un preot sa aiba anumite calitati care nu se afla la dispozitia unuia ca mine.

In al doilea rand, cred ca, daca citeai atent, observai ca am spus de la bun inceput ca sunt de acord cu ce a spus Pimen si ca nu sunt de acord cu faptul ca a spus-o.

Si nu... biserica nu are dreptul sa-si spuna parerea. Biserica are cu totul alte roluri decat sa-si spuna parerea despre politica sau politicieni etc.
March
QUOTE (eclectic @ 23 Jul 2004, 07:33 AM)
... sunt de acord cu ce a spus Pimen si ca nu sunt de acord cu faptul ca a spus-o.


Adica gandeste , dar pune fermoar la gura. tongue.gif Ceva in stil orwellian mad.gif
gio19ro
QUOTE (eclectic @ 23 Jul 2004, 06:33 AM)

Si nu... biserica nu are dreptul sa-si spuna parerea.

Asta e parerea ta, una izvorata din traiul specific pe plaiul miorotic.
Romania nu este un stat izolat si din pdv legislativ trebuie sa fie in concordanta cu legile internationale si tratatele la care este parte. Ceea ce vrei tu este dictatura.
Eclectic
Nu. Ceea ce vreau eu e ca fiecare sa-si vada de treaba lui. Nu e menirea bisericii sa faca vreo consideratie despre sfera politicului.
sorin666
QUOTE (eclectic @ 23 Jul 2004, 07:33 AM)
Nu, nu ar trebui sa dispara preotii. Ar trebui doar ca un preot sa aiba anumite calitati care nu se afla la dispozitia unuia ca mine.

In al doilea rand, cred ca, daca citeai atent, observai ca am spus de la bun inceput ca sunt de acord cu ce a spus Pimen si ca nu sunt de acord cu faptul ca a spus-o.

Si nu... biserica nu are dreptul sa-si spuna parerea. Biserica are cu totul alte roluri decat sa-si spuna parerea despre politica sau politicieni etc.

De ce sa nu spuna ce are de spus in cazuri punctuale, precise, concrete si care este implicata ca institutie? SI NUMAI IN ACESTE CAZURI ca de aia existe libertatea cuvantului...
Si, evident, in nici un alt caz... ca de ex. sa "sugereze" ce sa introduci in urna...
Cipri
Desigur Biserica(Catolica sau ortodoxa) nu trebuie sa spuna cu cine sa se voteze dar trebuie sa fie prezenta in dezbaterile unor probleme care tin de Morala societatii:avortul, uniunile gay, adoptiile,etc...
Eclectic
De ce ar trebui ca biserica sa se amestece in aceste probleme ? Si de ce ar trebui dezbatute ? Doar pentru ca asa a fost pana acum ? Avortul si uniunile gay sunt subiecte care tin de optiunea fiecaruia, asa ca nu trebuie dezbatute.
Adoptiile trebuie reglementate la nivel statal, iar biserica nu e o autoritate in stat, asa ca nu are nimic de spus.
March
Ce vorbesti, domn'le ? Vrea nu vrea statul, biserica ( si ortodoxa si catolica) isi spune cu tarie cuvantul in problema avortului. Iar scandalurile privind homosexualitatea din sinul ei , o obliga la o pozitie oficiala in public.
Eclectic
Problema nu e ce face biserica, ci ce ar trebui sa faca.
Iar faptul ca exista scandaluri privind homosexualitatea din randurile ei o obliga, intr-adevar, sa aiba o pozitie publica, dar una legata strict de homsexualitatea din randurile ei, nu de homosexualitate la nivel social.
March
Alt preot adopta o pozitie transanta privind situatia actuala din Romania . Arhimandritul Mina Dobzeu : "Aceiasi comunisti, si la guvern, si la presedintie, si in fruntea Bisericii!"

aici cititi totul
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.