Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Plante Medicinale
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Ecologie
Mihai
La adresa http://www.salvaeco.org/plmed/ veti gasi o bogata baza de date referitoare la plantele medicinale.

Iata un exemplu:

Coada Soricelului

Denumirea plantei: Coada-soricelului ( Achillea mellifolium) Familia Asteraceae

Denumiri populare: alunele, bradatel, ciuresica, crestatea, crivalnic, garva, iarba oilor, iarba stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina, coada hirtului, cricalic, sorecie.

Ecologie si raspindire: este o planta absolut nepretentioasa la conditiile mediului, ceea ce a facut-o des intilnita in toate zonele din intreg teritoriul tarii. O puteti vedea atit in poieni, finete, margini de padure, cit si margini de drum si cai ferate, soluri nisipoase relativ umede, insorite sau umbrite, in regiuni stincoase sau de cimpie. Florile sint albe sau trandafirii si au in soare un parfum aromatic, acrisor.

Perioada de vegetatie: creste din luna aprilie pina la sfirsitul lunii septembrie.
Perioada si organul de recoltare: se recolteaza inflorescentele si partea aeriana a plantei in perioada de inflorire. Preferabil ca florile sa fie colectate separat de frunze, fiindca au o utilizare diversa. Florile trebuie culese in soare puternic, caci atunci le creste continutul de uleiuri volatile.

Boli in care se utilizeaza: este foarte binevenita in tratamentul ciclului neregulat, amelioreaza starea femeilor aflate in menopauza, probleme in privinta sanatatii organelor pelviiene, inflamatii ale ovarelor.
Uz intern: stimularea poftei de mincare, anorexie, bronsite, tuse, rinite, rinosinuzite, alergii, sedativ, colici hepato-biliare, deschinezie-biliara, balonari, cistite, ascaridioza, ulcer gastric, ulcer duodenal, cancerul organelor, pelviene, boli de ochi, hemoragii nazale, osteoporoza, hemoragii stomacale.
Uz extern: afectiuni vasculare, exeme, arsuri, contuzii, rani purulente, ulceratii, hemoroizi, fisurile sinilor, abcese dentare, astm bronsic, mincarimi vaginale, leucoree, prolaps uterin.

Retete: infuzie: o lingurita de plante maruntite se opareste cu 1/4 litru de apa, se lasa putin in repaos.
Tinctura: florile culese pe timp insorit se introduc, fara a fi indesite, intr-o sticla pina la git, se toarna rachiu de secara sau fructe de 38-40%, se lasa sa stea 14 zile la soare.
Afrodita
Ohoo, pai din astea cu plantele am si eu vreo 5 carti acasa, de-ale bunicului si mamei.Daca vreti va scriu aici cate-n luna si in stele.Adevarul e ca ceaiurile sunt bune si infuzii si decocturi , insa eu una m-am cam saturat de ceaiuri(de 2 luni numai ceaiuri si eventual un suc natural beau).Parca ar mai merge si o bere din cand in cand ca face mai bine la rinichi decat ceaiul diuretic din o sumedenie de plante laugh.gif
Dianna
De curand mama mi-a cumparat o carte de bucate (ce bucurie pe mine dry.gif ). In ea am gasit o gramada de retete cu frunze de papadii: vin, salata si ceai care iti coboara colesterolul. Saracul de tata... l-a si pus sa bea ceai de frunze de papadii... Cu toate verdeturile astea, cui ii mai trebuie canepa? blink.gif
mogaldeatza


Folosite corect, ceaiurile, decocturile sunt de o
mie de ori mai bune decat medicamentele.
Multe dintre ele se pot folosi si in tratamentele
cosmetice(baie de aburi, masti, tincturi).
Ceea ce ma intriga este utilizarea ceaiurilor
"de slabit" care iti permit sa mananci cat vrei wink.gif
si provoaca indigestii crunte(nu folosesc, stiu de la
diverse persoane).
Ideea e ca excesul strica, dar vorba aia "sufera
baba la frumusete"
Nana Floare
mogaldeatzo, e adevarat ca ceaiul de tei reduce pofta de sex? N-am mai baut demult... unsure.gif
Mistinguett
Da, Nicodim, dar baut in cantitati mari si in fiecare zi. Adica efectul este cumulativ si nu definitiv. Stiu ca este un relaxant (calmant) foarte bun.
Petru
QUOTE (mogaldeatza @ Dec 5 2003, 10:07 AM)
Folosite corect, ceaiurile, decocturile sunt de o
mie de ori mai bune decat medicamentele.
Multe dintre ele se pot folosi si in tratamentele
cosmetice(baie de aburi, masti, tincturi).
Ceea ce ma intriga este utilizarea ceaiurilor
"de slabit" care iti permit sa mananci cat vrei wink.gif
si provoaca indigestii crunte(nu folosesc, stiu de la
diverse persoane).
Ideea e ca excesul strica, dar vorba aia "sufera
baba la frumusete"

Nu stiu cat de adevarat este dar mi se pare ca in aceste momente se da o adevarata batalie intre medicina alopata si celelalte forme de medicina... este ca si cum am asista la o batalie intre "frati", desi nu stiu cat de corecta este comparatie... dar este stiut ca intr-un fel sau altul la moment dat, in trecut, cele doua forme de medicina se presupuneau reciproc ceea ce cred ca ar trebui sa se intample si azi... dar din pacate se intarzie nejustificat de mult...
De asemenea nu de putine ori am auzit medici care nu recomandau un tratament medicamentos, desi poate ar fi fost potrivit si faceau trimitere la unele plante care pare-se au unele efecte extraordinare si nu numai...
mogaldeatza

Is medici si medici, multi raman influentati de profii
din scoala si blameaza folosirea leacurilor "babesti".
Eu is de principiu sa nu apelezi la medicamente pt orice
fleac( ex-o durere de cap se poate trata cu masaj in zona
tamplelor si un ceai calmant).Utilizarea regulata/excesiva a
medicamentelor reduce rezistenta organismului -lucru nepre-
cizat in reclamele la produsele "care iau durerea cu mana".
Exceptie fac bolile ce presupun un tratament medicamentos
permanent, dar si in cazul lor, o cura cu ceai de trei frati patati
e recomandata pt dezintoxicarea organismului.
Nana Floare
QUOTE
ceai de trei frati patati

...io de-asa ceva amu' aud prima oara? Ce-i aia? Planta, gandac... blink.gif
OMU'BUN
Hm! Daca acum ma gasesc in fata unui calculator scriind pe un forum cu oameni simpatici, si nu la doi metri sub pamant, este si pentru ca Dumnezeu a inventat terapia naturista! Au trecut 16 ani de-atunci, si pot sa spun ca intr-un an de zile am baut ceaiuri cat n-a baut neam de neamul meu! Dar... s-a meritat, iar acest gen de terapie a ramas pentru mine o mare pasiune. (Desi am inlocuit infuzia cu berea, si decoctul cu vinul...) Faptul ca este cu adevarat miraculoasa, eu sunt cel mai in masura sa recunosc asta! O recomand oricui si nici nu este costisitoare!
mogaldeatza
QUOTE (Nicodim @ Dec 23 2003, 08:27 PM)
Planta, gandac... blink.gif


Este planta tongue.gif ,seamana cu panseluta.
Se gaseste la Plafar sub forma de ceai sau tinctura.
Nana Floare
Nu stii cumva denumirea in latina sau in engleza - ca incerc sa-l cumpar de-aici (in tara vin doar la vara)

...eu pentru dezintoxicare stiam de pastile pe baza de dandelion...cum i-o fi zicand in romana?
oaspetele
e viola tricolor, in latina.
nu stiu in engleza.
e bun in alergii, dezintoxicarea organismului.


acuma, nu prea pot fii de acord cu excluderea terapiei medicamentoase in defavoarea fitoterapiei.
exista cazuri cand cea din urma se preteaza, inlocuieste sau 'coexista' cu cea alopata.
dar in toate, cu masura. multe medicamente reprezinta chiar principiile active descoperite in plante, dar care nu mai au 'balastrul' ce acompaniaza extractul sau decoctul din plantele respective.
multi zic ca tocmai intregul ce rezulta dintr-un tratament sau altul al plantei ofera beneficii terapeutic superioare substantei active izolate. posibil. dar nu vreau sa va intristez, scotand la iveala calitatea ceaiurilor comercializate in Romaniqaa. cu mici exceptii, desigur.
medicamentele mai au un mare avantaj, fata de plante : dozarea cu rigurozitate a concentratiei produsului.
in plus, planta poate fi contaminata cu diferite boli, alti germeni, etc. asa ca, mare atentie in folosirea acestora ca remedii.
exista in medicina "veche" un indemn : primum non nocere . sinteti siguri ca intotdeauna, tratamentul cu plante il respecta ??
chiar deunazi a trebuit sa tratez o femeie care a facut un tratament depurativ cu ulei de masline, extra virgin etc. urmarea ?
fata i-a fost patata de o eruptie de culoare rosie, care persista, e drept estompat, si dupa 3 saptamani.
Nana Floare
mersi de informatie...eu nu imi fac ceaiuri naturale & chestii de astea ca sunt foarte lenes...si cafea beau numai cumparata de-a gata...

Dar in schimb imi cumpar medicamente pe baza de plante medicinale...de exemplu am pastile de ginseng, ginko biloba, si un flacon cu ceva amestec de plante bune la energizare. Si mai demult am luat pastile de dandelion pentru dezintoxicare (n-am avut un motiv anume, da' m-am gandit ca nu strica oleaca de dezintoxicare dupa atata alcohol si mancare cu tot felul de substante naspa).
kristina
Si tincturile reprezinta o alternativa pentru cei care sunt prea comozi sa-si faca un ceai sau o infuzie sau nu au aceasta posibilitate datorita serviciului. Intr-un pahar cu apa torni cateva picaturi si ai rezolvat problema.
mogaldeatza

Dar de obicei presupun renuntarea la cafea si tigari wink.gif pt
a-si face efectul.
Celor ce au afectiuni oculare la recomand uleiul de catina.
Se gaseste la magazinele Plafar, sau in cele naturiste.
Mod de administrare: 30 de picaturi de 3 ori /zi timp de o luna,
intr-o lingurita cu zahar dupa care se face o pauza de 2-3 luni.
Desigur, cei cu probleme grave tb sa consulte medicul.
contraste
Acum, decat sfaturi, mai bine am iesi in camp si am culege ierburilke medicinale, care, sunt din belsug. Eu am adunat frunze de patlagina, si le-am fiert pana la a obtine ceva ca un gel, am amestecat cu miere de albine si folosesc cand tusesc.
mogaldeatza

Este recomandat ca plantele medicinale sa fie culese din zone situate cat mai departe de sursele de poluare.
Astfel calitatile lor curative nu sunt afectate.
contraste
Si fiecare planta are perioada ei optima de culegere.
marooned
salut, am vazut ca ati vorbit de trei frati patati, vreau sa spun ca mama mea area alergie si bronsita asmatiforma si dupa atatea medicamente si picaturi a incercat si ceaiul de trei frati patati si il consuma cam de doua ori pe zi, sau chiar in loc de apa(toata familia, binenteles, bea ceai:)si se simtea mai bine. Apoi am descoperit ca aveam vecini care erau in aceeasi stare si pana la urma tot blocu intr-o veselie bea ceai de trei frati patati:))
am incercat si eu diverse ceaiuri si daca le consumi cu rabdare si convingere merita si au efect. Am zis ca ma apuc sa le invat si sa le culeg si eu cand ies undeva la padure,ca merita si cand te gandesti ca leacurile astea is in fata ochilor tai si habar nu ai de ele!
contraste
Am fost iar la cules de ierburi cu prietenii si am adunat coada calului pentru rinichi care este mai mica si mai subtire si fragila, si, aceeasi planta inalta si stufoasa, super viguroasa, buna pentru spalaturi (hemoroizi, boli femeiesti, si in cada - reumatism). Anul acesta din cauza ploilor abundente, uscarea sa se faca in strat subtire pentru ca mucegaiesc foarte repede din cauza apei inmagazinate.
mogaldeatza
Florile de soc
Se strang in lunile mai si iunie, se usuca la umbra si se tin la loc uscat.
Ceaiul din flori de soc este bun contra racelii. Cei cu probleme cardiace trebuie sa il foloseasca
cu precautie.
Ceaiul de fructe de soc este bun contra indigestiei.
Tot din fructe se face dulceata, care pe langa gustul delicios smile.gif , are si darul de a stimula digestia.

contraste
Da mai MOGALDEATA! Ce dulceata buna! Nu am mai mancat de mult ca nu sunt din zona un creste din abundenta!
Si mie mai imi place si gemul de macese, si ccastanele coapte.........
mogaldeatza
Hmmm, castane coapte! Ultima data am mancat la Festivalul Berii in Bv, si ce bine faceau ele sa alunece
pe gat berea neagra tongue.gif
kristina
Noi am cumparat castane din piata cu gandul la cornetele pe care le cumparam intamplator cu diferite ocazii. Dar n-au mai iesit la fel de bune in cuptorul nostru, erau inecacioase si se curatau greu plus ca nu aveau gustul acela dulceag.... hh.gif . Poate n-am stiut noi sa le facem, poate nu erau bune.....dar ne-a cam trecut cheful si pofta de ele.
Mrs. Rogers
QUOTE
Daca acum ma gasesc in fata unui calculator scriind pe un forum cu oameni simpatici, si nu la doi metri sub pamant, este si pentru ca Dumnezeu a inventat terapia naturista!


omu'bun, ce afectiune ai avut ?
contraste
Krinstina, cei care coc castanele le trateaza special, si ele se fac "pe parti" la jeratec. Nu cu totul la cuptor. In afara ca sunt foarte rare, piureul de castane este si foarte consistent, si bogat in anume vitamine si saruri de care iarna suntem tare vaduviti. Pica insa cam greu la unele afectiuni... Eu insa ma plang doar de dorul lor...
kristina
Nu stiam.... ohmy.gif
mogaldeatza

Pinul ( Pinus sylvestris. Familia: Pinaceae )


De la pin se folosesc in scop medicinal acele si mai ales mugurii, care se recolteaza in martie-aprilie, inainte de desfacere.
Ceaiul cat si uleiul volatil au propietati antiinflamatorii, antiseptice ale cailor respiratorii si urinare, precum si proprietati cicatrizante.
Siropul se utilizeaza ca adjuvant in: tuse, bronsite, traheite, cistite. Adulti 1x 3 linguri / pe zi, copii 1x3 lingurite/zi
Poate fi consumat si ca bautura racoritoare prin diluare cu apa minerala ( 1:5)
Extern, infuzia din muguri de pin este recomandata in calmarea tenurilor inrosite, congestionate, iritate.
Tembo
Dandelion - umila papadie pe romaneste. wink.gif Inamicul nr. 1 al frumoaselor peluze americanesti. cool.gif
Astia pe aici habar n-au de plante medicinale, decat daca sunt in cutie sub forma de pastile.
contraste
Fii binevenit printre noi ! Asa-i in lumea noua ! Dar dac vei merge intr-o rezervatie, vei vedea ca actualele piei rosii au ceva mai multe cunostinte practice si mai putine latinesti. welcome.gif han.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.