Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Leonardo Da Vinci
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Dincolo de Ratiune
Ahriman
Nici pana astazi nu s-a aflat unde ii este mormantul. Unii spun ca nu pe planeta asta. Voi ce ziceti? devil.gif
MOONWHISPER
Nu vreau sa te dezamagesc, dar pe vremea aia nu prea se tinea cont de cine e inmormantat si unde...parerea mea este ca Leo a patit ceea ce au patit si altii.....missplaced....sau si-a pierdut identitatea(corpului)
In ceea ce priveste geniul lui....incontestabil!!!
Catalin
Cred ca raspunsul la aceasta intrebare este "dincolo de ratiune"! biggrin.gif
MOONWHISPER
explain!
Catalin
Era o gluma... voiam sa zic ca mi se pare ca discutia se potriveste mai bine pe sub-forumul asta. Trebuie sa recunosti ca nu prea are legatura cu filosofia.
Ahriman
Nu stiam unde sa-l postez exact, asa ca, pe moment, in "Filosofie" mi s-a parut cel mai potrivit.
Ahriman
M-am deceptionat; am gasit pe Internet ca Leonardo Da Vinci ar fii ingropat in Capela Sf. Hubert, situata in incinta castelului regelui Frantai din Amboise.
Auzisem cu 3 ani in urma ca se iscase o disputa despre locul ingroparii sale cand un istoric italian afirmase ca locul mormantului ar fii pe o colina de langa localitatea natala a lui Leonardo si nu unde se credea initial,adica in locatia de mai sus.
cristina_rock
De ce ati lasat sa moara asa o bunatate de subiect? Important este cine a fost Leonardo si nu unde este ingropat el. Cercetarile efectuate in ultimii 30 de ani, in special cele ale englezilor Michael Baigent, Henry Lincoln, Richard Leigh, a caror carte "Sfintul Graal si singele lui Isus" a aparut si la noi, arata legaturile lui Leonardo cu o organizatie oculta franceza, numita "Prioratul de Sion", societate rozacruceana ale carei actiuni au influentat si continua si astazi sa influenteze politica mondiala. Mai precis, dupa informatiile furnizate de autori, care le-au gasit la Biblioteca Nationala a Frantei, Leonardo a fost unul dintre Marii Maesti ai societatii. In lista Marilor Maesti mai apar Newton, Nicolas Flamel, Robert Boyle, Nostradamus, oameni care s-au impus printr-o cunoastere care depasea cu mult epoca lor.
Explicatia acestor cunostinte pare a sta in faptul ca "Prioratul de Sion" avea acces la documente antice, initial pastrate in Chivotul Legii, aduse in Franta la 1128, odata cu Chivotul, de catre Cavalerii Templieri - care reprezentau la vremea respectiva armata personala a Prioratului.
Documentele au fost depozitate in manastirea din Orval si erau la dispozitia conducatorilor ordinului. Se stie ca Nostradamus a stat 18 luni in manastire, dupa care brusc s-a apucat de profetii.
Asa ca ideea ca Leonardo era extraterestru, desi speculata de unii, pare sa se reduca doar la ipoteza ca a avut acces la cunostinte ale extraterestrilor, pastrate in sursele antice.
Ahriman
Ma intreb oare de ce din toti invatatii de mai sus, Leonardo Da Vinci a fost cel care a exemplificat cel mai bine acele cunostinte secrete? Ceilalti de ce au fost atat de "retrasi" din punct de vedere al cantitatii si diversitatii informatiilor lasate posteritatii?
cristina_rock
Pentru ca Leonardo avea o gindire inginereasca si a incercat sa puna in practica cunoasterea secreta in timp ce altii aveau o gindire speculativa, adica faceau cercetare de dragul cercetarii iar documentele pe care le-au lasat fie nu sunt accesibile muritorilor de rind, fie au fost abia descoperite (vezi Newton si cercetarile lui legate de descifrarea Bibliei - facute publice abia in 2003).
Ahriman
Sa remarc atunci ca Leonardo era un tip mai rebel, iar genialitatea lui trebuia sa se manifeste cu orice pret?
morfeus
http://www.crystalinks.com/templars5.html
The_Kid
Am citit unde intr-o revista despre extraterestrii si ufologie, cum ca Leonardo al nostru a fost ceva extraterestru, si pt ei nu era ceva super geniu, ci mai degraba un repetent. rofl.gif
Predatoru
Eu totusi cred ca Leonardo da Vinci a fost un initiat...Si ca nu a fost apreciat la adevarata sa valoare, cum a fost de exmplu Hermes Trismegistos... Ar fi trebuit sa fie la fel de venerat.A fost, in orice caz, un Om. Unul mare...Pacat de el...Probabil ca ar trebui sa ii simtim lipsa. Cum ar fi fost cu el acum? Ce ar fi putut sa faca? Raspunsurile sa afla dincolo de noi.
contraste
Dincolo de toate speculatiile, el a fost si va ramane unul dintre cei patru mari titani ai Renasterii Italiene, si, poate cel mai reprezenmtativ dintre unamnisti...
Kyklos
Leonarod Da Vinci a fost un titan al renasterii , iar locul de veci nu e important , lucrarile sale sunt mult mai importante .
Din cate stiu a fost bijutier , gravor , sculptor , muzician , pictor .
Leonardo Da Vinci spunea :
"E mediocru ucenicu ce nu-si depaseste maestrul "
"Studiaza intai stiinta si continua apoi practica nascuta din aceasta stiinta "
Parca Da Vinci a inventat luneta ,sper sa nu gresesc .......
Tzadde
Si cum se face ca... unii uita de aptitudinile lui si zic ca e homosexual? unsure.gif yeahrite.gif hmm.gif Zicea cineva: "Uitati-va la fetele masculine, cum le-a pictat, sunt obsedant de frumoase!" ohmy.gif
Imi cer scuze daca nu va convine ceva... sorry.gif

Nu stiu unde sa va urez, dar... craciunf.gif
Kyklos
Leonardo da Vinci a incercat peste 20 ani sa proiecteze un aparat de zbor . A studiat zborul pasarilor , liliecilor si insectelor si a inventat mai multe dispozitive de zbor .
Tzadde
Plutarh, ai spus o chestie pe care cred ca jumatate de forum o stie, daca nu chiar tot forum-ul... dar de chestia cu homosexualitatea cine mai stie? ca eu am aflat asta destul de recent... si am fost socat sa vad ca nimeni nu-i mai acorda titulatura de geniu dupa ce afla care i-au fost preferintele, am auzit chiar o fraza de genul: "A, pai de-aia era de destept, ca era popo"...
cry.gif Lumea asta se duce de rapa...
Nu credeti? blink.gif
Tzadde
O poveste cu Leonardo Da Vinci:
QUOTE
Cu aproape 500 de ani in urma, in Italia traia Leonardo Da Vinci. Unul dintre tablourile sale celebre este "Cina cea de taina". De-a lungul anilor, s-a raspandit o istorioara in legatura cu acest tablou.
Se spune ca Leonardo Da Vinci a pictat mai intai figura centrala, pe Isus. El a umblat mult prin tara sa gaseasca un tanar care sa-i fie model pentru Isus. Dupa luni de zile, a gasit unul intr-o biserica din Milano, care canta in cor. Numele lui era Pedro si avea fata frumoasa, cu trasaturi blande, ochi sinceri si chiar semana cu Isus.
Pedro a stat in fata pictorului cateva luni, pana ce el a terminat de pictat portretul, apoi a plecat. Au trecut cativa ani, Leonardo a pictat toti ucenicii, in afara de Iuda. Atunci el a inceput sa caute pe cineva care sa aiba trasaturi de hot, de las si de tradator. Cutreierand tara in lung si-n lat, intr-o taverna el gasi el un barbat tanar, caruia i s-ar fi potrivit numele de Iuda: avea priviri trufase si viclene, un zambet rautacios si inselator, o fata descompusa de patimi. Leonardo ii oferi o punga cu galbeni ca sa vina la atelierul sau, sa pozeze ca model.
Dupa cateva luni, cand portretul a fost ispravit, el a aflat ca tanarul care a pozat ca Iuda era tot Pedro, cel care, cu cativa ani in urma, pozase ca Isus.
Leonardo l-a intrebat ce s-a intamplat cu el in acest timp. Pedro a povestit a povestit cum a parasit biserica si a inceput sa traiasca o alta viata: sa bea, sa fure, a petrecut un an in inchisoare si restul vietii din taverna in taverna.

Am scris aceasta povestioara dintr-o carte cu mai multe povesti, pe diverse teme. Unde as putea sa postez si celelalte istorioare?
Kyklos

offtopic.gif Tzadde nu conteaza orientarea lui sexuala a lui Da Vinci , conteaza mult mai mult realizarile pe care le-a lasat pentru omenire .
exergy33
Tzadde

QUOTE
ca eu am aflat asta destul de recent... si am fost socat sa vad ca nimeni nu-i mai acorda titulatura de geniu dupa ce afla care i-au fost preferintele,


Preferintele lui sexuale au fost cunoscute dintotdeauna (chiar din timpul vietii ) , si totusi oameni importanti ai vremii cum a fost si Lorenzo de Medici (heterosexual si afemeiat de renume) care l-au tratat regeste.

QUOTE
In describing Leonardo's relationship with Lorenzo de Medici, White writes:

"Lorenzo was heterosexual, later described by Machiavelli as "incredibly given to the pleasures of Venus". Leonardo was homosexual with a very public sodomy trial behind him. However, it is certain the different sexual tastes of the two men would not have been a major factor in the progress of their relationship. After all, Lorenzo actively encouraged at least one other homosexual artist, Michelangelo, giving him a string of commissions and even opening his homes to him, treating him almost as a social equal." p. 83-84


QUOTE
The following is from Serge Bramly's great book about him:

No other personality was so intimidating, no other career so difficult to encompass, so biographers often resort to the assumption that Leonardo embodied some superhuman quality: "il divino". Vasari (a contemporary biographer of Leonardo) writes "there is something supernatural in the accumulation in one individual of so much beauty, grace, and might. With his right hand he could twist an iron horseshoe as if it were made of lead. In his liberality, he welcomed and gave food to any friend, rich or poor." His kindness, his sweet nature, his eloquence ("his speech could bend in any direction the most obdurate of wills") his regal magnanimity, his sense of humor, his love of wild creatures, his "terrible strength in argument, sustained by intelligence and memory," the subtlety of his mind "which never ceased to devise inventions," his aptitude for mathematics, science, music, poetry. What's more, Leonardo was a man of "physical beauty beyond compare."


Totusi operele lui au ramas si au influentat mult umanitatea , cei mai multi oameni sint fascinati de creatiile lui da Vinci (unice si remarcabile ) si nu de viata lui particulara .

Pe la 14-15 ani am aflat (dintr-o revista frantuzeasca ) ca da Vinci a fost gay , fapt care la acea vreme m-a intors pe dos pentru ca el era una dintre personalitatile pe care le admiram . devil.gif

Sa nu uitam totusi ca Leonardo a pictat cel mai frumos suris feminin , cel al Giocondei (Mona Lisa) !!!!
Kyklos
Referitor cu surasul Monalisei sunt multe variante , o varianta pe care am citit-o de curand spunea despre o femeie de nobil pe care Da Vinci o intretinea (aici nu vorbim de partea intima)de aici se crede acel suras enigmatic .
exergy33
Citeste ce parere au avansat si altii in cautare de ceva senzational :
http://www.mos.org/leonardo/artist.html
http://www.aiwaz.net/mona-lisa/
Tzadde
QUOTE (Plutarh @ 26 Dec 2005, 06:48 PM)
offtopic.gif Tzadde nu conteaza orientarea lui sexuala a lui Da Vinci , conteaza mult mai mult realizarile pe care le-a lasat pentru omenire .

Sunt de acord cu tine, Plutarh, dar nu era vorba de mine, ci de oamenii superficiali care judeca aiurea... si care nu prea au cultura, evident... Deci, nu mie trebuie sa-mi spui ceea ce ai spus, ci celor de la care am auzit astfel de chestii...

QUOTE (exergy33)
Totusi operele lui au ramas si au influentat mult umanitatea , cei mai multi oameni sint fascinati de creatiile lui da Vinci (unice si remarcabile ) si nu de viata lui particulara .


Bun, de acord. Dar cui sa le spuna acest lucru incultilor?

QUOTE (exergy33)
Sa nu uitam totusi ca Leonardo a pictat cel mai frumos suris feminin , cel al Giocondei (Mona Lisa) !!!!


Tocmai Mona Lisa e unul din tablourile mele preferate. wink.gif
exergy33
Revin la Leonardo da Vinci cool.gif

In 1991 un chirurg wub.gif publica o carte in care incearca sa faca o apropiere intre fizica ...si arta !
Cartea se numeste Art & Physics - Parallel visions in Space , Time and Light , si este scrisa de Leonard Schlain .
(ISBN 0-688-12305-8)

Este o carte deosebita si poate tocmai de aceea am citit-o si rascitit-o de nenumarate ori..
Capitolul 6 (pag 69-pag 83) se intituleaza Artist-Scientist/Mystic-Physicist.In acest capitol autorul incearca sa faca o paralela intre Newton si Leonardo da Vinci.

Schlain trece in revista inventiile , planurile si acele incercari de design facute de Leonardo cum ar fi: schitele aparatelor de zbor , parasuta , submarinul , tancul, studiile miscarilor musculare la om si la cai ( studii care au stat la baza tablourilor tuturor pictorilor celebri de dupa da Vinci ) ,camera obscura (care sta la baza artei fotografice ) si explicatiile despre formarea imaginilor inversate pe retina ochiului .
Leonardo a fost familiarizat cu lentilele si aparatele optice ( telescopul sau binoclul) si a fost primul care a sugerat(in secolul XV smile.gif ) ideea posibilitatii de a construi si utiliza ....lentilele de contact.
In scrierile sale Leonardo observa iridescenta penelor de cocos , cea a uleiului sau chiar a apei si este primul om care a afirmat ca lumina calatoreste in spatiu si timp sub forma de unde..
Ba mai mult el face analogia intre undele sonore , undele apei si undele luminoase.
Iata un pasaj din scrierile sale :
" Just as a stone thrown into water becomes the center and cause of various circles , sound spreads in circles in the air. Thus every body placed in the luminous air spreads out in circles and fills the surrounding space with infinite likeness of itself and appears all in all in every part "(pag 76 )

Leonardo nu a publicat nici o carte insa scrierile pe caiete si adnotarile facute de el pe marginea unor schite au fost adunate si publicate ulterior sub numele de "Codex Atlanticus" care contine 1222 de pagini ! devil.gif
El i-a anticipat pe Galileo si Kopernic (Copernicus) cind a afirmat (in sec XV) ca Soarele nu se misca (The Sun does not move).

Tot in acest codex sint prezentate planuri complicate de irigatii , harti aeriene ...facute fara imagini luate din avion wub.gif , studii anatomice ...
Leonardo a marturisit ca a fost vegetarian pentru ca i se parea imposibil ca un om sa manince alte "creaturi vii" !
Deasemeni era pasionat de muzica stiind sa cinte la unele instrumente.
Multi specialisti in domeniul fizicii au afirmat ca Leonardo da Vinci a facut posibila pentru prima oara o fuziune intre arta si fizica .
Cert este insa faptul ca el a depasit cu 3-4 secole timpul in care a trait.
Nu este vorba numai de inteligenta sau talent ... el a avut o intuitie si un mod unic in a privi lumea , natura , fenomele si oamenii .

Si mai este un mare adevar - pentru ca a fost banuit de homosexualitate ,
biserica a interzis tiparirea insemnarilor si schitelor sale tehnice .
Nu mai tin minte exact care cardinal catolic privind la aceste desene ciudate ale unor aparate imposibil de inteles de catre oamenii epocii respective , a spus ca : "numai un om posedat de diavol poate desena pe diavolul deghizat " (sub forma unor mecanisme si aparate...bineinteles rofl.gif )

exergy33
Keffr3n
Nici Einstein nu a fost un geniu in scoala. Si nici eu. biggrin.gif Rezultatele scolare nu-ti indica daca te faci geniu sau nu. Oricum...chiar conteaza unde e scheletu'? Importanta e munca omului. A fost un vizionar... mult peste vremea sa, si asta trebuie sa respectam.
Fie-i tzarana usoara.
kellu_kretz
in primul rand Leonardo a creat! este autorul a numeroase opere de arta cu adevarat exceptionale! este cert ca a fost un titan al renasterii (curent artistic) si a revolutionat lumea in primul rand cu operele sale!
in ce o priveste pe "Monalisa" exista si speculatii cum ca de fapt ar fi barbat si nu femeie.. ma rog.. indiferent de sexul acesteia/acestuia este cred... cea mai cunoscuta pictura (portret) din lume.
tot ce stim concret despre el este intradevar genialitatea lui in plan artistic.. ingineresc s.a.m.d. restul find tot felul de speculatii si teorii care nu se fac lipsite din preajma niciunui geniu..
odata cu asa un renume si genialitate.. deci popularitate nu se poate sa nu-si faca aparitia unele speculatii defaimatoare si altele de genu..
cum au mai spus unii nu tre sa tinem cont de orientarea lui sexuala si alte chestii de genu' ci trebuie sa ne minunam la creatile lui geniale...
nimeni da absolut nimeni orice ar iscodii despre el nu poate sa'i nege geniul... oricat de "popo" a fost.. dry.gif
wink.gif
exergy33
************

Iata ce a notat Leonardo pe unul din caietele sale de schite :

"Art is the Queen of all sciences communicating knowledge to all generations of the world" .

Arta este regina tuturor stiintelor , care isi comunica cunoasterea /cunostintele tuturor generatiilor pamintului (lumii).
Michelle
A notat in engleza?
exergy33
QUOTE
A notat in engleza?


Bineinteles ca nu , Michelle .
Textul cu pricina se gaseste la pag 69 a cartii scrisa de Leonard Schlain si intitulata Art & Physics - Parallel visions in Space , Time and Light (ISBN 0-688-12305-8).

La pag 441 (capitolul Notes) Schlain da ca referinta a acestui epigraf urmatoarele :
Robert Wallace , The World of Leonardo (New York ; Times Books , 1966) p.104

Toate insemnarile facute de da Vinci au fost strinse si publicate (dupa moartea acestuia ) intr-o lucrare de 1222 de pagini care a fost numita in mod sugestiv CODEX ATLANTICUS .

exergy33





Erwin
in afara de codex atlanticus mai sunt si altele din cate am auzit, ai cumva un link unde se gasesc pe net informatii amanuntite? am gasit doar cateva fragmete, schite, reproduceri pe ici pe colo, exista undeva o reproducere electronica?
Erwin
Leonardo a fost si poet, a scris si poezii, a facut de toate. In caiete a notat adesea "sa-l intreb pe cutare invatat despre cutare lucru a adunat toate informatiile cunoscute la vremea lui si a stiut sa le fructifice in proiectele lui, din nefericire o mare parte din schite si caiete au fost ratacite, pierdute, distruse chiar in timpul vietii lui, este cunoscut ca s-a mutat adesea, se zvonea ca este homosexual pentru ca nu a avut nici o femeie ci numai un baiat ucenic pe care l-a tratat intodeauna intr-un mod special, dar nu exista marturii concrete despre inclinatiile lui sexuale, Leonardo avea o conceptie holista, intelegea lumea ca un tot unitar, avea o viziune cuprinzatoare si de multe ori impotriva dogmei religioase. Nu a terminat decat foarte putine lucrari pentru ca mereu era distras de pasiunea cercetarii. Tot timpul a fost urmarit de teama de a nu-i fi furate si publicate/copiate lucrarile, teama ce pare absurda in vremea noastra, dar explicabila in timpul sau in care ar fi fost condamnat usor pentru erezie. Din acest motiv scria in oglinda, de la dreapta la stanga si multe note sunt criptice si multe schite au strecutate in ele un detaliu inversat ce face sa nu functioneze masinile reproduse ca atare...
exergy33
Schitele si insemnarile lui da Vinci au fost adunate in urmatoarele codexuri :

Codex Arundel ( British Library - London ) , contine 238 pag
Codex Atlanticus (Biblioteca Ambrosiana - Milano ) , contine 1119pag+o extensie de alte 3 pag
Codex Trivulzianus ( Biblioteca Trivulziana - Castello Sforzesco in Milano) , contine 55 de foi
Codex 'On the Flight of Birds' ( Biblioteca Reale - Turino ) , contine 17 desene de aparate de zbor
Codex Ashburnham (Institute de France - Paris )
Codex Forster (London - the Victoria and Albert Museum )
Codex Leicester (cumparat de Bill Gates devil.gif in 1995 )
Madrid Codices (Libraria Nationala - Madrid ) , contine 192 pag

Erwin , uite niste link-uri care mie mi s-au parut interesante :
http://www.artcyclopedia.com/artists/leonardo_da_vinci.html
http://www.finns-books.com/arundel.htm

Citeva link-uri ,pro si contra , cu privire la intrebarea daca Leonardo a inventat , s-au nu , bicicleta wub.gif :
http://www.cyclepublishing.com/history/leo...%20bicycle.html
http://www.cyclepublishing.com/history/leo...%20bicycle.html

Aici poti gasi biografia lui Leonardo (in franceza) ; la sfirsitul paginii sint date o serie de adrese web in legatura cu viata si opera lui da Vinci:
http://agora.qc.ca/mot.nsf/Dossiers/Leonard_de_Vinci

Am sa revin .

exergy33
exergy33

Cine este doritor , poate descarca o serie de texte si schite in format PDF de la urmatoarea adresa :

http://historical.library.cornell.edu/kmod..._leonardo1.html



Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.