Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Declin Spiritual Sau O "Pierdere" In Cotidian?
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Probleme Sociale
Diana-Maria
Traim intr-o perioada in care romanul obisnuit, omul pe care il vedem pe strada, are din ce in ce mai putin timp si bani pentru el insusi.
In lupta uneori acerba pentru o bucata de piine am inceput cu totii sa fim mai pragmatici.
Viata spirituala- si aici ma refer la viata culturala, nu la cea religioasa- pare sa fie in impas.
Sa fie oamenii prea "prinsi" intr-un cotidian mizer si cenusiu, raportat vesnic la cistigul zilnic?
Sa nu ne mai intereseze pe noi, romanii, cultura, evolutia noastra pe plan spiritual?
Sa fim cu totii "victimele" unei societati de consum, ale pragmatismului , ale unei societati de tip filistin in care valoarea tuturor lucrurilor se raporteaza la ban?
Eu,una, inclin sa cred ca ne aflam pe "dulcea" panta a delasarii si a nepasarii vis-a-vis de valorilor culturale si morale.
axel
Ma intreb daca altcanva sau altundeva era altfel...
Faptul ca cei din jurul nostru adopta un anumit sistem de valori nu ne obliga si pe noi sa aderam la el. Este optiunea noastra in alegerea modului in care ne petrecem timpul si ne traim viata.
Diana-Maria
Si as continua ideea ta spunind ca, tocmai existenta unei comunitati ca cele de pe Han ne mai da o speranta. Ca nu se reduce totul la o bucata de piine sau la marimea contului din banca .
Ca mai exista "ceva" .
gypsyhart
O povestioara...
AM auzit ca un om a mers la Buddha si l'a intrebat: "Cum sa fac sa ii ajut pe cei suferinzi? Cum sa fac sa fac lumea mai buna? Tu care ai ajutat atatia oameni cu siguranta ca stii mai bine ca mine."
Se spune ca Buddha s'a uitat la acel om si s'a intristat. I'a spus :"TU NU EXISTI inca. Tu nu esti constient. Tu esti adormit. CRezi ca un somnanbul poate sa schimbe in bine ceva din jur? TRezeste-te! SI apoi tot ce vei face va fi bine. Si nu vei mai putea sa faci ceva rau....".
Ahriman
@Diana-Maria; din pacate sunt putini cei care gandesc la fel ca tine; majoritatea oamenilor se gandesc azi(mai ales la noi in tara) la ziua de maine, la ce le dau de mancare copiilor, nemaiavand timp sa se culturalizeze, sa se relaxeze cu o excursie sau o plimbare printr-un parc. Aceste activitati le par rezervate tot celor cu bani, care au grija sa cumpere tot ce le place si le pica in mana, astfel ca cei care nu-si permit sa nu mai aiba unde sa-si petreaca vacanta la munte sau la mare fiindca totul e proprietate privata. Suntem victime ale puterii banului, ale goanei dupa imbogatire...
Spiritul liber incepe sa se clatine din ce in ce mai mult...
yuanescu
QUOTE (Diana-Maria @ 16 Mar 2004, 10:59 PM)

Eu,una, inclin sa cred ca ne aflam pe "dulcea" panta a delasarii si a nepasarii vis-a-vis de valorilor culturale si morale.

… să nu împingem realitatea spre lamentări poetice … că nici inainte nu era ansamblul societaţilor prea grozav … iar dacă privim un pic cu simţ critic ne dăm seama că exista şi pe atunci “ o lume ticăloşită de războaie “ şi de alţi factori … ce ţin de supravieţuire …
…. iar despre cotidianul “mizer şi cenuşiu » … ce să spun … întotdeauna a existat …şi va mai exista … ba chiar pot spune ca mizeria din trecut e greu imaginabila astazi …


cât despre spiritual ….
… totuşi un camoens sau un cervantes locuind intr-o groapa de gunoi nu au scris cu resturi sufleteşti ….
… totuşi un eminescu … sau un odobleja … un n. ionescu … sau un cioran … un iorga sau un …. etc. .. trăind intr-o societate de-a dreptul sălbăticită … au reuşit să atingă spiritual o înălţime la care aspiră încă mulţi …
…. faptul că au existat într-o perioadă genii creează de multe ori falsa impresie că în acea periodă sociertatea era pe măsura … elitei … ceeace e fals !
…. Si acum are românia spiritualitate şi valori spirituale ,… dar sunt cunoscute şi aplaudate cât a fost cunoscut şi aplaudat şi eminescu … în perioada vieţii … adică deloc !

Diana-Maria
Stii la ce ma refeream eu?
La abrutizarea pe care aceasta viata ne impinge.
La faptul ca sintem prea obositi si prea plictisiti.
Ca "murim" spiritualiceste.

" lamentări poetice " ?! Hai sa fim seriosi!
Sau, mai bine, sa facem o comparatie: citi oameni citesc acum si CE citesc , in zilele astea si citi citeau si ce citeau in urma cu vreo 10-50 de ani?!
yuanescu
nu punem spune : « că suntem prea obositi …. şi prea…« … fiecare simte altceva şi cu altă impresie trăieşte …ce te face să crezi că eu mă simt obosit şi plictisit ? … de ce vorbeşti în numele meu … ?

… nu sunt contabil şi nimeni nu a ţinut contabilitatea cărţilor citite …
nici tu nu poţi să ştii dacă se citea mai mult sau mai puţin …
… pe ce te bazezi ... când faci presupunerea aceasta ?



QUOTE
(Diana-Maria @ 26 Mar 2004, 04:22 AM)
Stii la ce ma refeream eu?
La abrutizarea pe care aceasta viata ne impinge.
La faptul ca sintem prea obositi si prea plictisiti.
Ca "murim" spiritualiceste.





ştii ce înseamnă să mori spiritual ? … înseamnă că ai suferit o dezvoltare în spirit !
iar cei de care vorbeşti nici măcar nu s-au născut spiritual … mai cieşte o dată povestioara despre budha şi acel « care nici măcar nu trăieşte « … că nu întâmplător a pus-o …gypsyhart … ceva mai sus … he he …
cum să murim spiritualiceşte … … păi dacă ţi-ai cultivat spiritul doar uitarea şi bolile mintale mai pot să ducă la alterarea lui …şi nu factorii de care vorbeşti …
… confunzi spiritualul cu moralitatea pasămite… he he …
bdl
Diana,
Si viata uneori mai aspra nu ca ii impiedica pe unii sa se "culturalizeze'" , dar poate ca intr-adevar nu au f mult timp si poate nici energia necesara pt asa ceva. E un factor intr-adevar.
Dar pe linga asta, eu, in ziua de azi consider pe undeva vinovata si scoala. Sa ma explic ....
In generala toti am fost tinci, pusi pe sotii....unii aveau mai multa "chemare" spre carte decit altii. Dar tin minte si acuma... nu m-am rupt eu cu invatatura, de lene clar, dar..... la cita lectura obligatorie ne-au dat aia (profesorii si invatatoarea) , paradoxal, dar am prins "gustul " literaturii. Si am inceput sa citesc f mult in plus fata de cele obligatorii. Cu toate ca uram scoala si tot ce ma retinea de la joaca.
Adica inainte scola , obligindu-te sa citesti, daca aveai aceasta saminta in tine, te prindea microbul sa zic asa si iesea ceva bun. acum nu mai stiu cita lectura se mai da pe vacante, daca le mai controleaza cineva sau nu.Dar pe vremea mea era cam naspa treaba cu lecturile de vacanta, sau cu exercitiile de la mate.
Acum sa fie clar , si parintii trebuie sa "pedaleze" un pic aici....
Exista aceasta forma, daca se prindea de tine, bine, daca nu, tot aia... da macar aveai o sansa sa "prinzi gustul" ....
I-am cam injurat eu la vremea aia pe toti, dar acu nu regret. Tot raul spre bine.
Mama zicea altfel, cica bataia e rupta din rai. De atunci urasc eu raiul.... wink.gif
Forta-MTI
Una din cauzele situatiei spirituale din ziua de azi o reprezinta globalismul... alinierea la standarde, prejudecati
dar mai ales modele internationale, adesea construite pe materialisme, iluzie si efemeritate, tinde sa distruga ce
e mai bun in oameni... in special in tineri, foarte usor de pacalit si de "sedus" cu abureli de genul Britney Spears, in
detrimentul unei vieti culturale active si solide..
Daca e sa ne luam dupa principiul sincronismului, fundamentat foarte bine in teoriile lui Eugen Lovinescu, vom observa
ca nu intotdeauna globalismul sau sincronizarea cu societatile dezvoltate poate fi un lucru nociv. Cele 2 etape care trebuie
sa aiba loc: simularea unor modele copiate iar apoi stimularea mulata pe nevoile tarii, pot sa dezvolte o societate intr-o directie buna, atata timp cat nu se neaga valorile nationale si culturale... in Romania de azi din pacate, e prea multa simulare, exista prea multe forme fara fond, dupa cum spune Titu Maiorescu...
Diana-Maria
Yuanescu, moartea, indiferent ca e una spirituala sau fizica , nu tine seama de "nivelul" nimanui.
"Moartea" de care care vorbeam eu era o metafora.
Punctele pe "I"-uri au fost puse, cronologic, foarte bine de Bdl si de Spetnaz.
Spetnaz , eu te vad pentru prima data la Han, asa ca iti urez "Bine ai venit!"
In privinta tinerilor- si eu simt acelasi lucru: ca noua generatie e usor de "corupt" .
Acum , ca sa revenim la subiectul discutiei.
Pe ce ma bazez ciind fac presupunerea ca se citeste mai putin si ce se citeste e e de slaba calitate? Uita-te in jurul tau si vezi citi tineri mai sint capabili sa poarte o anumita discutie de un nivel peste "şanţ" , Mtv,.... si asa mai departe.
E jalnic ca am intilnit studenti la litere care scriu cu greseli de ortografie si care nu fac diferenta intre un roman si o nuvela. E infiorator faptul ca ne pierdem identitatea.
Spetsnaz, in multe avea Titu Maiorescu dreptate. smile.gif
Bdl, scoala pe care am facut-o noi nu prea mai are multe in comun cu "scoala" care se face astazi. Din nefericire.

Yuanescu, nu cred ca subiectul topicului e ironia, asa ca te rog foarte frumos sa pastram spiritul Hanului "nealterat", in buna traditie a "Artei de a conversa".
Si te mai rog sa nu mai postezi 2 mesaje la rind, exista optiunea "edit" daca vrei sa adaugi ceva mesajului tau anterior, optiune care este valabila 12 ore. Ti-am "lipit" astazi vreo 3 mesaje!
Multumesc anticipat pentru intelegere.
Forta-MTI
Si atunci ce ne ramane de facut pt o "ridicare spirituala"?
Asistam oare , pur si simplu neputinciosi cum radacinile degradarii se dezvolta si ne macina natiunea? Se poate face ceva?
Diana-Maria
Spetsnaz, e greu sa "trezesti" pe cineva care vrea in continuare sa "doarma".
Atita timp cit nu se constientizeaza faptul ca intr-adevar avem o problema... numai bunul Dumnezeu ne mai poate ajuta.
Pentru ca se pare ca singuri nu vrem sa o facem. Calitatea sistemului scolar scade, lumea e prea obosita si inglodata intr-un cotidian mizer, mass-media face mai mult rau decit bine...
Daca ne uitam numai ce rating au emisiunile culturale...
Acest lucru spune destule.
Sau ce carti se vind si in ce cantitate.
Sau ca bibliotecile primesc din ce in ce mai putine titluri si ca sint mult mai putin frecventate...
Sau faptul ca oamenii isi vind bibliotecile pentru a avea bani de mincare.
Sau sa ne uitam mai bine cine ne conduce- citi sint oameni si citi sint parveniti sau "emanati"... Citi dintre ei sint semi-agramati de genul "care este"...
Fenomenul e foarte complex.
Si din acest motiv greu de stopat ,daca nu putem vorbi de o revenire "in forta".
Forta-MTI
"In forta" la propriu si la figurat?
Diana-Maria
La figurat, desigur.
Nu poti duce oamenii cu forta la "culturalizare". Din instinct si tot va exista o "reactie" de refuz. Trecerea nu se poate face brusc, ci incet si metodic.
Pacat ca sint prea obosita acum, as putea sa "dezvolt" pina dimineata...O sa o las pe miine.
smile.gif
Forta-MTI
Masurile "cu frumosul" se pare ca nu au dat roade si incep sa ajung la concluzia ca numai printr-o actiune in forta impotriva subculturii si prin promovarea culturii se pot vedea rezultate...
La concurenta, e usor de vazut ca subcultura va bate cultura la mai toate capitolele: e mult mai usor sa stimulezi, sa speculezi prostia si prostul gust, decat frumosul, spiritualitatea....
bdl
Pe vremea lui ceasca situatia materiala era "aproape" la fel la toata lumea...
Asa ca separarea se facea prin studii. Era o chestie mareata sa faci o facultate, mai ales una buna. Concurenta era drastica, si cei mai vechi stiu ca selectia incepea de la liceu...
Acum, are loc o inversare a valorilor...
Te poti inscrie si face o facultate la orice ora din zi si din noapte.... in schimb au aparut baietii de baieti cu banii pe ei...isi permit orice.... tinerii ce sa inteleaga din treaba asta? Mai ales daca isi vad parintii, amindoi oameni cu facultate cum trag targa pe uscat, iar un adrian wonder boy schimba mercedesurile cum schimb eu ciorapii?(o data pe an adica).... yikes.gif
In plus la ora actuala adevarata valoare nu este recunoscuta si nici recompensata in tara. Nu e de mirare ca pleaca lumea pe capete....
Nu pot sa uit , acum citiva ani, la olimpiada internationala de mate au cistigat trei copii de la noi primele trei locuri.
Ei bine, ministerul invatamintului si educatiei nu a admis faptul ca acesti copii pot intra la facultate fara examen. Nu....
Sint citeva aspecte care influenteza cursul actual al ... cotidianului sa zicem.
Clopotel
Bdl, asa e, sunt de acord cu tine, nu-i lasa sa intre la faculta fara examen. Dar asta nu este cea mai mare problema... olimpicii aia oricum intra printre primii, nu este o problema pentru ei. Dar ce e grav este ca ei nu sunt ajutati mai mult. Un astfel de elev este o comoara pentru tara in care traieste. Cu el trebuie sa te porti imparateste pentru ca merita. Nu trebuie sa vina el sa se vaite ca nu are calculator, ca nu are locuinta, ca nu are ce manca si in ce se imbraca. Statul trebuie sa ia initiativa si sa-i asigure tot ceea ce au ei nevoie pentru a progresa. Beneficiile aduce tarii sunt imense, in primul rand ca imagine, dar si valoarea invatamantului romanesc va fi recunoscuta international. Dar amicii din guvern ce s-au gandit ei: pai pustii astia iau prea multi banii pe premiile de la olimpiada, nu au ce sa faca cu atata banet, ia sa-i impozitam sa ne alegem si noi cu ceva ... ca si asa mertanele alea de la guvern de anul trecut s-au invechit.
si cu sportivii sa intampla la fel ....
Achernar
Mde, se pot spune multe. Acum stau sa ma intreb daca pe undeva nu e ceva normal. Acum 15-20 de ani exista un interes mai mare pentru cultura, dar existau si posibilitati mai mici de a face 'altceva'. Ce puteai sa faci daca nu citeai ? In plus, multe informatii ce pot fi preluate astazi de la TV, din ziare, reviste si de de pe internet erau atunci disponibile numai in carti.
Bine, mai erau distractii precum cinematograful, discotecile, 'bairamele', casetele audio si - pentru cei mai descurcareti - revistele aduse pe sub mana, casetele video si parabolicele. Dar nici alea nu erau disponibile non-stop. Singurele disponibile la orice ora erau cartile. Asta daca nu taiau aia lumina, ca la lumanare se citeste greu.
Si-apoi, depinde si ce obtii din citit. Ca pe vremea aia, distractiile fiind limitate, mai avea rost sa vorbesti despre o carte citita. Acum insa, cine nu-i la curent cu evenimentele din ziua precedenta e 'mancat'. Si ca sa fii la curent tre' sa butonezi telecomanda, sa citesti presa, si in paralel sa te gandesti si cum sa faci banu', ca daca nu-i ban, nu-i mancare si nici respect.
As zice ca in zilele noastre cultura e un lux pe care si-l pot permite doar cei ce sunt dispusi sa suporte 'oprobriul public'. Si cum putini oameni au taria necesara pentru a face asa ceva, cred ca ceea ce se intampla e normal. De ce spun asta ? Pai a recunoste ca citesti 'ceva serios' este egal cu a recunoste ca-ti pierzi timpul in loc sa-l folosesti pentru a 'face bani'. Adica este egal cu a recunoste ca esti un neadaptat, un 'looser'.

Diana-Maria
Daca ar fi sa ma iau dupa ce spui tu - "daca nu-i ban nu e nici respect",
ar insemna ca ar trebui sa ii respectam si sa ne scoatem eventual palaria in fata acelora care si-au facut banii dind in cap prin tari straine, chit ca sint tufa de Venetia la tot ce nu are legatura cu bagatul, scosul, masinile scumpe ,hainele tipatoare si bijuteriile stil "Azorel".
blink.gif
Achernar
Aaa, nu ma refeream la aceasta latura a notiunii de respect, ci la respectul reciproc necesar in interiorul unei comunitati.
Daca doua persoane au acelas nivel de inteligenta, acelasi grad de cultura si acelasi comportament, dar numai una dintre ele dispune de posibilitati financiare semnificative, atunci persoana 'mai instarita' va fi mai respectata, deoarece se presupune ca munceste mai mult (mentalitatea vest) sau 'se descurca' mai bine (mentalitatea din tara). E un aspect verificat in mai multe situatii.
Forta-MTI
Si dupa parerea ta, este benefic acest aspect pt societatea de la noi?
Diana-Maria
Stupidpeople, tu spui:
QUOTE
persoana 'mai instarita' va fi mai respectata

De ce ? Din punctul meu de vedere nu pot fi de acord cu ideea asta, chiar daca,dupa cum argumentezi:
QUOTE
se presupune ca munceste mai mult (mentalitatea vest) sau 'se descurca' mai bine (mentalitatea din tara).

Si spun asta pentru ca exista oameni care au bani fara sa munceasca prea mult, iar altii muncesc de se rup pe un salariu de nimic.
Evident, cele de mai sus reprezinta punctul meu de vedere.
Nu intentionez sa fac din acest topic un "loc de contraziceri". smile.gif
Poti sa ne spui de ce este un aspect benefic? Mi-ai facut sa am niste aporii.
Multumesc frumos.
smile.gif
dead-cat
QUOTE

Si spun asta pentru ca exista oameni care au bani fara sa munceasca prea mult, iar altii muncesc de se rup pe un salariu de nimic.

poti cuantifica ce inseamna a munci mult? eu nu stiu nici o unitate de masura potrivita a muncii.
sa zicem ca un individ trage toata ziua la coasa pe cimp. cantitatea de calorii consumata e remarcabila. dar plusvaloarea generata e relativ mica pt. ca tractorul sau combina sunt mai eficiente.
hai sa luam extrema cealalta: eu. consum relativ putine calorii ca stau o mare parte din zi pe scaun, totusi probabil ma aleg cu mai multi bani decit omul cu coasa. de ce? pentru ca, aparent, cin ciuda faptului ca gasesc timp sa postui pe forum, angajatorul pare sa aibe impresia ca plusvaloarea generata de mine justifica salarul care mi-l da la sfirsitul lunii.

e cinstit ca cineva sa moara de foame daca munceste? no way, dar gradul de "rasplata" pentru activitatea depusa depinde de cistigul obtinut de beneficiarul activitatii. trebuie sa rid ne omul necajit? no way. poate n-a avut ocazia sa faca ceva mai bun din viata lui. sansele egale sunt oricum o poveste. sa ma simt prost ca vin acasa mult mai putin rupt decit el? nici vorba. asta e. e liber sa concureze cu mine pt. jobul meu, daca crede ca-l poate face mai bine.

acu 12-13 ani mergeam cu un prieten in troleibuz in Timisoara. al meu prieten chiar is luase adidasi noi din piata, care nu erau chiar ieftini dar nici exorbitanti de scumpi. urca un fost coleg de-al lui de liceu care venea de la schimbul 1 din fabrica (era intr-o simbata). intram in vorba si tipul intreaba unde am fost. la care prietenul raspunde ca a fost sa-si ia niste adidasi. a urmat inevitabila intrebare: "cit". prietenul raspunde (nu mai tin minte scorul). a urmat o lunga prelegere despre cit de greu se cistiga banii la strung si cum isi permite (moral) sa-si cultive latura hedonistica asa de nerusinat, cumparindu-si adidasi la pret regesc cind alti oameni de abia-si duc zilele in fabrica.
m-am bagat si eu, intrebindu-l de ce s-a facut "prelucrator prin aschiere" daca-i viata asa grea. a intrebat "ce era sa ma fac altceva". am zis "in loc sa mergi in liceu la toate chefurile si sa chiulesti de la mate sa mergi la fotbal putei sa inveti. atunci poate azi erai cel care comanda si nu cel care sta cu privirea in pamint". m-a injurat si a coborit.

long story, short conclusion: cantitatea de munca (fie in ore, fie in calorii sau whatever) nu trebuie sa aibe o legatura prea mare cu salariul. salariul e legat de productivitate (intr-o intreprindere sanatoasa economic cel putin).
gragulea
Poate nu se referea la salariati...Poate se referea la "meseriasii" cu legaturi care fac banu' rapid si gros (poate chiar mult mai gros ca tine). Cand vezi clasicul Mercedes incarcat cu clasicul bortos cu maieu negru si slapi asezonati cu bermudele, nu te gandesti prea mult la salariul tau care oricat ar fi de balsoi nu va depasi veniturile aceluia. Si nu e o imagine sablon...e realiatea din strada din fiecare zi...
Diana-Maria
Exact la acel gen de oameni ma refeream.Luam un muncitor in fabrica:salariu minim pe economie. Luam si un altul care isi face paralele hai sa ii zicem... intr-un mod mai putin "ortodox". Amindoi cu aceeasi studii.Unul e la limita subzistentei iar celalalt se lafaie.
Achernar
pai in cazul asta e vorba de o exceptie de la regula. Mai exista si alte exceptii, dar regula generala e ca cine are ambitie si presteaza in mod sustinut o activitate utila va castiga mai mult decat unul care sta si asteapta sa-i pice nu stiu ce din cer. Inclusiv in ceea ce priveste aprecierea celorlalti.
gypsyhart
@Diana-Maria
Am sa pun o intrebare clasica: Cine esti tu sa judeci? Ca X isi bate nevasta si nu citeste pe Cuelho, ca Y se uita la Dinamo-Rapid in loc sa mearga la teatru, ca Z da banii pe tigari si femei in loc sa ii dea pe beletristica samd?
Diana-Maria
Gypsyhart, am sa iti raspund tot intr-un mod clasic: cine esti tu sa ma intrebi cine sint? Glumesc, desigur! rofl.gif
Eu nu judec, observ.
Si e Coelho, nu Cuelho.Oricum, nu are importanta pentru ca sintem off-topic. Sa revenim !
gypsyhart
@Diana-MAria
Hmmm...
Probabil din cauza unor traume din copilarie si adolescenta am capatat aceasta sensibilitate la atacuri mai mult sau mai putin subtile. Si din ce ai scris am perceput aceste atacuri vizavi de anumite categorii de comportamente, respectiv anumite genuri de oameni.
Ai spus ca observi nu judeci.
Si care este scopul observatiilor tale?

Diana-Maria
Gipsy, hai sa iti spun ceva: nu am avut niciodata intentia de a prolifera un atac la persoana,nici de a persifla, nici de a ironiza.Ce am sa spun, spun verde-n ochi.
Nu pot respecta un om care si-a facut banii prin strainataturi pentru ca a dat in cap sau a bagat miinile in buzunarele altora.Atit.Fara "deformari". Am insa tot respectul pentru acei oameni care au fost capabili sa faca avere prin munca cinstita.
Daca X isi bate nevasta ca e dreptul lui, as putea sa iti spun ca e si dreptul ei sa nu se lase batuta si sa riposteze. Daca l-ar fi citit pe Coelho,X nu ar mai fi ridicat pumnul.
Fiecare face ce vrea cu viata si cu timpul lui.E LIBERTATEA LUI si are dreptul sa si-o puna in practica atita timp cit nu incalca LIBERTATEA ALTORA.
Ideea topicului e insa alta:faptul ca uitam sa ne mai hranim si sufletele (daca le avem) nu numai burtile. Si ca tot alergind pentru partea materiala uitam ca viata nu se rezuma la a acumula doar bunuri materiale.
Forta-MTI
Ideea topicului e insa alta:faptul ca uitam sa ne mai hranim si sufletele (daca le avem) nu numai burtile. Si ca tot alergind pentru partea materiala uitam ca viata nu se rezuma la a acumula doar bunuri materiale.

----Asta este de fapt drama pe care o traieste o mare parte a Romaniei aflate in tranzitie... din pacate, e trist sa vedem cum exact regulile "banul calca totul", "succesul cu orice pret", sunt coordonate de viata majore pt multi romani...
gypsyhart
@Diana-Maria
PAi constient poate nu ai avut intentia de a ataca persoane. Sau poate nu ai avut curajul... ohyeah.gif
Dar in final tot la persoane se ajunge.

Sunt perfect de acord cu afirmatia Fiecare face ce vrea cu viata si cu timpul lui.E LIBERTATEA LUI si are dreptul sa si-o puna in practica atita timp cit nu incalca LIBERTATEA ALTORA.

Si totusi nu mi'ai raspuns la intrebare: CAre este scopul observatiei tale? (al acestui "declin spiritual")
Diana-Maria
Raspuns:
Cind vezi ca ceva nu merge bine, incerci sa faci ceva.Dar pentru asta trebuie sa constientizezi ca problema exista intr-adevar.

Stire:
Pentru campania "Dacia Literara" initiata de Ministerul Culturii si de Institutul Cultural Roman, campanie care urmareste atragerea tinerilor catre lectura , a fost aleasa melodia "Instigare la cultura" a trupei "Parazitii" :

"Mesajul e clar si nu se indreapta catre Marte
De dragul diversitatii ,citeste-o carte!
Daca vrei sa faci lumina cind pentru tine e noapte,
Educa-te singur,frate,citeste-o carte! "


Nu mor de dragul trupei in cauza, dar pentru acest lucru, nu pot decit sa ii aplaud!
spoton.gif
gypsyhart
@Diana-MAria
Ai spus ca "vezi ca ceva nu merge bine". Asta nu e evaluare? Mai ales ca pentru multi dintre cei "decazuti" nu e nici o problema ca nu au preocupari culturale. E de fapt problema ta aici....
Ai dreptate cand spui ca daca nu constientizezi o problema nu poti face nimic impotriva ei.
Insa fiecare constientizeaza pentru el insusi. Nu poti imprumuta intelegerea ta unui muncitor pe santier sau unui elev de scoala generala sa zicem. Daca il "ajuti" prea mult o sa il faci dependent....Este exact ce fac preotii.
Plus ca nimanui nu ii place sa i se spuna "stii de fapt nu prea intelegi despre ce e vorba, lasa'ma sa iti explic".
Din punctul meu de vedere este de ajuns sa iti vezi de ale tale si daca este cineva interesat o sa iti ceara ajutorul daca nu nu....E valabil si la nivel macro.

Diana-Maria
Se pare ca noi doi nu vedem lucrurile in acelasi fel si nici tie (banuiesc)nu iti place sa te contrazici- ca mie nu imi place sigur.Avem opinii diferite... si... asta e. smile.gif
Forta-MTI
Gipsyhart

Liderii si elita pot sa constientizeze pt un numar de persoane, incapabile de acest lucru.... exista o parte a populatiei care simte nevoia sa fie condusa si directionata, uneori si cultural.

punctt
QUOTE (gypsyhart @ 22 Mar 2004, 12:30 PM)
O povestioara...
AM auzit ca un om a mers la Buddha si l'a intrebat: "Cum sa fac sa ii ajut pe cei suferinzi? Cum sa fac sa fac lumea mai buna? Tu care ai ajutat atatia oameni cu siguranta ca stii mai bine ca mine."
Se spune ca Buddha s'a uitat la acel om si s'a intristat. I'a spus :"TU NU EXISTI inca. Tu nu esti constient. Tu esti adormit. CRezi ca un somnanbul poate sa schimbe in bine ceva din jur? TRezeste-te! SI apoi tot ce vei face va fi bine. Si nu vei mai putea sa faci ceva rau....".

Din pacate exista oameni, care nu-si pun astfel de intrebari...ei probabil se intreaba doar: "Sa-mi iau un inel sau o bratara
din aur?...Dar mai bine, imi cumpar cerceii acestia, de 14gr, ca sunt foarte frumosi. Parca as vrea si parfumul acela (care, costa doar 1.250.000 lei...)..."

Depindem de cei din jurul nostru, de parinti, de profesori...

Apoi, vine o vreme, cand totul sta in mainile noastre. Atunci, daca ne lasam luati de valul cel rau, suntem pierduti, din toate punctele de vedere. S-a dus cultura spirituala...nu mai putem nici macar spera sa devenim OAMENI, daca am ajuns vreodata sa ne dorim sa fim.
Totul e bine sa vina de la sine, sa ne dorim sa citim...Cu forta nu se poate, e tragic, e dezastru, nu am intelege nimic.

Un taran, care sta mai toata ziua pe camp, cu sapa in mana, sub arsita soarelui, poate fi OM, chiar daca are doar clasele
primare...daca le are si pe acelea...

Mihaela. smile.gif
gypsyhart
@Spetsnaz
Ca oamenii ajung de multe ori sa ii lase pe altii sa aleaga in locul lor este ceva real.
Insa un lider adevarat (din punctul meu de vedere cel putin) ajuta oamenii sa poata alege singuri.
Achernar
Bun, si pan' la urma, cum e cu declinu' spiritual ? Ca daca maine apar niste super-lideri asta nu inseamna automat si ca societatea va incepe sa se 'spiritualizeze'.
nefertiti-old
Sigur ca societatea nu se va spiritualiza brusc si la un nivel ideal, insa calitatea unui lider este foarte importanta si in acest sens. Asta si apropo de acei formatori de opinie despre care vorbeam candva.
Achernar
Pai, cred ca-n multe domenii intr-adevar conteaza calitatea liderilor. Da' la capitolul 'spiritualitate' ma cam indoiesc.
Ca societatea romaneasca statea ceva mai bine in trecut cu spirtualitatea, da' saracii lideri nu erau intotdeauna de pus in rama. Pai numai daca tinem seama de ce zicea Caragiale despre vremurile alea si e deja un exemplu edificator. Asta ca sa nu mai zic de perioadele mai recente.
Afrodita
Sa va zic si eu o poveste: (buna Diana, Nefertiti, mi-a fost dor de voi mwah1.gif )
Cand eram mica-mica, atat de mica incat nu stiu exact cati ani aveam, mama era langa mine.Primele amintiri cu ea le am de cand, seara, la culcare, imi citea poeziile lui Eminescu sau povestile lui Creanga. Ziua, intre gatit si spalat rufe, cand mai lua o pauza, iarasi imi citea si-mi povestea de marii clasici si romantici ai vremurilor,nu demult, apuse....De mica, a avut grija sa-mi insufle pasiunea pt cultura...Cand se mai dadea la tv, foarte rar,ce-i drept, opera sau balet, mama intrerupea totul si ma lua langa ea si-mi arata ce frumos este..imi explica in asa fel incat sa inteleg...
Anii au trecut, acum mama e departe, dar eu tot cu dragostea de cultura am ramas...Fostul meu prieten si cu amicii lui radeau si faceau misto de mine cand ma vedeau citind o carte...De spectacole, teatru, balet, filme la cinema nici nu putea fi vorba!! Ce sa mai zic de biblioteci ,librarii si altele asemenea? I-am propus o data sa vedem un spectacol de opereta...O saptamana mi-a ras in nas sad.gif
Pana cand lipsa de cultura si porcismele prea multe mi-au ajuns pana peste cap...Atunci am zis gata!
Mai nou, prietenul ce-l am m-a ajutat sa-l redescopar pe Eliade, sa-l cunosc pe Cioran si multi altii...A fost ca un pansament pt un ranit...Mi-a uns sufletelul cu filme, plimbari prin parc, carti superbe, muzica buna, etc....
Din pacate, timpul nu-mi permite sa fac mult mai multe...
Gypsyheart tot obiecta pe-aici ca :"ce aveti domne cu aia fara cultura?" Vrei un exemplu de "cultura de cartier"? Uite-aici: azi dimineata un tip la vreo 27 ani cel mult s-a impins intr-o batrana ca sa apuce sa urce in tramvai..Batrana, saraca , "a indraznit" sa deschida gura si sa-l intrebe de ce se-mpinge si nu asteapta frumos. "Cultul" de el a pocnit-o de-a lasat-o pe jos sad.gif Si s-a urcat triumfator in tramvai...Asta face lipsa de cultura din om..Il abrutizeaza, il shimonoseste, ii distruge sufletul...Fara cultura,un om nu mai stie ce e frumos, ce e bun simt, ce e respect...Si da, si taranul care da cu sapa pe camp are in casa un volum de poezii de-ale lui Eminescu sau Arghezi...Taranii tin mai mult la cultura decat orasenii, caci viata la sat e mai molcoma si are alte valori...
Si, Diana, ca sa raspund la primele intrebari ale topicului: eu una cred ca omul nu mai are timpul necesar pt cultura,nu ca nu ii place sau nu vrea...Si aici ma refer in general la oameni, nu la brute ca cel de azi...Cand de dimineata pana seara muncesti, pe un salariu care, oricat de mare ar fi tot nu-ti ajunge, cand vii acasa incarcat de sacose si apoi te apuci sa faci mancare, curatenie, sa ai grija de copii si cate si mai cate, cand cazi lat in pat la 1-2 noaptea si dormi doar 4 ore ca la 5 esti in picioare sa te duci la munca, oricat ai vrea,nu mai poti face nimic "cultural"...Oboseala ne distruge, stressul ne mananca zilele...Cand ai timp sa iesi in parc zici ca esti pe alta lume...Cand ai timp sa vezi un film la cinema sau un teatru , deja zici ca l-ai apucat pe dumnezeu de-un picior....Si asta pt ca in zilele noastre banul e stapanul...Si oricat ai vrea, nu-l poti detrona de unul singur...Si oricat ai incerca, fara sa platesti chirie, intretinere, lumina, cablu, mancare, transportul in comun, haine , fara toate astea nu poti nici macar supravietui,darmite trai cum trebuie... sad.gif trist, foarte trist sad.gif
milimetru
Da' chiar că sînt foarte triste ultimele rînduri ale Afroditei! Şi atunci, ce-i de făcut?
gypsyhart
@afrodita
Ai spus ca nu ai atat de mult timp pe cat ai dori ca sa practici si "activitati culturale"....
Insa eu sunt convins ca tu vei aprecia altfel o piesa de teatru sa zicem decat cei care au timp suficient si pentru "culturalizare". Pentru ca asa e facut omul incat alearga dupa, si apreciaza mai mult ceea ce ii lipseste decat ceea ce are intradevar. smile.gif Daca oamenii ar fi lasati sa alerge insa de mici, fara sa li se impuna tot felul de decaloguri morale, poate ca ar descoperi mult mai repede ce ii face fericiti si ce nu......
Diana-Maria
Afrodita,si noua ne-a fost dor de tine. Si cred ca sint in asentimentul multora cind folosesc pluralul. smile.gif
Da, Afro, ai dreptate. E greu.Si eu plec dimineata la serviciu si vin seara si cind vin trebuie sa gatesc,sa fac curat,sa spal...si asa mai departe.Uneori nu am timp sa termin cartea care ma asteapta cuminte pe noptierea. Mai ,,fur '' citeva minute cu ochiul o ,,Dilema'' de exemplu sau un film bun la tv.
Ieri am fost sa stau de vorba cu o distinsa doamna care e intimplator decan la Litere.Am vorbit cu ea si despre subiectul topicului acesta;mi-a raspuns clar: sintem pe o panta descendenta ,pentru ca interesul pentru tot ce inseamna cultura a scazut drastic...
Si avea asa o tristete in glas cind a spus acest lucru...
Afrodita
Aoleu, io n-am timp nici sa citesc vreo revista, mi le iau la inceputul lunii si cam pe luna urmatoare le termin smile.gif Nu mai zic de invatat pt bac si alte cele sad.gif
contraste
Sistemul de valori este inversat fata de alta perioada, este adevarat... Dar Falangsterul si Mecenatul au fost facute odata, sunt istorie, si istoria nu se repeta. Este adevarat se da buna ziua in functie de greutatea contului din banca, care nu se spune ci se citeste dup[a alte semnalmente usor recognoscibile pentru initiati.
Mai sunt insa si alte valori in afara de bani. Si daca nu se transforma in - stiti voi, melodia aceea, la moda acum - OBSESSION, este bine.
bufnitza
In ziua de azi e foarte usor sa gasim scuze --- nu am timp , nu am bani , nu am chef ... etc
Din pacate , in tara noastra totul se cam duce de ripa ... scoala care se face acum nu mai este la fel ca cea care se facea acum 20 de ani , nivelul cultural a scazut mult . Nu cred sa fie vorba strict despre bani , doar sa iei o carte de la biblioteca nu costa nimic . E doar lipsa dorintei de a ne cultiva , de a "creste" spiritual . E trist , dar asta este . Pina si cei 7 ani de acasa s-au cam pierdut in ziua de azi .
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.