Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Osama Bin Laden
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului > Psihologie - Teorii si Aplicatii. Dezvoltare personala
Pagini: 1, 2
Figaro
Haideti sa-l analizam pe Inamicul Public Nr. 1.
nefertiti-old

Osama bin Laden a avut legături atât cu Omar Abdel Rahman (predicator orb, care, la începutul anilor '70 a reunit organizaţiile extremiste din Egipt într-o unică organizaţie, "Gama'a Islamya" - Comunitatea Islamică - cât şi cu 'Abdullah' Azzam (unul dintre fondatorii mişcării islamice palestiniene "Hamas" şi profesor la Universitatea Islamică Internaţională din Islamabad, decedat în 1989, la Peschawar, în urma unui atentat; este considerat "magistrul ideologic la lui Osama bin Laden"; cei doi s-au cunoscut în Lahore, Pakistan, la sfârşitul anilor '70, când bin Laden îşi concentra atenţia asupra studierii scrierilor islamice, fiind atras de lecturile prin care extremiştii politico-religioşi chemau la războiul sfânt împotriva duşmanilor islamului; în aceaşi perioadă trupele sovietice invadau Afganistanul).
Abdullah Azzam dorea organizarea, în Afganistan, a unei baze de răspândire a Jihadului şi de recrutare a tinerilor din această ţară pentru Jihad. Azzam a trebuit mereu să se apere de reproşul că, o dată cu războiul din Afganistan, a întors spatele Palestinei, care ar reprezenta, totuşi, 'problema centrală a islamului'. Azzam voia să creeze în Afganistan baza acţiunilor viitoare împotriva Israelului. Osama bin Laden i-a acordat sprijin financiar pentru a fonda "Biroul de prestări servicii" ("Maktabu l-Khidamat") destinat islamiştilor arabi doritori de a se alătura rezistenţei afgane. Potrivit autorilor, teroristul saudit a fost acceptat în Jihadul afgan prin intermediul lui 'Abdullah' Azzam. In aceeaşi perioadă, Osama bin Laden a donat bani pentru rezistenţa afgană şi la cartierul general al Partidului Islamic din Pakistan.
Bin Laden s-a stabilit în Afganistan, într-o regiune stăpânită de mujahedini, iar în 1986 a construit, în apropierea graniţei cu Pakistanul o tabără specială pentru antrenamentul extremiştilor arabi, "Massada" ("Fortăreaţa leului").
In 1988 a fondat biroul Jihadului în Afganistan pe care l-a denumit "Al-Qa'ida" ("Baza"), devenit centrul activităţilor sale teroriste, iar în 1989, a înfiinţat, în oraşul Khost, "Frontul internaţional de luptă împotriva evreilor şi cruciaţilor". Primul edict religios al frontului sublinia că " datoria religioasă a oricărui musulman este uciderea americanilor". ("Osama bin Laden şi terorismul internaţional", de Michael Pohly, Khalid Duran)


Potrivit autorilor mentionati, acesta pare sa fi fost inceputul.

Mundus
Individul asta e un mare idiot! Eu unul l-as jupui de viu, voi nu? biggrin.gif

Ceea ce face el nu are nimic in comun cu islamul. Va lamuri lamuri in acesta privinta daca va uitati la topicul: Islamul la pag 23.

Apropo am si eu o nelamurire! De ce se discuta despre acest individ la: Universul credintei? Nu vad rostul!!!
TriRegnum
Acest om n-are pic de credinta in el, pur si simplu fraiereste niste copii pe care ii impinge sa se sinucuda spunandu-le ca asa se vor bucura in cer.
Jazz
Tri,
De unde stii ce le spune el? rofl.gif rofl.gif
TriRegnum
laugh.gif rofl.gif Mi-a spus o pasarica la ureche (cu asta ma prostea mama cand eram mic si stia cate ceva care eu consideram "secret", si eu prostanac credeam ca asa e)

Prea mult vorbeste el de Allah si pedepse...e lesne de inteles, nu?
March
QUOTE (Mundus @ 16 Mar 2004, 09:41 PM)

Apropo am si eu o nelamurire! De ce se discuta despre acest individ la: Universul credintei? Nu vad rostul!!!

Si eu sunt de parere ca acest subiect nu are ce cauta la "Universul credintei". Avem la "Politica externa" un subiect despre terorismul international. Acolo cred ca este potrivit de... jumulit !

P.S. Scuzati. Am observat ca de la "Universul credintei" subiectul a fost mutat aici. Cred totusi ca cel mai bun loc e la "Terorismul in lume" de la Politica externa.
MonicaV
Osama este un tip inteligent si curajos care este dispus sa faca orice pentru un ideal pe care il considera nobil (sau care ii inspira pe altii sa faca orice, dar ma rog, si asta e o contributie).
Mihai
Desigur. Barbatul ideal. spoton.gif

rofl.gif
MonicaV
N-as zice asta, si nici nu sint de acord cu ce face, dar curajos si animat de un ideal este, ce e drept.
zar
ce crezi, Hitler nu era inteligent si curajos?
Bin Laden este nebun in plus de inteligent. curajos nu stiu.

si TriRegnum are dreptate, musulmanilor le este promis in coran ca cei care se scrifica, vor avea cateva zeci de de fecioare pe langa ei dupa moarte; ma intreb de unde o sa aiba atatea, pt ca musulmancele sunt obligate sa se casatoreasca la o vrsta destul de frageada.
zar
ŕ-propos, care crezi ca este idealul lui Osama?
MonicaV
Apararea valorilor morale ale religiei musulmane si a modului de viata al musulmanilor. Pentru el, terorismul face parte din "razboiul sfint". Din moment ce stie ce face si planifica diverse activitati, nu e nebun. Are niste idei morale foarte diferite (de exemplu, se vede ca nu ii pasa de oamenii omoriti in atentate) dar logice (chiar daca logica aceea pare cam bizara). Nebun ar fi daca nu ar sti ce face (de exemplu, daca s-ar agata de tavan si ar crede ca e o frunza).

Chestia cu virginele se pare ca e bazata pe o traducere gresita (ar fi fost vorba de struguri). http://213.92.16.98/ESW_articolo/0,2393,42077,00.html
zar
Monica, "razboiul sfant", dupa coran, se poarta impotriva necredinciosilor adica cei ce aveau credinte politeiste, caci oamenii carti (adica crestinii si evreii de la epoca) erau considerati credinciosi; mult timp mahomed s-a alecat sa-si faca rugaciunea spre ierusalim si nu spre mecca si asta pana s-a certat cu evreii. cat despre "hurii", neamtul din articol chiar daca a sesizat sensul exact, vezi bine ca musulmanii nu prea apreciaza.

revenind la osama, sa fim seriosi cu idealul, este vb de ura
sincer sa fiu nu stiu daca-i nebun, daca-i inteligent, daca-i curajos, nu stiu nimic despre el si am citit articole despre el, dar ce CRED DESPRE EL , e ca trebuie sa fii deplasat ca sa omori atatia oameni DEGEABA, asta m-ar conduce sa cred ca nu este normal, ca majoritatea dpdv psihic; ca se da la civili saraci ca cei din madrid ma face sa cred ca nu prea-i curajos, nu se da nici la miliardari simbolici ai puterii economice americane, nici la armata. ca nu reuseste nimeni sa-i dea de urma ma face sa cred ca are numai oameni fideli, iar asta as zice ca e un semn de inteligenta.

sper ca nu faci oarecum apologia lui osama doar din antipatie fata de bush!
MonicaV
Eu nu ii fac apologia lui Osama si nici nu sint purtatoarea lui de cuvint. Nici nu am zis ca e bine ce face. Eu am zis ca Osama are un ideal si ca nu e nebun, pentru ca se comporta in functie de o anumita logica (logica lui si a altora ca el, care totusi este o logica rationala). S-ar putea ca razboiul lui sfint sa nu fie conform adevaratei religii musulmane, dar se pare ca Osama e de alta parere.

Atentatul de la New York a distrus niste cladiri care reprezentau forta capitalului, iar unele persoane care lucrau acolo sau proprietarii companiilor probabil ca aveau destui bani. Atentatele nu sint impotriva saracilor. Ele au loc intr-un loc unde sint multi oameni. Ca multi oameni care iau metroul or fi saraci sau cu venituri destul de modeste, ca altfel ar avea masina, asta e alta treaba. Dar nu saracia e criteriul dupa care sint alese locurile, ci prezenta unui grup mare de oameni.

Cit despre faptul ca Osama nu e ca majoritatea din punct de vedere psihic, asta nu inseamna ca e nebun. Nici persoanele care au o inteligenta superioara nu sint normale. Ceea ce este normal nu e neaparat ceva bun. E pur si simplu conform normei, mediu, obisnuit sau foarte raspindit. Daca ar exista undeva foarte multi prosti, cei citiva destepti ar fi anormali.
zar
este ultimul mesaj pe acest subiect pe acest topic.

logica rationala ohyeah.gif are si un paranoia si cu toate acestea este considerat nebun. cand ma refer la majoritatea normala plec de la ideea: noi suntem toti psihic imperfecti (perfectionismul este atributul zeilor, iar acestia exista doar in povesti), deci avem toti probleme psihice mai mult sau mai putin grave; societatea se-a lungul istoriei a impus, justificat sau nu, praguri de normalitate dincolo de care comportamentul unui individ poate fi considerat anormal fata de majoritate (majoritate care ea insasi este f diversa); anormalitatea psihica a unui individ, pe baza acelorasi limite impuse de societate in vederea unei convietuiri pasnice, poate fi considerata f periculoasa, deci nebun.

tin sa te asigur ca nici eu nu mor de dragul politicii lui bush, dar de aici pana a gasi o logica atentatelor (mai ales cele de la Madrid), mi se pare extremist. pun mereu in fata atentatele de la Madrid pt ca acestea, indirect, m-au atins mai mult: in presa romana am citit articole despre romanii morti acolo, ei bine m-am regasit putin in povestea fiecaruia; si daca coboraraea "twin towers" mi se parea simbolica, deci cu fine urme de explicatii-justificari, pt ce s-a intamplat la Madrid NU POT SA GASESC NICI O EXPLICATIE-JUSTIFICARE, evident sunt tributar subiectivismului, dar continui sa cred bin laden este un criminal nebun (asta nu inseamna ca nebunii nu au o logica- a se citi carti despre paranoia celebrii, n-am niciuna-n minte).
MonicaV
Bineinteles ca exista o explicatie (justificare nu exista dupa parerea mea, dar probabil ca exista dupa parerea teroristilor). In ceea ce priveste nebunia, nu sint de acord ca un om poate sa fie nebun chiar daca stie ce face si din ce motiv si e in stare sa planifice diverse activitati. Cineva care pur si simplu are pareri diferite sau nu e la fel ca majoritatea nu e nebun, iar cei care zic ca e nebun pur si simplu eticheteaza individul sau comportamentul considerat nepotrivit. Osama nu e mai nebun decit un tinar care isi vopseste parul in cinci culori si are niste suvite de par rigide, cu parul lipit, ridicate in sus ca o creasta de cocos, sau ca o cucoana care isi cumpara papusi Barbie si isi face haine la fel pe masura ei (am vazut una la televizor).

http://www.index2000.ro/articole.php?act=show&cat=6&id=12594
"Spania a fost una din tarile europene, alaturi de Germania, pe teritoriul careia s-au organizat atentatele din 11 Septembrie din SUA, deci existau elemente Al-Queda pe teritoriul sau; Ca important aliat al SUA, militar si politic, Spania a fost amenintata in mod direct de Osama ben Laden cu organizarea de atentate, pentru sprijinul acordat americanilor la interventia militara din Irak; exista o puternica prezenta marocana in Spania, iar Nordul Africii, in special Marocul, a fost o destinatie preferata a membrilor si simpatizantilor Al-Queda dupa 11 Septembrie, refugiati din Afganistan dupa invazia americana; in 2002, CIA a descoperit o filiera de migratie ilegala pentru fundamentalistii Al-Queda, care plateau zeci de mii de dolari sa fie transportati dinspre Asia spre Europa, in scopul organizarii de atentate impotriva SUA si aliatilor ei."
calfa
Bun venit la Han, zar !
zar
bine v-am gasit, calfa! pe tine si pe ceilalti, imi place la voi!
remember
Dar daca mergem pe ideea ca in intreaga lume exista o conspiratie mondiala,ca sunt unii care dirijeaza cum vor ei ceea ce se petrece in lume!daca cautati pe google,oasma bin laden agent cia,veti avea motive sa va minunati! thumb_yello.gif
actionmedia
sondajul este facut prost si induce opinia in intrebare si in variantele de raspuns. in plus cele 2 variante sunt viziuni extreme. Practic prima varianta este clar invalida deci te obliga sa optezi pentru varianta a 2-a
Eu cred ca este un tip religios (dar nu cel mai religios) de asemenea nu cred ca isi urmareste interesul personal ci sunt alte interese in spatele lui, Osama fiind tapul ispasitor.
axel
Nu tot ce scrie pe web e si adevarat.


Totusi, este foarte cunoscut faptul ca George W Bush este prieten de familie cu Osama Bin Laden.
cociuba
eu unul as vota:bin laden e atat de destept ca se foloseste de islamism pentru propriile foloase... wink.gif
suna mai plauzibil asa rolleyes.gif
actionmedia
QUOTE (cociuba @ 23 Dec 2004, 04:14 PM)
eu unul as vota:bin laden e atat de destept ca se foloseste de islamism pentru propriile foloase... wink.gif
suna mai plauzibil asa rolleyes.gif

spoton.gif just
dar nu cred ca doar pentru propriile foloase si nu cred ca se foloseste doar de islamism santa2.gif
cociuba
are si el oligarhii lui rolleyes.gif
Blakut
nu exista Bin Laden. wink.gif tongue.gif
mutulica
Bin Laden... hmmm .. nu e idiot, din contra e inteligent, cu calitati de leader native (uite citi nebuni il urmeaza) fanatic, prea fanatic, cu tupeu girla...

sper totusi sa il termine americanii, ca m-am saturat sa imi fie frica de arabi in avioane
MonicaV
N-ar fi amuzant daca ar cistiga Bin Laden si le-ar impune americanilor modul de viata musulman, asa cum si americanii le impun altora modul de viata american, ba chiar mai rau, pentru ca ar folosi mai putin convingerea si mai mult forta? Ce n-as da sa le vad pe femeile lor emancipate (ale americanilor) sa se poarte si sa se imbrace ca niste musulmane, ba mai rau, ca niste musulmane tinute din scurt de talibani! Sa-i vad cum reactioneaza daca nu ii lasa sa aiba nici un fel de muzica si de filme, ei care au atita sex si violenta in muzica si in filme!
Eclectic
QUOTE
N-ar fi amuzant daca ar cistiga Bin Laden si le-ar impune americanilor modul de viata musulman, asa cum si americanii le impun altora modul de viata american, ba chiar mai rau, pentru ca ar folosi mai putin convingerea si mai mult forta?


Nu, n-ar fi deloc amuzant.
milimetru
QUOTE (MonicaV @ 28 Dec 2004, 12:05 AM)
Sa-i vad cum reactioneaza daca nu ii lasa sa aiba nici un fel

Treaba cu amuzamentul e cu dichis, depinde de culoarea pe care o are (simţul) umorul(ului) fiecăruia... Cît despre "cum ar reacţiona..." chestiunea e destul de previzibilă, zic eu: l-ar răsturna de la putere rapid de tot şi l-ar pune urgent la loc pe Bush! smile.gif
axel
Da, Bush ar fi chiar un presedinte bun, in comparatie cu talibanii rofl.gif
Blakut
Sunt amandoi la fel de rai...
Inorog
QUOTE
N-ar fi amuzant daca ar cistiga Bin Laden si le-ar impune americanilor modul de viata musulman, asa cum si americanii le impun altora modul de viata american, ba chiar mai rau, pentru ca ar folosi mai putin convingerea si mai mult forta? Ce n-as da sa le vad pe femeile lor emancipate (ale americanilor) sa se poarte si sa se imbrace ca niste musulmane, ba mai rau, ca niste musulmane tinute din scurt de talibani! Sa-i vad cum reactioneaza daca nu ii lasa sa aiba nici un fel de muzica si de filme, ei care au atita sex si violenta in muzica si in filme!


Bin Laden prin absurd ar putea imbraca o anumita parte a lumii in hainele care ii plac lui, dar nu ar putea sa schimbe modul de gandire al oamenilor. yeah.gif
Blakut
Mai degraba castiga Schwarzenegger alegerile.
dandanescu
OBL reprezinta un pericol serios pentru civilizatia vestica.
Pina aici, nimic deosebit - ba chiar o platitudine.

Dar de fapt, in ce consta in esenta acest pericol?
Care este partea cea mai grava, inacceptabila, de neiertat?

In cautarea raspunsului la intrebarea de mai sus,
nu m-as mira daca cineva va face o comparatie la un moment dat cu JC,
alt personaj adept al metodelor neconventionale
si sa traga de acolo oarece concluzii utile in lupta contra lui OBL.
axel
QUOTE (dandanescu @ 29 Dec 2004, 12:55 AM)
OBL reprezinta un pericol serios pentru civilizatia vestica.

Sau asta este doar un instrument de manipulare prin care anumiti conducatori din Vest incearca sa obtina anumite lucruri care altfel nu ar avea nici o sansa sa le obtina.
dandanescu
QUOTE (axel @ 28 Dec 2004, 02:29 PM)
QUOTE (dandanescu @ 29 Dec 2004, 12:55 AM)
OBL reprezinta un pericol serios pentru civilizatia vestica.

Sau asta este doar un instrument de manipulare prin care anumiti conducatori din Vest incearca sa obtina anumite lucruri care altfel nu ar avea nici o sansa sa le obtina.

Exact, tocmai de aceea intrebam (si nu era o intrebare retorica)
ce anume este atit de "evil" la OBL.

Pe de alta parte,
paranoia nu exclude posibilitatea ca
intr-adevar exista motive de suspiciune bine intemeiate.

Deci, ce este atit de "evil" la OBL?

Eu cred ca este folosirea unui sistem neconventional,
dedicat confruntarii unui alt sistem high-tech cu
mijloace ieftine si la indemina (low-tech si/sau improvizatii).

Acest sistem accesibil multora fiind Made in America,
dar folosit impotriva Americii.

OBL profita de schema asta, fara indoiala, desi
el personal nu a fost initiatorul ideilor pe care AQ le foloseste cu succes pe moment.

Deci OBL este un fel de geniu organizatoric,
mai mult decit un "creier" pentru conceptia generala a miscarii AQ.
Sa nu uitam, desi AQ evolueaza la fel ca gripa, originea virusului este... CIA .
Si prima victima a fost... URSS ("virusul" rezistentei afghane si cacialmaua lui Reagan cu Star Wars)

OBL a mentionat deja ca obiectivul AQ de lunga durata este provocarea falimentului economic al USA.
Acuma daca am studia comportamentul personalitatilor care se intind mai mult decit e rezonabil...
"the american way" in sine este un exemplu excelent ca "numai cine joaca poate cistiga".
Fara indoiala trebuie sa ai si stofa de jucator... ramine de vazut daca AQ are suficient.
...Un caz de "Bring it on!" hh.gif vorba lui GWB.


Mrs. Rogers
QUOTE (MonicaV @ 22 Mar 2004, 02:35 AM)
Osama este un tip inteligent si curajos care este dispus sa faca orice pentru un ideal pe care il considera nobil (sau care ii inspira pe altii sa faca orice, dar ma rog, si asta e o contributie).

E singura data cand sunt de acord cu Monica V . Osama e inteligent in mod indubitabil. Daca ar fi un retardat, nu ar pune cel mai puternic stat al lumii in alerta. De asemenea, are un ideal, altfel nu si-ar pune viata in pericol.
Asta e problema cu Osama , ca nu e un prost si un las . Insa nu o fi el cel mai curajos si cel mai destept, sa speram smile.gif
Eclectic
QUOTE
Osama e inteligent in mod indubitabil. Daca ar fi un retardat, nu ar pune cel mai puternic stat al lumii in alerta.


Stalin nu a fost un om inteligent si totusi... stim cu totii ce urme a lasat trecerea sa pe aceasta planeta.
axel
QUOTE (toxic @ 29 Dec 2004, 07:42 AM)
Daca ar fi un retardat, nu ar pune cel mai puternic stat al lumii in alerta.

blink.gif Pe cine pune el in alerta?
Mrs. Rogers
Cum nu a fost Stalin un om inteligent cand a putut sa fraiereasca un geniu ca si Bulgakov? ???
Eclectic
Pai e common knowledge ca Stalin a fost un om cu un nivel mediu de inteligenta. Nimic altceva decat un mediocru. Succesul sau s-a bazat pe instinct, nu pe inteligenta.
Mrs. Rogers
Asa o fi , daca tu si axel spuneti asta. Pacat ca Bulgakov a fost prost smile.gif
axel
QUOTE (toxic @ 29 Dec 2004, 09:39 AM)
Asa o fi , daca tu si axel spuneti asta. Pacat ca Bulgakov a fost prost smile.gif

Nu-mi pune cuvinte in gura. Eu nu am afirmat nimic despre Stalin.
Eclectic
Si nici eu despre Bulgakov.
Inorog
Totusi cineva l-a votat pe Osama ca fiind cel mai religios om din lume blink.gif

Asta-mi intareste convingerea ca exista oameni pe lumea asta care ar crede sau ar face lucruri de necrezut pentru ceilalti. Diversitatea umana este extraordinara. Si e bine ca e asa !
dandanescu

Prost, destept, religios sau nu... ma rog, discutabila chestia.
Mai degraba omul potrivit la locul si timpul potrivit.

In orice caz OBL era doar un figurant nesemnificativ
cind AQ a fost formata in Afghanistan.

El a fost cel care a deturnat "jucaria" in alte scopuri decit fusese conceputa.
Un fel de "ucenicul vrajitor" din punctul de vedere al americanilor.

E interesant ca unii analisti americani vorbeau de mult despre pericolul de "razboi asimetric".
(cel putin de la inceputul anilor '90).
Or fi stiut ei ceva detalii care ii pusesera pe ginduri.

Cam la fel cum e acum situatia cu proliferarea armelor nucleare.

Parerea mea e ca marea "calitate" a lui OBL este ca
a fost prezent cind s-a deschis cutia Pandorei in Afghanistan...
dar ca personalitate nu este cine stie ce - cu alte cuvinte
daca nu era el puteau fi nenumarati altii,
in acelasi context ar fi rezultat cam aceleasi consecinte.

Apropo de asta,
stie cineva cind si unde a fost prima data enuntata
ideea unui atac de tipul celui din 9/11?
axel
Da. Prin '99 parca, cand au prins un terorist filipinez parca, din Al Quaida, parca, care spunea ca au planuit sa deturneze vreo 12 avioane, si pe unul din ele au planuit sa-l aterizeze in sediul CIA.
dandanescu
Cam asa stiam si eu, desi planul era parca ceva mai vechi decit '99.

Dar oricum, OBL nu avea nici o contributie la ideea asta.

De fapt, daca ne gindim la un plan ingenios de functionare corespunzatoare
a unei organizatii cum era AQ initiala din Afghanistan,
este riscant sa fie dependenta in prea mare masura de un singur leader, e nevoie de redundanta.

Asa ca unul ca OBL putea fi inlocuit destul de rapid, era "consumabil".

Sa ne mai gindim, spre exemplu, cit de surprinsi au fost anchetatorii dupa 9/11
cind au constatat ca finantarea AQ nu prea avea nimic de-a face cu averea personala a lui OBL,
care nici nu era asa mare cum se credea initial.

Iar azi? Daca ar fi prins OBL ce-ar fi?
Mda... ar deveni vreun soi de martir...
iar AQ ar merge totusi mai departe, din mutatie in mutatie,
daca nu se vor lua alte masuri de a solutiona conflictul.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.