Nefertiti
20 Aug 2009, 08:29 PM
Ce marca de cafea cumparati de obicei?
dascalita
20 Aug 2009, 08:38 PM
Am fost fan Jacobs verde, mai nou imi place Lavazza. O fac la ibric, nu m-am putut obisnui cu aparatele de cafea.
Imi place cafeaua mult de tot, dar in ultimul timp beau doar dimineata o cafea generoasa .
Nefertiti
20 Aug 2009, 08:48 PM
Am baut si eu Jacobs o vreme, dar nu stiu ce fac astia cu ea, ca e tot mai slaba si nu mai cumpar. Lavazza iese ciudata la ibric, cel putin aia pe care am incercat-o eu. Cred ca e foarte buna la espresor din ala meserias.
Mai nou iau Davidoff si e ok pana acum.
Marduk
20 Aug 2009, 08:53 PM
Lavazza la expresor este foarte buna, maine dimineata mi-am propus sa-mi pregatesc una, desi nu am voie.
Nefertiti
20 Aug 2009, 08:57 PM
De care masinarie ai? Ma batea si pe mine gandul sa iau una, dar nu stiu...
Marduk
20 Aug 2009, 09:05 PM
Una noname dar face de toate, are pompa 3 atm, face abur, are sistem ceasca dubla, pana la urma conteaza mai putin firma, toate-s facute in China, un expresor bun trebuie sa aiba pompa de apa fierbinte sub presiune si abur separat pentru ceai sau frisca pentru capucino. Restul sunt mofturi.
Nefertiti
20 Aug 2009, 09:19 PM
Da, nu ziceam neaparat de marca, doar ca nu stiu la ce tre' sa te uiti cand il iei, ce conteaza, adica.
tikky
20 Aug 2009, 11:11 PM
Pana mai acum cateva zile am avut o cafea greceasca
pe care o faceam la ibric si foarte bine iesea, si parfumata si cu spuma. Dar mi s-a terminat, asa ca acum fac cafeaua intr-o masinarie ca asta
dupa ce am aruncat nu stiu cata cafea ca mi se parea ingrozitoare la gust.
mdA!
21 Aug 2009, 06:31 AM
hmm... in d'astea primeam io ceaiul intr-o oarecare carciuma.. nu m-am gandit ca pot fi folosite si la cafea.
Nefertiti
21 Aug 2009, 07:28 AM
Din aia am si eu una, dar nu mereu o folosesc. Cel mai des fac la ibric. Asta o folosesc atunci cand vreau cafea un pic mai soft, ca sa zic asa. Dar e foarte practica. Cred ca ii zice french coffee maker si la noi sunt de vanzare pe la Carturesti. De acolo am cumparat si eu una, sa o fac cadou unui prieten. Eu am primit-o pe a mea, acum vreo trei ani.
Marduk
21 Aug 2009, 08:43 AM
QUOTE(nefertiti @ 20 Aug 2009, 10:19 PM)
Da, nu ziceam neaparat de marca, doar ca nu stiu la ce tre' sa te uiti cand il iei, ce conteaza, adica.
In primul rand daca are pompa si ce presiune are, daca are sistem pentru frisca si ceai. Daca esti la pretentioasa cumperi un expresor cu timer, silentios, etc. Pe piata adica in supermaket nu prea exsita aparate semiprofesionale, daca vrei din astea trebuie sa cauti o firma care vinde astfel de expresoare.
QUOTE(tikky @ 21 Aug 2009, 12:11 AM)
Pana mai acum cateva zile am avut o cafea greceasca
Cafeaua aia greceasca este totala, am urmarit la greci cum fac ei cafeaua, o ceasca de apa, o lingurita cu varf de cafea, 1/2 lingurita de zahar, daca vrei, se amesteca totul cand apa este inca rece, apa din ibric trebuie sa fiarba la foc mediu catre mic (flacarile trebuie sa nu depaseasca fundul ibricului) apoi se asculta "cantecul" apei care fierbe, "cantecul" este unul ascendent pana in momentul cand cafeaua este gata sa dea in clocot, in acel punct se ia ibricul de pe foc si se toarna foarte usor cafeaua in ceasca, in acest mod obti si celebrul caimac colorat in alburiu si maro inchis. Dupa punerea cafelei pe foc nu se mai mesteca in ibric si sub nicio forma nu se lasa cafeaua sa se umfle. Loumidis este o cafea extra si se foloseste doar pentru ibric. Aparatul pe care l-ai prezentat este o porcarie si se foloseste de obicei pentru o cafea de birou, americana.
Nefertiti
21 Aug 2009, 08:53 AM
Nu e american, e frantuzesc, din cate stiu. Si nu e chiar o porcarie. E drept ca nu iese cafeaua foarte tare, practic, faci un fel de infuzie de cafea. Uneori e buna si aia.
Marduk
21 Aug 2009, 08:55 AM
M-am referit la tipul de cafea pe care o obti, nu la aparat, aparatul poate fi chinezesc mai mult ca sigur.
Nefertiti
21 Aug 2009, 09:03 AM
E vorba despre aparat si stil in acelasi timp, asa ii si zice, am scris mai sus - french coffee maker. Nu e vorba de tara in care e fabricat. E un stil de a face cafea. Sigur ca nu e musai sa iti placa. Mie, de exemplu, nu imi place aia americana de la Starbucks. Sau de la McD. Sux.
Marduk
21 Aug 2009, 09:12 AM
Mie nu-mi place nici americana, frantuzeasca, sau de alt tip, in schimb, desi nu am voie, ador cafeaua greceasca (turceasca) la ibric sau italieneasca la expresor.
Michelle
21 Aug 2009, 09:50 AM
Informatii despre originea si aromele cafelelor aveti
aiciEu de cind am descoperit cafeaua comercializata de Waitrose ,in masura posibilitatii, mi-o procur din timp si in cantitati mari de acolo.
Sunt convinsa insa ca exista si alti producatori/comercianti de cafea buna. Lavazza care se vinde in Ro n-are nici o legatura cu cea din Italia. Procesarea si comercializarea ei a fost cumparata de evreii de la Elite mi se pare, si-au prostit-o rau. Am cumparat cafea si din Cuba dar nu era buna.
Concluzia mea este ca o mare importanta o are procedeul de prajire si pregatire a boabelor, procedura care in Franta poarta denumire de torrefaction.Acest procedeu ajuta in mare masura la dezvoltarea aromelor sub efectul caldurii controlate.
Ca procedeu de preparare eu prefer filtrul clasic, nu french press-ul si espresoarele meseriase. Un espresor bun are 15 atm. Astea care se vand la metro,carrefour etc nu-mi prezinta incredere, desi scrie pe ele ca ar avea 15 atm.De ce? pentru ca o pompa buna care sa faca abur sub pres de 15 atm, constant, costa mult. Am incercat sa-mi iau un espresor incorporabil de la Ariston dar deocamdata n-as da atatia bani pe micul meu viciu
e vorba de cca 1000-1500 euroi
edit. sa nu uit...cafea ff buna au si portughezii, probabil de origine braziliana, si ce au ei specific este amestecatul ei cu un cinnamon stick asa cum zice si melodia din clipul publicitar...
Nefertiti
21 Aug 2009, 10:06 AM
Despre cafea si cafenele se pot citi mai multe in cartea
asta. Eu am cumparat-o, dar nu e chiar foarte detaliata, cum ma asteptam. E ok, sunt ceva informatii, dar ma asteptam la mai mult.
De care filtru, Michelle, ala metalic sau din ala "de bagat in priza"?
Din Portugal am luat niste cafea f buna, doua feluri, nu mai stiu exact cum se numeau, dar erau foarte misto, intr-adevar.
Mie imi placea si aia macinata pe loc de la Magazinul de cafea de care pomenea Hash mai demult. Dar nu mai este, s-a desfiintat. O vreme au mai avut un spatiu mic jos, la Libraria Eminescu, dar nu mai e nici acolo.
Am mai gasit in comert niste cafea importata de pe la spanioli, care zic ei ca ar fi de origine braziliana si care e ok.
De Elita nu ma ating, e groaznica.
Marduk
21 Aug 2009, 10:14 AM
QUOTE(Michelle @ 21 Aug 2009, 10:50 AM)
QUOTE
Lavazza care se vinde in Ro n-are nici o legatura cu cea din Italia. Procesarea si comercializarea ei a fost cumparata de evreii de la Elite mi se pare, si-au prostit-o rau.
Corect, am sesizat si eu acest lucru intr-o zi cand am primit Lavazza din Italia, cred ca italienii au facut o gresala ca au dat pe mana evreilor de la Elite producerea cafelei in Romania sub brandul lor, din cate stiu mai toti cei care produc cafea in Romania aduc cafeaua boabe din Vietnam deoarece este mai ieftina.
Michelle
21 Aug 2009, 10:22 AM
Nu,nu metalic ca acolo iese cam tare! ala care se baga in priza,cu filtru de hartie.
Ca sa preia aroma si nu taria (cofeina!) apa fierbinte trebuie sa treaca repede prin cafeaua macinata relativ grosier.Daca trece si sub presiune e si mai bine din punct de vedere al aromei.Faptul ca trece sub forma de aburi sub presiune nu o face mai tare pe cafeaua facuta la espresor ci doar mai aromata si cu pelicula cremoasa de deasupra.
La ibric ma tenteaza doar aia facuta de beduini ( sau berberi?
) in desert care fierbe muuulte ore la nisip.Dar in cantitati cit un degetar ca altfel mori.Sper sa gust in toamna asta in Maroc ceva in genul asta.
tikky
21 Aug 2009, 11:37 AM
QUOTE(marduk @ 21 Aug 2009, 11:43 AM)
Loumidis este o cafea extra si se foloseste doar pentru ibric. Aparatul pe care l-ai prezentat este o porcarie si se foloseste de obicei pentru o cafea de birou, americana.
Intr-adevar nu se compara cu cafeaua la ibric, il aveam de mult prin dulap si in disperarea de regasi gustul unei cafele bune l-am reincercat si de data asta mi-a placut. Din pacate, e imposibil sa faci cafea buna la ibric cu ce gasesti prin magazine, intr-o vreme gasisem la arabi o cafea turceasca cat de cat ok, pe care am vazut-o si in Romania de altfel
, la inceput avea aroma buna, dar pe urma si-a pierdut-o.
Revenind, am luat aparatul de mai sus si cafeaua asta
si a iesit ceva foarte bun. Am zis ca am sa incerc si cafetiera italieneasca, dar pentru moment sunt ok asa, cred ca atunci cand o sa vreau cafea un pic mai tare o sa o scot din dulap, sa vedem ce iese cu marca asta de cafea.
Pentru Loudimis, de-abia astept sa mai plece ceva prieteni prin Grecia ca sa-mi refac stocul
Am si o cafea portugheza
, dar nu imi place de niciun fel.
Marduk
21 Aug 2009, 11:50 AM
QUOTE(tikky @ 21 Aug 2009, 12:37 PM)
Pentru Loudimis, de-abia astept sa mai plece ceva prieteni prin Grecia ca sa-mi refac stocul.
Incearca la Megaimage, s-ar putea sa ai noroc sa gasesti.
Michelle
21 Aug 2009, 11:51 AM
Toti cei care beti cafeaua la ibric (pentru care e musai sa fie rasnita fin) luati in calcul ca o mare parte din zat intra in stomacul vostru indiferent cit ai lasa-o sa decanteze. In plus faptul ca apa sta atata de mult timp in contact cu cafeaua , bagati si cofeina la greu. Puneti alaturi de cafeaua la ibric si un pahar cu apa(pe care sa-l beti), asa cum fac si grecii cind te servesc la terasa.
Eu una, mai baba fiind si cu stomacul+restul tubului digestiv agresat deja de multe porcarii ingurgitate de-a lungul anilor,ma feresc de contactul zatului cu mucoasa mea gastrica.
De fapt sunt dependenta de aroma cafelei, nu de cofeina.
Marduk
21 Aug 2009, 11:58 AM
QUOTE(Michelle @ 21 Aug 2009, 12:51 PM)
QUOTE
Puneti alaturi de cafeaua la ibric si un pahar cu apa(pe care sa-l beti), asa cum fac si grecii cind te servesc la terasa.
Corect, de paharul cu apa uitasem.
Michelle
30 Sep 2009, 08:19 AM
N.V.
26 Oct 2009, 10:30 PM
Astăzi nu mi-a plăcut cum mi-am
preparat cafeaua
. M-am trezit la 7:28, somn nevoie mare, rumoare la mine-n creier, vreme nasoală afară: īn 10 minute am ieşit din casă după ce am apucat să trag nişte ţoale pe mine şi să spăl dinţii. M-am vārāt īn primul taximetru, pe drum am aflat că degeaba-mi dau banii pe taxi, că nu se face cursul spre care alerg. Ajung la facultate, scot o bancnotă de un leu, o introduc īn aparatul de cafea, şi de ameţită ce am fost, īn loc să apăs pe butonul care-mi dădea mai mult zahăr, am apăsat pe celălalt care mi-a dat... deloc zahăr. Şi gustul ăla de plastic...mmmmMMMMmmmm
Īn concluzie, aceasta e o reţetă pe care nu o recomand.
Nefertiti
5 Jan 2010, 03:53 PM
Cum se face cafeaua cu arome, stie careva? Nu cum se prepara, ci cum o produc, cum o proceseaza sau cum s-o zice. Am luat cu gust de migdale si cu gust de ciocolata si parca sunt uleioase. Imi place mirosul lor, dar nu neaparat sa le beau...
cetateanul_prietenos
6 Jan 2010, 11:43 AM
sa aveti o zi minunta, iar cafeluta care va ionsoteste ziua sa va fie pe plac si sa aiba si un strop de suflet in ea !
Nefe , am aflat ca se folosesc boabe de cafea si soiuri care nu se vand prea bine , cu alte cuvinte cele de o calitate inferioara . In plus , toate aromele folosite sunt artificiale . Aromele sunt adaugate dupa ce boabele au fost prajite pentru a evita gustul amar .
Ama citit undeva ca exista cafea cu aroma de capsuni . Mi-e rau !
Nefertiti
6 Jan 2010, 12:40 PM
Asa deci! Hmmm, de asta nu erau prea incantate papilele mele gustative.
Eh, eu si ceaiul de portocale si de-nu-mai-stiu-ce l-am cumparat si l-am pus in dulap, "sa miroasa frumos", nu l-am baut.
cetateanul_prietenos
6 Jan 2010, 12:59 PM
daca e bauta alaturi de cineva drag si e pus si un strop d eiubir ein acea cafea, atuncio e cea mai buna din lume, indiferent de aroma sau marca ei !
Tu cu ceaiurile tale in dulap
da tre' sa recunosc ca e o idee super buna ! Asta imi aminteste de bunica , aia baga in dulapul cu pantofi scortisoare si cuisoare in saculete mici , mai ales in galosii bunicului .
cetateanul_prietenos
6 Jan 2010, 01:25 PM
si busuioc se mai pune ca s amiroase frumos in dulapul cu haine !
cetateanul ,
Eh , nu e chiar asa , eu am gustat unele cafele pe care , cu toata iubirea din lume , nu le-as fi baut . Nu imi place busuiocul decat in unele mancaruri , in dulap in nici un caz . Prefer pachetul de ceai a lui Nefe .
cetateanul_prietenos
6 Jan 2010, 02:34 PM
asa o fi nu te contrazic , incercam sa parafrazez aici melodia Mariei Tanase cu ,,vinul ghiurghiului. ,,Bun e vinul si gustos/ cind il bei cu om frumos,,
Cred ca asa e si cu cafeluta !
Si cu cat bei mai mult , cu atat ti se pare ca persoana de langa tine e tot mai frumoasa
Frumusetea e .... relativa
Michelle
17 Feb 2010, 07:11 PM
Pe tv Paprika este o emisiune cu sfaturi pt o cafea buna, in diversele moduri in care poate fi ea preparata.
Carmi
22 Feb 2010, 12:30 AM
Mi am luat un Delonghi Nespresso.....sa traiasca George Clooney ca stie ce bea!!
Nefertiti
16 Apr 2010, 03:16 PM
Azi am schimbat cafeaua (stiu, exista o reclama stupida cu textul asta) si am luat Dallmayr. Sa vad daca e ok...
CharonOfNyx
26 May 2010, 09:40 AM
Ajutor!
Am nevoie sa cumpar un espressor de cafea de birou. Ceva profesional, sau semiprofesional, dar simplu, fiabil si robust. Sa faca doar cafea espresso, fara ceaiuri sau mai stiu eu ce, fara programe complexe. Sa pui in el boabele de cafea, apa si eventual sa-i spui de care espresso vrei mai lung sau mai scurt.
S-a mai vorbit pe topicul asta despre espressoare, dar acum as avea nevoie de un sfat, un pont, ceva concret, eventual un link, o adresa, un telefon, sau, de ce nu, un espressor de vanzare.
cetateanul_prietenos
26 May 2010, 09:42 AM
nu e mai buna una la ibric...
CharonOfNyx
26 May 2010, 09:59 AM
Oricat ai fi tu de prietenos, cetatene, vreau sa spun ca nu ma intereseaza gusturile matale pentru un tip de cafea.
Am nevoie pentru un birou unde se fac 50-100 de cafele intr-o zi de un espressor bun. La ibric eventual, te angajez pe matale pe post de utilaj.
Sau poate raspunsul tau nu era la intrebarea mea, caz in care imi cer prietenos scuze.
cetateanul_prietenos
26 May 2010, 10:34 AM
nu m-am gindit ca e vorba de un numar atit de mare de cafele! Ce sa zic? Spor la gasit acel aparat care s ate ajute !
CharonOfNyx
27 May 2010, 12:22 PM
Mi-am pierdut si ultima sperantza.
Ori nimeni de pe aici nu foloseste, nu cunoaste o astfel de masinarie pentru a da un sfat. Ori sunt atat de antipatic cafegiilor si cafegioaicelor de la han, incat ma ignora cu buna stiinta.
Caz in care imi iau jucariile si plec.
Nu pot fi intr-un loc loc in care nu sunt iubit, in ciuda tuturor asigurarilor de pana acum. Adio, speranta! Adio!
PS cetatene, nu vrei sa-mi trimiti CV-ul?
Felina
27 May 2010, 12:27 PM
Charon, de ce nu te dai bine pe langa google? asta, iti zic eu, tace tot ata de mult pe cat de multe stie
Bafta la cautari!
Frisky
27 May 2010, 01:38 PM
CharonOfNyx
27 May 2010, 08:36 PM
10q, Frisky.
10q, Felina.
Ma impac destul de bine cu google, chiar pot spune ca ne cunoastem reciproc, datorita meseriei. Cu toate astea nu-l pot intreba "bai, Googule, cum ti se pare tie cafeaua facuta cu... Treb'e sa apas pe un mld. de butoane ca sa prepar o cafea? Dar de spalat, curatat e simplu?".
Tocmai pentru ca stiu cum functioneaza un motor de cautare (am facut si eu unul) stiu sigur ca nu poate sa raspunda la intrebarile alea. In primul rand n-a baut in viata lui o cafea, de facut nici atat, ce incredere sa mai am.
Cetatene, nu te-ai grabit cu cv-ul ala, prin urmare am fost nevoit sa-mi iau un utilaj:
Asta de mai sus e poza pe care am facut-o, cand faceam probe espressorului. Nu e prea reusita.
Jucaria se vede mai bine aici (o poza luata de pe net):
Prima impresie, primul espresso ... doar cuvinte de lauda. Face toti banii. Superb
Dozezi, din cele doua butoane din stanga, cata apa + cata cafea, reglezi eventual duzele mai aproape sau nu de ceasca pentru a fi mai cremoasa cafeaua si ... gata, deliciul e in fatza ta. Simti mirosul.
Mai vedem in timp cum se comporta.
Pana atunci va invit la un espresso. Scurt, lung, dupa preferinte. Sau la un cappuccino.
Erwin
27 May 2010, 10:07 PM
cappuccino cu frişcăăăă!
S-o foloseşti sănătos!
Felina
28 May 2010, 11:07 AM
un capucino
decaf se poate?
CharonOfNyx
28 May 2010, 12:11 PM
Sigur. Esti invitata
Si tu Erwin.
cetateanul_prietenos
28 May 2010, 09:51 PM
sa folosesti cu placere si cu bucurie si cu folos jucaria d efacut cafea !si s ate bucuri de licoarea parfumata alaturi d ecei dragi !
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,
click aici.