Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Teoria Chibritului
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Prietenilor > Poiana lu' Iocan
sasha
Teorii aparent adevarate, demonstratii aproape logice, metode brevetate de ametit convorbitorii... Cam tot ce poate face o zi de luni mai suportabila, o zi de marti cu doar trei ceasuri rele, o zi de miercuri mai relaxanta, o zi de joi cu un parfum special si trei zile de weekend - numaram aici, evident, vinerea, sambata si duminica - un fapt general acceptat. spoton.gif
E.B.E.
Hmm... vezi orice conversatie in contradictoriu intre doi "combatanti" indarjiti de pe HA si vei avea instante ale teoriei chibritului... cat incape.

biggrin.gif

Edit: evident ca nu ma exclud nici pe mine hh.gif
Mihai
Bine ai venit la Han, sasha! welcome.gif
genicon
Da! dunno.gif






rofl.gif
calfa
V-ati gandit oare, ce bine trebuie sa se simta chibriturile, atunci ne aud ca vorbim de "teoria chibriturilor" ? Ce rau imi pare ca nu am timp sa dezvolt pe tema asta, ca ar fi iesit ceva foarte ... on topic. ohyeah.gif
sasha
QUOTE (genicon @ Feb 16 2004, 12:54 AM)
Da! dunno.gif






rofl.gif

@genicon... mii de multumiri - raspunsul tau si citatul AIWA sunt superbe ca start pentru o teorie de mai mare dragul - pornind de la ideea ca, in principiu, se presupune ca suntem oameni, observam ca moderatorii, iar prin asta nu vreau sa supar pe nimeni, sunt cei care, dupa bunul plac, fac oamenii sa sara dintr-o extrema in alta, de amorul artei ...

In definitiv, ce poate fi mai simpatic decat sa impingi o discutie in asa fel incat convorbitorul sa se contrazica, fara sa inteleaga care dintre rationamentele pe care le folosesti e o ... teorie a chibritului ?


Revenind, fara sa absolutizam, cati dintre moderatori sunt oameni ??
sasha
Stiu ca nu-i frumos sa trimit doua mesaje unul dupa altul, insa lecturam cu mare interes mesajele de pe Han si l-am gasit pe urmatorul .... <Iubirea este singurul act rational. Las-o sa intre in tine.>

No comment rofl.gif
genicon
Hai mai, sasha... nu te supara si tu acum pe mine... tongue.gif Sunt si eu mic si amarat si mai am multe de invatat... tongue.gif
Si - te-am facut sa treci dintr-o extrema in alta?
Si - la intrebarea cu cati moderatori sunt oameni nu poti sa iti dai decat singura raspunsul (si ar fi indicat sa-l tii pt. tine tongue.gif )
Si - asa cum ziceam, eu sunt mic SI chiar n-am inteles ce se vrea de la acest subiect... blink.gif
E.B.E.
Chibritul. Definitie.

Chibritul este o tija de lemn moale de dimensiuni de ordinul centimetrilor cu un capat invelit in fosfor. Prin frecarea de o suprafata abraziva, cu ajutorul unui proces fizic care mi-e obscur acum si nu am chef sa il descalcesc, energia dezvoltata de frecarea fosforului de respectiva suprafata reuseste sa aprinda fosforul. Flacara se transmite tijei de lemn, si de aici - lumea e a ta. Poti aprinde ce vrei. Focul. Aragazul. Soacra.

Evolutia chibritului. Episodul 1.

Sa nu se creada cumva ca virgula chibritul ar fi aparut asa din senin. Nu, la inceput a fost un copac traznit, care ardea in draci. Si un tip mai paros si mai cocosat decat vedeti voi acuma pe strada statea si se mira ce dracu e aia. Si a vazut ca e mai cald acolo decat primprejur. Cand a pus mana, a facut buba. Dar focul se intindea de la o creanga la alta. A luat o creanga de jos, a pus-o in foc, si minune! s-a aprins. A dus-o acasa, a adunat mai multe, si a facut un foc, pe care l-a tinut cat a putut aprins. Cand se stingea, astepta sa mai trazneasca odata...

Acuma evident ca eu vorbesc aici despre un tip generic. Ca doar nu a fost unul singur asa destept sa le faca pe toate alea... Au fost mai multi, pe o perioada mai mare de timp. Dar, in mare, cam asa s-au intamplat lucrurile.
E.B.E.
Precizari suplimentare despre chibrit.

Profilul in sectiune al tijei de lemn este uzual rectangular sau patrat, cu arii cuprinse intre 1-4mm patrati. Portiunea de tija acoperita de fosfor are o lungime de 5-10% din lungimea chibritului. Durata pe care chibritul, odata aprins, se mentine aprins, depinde in primul rand de calitatea acestuia, si poate fi:

- 0, daca chibritul este prost si nu se aprinde deloc.
- 0.4 sec, daca se aprinde doar fosforul, lemnul fiind prost sau ud.
- in rest, variaza de la 5 la 15-20 de secunde, in functie de orientarea in spatiu a batului in timp ce acesta arde.

Desigur, fiind vorba de o flacara, aceasta dezvolta si energie luminoasa. Prin experimente sistematice s-a determinat ca, cu ajutorul unui chibrit, se poate vedea intr-un intuneric total pana la o distanta de maxim 3 metri. Intr-o noapte instelata, distanta scade la 1.5 metri. Daca este luna, nu te ajuta decat eventual sa vezi cat e ceasul (zeci de centimetri - centimetri, depinzand de faza in care este luna).
E.B.E.
Istoria chibritului. Episodul 2.

Nota: Am vrut sa ma opresc din expunere pana cand mi se oferea un feedback pozitiv, dar avand in vedere importanta fundamentala a problemei dezbatute, si criticalitatea dimensiunii timp, voi continua acum.

Un tip aproape la fel de cocosat si paros, cara bolovani pentru o treaba de-a lui pe care o avea undeva mai departe de malul raului. La un moment data, scapa unul din bolovani pe jos - unde, evident, erau alti bolovani. Sar scantei. Drace! Ce se-ntampla? Sare-un pas inapoi, speriat, si apoi o rupe la fuga acasa. Dupa cateva zile, se gandeste: "Mah, am fost prost. Poate ca nu era nici un zeu suparat pe mine care incerca sa ma termine. Nu de alta, da poate i-ar fi iesit mai bine". Si se intoarce pe malul raului, incepand sa plezneasca la intamplare bolovani unul de altul. Adevarul e ca unii nu scoteau scantei deloc, altii ceva-ceva mai ales cand se plezneau mai tare, iar unii scoteau scantei calumea, domnule, nu asa! Buun... se gandeste tipul nostru. Ce-as putea io obtine de aici? Daca stau si-mi aduc bine aminte, cand umblu cu bata prin focu aprins cand mai da ceru cate-un traznet, ies scantei. Oare n-ar mere si invers? Sa scot foc din scantei?

Zis si facut. Se apuca de incercat, cu lemne. Nu prea mergea. Sareau scanteile, si asa se si topeau. Hmm... ce-i de facut? Parca daca puneam betisoare mai micutze pe foc se aprindeau mai usor. Si cand ala micu-a aruncat anu trecut cu o bata aprinsa in coliba, si a nimerit drept in mormanu de paie unde dormim toti gramada, nu au luat foc cat ai bate din palme? Si dupa aia toata coliba jos... Isi aduce el ala micu-aminte, de-atunci schiopateaza de picioru stang...

Si face rost de niste paie mai uscate, mai niste betigase, si da-i cu bolovanii. Si sa vezi minune! S-au aprins! Da-i cu paie, da-i cu lemne, porneste focu. Si uite-asa s-a scris capitolul despre Epoca Cremenei in analele focului.
sasha
Mergand mai departe, citesc un jurnal de bord trimis de un amic ... unul dintre cei care aplica legile lui Murphy coroborate cu Arta razboiului, a lui Sun Tzu, drept pentru care viata se inscrie pe o orbita ... neasteptata !

Luni
9:05 - Sosirea la serviciu. Cafea, cititul ziarelor...

9:20 - Au sunat de la Contabilitate, spun ca nu se pot conecta la serverul Accounting. Am deschis manualul si le-am oferit raspunsul standard nr.112:
"Hmmm, pai la mine functioneza". Am mai borborosit inca ceva si i-am
sfatuit sa-si reseteze calculatorul si sa incerce din nou sa se logheze. Intre timp de pe UPS am deconectat fierbatorul de cafea (si asa am consumat toata cafeaua) si am reconectat din nou cablu de tensiune de la Accounting. Dupa cateva momente, m-au sunat cei de le Contabilitate si au zis ca e totul OK.
Totusi, nimic mai frumos decat user fericit!

10:20 - Vaca de la Marketing se plange ca nu-i functioneaza modemul. I-am balbacit ca-i fac legatura cu expertul nostru de comunicatii, si i-am facut legatura la portarul de jos. Tehnologia asta de birouri moderne este o minune. cool.gif

10:50 - A trecut sefu' pe la mine. Cica, se-nmultesc plangerile la calitatea suportului tehnic. Am intrebat cine se plange, evident, Marketingul. Sefu' a zis ca va rezolva, m-a anuntat ca restul zilei va lipsi si s-a dus sa joace tenis.

11:05 - Ziua de luni intotdeauna ma da de gata. Am scris in cartea administratorilor: "Plecat in achizitionarea echipamentelor sofisticate" si am iesit sa cumpar o discheta si la o plimbare prin oras. rolleyes.gif

16:20 - Revenirea din "Achizitionarea echipamentelor sofisticate". Am verificat robotul telefonic pentru mesaje, aveam 0 mesaje. Se pare ca nu era defect, doar am uitat sa-l pornesc. Am reparat problema si am trecut situatia in cartea administratorilor. spoton.gif

16:25 - Plecarea de la serviciu (maaaama, ce zi grea am avut) rofl.gif
sasha
E.B.E. ... esti genial ... ceea ce ai scris tu e fenomenal de ... off-topic, pentru ca am deschis subiectul in ideea de a demonstra ca nimic nu e ce pare a fi si ca una dintre cheile succesului contemporan e invatarea unui tip de comportament care sa garanteze rezultate maxime cu eforturi minime. sorry.gif
E.B.E.
Mda... asta e ceea ce as numi "feedback negativ".

Si totusi... ma intreb... cum pot sa fiu offtopic la topicul "Teoria chibritului", cand ceea ce scriu este exact teoria chibritului?

Oricum, avand in vedere ca am schitat deja pe coli A4 episoadele urmatoare din istoria chibritului, nu cred ca ma voi opri aici. Eventual voi trece pe un alt topic. Cand am chef. Pana atunci, fiti pe faza pentru noi informatii referitoare la celebrul chibrit.

Hot preview: Ma gandesc sa dezvolt teorii si istorii in legatura cu alte aspecte fundamentale ale lumii in care traim, cum ar fi: apa calda; gaura la macaroana; si nu cea din urma, daca tot suntem la chibrit, teoria brichetei.
bunicu'Gilbert
QUOTE (sasha @ Feb 17 2004, 12:14 PM)
Mergand mai departe, citesc  un jurnal de bord trimis de un amic ...

Sasha am mai citit pe unul din subforumurile HA textul pe care l-ai postat dupa anuntul jurnalului de bord al prietenului. Dupa mine aici nu este teoria chibritului ci o compilare. S-ar putea sa nu am dreptate, daca ai primit acordul prietenului sa-l editezi aici.
E.B.E.
Pentru continuarea fulminantei epopei a chibritului, vezi Probleme Fundamentale Ale Civilizatiei Umane
sasha
@ Bunicu Gilbert .... Hehehe... cam asta se intampla cand spui tuturor celor pe care ii cunosti despre Han, fara sa lecturezi in prealabil - si in amanunt - tot ce exista pe site-ul respectiv. Evident, toti sunt incantati ! cool.gif

In materie de mailuri buclucase, se pare ca am depasit faza de" uite, iti trimit o poezie, creatie personala" si am ajuns la faza de " uite cum arata o zi din viata mea", recte, pagini din jurnalul de bord. . . al altcuiva. wub.gif


Asez aici scuzele de rigoare pentru autorul - real - al jurnalului respectiv, imi cer scuze ca i-am violat copyright-ul si ... recunosc ca, de cand cu prietenii priceputi in ale calculatoarelor, nici eu nu mai stiu care dintre programele pe care le folosesc au ajuns la mine cu licenta cu tot si care sunt doar imitatii reusite (uneori, atat de reusite, incat functioneaza mai bine decat originalul). blink.gif

sasha
Incep sa ma incurc... imi mai cer un rand de scuze, pentru faptul ca am lansat subiectul si l-am lasat fara explicatii...

Azi, in metrou, am stat intre o cucoana durdulie care citea "Usa interzisa", a lui Liiceanu, si un domn cu pretentii care citea "Meditatia, arta extazului" de Osho... Am constatat cu stupoare ca le citisem pe amandoua, am renuntat cu regret la unul din sporturile mele preferate, aruncatul - cu - privirea - in - lecturile - si - scrierile - altora, si am inceput sa ma intreb ce cautam tocmai acolo, de ce trebuie sa merg in fiecare zi la birou, si cum se intampla sa ajunga omul potrivit la locul si timpul potrivit ...


A, in ideea ca a treia oara e cu noroc, scuze pentru Genicon - chiar n-am avut intentii vrajmase si... multumiri pentru frumusata de joc cu "Raspunde si pune urmatoarea intrebare" - pentru ca e o proba de brainstorming de mai mare dragul si imi insenineaza in mod constant minutele chinuitoare cand se prepara cafeaua si-mi caut cu disperare fata comerciala. thumb_yello.gif
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.