Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Dragobetele Sau Valentine's Day
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Odăi in Dialog - Dezbaterile Hanului
neanonim
despre Valntine's day stiti deja... iata ce am gasit eu pe net despre Dragobete:

DRAGOBETELE SAU SĂRBĂTOAREA DRAGOSTEI


Pe vremuri, īn preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii, īn special cei tineri, ţineau sau făceau Dragobetele. Potrivit tradiţiei Dragobetele era "o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari, ba chiar şi pentru bărbaţii şi femeile tinere." Dimineaţa devreme, tineretul se īmbrăca īn haine de sărbătoare şi, dacă vremea era urātă, se strāngeau īn cete pe la casele unora dintre ei; dacă vremea era frumoasă, se ieşea afară din sat, băieţii adunānd lemne pentru foc iar fetele culegānd flori de primăvară, flori folosite apoi īn descāntecele de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari să strāngă apa din omătul netopit sau de pe florile de fragi; această apă, păstrată cu mare grija, avea proprietăţi magice, spunāndu-se că este născută din surāsul zānelor, putānd face fetele mai frumoase şi mai drăgăstoase; dacă nu erau omăt şi fragi, se folosea banala apă de ploaie sau cea de izvor, acest lucru făcāndu-se atunci cānd Dragobetele se ţinea īn luna martie.

Īn jurul focurilor aprinse pe dealurile golaşe din jurul satelor, fetele şi băieţii discutau vrute şi nevrute īnsă, cel mai adesea, se spuneau glume cu substrat erotic. Fetele, cum simţeau apropierea prānzului, īncepeau să coboare īn fugă spre sat, īn sudul Romāniei această goana fiind numită "zburătorit". Conform obiceiului, fiecare băiat urmărea fata care īi căzuse dragă; dacă flăcăul era iute de picior şi fetei īi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai īndelungată īn văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica, īn fapt, logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne prefaţānd logodnele adevărate. Dacă nu se făcea Dragobetele, se credea că tinerii nu se vor putea īndrăgosti īn anul care urma; īn plus, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu īntālneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generală fiind că tot anul respectivii nu vor mai fi iubiţi.

Maturii aveau partea lor īn cadrul Dragobetelui. Astfel, femeile credeau că era īndeajuns să pui māna acum pe un bărbat... străin (de sat) şi deveneai drăgăstoasă bărbaţilor īn tot anul care urma! Femeile mai aveau grijă să dea māncare bună orătăniilor din curte, dar şi păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată la Dragobete. Īndeobşte, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari.

Dragobetele era īnchipuit ca un flăcău voinic, puternic, frumos şi tare iubitor, putānd fi īntālnit prin păduri; unele fete şi femei doreau chiar să fie pedepsite de Dragobete, lucrānd de ziua lui, iar apoi luānd drumul pădurii, aici fiind "nevoite" să se lase iubite de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc īndrăgostiţilor, tinerilor īn general, putānd fi socotit un veritabil Cupidon romānesc.

Originea acestei sărbători este īn ciclurile naturii, mai ales īn lumea păsărilor. Nu īntāmplător, pasărea era considerată una din cele mai vechi divinităţi ale naturii şi dragostei. Ei bine, romānii numeau sărbătoarea Dragobetele şi Logodnicul Păsărilor, spunānd că acum acestea se īmperechează şi īşi fac cuib, de la păsări obiceiul fiind preluat şi de către oameni. Motivaţiile preluării erau profunde, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvāntul grecesc "pasăre" īnsemnānd chiar "mesaj al cerului".

Īn final, o īntrebare şi o urare. Īntrebarea: de ce nu găsim īn şirul sărbătorilor noastre locul potrivit şi Dragobetelui, imitānd, īn schimb, forma occidentală a aceleiaşi sărbători? Urarea: să ne aducem mai des aminte de păsări, animale şi flori şi vom face din zilele noastre sărbători ale dragostei! Cu atāt mai mult cu cāt una din funcţiile esenţiale ale sărbătorilor tradiţionale era aceea a repunerii īn acord a omului, a comunităţilor, cu Dumnezeu, cu Universul.

Marcel Lutic, februarie 2001
TriRegnum
Am votat Dragobetele ca e de origine pagana si astfel se potriveste mai bine cu dezmatul/desfraul care din pacate perverteste sarbatoarea acestui sfant Valentin care promova casatoria, nu desfraul imoral si chiar impotriva naturii umane.
Ziau sfantului Valentin a ajuns bataia de joc a tinerilor, a homosexualilor si a tuturor care pun sexul mai presus de Sacramentul Casatoriei; sfantul Valentin casatorea tineri indragostiti, acum acest tineri sarbatoresc dezmatul, iar anul viitor poate vor sarbatori acelasi dezmat, dar cu alt partener(a).

Nu pot fi de-acord cu aceasta practica si ma bucur ca ziua sfantului Valentin a fost mutata din calendarul romano-catolic pe data de 13 februarie.
Mistinguett
Am votat sf. Valentin pentru ca atunci ne-am casatorit - si asta nepremeditat, pur si simplu atunci am fost programati. wub.gif
TriRegnum
Frumos Misti, sa fii casatorita de Sf. Valentin, casnicie fericita.
neanonim
QUOTE (TriRegnum @ Feb 12 2004, 05:51 PM)
Ziau sfantului Valentin a ajuns bataia de joc a tinerilor, a homosexualilor si a tuturor care pun sexul mai presus de Sacramentul Casatoriei; sfantul Valentin casatorea tineri indragostiti, acum acest tineri sarbatoresc dezmatul, iar anul viitor poate vor sarbatori acelasi dezmat, dar cu alt partener(a).

Cred ca ai dreptate despre conotatia sexuala pe care a capatat-o Valentine's day, dar acelashi lucru se putea intampla si cu Dragobete... Oricum cred ca Dragobetele este mai aproape de cultura noastra...
TriRegnum
QUOTE
Cred ca ai dreptate despre conotatia sexuala pe care a capatat-o Valentine's day, dar acelashi lucru se putea intampla si cu Dragobete... Oricum cred ca Dragobetele este mai aproape de cultura noastra...


Sfantul Valentin e sarbatoare crestina, Dragobetele e una de origine pagana, dar increstinata mai apoi(inainte de crestinism de ziu lui Eros aveau loc orgii si alte practici imorale, dupa instaurarea crestinismului s-a renuntat la aceste practici pacatoase si s-a promovat dragostea sincera, din suflet care ii uneste pe tineri), oricum sunt de parere ca orice sarbatoare care are in centru dragostea nu trebuie sa fie una sexualizata, dragostea nu inseamna doar sex, ci mult mai mult -> sentimente.
Pacat ca s-a ajuns la o astfel de bataie de joc a acestui sentiment nobil.
Likurici
@TriRegnum: cu tot respectul, dar nu vad in sarbatorirea acestor zile nici un dezmat. Asa cum ati spus si dvs., eu vad doar manifestarea dragostei, a sentimentelor frumoase ce le nutrim. Aduce in sufletul oamenilor bucurie.
Probabil, spre deosebire de dvs., lumea in care traiesc eu este foarte "mica", daca nu am apucat sa vad manifestari dezmatate si perverse in aceste zile.
Aragorn
Sfantul Valentin a devenit o sarbatoare comerciala. Dragobetele nu. Dragobetele e o sarbatoare pur romana, Valentine's Day este importata de cativa ani. Traditiile poporului roman sunt ignorate, uitate in timp ce se importa altele ... occidentale.
Pana la urma ce importanta are asta ? Amandoua celebreaza acelasi lucru, DRAGOSTEA. Revin si spun si aici, poate ca ar fi mai bine totusi daca indragostitii ar incerca sa faca fiecare zi sa fie ... Valentine's Day.
sasha
[COLOR=purple] Sincer ? - de o mie de ori Valentine's Day. Pentru ca e o sarbatoare ... romaneasca. Pentru ca romanii au harul de a-si insusi in modul cel mai simplu orice, atata vreme cat pare interesant, numai pentru ca , dupa o perioada oarecare, sa-l dea uitarii.

Natural, intre timp adapteaza. Asa ca, indiferent cat de multe pernute cu "I love you", inimioare, bombonele si floricele - naturale sau artificiale, ba chiar popcorn, fiindca suntem poeti si ne culturalizam la cinema - ar cumpara, romanii evita sau ezita sa puna intrebarea cheie " Vrei sa fii Valentina mea?", nu de alta, dar folclorul studentesc abunda de cantece cu individa respectiva, si-i greu sa nu zambesti - subtire- punand asa problema.


Concluzie logica : sa fie Valentine's Day in urmatorii 50 de ani, fiiindca, oricum, obiceiurile de Dragobete - da, sunt superbe, romantice, impracticabile in Bucuresti - raman istorie ... iar dupa cei 50 de ani ... imprumutam alt obicei ... si tot asa. spoton.gif
genicon
Se tot discuta despre Dragobete si Valentine's Day si este normal ca parerile sa fie diferite (moama cat de destept am fost la faza asta laugh.gif ).
In ceea ce ma priveste pe mine si probabil intreaga mea generatie, se stiu foarte putine despre acest Dragobete. Probabil ca cele mai multe lucruri le-au auzit despre aceasta sarbatoare tot in preajma Valentine's Day-ului, in discutii astemanatoare cu cea de fatza.
E drept - este o sarbatoare de origine romana, este de-a noastra, este traditie, insa, cam cum se intampla in general prin tara noastra, traditia este uitata. Iata si urmarea - aceasta sarbatoare nu imi spune absolut nimic, pana acum 2 ani nici nu stiam care este data la care se serbeaza si in general chiar nu am vazut/auzit pe nimeni sa o serbeze. Deci, din pacate, este o traditie sau cum vreti voi sa ii spuneti, care a murit. Poate intr-un fel e bine, caci orice cultura trebuie sa fie deschisa schimbarii. Iar aceasta schimbare a venit cu un Sfant Valentin care propavaduieste iubirea, cu o zi in care romantismul din noi iese la suprafata si incercam sa fim ceva mai buni cu persoana de langa. Si, sincer, prefer un astfel de "imprumut" care intr-adevar inseamna ceva si "se vede" decat o traditie de care nimeni nu stie nimic si care nu mai exista.

Pese: Mi-am amintit acum - in urma cu 2 ani, s-a tinut in orasul meu o "Sarbatoare a Dragobetelui" - cu trupe care au cantat, momente comice etc. Prezenta severinenilor a fost uimitor de redusa (de obicei, la astfel de serbari se strang enorm de multi oameni) - daca erau 50 de curiosi, e bine...

Am zis
Mistinguett
Geni, poate ca e o traditie care a murit, dar o traditie poate fi reinviata. E dragut ca se fac eforturi in privinta asta. Poate intr-o buna zi, nu se va mai sarbatori Valentine's si se va sarbatori Dragobetele. Pe undeva ma irita ca au fost adoptate cam international sarbatorile americane (de fapt si ei au adoptat-o, daca nu ma insel la origine sf. Valentin a fost sarbatoare irlandeza, ca si Halloween-ul), mie imi placea 1 martie la noi ca ziua indragostitilor. Numai ca si cu 1 martie s-a intamplat acelasi lucru, isi pierduse semnificatia si devenise prea comerciala.

Si de ce n-ar fi in fond si la urma urmei, 2 sarbatori ale dragostei?
TriRegnum
Traditiile trebuie conservate; daca traditia moare, ne pierdem identitatea.
Un popor fara traditie nu este de fapt popor. Traditia e precum marca produselor, ea ne da un statut, un nume, o "personalitate".
neanonim

parerea mea este ca Dragobetele nu a murit ci pur shi simplu a fost umbrit de Valentine's day care aparent oferea mai mult decat Dragobetele... Valen... day a castigat mai mult teren pntru ca a fost promovata muuult mai bine... cu tupeu chiar. pe undeva este si vina noastra ca Dragobetele a ramas in umbra. Cred ca se simtzea necesitatea unei sarbatori a dragostei si la acel moment nu era nimeni care sa ne dea cu nasul in Dragobete... De aceea am vazut Va..Day
Eclectic
Pentru mine, nu inseamna nimic nici una dintre sarbatori. Fiecare zi poate fi o sarbatoare a iubirii.
De ce nu exista o a treia optiune in sondaj, si anume nici una ?
milimetru
Cred că, plecīnd de la nişte detalii destul de misterioase ale legendei Sf. Valentin s-a ajuns la altceva. Dar e o metodă de lucru americană asta, ca plecīnd de la ceva să uităm complet de unde am plecat şi să ne bucurăm atīt de clipa prezentă cīt şi de cīt de ingenioşi am fost noi, cei care am creat-o...
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.