Un vechi proverb spune ca "Lupu-si schimba parul, dar naravul, ba!" Vechea intelepciune populara a dat verdictul si de aceasta data.
De-a lungul existentei lui, poporul roman a fost si a ramas tributar unui "mimetism cultural" care nu i-a facut intotdeauna servicii.
In perioada fanariota Tarile Romane traiau o epoca de o adinca inriurire orientala, influentele balcanice punindu-si adinc pecetea pe societatea timpului.Societate care adoptase elina ca limba a culturii si moda Inaltei Porti , societate care nu dadea inapoi in fata nici unui "import" oriental, indiferent de natura acestuia; romanii nostri voindu-se "in ton" cu vremea si supunindu-se obiceiurilor straine...
Dar Imperiul Otoman a slabit, influenta lui a scazut si alta mare putere "a dat tonul" dupa care romanii nostri au inceput sa "danseze" ... Si asa a intrat poporul roman in "epoca frantuzista".
Momentul care a ramas in constiinta noastra drept "perioada pasoptista" s-a caracterizat in principal pe un aflux de ideologie europeana decreta influenta franceza. Franta "cucerise" Romania. Societatea vremii a fost "invadata" de moravurile si moda pariziana. Daca pina atunci limba elitei era greaca, franceza preia puterea. De la cucoanele cu pretentii la marile personalitati ale culturii, toti sporovaiau in saloane si isi purtau corespondenta in limba lui Moliere. Majoritatea tinerilor romani de vita nobila veneau de la inaltele "scoale" cu o noua viziune asupra vietii, viziune care nu avea nimic in comun cu realitatile romanesti...
De-a lungul timpului scriitorii au fost cei care au tras primii semnalele de alarma , semnale care au ramas din fericire pentru noi materializate in scrieri... Pe atunci existau romani adevarati care sa fie intr-adevar preocupati de destinul cultural national.
In 1838 Ioan Maiorescu, tatal intemeietorului criticii literare romanesti scria in "Foaie Literara" :
"Pe bietul roman se silesc sa-l subtie, sa-l imbrace cu haine noua ,dupa civilizatia Europei , pina atit il cutropesc cu petece straine ca nu se mai cunoaste in el originalitatea. "
Astazi Europa se straduieste sa "primeneasca " societatea si legislatia romana, incit cuvintele de mai sus parca tocmai au fost asternute pe hirtie.
Titu Maiorescu sublinia in "Discursul " sau din "FOAIE PENTRU MINTE , INIMA SI LITERATURA " in 1846 ca "se manifesta neastimparul pentru a reforma totul dintr-o data... " si atragea de pe atunci atentia asupra consecintelor negative ale acestui fenomen :
<<...PE NOI ACEST NEASTIMPAR CE AMENINTA CU O CULTURA SUPERFICIALA CARE NU MERITA ALT NUME DECIT SPOIALA SI CARE NU NE POATE ADUCE DECIT RAU. >>
...Sa ne amintim doar de "reformele" pe care le tot suporta invatamintul romanesc actual si starea dezastruoasa in care se afla, datorita acestui ... "neastimpar" de care vorbea ilustrul predecesor...
Tot Maiorescu, in 1873 , in "BETIA DE CUVINTE " ataca logoreea si delirul verbal incontrolabil , lipsa de logica a cuvintelor , care devin lipsite de semnificatie si demasca falsa intelectualitate... Daca ar fi avut posibilitatea sa asiste la discutiile "emanatilor" din Parlamentul zilelor noastre, ce altceva ar mai fi spus ?!
Cine isi mai aduce aminte de versurile:
LUMEA ASTA E PE DOS / TOATE MERG CU SUSU-N JOS/ PUTINI SUIE, MULTI COBOARA / UNUL MACINA LA MOARA / SI-APOI ACEL UNU` ARE / PIINEA SI CUTITUL SI TAIE / UNDE VREA SI CIT II PLACE; / TU TE UITI SI N-AI CE FACE! / VORBA-CEEA: "CINEPOATE OASE ROADE, CINE NU, NICI CARNE MOALE" .
Ele au aparut in 1877 in "CONVORBIRI LITERARE " sub semnatura lui Creanga...
Daca "spicuirile" de mai sus sint aproape uitate, de Emniescu ne mai aducem aminte:
"VOI SINTETI URMASII ROMEI?... "
... Poate ca ar trebui sa ne puna pe ginduri...
Traim intr-o epoca dominata de subcultura de larg consum. Mass-media este in cautare neostoita de un senzational ieftin, vinat cu orice pret.
Cultura romana sta sub sabia amenintatoare a kitsch-ului, a pornografiei. Imoralitatea si amoralitatea ne sufoca; parvenitismul e ridicat la rang de arta si parca e desprins din "Ciocoii... " lui Nicolae Filimon... ori din comediile lui Caragiale...
Sintem asaltati de un "mimetism cultural" pseudo-european si american si stricatorii de limba s-au inmultit mai mult ca niciodata. Nicaieri nu se intrevede nici macar umbra unei personalitati a carei autoritate sa plece din radacinile nezmintite ale logicii, bunului-simt si bunului-gust.
Traiesc insa cu speranta ca "cei sapte ani de-acasa" ai romanului "neinfectat" de "cultura de cartier" isi vor spune cuvintul si gaselnitele "culturii mtv-iste" vor fi trimise acolo unde le e locul.
Mai sper ca nu o sa mai luam de bun tot ce "de-afara" , indiferent daca e bun, rau frumos sau nu... E perfect adevarat ca exista o estetica a uritui, insa toate lucrurile au o limita. Mai sper ca "anglicismele" se vor auto-elimina , ca romanului nu-i va mai fi rusine ca e roman si isi va invata limba asa cum trebuie, ca nu ne vom mai da de ceasul mortii sa intram in Europa.
Pentru ca indiferent daca unora nu le place, asa cum sintem, buni sau rai, sintem in Europa. De cind ne stim. Iar ilustrii nostri inaintasi s-ar rasuci in mormint daca ne-ar vedea cum ne zbatem pentru un loc care e al nostru. Prin origini.
...Caci fire nevazute si mult mai puternice decit isi inchipuie multi vor sugruma non-valoarea. Si vom fi "ce am fost si mai mult decit atit "...