Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:[Arhiva] Alegeri In America
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Noutatilor > Politica interna si externa. Stiri din Romania. > Politica Externa
Pagini: 1, 2, 3
gio19ro
Am bagat de seama ca sunt destul de multi romani americani pe aici.
Tot de seama am bagat ca impresia lor e ca presedintele Sua e ales ca si in statele democratice laugh.gif prin vot universal etc.
In realitate si de fapt cei care aleg presedintele Sua sunt marii electori. De asemenea se presupune faptul ca daca cetatenii si-au exprimat preferinta pt un candidat, atunci si marii electori il vor da votul acestuia.
Lucrurile insa nu stau chiar asa. 43.gif Au fost si cazuri cand mari electori si-au dat votul celui ce pierduse in circumscriptia respectia.
In zilele noastre ar iesi un scandal prea mare si chestiune e mai delicata acum. De aceea a si luat atat de mult numararea voturilor din Florida la ultimele alegeri.
Statul cel mai high tech laugh.gif care a renutat la productia de cuie a avut nevoie de mai mult de o luna ca sa numere voturile si sa iasa treaba "cum am stabilit"!

edit: Cine stie cine e marii electori si ce vrea ei?
nefertiti-old
Jimmy Carter se va întîlni cu candidatul democrat Howard Dean

Fostul preşedinte american Jimmy Carter se va întîlni cu Howard Dean, urmînd să facă aprecieri publice pozitive faţă de eforturile depuse de acesta în campania pentru învestitura democrată în vederea alegerilor pentru Casa Albă, a declarat şeful de campanie al lui Dean, citat de AFP.
"Nu ne aşteptăm însă la o susţinere oficială din partea fostului preşedinte", a precizat Joe Trippi.
El a adăugat că Dean şi Carter vor apărea în public împreună duminică, participînd la slujbă religioasă în Georgia. Tripp a apreciat că acest eveniment, programat cu o zi înainte de alegerile preliminare din Iowa pentru învestitura democrată, îi poate oferi un avantaj electoral fostului guvernator al statului Vermont.
Conform sondajelor naţionale, Dean este favorit în cursa pentru învestitură, avînd cele mai multe şanse de victorie şi în New Hampshire, unde alegerile preliminare vor fi organizate la o săptămînă după cele din Iowa.
O încurajare venită din partea lui Carter ar putea constitui un avantaj pentru încercarea lui Dean de a obţine sprijinul statelor din sudul ţării, unde electoratul pare să îl favorizeze pe generalul Wesley Clark. 
În campania pentru învestitura democrată din 1976, Carter a reprezentat o adevărată surpriză, reuşind să se impună la alegerile preliminare din Iowa. În luna noiembrie, el a declarat, într-un interviu acordat canalului de televiziune PBS, că îl consideră pe Dean drept cel mai probabil învingător în cursa pentru învestitură. (Mediafax)
nefertiti-old
Howard Dean, favorit pentru învestitura democrată la alegerile prezidenţiale

(MEDIAFAX) - Howard Dean, medic şi fost guvernator în Vermont, a reuşit să se impună drept favorit în cursa pentru nominalizarea democrată, mobilizînd electoratul democrat prin opoziţia faţă de războiul din Irak şi o retorică populistă îndreptată împotriva preşedintelui George W. Bush, comentează AFP.
Dean are 55 de ani şi este născut la New York, într-un mediu social privilegiat, tatăl său fiind un bogat broker de pe Wall Street.
În campanie, declaraţiile sale contradictorii au fost considerate deseori drept gafe. În ziua arestării lui Saddam Hussein de către trupele americane, el a spus că "Statele Unite nu sînt mai sigure acum". Dean a mai declarat, într-un interviu, că "nu vrea să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Osama ben Laden" în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru ca, după numai cîteva zile, să spună că acesta "merită pedeapsa cu moartea".
În opinia lui Dean, politicienii americani consideră că cei care fac gafe "spun adevărul, dar ar trebui să se abţină".
Din punct de vedere politic, el se declară progresist în problemele sociale, dar partizan ferm al disciplinei bugetare pentru menţinerea echilibrului finanţelor publice, ceea ce a şi aplicat în Vermont, unde a fost guvernator timp de 12 ani.
Tot el este primul care a autorizat, în Statele Unite, căsătoria civilă a cuplurilor de homosexuali.
Paradoxal însă, ca şi mulţi alţi conservatori, se opune proiectului federal de lege privind controlul armelor de foc, considerînd că această decizie trebuie să aparţină autorităţilor statale. În funcţia de guvernator, el a instituit un sistem de asistenţă medicală subvenţionată, de care beneficiază peste 90 la sută din locuitorii din Vermont şi declară că doreşte să extindă un sistem similar pe întregul teritoriu al Statelor Unite.
"Dean este unic deoarece era un necunoscut şi a reuşit, în pofida acestui fapt şi a concurenţei puternice din partea unor politicieni de anvergură, să mobilizeze cele mai multe fonduri electorale şi atenţia presei şi să se impună rapid drept favorit pentru învestitura democrată", apreciază Allan Lichtman, profesor de istorie la American University. El a reamintit că şi Jimmy Carter, practic un necunoscut din sudul Statelor Unite, guvernator al Georgiei, a creat o surpriză similară în 1976, dar el nu a avut nici concurenţă şi nu a beneficiat nici de Internet, care a constituit un sprijin serios pentru Dean.
David Broder, editorialist la Washington Post, apreciază că "Dean a avut geniul de a mobiliza baza militantă a partidului, dezgustată de liderii din Congres, care au cedat cererilor lui Bush privind reducerea impozitelor pentru cei bogaţi şi referitoare la războiul din Irak".
"Nu numai că a lansat o cruciadă împotriva preşedintelui George W. Bush şi a prietenilor republicani ultraconservatori ai acestuia, dar şi a elitei democrate de centru de la Washington", consideră, la rîndul său, Stephen Hess, politolog la Brookins Institution.
Dean a ştiut să folosească şi Internetul, pentru a obţine sprijin suplimentar, chiar din exteriorul electoraltului tradiţional democrat, creînd o redutabilă maşinărie de strîngere a fondurilor electorale. El a obţinut deja 40 de milioane de dolari, sumă record pentru un candidat democrat în acest stadiu al procesului electoral. Suma a fost obţinută în principal din donaţii modeste, de pînă la 100 de dolari.
Această revoltă a electorilor democraţi demonstrează nu numai "divizările ideologice şi ranchiunele personale", ci şi o divergenţă privind strategia de revenire la Casa Albă a democraţilor, apreciază Dennis Goldford, politolog la Universitatea Drake din Des Moines, Iowa.
Roxana
QUOTE
QUOTE (Jasmine @ Jan 27 2004, 12:57 AM)
Cred ca criza din interior a si inceput... E mult mai grav decat vrea Bush sa recunoasca, sper sa nu mai faca prea multi purici la Casa Alba... 


Asa sper si eu!!!!!!!!!
De 13 ani aici si nu am vazut atitea cite vad acuma..criza din interior e mai grava decit realizeaza multi...macar am constiinta curata ca nu l-am ales..insa ce folos?!

Roxana suntem nitel pe off-topic, sper sa ne ierte lumea.
Te invidiez ca poti sa votezi.
Nici JK care se pare ca are sanse la cursa nu e mai rasarit.... Dar din doua rele merita sa o alegi pe aia mai putin rea.
Ieri am auzit pe NPR ca deficitul care se estimeaza nu include si cheltuielile din Iraq si Afghanistan. E trist, foarte trist...

QUOTE 
Buna,
Ce se intimpla ? Se prabusesc  Statele  si noi ,ce-i din afara ,nu stim inca nimic ?!  Cred ca s-ar cuveni sa auzim si parerea unui romano-american republican, dupa opiniile a doi simpatizanti ai "magarului".



Daca tot eram off subject la Bush si cu razboiul, , putem continua discutia aici...unde se cuvine...Alegerile.

Da, Jasmine, am drept de vot..insa crezi ca a folosit? Am fost la fel de decptionata , ca si in tara...unde am avut dreptul la primele alegeri"LIBERE".

Da, fac parte din Partidul Democrat si chiar sint destul de activa mai ales ca locuiesc in "inima poporului" cum s-ar spune. Multi dintre romanii cu care am ocazia sa stau de vorba , ori nu au nici o parere...caci sint veniti aici la studii si habar nu au ce se intimpla sau nu-i intereseaza deoarece se concentreaza la mica lume studenteasca. Alti romanii din cei cunoscuti, zic ei ca tin cu actuala guvernare, pt ca ..."Avem ce pune pe masa, avem un job masini, si o ducem mai bine ca in Romania, deci totul este vazut doar prin prisma asta. Sint apoi ceilalti care au avut paret de sansa de a se imogati mai usor sau mai greu...vezi cazul romancei din Las Vegas Lia Roberts, despre care am auzit ca vrea sa candideze la presedentia Romaniei. Desigur! ea a venit aici prin casatorie, cu sot republican si bogat si nu a fost nevoie sa faca mai nimic--e usor asa doar sa-ti suporti sotul si partidul lui facind voluntariat ani de zile., cariera gratis ..pe gratis. Multi din republicanii convinsi sint republicani pt ca au intrat aici de la inceput intr-un mediu republican..asta inteleg, cu asta voteaza. Foaret putini sint cei care mcar si-au dat osteneala sa studieze problema.
La inceput cind am venit in tara asta,am intrat in sinul unor romanii republicani di categoria : am masina, am casa o duc bine....tin cu Bush( tatal la acea vreme). A trecut timpul, am vazut multe am studiat multe si acum lucrez in invetamint/ servicii sociale.--si pot spune un lucru: este dezastru pt americanul de rind..pt orice muritor de rind fie el de origine etnica sau nu. Insa din pacate pt unii conteaza dor cum INTERPRETEAZA propria pozitie si cu cit sint ei multumiti.in viata..si asta e unica lor baza de analiza..

Jazz
Roxana,
Politica asta e unul din subiectele mele favorite. Nu stiu prea multe dar sunt deschisa oricarei opinii si ma consider independenta.
Am observat si eu cum romanii sunt in mare parte republicani dar cred ca motivul e cat se poate de simplu: nu au intrat niciodata in detaliu sa vada care e politica republicana, pentru ei a fost de ajuns sa vada ca au la burtica si ca Bush i-a scutit de taxe. Chestia cu taxele e o mare aberatie si daca faci putina matematica vezi imediat ca doar cei foarte bogati au avantaje, asta e un mic detaliu... Iar mass-media nu e nicidecum independenta asa ca si asta hraneste "puritatea" romanilor republicani... mad.gif
Roxana
Jasmine-EXACT!!!!!!!

Uite imi pare rau ca nu mai am unul din manualalele de studii sociale si social work in America, de semestrul trecut....acolo era un capitolas, und eera explicat pe intelesul tutror , Modelul Republican si Modelul Democrat...cu partile bune si rele ale fiecaruia. Nu mai am cartea pt ca am dat-o inapoi la facultate pt a-mi lua parte din banii platiti inapoi ( sint al naibii de scumpe manualale universitare..unele trec peste suta de dolari pt o carte--cei de aici probabil ca stiu asta)
Aia este o carte care ar trebui sa o citeasca fiecare inainte de a se bate cu pumnul in piept si chiar a -si asuma o pozitie politica.Macar dupa aia ar putea spune ca stie despre ce vorbeste... sia asta lasind la o parte ceea ce spune sau promite un candidat politic...
Jazz
Salut, Roxana
Intra pe www.moveon.org/censure/.
Intra si pe
http://www.disgraced.org/thanks.shtml. E interesant si ironic.
talusa
Kerry, in centrul unui scandal sexual

Presa scoate la iveala o pretinsa amanta a candidatului democrat favorit
Favoritul competitiei pentru investitura democrata la prezidentialele americane, senatorul de Massachusetts, John Kerry, a luat cunostinta si de aspectele neplacute ale celebritatii, trezindu-se plasat in centrul unui scandal picant de genul celebrei afaceri "Sexgate" care a marcat cel de-al doilea mandat al lui Bill Clinton. Conform site-ului american de stiri online Drudge Report, mai multe mass-media din SUA, intre care The Washington Post, revista Time, postul de televiziune ABC si agentia AP, au declansat o investigatie de presa pe marginea declaratiilor unei femei, care afirma ca ar fi facut sex cu John Kerry. Drudge Report este web-ul ziaristului Matt Drudge, care a scos la lumina, in 1988, "afacerea" de succes medatic "Monica Lewinsky si trabucul lui Bill Clinton". Site-ul, citat de Rompres, asigura ca este vorba despre "o frenetica situatie in spatele scenei" cartierului general electoral al lui Kerry si ca "se dau lupte grele" pentru musamalizarea "povestii" de dragoste in care a fost implicat senatorul. Se pare ca presupusa partenera de sex a candidatului democrat ar fi lucrat la agentia AP si ca le-ar fi povestit cu incantare, colegilor, despre aventura ei "de marca". Conform aceluiasi Drudge Report, insusi generalul in retragere Wesley Clark - fostul "Mister NATO" - ar fi declarat "off the record", saptamana aceasta, ca "John Kerry o imbulineaza, din cauza unui scandal gen bursiera" lui Bill Clinton. Pana in prezent, cel putin trei reporteri au confirmat spusele lui Clark, noteaza Drudge Report. Totusi, conform mai multor publicatii americane, ieri era asteptat anuntul lui Wesley Clark privind sustinerea candidaturii lui John Kerry pentru investitura la prezidentiale. Matt Drudge a declarat ca, la primele semnale de scandal, Kerry si-ar fi trimis "amanta" intr-un stat african, "sa i se piarda urma". John Kerry, in varsta de 60 de ani, divortat de prima sotie, cu care are doua fete, este in prezent casatorit cu Teresa Heinz, vaduva senatorului John Heinz. Unele voci afirma ca presupusa aventura s-ar fi consumat in perioada dintre cele doua casatorii, cand Kerry, ar fi avut o relatie cu Morgan Fairchild si alte vedete hollywoodiene.

Ca povestea se va dovedi sau nu adevarata, ramane de vazut. Kerry trebuie sa fie oricum ingrijorat, nu atat de impactul electoral, cat de impactul conjugal. Teresa Heinz a declarat intr-un interviu acordat revistei Elle ca si-a avertizat sotul in privinta adulterului: "Daca faci vreodata ceva, te schilodesc. Nu te omor, te schilodesc", ar fi precizat femeia pe care foarte multi o vad in postura de viitoare prima doamna a Americii.


Ileana CORNEA

ZIUA
Roxana
Asta e problema~! Daca am sta sa cautam in trecutul fiecarui presedinte, fie el republican ori democrat, s-ar gasi destul noroi. Nici unul nu a fost sfint. Insa asa e convenabil pt masinistii din spatele culiselor.....sa puna accent pe ceea ce vor ei. Pacat ca nimeni nu le spune ca nu asta conteaza ci munca pe care o fac......conteaza ca poporul sa aiba joburi( ce bunastare era pe vremea lui Clinton!!! partea de la "help wanted" cred ca atirna de jumate de kg. .....acuma???? daca sint doua pagini e mare lucru......)...si asta a r fi numai un aspect rudimentar, fara s amai vorbim de altele.
March
S-ar putea sa avem un al doilea caz Gary Hart. Vi-l aduceti aminte ? Cel care in anii '80 dorea sa obtina candidatura Partidului Democrat pentru al "bate" pe Ronald Reagan. Dar presa l-a dibuit pe Hart cum isi vizita amanta pe sest, in plina campanie electorala. Si dupa cum se stie Kerry nu a fost un "sfint" inainte de prezenta sa nevasta multi-milionara. Sa vedem cine va ajunge primul la Alex Polier, aceasta juna de 24 de ani . ( Deja, tabloidul britanic " The Sun" este avansat cu investigatiile) .
Si inca ceva. In recentul scandal din Romania privind adoptiile internationale , pe unul din documentele guvernului, (prezentate de Basescu la o conferinta de presa), printre cele cateva somitati europene si americane care au facut lobby pe linga guvern( mai pe romaneste, care au pus "pile") , pentru a aproba niste adoptii, in pofida moratoriului instituit cu UE , se afla si un anume senator... John Kerry . Ca doar n-or fi doi cu acelasi nume in Senatul SUA ?
talusa
SEXGATE II Un scandal cu potential devastator se abate asupra favoritului democrat pentru Casa Alba
====
Valentine’s Day dezastruos pentru John Kerry
====
O poveste iesita din comun si cat se poate de neplacuta loveste din plin campania electorala a democratului american John Kerry, in plin „sezon Valentine’s Day“. Iubirea celebrata astazi de atatia oameni risca sa se transforme intr-o catastrofa pentru favoritul Opozitiei de peste Ocean, in alegerile de anul acesta, catastrofa in fata careia nici imaginea sa de veteran pacifist al Razboiului din Vietnam nu-l va mai putea salva, daca se va dovedi ca el ar fi fost capabil sa franga si inima sotiei, si pe cea a unei presupuse amante.
Un articol aparut in exclusivitate, in noaptea de joi spre vineri, pe pagina de Internet Drudge Report, a fost scanteia ce a aprins primul scandal mediatic de proportii in care este implicat John Kerry de la declansarea campaniei pentru prezidentialele de la sfarsitul acestui an. Drudge Report - publicatia online de unde a pornit si notoriul scandal Lewinsky, ce a marcat Presedintia unui alt democrat, Bill Clinton - afirma ca democratul i-ar fi cerut unei femei sa paraseasca tara, lasand de inteles ca, daca ar fi ramas in SUA pe parcursul procesului electoral, s-ar fi aflat cu usurinta despre o presupusa relatie amoroasa intre casatoritul Kerry si respectiva.
Scandalul a luat imediat proportii, fiind preluat de majoritatea publicatiilor americane si vest-europene, ceea ce parea, ieri, sa fi blocat intregul staff electoral al candidatului democrat, aflat in cautarea celor mai adecvate raspunsuri pe seama speculatiilor cu pricina.
Dupa cum subliniaza chiar Drudge Report, intre povestea lui Kerry si cea a lui Bill Clinton exista, totusi, diferente fundamentale. In primul rand, in cazul fostului lider de la Casa Alba totul a izbucnit de la marturia unei femei, in cadrul unui proces, ceea ce nu se intampla de data aceasta. Apoi, presupusa amanta a lui Kerry pare sa fi plecat tocmai intr-o tara africana, la scurt timp dupa ce un „mare producator de stiri“ ar fi contactat-o, situatie in care este practic imposibil ca afacerea sa se prezinte in toata splendoarea ei, in spatiul public, asa cum s-a intamplat in cazul Lewinsky. Implicit, daca Bill Clinton a putut fi fortat sa dea socoteala pentru faptele sale, riscand demiterea de catre Congres, Kerry se poate multumi, cel putin pentru moment, sa dezminta categoric toate speculatiile. Si aceasta desi parintii „amantei“ Alex Polier - o tanara de doar 24 de ani, cu 36 de ani mai mica decat senatorul - afirma ca prezidentiabilul „se tinea dupa fusta ei“, incercand sa o atraga in echipa sa electorala.
Primul raspuns a venit din partea unor „surse democrate“, potrivit carora afacerea ar fi putut fi „fabricata“ de tabara republicana, avand in vedere ca sondajele din ultima vreme il indica pe Kerry deasupra presedintelui Bush in preferintele electoratului american. Potrivit tabloidului britanic The Sun, zvonurile ar fi pornit de la un membru al staff-ului electoral al generalului Wesley Clark, retras, saptamana aceasta, din cursa pentru candidatura democrata la Presedintie. Aceeasi sursa sustine ca iminenta scandalului l-ar fi determinat si pe Howard Dean, un alt candidat democrat, sa renunte la planurile de a se retrage din campanie in cazul in care ar pierde apropiatele alegeri din Winsconsin.

Costin Ionescu

(COTIDIANUL)

==========

DURA HILLARY
==========
Fosta prima-doamna a Americii - Hillary Clinton - a fost desemnata de revista Men's Journal printre cei 25 „cei mai duri tipi“ din SUA. Este adevarat ca actuala senatoare de New York se afla chiar pe locul 25, insa este singura femeie care apare intr-un top al barbatilor, intr-o revista dedicata exclusiv acestora. Se pare ca taria cu care si-a sustinut sotul in fata opiniei publice in timpul scandalului dintre Bill Clinton si Monica Lewinski a fost motivul pentru care aceasta a intrat in top. Criteriile principale de selectare au fost capacitatea de a depasi greutatile, „vitejia“ si atitudinile comportamentale adoptate in momentele dificile.
(ZIARUL)
Oul Dogmatic
Multumesc lui talusa pentru copy/paste de articole despre alegerile din America dar poate ar fi mai bine sa auzim parerile personale si din partea acelora care nu traiesc aici. Eu ma aflu de multa vreme in aceasta tara si pot sa spun cu destula dezamagire ca pe romani nu-i prea intereseaza politica pentru ca sint prea ocupati cu acumularea de mici pozitii avantajoase, educatia copiilor, platitul datoriilor. Numai cind isi pierd serviciile sau se scumpeste benzina incep sa comenteze defavorabil.
talusa
QUOTE
Multumesc lui talusa pentru copy/paste de articole despre alegerile din America dar poate ar fi mai bine sa auzim parerile personale si din partea acelora care nu traiesc aici

Si unde a sustinut Talusa ca este impotriva copy/paste de articole din presa?Mai ales daca sunt in limba romana?
a citat talusa ceva din "site-ul" partidului republican sau democrat?
Din nou incerci "abureala" de a da uitarii ce s-a sustinut!
A nu se cita dintr-un "site ideologic"(cum este cel al "Conventiei Palestiniene" niste "idei" pe care le prezinti ca "obiective"!!
Cat despre idei,e mai nimerit sa le auzim pe ale celor aflati ACOLO!!
Daca nu esti conrazis de cineva care4 cunoaste altfel dacat tine problema "diasporei romanesti" din SUA,nu am decat sa va "compatimesc!
Si sa-mi retrag "comparatia" dintre lobby-ul maghiar si cel roman(acesta din urma fiind inexistent,dupa spusele OULUI)
Numai bine
talusa
March
Oul Dogmatic,Feb 16 2004, 06:21 AM]
Multumesc lui talusa pentru copy/paste de articole despre alegerile din America dar poate ar fi mai bine sa auzim parerile personale si din partea acelora care nu traiesc aici. Eu ma aflu de multa vreme in aceasta tara si pot sa spun cu destula dezamagire ca pe romani nu-i prea intereseaza politica pentru ca sint prea ocupati cu acumularea de mici pozitii avantajoase, educatia copiilor, platitul datoriilor. Numai cind isi pierd serviciile sau se scumpeste benzina incep sa comenteze defavorabil
.


Deci, ca roman-american te-as ruga sa lamuresti urmatorele chestiuni pentru romanii care nu traiesc in SUA : 

- In ce consta asa zisele " caucuses" si " primary election" - mecanismul de desfasurare a desemnarii candidatului in cadrul acestor manifestari electorale. In cate state vor avea loc " caucuses" si in cate " primary".
- Cu ce partid voteaza ,de regula, romano-americanii. Aici as dori ce spun statisticile si nu opinii personale.
gio19ro
In general romano-americani voteaza cu republicani ca cica "e de dreapta" si ca daca vroiau stanga ramaneau i Romania lu' Ceausescu.

Totusi, in prima postare am aratat ca presedintele SUA nu e ales prin vot direct decat in aparenta. De fapt ultimul cuvant il au marii electori. Cine sunt astia? Astept sa-mi spuneti voi!

Va dati seama ce se mai pricepe poporul american la politica daca nici acum in sec. XXI n-au aflat inca ca nu ei aleg presedintele. De aia la ei Caragiale inca nu s-a nascut. Cand or sa afle, probabil Caragiale o sa se reincarneze in SUA. laugh.gif
talusa
Gio si tu locuiesti in SUA?
Daca DA,atunci unde sunt raspunsurile CLARE(fara Caragiale!!) la intrebarile lui March?
Daca NU,atunci sa-l lasam pe OU sa ne lumineze!!
Pana acum,ce a relatat despre "genul de vot" la romanilor americani nu prea face cinste acestei etnii!Dar nu am vazut nici un ALT ROMAN AMERICAN sa-l contrazica!!Poate are dreptate?!

Numai bine

talusa(care asteapta statisticile Oului cu nerabdare!!)
March
Il astept totusi pe "O-D" cu raspunsuri la intrebarile specifice pe care le-am ridicat si poate si la intrebarea cu alegerea marilor electori. Ar fi nepoliticos sa incep eu, roman netraitor in SUA, cu explicatii privind sistemul electoral american.

Cat despre votul romano-americanilor, am citit aici comentariile unor activiste democrate dupa care America este gata , gata sa se prabuseasca acum ,sub republicani !

Americanii au avut un fel de Nenea Iancu a lor , pe Mark Twain , caruia un snob i-a spus odata : " Voi citi una din cartile dumitale, desi, cinstit sa fiu, nu stiu la ce mi-ar folosi ! " . "Nici eu ! raspunse marele scriitor.
gio19ro
Talusa, nu mai locuiesc in SUA. Mi s-a facut dor de Europa.
Oul Dogmatic
QUOTE (March @ Feb 16 2004, 03:28 PM)
- In ce consta asa zisele " caucuses" si " primary election" - mecanismul de desfasurare a desemnarii candidatului in cadrul acestor manifestari electorale. In cate state vor avea loc " caucuses" si in cate " primary".
- Cu ce partid voteaza ,de regula, romano-americanii. Aici as dori ce spun statisticile si nu opinii personale.


Un “caucus” este un fel de conferinta unde se aduna membrii unui partid politic pentru a decide cine sa-i reprezinte in alegerile finale. Atit republicanii cat si democratii in SUA au cate un caucus al lor, sedintele de caucus sint hotarite prin alegeri de statele sau grupurile de state care doresc sa se inscrie cu aceasta activitate politica. Nu este o intalnire formala dar serveste la eliminarea candidatilor “slabi” si mentinerea acelora cu potential pentru alegerile finale.

Totul incepe cu Constitutia. Procesul de baza pentru alegerea unui presedinte al SUA este descris in Constitutia tarii si a fost modificat de amendamentele 12, 22 si 23.Si alte modificari la procesul initial au avut loc de-alungul anilor.
Cine poate candida? Presedintele si vicele sint alesi pe timp de 4 ani. Trebuie sa aibe cel putin 35 de ani, sa fie nascuti cetateni USA si rezidenti in USA cel putin 14 ani. Pot fi alesi doar de doua ori pe aceasta functie.
Cum isi aleg partidele politice candidatii? Asta depinde de fiecare partid. Cele mai multe tin conventii care aduna un mare numar de delegati. Unii delegati sint desemnati prin “alegeri primare” alti prin “caucuses”( acestea se aseamana “primarelor” cu exceptia faptului ca la caucus se voteaza public nu prin baloturi secrete, si altii sint alesi datorita statutului proeminent in partid. O majoritate de voturi ale delegatilor este necesara pentru a castiga nominalizarea in partidul respectiv. In cele mai multe cazuri delegatii ii dau libertate candidatului presidential sa-si aleaga vicele.
Candicatii pentru Presedinte si Vice participa impreuna la alegeri: La alegerile generale fiecare candidat pt. Presedentie participa impreuna cu vicele pe un singur “bulletin de vot”. Alegatorii selectioneaza un singur bulletin, nu pot allege presedintele de pe un bulletin si vicele de pe altul.
Colegiul electoral. Alegerile prezidentiale nationale au loc in fiecare stat ( 50 ) si District of Columbia; in aceste 51 de alegeri cetatenii americani voteaza pe “alegatorii” nominalizati pe buletine. Acesti alegatori oficial desemnati formeaza Colegiul Electoral. In cele mai multe cazuri numele lor nu apar pe buletine ci doar grupul electoral care sustine un anumit candidat si vicele lui. Deci cetatenii aleg un grup electoral reprezentativ care sustine pe X sau pe Y nu direct persoanele desemnate. Fiecare stat are acelasi numar de “alegatori oficiali” cit are senatori si reprezentanti ( 2 senatori pt. Fiecare stat, dar un nr, de reprezentanti proportional cu marimea populatiei din acel stat. District of Columbia desi nu este stat participa la alegeri si are 3 electori.
Cetatenii din fiecare stat voteaza pentru alegatorii reprezentanti in Colegiul Electoral. In cele mai multe din state si in D of C. castigatorul este acela care intruneste cele mai multe voturi in stat si obtine toti electorii pentru buletinul respectiv.Exceptia este Main si Nebraska unde doar 2 dintre electori sint alesi din intregul stat. Electorii ramasi sint determinati de castigatorul din fiecare district congresional, fiecare district voteaza un elector.
Colegiul Electoral voteaza pentru Presedinte. Dupa asta colegiul electoral voteaza pt. Presedinte si vice, fiecare elector arunca un vot; aceste voturi se numesc voturi electorale. Fiecare elector este jurat sa sa voteze pt. un anume candidat la presedentie si vice pres. In cele mai multe din alegeri toti electorii voteaza conform juramantului pe care l-au facut, nu este clar ce s-ar putea intimpla daca un mare numar de electori isi calca juramantul si voteaza altfel!!!!! In mod normal un singur candidat care intruneste mai mult de jumate din voturile electorale este ales Presedintele SUA.
Daca nu exista un castigator in Colegiul Electoral, Casa Reprezentantilor allege presedintele. In acest caz rar in care un candidat nu intruneste majoritatea voturilor electorale atunci presedintelel este ales de Casa Reprezentantilor dintre primii 3 candidati alesi in Colegiul Electoral. Fiecare delegatie a statelor reprezentate in Congres da un vot. Vicele este ales dintre primii 2 de catre Senat.

Aici este programul cu toate elegerile primare/caucus pt. 2004
http://www.vote-smart.org/election_preside...imary_dates.php

Romanii nu prea voteaza. Din grupul meu nu cunosc pe nimeni care sa se fi inregistrat. Observ fenomenul asta la prima generatie mai putin, sau poate foarte scarbita de politica in general.

Da este bizar. Intre cetateni si presedinte trag sforile electorii. Adica alegerea unui presedinte depinde in final de integritatea morala a unor oameni! Mi se pare foarte subiectiv si vulnerabil dar, ma rog, aici asta se numeste democratie.
talusa
1)Multumesc pentru analiza amanuntita!

2)Ai putea spune ca romanii-americani continua politica alegerilor mostenita...acasa?

Am postat undeva un articol despre "Diaspora Romana".Am primit cele mai multe "bombe negative" relativ la activitatea civica si organizatorica a romanilor aflati in Satele Unite si Canada!
Am inteles , pe un alt forum , ca romanii aflati in Franta(mai ales in sudul Frantei!) sunt foarte uniti si activi in viata social-politica a acestei tari!
March
Pentru "O-D" :

Ei, bravos domn'le , asa da.

Multumesc
Oul Dogmatic
QUOTE (talusa @ Feb 16 2004, 09:28 PM)
Ai  putea  spune  ca  romanii-americani  continua  politica  alegerilor  mostenita...acasa?

"Continua"..nu e cuvintul potrivit . N-as putea face nici o asociere intre cum se vota in Romania si cum se voteaza aici. Dar mostenind " de acasa" dispretul si neincrederea totala in politicieni, romanii ajunsi pe aici se concentreaza la a trai din plin ce au pierdut acolo. Politica nu o inteleg si nici nu vor sa o inteleaga. Desigur ca e gresit fiindca de participarea populara atirna pina la urma felul cum vor trai in viitor copiii lor.
March
Arabi si iranieni din SUA, finantatori ai campaniei republicane.

Numerosi arabi bogati din Statele Unite, care au sustinut decizia administratiei de a declansa interventia militara din Irak, au decis sa contribuie la finantarea campaniei electorale a presedintelui american George W. Bush, relateaza New York Times, in editia electronica. Bush "a salvat Irakul (...), dar si celelalte tari din regiune", a declarat Mori Hosseini, de origine iraniana, care a reusit sa stranga 200.000 de dolari pentru campania presedintelui.
talusa
Incredibil!!

Si tu, Brutus? wub.gif

=====

Un evreu in cursa pentru Casa Alba

Documente descoperite recent atesta ca bunicii si tatal lui John Kerry au fost evrei
Cu litere de-o schioapa, cotidianul ebraic Yediot Haharonot (Ultimele stiri) publica aceasta informatie, transmisa de Eytan Amit, corespondentul ziarului la New York. Totul a inceput in urma cu un an, cand reporterul american Michael Kranish, de la ziarul Boston Globe, a intrat in biroul senatorului John Kerry si i-a pus in fata o serie de documente vechi de un secol, din care rezulta ca pe bunicii senatorului ii chema Fritz si Ida Cohen. Ei au locuit la Praga si la inceputul secolului 20 au emigrat in Statele Unite.

Ziaristul a mai descoperit o drama in trecutul familiei Cohen: Fritz si Ida, bunicii lui John Kerry, care s-au manifestat toata viata ca niste catolici ferventi, nu i-au povestit niciodata fiului lor de originea lor evreiasca.

Dupa ce gazetarul Michael Kranish a publicat povestea in ziarul periferic din Boston, o alta ziarista americanca, evreica Jennifer Ann-Perez, care locuieste de vreo doi ani la Praga, a cautat radacinile familiei Cohen la Praga, Viena, Budapesta si in Transilvania. Cohen-ii au trait prin multe locuri din fostul Imperiu Austro-Ungar. Conform actului de nastere al bunicului lui Kerry, Fritz Cohen s-a nascut la 10 mai 1873, in targusorul Benish, azi situat in Republica Ceha. Nu mai exista nici-o indoiala ca bunicii lui Kerry au fost evrei, si senatorul a decis sa recunoasca "radacinile" sale iudaice. S-a mai descoperit ca la 17 martie 1902, Fritz si Ida Cohen, impreuna cu fiul lor, Arik, s-au prezentat la Primaria din Viena si si-au schimbat numele in Kerry. La 4 mai 1905 intreaga familie s-a imbarcat in portul Genova din Italia si a emigrat in Statele Unite. Fritz Cohen, care intre timp devenise Frederick Kerry, nu le-a marturisit functionarilor americani originea evreiasca a familiei, si nici ca vorbea limbile idis si ceha.

John Kerry nu a stiut in copilarie de originea sa evreiasca. Nascut la 11 decembrie 1943, John a invatat in scoli alese din Europa si apoi la Universitatea Yale, impreuna cu presedintele american pe care incearca acum sa-l infranga in alegeri. In 1966, dupa terminarea studiilor, s-a inrolat in marina si a participat la Razboiul din Vietnam. S-a reintors din razboi cu cateva decoratii, iar in 1984 a fost ales in senatul american ca senator din partea statului Massaschuttes.

ZIUA

=====

Din nou ne va "toca" OUL cu "lobby-ul" evreiesc de la Washington? ph34r.gif
March
Daca din chestia aia cu gacica se pare ca a scapat relativ usor ( deocamdata) sa-l vedem pe Kerry , care se tot bate cu pumnul in piept cu participarea lui la razboiul din Vietnam (parca vreo 10 luni, dar si aici sunt niste semne de intrebare cu privire la obtinerea medaliilor alea !) , pe unde "va scoate camasa" cu activitatea lui in organizatia aia antirazboi in care la un moment dat s-a propus eliminarea fizica a senatorilor ce erau pro-razboi . ! yikes.gif
March
Nici nu a inceput campania si se pare ca liberalii democrati si-au pierdut rabdarea cu John Kerry, candidatul democrat la alegerile presedintiale din toamna 2004.

"Talentul senatorului Kerry de a transforma o atitudine castigatoare intr-una perdanta reaminteste in mod neplacut de Al Gore , care a reusit sa piarda niste alegeri care erau ca si castigate " scrie Maureen Dowd , editorialist la "The New York Times" , vestit pentru atacurile ei impotriva lui Bush.

"Candidatul meu eu un tip dur" spune Richard Cohen, editorialist democrat la "The Washington Post", care continua " uneori Kerry se pare ca e manios, ceea ce nu e bine, dar mai tot timpul pare ca e deprimat" !
Iar "The Village Voice" , un bastion al liberalismului new-yorkez, declara pur si simplu ca " balonul lui Kerry se dezumfla" dupa care conclude direct : " John Kerry trebuie sa plece " !

Sondajele de opinie il confirma pe Kerry ca pe o figura oportunista ale carei convingeri depind de numarul de voturi pe care crede ca le va obtine.

Chestia cea mai neplacuta pentru Kerry este faptul ca 61 % dintre alegatori ( CBS News poll din 29/04) cred ca " Kerry spune ceea ce le place oamenilor sa auda ".

Dar , interesante sunt si si afirmatiile lui Dick Morris, fostul consilier a lui Clinton ( si actual al lui Lia Roberts) prin care o acuza pe Madame Hillary si pe faimosul ei sot, ca nu fac nimic sa-l ajute pe Kerry in campanie, ba din contra iar pune "strimbe", avind in vedere ca o victorie a lui Kerry o va priva pe Hillary de candidatura la presedintie, in 2008.

( sursa : "The Sunday Times" , May 2, 2004, " Doubting Democrats lose faith in gloomy Kerry" )
March
Primarul Timisoarei si viitorul presedinte al PNTCD, Gheorghe Ciuhandu a fost invitat la lansarea candidaturii lui George W. Bush la presedintia Statelor Unite ale Americii. Ciuhandu este invitat, impreuna cu Ion Diaconescu si Constantin Timoc, in calitate de reprezentanti ai crestin-democratiei, la Conventia Partidului Republican. Aceasta are loc la sfirsitul lunii august, cind este programata si lansarea candidaturii pentru un nou mandat a presedintelui George W. Bush.
( sursa : EvZ, 5/8/04)
sorin666
Nu stiam ca democratia crestina varianta taranoaso/mioritica e "solubila" in republicanismul american...
Pacat de Ciuhandu, aveam o parere buna despre el personal, in totala opozitie cu cea despre matusalemicul lui partid de mamuti medievali ... tongue.gif
March
Numai fi asa de pesimist si citeste aici dupa care mai putem vorbim la "politica interna".
sorin666
QUOTE (March @ 5 Aug 2004, 01:18 PM)
Numai fi asa de pesimist si citeste aici dupa care mai putem vorbim la "politica interna".

Stiu ca voi fi offtopic.gif aici, dar mi-e lene sa deschid alt subiect...
- ideile nu par rele, dar nu stiu de ce se sprijina pr un partid antediluvian cu o "grea mostenire" in loc sa reformeze si sa schimbe totul
- "taranismul" mi se pare complect desuet in ANNO DOMINI 2004
- partidele ne-laice, si ele, o grupare politica ar trebui sa militeze pentru democratie pur si simplu, nu pentru democratie "crestina" (adica amputata...)
- PNTCD mi se pare EXTREM de "la dreapta" fata de celelalte partide cr-democrate Europene, care sunt (caricatura spoton.gif ) un fel de socialisti moderati care se duc la biserica, in acest sens mai aproape de P Democrat US decit de neoconi...
Oul Dogmatic
Kerry va continua ce a inceput Bush...diferenta este la impachetare!
Eclectic
Asta, desigur, cu conditia ca Bush sa nu fie reales. Plus ca o strategie politica nu e niciodata batuta in cuie, intrucat trebuie sa fie adaptata la context.
gio19ro
Cand am deschis subiectul, am dorit sa pun in discutie faptul ca in USA, "imperiul binelui", oamenii sunt atat de incuiati incat majoritatea nici nu stiu ca de fapt presedintele nu e ales prin vot universal ci doar se creeaza aceasta aparenta, de fapt cei ce spun cel mai important cuvant sun marii electori.
Dar nici nu e de mirare, uitati aici un material despre cum se distreaza americanul de rand:

Un reality-show difuzat de Canal 62 din Los Angeles - „Gana la verde“ („Castiga cartea verde“) - ofera posibilitatea imigrantilor mexicani de a primi permis de rezidenta in SUA.
„Probele sunt de-a dreptul umilitoare“ - scrie cotidianul chilian Las Ultimas Noticias. Astfel, participantii la show sunt supusi la tot felul de probe, cum ar fi aceea de a manca - in fata camerelor de luat vederi - tacos, o specialitate culinara specific mexicana, cu... viermi sau sa sara dintr-un camion care merge cu viteza foarte mare in alt camion alaturat care circula cu aceeasi viteza. Dupa toate aceste probe, participantii la concurs care trec cu brio de „experientele inedite“ nu beneficiaza direct de viza americana. Premiul cel mare: castigatorului i se pune la dispozitie o echipa de avocati specializati in probleme de imigrare care, timp de un an, vor face tot ce se poate pentru a legaliza situatia imigrantului respectiv in SUA. Insa nimeni si nimic nu garanteaza rezultatul favorabil.


http://www.ziarulcn.com/index.php?pid=article&aid=7140
March
Despre "eroismele" lui Kerry in Vietnam, modul cum a obtinut medaliile , despre participarea sa in comitetul executiv al organizatiei "Vietnam Veterans against War" (VVAW) care a a fost omagiata pentru actiunile ei de insusi generalul comunist vietnamez Giap in memoriile lui : ( In his 1985 memoir about the war, Gen. Vo Nguyen Giap wrote that if it weren't for organizations like Kerry's Vietnam Veterans Against the War, Hanoi would have surrendered to the U.S. ), despre alte minciuni ale candidatului la presedintie Kerry cat si despre renegarea lui de catre veterani, cititi totul : aici
Eclectic
Sunt curios sa aflu cati candidati nu au spus nici o minciuna in timpul campaniei.
MIA
Oarecum colateral cu subiectul - dar mi s-a părut totuşi cel mai potrivit să-l "leg" aici ... rolleyes.gif

Pro sau anti americani - fiecare dintre noi trebuie să fim conştienţi că schimbările şi problemele din economia americană riscă să aibă un impact global incalculabil - cam indiferent de unde trăim. huh.gif

Ori lucrurile se pare că nu merg aşa de bine în economia SUA - în ciuda unei oarecare stabilizări a impactului creşterii preţului petrolului după cum reiese de
aici.

Selectez două aspecte ce mi s-au părut mai interesante, deşi tot articolul e recomandat de citit :

QUOTE

Drept rezultat, America poate fi mult mai vulnerabila la orice crestere a pretului banilor, in comparatie cu pretul petrolului. Daca dobanda ipotecara ar creste de la 5,4% astazi la 7,5% anul viitor, familiile americane s-ar vedea cu spatele la zid. {...}
Din 1988 pana in 2000, raportul intre datorii si produsul intern brut a ramas constant, 1,8 la 1. Recent, insa, creditul s-a umflat precum stomacul unui competitor la un concurs de mancat hot-dog. De la inceputul anului 2001 pana la sfarsitul lui 2003, economia americana a castigat 1.317 miliarde de dolari la PIB si 4.200 de miliarde la soldul creditelor. Ceea ce inseamna ca orice nou dolar la PIB s-a tradus in 3,19 dolari de datorie. Astazi, pentru prima oara, raportul datorie/PIB este de peste doi la unu.
{...}
Un grad ridicat de indatorare inseamna si ca America este mult mai sensibila la socurile externe. "Cu cat datoria este mai mare, cu atat se reduce marja de eroare", spune Austan Goolsbee, economist la Universitatea din Chicago


blink.gif cry.gif sorry.gif

P.S. : În ediţia tipărită erau şi nişte grafice extrem de sugestive - privind situaţia începând din 1930. Din păcate se pare că în ediţia electronică nu sunt reproduse. sad.gif
P.S.S. : Dacă încalc vreo lege reproducând astfel de materiale ... rog să fiu anunţat ... sau direct moderatorii să editeze mesajul, lăsând doar adresa la articol pur şi simplu. smile.gif
Inorog
QUOTE
oamenii sunt atat de incuiati incat majoritatea nici nu stiu ca de fapt presedintele nu e ales prin vot universal


In SUA votarea presedintelui este universala dar nu este directa. Din acest punct de vedere putem spune ca Romania este un stat mai democrat decat SUA tongue.gif
Tembo
Trebuie sa recunosc ca daca as fi avut drept e vot in '00, l-as fi votat pe Bush - atunci. Acum, nici vorba. Nu zic ca-mi place Kerry mai mult, pana la urma la nivelul lor e greu sa faci deosebirea intre interese (care sunt aceleasi, in fond, la urma urmaei). Mi se pare aiurea ca in tara asta practic e un singur partid cu 2 capete. in orice caz, personal consider actuala administratie un dezastru.
Apropo de cati americani cunosc efectiv sistemul de votare, cu cine am stat de vorba il stie foarte bine.
Oul Dogmatic
QUOTE (Tembo @ 22 Sep 2004, 06:03 PM)
Trebuie sa recunosc ca daca as fi avut drept e vot in '00, l-as fi votat pe Bush - atunci. Acum, nici vorba. Nu zic ca-mi place Kerry mai mult, pana la urma la nivelul lor e greu sa faci deosebirea intre interese (care sunt aceleasi, in fond, la urma urmaei). Mi se pare aiurea ca in tara asta practic e un singur partid cu 2 capete. in orice caz, personal consider actuala administratie un dezastru.
Apropo de cati americani cunosc efectiv sistemul de votare, cu cine am stat de vorba il stie foarte bine.

Eu m-am referit la "americani" nu la americani in rest sint de acord cu cele spuse. Avem de a face cu un singur partid iar toata intrecerea asta pentru Casa Alba parca este o emisiune de sport, de entertainment sau ceva de genul asta...ca sa mai treaca timpul!
dandanescu
QUOTE (Oul Dogmatic @ 26 Sep 2004, 09:15 PM)
  Avem de a face [in USA] cu un singur partid iar toata intrecerea asta pentru Casa Alba parca este o emisiune de sport, de entertainment sau ceva de genul asta...ca sa mai treaca timpul!


Ca sa fie suficient de clar si credibil, ar trebui poate adus in discutie
sistemul de guvernare de tip plutocratie (dupa dictionar, dar in engleza)
si apoi comparata situatia reala cu cea teoretica ca sa vedem cum
plutocratia se suprapune peste fundamentul democratic.

PS. Mentionez ca nu critic numaidecit plutocratia, si
nici nu admir neconditionat democratia,
dar ca discutie de principiu ar fi interesant de vazut care este
realitatea americana din acest punct de vedere.
...Un "vaccin" in plus contra propagandei si demagogiei. smile.gif
March
Lozinca completa este : plutocratie, condusa de masonerie, condusa la rindul ei de.... tongue.gif

Plutocratia , un termen foarte drag comunistilor , care il explicau prin : concentrarea puterii de stat in mainile celor mai bogati si privarea de drepturi si libertati a maselor . Intr-adevar masele americane se sufoca din cauza lipsei de drepturi si libertati... tongue.gif
dandanescu
QUOTE (March @ 27 Sep 2004, 03:09 AM)
Lozinca completa este : plutocratie, condusa de masonerie, condusa la rindul ei de....  tongue.gif

Plutocratia , un termen foarte drag comunistilor , care il explicau prin : concentrarea puterii de stat in mainile  celor mai bogati si privarea de drepturi si libertati a maselor .  Intr-adevar masele americane se sufoca din cauza  lipsei de drepturi si libertati... tongue.gif

Iata o reactie tipica atunci cind dogma oficiala este pusa in discutie. wink.gif

...Ii mai bagam si pe comunisti la mijloc ca sa atasam o eticheta negativa.
Manevra standard de a bloca discutia.

Mai ramine de tras concluzia falsa ca membrii Partidului Democrat din USA si
publicatiile de genul "New York Times"
sunt cu totii niste comunisti /antiamericani/ poate chiar teroristi
(ca astea sunt etichetele uzuale)
deoarece au folosit termenul plutocratie in discutii si articole despre USA.

In rest, discutia de principiu despre plutocratie in America ramine valabila
pentru cine nu inghite pe nemestecate versiunea oficiala.

Ce nu inteleg eu este dificultatea de a accepta realitatea ca
electoratul needucat este usor manipulat.
Asa e si normal sa fie, deci care-i problema?

Cui ii e teama sa admita rolul elitelor?
(...hai sa ne gindim la comunisti) biggrin.gif
March
He-he-he. Bun exemplu. Dar Partidul Democrat din SUA de cine este condus 43.gif De patura de mijloc te pomenesti ? Vrei sa-ti dau o lista , numai, cu cei mai bogati 5 presedinti din istoria SUA ? Ca sa vezi cati sunt democrati acolo ? Iar Kerry daca va cistiga va intra direct pe locul trei ! ( ma rog, datorita lui madame Heinz, dar intra)
Cat despre BOD-ul ziarului "New York Times" cati reprezentanti ai "maselor populare" americane are in componenta ?

Aaaa... dar daca esti anti-Republican atunci da, inteleg, plutocratii sunt numai acolo... tongue.gif
March
QUOTE (Oul Dogmatic @ 15 Aug 2004, 05:39 AM)
Kerry va continua ce a inceput Bush...diferenta este la impachetare!

Ei, bravos. Asta spuneam si eu aici anterior . biggrin.gif
sorin666
QUOTE (March @ 28 Sep 2004, 10:13 AM)
He-he-he. Bun exemplu. Partidul Democrat din SUA de cine este condus 43.gif De patura de mijloc te pomenesti ? Iar BOD-ul ziarului "New York Times" cati reprezentanti ai "maselor populare" americane are in componenta ?

Aaaa... dar daca esti anti-Republican atunci da, inteleg, plutocratii sunt numai acolo... tongue.gif

Intr-un anume fel si in proportii diferite, toate "democratiile" contin o doza mai mica sau mai mare de plutocratie, doar ca la actuala administratie republicana aceasta sfideaza bunul simt...
"Stanga clasica" Occidentala este formata (cel putin la nivelul conducatorilor sau/si militantilor) din oameni relativ instariti (sau bogati) doar ca si-au dat seama mai bine de necesitatea (obiectiva, nu caritativa) a unei redistribuiri mai sociale a beneficiului/plusvalorii rezultata dintr-o economie de piata libera (regulata eventual prin instrumente etatice, la cei aflati mai la stanga stangii...)
gio19ro
QUOTE (sorin666 @ 28 Sep 2004, 12:07 PM)
"Stanga clasica" Occidentala este formata (cel putin la nivelul conducatorilor sau/si militantilor) din oameni relativ instariti (sau bogati) doar ca si-au dat seama mai bine de necesitatea (obiectiva, nu caritativa) a unei redistribuiri mai sociale a beneficiului/plusvalorii rezultata dintr-o economie de piata libera

Pai da, asta pt ca in anii '90, 80% din populatia planetei a saracit in timp ce infimul procent de superbogatasi si-a mai adaugat un zero in coada averii.
In SUA in 1990 un adolescent ce termina orele de scoala si care mergea dupa cursuri sa lucreze ceva la un program de 4 h pe zi, castiga 5$/h.
Astazi tot atat castiga, chiar si majorii care lucreaza 8h/zi, doar ca 5$ de acum fac cam cat 1,5 $ de atunci.
Iar Europa de Vest situatia a fost de asemenea dramatica daca comparam ani '80 cu '90.
dandanescu
QUOTE (March @ 28 Sep 2004, 01:13 AM)
Partidul Democrat din SUA de cine este condus  43.gif  De patura de mijloc te pomenesti ? Vrei sa-ti dau o lista , numai, cu cei mai bogati 5 presedinti din istoria SUA ?  Ca sa vezi cati sunt democrati acolo ? Iar Kerry daca va cistiga va intra direct pe locul trei ! ( ma rog, datorita lui madame Heinz, dar intra)
Cat despre BOD-ul ziarului  "New York Times" cati reprezentanti ai "maselor populare" americane are in componenta ? 

Aaaa... dar daca esti anti-Republican atunci da, inteleg, plutocratii sunt numai acolo... tongue.gif

biggrin.gif Acum te inteleg perfect.

Despre plutocratie ar fi ok sa discutam, in opinia ta,
atita vreme cit nu ne atingem cumva de Republicani.

Cam asta e pozitia descrisa in mesajul de mai sus.

Eu in schimb tocmai cazusem de acord cu parerea exprimata de altcineva ca
cele doua partide americane nu difera in fond,
fiind de fapt in ambele cazuri controlate de interese aproape identice,
oligarhia aceasta fiind denumita in mod specific plutocratie.

Problema este insa diferita din momentul cind
observam cum interactioneaza elita cu structura democratica,
acolo apar diferente intre Republicani si Democrati.
dandanescu
Mai este un termen (sau clasa de termeni) in ecuatia "alegerile americane"
care trebuie observata indeaproape daca dorim sa intelegem functionarea mecanismului
dincolo de nivelul "cutie neagra" smile.gif

Ma refer la lobby, care servesc special interest.
Asta se leaga strins cu influenta corporatiilor in politica americana.

PS. "Lobby" este un grup de persoane activind in scopul de
a influenta legislatura sau alte persoane oficiale cu functii publice
in favoarea unei cauze specifice.

"Special Interest" ar fi cel mai intuitiv descris drept antiteza la "common good"
acesta din urma fiind scopul declarat oficial al functionarii guvernului.
Cu alte cuvinte, "special interest" deturneaza guvernul
in favoarea unei minoritati (ghici care? smile.gif ).

PPS. Ca sa mentionez o persoana demna de atentie, dupa parerea mea,
John McCain (senator Republican) se refera adesea in mod negativ la
"special interest" si influenta lor nefasta in politica americana.
March
Ai inteles gresit. Sau cum iti cade mai bine . N-am afirmat ca ar trebui discutati numai plutocratii "magarului" si nu si cei ai "elefantului". Sau cei "independenti"... Si apoi o discutie pe tema asta n-ar duce nicaieri.... si ar fi de uzura. Stiu si stii pe ce linie o sa mergem fiecare ...
Totusi iti sugerez sa citesti cartea lui Jean-Francois Revel " Obsesia antiamericana", Editions Plon,2002 cu traducere la Humanitas,2004 si apoi am putea discuta cate ceva pe baza celor scrise acolo. smile.gif
dandanescu
QUOTE (March @ 28 Sep 2004, 11:09 AM)
Ai inteles gresit. Sau cum iti cade mai bine . N-am afirmat ca ar trebui discutati numai plutocratii "magarului" si nu si cei ai "elefantului". Sau cei "independenti"... Si apoi o discutie pe tema asta n-ar duce nicaieri.... si ar fi de uzura. Stiu si stii pe ce linie o sa mergem fiecare ...
Totusi iti sugerez sa citesti cartea lui Jean-Francois Revel " Obsesia antiamericana", Editions Plon,2002 cu traducere la Humanitas,2004 si apoi am putea discuta cate ceva pe baza celor scrise acolo. smile.gif

Asadar discutia oricum n-ar duce la nimic... biggrin.gif biggrin.gif
asta dupa ce dai exemple care practic sprijina ideea ca plutocratia decide. rolleyes.gif

In ce priveste "obsesia antiamericana", obsesie intr-adevar
a celor care cauta etichete convenabile... ca sa blocheze dialogul.

Desi ma intreb cum se aplica la americanii reprezentativi care
avanseaza de multe ori aceste idei asa-zis "antiamericane".

Deci vorbeam de plutocratie... si cum
se manipuleaza (fireste) sistemul democratic din cauza incompetentei electoratului.

Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.