Ajutor - Cauta - Forumisti - Calendar
Versiune completa:Tranzitarea Deseurilor Radioactive
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa > Odaia Dezbaterilor: Stiinta si Cultura > Exploratorium > Ecologie
sus
semneaza si tu
Guvernul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova
Presedintia Republicii Moldova

Prin prezenta declaratie ne exprimam dezacordul cu privire la eventuala ratificare a acordului patrulateral dintre Bulgari, Moldova, Ucraina si Rusia cu privire la tranzitarea deseurilor radioactive de la Centrala Atomo-electrica de la Kozlodui (Bulgaria) prin teritoriul Republicii Moldova in Federatia Rusa.

Consideram ca aceasta decizie vine in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova care stipuleaza dreptul la un mediu natural sanatos si respectarea drepturilor omului.

1. Accesul la informatie ecologica;
2. Dreptul la un mediu inconjurator ne primejdios din punct de vedere ecologic pentru viata si sanatate.
3. R. Moldova nu este un stat nuclear, nu are centrale atomice, iar cetatenii ei cumpara energie electrica la preturi mondiale. R. Moldova nefiind stat nuclear este in drept sa – si ocroteasca teritoriul de deseurile nucleare ale statelor vecine.
4. In Republica Moldova starea tehnica a cailor ferate este deplorabila, ceea ce ar putea duce la consecinte grave in cazul unui incident. Se mai cer mari investitii pentru a le adapta la conditiile de asigurare a securitatii circulatiei deseurilor radioactive carora Moldova nu poate face fata.
5. R. Moldova este obligata sa asigure pe intreg teritoriul ei securitatea materialului nuclear si a deseurilor radioactive, in timp ce peste 100 de km de cale ferata din Transnistria nu sint controlate de Chisinau. Deasemenea deseurile radioactive pot fi utilizate de bandele teroriste din Tiraspol drept santaj impotriva Moldovei.
6. Bulgaria are, cel putin, inca 4 variante pentru a rezolva problema deseurilor radioactive fara a utiliza teritoriul R. Moldova.

Aceste argumente sunt suficiente pentru a spune deschis ca problema tranzitarii deseurilor nucleare de la Kozlodui pe teritoriul R. Moldova tine de interesul tuturor cetatenilor si nici o institutie a statului nu este in drept sa decida in mod unilateral soarta acestui acord. Pentru a nu pune in pericol grav sanatatea oamenilor si a naturii, pentru a nu declansa protestele populatiei ne adresam Presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin sa intervina si sa curme procesul de revizuire si abrogare a legislatiei de mediu, de incalcare a Constitutiei R. Moldova


Vezi lista semnaturilor
Ulysses.Odyossus
Daca cetatenii ar sti ce inseamna deseu nuclear, un referendum national pentru problema in discutie ar fi o solutie fireasca. Din pacate insa, marea majoritate a populatiei face confuzii intre radiatie si material radioactiv. Si s-ar putea ca tranzitul deseurilor nucleare sa fie o afacere destul de banoasa.
sus
Pai asta e si problema ca comunistii nu vor sa faca nici un fel de referendum.

Ei hotarasc si populatiei nici nu ii cere parerea.
Ulysses.Odyossus
QUOTE (sus @ Apr 5 2003, 12:57 PM)
Pai asta e si problema ca comunistii nu vor sa faca nici un fel de referendum.

Ei hotarasc si populatiei nici nu ii cere parerea.

Deciziile importante nu se iau in majoritate.
Oricum, nu cred ca tranzitarea deseurilor nucleare e o problema atat de mare- dar, dupa cum spuneam, ignoranta ...

Si ma gandesc nu numai la ingrasamintele alea artificiale care contin o gramada de elemente radioactive si la casele construite cu materiale care au la baza roci vulcanice, ci si la centralele termoelectrice.
sus
cred ca ai citit si acest articol dar daca nu atunci ai posibilitate

http://www.salvaeco.org/proteste/antitranz...it/kozlodui.php
Hydra
Nu discut aici daca este bine sau nu sa se tranziteze ...vreau sa va spun ce mi sa intamplat in august 2003 in NY....margand pe strada sunt oprit de un grup de tineri de la green peace....care strangeau semnaturi shi (atentie)bani pt.impiedicare constructiei unei centrale termoelectrice..........nu am semnat shi nu am dat bani....de ce??
simplu,cum putem sa ne intalnim aici pe forum??? curent electric,cum putem sa avem AC. curent electric...cat depinde viatza noastra in procente de electricitate..ganditziva...........
desheurile radioactive sunt produsul unei activitatzi...buna sau rea,aici nu se discuta de securizarea unui drum ci de insasi existentza acestor desheuri...multi "ecologishti"sunt mai periculoshi decat extremishti islamishti shi shtitzi de ce? pt. ca vor sa ne reintoarcem in epoca de piatra fara sa ishi dea seama...vor curent curat...adiaca eolian....pt un gigawath de curent eolian se distruge cu pana la 40%,mai mult teren decat la o termocentrala murdara,vor sa nu se mai foloseasca combustibili fosili...a dar ia vedetzi cu ce se imbraca ??
ecologishti ar face mai bine sa se gandeasca cum sa salveze animalele pe cale de disparitzie shi sa lase tehnica ...nu de alta dar ash dori sa il vad pe acel ecologist pe o masa de operatzi shi poc sa ramana fara curent...........sau sa fie operat cu un cutzit facut manual,shi dezinfectat in foc...fara antibiotice..ca de sunt produse de sinteza..care apropo nu shtitzi cate desheuri produc...............

Tranzitul de desheuri radioactive
Ar trebui sa se faca in conditzii de maxima securitate cu cooperarea tuturor factorilor din tzara tranzitata..fara piedici de ordin .....ecologist......
ele EXISTA shi trebuiesc "tratate".......acolo unde exista tehnologia necesara.......shi da sunt de acord sa ne Tranziteze shi pe noi(romania).....asha macar daca se face legal suntem feritzi cat de cat de accidente nedorite
sus
Si daca totusi se intampla accidentul ce te faci atunci cum o sa te simti tu si inca o multime de oameni nevinovati?

Dar problema e ca atunci cand vor trece prin Transnistria acolo si pot sa ramana pe veci si atunci spune e bine chestia asta sau nu?
gosseyn
O lume intreaga traieste sub teroare nucleara.Nu sint de acord cu tranzitarea Moldovei si mai ales a Romaniei ,si as fi foarte bucuros daca centrala de la Cernavoda ar fi inchisa si dezafectata( tot nu lucreaza la capacitate si au fost o multime de revizii imediat dupa darea ei in folosinta).Deseurile radioactive sunt depozitate chipurile in recipienti siguri,dar chiar credeti ca nu exista scurgeri?Si cat rezista acolo,500-1000 de ani?Dupa aceea ce se intampla cu ele? huh.gif
Octavi
QUOTE
Consideram ca aceasta decizie vine in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova care stipuleaza dreptul la un mediu natural sanatos si respectarea drepturilor omului.


Draga Sus, aceasta idee a refuzului de tranzit a unor deseuri radioactive, mi se pare ca tine de un anumit fanatism quasi-religios al anumitor ecologisti. De isterie curata. Acea isterie care ii face pe unii sa se lege cu lantzuri de sinele ferate . . . .
Tine de fanatismul celor mai ignoranti dintre noi. Caci transportul produselor cu risc (chimice sau radioactive) este reglementat la nivel international de catre agentiile ONU de resort, din prevederile carora sunt emanate de mult legislatiile nationale.
Pe strazile României (sau a oricarei tari care nu se afla inca in comuna primitiva) zilnic se plimba pe strazi vechicule cu materii periculoase, fie ele chimice sau radioactive. Nimeni nu se interseaza de aceasta problema, intrucat riscurile sunt minimizate prin reglementare. Surse de radiatii in solutie ptr. radiodiagnostic catre spitale, surse de radiatii solide ptr. radiotratament tot catre spitale, deseuri radioactive provenind de la reactoarele care produc aceste surse amintite spre facilitati de tratare, insa daca tara de care vorbim are noroc, si de la reactoarele nucleare energetice, sunt zilnic pe strazile noastre. Ca sa nu mai amintesc de sursele de radiatii utilizate in industrie, de la metalurgie si motoristica (controlul uzurii), pana la defectoscopie nedistructiva cu radiatii.
De ce nu faci o lista de gugumani si pentru astea???
In România, C.N.C.A.N.-ul, organismul chemat sa se ocupe de problema riscurilor “radio”, isi face foarte bine treaba, o intreaba industire nucleara constituindu-se la noi.
Octavi
QUOTE
Deseurile radioactive sunt depozitate chipurile in recipienti siguri,dar chiar credeti ca nu exista scurgeri?Si cat rezista acolo,500-1000 de ani?Dupa aceea ce se intampla cu ele?


Pai ce "scurgeri", mosule!? ohmy.gif
Daca nu stiai, deseurile radioactive dupa tratare, sunt inglobate in sticla (capata astfel din nou o reducere a activitatii specifice prin "dilutie" intr-un volum marit, si inertie prin inglobarea intr-o materie ce rezista la coroziune, temperatura, etc.), dupa care vârate in recipientii de stocare. Dupa care bagate la nu stiu cate sute de metrii in pamant (saline dezafectate, insa cine mai stie ce alte solutii!), in zone alese special ca fara risc poential.
Da' presupunand ca ar avea loc "scurgeri" ohyeah.gif , ce s-ar intampla cu ele?? Caci spatiile sunt expres alese pentru a nu fi in preajma surselor de apa.
Cat despre rezistenta si ce se intampla dupa ce n-or mai rezista, eu zic ca 500 de ani e binsor intru linistirea spaimelor, daca stai si te gandesti drept la cat de "perisabil" esti pe lumea asta.
Aceasta este o versiune "Text-Only" a continutului acestui forum. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formatari si imagini,click aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.